Ταυτότητα

Gears of War 3

Gears of War 3

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-10 Ανάπτυξη: Epic Games Ημ. Έκδοσης: 20/09/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


Ένα “Εpicο” κλείσιμο στην τριλογία του κυρίου Fenix

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την “E-Day”, την 7η Νοεμβρίου του 2006, όταν το κοινό είδε για πρώτη φορά αυτό που η Epic Games -δημιουργός της σειράς Unreal- κατάφερε να ετοιμάσει για το, τότε νέο, Xbox 360. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Epic κατάφερε να θέσει καινούργια δεδομένα στο μέσο και, για πολλούς, να δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα υπό-κατηγορία παιχνιδιών, αυτή των cover-based/ third person shooters. Για τη σειρά Gears of War και τη σημασία της για τη βιομηχανία δεν υπάρχουν και πολλά που θα μπορούσαν να γραφτούν στο παρόν κείμενο και δεν έχουν καλυφθεί από εκατοντάδες άρθρα, συνεντεύξεις, εκπομπές και κάθε λογής επικοινωνία.

Το βέβαιο είναι ότι τέσσερα χρόνια μετά το εγχείρημα του Cliff Blezinski και της παρέας του, το εν λόγω franchise παραμένει φρέσκο, ισχυρό και σημαντικό όπως ήταν τότε, πίσω στο 2006. Η πρώτη τριλογία Gears of War λοιπόν, η “τριλογία του Marcus Fenix” όπως η ίδια η Epic αρέσκεται στο να την χαρακτηρίζει, κλείνει όσο εντυπωσιακά, στιβαρά και μεστά ξεκίνησε το 2006, προσφέροντας μια εμπειρία πραγματικά απαράμιλλη.

“The Cole train is on”: Campaign

Gears-of-War-3-screens-01-thumb.jpgΤο Gears of War 3 ξεκινά δύο χρόνια μετά το τέλος του προηγούμενου τίτλου και σε έναν κόσμο που είναι πια πολύ διαφορετικός. Μπορεί ο Marcus Fenix και η Delta Squad να κατάφεραν να πλημμυρίσουν την πόλη των Locust στο Gears 2, αλλά η απειλή δεν αντιμετωπίστηκε. Αντιθέτως, οι Locust ξεπήδησαν πια από τα λαγούμια τους, όχι μόνο διότι το άντρο τους καταστράφηκε, αλλά και γιατί η απειλή των Lambent, μιας παράξενης μορφής ζωής που τους μεταμορφώνει σε -πιο αποτρόπαια από όσο ήδη είναι- τέρατα, είναι πλέον μεγαλύτερη από ποτέ.

Ένα σύντομο video μέσα από το κεντρικό μενού του τίτλου δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν παίξει τα δύο παρελθόντα παιχνίδια της σειράς να φρεσκάρουν λίγο τη μνήμη τους σε ό,τι αφορά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Sera, αναφέροντας παράλληλα ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται πια στο χείλος της καταστροφής, αφού οι Lambent καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους -μαζί και τους Locust (οι όποιοι συσχετισμοί με το φαινόμενο Flood της σειράς Halo γίνουν σε αυτό το σημείο, δεν θα είναι αίολοι...).

Gears-of-War-3-screens-02-thumb.jpgΠρος αποφυγή spoilers, περαιτέρω στην ιστορία του τρίτου επεισοδίου δεν θα αναφερθούμε. Αυτό όμως που πρέπει να ειπωθεί προς όποιον δεν έχει δει ακόμα το παιχνίδι της Epic, είναι το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά έχουμε να κάνουμε με μια καλογραμμένη ιστορία, που βρίθει από προσωπικότητα παρόλο που η θεματολογία της είναι ιδιαιτέρως τετριμμένη. Πλέον, ο Sera έχει αλλάξει, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που έχει χάσει το κλίμα “Παγκόσμιου Πολέμου”, ένα κλίμα που ήταν έντονο στα δύο πρώτα παιχνίδια, και έχουμε περάσει σε ένα μετά-αποκαλυψιακό τοπίο, σε έναν κόσμο όπου θυμίζει τον κόσμο της κινηματογραφικής σειράς Mad Max.

Η ανθρωπότητα ζει πια μέσα στην ανέχεια και τα συντρίμμια, όπου λιγοστοί -σχεδόν νομάδες- προσπαθούν να βρουν τροφή καύσιμα και πυρομαχικά μέσα στα χαλάσματα. Οι ελάχιστοι θύλακες πολιτισμού και αντίστασης που υπάρχουν, μεταξύ αυτών και το τεράστιο πλοίο/ βάση της Delta Squad, όπου ξεκινά και η περιπέτειά μας, δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εντείνουν την αίσθηση του χαμού και της απελπισίας. Με τον ίδιο τρόπο είναι γραμμένοι NPCs και πρωταγωνιστές.

Gears-of-War-3-screens-03-thumb.jpg Ο Marcus και o Dom είναι κυνικοί, βαθύτατα επηρεασμένοι από το χαμό των αγαπημένων προσώπων τους, ο Cole αν και βρίθει έξυπνων... ατακών και καλής διάθεσης, επισκέπτεται ένα σημείο που επαναφέρει στο μυαλό του άλλες, χρυσές εποχές και έτσι ζει και αυτός ένα προσωπικό δράμα. Οι δύο νέες φιγούρες στην ιστορία (θηλυκές και οι δύο), οι Anya και Sam, δεν έχουν απλώς ρόλο “eye-candy” για τους πεινασμένους για σεξ κουρελήδες της Sera. Η παρουσία τους έχει λόγο και συσχετίζεται άμεσα με τους “παλιούς”. Όσο για τον πολυαγαπημένο Carmine, αυτός πραγματικά συνεχίζει να ζει στον κόσμο του...

Εν ολίγοις, η περιπέτεια της Delta Squad στα δύο 24ωρα που διαρκεί (σε χρόνο σεναρίου) και στις περίπου 10 ώρες πραγματικού χρόνου των πέντε Acts, κλείνει όποιες “τρύπες” είχαν δημιουργηθεί στα προηγούμενα δύο επεισόδια και ικανοποιεί από τη γραφή της, καταρρίπτοντας εν μέρει την αισθητική του “Space Marine που ήρθε για να κλωτσήσει και να δείρει”, έχοντας μέσα αρκετά στοιχεία συναισθήματος.

{PAGE_BREAK}

“Bring it!”: Δομή/ Μηχανισμοί/ Τεχνολογία

“Αν δεν είναι χαλασμένο μην το πειράξεις” λέει η γνωστή ρήση και η Epic την ασπάστηκε στο 100%. Σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς του gameplay, το Gears of War 3 ελάχιστα διαφέρει από τους προκατόχους του και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές και την ίδια δομή. Αν αυτή η διαπίστωση αρχικά φαντάζει ως στασιμότητα, ως κάτι αρνητικό, μάλλον θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μηχανισμοί της Epic είχαν φτάσει στο απόγειό τους από το πρώτο κιόλας παιχνίδι και, έτσι, δεν υπήρξε και πολύς χώρος βελτιώσεων. Το παιχνίδι είναι εξ ολοκλήρου στημένο επάνω στο σύστημα κάλυψης, το οποίο παραμένει ταχύτατο, εντυπωσιακά άμεσο και context sensitive.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα “άλματος” επάνω από σημεία κάλυψης -όπως τοίχους, σακιά και μπαλκόνια- τα όπλα συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τον γνωρίσαμε στα πρώτα δύο επεισόδια, ενώ και το σύνολο των χαρτών είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δημιουργεί έντονες μάχες, με κάλυψη και δυνατότητα μετακίνησης από σημείο σε σημείο.

Gears-of-War-3-campaign-04-thumb.jpgΩστόσο, αξίζει εδώ να αναφέρουμε τρία νέα πράγματα. Πρώτα την προσθήκη του Digger, ενός όπλου που εξαπολύει οβίδες εντός του εδάφους και που στη συνέχεια ξεπηδούν από αυτό και σκάνε πάνω από το κεφάλι των εχθρών. Στη συνέχεια έχουμε το μάλλον άχρηστο Cleaver, ένα τεράστιο... χασαπομάχαιρο, που πραγματικά δεν είδαμε να έχει καμία χρηστικότητα. Τέλος, μια αλλαγή υπάρχει και σε ένα εκ των τριών διαθεσίμων Assault Rifles, του Hammerburst. Πλέον, το εν λόγω όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κάμερα πρώτου προσώπου, κάτι παράξενο μεν για τη σειρά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σωστό και αποζημιώνει την Epic για το ρίσκο που πήρε.

Η ιδέα πίσω από το Gears of War 3 -καθώς και τα παλιότερα παιχνίδια της σειράς- είναι απλή: Οι δημιουργοί στέλνουν τον παίκτη σε διαδρόμους, όπου πρέπει να περπατήσει ή να τρέξει και -κατά περίσταση- να εξερευνήσει για τυχόν collectibles. Λίγα μέτρα μετά τον περιμένει μια “αρένα”, μια πιο ανοιχτή περιοχή, φτιαγμένη έτσι ώστε να επιτρέπει συρράξεις, όπου είναι βέβαιο πως θα τον περιμένουν ορισμένα κύματα εχθρών. Εκεί διεξάγεται η μάχη και, αν όλα πάνε καλά, συνεχίζουμε στον επόμενο διάδρομο.

Gears-of-War-3-screens-05-thumb.jpgΑυτή η επιλογή είναι παλιά και χιλιοχρησιμοποιημένη σε βαθμό που έχει οδηγήσει πολλά παιχνίδια στην καταστροφή. Όμως, εδώ η Epic δείχνει τη μαεστρία της στο game design, αφού αυτή η δομή “ντύνεται” τόσο έξυπνα με υπέροχα set pieces, ενδιαφέροντα cut-scenes, διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών και, φυσικά, ένα εξόχως απολαυστικό σύστημα μάχης, που από ένα σημείο και μετά ξεχνάς ότι παίζεις ένα ακόμα shooting gallery. Και εδώ κρύβεται η επιτυχία των δημιουργών. Στο να πάρουν κάτι σύνηθες και να στο προσφέρουν με τρόπο τέτοιο, που να μην αντιλαμβάνεσαι τα μειονεκτήματά του.

Σε όλα αυτά βοηθά βεβαίως και η τεχνολογία του τίτλου, η οποία πραγματικά αφήνει ακόμα και τον πλέον μυημένο στα συστήματα της τρέχουσας γενιάς άφωνο. Η A.I. των συμμάχων είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει σε squad based παιχνίδι μέχρι σήμερα. Οι τρεις συμπολεμιστές του Marcus που τον ακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειας (και δεν είναι πάντα οι ίδιοι) δεν είναι διακοσμητικοί.

Gears-of-War-3-campaign-06-thumb.jpgΕξολοθρεύουν Locust και Lambent αδιακρίτως, παίρνουν τέλειες θέσεις στο χώρο, υπακούν άμεσα όταν με το κλικ του αριστερού μοχλού, τους λέμε να εστιάσουν τα πυρά τους σε κάποιον εχθρό, έρχονται τρέχοντας δίπλα μας για να μας “γιατρέψουν” αν έχουμε πέσει στη μάχη και, εν ολίγοις, φέρονται κατά το δυνατό ως πραγματικοί άνθρωποι. Αρκετά καλή είναι η τεχνητή νοημοσύνη και των αντιπάλων (νέων και παλιών -υπάρχει αρκετή ποικιλία αυτή τη φορά), με τους Locust να κινούνται ως νοήμονα όντα και να προστατεύονται από τα πυρά μας και τους Lambent, ως άλλα ζόμπι, απλά να έρχονται κατά επάνω μας με όλες τις δυνάμεις τους.

{PAGE_BREAK}

Η Unreal Engine δείχνει να μην έχει όρια -αν και έχει glitches- και στο Gears of War 3 δημιουργεί κάθε λογής τοπίο που μπορούμε να φανταστούμε. Σπηλιές, πόλεις καμένες από το Hammer of Dawn, βυθό της θάλασσας, υπέροχα κτίρια, παραλίες. Και ναι, υπάρχει και κάτι σπάνιο εδώ. Υπάρχει χρώμα, κάτι που η Unreal Engine και η σειρά Gears δεν μας έχει συνηθίσει. Και αν θέλουμε να πάμε σε πιο τεχνικές αναφορές, πρέπει να πούμε ότι οι φωτισμοί στους εξωτερικούς χώρους είναι από άλλο πλανήτη, το ίδιο ισχύει και για τα particle εφε σκόνης, στάχτης και ομίχλης, ενώ η λεπτομέρεια σε χαρακτήρες στολές και στοιχεία του περιβάλλοντος είναι εξουθενωτική.

Μελανά σημεία υπάρχουν μεν, όπως το αμυδρό aliasing σε σκάλες και κάγκελα ή το πέρασμα σε προφανώς low res cut-scenes στο campaign mode όταν οι δημιουργοί θέλουν να αφηγηθούν κάτι, αλλά αυτά είναι τόσο μικρά μεγέθη μπροστά στο τι ακριβώς τρέχει πίσω από τον κώδικα της μηχανής γραφικών, που ελάχιστο αντίκτυπο έχουν στη συνολική εμπειρία.

Gears-of-War-3-campaign-05-thumb.jpgΤο πακέτο ντύνουν με ιδανικό τρόπο τα πομπώδη και βαριά μουσικά θέματα με την υπογραφή του Steve Jablonsky, ενώ υπάρχουν και στιγμές που υπήρξε ανάγκη για licensed θέμα, όπου η μελαγχολία του πιάνου που ακούγεται ήταν η βέλτιστη επιλογή για τη δημιουργία συναισθημάτων... Τέλος, οι ερμηνείες των ηθοποιών που δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές είναι άριστες, πάντα εντός κλίματος σκηνής και χαρακτήρων, ενώ το γενικότερο sound design του τίτλου είναι για σεμινάριο. Α, και το Gorgon Pistol έχει τον καλύτερο ήχο βολής που ακούσαμε ποτέ σε παιχνίδι!

“Revive me!”: Εντός δικτύου

Εδώ πραγματικά απαιτείται ένα επιπρόσθετο review, αλλά θα προσπαθήσουμε εν τάχει να καλύψουμε όλα όσα δοκιμάσαμε. Σε ό,τι αφορά το “δικτυακό” του τμήμα, το Gears of War 3 είναι ο παράδεισος του multiplayer. Πέρα από το απροβλημάτιστο και άριστο για παρέα, co-op τεσσάρων ατόμων του campaign mode μέσα από το Live (για μέχρι και δύο άτομα σε διαχωρισμό οθόνης), το νέο πόνημα της Epic προσφέρει μια ανανεωμένη εκδοχή του Horde mode και το αντίστροφο αυτού, με το όνομα “Beast”.

Gears-of-War-3-horde-02-thumb.jpgΣτο πρώτο η ουσία παραμένει ίδια: Να επιβιώσουμε από επιθέσεις συνεχόμενων κυμάτων εχθρών (50 στο σύνολο) είτε μόνοι μας είτε με παρέα. Οι αλλαγές στο “Horde 2.0” εντοπίζονται αφενός στους νέους χάρτες φυσικά, αφετέρου στο ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κερδίζουμε χρήματα και με τη χρήση αυτών να οργανώνουμε άμυνες εντός του χάρτη, στήνοντας φράγματα και αναβαθμίζοντας τον οπλισμό μας. Όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ των κυμάτων, δίνοντάς μας λίγα μόνο δευτερόλεπτα για να προλάβουμε να οργανωθούμε.

Η συνταγή είναι άριστη, λειτουργεί θετικά για την εμπειρία και δημιουργεί πραγματικά εξωφρενικές καταστάσεις, ειδικά αν τις μοιραζόμαστε με φίλους. Το Beast mode είναι το είδωλο στον καθρέπτη του Horde. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε το ρόλο των Locust/ Lambent και με τις ιδιαιτερότητες, ειδικές δυνάμεις που έχουν αυτοί, προσπαθούμε να εξολοθρεύσουμε τους αμυνόμενους COGs.

Gears-of-War-3-multi-01-thumb.jpgΠερνώντας στο “πραγματικό” multiplayer, μας περίμενε μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη. “Ισορροπία” είναι η λέξη-κλειδί εδώ και αυτή η πολυπόθητη για τους αδαείς στα mp παιχνίδια ισορροπία επιτυγχάνεται ιδιοφυώς από την Epic μέσα από την επιλογή Casual του Versus mode. Εδώ τα πράγματα είναι απλοποιημένα μεν, αφού ο παίκτης δεν επιλέγει χάρτες και τύπους παιχνιδιού, παρά μόνο loadouts και χαρακτήρες, αλλά το matchmaking που γίνεται μέσα από αυτήν την επιλογή είναι κορυφαίο, δεδομένου ότι “ρίχνει” πάντα στους χάρτες παίκτες νέους, χωρίς υψηλό level στα mp matches.

Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι οι άπειροι στον κόσμο των kills θα μπορούν επιτέλους να κάνουν μια άψογη εισαγωγή σε αυτό το τμήμα των σύγχρονων τίτλων και στη συνέχεια να περάσουν στο “κανονικό” Versus, όπου γίνονται οι... σφαγές.

{PAGE_BREAK}

Στο πλήρες πακέτο του Versus υπάρχουν έξι διαφορετικά modes που διεξάγονται σε ένα σύνολο δέκα χαρτών. Στα πέντε εκ των έξι modes (Team Deathmatch, Warzone, Execution, Capture the Leader και King of the Hill) υποστηρίζονται ως και δέκα άτομα, ενώ στο ιδιόμορφο Wingman, όπου δημιουργούνται τρεις ομάδες και παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι και οκτώ. Όλα ανεξαιρέτως τα modes διακατέχονται από μια ιδιομορφία: Απαιτείται συνεργασία από τους συμπαίκτες, αλλιώς θετικό αποτέλεσμα δεν έρχεται. Ακόμα και η κάλυψη, το σήμα κατατεθέν της σειράς, εδώ δεν βοηθάει, καθώς πολύ συχνά οι αντίπαλοι έρχονται από τα πλάγια ή από πίσω και... σχεδιάζουν μια ωραιότατη αιματοβαμμένη ζωγραφιά με το πριόνι του Lancer στο σώμα όποιου καμπερώνεται. Συνεπώς, πρέπει πάντα οι συμπαίκτες να κινούνται σε ομάδες για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους χάρτες -με την εξαίρεση του Thrashball σταδίου, τον οποίο βρήκαμε πολύ κακοσχεδιασμένο- αυτοί διαθέτουν ικανοποιητικό εύρος, αρκετά μεγάλο σε ορισμένες περιπτώσεις θα λέγαμε, που επιτρέπουν παιχνίδι και κάθετα εκτός από τον κλασικό οριζόντιο άξονα, όπου οι αντίπαλοι στήνονται πίσω από κάλυψη και αδειάζουν γεμιστήρες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα πιο ισχυρά όπλα, όπως το Digger και το φλογοβόλο Scorcher, αποτελούν bonus, που τοποθετούνται σε κρυφά σημεία των χαρτών, επιβραβεύοντας έτσι τους θαρραλέους.

“There's a tomorrow...”: Συμπεράσματα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από αυτό που είδαμε. H κατάσταση με το franchise Gears of War είχε... ξεφύγει από το πρώτο κιόλας παιχνίδι και δεν υπήρχε περίπτωση η Epic να κατέστρεφε κάτι που έχτισε με τόσο μεράκι, προσοχή και επένδυση. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, δεν γνωρίζουμε αν το franchise θα συνεχιστεί χωρίς τον Marcus Fenix τόσο εντυπωσιακά ή αν ο Cliff και τα παιδιά της Epic θα πάρουν το ρίσκο και θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα “Gears” διαφορετικό από αυτό που γνωρίσαμε στην τρέχουσα γενιά. Το σίγουρο όμως είναι ένα: Το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της μνημειώδους τριλογίας είναι εκεί έξω και σας περιμένει.

Γιώργος Καλλίφας

Περισσότερα για το Gears of War 3 μπορείτε να ακούσετε στο Webcast της Τετάρτης 21/9.

Θετικά

 • Εξαιρετικό κλείσιμο της τριλογίας σε ό,τι αφορά την ιστορία του Marcus Fenix
 • Πληθώρα από multiplayer modes, κατάλληλα προσαρμοσμένα για κάθε γούστο και ικανότητα
 • Οπτικός τομέας που θα αποτελεί από εδώ και έπειτα σημείο αναφοράς για τα οικιακά συστήματα
 • Άψογο co-op campaign για μέχρι και τέσσερα άτομα
 • Ναι, ακόμα και σε παιχνίδι με “macho φαντάρια” υπάρχει χώρος για συναίσθημα

Αρνητικά

 • Ορισμένα τεχνικά glitches και “hiccups” εδώ και εκεί
 • Κάποια σημεία του campaign είναι “χλιαρά” σε σχέση με το υπόλοιπο παιχνίδι και τα προηγούμενα δύο επεισόδια

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (121 σχόλια)
 • bill123456 bill123456 20 Δεκεμβρίου 2011  | 23:55

  Το τσιμπησα και σε λιγες μερες θα χαθω στον μαγικο κοσμο του(ηταν το πρωτο παιχνιδι που αγορασα πισω το 2007)και απο τοτε λατρεψα την σειρα

 • Tomasz Tomasz 13 Δεκεμβρίου 2011  | 05:28

  Δεν θεωρώ το uncharted τόσο φοβερό όσο όλοι νομίζουν αλλά αναγνωρίζω την αξία του και εν πάσει περιπτώσει θεωρείται το καλύτερο franchise της γενιάς μαζί με τα mass effect, assasin creed και gears φυσικά. Και το λέω καλύτερο γιατί δεν φτάνει που έκανε πράγματα και θάματα, αφού κατάφερε να κάνει το ps3 δημοφιλέστατο με το UC αλλά ήταν και τόσο μάγκες να ετοιμάζουν και άλλο game.. Και όλα αυτά σε όχι καθαρά shooter παιχνίδια που είναι μεγάλο ++

 • Tomasz Tomasz 13 Δεκεμβρίου 2011  | 05:25

  Το τερμάτισα δεύτερη φορά το παιχνίδι, και κατάφερα να εντοπίσω γιατί το βρίσκω καλύτερο.. Το gears 3 είναι πιο ώριμο συναισθηματικά αλλά και σου δίνει μια πιο ρεαλιστική αντίληψη του κόσμου στον sera όπως είναι τώρα... Όπως είπα το παιχνίδι είναι πολύ παρόμοιο, αλλά το νιώθεις διαφορετικά.. Κατά κάποιο τρόπο νιώθεις ότι όλα τα gears θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι.. Μέχρι και η naughty dog το είπε ότι έφτιαξαν φοβερό παιχνίδι, η οποία είναι το καλύτερο studio της γενιάς με το uncharted και τώρα ετοιμάζεται να τρελάνει με το Last Of Us, και τα λέω αυτά και ας μην έχω ps3... Βέβαια στο τσακ είμαι να ξαναπάρω! Αρκεί να επιβεβαιωθεί το Last Guardian και να μάθουμε τίποτα παραπάνω για το last of us

 • POSSESSED_HELLGAST POSSESSED_HELLGAST 17 Νοεμβρίου 2011  | 17:35

  Λατρευω την σειρα ,λυπαμαι για την ξεφτιλοαπαραδεκτη σουπα στο τροπο προωθισης , που τελικα λογω ημερομηνιας δεν επεφερε και τα τρελα κερδη ,μιας και το πρωτο ακομα ειναι ο Βασιλιας, αλλα το συγκεκριμενο παιχνιδι στηγματισε ολλη την γενια ,αυτο και τα Bioshock , Crysis , God of War ,Mass Effect ,Darkness, Demon's Souls, FEAR, Prey, Batman ,Uncharted ,Killzone ....και λιγα ακομα που δεν θιμαμαι στην παρουσα ατιγμη, το παιχνιδι θα το παιζω και σαπιογερος ,τελεια και παυλα.-

 • Tomasz Tomasz 17 Οκτωβρίου 2011  | 16:53

  Το παιχνίδι είναι top 3 στα third person shooter της τελευταίας γενιάς. Είναι αρκετά ίδιο με τα προηγούμενα gears αλλά το αισθάνεσαι διαφορετικό και πιο epic

 • tahlias tahlias 29 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:47

  παιχνίδι σταθμός πραγματικά.Σε όλους τους τομείς η κονσόλα δείχνει το μεγαλείο της και η Epic την αξία της.Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εχθές σπίτι μου ήρθαν 2 φιλαράκια που έχουν τάπερ τα οποία θα πουλήσουν για να πάρουν χβοχ.Επαθαν πλάκα με το Gears πράγμα το οποίο δεν το περίμενα.Να ρωτήσω κάτι άσχετο....η Lancer Edition με το όπλο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο? Δεν κατάφερα να βρω πληροφορίες

 • war war 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 07:29

  εφυγε αγορα μαζι με 360..

 • romanos_joker romanos_joker 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 05:53

  Το τελείωσα εχθές,πολύ καλές εντυπώσεις.Έγινε τρομερή δουλειά απο την Epic,μου άρεσε πάντως και το πως τελειώνει όλο το story,πράγματι υπάρχει αρκετό συναίσθημα κατά την διάρκεια του game.Πέρα απο το plot,τα γραφικά είναι top όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς,παράλληλα και o ήχος παραμένει σε υψηλά επίπεδα!Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε κάτοχο Xbox360 αλλά και σε κάθε gamer..:) 10 ράκι απο μένα.Πολύ ωραίο Review George.

 • Solid7 Solid7 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 22:16

  Μόλις το τελείωσα. Πραγματικά πολύ επικό σενάριο. Ό,τι καλύτερο σε περιπέτεια μέλλοντος. Για μένα που είμαι οπαδός επίσης της σειράς halo, το gears είχε συνολικά περισσότερο συναίσθημα και ουσία στην ιστορία του τώρα που ολοκληρώθηκε. Όπως και να το κάνουμε δε γίνεται συναίσθημα με κράνος στο κεφάλι (συγγνώμη Master Chief). Μην το χάσει κανείς αυτό το παιχνίδι...
  Μπράβο Γιώργο για το review...απέδωσες σωστά όσα είχε να δώσει το παιχνίδι...

 • NikeFerrari NikeFerrari 26 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:05

  Άντε να μου έρθει η Epic να το απολαύσω. Ωραίο review Γιώργο.

 • Spawn16 Spawn16 26 Σεπτεμβρίου 2011  | 02:28

  Απο τα καλύτερα παιχνίδια της τωρινής γενιάς και ο σημαντικότερος λόγος να έχει κάποιος xbox360.Το μόνο που με χαλάει είναι οτί το story δεν είναι όσο καλό θα μπορούσε να είναι,και αυτό ισχύει για όλη την τριλογία.Θα μπορούσε να δίνει πιο πολύ βάση εκεί στο campaign,να μας τροφοδοτεί με πιο πολλές λεπτομέρειες.Anyway παιχνιδάρα,άρτιο σε όλους τους τομείς και απολαυστικό όσο δεν πάει.Προλαβαίνω να το τελειώσω,γιατί ερχονται uncharted 3,skyrim,batman aa...Φανταστική χρονιά φέτος για τους gamers...

 • DarthAltair DarthAltair 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 18:59

  Spike Spiegel αν θες κάποιον για insane co-op στο 1 count me in.
  Nooto όπτοε είσαι έτοιμος . :)

 • Spike Spiegel Spike Spiegel 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 18:35

  Το θεωρώ απαράδεκτο που δεν έχω παίξει ούτε ένα μέρος της τριλογίας και έχω x360. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά θα αρχίσω το πρώτο σιγά σιγά.

 • nooto nooto 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 18:03

  @Μildov ναι καταλαβα τι λες και συμφωνω οτι αλλα σημεια ειναι πολυ προσεγμενα και αλλα οχι και τοσο (ας πουμε οι κλειστες περιοχες, που ευτυχως ηταν λιγες, δεν προσεφεραν το κατι παραπανω σε σχεση με τους προηγουμενους τιτλους) απλα συνολικα θεωρω οτι το 3 προχωρησε την μηχανη γραφικων απο το 2 στο 3 πολυ περισσοτερο αποτι το 2 απο το 1 στο 2. Εμενα Btw αυτο που με χαλασε ηταν οτι τα cutscenes ηταν χαμηλης αναλυσης και οπτικα χειροτερα απο το κανονικο παιχνιδι.
  @ Αltair ειμαι στη μεση του 5ου act οποτε λογικα σημερα τελειωνω :)
  @gfreeman δεν ξερω κατα ποσο συμφωνω αν και ως ενα σημειο καταλαβαινω τι εννοεις. Η διαφωνια μου ειναι στο μη συμμετοχικο που αναφερεις αν και ειναι λιγο γενικολογο και δεν ξερω κατα ποσο εχω αντιληφθει τι λες. Δομικα τα παιχνιδια που αναφερεις παντως (shooters με linear λογικη) στοχευουν κυριως στην εναλλαγη των setpieces τα οποια πρεπει να φερεις σε περας σκοτωνοντας αντιπαλους. Η συμμετοχη σου ειναι στο πως θα προσεγγισεις την καθε αναμετρηση στρατηγικα, κατι που λαμπει κυριως στα μεγαλα επιπεδα δυσκολιας. Παιχνιδια τυπου crysis 2 εχουν διαφορετικη λογικη με την εννοια οτι εχεις επιλογες στο τροπο που θα φερεις σε περας το καθε τερεν και προσφερουν προσεγγισεις διαφορετικου gameplay αναλογα με το τι επιλεγεις. Το crysis 2 ειναι σαφως πιο πλουσιο δομικα (και εχει οντως ενα απο τα καλυτερα campain) αλλα απο την αλλη υστερει σε αυτο που κανει καλα το gears δηλαδη στην AI και στο καθαρο τακτικο shοoting κομματι ακριβως επειδη το focus του ειναι πιο απλομενο. Με αλλα λογια, δεν θεωρω οτι οι μεν δεν ηταν ''ρισκαδοροι'' ενω οι δε ηταν, αλλα οτι απλα δεν στοχευαν στο ιδιο πραγμα και ηθελαν να δωσουν βαθος με διαφορετικους τροπους.

 • mildov mildov 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:07

  nooto εχεις δικιο οσον αφορα στα lighting effects που εχει δωθει μεγαλο βαρος και σε μερικα αλλα σημεια του παιχνιδιου ωπος πχ στο τελευταιο act που τα γραφικα ειναι εργο τεχνης δεν ειναι σε ολα τα σημεια του παιχνιδιου.εγω ειπα για μερικα σημεια των γραφικων που δεν προχωρισαν.οσον αφορα στα υπολοιπα σημεια 1000 μπραβο στην epic εβγαλε ενα αριστουργημα.

 • DarthAltair DarthAltair 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:01

  nooto το τελείωσες;Άντε να μπούμε για 4πλο.;)

 • nooto nooto 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 15:39

  Διαφωνω στα οσα λεει ο mildov περι γραφικων και εξελιξης. Εχεις σχολιασει διαφορους τομεις αλλα δεν ανεφερες το ποση δουλεια εχει γινει στα lighting effects. Ιmo εκει παρουσιαζεται η μεγαλυτερη εξελιξη (και δεν περιμενα να δω κατι τετοιο απο την UE3) + βεβαια η κλιμακα, η παλετα και το ανοιγμα των τερεν σε σχεση με τα προηγουμενα παιχνιδια. Ειδικα σε οτι αφορα τους φωτισμους μπορω να πω οτι (σε κονσολα) δεν εχω δει μεχρι στιγμης κατι αναλογο ουτε απο παιχνιδια οπως το crysis 2.
  Προσωπικα παντως το gears 3 μου προκαλεσε πολυ μεγαλυτερη αισθηση απο αυτη που μου ειχε προκαλεσει το 2. Απομακρυνεται καπως απο την κλασσικη νορμα (στησιματος) της σειρας παρουσιαζοντας κατι νεο σε καθε act, εισαγει την εννοια της κλιμακας και δεν διασταζει να σου δωσει με αμεσο τροπο (και μαλιστα απο πολυ νωρις) μαχες που στα προηγουμενα παιχνιδια τις εβλεπες απο αποσταση ασφαλειας, εχει δυνατοτερη σκηνοθεσια και σεναριο (κατι που φοβομουν δεδομενου οτι μιλαμε για το κλεισιμο) και τοσα αλλα που αναφερονται και στο review. Γενικοτερα σου δινει απλοχερα ολα οσα μπορει να προσφερει το συγκεκριμενο στησιμο παιχνιδιου και δεν κανει holdback πουθενα...

 • Gamer-cy Gamer-cy 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:39

  gfreeman ωραιο αυτο που σε πηγαινη απο μονο του ,σωστος εν μερει ετσι ειναι ,γιατι και αυτο ειναι διασκεδαση εχει μια ιστορια μπαμ μπουμ κτλ πορωνεσε για αυτο και το τελιωνεις , εξαλλου πιστευω ρε Σαββα μου ολα σε πηγαινουν πιστευω , επαιξα το fable 3 ενα παιχνιδι που εκανες εσυ review πριν λιγο καιρο, ( τρομερο) και σε πηγαινη τι και αν ειναι action rpg η το κατι παρομοιο, τι και αν επιλεξης την πριγκηπισσα η τον πριγκιπα, τα γεγονοτα θα ειναι τα ιδα , νιωθω οτι με πηγεναν ως το τελος, εκτος αν το εννοεις αγαπητε μου φυσικα με την εννοια του ,στο ενταξει καθαρισαμε 15 Locust παμε μας παιρνει παρακατω , κανει και chekpoint ,save κτλ και παμε στην αλλη πιστα ως το τελος? εγω πιστευω οτι τα περισσοτερα games θελοντας και μη μας πηγενουν μας καθοδηγουν τελοσπαντον καπου, αλλα πιο ευκολα απο αλλα και πιο δυσκολα παραδειγμα του deus ex. που πρεπει κρυφτεις αν θελει, πρεπει να μαμηθεις, για να το τερματισεις , προχωρω προχωρω πιστευω μπορει να εχασα και το νοημα στο τι ,γραφω αλλα το σιγουρο ειναι ενα δυστηχως η ευτυχως σε αυτα τα παινιδια που αναφερε ο Σαββας ειναι οπως τις ταινειες. με αρκετη δραση εως το τελος του, την μικρη διαρκεια τους, αυτο δεν παυει απο το αρεσει στο κοσμο, για το geas of war 3 εκτος λιγα λεπτα που περπατους η 9 ωρες του παιχνιδιου ητανε ΜΠΑΜ ΜΠΟΥΜ ως το τελος.. και αυτο σου αρεσε γιατι εβλεπες και την ταινεια να συνεχιζεται τις κομμενες σκηνες ...movie in μπαμ μπου παιχνιδι αχαχαχαχ :p

 • bahamut zero bahamut zero 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:28

  εγω παλι ειμαι fan αυτου του ειδους παιχνιδιων.....μου αρεσει το παιχνιδι να με πηγαινει γιατι συνηθως με αυτον τον τροπο ο developer προσφερει πιο εντυπωσιακο gameplay....

 • zidane tribal zidane tribal 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:11

  @gfreeman συγνωμη για το off topic, αλλα θα συμφωνησω με αυτο που λες για τη πληγη πολλων μεγαλων παιχνιδιων. εχω βαρεθει πολλα παιχνιδια να εχουν ολοκληρες σκηνες στις οποιες απλως περπατας και βλεπεις τη δραση.. δε ξερω για το gears, δε το εχω παιξει, αλλα πολλα παιχνιδια πραγματικα υποφερουν απο αυτο και ειναι κατι που εχει εφαρμοστει στα παιχνιδια δρασης αυτης της γενιας. νομιζω καποια στιγμη πρεπει να απαλαγουν τα παιχνιδια απο αυτο το χαζο καλουπι της "κινηματογραφικης εμπειριας".. τα παιχνιδια ειναι παιχνιδια και η ταινιες ταινιες..

 • Eru_Ilúvatar Eru_Ilúvatar 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:04

  Σωστός΄φίλε Σάββα αλλά μην ξεχνάμε πως αναπόφευκτα αυτή είναι η λειτουργία των blockbuster δηλαδή να σου προσφέρουν απλόχερα διασκέδαση χωρίς εσύ να χρησιμοποιείς ιδιαίτερα τη φαιά ουσία σου.. είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσεις.. το gaming είναι σαν τη μουσική δηλαδή η επιλογή του εξαρτάτε από την διάθεσή σου.. το gears of war είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι όμως είναι σίγουρο ότι αν θέλεις περισσότερο να "σκεφτείς" θα στραφείς σε παιχνίδια όπως portal kai deus ex.

 • Sky333 Sky333 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 16:42

  Από την άλλη Σάββα, πάντοτε τα παιχνίδια ήταν δύο ειδών. Το πρώτο είχε τα κινηματογραφικά-βιβλια παιχνίδια που στην ουσία ζούσες μια έτοιμη ιστορία και το δεύτερο ήταν πάλι σε σταθερή γραμμή αλλά μπορούσες να επιλέξεις πως θα πας εκεί.

  δεν θεωρώ πως είναι σημείο των καιρών μας. Στην τελική, είναι ωραίο να παίζεις ένα Uncharted και ένα Gears για να χάνεσαι στα cinematics και στην ατμόσφαιρα ταινίας και όταν θέλεις πιο ελεύθερη ζωή να πιάνεις ένα Skyrim ή ένα Deus Ex.

  για παιχνίδι ακατάπαυστης δράσης, το Gears of War 3 με έχει αφήσει άφωνο και ειλικρινά δεν έχω να ζητήσω τίποτα παραπάνω από την Epic. respect, απλά respect.

 • gfreeman gfreeman 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 16:18

  To παιχνίδι, όπως είπα και στο Γιώργο, έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα που αποτελεί πληγή για τους blockbuster τίτλους, και ειλικρινά δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος τρόπος, ώστε να απαλλαγούμε από αυτό. Το παιχνίδι (όπως και το Uncharted 2, το Killzone και τα Call of Duty) σε πηγαίνει, δεν το πηγαίνεις. Δεν είναι υπερβολή να πώ ότι σε ολόκληρα sections του, σαν παίκτης δε συμμετείχα καθόλου, και απλά περίμενα να εξελιχθεί η δράση. Αλλά δυστυχώς η ευτυχώς, αυτή την αποστολή διατελούν αυτοί οι τίτλοι, και το κάτι παραπάνω και διαφορετικό, πρέπει να το περιμένουμε από πιο ανήσυχα και ρισκαδόρικα δημιουργικά μυαλά.
  Αυτός ήταν και ο λόγος που το Crysis 2 ξένισε πολύ κόσμο που ήταν προετοιμασμένος, για μια βόλτα με το τραινάκι του λούνα παρκ, ενώ το παιχνίδι σου έλεγε, "εδώ είναι το πεδίο της μάχης, βγες και βγάλτα πέρα μόνος σου".
  Εν πάσει περιπτώσει, όλα τα άλλα, το παιχνίδι τα κάνει σχεδόν τέλεια, και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Δε μου άφησε την αίσθηση ολοκλήρωσης που μου άφησε το 2 που ήταν ο ορισμός του 100% βελτιωμένου sequel, αλλά και πάλι, ίσως δεν περνάει από το μυαλό μας πόσο μεγάλο βάρος είναι να πρέπει να δημιουργήσει κάποιος τους διαδόχους τόσο τεράστιων παιχνιδιών. Άξιοι.

 • Xzibit Xzibit 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 15:05

  Εξαιρετικό review!
  10 και από εμένα.
  Bring It!!!

 • Javatzis Javatzis 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 14:36

  Η Epic με το 2 έδωσε μαθήματα για το πως φτιάχνονται τα sequels. Από ότι φαίνεται έκανε ακόμα καλύτερη δουλειά τώρα. Θα αγοραστεί σίγουρα ο τίτλος λίγο αργότερα!

 • Gamer-cy Gamer-cy 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 05:36

  DarthAltair Μακαρι φιλε μου , και το ευχομαι αυτο,

 • Jehuty Jehuty 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:43

  @rocco silfreddi Into Dust - Mazzy Star

 • DarthAltair DarthAltair 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:21

  Gamer-Cy μην ορκίζεσαι.Έχουν ακόμα πράγμα να δώσουν οι κονσόλες της γενιάς αυτής.Σκέψου μόνο ότι το GoW 2 βγήκε στο γερασμένο ps2 κι έκανε παπάδες.Έχουμε ακόμα.

 • chrisyiannak chrisyiannak 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:16

  Ελπίζω να μπορώ να το πάρω σύντομα... Καταπλικτικό review!!!

 • rocco_silfreddi rocco_silfreddi 24 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:04

  Μηπως ξερει κανεις τον τιτλο του κομματιου που παιζει στο τρειλερ? αν καποιος το γνωριζει ας με ενημερωσει