Ταυτότητα

Resident Evil 4 HD

Resident Evil 4 HD

Edition: N/A Genre: Action, Adventure, Horror Διάθεση: PSN
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Capcom Ημ. Έκδοσης: 21/09/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Capcom Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Ο ογκόλιθος του σύγχρονου horror ξανά-ξανά-ΞΑΝΑ επιστρέφει

Τη σύγχρονη τάση για remakes, επανακυκλοφορίες, reboots και HD αναβαθμίσεις, υποθέτουμε πως την έχετε παρατηρήσει και πιθανά σχολιάσει με κάποιον σκεπτικισμό. Και είναι λογική η αντίδρασή σας, καθώς πίσω από μια τέτοια επανάληψη κρύβεται η σχετικά αρνητική (ως προς τη νέα δημιουργία) τάση της σημερινής βιομηχανίας. Έλλειψη νέων ιδεών αλλά και θάρρους για να το επιχειρήσουν, υπερβολικά υψηλό κόστος ανάπτυξης των HD τίτλων και, φυσικά, και η λεγόμενη «αρπαχτή», είναι μόνο οι βασικές από τις αιτίες που έχουμε πνιγεί στις τριλογίες και τις επαναλήψεις. Βέβαια, αξίζει να προσεγγίσουμε το θέμα και από την άλλη πλευρά του νομίσματος. Κάθε λεπτό που περνάει, χιλιάδες νέα άτομα έρχονται σε επαφή με το χώρο του gaming και είναι λογικό να ενδιαφερθούν για τις ρίζες και την ιστορία του χώρου.

Για τα... τσικό του gaming λοιπόν, τα remakes φαντάζουν ως Μάνα εξ ουρανού και αποτελούν μιας πρώτης τάξεως επένδυση. Με κάποια επιφύλαξη λοιπόν, αποδεχόμαστε το νέο αυτό trend. Τι γίνεται όμως όταν παραγίνει το κακό; Το Resident Evil 4 HD αποτελεί την έκτη έκδοση του παιχνιδιού σε ισάριθμα χρόνια. Στο GameCube ήταν η πρώτη και η συγκλονιστική που τάραξε τα νερά του gaming με νέες ιδέες και πρωτοποριακή ατμόσφαιρα.

RE4-HD-Screenshot-06-thumb.jpgΗ δεύτερη, του PS2, ήταν η βελτιωμένη στα σημεία και με έξτρα υλικό. Ακολούθησε τρίτο το PC με ένα προχειροφτιαγμένο port που δεν υποστηρίχθηκε καθόλου από την Capcom. Η τέταρτη έκδοση έφερε το παιχνίδι στη νέα εποχή, καθώς αναβάθμισε λιγάκι τα γραφικά και προσέφερε ένα κορυφαίο εναλλακτικό μοντέλο χειρισμού μέσω του Wii Remote. Στην πέμπτη έκδοση που κυκλοφόρησε στο iOS τα πράγματα "σκάλωσαν" και πάλι, καθώς ο χειρισμός τέτοιου τίτλου με touch screen δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Και ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα και στην έκτη έκδοση του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε για PS3 και Xbox360 με το ακρώνυμο "HD" κολλημένο στο πλάι.

Αξίζει όμως να κοιτάξουμε και αυτή τη νέα έκδοση της Capcom ή τελικά ήρθε η ώρα να αφήσουμε το θρυλικό Resident Evil 4 στην άκρη; Αυτό προσπαθήσαμε να δούμε έπειτα από το νέο μας playthrough. Για λίγα άτομα βέβαια που απουσιάζανε στα τελευταία τρία review του τίτλου, θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Hablas español? – Σενάριο & Ατμόσφαιρά

RE4-HD-Screenshot-07-thumb.jpgΠρωταγωνιστής του παιχνιδιού, o παλιός γνωστός της σειράς Leon Kennedy. Έξι χρόνια έχουν περάσει από τα δραματικά γεγονότα του RE2 και την καταστροφή της Raccoon City. Ο Leon δεν είναι πλέον ο rookie αστυνόμος που ήταν κάποτε και μάλιστα έχει εισέλθει σε μία μυστική υπηρεσία των Η.Π.Α. με υψηλά διαπιστευτήρια και την απόλυτη υποστήριξη του προέδρου. Όταν λοιπόν η κόρη του προέδρου απαγάγεται, ο Leon ξεκίνησε αμέσως μια εντατική έρευνα που τον οδήγησε σε ένα παλιό χωριουδάκι στην Ισπανία. Πριν όμως προλάβετε καλά καλά να ρωτήσετε τριγύρω, οι κάτοικοι του χωριού, σας επιτίθενται δίχως προειδοποίηση ή εμφανή στόχο.

Από νωρίς στα βάσανα για άλλη μια φορά ο Leon και αυτή τη φορά οι αντίπαλοί του δεν είναι άμυαλα zombies μα κανονικοί άνθρωποι που δείχνουν σαν υπνωτισμένοι / δαιμονισμένοι στην κίνησή τους. Το μυστήριο σύντομα περιπλέκεται, με νέους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες να κάνουν την εμφάνισή τους και την Umbrella να δείχνει για άλλη μια φορά πόσο μακριά ήταν τα πλοκάμια της.

RE4-HD-Screenshot-08-thumb.jpgΤο σενάριο των Resident Evil ποτέ δεν κυνήγησε Oscar και είναι περήφανο για αυτό. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα kitsch b-movie αισθητικής με corny διαλόγους και αστεία κλισέ, που όμως τραβούν πανεύκολα τον παίκτη -αν και θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρος μας να αγνοήσουμε τον ακόμα μεγαλύτερο μαγνητισμό που ασκεί η ίδια η ατμόσφαιρα του τίτλου. Μια συνεχής μουντή και πνιγηρή σαν από υγρασία ατμόσφαιρα, μια αίσθηση αποσύνθεσης, σαπίλας παράνοιας, στοιχεία που δίδονται σε εκπληκτικό βαθμό από τη σκηνοθεσία όλων των μαχών, το υπέροχο level design αλλά κυρίως της αίσθησης πως βρίσκεστε και εσείς εν μέσω ενός τέτοιου πνιγηρού μέρους, ακόμα και αν παίζετε μέρα μεσημέρι στο εξοχικό σας.

{PAGE_BREAK}

In Spain, no one can see you bleed – Τεχνικός τομέας

Σε αυτή τη δημιουργία του κόσμου, η Capcom είχε καταφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στον τεχνικό τομέα και για το 2005 το Resident Evil 4 του GameCube ήταν ένα από τα αρτιότερα παιχνίδια της αγοράς. Πρωτοστάτησε με το εξαιρετικό animation του και δοκίμασε νέες τεχνικές σκιάσεων και φωτισμού που αντέγραψαν πολλά μετέπειτα παιχνίδια. Αφήνοντας όμως τα μαθήματα ιστορίας στην άκρη και ερχόμενοι στο σήμερα, βλέπουμε ότι η HD έκδοση του παιχνιδιού αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς την εργασία και την προσοχή της Capcom. Τα 3D models των χαρακτήρων και αρκετών αντικειμένων έχουν "καθαρίσει" σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά το υπόλοιπο παιχνίδι δείχνει σαν να μην έχει αγγιχθεί -πλην ορισμένων textures δεξιά-αριστερά.

Μάλιστα, το γεγονός ότι αυξήθηκε η ανάλυση συχνά λειτουργεί αρνητικά, καθώς κάνει όλα τα textures του ευρύτερου περιβάλλοντος να δείχνουν πιο άσχημα απ' ότι στο παρελθόν! Τα pre-rendered videos δε, άλλα δείχνουν να έχουν υποστεί αναβάθμιση και άλλα να είναι ακόμα στην SD μορφή τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε έναν άγριο χορό από pixels!

RE4-HD-Screenshot-04-thumb.jpgΤο παιχνίδι βέβαια καταφέρνει και σώζεται εικαστικά χάρη στον εξαιρετικό σχεδιασμό των επιπέδων του, αλλά για έναν τίτλο που μοστράρει το "HD" στον τίτλο του, η προχειρότητα της εφαρμογής είναι κάπως στενάχωρη. Προσθέστε σε όλα αυτά και το πρόβλημα πως αυτή η έκδοση εμφανίζει προβλήματα με το framerate -ενώ οι προηγούμενες έτρεχαν "νεράκι"- και καταλαβαίνετε τον προβληματισμό μας. Ηχητικά, βέβαια, είναι αδύνατον να προσάψουμε κάτι αρνητικό στο παιχνίδι. Οι κατάλληλοι ηθοποιοί στους κατάλληλους ρόλους, μουσική που άλλοτε σε παρασέρνει και άλλοτε σε απελευθερώνει και ηχητικά εφέ που ακόμα και σήμερα ελάχιστοι τίτλοι μπορούν να πλησιάσουν.

Can the past meet the future? - Gameplay

Κατά την κυκλοφορία του το Resident Evil 4 αποτέλεσε επανάσταση στον τομέα του gaming, καθώς αποτίναξε τα δεσμά του παρελθόντος του και προχώρησε σε δυναμικές αλλαγές για το 3rd person shooting, αλλαγές που βλέπουμε σήμερα σε όλα τα παιχνίδια του είδους. Προχωρώντας κάτω από μοντέλο κάμερας ώμου, μπορείτε να κινηθείτε με άνεση σε όλο το χώρο, να επεξεργαστείτε αντικείμενα και να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον.

RE4-HD-Screenshot-09-thumb.jpgΚατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα κληθείτε φυσικά να λύσετε ορισμένους απλούς γρίφους που αυξάνουν το μυστήριο της περιοχής, ενώ θα πρέπει να περιμένετε πολλά QTEs, τα οποία εντυπωσιάζουν με τη σκηνοθεσία τους και βοηθούν στη δημιουργία της ξεχωριστής κινηματογραφικής ατμόσφαιρας του τίτλου. Όμως, πάνω από όλα, το βασικό στοιχείο του Resident Evil 4 κρύβεται κάτω από το σύστημα μάχης του και στην επαφή με τους αντιπάλους. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Leon υψώνει το όπλο του και σκοπεύει όπου επιθυμείτε με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ.

Αυτό που ίσως φανεί περίεργο, είναι πως το παιχνίδι υποχρεώνει τον παίκτη να μένει απόλυτα ακίνητος όταν έχει σηκώσει το όπλο του, απαγορεύοντάς του μια πιθανή "run ‘n gun" τακτική. Αλλά αυτή είναι μια πάγια φιλοσοφία της σειράς, που οι νεότεροι μάλλον θα πρέπει να αποδεχθούν.  Όπως προαναφέραμε, οι αντίπαλοι δεν είναι πλέον τα αργοκίνητα και άμυαλα zombies των παλιότερων επεισοδίων, αλλά ζωντανοί, έξυπνοι άνθρωποι. Έτσι, μην φανταστείτε πως επειδή κλείσατε μια πόρτα, θα υπάρξει ασφάλεια.

RE4-HD-Screenshot-10-thumb.jpgΟι εχθροί παρουσιάζουν εξαιρετική AI, δρουν διαφορετικά και να είστε σίγουροι ότι θα σας κυνηγήσουν μέχρι τελικής πτώσης. Τεράστια bosses, συγκλονιστικές μάχες και ξέφρενη δράση θα σας κρατήσουν καθηλωμένους για τις 14-16 ώρες που διαρκεί ο τίτλος της Capcom, ενώ πέρα από το υψηλότατο replay value που προσφέρει το κεντρικό παιχνίδι, μπορείτε να ξεκλειδώσετε και τα τρία bonus modes που πρωτοεμφανίστηκαν στην έκδοση για το PS2.

{PAGE_BREAK}

Όλα φαίνονται ιδανικά, λοιπόν; Όχι εντελώς. Η εξαναγκαστική καθήλωση του παίκτη σε ένα σημείο όταν τραβάει το όπλο του δεν είναι σημερινό θέμα, καθώς προβλημάτισε και στο παρελθόν. Με τα χρόνια όμως να έχουν περάσει και την τεχνολογία να έχει βρει πολύ καλύτερες λύσεις, το παρόν σύστημα αρχίζει να κουράζει. Και αν δει κανείς πως εξ αρχής είχε δημιουργηθεί για να ανεβάζει τεχνητά τη δυσκολία του τίτλου και μόνο, είναι λογικό οι νεότεροι παίκτες να προβληματιστούν. Το ίδιο συμβαίνει και με το inventory system, το οποίο παραμένει κλασσικά δύσχρηστο και απαιτεί προσοχή στην επεξεργασία του. To περίεργο είναι πως τα παραπάνω θέματα είχαν διορθωθεί αισθητά στην Wii έκδοση του παιχνιδιού, αφού το Wii Remote προσέφερε πολύ καλύτερη στόχευση και το inventory είχε βελτιωθεί.

Και τώρα, στην έκδοση των επονομαζόμενων “hardcore” κονσόλων, καταποντιστήκαμε στο παρελθόν. Εξίσου περίεργη είναι η απουσία υποστήριξης του PS Move καθώς το παιχνίδι ήδη έχει σχεδιαστεί για το Wii και η ενσωμάτωση χρήσης motion controls για το σύστημα της Sony φαντάζει εύκολη.

Is it too old for this…era? – Τελικά Συμπεράσματα

Είναι μάλλον δύσκολο να κρίνεις σήμερα ένα παιχνίδι της προηγούμενης γενιάς. Τα μέτρα και τα σταθμά έχουν αλλάξει, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα γούστα των ανθρώπων συνεχώς μεταβάλλονται. Ένα re-release μπορείς να το δεις με βαθιά συγκίνηση και να το λατρέψεις για το παιχνίδι που ακριβώς ήταν. Μπορείς όμως και να απαιτήσεις κάτι παραπάνω, όταν η δημιουργός σου ζητά 20 ευρώ για ένα παιχνίδι σχεδόν επτά ετών. Εμείς θα θέλαμε το κάτι παραπάνω από την Capcom. Οι μικρές -αλλά σημαντικές- βελτιώσεις της έκδοσης Wii εξαφανίστηκαν, ενώ η μετατροπή των γραφικών σε high definition είναι ελλιπής και με ορισμένα τεχνικά προβλήματα.

Είναι μεγάλο κρίμα που η Capcom δεν άρπαξε την ευκαιρία να δώσει μια πραγματική και τελική Director’s Cut έκδοση για το διαμάντι της και αναλώθηκε στην πιο απλή και γρήγορη λύση. Όπως και αν έχει το πράγμα όμως, μιλάμε για το Resident Evil 4, έναν τίτλο που άφησε εποχή, τάραξε τα νερά της βιομηχανίας και συγκαταλέγεται στα πιο αγαπημένα παιχνίδια εκατομμυρίων παικτών ανά την υφήλιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιχνίδι από όλες τις πλευρές κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του, που στην παρούσα φάση -αν καταφέρετε να αγνοήσετε την... προχειροπονηριά της Capcom- είναι σίγουρο πως θα το απολαύσετε.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Τρομακτικό και υποβλητικό όπως πάντα
 • Καταιγιστική δράση και μεγάλη διάρκεια
 • H προσθήκη των leaderboards και trophies αυξάνουν το ήδη υψηλότατο replay value

Αρνητικά

 • Η HD αναβάθμιση είναι ατελής και με προβλήματα στο framerate
 • Το δυσκίνητο gameplay δείχνει τα χρονάκια του
 • Η απουσία υποστήριξης του Playstation Move

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (84 σχόλια)
 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 11 Νοεμβρίου 2011  | 12:35

  ΥΓ: ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ ΓΙΑΤΊ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΈΝΕ ΌΤΙ Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ WII ΚΑΙ 360 ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΔΕΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΛΕΝΕ..ΕΓΩ ΤΟ ΕΊΔΑ ΣΕ ΌΛΑ Κ ΛΈΩ ΌΤΙ Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ PS3 Κ ΕΙΝΑΙ ΊΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥ 360 ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΛΊΓΟ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΣΤΟ PS3 ΣΤΟ WII ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΚΑΛΉ ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ... ΑΛΛΆ ΌΠΩΣ Κ ΝΑ ΈΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ.....!!!!!

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 11 Νοεμβρίου 2011  | 12:25

  ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ REVIEW ΚΑΙ ΕΊΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΩ... ΑΛΛΆ ΕΥΤΥΧΩΣ ΆΛΛΑΞΑ ΓΝΏΜΗ Κ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΑ... ΤΟ ΕΊΧΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΣΤΟ GAMECUBE ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ PS3 ΕΓΩ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΜΙΑ ΧΑΡΆ ΤΟ ΕΠΑΙΞΑ ΟΎΤΕ ΤΟ FRAMERATE ΈΠΕΣΕ ΟΎΤΕ ΕΊΔΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΌ ΤΑ VIDEO ΣΕ SD ΉΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ GC ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΜΕΝΟ ΑΞΙΖΕ Η ΑΓΟΡΑ... ΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΟ RESIDENT EVIL ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟ 2... Η ΜΟΝΉ ΕΝΣΤΑΣΗ ΛΊΓΟ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΗΣΜΟ ΑΛΛΆ ΕΊΧΑ ΚΑΛΟΜΑΘΕΙ ΑΠΌ ΤΟ 5....!!!!

 • math_freak math_freak 03 Οκτωβρίου 2011  | 00:02

  το μόνο remake που θα αγοράσω είναι το final fantasy x hd,όλα τα άλλα remakes δεν με ενδιαφέρουν...

 • POSSESSED_HELLGAST POSSESSED_HELLGAST 01 Οκτωβρίου 2011  | 01:53

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΚΑΝΕΝΩΣ ΤΟ ΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΟΝΑΖΩ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ ΛΕΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ .ΤΕΛΟΣ . το Gears of war ειναι μια ΑΝΕΠΤΙΓΜΕΝΗ ξεπατικοτουρα ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ..ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΑΛΛΑ ....

 • LIONHEART LIONHEART 29 Σεπτεμβρίου 2011  | 20:54

  to παιχνιδι ειναι πολυ καλο αλλα εν ετη 2011 δεν μου δινεις τιποτα παραπανω απο μια γυαλαδα με ενα ξευδο HD οχι οσο και να αγαπω την capcom θα πρεπει να τα ακουσει εχουμε βαρεθει τις αρπαχτες χαθηκε να προσθεσεις κανα μισαωρο στο campain ωστε να δικαιολογει τα 20 ευρω το εχω στο camecube,wii,ps2 για ποιο λογο να το παρω....
  απλα δεν το παιρνω

 • Xzibit Xzibit 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 18:53

  @DarkAspros συμφωνώ απόλυτα για το πρώτο σχόλιο.
  Μόνο όσοι δεν το έχουν παίξει αξίζει να το πάρουν.
  Οι υπόλοιποι απλά προσπεράστε.

 • DarthAltair DarthAltair 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 15:53

  Άλεκ συμφωνώ πως πλέον η σειρά έχει αρχίσει να κουράζει και πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές.Απλά λέω,πως για το RE4,όταν κυκλοφόρησε,η στόχευση παράλληλα με την κίνηση δεν ήταν απαραίτητη.Πλέον,όμως ναι,αυτό είτε πρέπει να αλλάξει,είτε να αλλάξει μορφή η σειρά,πχ μια επιστροφή στις ρίζες.

 • Sky333 Sky333 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 15:31

  Αντώνη, το ξέρω πως έτσι έλεγε ο Mikami αλλά κάπου εδώ κολλάει και το λαικό άσμα "Ασ'τον Να Λέει" του Καρά! Προφανώς και διατηρούσε την ατμόσφαιρα των παλιών τίτλων έτσι, αλλά με πολύ φθηνό τρόπο δεν νομίζεις; στη σημερινή εποχή να σου κάνει επιτηδες σκληρό χειρισμό για να σε δυσκολεύει και άρα να σε αγχώνει, είναι λίγο πονηράντζα. Γιαυτό κιόλας η έκδοση του Wii έχει ανεβασμένη δυσκολία και παραπάνω εχθρούς και παρόλαυτά, είναι περίπατος στο πάρκο σε σύγκριση με το παλιό. Νομίζω πως τα RE πρέπει να εγκαταλείψουν την ψυχολογική πίεση του χειρισμού και να έρθουν στο σήμερα.

 • war war 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 07:24

  πιο καλιη ειναι οι εκδοση αυτη του ps3 απο το wii.καμια σχεση.

 • DarthAltair DarthAltair 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 05:46

  Sky ξέρεις ότι γουστάρω άπειρα τον τρόπου γράφεις και για αυτόν τον λόγο καατευχαριστήθηκα το κείμενό σου.Με έκανες να θέλω να παίξω ξανά ένα παιχνίδι που είχα λιώσει πριν χρόνια για 25 περίπου ώρες (30 με το separete ways).Συμφωνώ μαζί σου σε όλα όσα γράφεις πλην ενός.
  Ο ίδιος ο Μικάμι είχε πει ότι δεν ήθελε ο παίκτης να μπορεί να κινηθεί,ώστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα.Και όχι,ΙΜΟ δεν κάνει το παιχνίδι δυσκολότερο.Ίσως να ισχύει κάτι τέτοιο στο 5 που πρέπει να νταντεύεις την Sheeva.
  Βέβαια,όσο και να διαφωνώ στον τομέα αυτό μαζί σου,κατά τ'άλλα συμφωνώ πως πρόκειται για τίτλο ΔΙΑΜΑΝΤΙ!!!
  Παίδες ο gfreeman (και μόνο λόγω nickname δεν πρέπει να σε υποστηρίξω :P),έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέει.Ναι οκ,το RE4 επηρέασε το Gears,αλλά το Gears έχει δική του ολοκληρωμένη προσωπικότητα και δεν χρειάζεται κανένα RE4.
  Mην το δούμε από την ανάποδη τώρα.Βλέπε RE5,που έχει co-op,μενού γρήγορης επιλογής μέσω d-pad,στοιχεία που υπήρχαν στο Gears. ;)
  Ο κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός κι έχει να προσφέρει διαφορετικά πράγματα.Μη βλέπετε παντού φαντάσματα.

  edit:kingcobra τώρα το διάβασα το ποστ σου και λίγο πολύ συμφωνώ. ;)

 • war war 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 04:53

  το κατεβασα και ειναι μια χαρα.δεν ειδα κανα προβλημα.τωρα ο καθενας λεη τη γνωμη του.....

 • DevilBringer DevilBringer 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 02:36

  Ίσως το πάρω αργότερα για 360

 • king cobra83 king cobra83 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 22:25

  Φιλε gfreeman αφου αμφιζβητεις και αυτο κατα τη γνωμη μου εθελωτυφλεις,τωρα οτι αφωρα στο οτι αντιγραφουν ολα τα υπολοιπα TPS το Gears στους μηχανισμους του gameplay το αποδεχομαι καθως θεορω και εγω οτι το Gears of War ειναι το καλιτερο TPS αυτης της γενιας και το πιο καινοτομο και επαναστατικο οπωτε λογικο να το αντιγραφουν χωρις αυτο να σημαινει οτι το εχουν κανει ολα με τον ιδιο επιττηχιμενο τροπο.Οσο για το ξεπατικωμα, δεν το χαρακτιρησα εγω ετσι αλα ο POSSESSED HELLGAST,εγω σου ειπα οτι ειναι 100% επιρεασμενο απο το RE4 στη χριση της καμερας πισω απο τον ωμο.Τελος σιμφονω σε αυτο που λες για για το Vanquish,ειναι μεν ενα γρηγωρο Gears of War αλα το κανει και με επιτηχεια,καθως προσωπικα θεορω οτι ειναι ενα πολυ καλο παιχνιδι της κατηγωριας των TPS.

 • gfreeman gfreeman 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 19:32

  Ναι φίλε kingcobra. Το αμφισβητώ ευθέως. Ακόμα και αν κάνω την αυθαίρετη παραδοχή ότι το Gears επηρεάστηκε σε αυτόν τον τομέα από το RE, ΟΛΑ τα υπόλοιπα TPS αντιγράφουν (καλώς νοουμένως) το Gears και όχι το RE4 που μόνος σου το λες ότι δεν έχει action προσανατολισμό. Τέλος, είναι ένα πράγμα να λες ότι το ένα επηρεάζει το άλλο, και άλλο να το χαρακτηρίζεις ξεπατίκωμα. Θυμίζω ότι μία από τις τελευταίες πολυ καλές δημιουργίες του Mikami, είναι ένα γρήγορο Gears of War. Το Vanquish.

 • harisnikolop harisnikolop 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 19:22

  Μήπως να καθιερωθεί το Crapcom?

 • NikeFerrari NikeFerrari 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 19:01

  Ήρθε ο καιρός να το ξαναπαίξω για 4η φορά.

 • TsALiS_89 TsALiS_89 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 18:28

  Το παιχνιδι το ειχα δοκιμασει στο Game Cube και στο PS2. Δεν το ειχα τελειωσει ομως. Αργοτερα θα το παρω ομως που θα βγει πακετακι με το CV.

 • king cobra83 king cobra83 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:51

  Τι λες βρε gfreeman δηλαδη αμφιζβητεις οτι το Resident Evil 4 εθεσε νεα standard και επιρεασε ολα τα μετεπειτα TPS της επωμενης γενιας με την επαναστατικη για την επωχη καμερα πισω απο τον ωμο; Επισης σε οτι αφωρα τη σιγκριση Resident Evil 4 με Gears of War χρησιμοποιει επισης την ιδια καμερα με τη μονη διαφωρα οτι ειναι λιγο πιο μπρωστα απο αυτη του Resident Evil 4 ενω η στοχευση στο Gears οταν σημαδευεις και φερνεις την καμερα πισω απο τον ωμο θυμιζει περισοτερο FPS παρα TPS,οσο για το οτι ο χαρακτηρας κινηται οταν στοχευει και πιροβολει στο Gears ενω στο Resident Evil 4 δεν το κανει αυτο εχει να κανει με σηνειδητη αποφαση του δημιουργου (Sinji Mikami) ωστε να διατηρεισει το βασικο μηχανισμο που καθιερωσε τη σειρα και ηταν ενας τροπος κατα τη γνωμη μου για να αποτηπωσει και να δωσει την αισθηση του φοβου οταν ο παικτης αντικριζε για πρωτη φωρα στο παιχνιδι τα zombie και επρεπε να τα πυροβολησει,τωρα αν αυτο θα επρεπε να αλαξει η' οχι στο σιγκεκριμενο survival horror παιχνιδι αυτο ειναι θεμα του δημιουργου.Επισης να σου θυμησω οτι στο πρωτο DINO CRISIS ο χαρακτηρας κινηται ενω πιροβολει παρολο που οτι και αυτο ηταν ενα survival horror παιχνιδι το 1999 και τελος για να επιστρεψω στο θεμα του αρθρου οσους δεν το εχουν παιξει απλα το κατεβαζουν με κλειστα τα ματια.

 • moontraveller moontraveller 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 16:51

  Σωστος ο Σαββας σε ολα.

 • DarkAspros DarkAspros 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 16:04

  'Eχω δεί και την έκδοση για PC και ήταν τραγική... Ωστόσο στο PC υπάρχουν mods για να βάλεις χειριστήριο και για να βελτιώσεις τα textures απ'όσο ξέρω...

 • s_a_s_u_k_e s_a_s_u_k_e 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 13:33

  @deathracer2009:+1
  @darkaspros:καλα παιξε την εκδοση του re4 στο pc και αυτο θα σου φανει αριστουργημα....

 • paokman paokman 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 12:46

  Το είχα λιώσει στο GameCube τότε. Όσοι δεν το είχατε παίξει στην εποχή του, αξίζει και με το παραπάνω!

 • gfreeman gfreeman 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 11:33

  Tι λες βρε Possessed... Ξεχνάς ότι όταν ο Marcus πυροβολάει... ΚΙΝΕΙΤΑΙ. Tα έχεις μπερδέψει σφόδρα, και ο μόνος που βλάπτεις είναι ο εαυτός σου. Τυφλός οπαδισμός και παρωπίδες. Θανατηφόρος (για τα gaming γούστα) συνδυασμός.
  Α! Ξέρω τι εννοείς με το ξεπατικοτούρα. Ο Leon κινείται σα Brumak! (και λίγο πιο δύσκολα)...

 • stormare stormare 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 10:32

  παιζω αυτο το διαστημα και πραγματικα ειναι φοβερος τιτλος.δεν ειχα ps2 μιας και το ειχα ριξει τοτε αυστηρα στο pc gaming,την εκδοση pc την ειχα(ερχοταν σαν δωρο σε μια nvidia δεν θυμαμαι μοντελο) αλλα δεν παλευοταν(κυριως λογο χειρισμου) οποτε ηταν οτι πρεπει η ευκαιρια.και το hd remaster δεν ειναι οσο κακο λετε.παντως καταλαβαινω πολυ καλα ηδη γιατι πολυς κοσμος το θεωρει ως το καλυτερο της σειρας.τα 7μιση ευρω που εδωσα τα αξιζε παντως.στο 20ρικο δεν ξερω αν θα ασχολιομουν.

 • clapiotis clapiotis 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 08:48

  Η Καλύτερη έκδοση λοιπόν του Resident Evil 4 είναι για Wii. Για πόσα παιχνίδια άραγε μπορείς να το πεις αυτό? :) :) :)

 • skrapas4ever skrapas4ever 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:11

  Μακάρι να κάνουν τουλάχιστον καλή δουλειά στο resident evil :code veronica x hd!

 • PREDATOR MY NAME PREDATOR MY NAME 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 02:41

  TΩΡΑ ΠΑΙΖΩ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑ ΤΟ ΔΩ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟ

 • POSSESSED_HELLGAST POSSESSED_HELLGAST 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 01:14

  Τσιμπισα το Ghost of Sparta , ειναι θεμα χρονου, να αγορασω τον τιτλο που επανυδρισε τα 3 προσωπου στοχευσης και ΟΛΛΟΙ ΜΑ ΟΛΛΟΙ πατισαν επανω του ( το Gears of war ειναι μια ανεπτιγμενη ξεπατικοτουρα ) και να εχω την παιχνιδαρα πλεον σε 4 φορματ...τα 20 ε χαλαλι τους , θα το ξαναλιοσω.

 • Machine_Gum Machine_Gum 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 01:07

  H εκδοση του 360 απο αυτα που διαβαζω δεν εχει slowdown και εχει χειρισμο που ειναι πιο κοντα στην εκδοση του GC εχοντας πιο συγκεκριμενα μικροτερο dead zone στα αναλογικα απο το DS3 (το ιδιο πραγμα ειχε γινει κ με την εκδοση του PS2)...επισης ετσι για την ιστορια η εκδοση του PS2 εκτος του Seperate Ways που δεν υπηρχε στην εκδοση του GC ηταν σε ολα τα σημεια μακραν κατωτερη.

  Οπως κ να εχει η καλυτερη εκδοση αυτη τη στιγμη εκτος emulator ειναι η εκδοση HD στο 360...η εκδοση του Wii σε HDTV απλα δεν βλεπεται οποτε οποιος θελει να εχει ποιοτητα εικονα της προκοπης αναγκαστικα παει προς την εκδοση HD.

 • jimugias jimugias 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 00:47

  Eχει κυκλοφορησει demo στο psn???????