Ταυτότητα

Rock of Ages

Rock of Ages

Edition: N/A Genre: Puzzle, Strategy Διάθεση: XBL Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: ACE TEAM Ημ. Έκδοσης: 13/09/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Atlus Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


“And now for something completely different”

Τι ήταν ο Σίσυφος στην αρχαία ελληνική μυθολογία; Ο βασιλιάς της αρχαίας Εφύρας, ο οποίος υπέστη μία πρωτότυπη τιμωρία από τους θεούς. Όταν ο Δίας (με διαφορά ο μεγαλύτερος γυναικάς της μυθολογίας μας…) αποφάσισε να αποπλανήσει την Αίγινα, κόρη του θεού Ασωπού, ο Σίσυφος, παίρνοντας ως αντάλλαγμα έναν αστείρευτο ποταμό από τον πατέρα της αποπλανημένης, κατέδωσε τον πατέρα των θεών. Δυστυχώς για τον ίδιο η πράξη του δεν πέρασε απαρατήρητη και η οργή του μεγάλου θεού έριξε τον Σίσυφο στον Άδη.

Μετά από ορισμένες επιτυχημένες προσπάθειες απόδρασης του πρώην βασιλιά, οι κριτές των νεκρών τον τιμώρησαν με ένα ιδιαίτερο βασανιστήριο. Να κυλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός λόφου μόνο για να τον δει να κατρακυλάει πίσω αναγκαζόμενος να επαναλαμβάνει τη διαδικασία στην αιωνιότητα.

rock-of-ages-01-thumb.jpgΤι είναι ο Σίσυφος στο Rock of Ages; Η ίδια τραγική φιγούρα με ορισμένες… ανεπαίσθητες διαφορές. Το σεναριακό υπόβαθρο πίσω από το λόγο που βρίσκεται φυλακισμένος στον Άδη δεν γίνεται γνωστό, δεν έχει φυλακιστεί από το Δία αλλά από τον Κρόνο και χρησιμοποιεί το… ζωντανό βράχο ώστε να καταφέρει να εξοντώσει τα τσιράκια του τιτάνα, καταφέρνοντας να δραπετεύσει από τον κάτω κόσμο για να ακολουθήσει ένα εξωφρενικό ταξίδι ανά την Γηραιά Ήπειρο μεταξύ διαφόρων ιστορικών περιόδων. Η παράνοια αυτού του ταξιδιού, βέβαια, είναι κάτι που μάλλον περιμέναμε από την ACE Team, η οποία στο παρελθόν μας έδωσε το εξαιρετικά ιδιόμορφο Zeno Clash. 

Λεωνίδας, Gandalf, Ιουστινιανός… όλοι εδώ 

Η λήξη του μαρτυρίου του Σίσυφου μπορεί μεν να διαστρεβλώνει το μύθο, αλλά δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευχαριστημένοι με τον τρόπο που αυτό επιτυγχάνεται. Ο λόγος για την επιλογή του συγκεκριμένου αρχαίου βασιλιά είναι ίσως προφανής. Είχε την ευχέρεια να έχει στην κατοχή του το πανίσχυρο όπλο του βράχου, ο οποίος θα φανεί πολύτιμος σύμμαχος στην πολυπόθητη λήξη του κυνηγητού του από τον Κρόνο μέσα από τα περίπου είκοσι επίπεδα. Αν και το gameplay δεν καταφέρνει να παραμείνει φρέσκο για τη διάρκεια του single player campaign, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις εκπληκτικές cutscenes που παρακολουθήσαμε στην αρχή κάθε επιπέδου.

rock-of-ages-04-thumb.jpgΤο ταξίδι του Σίσυφου αποτελεί τελικά ένα εξαιρετικό όχημα για την διακωμώδηση της pop κουλτούρας μας –και όχι μόνο- μέσα από ένα πλήθος ιστορικών φυσιογνωμιών διαφορετικών περιόδων. Στο ταξίδι μας θα συναντήσουμε ως αντιπάλους το βασιλιά Λεωνίδα, τον Καρλομάγνο, τον Ναπολέοντα και πολλούς άλλους. Κάθε cutscene ανεξαιρέτως είναι ικανή να δημιουργήσει έστω και ένα μικρό χαμόγελο χάρη στο εξαιρετικό χιουμοριστικό περιεχόμενο, που συχνά κάνει αναφορές σε ταινίες και βιντεοπαιχνίδια. Αρκεί να δείτε πως καταλήγει το “You shall not pass” της guest star εμφάνισης του Gandalf.

Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται βέβαια, τόσο στις cutscenes όσο και στο περιεχόμενο των επιπέδων, –πάρα- πολύ δύσκολα δε θα καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των οπαδών των Monty Python. Η έμπνευση της ACE Team για το σχεδιασμό και τη συνολική αισθητική του τίτλου της είναι αναμφίβολα επηρεασμένη από τη δουλειά του Terry Gilliam, κάτι που είναι άμεσα εμφανές ήδη από την αρχική οθόνη του Rock of Ages.

rock-of-ages-02-thumb.jpgΟι εικόνες που παρακολουθούμε στην εξιστόρηση της περιπέτειας του Σίσυφου, αλλά και των σκηνικών και χαρακτήρων που βλέπουμε εντός των επιπέδων, δείχνουν έντονα εμπνευσμένες από την τεχνική των κομμένων εικόνων που χρησιμοποιούσε με μοναδική επιδεξιότητα ο ταλαντούχος δημιουργός. Εκτός όμως αυτής της τεχνικής, η ACE καταφέρνει να αγγίξει λίγο από το διάσημα παρανοϊκό χιούμορ του Terry Gilliam, ντύνοντας τελικά έναν παροδικά διασκεδαστικό τίτλο με ένα πραγματικά ευχάριστο και πρωτότυπο –για τα gaming δεδομένα- κόσμο. Οι οπαδοί λοιπόν των Flying Circus, Ministry of Silly Walks, Holy Grail, Life of Brian κ.λπ. κ.λπ. οφείλουν να δώσουν μία ευκαιρία τουλάχιστον στο demo. 

“It’s just a flesh wound!” 

Ο τίτλος του παιχνιδιού δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατατοπιστικός για όποιον δει έστω και το πρώτο μόνο επίπεδο. Ένας βράχος με... προσωπικότητα είναι το βασικό όπλο για την επικράτησή μας έναντι όλων των ιστορικών και μυθολογικών προσωπικοτήτων που θα συναντήσουμε.

rock-of-ages-03-thumb.jpgΩς ένα άλλο Marble Madness λοιπόν (για όσους παλιούς θυμούνται), θα χειριζόμαστε άμεσα ένα βράχο, προκειμένου να τον οδηγήσουμε στη συντριβή της πύλης του αντίπαλου οχυρού, ώστε στη συνέχεια να συνθλίψουμε το δημοφιλή κάτοικό του. Ο χειρισμός είναι γενικά πολύ καλός και όπως ακριβώς φανταζόμαστε πως θα είναι η… οδήγηση ενός ογκόλιθου τεράστιου βάρους. Η δυσκολία με την οποία στρίβει ή φρενάρει σε μεγάλες ταχύτητες δείχνουν απόλυτα φυσικές, με την ACE να καταφέρνει να μεταφέρει επιτυχημένα την αίσθηση του χειρισμού.

Τα επίπεδα παρουσιάζουν μία αρκετά καλή ποικιλία στην αρχιτεκτονική τους ώστε να μην επαναλαμβάνονται. Ουσιαστικά, αποτελούν ανισόπεδους διαδρόμους που μας οδηγούν στην αντίπαλη πύλη. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά, καθώς υπάρχουν ελάχιστοι πλαϊνοί τοίχοι που να μας προστατεύουν από την πολύ πιθανή πτώση, ενώ στην πορεία μας θα συναντήσουμε διαφόρων ειδών παγίδες και εμπόδια, φυσικά ή τεχνητά.

{PAGE_BREAK}

Κάθε επίπεδο χωρίζεται σε δύο συνεχώς εναλλασσόμενες φάσεις. Αρχικά και εμείς και ο αντίπαλός μας ξεκινάμε την ολίσθησή μας προς την αντίπαλη πύλη (σε αντικριστούς διαδρόμους). Από την στιγμή που πετύχουμε την πύλη μέχρι τη διάθεση ενός νέου βράχου απαιτείται το πέρασμα κάποιων δευτερολέπτων. Σε αυτήν την περίοδο και οι δύο πλευρές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν διάφορες αμυντικές κατασκευές, προκειμένου να καθυστερήσουν την αντίπαλη εφόρμηση και, σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις, να καταστρέψουν πλήρως τον αντίπαλο βράχο.  Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι να δοθεί το –πλην ελαχίστων περιπτώσεων- τρίτο και τελειωτικό χτύπημα σε μία από τις δύο πύλες.

Η ποικιλία των αμυντικών έργων είναι αρκετά καλή και το ίδιο εξωφρενική με το υπόλοιπο ύφος του τίτλου. Μπορούμε να χτίσουμε πύργους διαφορετικής ισχύος για να αναστείλουμε την πορεία των βράχων, αγελάδες ικανές να βγάλουν από την πορεία του τον αντίπαλο, καταπέλτες που μπορεί να εκτοξεύουν αγελάδες, ανεμιστήρες που λειτουργούν χάρη σε κυλίνδρους όπου τρέχουν... αγελάδες και διάφορα άλλα.

“Dennis! There's some lovely filth down here!”

rock-of-ages-06-thumb.jpgΤο πρόβλημα με αυτό το στάδιο είναι πως, ενώ τα αμυντικά έργα μπορούν να προξενήσουν σοβαρό πρόβλημα στην τεχνητή νοημοσύνη, το ίδιο δεν ισχύει όταν έρθουμε αντιμέτωποι με πραγματικό αντίπαλο είτε σε online επίπεδο είτε σε split screen. Η μικρή πυκνότητα των κατασκευών που μπορούμε να τοποθετήσουμε, αλλά και η αδύνατη φύση που έχουν, τις καθιστά αρκετά ανούσιες ιδίως για τους παίκτες που έχουν εξοικειωθεί με το χειρισμό. Βγάζοντας από την εξίσωση το άκρως χιουμοριστικό σενάριο και τον "Monty Python" εικαστικό και ηχητικό τομέα, οι βασικοί μηχανισμοί του τίτλου δεν είναι ικανοί να αποβάλλουν την αίσθηση της επανάληψης.

Παρόλο που η αρχιτεκτονική των επιπέδων αλλάζει, θα βρεθούμε αρκετά σύντομα σε σημείο να επαναλαμβάνουμε σχεδόν μηχανικά την όλη διαδικασία, τουλάχιστον όταν έχουμε ως αντίπαλο την A.I. Σε αυτό δεν βοηθάει η αδυναμία εύρεσης αντιπάλων σε online επίπεδο. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν δύο συνοδευτικά modes που μπορούν να επιμηκύνουν έως ένα βαθμό τη διάρκεια, αλλά και να προσφέρουν μία αλλαγή στο γενικότερο μοτίβο του τίτλου.

Στο time trial καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε τον καλύτερο δυνατό χρόνο στο “κατέβασμα” των επιπέδων με την πλήρη απουσία οποιουδήποτε εμποδίου. Το τρίτο mode αφορά το SkeeBoulder, όπου προσπαθούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σκορ, καταστρέφοντας οτιδήποτε βρεθεί στη διαδρομή μας και πολλαπλασιάζοντας το σκορ μας, στοχεύοντας κατάλληλα στο τέλος της πορείας μας.

rock-of-ages-07-thumb.jpgΕν κατακλείδι, παρά την έντονη επανάληψη που διακρίνεται μετά το μέσον του παιχνιδιού, θα λέγαμε ψέματα αν δεν παραδεχόμασταν πως απολαύσαμε το Rock of Ages. Η δυνατότητα να αναλάβουμε τον έλεγχο ενός εντελώς μη συμβατικού χαρακτήρα και να αντιληφθούμε την αίσθηση του βάρους και της δύναμης ενός βράχου κατά την κάθοδό του σε εικαστικά πανέμορφες πλαγιές, ήταν κάτι που τελικά μάλλον θέλαμε να νιώσουμε... Βέβαια, η επανάληψη θα υπερίσχυε κατά πολύ της διασκέδασης εάν η ACE Team δεν παρέδιδε αυτού του είδους το gameplay ακριβώς με τον τρόπο που έπρεπε ώστε να γίνει άμεσα γοητευτικό –τουλάχιστον στους οπαδούς των Monty Python's Flying Circus.

Το σίγουρο είναι ότι ο βαθμός δεν θα ήταν αυτός που είναι εάν το Rock of Ages δεν κατάφερνε προσφέρει ένα απροβλημάτιστο gameplay, αλλά πολύ περισσότερο εάν δεν πετύχαινε στην άκρως πρωτότυπη και πιστά αποδομένη αισθητική των animation του Terry Gilliam.

Τελειώνοντας το κείμενο, οφείλουμε να παραθέσουμε την εξής ερώτηση: Ποια είναι η ταχύτητα ενός χελιδονιού χωρίς φορτίο;

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Χιούμορ σε πληθώρα από cutscenes που μπορεί να προκαλέσει αβίαστα το γέλιο
  • Ελκυστική τιμή διάθεσης
  • Εξαιρετική αισθητική σα να προέρχεται από animations του Terry Gilliam
  • Αρχικά διασκεδαστικό gameplay…

Αρνητικά

  • …που δεν αργεί να δείξει έντονα σημάδια επανάληψης

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν