Ταυτότητα

Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: KCET Ημ. Έκδοσης: 29/09/2011
PEGI: 3 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PSP, PlayStation 3, PC


Ακόμα δεν έχει... PRO-κόψει

Ο Σεπτέμβρης ήταν ανέκαθεν ο μήνας που σηματοδοτούσε το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου. Από μαθητική, φοιτητική, πολιτική, μέχρι και αθλητική. Έτσι λοιπόν και φέτος τον Σεπτέμβρη «εισβάλουν» στα σπίτια μας τα παιχνίδια ποδοσφαίρου. Σε αυτό το κείμενο θα αναλύσουμε το αγαπημένο όλων των Ελλήνων, το Pro Evolution Soccer 2012. Πιάστε ένα μπ... μια μπύρα και καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας.

Όταν παραλάβαμε τον τίτλο, διακατεχόμασταν από ένα έντονο συναίσθημα δυσπιστίας απέναντί του μιας και τα δύο demo που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, παρουσίαζαν πολλά προβλήματα. Τελικά, πολλά λάθη διορθώθηκαν, άλλα παρέμειναν αναλλοίωτα, ενώ δημιουργήθηκαν και κάποια νεότερα σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς, με αποτέλεσμα το παιχνίδι της Konami να αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα στον παίκτη.

"Ξεχύνεται σαν εμετός!!!"

PES-2012-screen-01-thumb.jpgΚαταρχάς, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο αναφερόμενοι στην ελληνική περιγραφή του PES 2012. Οι δημοσιογράφοι Σωτηρακόπουλος και Θαναηλάκης, έχοντας λάβει το βάπισμα του πυρός της περιγραφής από το περσινό PES 2011, επιστρέφουν δριμύτεροι. Σαφέστατα βελτιωμένο από πέρσι, το «δίδυμο» πλέον ακούγεται πολύ πιο άνετα, κάνοντας τον παίκτη να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα κείμενα που εκφέρουν είναι πολύ πιο ρεαλιστικά, ενώ και ο τόνος και το χρώμα των φωνών κινούνται σε αξιόλογα επίπεδα.

Φυσικά δεν απουσιάζουν τα σφάλματα, από λάθος στιγμή εκφώνησης φάσης, μέχρι αργοπορημένη περιγραφή αυτής -π.χ. να σημειώσουμε κάποιο γκολ και η περιγραφή να ακολουθήσει ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα. Μελανό σημείο πάντως και φέτος στον τομέα της περιγραφής αποτελεί ο Γιώργος Θαναηλάκης.

PES-2012-screen-02-thumb.jpgΑν και φαίνεται ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποδώσει πιστά το ρόλο του, το αποτέλεσμα του αθλητικογράφου είναι αρνητικό. Από τη μία, τα μέτρια κείμενα που του έχουν δώσει (έχει αναλάβει το ρόλο ξεστόμισης των «εξυπνάδων») που άλλοτε είναι αστεία και άλλοτε ακατανόητα λόγω απευθείας μετάφρασης από τα αγγλικά, και από την άλλη, τα μεγάλα κενά που αφήνει μεταξύ των λέξεων, «χαλάνε» τη ροή του λόγου. Ο Σωτηρακόπουλος από την άλλη, σαν «γερόλυκος», έχει μπει στο πετσί του ρόλου και πολύ σπάνια θα ακούσουμε από το στόμα του κάτι που θα μας παραξενέψει.

Η βελτίωσή του από πέρσι είναι πραγματικά εκπληκτική. Φυσικά, μερίδιο ευθύνης στο καλό αποτέλεσμα έχουν και οι προγραμματιστές, οι οποίοι κράτησαν τις καλύτερες φράσεις από το περσινό PES και εμπλούτισαν το νεότερο με όμορφα κείμενα.

ΑΙ και τρισΑΙ...

PES-2012-screen-03-thumb.jpgΑς περάσουμε λοιπόν στο κυρίως πιάτο της υπόθεσης, τα τεκταινόμενα επί χλοοτάπητα. Όπως και τα πρώτα PES, έτσι και το PES 2012 συνεχίζει την παράδοση της πιο arcade προσέγγισης του αγαπημένου αθλήματος. Αυτό που θα παρατηρήσουμε την πρώτη φορά ενασχόλησής μας είναι η οκτώ κατευθύνσεων κίνηση των αθλητών. Μάλλον πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η μόνη ελπίδα μας να εγκαταλείψει αυτή τη φιλοσοφία η Konami, είναι η έλευση της επόμενης γενιάς κονσολών. Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με τον τίτλο, παρατηρήσαμε τη διαφορετική πλέον AI. Φέτος, όμως, παρατηρήσαμε το μεγαλύτερο «χάσμα» της ΑΙ μεταξύ της άμυνας και της επίθεσης.

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά, που είναι η καλύτερη κάλυψη των χώρων και η πολύ βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη των επιθετικών. Ακόμα και αν επιλέξετε να παίξετε ενάντια σε υποδεέστερες ομάδες, θα παρακολουθήσετε τους αντίπαλους επιθετικούς να παίρνουν πρωτοβουλίες, να ανοίγουν χώρους και να κάνουν τρίπλες που μας στέλνουν... αδιάβαστους.

{PAGE_BREAK}

Αντίθετα τώρα με τους επιθετικούς, οι αμυντικοί δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Αν και καλύπτουν καλά τους χώρους, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, υποπίπτουν σε λάθη που κάνουν τον Βύντρα να φαντάζει... θεός. Οι παίκτες συγκρούονται πολύ συχνά μεταξύ τους, τα τάκλιν που επιχειρούν είναι τις περισσότερες φορές αποτυχημένα, οι αντίπαλοι επιθετικοί και η μπάλα περνάνε από μέσα τους σαν φαντάσματα, ενώ αποκορύφωμα είναι η πολύ συχνή επίτευξη αυτογκόλ.

Μιας και αναφερόμαστε στην ΑΙ της άμυνας, είναι σημαντικό να επισημάνουμε την επιστροφή των «pro goal». Θυμάστε όταν κάναμε «έφοδο» με τον πλαϊνό εξτρέμ προς την περιοχή, τραβώντας πάνω μας τους αντίπαλους αμυντικούς και την κατάλληλη στιγμή πασάραμε σε ελεύθερο παίκτη ο οποίος σκόραρε πανεύκολα; Ε ναι λοιπόν, αυτός ο μηχανισμός επέστρεψε!

PES-2012-screen-04-thumb.jpgΑν δε βρίσκετε άλλο τρόπο να σκοράρετε, αυτός είναι πιο σίγουρος και από πέναλτι, μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό πασών από το πλάι καταλήγουν σε τέρμα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι μέχρι και ο υπολογιστής κάνει χρήση αυτού του “cheat”. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, «καταστρέφει» οποιοδήποτε σύστημα θέλετε να εφαρμόσετε στο χορτάρι. Και πριν αναφερθούμε στο "κερασάκι στην τούρτα" της φετινής ΑΙ, θα κάνουμε άλλη μία στάση, αυτή τη φορά στον διαιτητή. Το μεγαλύτερο διαιτητικό πρόβλημα του PES 2011 μεταφέρθηκε δυστυχώς και στο φετινό παιχνίδι της Konami.

Το ένα πρόβλημα είναι ο μη καταλογισμός των φάουλ αμέσως μετά τη μεταβίβαση μιας πάσας. Για παράδειγμα, αν ελέγχουμε τον Messi και δώσουμε πάσα στον Xavi και επί τόπου ένας αντίπαλος πέσει στα πόδια του Messi, δε θα δοθεί φάουλ με τη δικαιολογία ότι η μπάλα είχε φύγει. Το σε ποιον κανονισμό υπάρχει αυτό, μόνο οι Ιάπωνες το γνωρίζουν.

PES-2012-screen-05-thumb.jpgΤο άλλο μεγάλο σφάλμα που κάνει την εμφάνισή του και φέτος είναι η δυσκολία που έχει ο διαιτητής στο να δείχνει κόκκινες κάρτες. Ακόμα και όταν είστε ο τελευταίος παίκτης και πέσετε στον αντίπαλο επιθετικό με πρόθεση να... του κόψετε τη μπάλα, πολύ δύσκολα θα δεχτείτε ακόμα και κίτρινη κάρτα. Τέλος, άλλο ένα αρνητικό που παρατηρήσαμε, είναι η συχνότητα με την οποία πλέον δίνονται τα φάουλ. Εάν πιέσετε τον αντίπαλο, ακόμα και αν πάρετε την μπάλα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλογιστεί φάουλ, με αποτέλεσμα να κόβεται συνεχώς η όποια ροή έχει ο αγώνας.

Και φτάσαμε πλέον στο «κερασάκι» του PES 2012. Το κρατήσαμε για το τέλος, αλλά είναι με διαφορά το μεγαλύτερο μειονέκτημα του φετινού τίτλου: Οι τερματοφύλακες. Οι προγραμματιστές ξέχασαν μάλλον να ασχοληθούν με τους τερματοφύλακες αφού θα τους θαυμάσετε να κάνουν δεκάδες αψυχολόγητες ενέργειες.

PES-2012-screen-06-thumb.jpgΘα βγαίνουν χωρίς να τους το πείτε από την εστία τους, θα παίρνουν τραγικές τοποθετήσεις, θα δίνουν assists στους αντίπαλους επιθετικούς και, φυσικά, θα δέχονται τα πιο αστεία γκολ τη στιγμή που μπορεί να πιάσουν τα «άπιαστα». Ειδικά το τελευταίο, είναι και το πιο εκνευριστικό από όλα. Αν το σουτ είναι «προγραμματισμένο» να μπει, θα μπει είτε η μπάλα ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, είτε κινείται πιο αργά και από replay.

Προσθήκες

Σχετικά με το animation τώρα, και εδώ υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Η κίνηση των παικτών είναι πολύ πιο φυσική, και κάθε είδους τζαρτζάρισμα ή σύγκρουση αποτυπώνεται πανέμορφα (πάντα σε σχέση με το περσινό PES), ενώ και η κίνηση οκτώ κατευθύνσεων έχει «καμουφλαριστεί» καλά, ιδιαίτερα όταν χειριζόμαστε μεγάλους αστέρες. Ωστόσο, δε λείπουν και εδώ τα λάθη, ιδίως στην αμυντική γραμμή όπως προαναφέραμε, ενώ για τους τερματοφύλακες νομίζουμε δε χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω - σαν να μην υπάρχουν.

PES-2012-screen-08-thumb.jpgΌσον αφορά το animation της μπάλας, δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου με το αντίστοιχο του PES 2011 -όχι πως αυτό αποτελεί κάτι αρνητικό. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η αύξηση της δύναμης που απαιτεί η «μπάρα» στην περίπτωση των πασών και των σουτ. Πλέον, τα σουτ δε φεύγουν στη στρατόσφαιρα όταν αφήνετε λίγο παραπάνω τη δύναμη, αλλά από την άλλη αυτό είναι αρνητικό για τις πάσες, καθώς έχουν γίνει πιο αδύναμες.  Εάν για παράδειγμα θέλετε να αλλάξετε πλευρά, πρέπει να φτάσετε τη δύναμη στο τέρμα, πράγμα αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο όταν έχετε κοντά σας έναν αντίπαλο παίκτη.

{PAGE_BREAK}

Από πλευράς περιεχομένων και φέτος το παιχνίδι δεν απογοητεύει, καθώς διαθέτει δεκάδες επιλογές διοργανώσεων. Για όποιον αρέσκεται σε «μοναχικό» παιχνίδι, υπάρχουν τα γνωστά πλέον σε όλους Master League και Be a Legend, ενώ όπως και πέρσι υπάρχει ξεχωριστή διοργάνωση για το Champions League και το Copa Libertadores. Για όσους τώρα θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους απέναντι σε άλλους παίκτες, πέρα από τα απλά ματς, υπάρχει και το ανανεωμένο Master League Online, το οποίο δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε, λόγω των κλειστών servers της Konami.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στην «ιστορική» επιστροφή των training challenges με τα οποία μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας και να προπονηθούμε συγχρόνως.  Επιπρόσθετα, μια προσθήκη άξια αναφοράς είναι και η κίνηση "off the ball" που γίνεται μέσω του δεξιού αναλογικού μοχλού.

PES-2012-screen-07-thumb.jpgΠλέον, μπορούμε να ελέγχουμε ένα δεύτερο παίκτη πατώντας τον δεξί αναλογικό μοχλό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον προς κάποια κατεύθυνση, μετακινούμε τον ποδοσφαιριστή εκεί που επιθυμούμε. Δυστυχώς η χρήση αυτής της λειτουργίας απαιτεί πολλή ώρα εξάσκησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ενάντια στον υπολογιστή, καθώς αν το δοκιμάσουμε απέναντι σε άλλον παίκτη η αποτυχία είναι σχεδόν δεδομένη. Σε γενικές γραμμές, οι χρήσεις τέτοιων λειτουργιών δεν βοηθούν σημαντικά τους παίκτες, ενώ και η ιστορία έχει δείξει ότι αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Τέλος, αρνητική εντύπωση μας δημιουργεί και η απουσία των νέων συνθέσεων στις ομάδες. Οι προγραμματιστές δεν έχουν συμπεριλάβει στην τελική έκδοση τις μεταγραφές του Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι συνθέσεις να παραμένουν σχεδόν ίδιες με αυτές του περσινού επεισοδίου.

Είναι σχεδόν βέβαια ότι θα κυκλοφορήσει κάποιο patch μέσα στις πρώτες μέρες διάθεσης του τίτλου, που θα διορθώνει αυτό το μειονέκτημα αλλά είναι άκρως εκνευριστικό να παρακολουθούμε την Konami να κυκλοφορεί δύο demos για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου τη στιγμή που δεν έχει διορθώσει βασικούς τομείς του τίτλου όπως αυτός. Τεχνικώς, το PES 2012 δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Όμορφα γραφικά, με ωραίο σχεδιασμό προσώπων, συνδυασμένα με πολύ καλές ιαχές και μία αξιόλογη περιγραφή, συνθέτουν ένα εξαιρετικό οπτικοακουστικό σύνολο. Το μοναδικό ίσως πρόβλημα που παρατηρήσαμε είναι η υψηλή default ένταση της κερκίδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε τους εκφωνητές εάν πρώτα δεν μειώσετε την ένταση των εφέ.

Πως θα ήταν άραγε αν ήταν διορθωμένα βασικά προβλήματα;

PES-2012-screen-09-thumb.jpgΕν τέλει, το Pro Evolution Soccer 2012 συνεχίζει την παράδοση και θα αγαπηθεί από όλους τους οπαδούς της σειράς και γενικότερα όσους αναζητούν ένα πιο γρήγορο παιχνίδι ποδοσφαίρου που δε χρειάζεται «διδακτορικό» για να σκοράρεις. Το νέο επεισόδιο θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη αν οι προγραμματιστές σταματούσαν να κάνουν συνεχώς κινήσεις εντυπωσιασμού (δύο demos για παιχνίδι ποδοσφαίρου;) και αντ’ αυτού προσπαθούσαν να επικεντρωθούν στη βελτίωση συγκεκριμένων προβλημάτων που μαστίζουν τη σειρά εδώ και χρόνια.

Η πολύ καλή περιγραφή, το εμπλουτισμένο animation και η τρομερά βελτιωμένη Α.Ι. των αντίπαλων επιθετικών, δεν μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τον χαρακτηρισμό του «πολύ καλού» παιχνιδιού.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

 • Βελτιωμένη ελληνική περιγραφή
 • Α.Ι. αντίπαλων επιθετικών
 • Όμορφο animation κίνησης

Αρνητικά

 • Οι τερματοφύλακες...
 • Α.Ι. αμυντικών
 • Επιστροφή του progoal
 • Διαιτητικά σφάλματα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (296 σχόλια)
 • Etern1ty Etern1ty 13 Νοεμβρίου 2011  | 02:54

  Καλως όρισες στην παρέα μας Πινγκουίνε!

 • UneXpecteD UneXpecteD 13 Νοεμβρίου 2011  | 02:30

  Αν αυτο ειναι review απο καποιον που εχει παιξει το παιχνιδι τοτε εγω ειμαι ο ΠΙΝΓΚΟΥΙΝΟΣ απο το LINUX.(Υ.Γ Αυτο το Youtube εχει καταστρεψει τα reviews)

 • wolk wolk 17 Οκτωβρίου 2011  | 21:39


  admin - πριν από 18 ημέρες

  Πρώτον, ο συντάκτης είναι άσχετος. Δεύτερον, το FIFA είναι για τα μπάζα. Τρίτον, μάλλον τα παίρνεις συντάκτη....

  Σας πρόλαβα!
  συμφωνώ απολύτως!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Tomasz Tomasz 15 Οκτωβρίου 2011  | 04:38

  Ξέχασα να αναφέρω την βελτιωμένη AI.. Ακόμα και στην βοήθεια παίχτη στο αυτόματο, οι επιθετικοί της ομάδας σου κινούνται πραγματικά πολύ καλά... Γενικά το PES 2012 είναι φέτος αρκετά καλό, κάτι που δεν περίμενα και δεν το πίστευα της πρώτες μέρες.. θα ήθελα να διαφωνήσω με τον reviewer, στο θέμα των πασών.. Το ότι οι πάσες είναι πιο αδύναμες μπορεί να καταλήξει σε τρομερά γρήγορες κοντινές πάσες που με το κέντρο και μπρος της BARCA πχ φτιάχνεις γκολ a la barcelona all day long.. Επίσης η κίνηση δεν είναι 8 κατευθύνσεων, αλλά ούτε και σαν του FIFA 360 τελικά.. Κάτι σαν 16 κατευθύνσεις μου φαίνονται εμένα να πω την αλήθεια:D

 • Tomasz Tomasz 15 Οκτωβρίου 2011  | 04:10

  Παιδιά ας το δεχτούμε, όσοι αγαπάμε το PRO το αγαπάμε με τα προβλήματα του.. Προβλήματα σε ένα παιχνίδι καλώς ή κακώς συνεπάγονται χαμηλή βαθμολογία.. Τα θέματα που αναλύει o reviewer όλοι τα ξέρουμε και ας μην κρυβόμαστε.. Ωστόσο καλά κάνουμε και το παιχνίδι το λατρεύουμε, και αφού είναι έτσι τα πράγματα ας μην περιμένουμε τα review να επιβεβαιώσουν αυτό που ούτως ή άλλως θα παίξουμε.. Θεωρητικά το FIFA είναι καλύτερο σαν παιχνίδι ποδοσφαίρου αλλά τα παιχνίδια δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα καθώς κάνουν το ίδιο πράγμα τελείως διαφορετικά.. Αυτό που αντικειμενικά κάνει καλύτερα το PES όμως είναι το customization των μεγάλων παιχτών.. Αυτοί αναπαράγονται πολύ καλύτερα στο PES παρά στο FIFA που οι παίχτες αλλά και οι ομάδες ακόμα έχουν μια πιο generic αίσθηση. Με άλλα λόγια στο FIFA είτε AEK έχεις είτε BARCA το ίδιο καλά θα παίξεις.. Επί του θέματος, φέτος το pro καλά έκανε και επέστρεψε στο πιο γρήγορο gameplay (το 11 ήταν κάκιστο) αλλά και οι πάσες βελτιώθηκαν πολύ έγιναν πολύ πιο ρυθμίσιμες (το ίδιο ισχύει και για τις ψηλές μπαλιές), και οι 360 κίνηση είναι καλή προσθήκη.. Η άμυνα είναι κακή το τέρμα χειρότερα, και τα roster τα χειρότερα.. Κάποια από αυτά διορθώθηκαν με patch αλλά εγώ δεν έχω xbox live

  Υ.Γ. Αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει στο να κάνω install το patch μέσω USB stick του το χρωστάω! Αν βέβαια κάτι τέτοιο γίνεται. Ευχαριστώ!

 • Astargatis Astargatis 07 Οκτωβρίου 2011  | 03:45

  pagos4 γίνεται και μέσω συμμετοχής σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα...

 • aragorn2 aragorn2 06 Οκτωβρίου 2011  | 19:27

  Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φίλε, μόνο μέσω του Master League.

 • pagos4 pagos4 06 Οκτωβρίου 2011  | 19:00

  Χαζή ερώτηση...πώς επιλέγεις να παίξεις στη διοργάνωση του Europa League σε PS3???
  Μήπως δεν υπάρχει ???

 • GUDJOHNSEN GUDJOHNSEN 06 Οκτωβρίου 2011  | 17:05

  DLC 11th of October.Νάτες κι οι μεταγραφές.Μην περιμένετε βέβαια τον μονχε και τον ζαραδουκα στον ολυμπιακό.Είναι μέχρι 31 Αυγούστου.

 • teleiotis teleiotis 05 Οκτωβρίου 2011  | 18:23

  5.6 το user rating :P απορώ πως μπορεί να είναι κάποιος fanboy της E.A. .. λολ

 • GOW78 GOW78 04 Οκτωβρίου 2011  | 20:14

  Ασκοπο το review σε sportgames με ιστορια δεκαετιας. Ουτε ο Profan δεν θα το αγορασει επειδη πηρε 7 ουτε ο FIFAfan θα το αγορασει αν παρει 10..Ουτε topic ProVFIFA ειναι εδω.καλα games

 • Michalis3 Michalis3 04 Οκτωβρίου 2011  | 18:57

  Πολύ σωστός φίλε ;)

 • rhodos13 rhodos13 04 Οκτωβρίου 2011  | 18:02

  Επειδή μάλλον το έχουμε παρακάνει με το θέμα arcade και real. Arcade είναι το παιχνιδάκι που παίζαμε στα ηλεκτρονικάδικα και πατούσες μπουνιά και κλωτσιά...δυο κουμπακια πανω κατω και τελος. Το arcade σίγουρα δεν βασίζεται στα γραφικά γιατι θυμάμαι κατι arcade που είχαν γραφικάρες αλλα συνέχιζαν να είναι μπουνια κλώτσια και πανω κατω. 1ον αν είναι arcade όπως λένε οι κολλημένοι με το fifa γιατί έκανε πλήρη αντιγραφή του χειριστηρίου του pro; Αλλα ας το ξεπεράσουμε αυτο... Ρεαλισμος δεν είναι αν μπαινει το καροτσακι να παίρνει τον παίχτη ή αν το πλεχτό κουνιέται καλύτερα στο ένα απο το άλλο....αλλά πως κατέληξε στο πλεχτό. Συνεχίζω να λέω υποκιμενικά και όχι αντικειμενικά οτι όσες χρονιες και αν παίζω pro και απο την εποχή που το fifa ξεκίνησε να εφαρμόζει το χειρισμο του pro άν όχι άνετα μετα απο κανα δυο ματσάκια συνίθως κερδίζω τον γνωστο μου που προσπαθεί να με πείσει οτι το fifa είναι καλύτερο... το αντίθετο μάλλον χλωμό να γίνει...γιατι στο pro πέρα του χειρισμου αν δεν ξερεις και την ομάδα σου και τι σύστημα να παίξεις μαλλον είσαι χαμένος απο χέρι... και ναι αυτο λέγεται ρεαλισμος.

 • VonCroy VonCroy 04 Οκτωβρίου 2011  | 11:56

  @dmcvagelis Ωραίο το review σου.

 • GUDJOHNSEN GUDJOHNSEN 03 Οκτωβρίου 2011  | 21:23

  Βγήκε κιόλας.Όλα τέλεια ,ονόματα αγγλικού πρωταθλήματος,γερμανικού ακόμα και 2η κατηγορία γερμανίας.Και παίζει και online...

  http://www.mysoccerpatch.com/mysoccerpatch-articles-mainmenu-26/msp-articles-mainmenu-65/34-pes-2012-ps3/416-pes-2012-ps3-dfl-option-file-for-pes-2012-ps3-bles01408

 • Asansol21 Asansol21 03 Οκτωβρίου 2011  | 19:17

  pro crazy fanboy mode on τα παιρνετε απο τη fifa ρεεεε μεχρι και φιφα backround βαλτε πουλημενοι pro crazy fanboy mode off
  και assasin ναι βγαλτε τα αποτελεσματα εντομεταξι το χαζο ειναι πος τουλασιστον 50 σχολια ειναιτ ου τυπου συνεχιστε ετσι φτασαμε τα 200 σχολια νεο ρεκορ και αλλα τετια που εχουν πολλη πλακα

 • math_freak math_freak 02 Οκτωβρίου 2011  | 22:50

  εμένα πιο πολύ μου τι δίνουν τα πολλά φάουλ και τα διαιτητικά λάθη,έχω φάει πολλά γκόλ από οφσάιντ που δεν δόθηκε...

 • drgci drgci 02 Οκτωβρίου 2011  | 21:50

  παντως απο την βαθμολογια των χρηστων καταλαβενει κανεις οτι πλακωσαν πολοι fifa fanboyς γενικα πιστευω οτι πρεπει να απαγορευτουν οι βαθμολογιες χρηστων γιατι στην ελλαδα κυριαρχει μεγαλος fanboισμος οχι μονο στα παιχνιδια αλλα στις ομαδες κ.λ.π
  π.χ στο gears of war 3 για μια στιγμη η βαθμολογια ηταν στο 6.6 αν δεν κανω λαθος

 • dmcvagelis dmcvagelis 02 Οκτωβρίου 2011  | 16:27

  λοιπον... απο χτες βλεπω τα σχολια και δεν αντεξα αλλο... ειπα να γραψω και εγω κατι.. δεν ειμαι με κανενα απο τα τρια στρατοπεδα που εχουν δημιοθργηθει[προ vs φιφα και διαιτητες κατι λιγοι]... απλα γραφω για να πω την αποψη μου.. πρωτον θεωρω οτι το review θα μπορουσε να γινει με λιγο καθυστερηση για πιο ολοκληρωμενη εικονα, αυτο το λεω χωρις να κατηγορω τον γιαννη.. δευτερον το θεμα δεν ειναι πιστευω αμα πηρε 7 αλλα σε συγκριση δυο παιχνιδιων που ειναι καθαρα υποκειμενικο το τι αρεσει στον καθε εναν και τι προτιμαει οτι πολοι θα δουνε ενα 9 στο φιφα και θα διαφωνουμε[δεν βγαζω τον ευατο μου απ'εξω] και η σημαντικοτερη αφορμη να γραψω ηταν τα σχολια απο τα μελη..η κατασταση μου θυμιζει οταν ημουν πιτσιρικας και επερνα gamepro[ηταν απο τα καλυτερα περιοδικα καποτε πρωτου μπει σε ολα τα σπιτια το ιντερνετ]..σε οποιο παιχνιδι δεν συμφωνουσαν οι αναγνωστες με την βαθμολογια γραφανε γραμμα και κραζανε. σε καποια σημεια σωστα σε αλλα λαθος και αλλα με φανατισμο.. το αποτελεσμα ηταν για να μην εχει προβληματα το περιοδικο να <<χαιδευει>> καποιες βαθμολογιες γιατι ειχαν αγανακτισει απο αυτη την συμπεριφορα..μετα απο λιγο καιρο[συγκεκριμενα οταν ο αρχισυντακτης εφυγε στρατο παυλος παπαπαυλου αμα θυμαμαι καλα] ειχανε κανει ενα γκαλοπ για την αποψη του περιοδικου,, και το αποτελεσμα ηταν το μεγαλυτερο ποσοστο να κανει παραπονα για τις βαθμολογιες οτι ηταν πολυ χαλαρες..αυτο που θελω να πω ειναι οτι ποτε δεν θα ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι με καποιες βαθμολογιες.. το θεμα ειναι να μιην επηρεαζουμε το game over και ολα τα παιδια μεσα σε αυτο κατακρινοντας τους επειδη το αγαπημενο μας παιχνιδι δεν πηρε την βαθμολογια που θελαμε.. γιατι πανω απ'ολα εμεις βαθμολογουμαι με την δικια μας κριση το καθε παιχνιδι,, και εγω μπορει να μην συμφωνω με το review που εγινε αλλα δεν σημαινει πως πρεπει να γυριζω να κατακρινω οποιον το εχει κανει. και σταματηστε αυτο με τις βαθμολογιες απο αλλα site γιατι αμα ειναι να κανουν copy paste τα review[ αλλα εκει θα γκρινιαζετε γιατι το κανουν και δεν το γραφουν αυτοι]..και πιστευω πως αμα ηταν ενα αλλο παιχνιδι οχι τοσο γνωστο πολλοι δεν θα ειχανε μπει καν στον κοπο να πουνε αμα διαφωνουν.. διαλεξτε αμα θα ειστε gamers και για καθε review να το περνετε σαν μια αποψη αλλα η τελικη κριση θα ειναι απο εσας η φανατιστειτε μιληστε με στατιστικα ειτε για παιχνιδι ειτε για κονσολα αναλυστε ακομα και πως το εχουν φτιαξει οι προγραματιστες και πια ειναι καλυτερη μεθοδος προγραματισμου στο play η στο 360 το θεμα ειναι οτι χανετε την ουσια επειδη θελετε να περασετε την δικια σας αποψη .. ο καθε ενας κρινει οπως γουσταρει με τον δικο του τροπο και αυτο ειναι το σωστο..

 • PREDATOR MY NAME PREDATOR MY NAME 02 Οκτωβρίου 2011  | 11:02

  το προ αποδειξε και φετος πως με το δυνατο του gameplay θα ειναι και φετος βασιλιας

 • bill_86 bill_86 01 Οκτωβρίου 2011  | 21:28

  slim shady iv με βρισκεις απολυτα συμφωνω σε οσα λες...σε οσους δεν αρεσει απλα να μην κραξουν το παιχνιδι...το να γραψει καποιος το φιφα ειναι καλυτερο το προ ειναι για τα μπαζα δεν νομιζω να τον παρουν και πολυ στα σοβαρα...εγω τουλαχιστον ετσι κανω.απο εκει και περα χαρειτε το παιχνιδι ειτε λεγεται pro ειτε fifa

 • asimodrakos asimodrakos 01 Οκτωβρίου 2011  | 21:00

  παιδια εμενα το παιχνιδι μου αρεσε...καλυτερο απο το προηγοθμενο.το ιδιο κακοι οι τερματοφυλακεσ.και κλασικα ο μεσσι δε σταματιεται ουτε με αιτισι.εκανα ενα τουρνοθα με τουσ φιλουσ μου σε χβοχ και ειχαμε ενα προφλιμα.οεκει που ετρεχε ο παιχτησ απο μονοσ του σταματαγε.το δοκιμασαμε σε 4 μοχλουσ.το ιδιο.ισοσ βρικαμε bug.σε μονο και ονλινε ολα καλα.το εχει παθει κανεισ αυτο?ξεμπαρκο στο φιφα πρεπει να ειμαι το μοναδικο παιδι ποθ δεν εκανα σουτ σε 2 αγονεσ.λολ(ειπα να το δοκιμασο)

 • Slim Shady IV Slim Shady IV 01 Οκτωβρίου 2011  | 20:55

  Δεν ειπα ποτε οτι εισαι υποστηρικτης του Φιφα mate...

 • than_asis than_asis 01 Οκτωβρίου 2011  | 20:53

  Αυτό που έγραψα με κεφαλαία, είναι γιατί είμαι moderator και όχι υποστηρικτής του Φιφα.

 • Slim Shady IV Slim Shady IV 01 Οκτωβρίου 2011  | 20:49

  Εχετε μηπως αναλογιστει οτι οπου υπαρχει θεμα Προ, παντα θα ερθουν υποστηρικτες του Φιφα και στα μισα σχολεια θα το κραζουν?? Αν οχι τοτε ΜΑΛΛΟΝ εσεις ΔΕΝ ΔΕΧΕΣΤΕ τις αποψεις αλλων π εχουν διαφορετικη αποψη... Συνεχως παρατηρω οτι Προ παιζουν οσοι τους αρεσει και το αγαπανε,λενε τι τους αρεσει, τι οχι κλπ στο παιχνιδι τους. Σε αντιθεση με τους κομπλεξαρισμενους του Φιφα π αντι να κοιταξουν τι θελουν απ το παιχνιδι τους κοιταζουν συνηθως να μπουν στα PES topics kai να σνομπαρουν τους αλλους π απλως εχουν αλλη αποψη... Οποτε ανταποδιδω χωρις offence... ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΕΧΕΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΝΟΜΠΑΡΕΤΕ. Ο καθενας οτι του αρεσει...
  Υ.Γ. Παντα φιλικα! Παιρνω σαν αφορμη αυτα π γραφεις γιατι αυτο π λες με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ειναι συνηθως σφαλμα των υποστηρικτων του Φιφα...

 • assassin assassin 01 Οκτωβρίου 2011  | 20:38

  Παιδια να ρωτησω κατι επειδη βαριεμαι να διαβασω 270 σχολια.
  κανα μπαν ειχαμε?:LOL: :LOL: :LOL:

 • than_asis than_asis 01 Οκτωβρίου 2011  | 20:18

  Κάθισες ποτέ, Slim Shady IV, να σκεφτείς μήπως η δική σου υπερβολική αγάπη για το PES δε σε αφήνει να ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ τα αρνητικά του στοιχεία; Το σχόλιο δεν είναι για εσένα προσωπικά, απλά παίρνω σαν αφορμή αυτό που έγραψες.

  ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

 • Slim Shady IV Slim Shady IV 01 Οκτωβρίου 2011  | 20:07

  Εγω δεν καταλαβαινω γιατι ασχολουνται τοσοι πολλοι με 1 μετριο οπως λετε παιχνιδι... Νιωθετε ενοχές π παιζετε FIFA και θελετε επιβεβαιωση κι απο αλλους οτι καλα κανετε?? Ε οκ, καλα κανετε! Αφηστε οποιον θελει να παιξει οτι θελει... Χωρις επισης να θολωνετε αποψεις με τα ασχετα Reviews... Ειναι γνωστο πλεον οτι εκπρωσοπουν τις εταιριες, πολλες φορες κατευθυνομενα και εκπροσωπουν την αποψη ενος π στην τελικη μπορει να φοραει τα δικα του "γυαλια" (καταλαβαινετε τι εννοω). Εμενα δεν μ φανηκε κακο το νεο Προ... Καθε αλλο! Αν ημουν Reviewer (που δεν ειμαι!) δεν θα προτασα τα αρνητικα ενος παιχνιδιου (τραγικοποιοντας τα σε βαθμο υστεριας) πρωτα-πρωτα και στο τελος κανω μια μικρη προσθηκη οπως το off the ball movement που και καινοτομια ειναι, ο ανταγωνισμος δεν το εχει, ειναι κρισιμοτατο σε ποδοσφαιρικο αγωνα κλπ... Εγω το βλεπω σαν ενδειξη αντιπαθειας η σκοπιμως αρνητικη αποψη...
  Υ.Γ. Ετσι το βλεπω εγω... Αν δεν συμφωνητε ΜΗΝ με σκοτωσετε... Αυτα!

 • acmilangr acmilangr 01 Οκτωβρίου 2011  | 19:17

  για τους τερματοφύλακες εγώ ειμαι της εξής άποψης:
  1)η θα πρέπει να είναι δύσκολο να βρεθείς ελεύθερος να σουτάρεις (εξετείας του καλού κλείσιματος των αμυντικών) αλλαοι τερματοφύλακες δεν θα μπορούν να αποκρούσουν εύκολα ενα καλό σούτ
  2)η το αντίθετο, πολλές ευκαιρίες για σούτ (με όχι τόσο καλό κλείσιμο των αμυντικών) αλλα υπεράνθρωποι τερματοφύλακες

  εγώ προτιμώ το 1. ειναι πιο ρεαλιστικό

 • knuknarot knuknarot 01 Οκτωβρίου 2011  | 19:11

  ρε παιδια, σας ακουω που λετε για το patch με τους τερματοφυλακες. εγω το περασα και μου ειναι παλι φαβες-σχεδον ανυπαρκτοι παλι οι τερματαδες! δλδ ελεος αυτο λετε για βελτιοση???