Ταυτότητα

Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: KCET Ημ. Έκδοσης: 29/09/2011
PEGI: 3 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PSP, PlayStation 3, PC


Ακόμα δεν έχει... PRO-κόψει

Ο Σεπτέμβρης ήταν ανέκαθεν ο μήνας που σηματοδοτούσε το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου. Από μαθητική, φοιτητική, πολιτική, μέχρι και αθλητική. Έτσι λοιπόν και φέτος τον Σεπτέμβρη «εισβάλουν» στα σπίτια μας τα παιχνίδια ποδοσφαίρου. Σε αυτό το κείμενο θα αναλύσουμε το αγαπημένο όλων των Ελλήνων, το Pro Evolution Soccer 2012. Πιάστε ένα μπ... μια μπύρα και καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας.

Όταν παραλάβαμε τον τίτλο, διακατεχόμασταν από ένα έντονο συναίσθημα δυσπιστίας απέναντί του μιας και τα δύο demo που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, παρουσίαζαν πολλά προβλήματα. Τελικά, πολλά λάθη διορθώθηκαν, άλλα παρέμειναν αναλλοίωτα, ενώ δημιουργήθηκαν και κάποια νεότερα σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς, με αποτέλεσμα το παιχνίδι της Konami να αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα στον παίκτη.

"Ξεχύνεται σαν εμετός!!!"

PES-2012-screen-01-thumb.jpgΚαταρχάς, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο αναφερόμενοι στην ελληνική περιγραφή του PES 2012. Οι δημοσιογράφοι Σωτηρακόπουλος και Θαναηλάκης, έχοντας λάβει το βάπισμα του πυρός της περιγραφής από το περσινό PES 2011, επιστρέφουν δριμύτεροι. Σαφέστατα βελτιωμένο από πέρσι, το «δίδυμο» πλέον ακούγεται πολύ πιο άνετα, κάνοντας τον παίκτη να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα κείμενα που εκφέρουν είναι πολύ πιο ρεαλιστικά, ενώ και ο τόνος και το χρώμα των φωνών κινούνται σε αξιόλογα επίπεδα.

Φυσικά δεν απουσιάζουν τα σφάλματα, από λάθος στιγμή εκφώνησης φάσης, μέχρι αργοπορημένη περιγραφή αυτής -π.χ. να σημειώσουμε κάποιο γκολ και η περιγραφή να ακολουθήσει ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα. Μελανό σημείο πάντως και φέτος στον τομέα της περιγραφής αποτελεί ο Γιώργος Θαναηλάκης.

PES-2012-screen-02-thumb.jpgΑν και φαίνεται ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποδώσει πιστά το ρόλο του, το αποτέλεσμα του αθλητικογράφου είναι αρνητικό. Από τη μία, τα μέτρια κείμενα που του έχουν δώσει (έχει αναλάβει το ρόλο ξεστόμισης των «εξυπνάδων») που άλλοτε είναι αστεία και άλλοτε ακατανόητα λόγω απευθείας μετάφρασης από τα αγγλικά, και από την άλλη, τα μεγάλα κενά που αφήνει μεταξύ των λέξεων, «χαλάνε» τη ροή του λόγου. Ο Σωτηρακόπουλος από την άλλη, σαν «γερόλυκος», έχει μπει στο πετσί του ρόλου και πολύ σπάνια θα ακούσουμε από το στόμα του κάτι που θα μας παραξενέψει.

Η βελτίωσή του από πέρσι είναι πραγματικά εκπληκτική. Φυσικά, μερίδιο ευθύνης στο καλό αποτέλεσμα έχουν και οι προγραμματιστές, οι οποίοι κράτησαν τις καλύτερες φράσεις από το περσινό PES και εμπλούτισαν το νεότερο με όμορφα κείμενα.

ΑΙ και τρισΑΙ...

PES-2012-screen-03-thumb.jpgΑς περάσουμε λοιπόν στο κυρίως πιάτο της υπόθεσης, τα τεκταινόμενα επί χλοοτάπητα. Όπως και τα πρώτα PES, έτσι και το PES 2012 συνεχίζει την παράδοση της πιο arcade προσέγγισης του αγαπημένου αθλήματος. Αυτό που θα παρατηρήσουμε την πρώτη φορά ενασχόλησής μας είναι η οκτώ κατευθύνσεων κίνηση των αθλητών. Μάλλον πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η μόνη ελπίδα μας να εγκαταλείψει αυτή τη φιλοσοφία η Konami, είναι η έλευση της επόμενης γενιάς κονσολών. Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με τον τίτλο, παρατηρήσαμε τη διαφορετική πλέον AI. Φέτος, όμως, παρατηρήσαμε το μεγαλύτερο «χάσμα» της ΑΙ μεταξύ της άμυνας και της επίθεσης.

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά, που είναι η καλύτερη κάλυψη των χώρων και η πολύ βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη των επιθετικών. Ακόμα και αν επιλέξετε να παίξετε ενάντια σε υποδεέστερες ομάδες, θα παρακολουθήσετε τους αντίπαλους επιθετικούς να παίρνουν πρωτοβουλίες, να ανοίγουν χώρους και να κάνουν τρίπλες που μας στέλνουν... αδιάβαστους.

{PAGE_BREAK}

Αντίθετα τώρα με τους επιθετικούς, οι αμυντικοί δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Αν και καλύπτουν καλά τους χώρους, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, υποπίπτουν σε λάθη που κάνουν τον Βύντρα να φαντάζει... θεός. Οι παίκτες συγκρούονται πολύ συχνά μεταξύ τους, τα τάκλιν που επιχειρούν είναι τις περισσότερες φορές αποτυχημένα, οι αντίπαλοι επιθετικοί και η μπάλα περνάνε από μέσα τους σαν φαντάσματα, ενώ αποκορύφωμα είναι η πολύ συχνή επίτευξη αυτογκόλ.

Μιας και αναφερόμαστε στην ΑΙ της άμυνας, είναι σημαντικό να επισημάνουμε την επιστροφή των «pro goal». Θυμάστε όταν κάναμε «έφοδο» με τον πλαϊνό εξτρέμ προς την περιοχή, τραβώντας πάνω μας τους αντίπαλους αμυντικούς και την κατάλληλη στιγμή πασάραμε σε ελεύθερο παίκτη ο οποίος σκόραρε πανεύκολα; Ε ναι λοιπόν, αυτός ο μηχανισμός επέστρεψε!

PES-2012-screen-04-thumb.jpgΑν δε βρίσκετε άλλο τρόπο να σκοράρετε, αυτός είναι πιο σίγουρος και από πέναλτι, μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό πασών από το πλάι καταλήγουν σε τέρμα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι μέχρι και ο υπολογιστής κάνει χρήση αυτού του “cheat”. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, «καταστρέφει» οποιοδήποτε σύστημα θέλετε να εφαρμόσετε στο χορτάρι. Και πριν αναφερθούμε στο "κερασάκι στην τούρτα" της φετινής ΑΙ, θα κάνουμε άλλη μία στάση, αυτή τη φορά στον διαιτητή. Το μεγαλύτερο διαιτητικό πρόβλημα του PES 2011 μεταφέρθηκε δυστυχώς και στο φετινό παιχνίδι της Konami.

Το ένα πρόβλημα είναι ο μη καταλογισμός των φάουλ αμέσως μετά τη μεταβίβαση μιας πάσας. Για παράδειγμα, αν ελέγχουμε τον Messi και δώσουμε πάσα στον Xavi και επί τόπου ένας αντίπαλος πέσει στα πόδια του Messi, δε θα δοθεί φάουλ με τη δικαιολογία ότι η μπάλα είχε φύγει. Το σε ποιον κανονισμό υπάρχει αυτό, μόνο οι Ιάπωνες το γνωρίζουν.

PES-2012-screen-05-thumb.jpgΤο άλλο μεγάλο σφάλμα που κάνει την εμφάνισή του και φέτος είναι η δυσκολία που έχει ο διαιτητής στο να δείχνει κόκκινες κάρτες. Ακόμα και όταν είστε ο τελευταίος παίκτης και πέσετε στον αντίπαλο επιθετικό με πρόθεση να... του κόψετε τη μπάλα, πολύ δύσκολα θα δεχτείτε ακόμα και κίτρινη κάρτα. Τέλος, άλλο ένα αρνητικό που παρατηρήσαμε, είναι η συχνότητα με την οποία πλέον δίνονται τα φάουλ. Εάν πιέσετε τον αντίπαλο, ακόμα και αν πάρετε την μπάλα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλογιστεί φάουλ, με αποτέλεσμα να κόβεται συνεχώς η όποια ροή έχει ο αγώνας.

Και φτάσαμε πλέον στο «κερασάκι» του PES 2012. Το κρατήσαμε για το τέλος, αλλά είναι με διαφορά το μεγαλύτερο μειονέκτημα του φετινού τίτλου: Οι τερματοφύλακες. Οι προγραμματιστές ξέχασαν μάλλον να ασχοληθούν με τους τερματοφύλακες αφού θα τους θαυμάσετε να κάνουν δεκάδες αψυχολόγητες ενέργειες.

PES-2012-screen-06-thumb.jpgΘα βγαίνουν χωρίς να τους το πείτε από την εστία τους, θα παίρνουν τραγικές τοποθετήσεις, θα δίνουν assists στους αντίπαλους επιθετικούς και, φυσικά, θα δέχονται τα πιο αστεία γκολ τη στιγμή που μπορεί να πιάσουν τα «άπιαστα». Ειδικά το τελευταίο, είναι και το πιο εκνευριστικό από όλα. Αν το σουτ είναι «προγραμματισμένο» να μπει, θα μπει είτε η μπάλα ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, είτε κινείται πιο αργά και από replay.

Προσθήκες

Σχετικά με το animation τώρα, και εδώ υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Η κίνηση των παικτών είναι πολύ πιο φυσική, και κάθε είδους τζαρτζάρισμα ή σύγκρουση αποτυπώνεται πανέμορφα (πάντα σε σχέση με το περσινό PES), ενώ και η κίνηση οκτώ κατευθύνσεων έχει «καμουφλαριστεί» καλά, ιδιαίτερα όταν χειριζόμαστε μεγάλους αστέρες. Ωστόσο, δε λείπουν και εδώ τα λάθη, ιδίως στην αμυντική γραμμή όπως προαναφέραμε, ενώ για τους τερματοφύλακες νομίζουμε δε χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω - σαν να μην υπάρχουν.

PES-2012-screen-08-thumb.jpgΌσον αφορά το animation της μπάλας, δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου με το αντίστοιχο του PES 2011 -όχι πως αυτό αποτελεί κάτι αρνητικό. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η αύξηση της δύναμης που απαιτεί η «μπάρα» στην περίπτωση των πασών και των σουτ. Πλέον, τα σουτ δε φεύγουν στη στρατόσφαιρα όταν αφήνετε λίγο παραπάνω τη δύναμη, αλλά από την άλλη αυτό είναι αρνητικό για τις πάσες, καθώς έχουν γίνει πιο αδύναμες.  Εάν για παράδειγμα θέλετε να αλλάξετε πλευρά, πρέπει να φτάσετε τη δύναμη στο τέρμα, πράγμα αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο όταν έχετε κοντά σας έναν αντίπαλο παίκτη.

{PAGE_BREAK}

Από πλευράς περιεχομένων και φέτος το παιχνίδι δεν απογοητεύει, καθώς διαθέτει δεκάδες επιλογές διοργανώσεων. Για όποιον αρέσκεται σε «μοναχικό» παιχνίδι, υπάρχουν τα γνωστά πλέον σε όλους Master League και Be a Legend, ενώ όπως και πέρσι υπάρχει ξεχωριστή διοργάνωση για το Champions League και το Copa Libertadores. Για όσους τώρα θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους απέναντι σε άλλους παίκτες, πέρα από τα απλά ματς, υπάρχει και το ανανεωμένο Master League Online, το οποίο δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε, λόγω των κλειστών servers της Konami.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στην «ιστορική» επιστροφή των training challenges με τα οποία μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας και να προπονηθούμε συγχρόνως.  Επιπρόσθετα, μια προσθήκη άξια αναφοράς είναι και η κίνηση "off the ball" που γίνεται μέσω του δεξιού αναλογικού μοχλού.

PES-2012-screen-07-thumb.jpgΠλέον, μπορούμε να ελέγχουμε ένα δεύτερο παίκτη πατώντας τον δεξί αναλογικό μοχλό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον προς κάποια κατεύθυνση, μετακινούμε τον ποδοσφαιριστή εκεί που επιθυμούμε. Δυστυχώς η χρήση αυτής της λειτουργίας απαιτεί πολλή ώρα εξάσκησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ενάντια στον υπολογιστή, καθώς αν το δοκιμάσουμε απέναντι σε άλλον παίκτη η αποτυχία είναι σχεδόν δεδομένη. Σε γενικές γραμμές, οι χρήσεις τέτοιων λειτουργιών δεν βοηθούν σημαντικά τους παίκτες, ενώ και η ιστορία έχει δείξει ότι αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Τέλος, αρνητική εντύπωση μας δημιουργεί και η απουσία των νέων συνθέσεων στις ομάδες. Οι προγραμματιστές δεν έχουν συμπεριλάβει στην τελική έκδοση τις μεταγραφές του Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι συνθέσεις να παραμένουν σχεδόν ίδιες με αυτές του περσινού επεισοδίου.

Είναι σχεδόν βέβαια ότι θα κυκλοφορήσει κάποιο patch μέσα στις πρώτες μέρες διάθεσης του τίτλου, που θα διορθώνει αυτό το μειονέκτημα αλλά είναι άκρως εκνευριστικό να παρακολουθούμε την Konami να κυκλοφορεί δύο demos για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου τη στιγμή που δεν έχει διορθώσει βασικούς τομείς του τίτλου όπως αυτός. Τεχνικώς, το PES 2012 δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Όμορφα γραφικά, με ωραίο σχεδιασμό προσώπων, συνδυασμένα με πολύ καλές ιαχές και μία αξιόλογη περιγραφή, συνθέτουν ένα εξαιρετικό οπτικοακουστικό σύνολο. Το μοναδικό ίσως πρόβλημα που παρατηρήσαμε είναι η υψηλή default ένταση της κερκίδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε τους εκφωνητές εάν πρώτα δεν μειώσετε την ένταση των εφέ.

Πως θα ήταν άραγε αν ήταν διορθωμένα βασικά προβλήματα;

PES-2012-screen-09-thumb.jpgΕν τέλει, το Pro Evolution Soccer 2012 συνεχίζει την παράδοση και θα αγαπηθεί από όλους τους οπαδούς της σειράς και γενικότερα όσους αναζητούν ένα πιο γρήγορο παιχνίδι ποδοσφαίρου που δε χρειάζεται «διδακτορικό» για να σκοράρεις. Το νέο επεισόδιο θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη αν οι προγραμματιστές σταματούσαν να κάνουν συνεχώς κινήσεις εντυπωσιασμού (δύο demos για παιχνίδι ποδοσφαίρου;) και αντ’ αυτού προσπαθούσαν να επικεντρωθούν στη βελτίωση συγκεκριμένων προβλημάτων που μαστίζουν τη σειρά εδώ και χρόνια.

Η πολύ καλή περιγραφή, το εμπλουτισμένο animation και η τρομερά βελτιωμένη Α.Ι. των αντίπαλων επιθετικών, δεν μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τον χαρακτηρισμό του «πολύ καλού» παιχνιδιού.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Βελτιωμένη ελληνική περιγραφή
  • Α.Ι. αντίπαλων επιθετικών
  • Όμορφο animation κίνησης

Αρνητικά

  • Οι τερματοφύλακες...
  • Α.Ι. αμυντικών
  • Επιστροφή του progoal
  • Διαιτητικά σφάλματα

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...