Ταυτότητα

FIFA 12

FIFA 12

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-22 Ανάπτυξη: EA Canada Ημ. Έκδοσης: 30/09/2011
PEGI: 3 Εκδότης: EA Sports Πλατφόρμες: Nintendo 3DS, Xbox 360, PSP, PlayStation 3, PlayStation 2, PC


Μάθε μπαλίτσα...

Τι και αν βλέπουμε μπάλα όλες τις εποχές του χρόνου, η όρεξη μας για το ποδόσφαιρο θα πεθάνει πιο μετά και από το ίδιο μας το σώμα. Έτσι και φέτος η επιθυμία να προμηθευτούμε κάποιο παιχνίδι ποδοσφαίρου είναι ακατάσχετη, ας έχει και ως μοναδική αλλαγή τις συνθέσεις και τις εμφανίσεις βρε αδερφέ. Τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη είναι η περίοδος που ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος έχει στην άκρη 50, 60 Ευρώ προκειμένου να αγοράσει το Pro Evolution Soccer ή το FIFA. Σε αυτό το κείμενο, ήρθε η ώρα να δούμε αν «βγάζει» τα λεφτά του το FIFA 12.

«Θα, θα, θα, θα»

Όπως κάθε χρόνο οι υποσχέσεις και το hype της σειράς είναι τεράστια, κάνοντας τους πιστούς οπαδούς να αναμένουν με ανυπομονησία. Τι υποσχέσεις είχαμε για φέτος; Οι πιο πολυδιαφημιζόμενες αλλαγές ήταν το Impact Engine και το Tactical Defense. Οι βελτιώσεις σε Α.Ι., γραφικά και animation πρέπει να θεωρούνται βέβαιες σε παιχνίδια του είδους και για αυτό τον λόγο δεν «προμοτάρονται» και τόσο πολύ.

FIFA-12-screen-01-thumb.jpgΤο θέμα είναι αν αυτές οι αλλαγές είναι αρκετές ώστε να προσφέρουν μία πιο ρεαλιστική εμπειρία. Ας τα πάρουμε με την σειρά… Η Impact Engine, που διαφημίστηκε όσο λίγα στοιχεία του νέου FIFA, υποσχόταν να προβάλλει κάθε είδους κίνηση των παικτών, της μπάλας και των διαιτητών με τον υψηλότερο δυνατό ρεαλισμό. Κάθε σύγκρουση των παικτών με τους αντιπάλους ή με τη μπάλα, κάθε τζαρτζάρισμα, κάθε σουτ, έχουν πλέον «αναβαθμιστεί» και πλησιάζουν πάρα πολύ στην πραγματικότητα, κάνοντας πράξη την υπόσχεση της EA για λιγότερο «πλαστική» κίνηση και περισσότερο «φυσική».

Αναμφισβήτητα, η νέα μηχανή που προστέθηκε τα καταφέρνει πολύ καλά, αν και υπάρχουν μικροπροβλήματα, όπως αστείες συγκρούσεις ή πτώσεις ποδοσφαιριστών μεταξύ τους. Με την κυκλοφορία ενός patch στο μέλλον, τα όποια προβλήματα υπάρχουν, φανταζόμαστε θα λυθούν (όπως, κατά κοινή ομολογία, συνέβη και στο PES 12). Και ας περάσουμε τώρα στη μεγαλύτερη (κατά την προσωπική μας άποψη) βελτίωση που έχει να επιδείξει το παιχνίδι της ΕΑ, το Tactical Defense.

FIFA-12-screen-02-thumb.jpgΤο FIFA 12 απαιτεί πλέον από τους χρήστες να μαρκάρουν όχι μόνο τους παίκτες, αλλά και το χώρο. Ξεχάστε ότι ξέρατε λοιπόν, καθώς αν προσπαθήσετε να μαρκάρετε κατευθείαν έναν παίκτη μη ελέγχοντας το χώρο, θα δείτε κατά πάσα πιθανότητα μια μεγαλοπρεπέστατη «τρύπα» στην άμυνά σας, από την οποία θα μπορέσει να περάσει μια πάσα ή ένα σουτ με μεγάλη άνεση. Αυτό φυσικά έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα όταν βρίσκεστε στην «αντίπερα όχθη», την επίθεση. Οι αντίπαλοι αμυντικοί κλείνουν πανέξυπνα τους χώρους, μην αφήνοντάς σας να κάνετε εύκολα παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μεγάλη υπομονή, να γυρίζετε τη μπάλα, να έχετε την κατοχή και την κατάλληλη στιγμή να εξαπολύσετε την επίθεσή σας.

Όσο καλύτερη είναι η ομάδα που θα αντιμετωπίζετε, τόσο λιγότερους χώρους θα σας αφήνουν οι αντίπαλοι, στενεύοντας κατά πολύ τα περιθώρια όχι μόνο για νίκη, αλλά ακόμα και για επίτευξη κάποιου τέρματος. Αυτή η ξαφνική αύξηση της δυσκολίας θα «ξενίσει» πολλούς, αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση, άλλο τόσο μεγάλη είναι και η ευχαρίστηση επίτευξης του στόχου.

Οι υπόλοιπες μικροαλλαγές

FIFA-12-screen-03-thumb.jpgΌσον αφορά την Α.Ι., δεν υπάρχουν ιδιαίτερες βελτιώσεις που να κάνουν... μπαμ, αλλά με το πέρας αρκετών παιχνιδιών θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο «κουτή». Στην επίθεση, για άλλη μια χρονιά -στα μεγάλα επίπεδα δυσκολίας-, οι αντίπαλοι βγάζουν «φωτιές». Ντρίπλες, σουτ, πάσες, όλα γίνονται με χειρουργική ακρίβεια, κάτι που θα μας φέρει σε δυσμενή θέση ακόμα και για ένα επιτυχημένο τάκλιν. Στην αμυντική γραμμή τώρα, οι αμυνόμενοι διαθέτουν επίσης εξαιρετική Α.Ι. καθώς θα μας υποχρεώνουν σε συνεχή «γυρίσματα» της μπάλας και σε παιχνίδι κατοχής (άλα Μπάρτσα) όπως προαναφέραμει πιο πάνω.

Επίσης, οι τερματοφύλακες κρατάνε το επίπεδο της νοημοσύνης σε υψηλά standards, κάνοντας σωτήριες επεμβάσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε πολλές ελπίδες να μη δεχτούμε γκολ στις επιθέσεις των αντιπάλων, και πιστέψτε μας, αυτές θα είναι πολλές.

{PAGE_BREAK}

Φυσικά δε γίνεται να μην υπάρχουν και φέτος σφάλματα τόσο στην Α.Ι. των τερματοφυλάκων όσο και σε αυτή των παικτών. Καταρχάς, οι τερματοφύλακες έχουν το συνηθισμένο ελάττωμα που παρατηρούμε και στο PES, να «σερβίρουν» αρκετές φορές τη μπάλα στον αντίπαλο επιθετικό ύστερα από μία ασταθή απόκρουση. Μπορεί να μην συμβαίνει πολλές φορές, αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητικό και να αφαιρεί πόντους από το ρεαλισμό, καθώς στο πραγματικό ποδόσφαιρο, παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο πολύ σπάνια.

Όσον αφορά τα προβλήματα της νοημοσύνης των παικτών, το πιο κραυγαλέο εξ αυτών που εντοπίσαμε έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του Tactical Defense στην ανάπτυξη των αντιπάλων. Τι εννοούμε; Χάρη στο μαρκάρισμα που κάνουμε πλέον στο χώρο, δυσκολεύουμε τον αντίπαλο παίκτη να μεταβιβάσει τη μπάλα, με αποτέλεσμα να την κρατά στην κατοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πολλές φορές θα τον δούμε να διασχίζει σχεδόν όλο το γήπεδο προς τα πίσω επειδή δεν μπορεί να πασάρει σε συμπαίκτη.

FIFA-12-screen-04-thumb.jpgΚάποια στιγμή, μάλιστα, παρακολουθήσαμε αντίπαλο εξτρέμ να φτάνει με τη μπάλα μέχρι την περιοχή του και να τη βγάζει κόρνερ. Τέτοια παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά και προκαλούν γέλιο και εκνευρισμό στους χρήστες. Τέλος, το animation παραμένει σε υψηλά επίπεδα, από τον τερματοφύλακα, μέχρι και το βοηθό διαιτητή. Η κίνηση των παικτών είναι πιο φυσική, απέχοντας κατά πολύ από την «πλαστική» εικόνα παλαιότερων εποχών. Στα παραπάνω, φυσικά, έχει συμβάλει τα μέγιστα η υλοποίηση της Impact Engine, η οποία έχει όλα τα φόντα να επαναπροσδιορίσει το μέλλον των παιχνιδιών ποδοσφαίρου. Η κίνηση και το βάρος της μπάλας, είναι επίσης εξαιρετικά, και το διαπιστώνουμε χρόνο με το χρόνο, ματς με το ματς. Από μία απλή πάσα, μέχρι ένα εκπληκτικό πλασέ που καταλήγει στο «γάμα».

Μοναδικές μας ενστάσεις έχουν να κάνουν με τις πάσες, οι οποίες δεν είναι αρκετά δυνατές, αφού φτάνουν πολύ συχνά «ξεψυχισμένα» στο συμπαίκτη μας, καθώς και η μπάρα ενέργειας. Θα ήταν προτιμότερο και πιο άμεσο προς το χρήστη να μπορεί να μεταβιβάσει τη μπάλα πιο γρήγορα, χωρίς να είναι αναγκασμένος να πιέζει πολύ ώρα το πλήκτρο της πάσας ή του σουτ, τη στιγμή μάλιστα που είναι περιτριγυρισμένος από αντιπάλους, αυξάνοντας και άλλο τη δυσκολία του παιχνιδιού.

Όλα γύρω αλλάζουν και όλα ίδια μένουν

FIFA-12-screen-05-thumb.jpgΟ τεχνικός τομέας τώρα, ακολουθεί τα γνωστά μονοπάτια της σειράς εδώ και χρόνια χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Αν και ο υπογράφων είναι της λογικής «τα γραφικά δεν παίζουν σπουδαίο ρόλο», σε τέτοια παιχνίδια θα διαφωνήσουμε. Παίζουν, και μάλιστα μεγάλο. Και γιατί ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους παιχνίδια; Γιατί το ποδόσφαιρο ανήκει στην κατηγορία των simulation τίτλων. Ο όρος “simulation” μεταφράζεται ως «προσομοίωση». Προσομοίωση μιας εμπειρίας. Αυτό σημαίνει ότι είτε προσομοιώνουμε εμπειρία οδήγησης αμαξιών, είτε πτήσης αεροπλάνων, είτε παιχνιδιού ποδοσφαίρου, τα γραφικά θα πρέπει να είναι στην αιχμή της τεχνολογίας καθώς το οπτικό μέρος μιας προσομοίωσης είναι από τα πιο σημαντικά.

"Προς τι αυτό το παραλήρημα;" θα διερωτηθείτε εύλογα. Γιατί προσωπικά θεωρούμε αδιανόητο η ΕΑ να στηρίζεται στην ίδια μηχανή γραφικών σε όλη τη διάρκεια της γενιάς. Από το FIFA 08, ο κορμός των γραφικών έχει παραμείνει ίδιος χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Τα γραφικά δεν είναι άσχημα, κάθε άλλο μάλιστα, έχουν υπέροχες υφές και καταπληκτικούς φωτισμούς.

FIFA-12-screen-12-thumb.jpgΩστόσο, σφάλματα του παρελθόντος παραμένουν αναλλοίωτα. Μερικά παραδείγματα είναι οι θεατές στα γήπεδα, οι οποίοι σε κοντινές λήψεις είναι -το λιγότερο- κακόγουστοι, ενώ αυτό που μας ενοχλεί εδώ και χρόνια είναι τα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών. Ακόμα και σπουδαίους αθλητές δυσκολευόμαστε να τους διακρίνουμε και να τους καταλάβουμε, ενώ αν μιλήσουμε για μικρομεσαίες ομάδες όπως οι ελληνικές, θα... γελάσουμε. Τόσα χρόνια έχουν περάσει και η ΕΑ δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να βελτιώσει αυτή την πληγή, σε αντίθεση με την καράφλα του Rooney που δε ξέχασαν να τη διορθώσουν…

Στον τομέα του ήχου και εδώ το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Τα συνθήματα είναι υπέροχα, οι ιαχές του κοινού συμβάλλουν τα μέγιστα στην ατμόσφαιρα, ενώ και η περιγραφή των αγώνων από τον «ημίθεο» Martin Tyler -παρέα με τον Alan Smith-, θα κάνει ακόμα και περιγραφές πραγματικών αγώνων ποδοσφαίρου να «κοκκινίζουν» από ντροπή. Απλά, άψογη.

{PAGE_BREAK}

Από θέματα επιλογών τα πάντα είναι όπως τα ξέραμε. Για όσους είναι λάτρεις του single player, μπορούν να ασχοληθούν με απλά ματς, με το career, το Live Season ή με το Be a pro, δημιουργώντας το δικό τους αστέρα. Στο Multiplayer τώρα, πέρα από απλά Head 2 Head ματς με αντιπάλους της ίδιας δυναμικότητας με εμάς ή τους φίλους μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας παίρνοντας τον ποδοσφαιριστή που έχουμε δημιουργήσει σε αγώνες 11 vs 11, να παρακολουθήσουμε την πρόοδο των φίλων μας, καθώς και να συμμετέχουμε σε ορισμένα challenges που θα αυξήσουν τη βαθμολογία μας.

Στα παιχνίδια διαδικτύου δυστυχώς εντοπίσαμε συχνά προβλήματα με το Lag, ακόμα και αν διαθέταμε καλή σύνδεση τόσο εμείς όσο και οι αντίπαλοι. Στο 11 vs 11 ιδίως, η σύνδεση μπορεί να χαθεί πανεύκολα αν λάβουμε υπόψην ότι παίζουν ταυτόχρονα 22 χρήστες. Στα προηγούμενα FIFA δεν υπήρχαν τόσο σοβαρά προβλήματα και για αυτό τον λόγο δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την ΕΑ.

FIFA-12-screen-07-thumb.jpgΦυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα διάφορα bugs από το φετινό επεισόδιο της σειράς. Αρκετές φορές αντιμετωπίσαμε πρόβλημα σύνδεσης με τους servers της ΕΑ, όταν την ίδια στιγμή ήμασταν κανονικά συνδεδεμένοι στο Xbox Live, ενώ πιο σημαντικά προβλήματα παρατηρούμε στο ίδιο το παιχνίδι. Προβλήματα στο career mode όπως κόλλημα στα menu, καθυστέρηση των loadings, προβλήματα στους πανηγυρισμούς των παικτών, αστείες συγκρούσεις και πολλά άλλα τέτοια μικροπροβλήματα που χαλάνε τη συνολική εικόνα. Παραμένουμε πάντως με την απορία γιατί αυτά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια…

Η ώρα της κρίσης

Και έτσι φτάσαμε στο τέλος του «κατηγορητηρίου». Ήρθε η ώρα να βρει απάντηση η ερώτηση «αξίζει το φετινό επεισόδιο;». Η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη. Ένας που δεν έχει ασχοληθεί με τη σειρά (ή έχει αρκετό καιρό να το κάνει) θα προμηθευτεί ένα πλήρες «πακέτο». Αυτός που ακολουθεί τη σειρά πιστά, θα παρατηρήσει τις μοναδικές μεγάλες αλλαγές στην άμυνα του χώρου και στο animation των ποδοσφαιριστών.

Αν αυτές αρκούν στους οπαδούς της σειράς είναι καθαρά υποκειμενικό, το σίγουρο πάντως είναι ότι οι αλλαγές που έγιναν φέτος δεν δικαιολογούν την ανάπτυξη ενός χρόνου. Η εταιρία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα, αλλά ίσως τα κρατάει για το επόμενο επεισόδιο. Όσοι πάντως αποφασίσουν να «επενδύσουν» τα χρήματά τους στο FIFA 12, να είναι σίγουροι ότι θα λιώσουν τα χειριστήρια. Ραντεβού στις αρένες του online…

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

 • Το Tactical Defense αποτελεί εξαιρετική προσθήκη
 • Νοημοσύνη σχεδόν ανθρώπινη
 • Πολλές επιλογές ενασχόλησης
 • Η Impact Engine
 • Ο αξεπέραστος Martin Tyler

Αρνητικά

 • Bugs
 • Προβλήματα στο online
 • Ο «κολλημένος» στο παρελθόν τεχνικός τομέας

Βαθμολογία

Γιάννης Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Συμμετεχουν

 • Ωραίο review Γιάννη ! To tactical defence θέλει λίγο χρόνο για να το συνηθίσουμε.
  Πάντως πρόκειται για ένα εξαιρετικό game για άλλη μία χρονιά.
  Προσωπικά δεν είχα πρόβλημα με το online (psn) αλλά έπαιξα λίγο και μόνο head to head random και με φίλους. Για τα γραφικά και τα πρόσωπα συμφωνούμε, βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που είναι πολυ καλοφτιαγμένοι όπως ο Cisse που έχουν ακόμα και τα τατουάζ στο λαιμό και το μάτι να γυαλίζει.


  ΥΓ. Παρακαλείτε ο NikeFerrari να προσέλθει με τα κρακεράκια του οπως υποσχέθηκε την Παρασκευή για να απολαύσει την κοκορομαχία Fifa vs Pes

 • άντε πάμε άλλα 300 σχόλια και εδώ...:LOL:

 • Το fifa 11 ηταν πριγκηπας,το fifa 12 ειναι βασιλιας.Απλα υπεροχο.Δυο αρνητικα μονο εχει α)τα γραφικα τα οποια ειναι μεν υπεροχα αλλα θα ηθελα κατι περισσοτερο και β)τα προσωπα των παικτων και δει των μικρων ομαδων.Απο κει και περα για μενα σε θεμα gameplay,ηχου,ατμοσφαιρας και επιλογων παιρνει 10,ενω καθε χρονο ο τιτλος προσθετει και κατι καινουργιο οπως η impact engine και το tactical defending.
  Λατρευω την σειρα γιατι ειναι η μοναδικη που με κανει καποια βραδακια μονοτονιας και βαρεμαρας να τα περναω υπεροχα.Περσι του εβαλα 9,φετος 9,3.Αν ειχε καλυτερα γραφικα θα του εβαζα 10

 • Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο ο χαμός των σχολίων στο προ αλλά διακρίνω στο συγκεκριμένο review μια αίσθηση δικαιοσύνης απαλλαγμένη από hype και υπερβολών που υπάρχουν σε άλλα μέσα του εξωτερικού. Αυτό με τις ξεψυχισμένες πάσες είναι εκνευριστικό πάντως γεγονός που καταστρέφει τον ρυθμό του αγώνα. Απόρροια αυτού είναι όλα τα ματς να φαίνονται τα ίδια.

 • Πάρα πολύ καλό review και δίκαιο. Το ότι το fifa 12 είναι καλύτερο από τι 11 βγάζει μάτι αλλά αυτό δεν πάει να πεί οτί η EA δεν κάνει βήματα νηπίου από το 2010 και μετά στή σειρά. Το game είναι πολύ καλό και γιά τους ''κολημένους'' με τη στρογγυλή Θεά απαραίτητο. Νομίζω πάντως ότι αυτή η engine έφτασε στό όριο της, από του χρόνου θα πρέπει να φτιάξουν μία νέα και να αλλάξουν τα μενού τών formations επιτέλους , να τα κάνουν πιό άμεσα (πχ να μπορείς όπως στο manager να βάλεις τούς παίχτες πραγματικά όπου θές). Μονάδικη ένσταση στο review τα πρόσωπα τών παιχτών. Σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα οι παίχτες εχούν πολύ καλοδουλεμένα και ρεαλιστικά πρόσωπα. Τώρα ο Κοτσόλης είναι άστα να πάνε αλλά δέν περίμενα και τιποτά καλύτερο με βάση την αναγνωρισιμότητα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τί να πεί και ο Καπίνος;

 • εμένα μου άρεσαν και τα δύο review! Εγώ που έπαιζα τόσα χρόνια προ, φέτος το γύρισα στο FIFA για κάτι το διαφορετικό! Δύο ερωτήσεις,

  1ον, υπάρχει κάποιο mode σαν την Master league του pro evo? επειδή παίζω συχνά και μόνος μου, το συγκεκριμένο Mode στο pro ήταν πάρα πολύ καλό!

  2ον, ποια έκδοση αξίζει να προτιμήσω, pc ή 360? κατέβασα ήδη το demo στο 360, και το παιχνίδι είναι πολύ καλό, αλλά φοβάμαι μην είναι σαν το 11 που όταν το έπαιξα στο πισι ενιωσα ότι έπαιζα άλλο παιχνίδι!

 • Γιάννη,εξιλεώθηκες με το 8άρι.Τη γλύτωσες ! :P

  Ωραίο Review Γιάννη και ναι,στα 35€ θα το πάρω,αλλά όταν η τιμή είναι πιο πάνω,δεν το αγγίζω.Αρκετές οι αλλαγές,αλλά δεν είναι όσο αρκετές θα περίμενε κανείς. Η FIFA Manual Community θα με χάσει για λίγο καιρό,but I'll be back ! :D

 • lol... Στην αρχική σελίδα έλεγε 4 σχόλια. Όταν πάτησα για να τα διαβάσω ήταν ήδη στα 7... Άλλα 3 σχόλια στην ώρα που χρειάστηκε ο mozilla για να φορτώσει το κείμενο από την αρχική σελίδα...

 • πρωτα απολα πριν ξεκινησω να πω αρνητικα και θετικα του φετινου φιφα θα πω ενα μπραβο στον κυριο συντακτη για το review εχεις κοτσια για να του βαλεις 8 την στιγμη που ολα τα αλλα site του βαλανε 9 και 9.5 αλλα εσυ του εβαλες τον πραγματικο του βαθμο.θα πω πρωτα τα αρνητικα του
  1ον η καινουρια αμυνα του φιφα ναι ειναι ρεαλιστικη αλλα και πολυ κουραστικη τοσο για τους αρχαριους παιχτες οσο και για τους ανωτερους κατι πιο απλο μαλλον θα ηταν καλυτερο.
  2ον τα animation που νομιζεις πως βλεπεις καρτουν αντι για παιχτες
  3ον μερικες φορες νομιζεις πως οι παιχτες παταντε στον αερα και οχι στο γηπεδο.
  θα πω και ενα θετικο για μενα που ειναι η καμερα ειναι πραγματικα πολυ καλη.καλη η προσπαθεια του φιφα αλλα θα ηθελα κατι πιο απλο και κατι πιο καλυτερο του χρονου ισως.

 • Πολύ καλό το review! Eίσαι από τους λίγους που δεν επηρεάστηκαν από το brand name και το hype και δεν το λέω τόσο για τη βαθμολογία όσο για τον εντοπισμό των φετινών προβλημάτων. Έχω εντοπίσει μερικά προβλήματα παίζοντας το σαββατοκύριακο αλλά κατέληξα σε ένα και βασικό:το precision dribbling. Πέρα από το ότι όλοι οι παίχτες στρίβουν σαν το Μέσσι που είναι γελοίο έχει διαταραχθεί η ισορροπία του παιχνιδιού και εξηγώ. Έγινε φέτος μια μεγάλη αλλαγή τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το θέμα είναι ότι τα "όπλα" που δίνουν στους αμυντικούς για να αντιμετωπίσουν τους επιθετικούς δεν επαρκούν, όταν όλοι οι επιθετικοί ντριμπλάρουν με τέτοια ευκολία. Περνούσα παίχτες με τον Τοτσέ ρε παιδιά και ο Τοτσέ είναι πιο αργός από τη σκιά του... Είμαι από αυτούς που έχω συνηθίσει αρκετά τις αλλαγές στην άμυνα αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Έβλεπα στο ονλάιν κόσμο να κάνει μόνο τάκλιν ή να πατά το Χ συνέχεια πάνω στην απελπισία του για να κάνει contain. Είναι κρίμα να νικάς κάποιον όχι απαραίτητα γιατί είσαι καλύτερος, αλλά γιατί προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι όπως έχει μάθει. Το accessibility του τίτλου έχει πέσει πολύ.

  Το παιχνίδι έχει διάφορα προβλήματα και ευτυχώς έχει το ανυπέρβλητο πραγματικά passing που σώζει κάπως την κατάσταση. Πάντως σε κάποια πράγματα beta το λες παρά ολοκληρωμένο προϊόν. Το 11 ήταν παρά τα ελαττώματά του πολύ πιο πλήρες. 60 ευρώ για μια μεταβατική φάση της EA είναι πολλά πάντως...

 • Πήγα να το αγοράσω και μόλις είδα το defence , κατάλαβα πόσο κουραστικό είναι
  και με αυτο το τροπο χάνεται όλη η ουσία που είναι η διασκέδαση, αποτι φαίνεται ξαναγυριζω στα μπασκετακια

 • Πολύ καλο Review.

  Το παιχνίδι το έλιωνα το Σαββατοκύριακο και θα συνεχίσω να το λιώνω,μου αρέσει παρα πολύ και δεν είναι καθόλου βαρετό(για μένα),στο online είχα lag στην αρχή αλλά μετά από 3 αγώνες είμαι μια χαρά.

 • Α ρε FIFA τι μας κάνεις και φέτος! Μόλις το παρέλαβα και εγώ! Λιώσιμο..

 • Ωραίο review Γιάννη.Το παιχνίδι είναι εξαιρετικό!Επαιζα το Σαββατο με ενα φίλο και τρελάθηκα!

 • Πάνω απο 7 ε? Αυτό και εαν είναι απόδειξη οτι τα παίρνετε από την ίδια την fifa... κρίμα πάντως.

  PS: Kαι δεν είμαι κανένα fanboy

 • Το FIFA ειναι στον σωστο δρομο.. Αρκετα καλυτερο απο το προηγουμενο ομως κατι πρεπει να γινει με το online.. Εννοω πως εγω πχ που παιζω semi-assisted δεν μπορω να λουζομαι συνεχεια τους "προτιμω την ευκολη λυση" (assisted) και να τους κανω τσαμπα μαγκες στο head to head ολη την ωρα.. Μα καλα, δεν μπορουσαν να βαλουν επιλογη στην αναζητηση semi-assisted μα βαζουν manual και any... Ποσο μυαλο θελει και ποσο δυσκολο μπορει να ειναι.. Επισης οταν κερδιζεις εναν που παιζει με assisted δωσε κατι παραπανω ρε EA για να δελεασεις το κοινο να αρχισει να παιζει semi.. παιδια ειναι τελειως διαφορετικο παιχνιδι οταν παιξεις semi και τελειως διαφορετικο οταν παιζεις assisted.. Το εμαθα οταν αναγκαστηκα να το βαλω assisted γιατι ειχα απευδισει. Το αποτελεσμα? Κερδισα το πρωτο και.. δεν υπηρξε δευτερο!! Δεν μου αρεσε. Επεσε το επιπεδο και δεν το χαρηκα καθολου. Εχασα ολη την ποιοτητα του semi.. Οδηγουσα ολοκληρο A-380 με αυτοματο πιλοτο.. Ε οχι ρε! Κριμα που καποιοι παιζουν μονο για τη δοξα (ποντους κτλ) και δεν τους νοιαζει να μαθουν λιγο παραπανω τον τιτλο.. χανουν πολλα ή μαλλον χανουν ολο το παιχνιδι.

 • Απο οτι φενεται επιρεαστικες παρα πολυ απο το review του προ.. απο αυτα που διαβασα περιμενα οτι θα του εβαζες κανα 6. Απο το 11 εχει κανει μεγαλες αλλαγες και ουσιαστικες. 1)τελος τα μαρκαρισματα καμικαζι πλεον θελει μυαλο για να κοψεις τον επιθετικο. 2)precision dribbling δεν ειπες τιποτα για αυτο μια απο τις πιο επαναστατικες ιδεες για τις τριπλες αμα εξικιωθεις βγαζεις παπαδες.3)αντικειμενικα φετος το φιφα εχει πολυ καλα γραφικα καλυτερα και απο το προ(παντα στους γνοστους παιχτες).4) καλυτερη παρουσιαση(ειναι λες και βλεπιες premier legue).5)sliders δεν εγραψες και δεν ασχολιθηκες στο κειμενο καθολου.6) τα μονα bug που εχω παρατιρισει ειναι στιν impact engine και αυτα χωρις να σου στοιχιζουν.7) ενω λες για online δεν λες καθολου για τα πρωταθληματ-κατιγοριες-κυπελα που διοργανονοντε καθε βδομαδα.8)δεν λες κουβεντα για to suport club το οποιο ειναι απιστευτο.9)Πραγματικη A.I οχι σαν το προ.10) απιστευτες και ακρος ρεαλιστικες επιλογες στα tactics και formation.11)ακρος ρεαλιστικα στατιστικα παιχτων.12) live season(τα λογια ειναι περιττα). αυτα αν τα λες μικροαλλαγες οκ παω πασο αλλα εδω φενεται πραματικα οτι δεν ασχολιθηκες (οχι οπως στο προ).τωρα οσο το tactical defence ειναι λογικο να μην την παλευουμε στην αρχη γιατι τοσα χρονια μαρκαραμε σαν καμικαζι τωρα εχουμε καλυτερο jockey-push and pul(τραβηγμα απο την φανελα σε περιπτοση που μας περαση ο αντπαλος)-contain-χειροκινιτο μαντ ου μαν-tackle , slide tackle-second player contain(αυτο με το r2). Πραγματικα στο λεο χωρις καμια εμπαθια και φανατισμο οτι εκανες δουλεια του <<ποδαριου>> σε αντιθεση με το review του προ και εισαι εμφανος επιρεασμενος απο το προιγουμενο review.τελος παντων δεν κολαω στον βαθμο που για εμενα και καθε ποδοσφαιροφιλο που ασχολειτε με τετια games ειναι τουλαχιστον 9. καλη συνεχεια λαθη γινονται. :P

 • ενα ειναι το παιχνιδι για οσους ξερουν μπαλιτσα... απλα θα πω οτι το μαντσεστερν μπαρτσα στο οντ τραφορντ που εχουμε κανει θεσμο με ενα φιλαρακι, με manual χειρισμο, ειναι για μενα μια ποδοσφαιρικη εμπειρια, καλυτερη και απο το να βλεπω ενα ματς στην tv... απλα απιστευτο... πολυ καλο το review αν και διαφωνω για τα προσωπα που για μενα στις μεγαλες ομαδες ειναι πολυ καλυτερα απτου προ.

  @nikos1608 μπορεις να γυρισεις στην παλια αμυνα απτις ρυθμισεις...

 • "Πάνω απο 7 ε? Αυτό και εαν είναι απόδειξη οτι τα παίρνετε από την ίδια την fifa... κρίμα πάντως.

  PS: Kαι δεν είμαι κανένα fanboy"

  PRO4EVER, αν έχεις κάποια απόδειξη ότι τα "παίρνουμε" να την παραθέσεις στις αρχές, αλλιώς, μπορεί και να μηνυθείς για συκοφαντική δυσφήμηση.

  Νομίζω ότι ορισμένοι (από οποιοδήποτε "στρατόπεδο" και αν προέρχονται) ξεπέρασαν τα εσκαμμένα.

 • διαβαζω πολλες φορες αυτο που λενε πολλοι οτι τα γραφικα του φιφα δεν ειναι καλα ... το προ εχει πολυ καλα γραφικα κ ισως καλυτερα απο το φιφα ... το θεμα ειναι οτι ετσι οπως ειναι σχεδιασμενα τα γηπεδα οι παιχτες και τα χρωματα του παιχνιδιου δειχνουν πιο αληθινα απο οτι του προ που ισως εχει καλυτερα γραφικα .... αρα δεν εχει να κανει με τα γραφικα ΑΛΛΑ με το συνολο που σου βγαζει καθως παιζεις ....

  υγ για αλλη μια φορα τα τελευταια 4 χρονια το φιφα ειναι πολυ μπροστα .. λυπαμε για το προ μιας και ημουν σουπερ φανατικος αλλα χερομαι που καποιοι προσπα8ησανε και εχουν κανει ενα μετριο παιχνιδι να ειναι σημερα οτι καλυτερο στο ειδος του ....

Δείξε μου και άλλα...