Ταυτότητα

Burnout Crash!

Burnout Crash!

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: XBL Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Criterion Ημ. Έκδοσης: 21/09/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Ο φόβος και ο τρόμος των ασφαλιστικών εταιρειών

Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με το παρών παιχνίδι. Όσοι λάτρεψαν το crash mode του τρομερού Burnout Takedown (και της συνέχειάς του στο Revenge) και κατανάλωσαν ατελείωτες ώρες επιχειρώντας στις ίδιες πίστες να προκαλέσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη καταστροφή, θα δυσκολευτούν πολύ και πιθανώς να μη τα καταφέρουν τελικά να αντιμετωπίσουν το Crash, ως ένα αυτόνομο παιχνίδι. Διότι, περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Το Crash, είναι ένα... αυτονομημένο mode του Burnout, που επιχειρεί, εμπλουτιζόμενο με διάφορους τρόπους, να σταθεί ως αυθύπαρκτος τίτλος που μπορεί να διασκεδάσει ανεπιτήδευτα τον gamer ο οποίος θα το αγοράσει. Ως ένα σημείο, σαφώς και πετυχαίνει. Η προσέγγιση της Criterion και σε αυτόν τον τίτλο, είναι συγγενής, αν όχι πανομοιότυπη, με την τακτική της στους κλασικούς Burnout τίτλους.

burnout-crash-screen-01.jpg

Επαναλαμβάνουμε μία πίστα όσες φορές χρειαστεί προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που θέτει το παιχνίδι και που κάθε ένας από αυτούς μας επιβραβεύει με ένα αστεράκι. Εν προκειμένω, με το κουρσάκι μας, που θυμίζει τις μινιατούρες της Mattel και των Hot Wheels, πρέπει να προκαλέσουμε τον πανικό σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση και να συσσωρεύσουμε ζημιές χιλιάδων-εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ζημιές αυτές αφορούν τις καταστροφές στα διερχόμενα οχήματα και στον περίγυρο (κατά κύριο λόγο σπίτια και οικοδομήματα διαφόρων λειτουργιών).  Η συλλογή χρημάτων βέβαια, δεν είναι μόνο… «καταστροφική». Εναπόκειται και στη δημιουργική φύση του παίκτη, και στο κατά πόσο θα καταφέρει να πετύχει και κάποια άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

burnout-crash-screen-04.jpg

Έτσι, επιβραβεύεται για παράδειγμα η εκτόξευση ενός κατεστραμμένου οχήματος σε ένα διερχόμενο, ή η καταστροφή ακριβών αυτοκινήτων που βρίσκονται σε δύσκολα προσπελάσιμα σημεία της πίστας. Γενικά, κάθε διασταύρωση έχει σημεία κλειδιά, τα οποία μπορούν να προσθέσουν τεράστια ποσά στο συνολικό λογαριασμό. Σημεία που ο παίκτης μετά από ένα διάστημα εξοικείωσης με κάθε διασταύρωση, θα μπορεί να εντοπίσει και να εκμεταλλευτεί. Ο βασικός μηχανισμός του παιχνιδιού αφορά το λεγόμενο Aftertouch, την ιδιότητα δηλαδή του οχήματος που ελέγχουμε να εκρήγνυται πολλές φορές ανάλογα με το πόσα διερχόμενα οχήματα έχουν καταστραφεί ή ανατιναχτεί και πόση φθορά έχει υποστεί ο περιβάλλοντας χώρος. Σε αντίθεση με τους κανονικούς Burnout τίτλους, όπου ο παίκτης πάλευε κυριολεκτικά για να πετύχει περιορισμένο αριθμό Aftertouch, εδώ η μπάρα της ιδιότητας αυτής γεμίζει συνεχώς, και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους νόμους της φυσικής προκειμένου να εκτοξεύουμε το όχημά μας σε διαφορετικές κατευθύνσεις και να «κλείνουμε» όσο το δυνατό πιο γρήγορα τη διασταύρωση για να μη μας ξεφύγουν τα οχήματα. Όταν πέντε από αυτά «γλυτώσουν» από την καταστροφική μας μανία, η πίστα ολοκληρώνεται και ο χρόνος μας λήγει.

burnout-crash-screen-05.jpg

Η καταστροφή που επιφέρουμε γεμίζει και τις μπάρες των ειδικών φαινομένων που μπορούν να είναι ένας ανεμοστρόβιλος, μία αστυνομική δύναμη που θα κλείνει ένα ρεύμα κυκλοφορίας και θα μας διευκολύνει στη συσσώρευση οχημάτων, ένα αεροπλάνο που προσγειώνεται, μία παγοθύελλα κτλ. Απαιτεί κόπο και στρατηγική για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την πραγματοποίηση αυτών των φαινομένων, η οποία μας επιβραβεύει με επιπλέον καταστροφή στην πίστα. 

{PAGE_BREAK}

Στο Burnout Crash συνεργάζονται ισοβαρώς η στρατηγική με την απλή τύχη. Σαφώς και χρειάζεται ένας σχεδιασμός σε κάθε διασταύρωση, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, κάτι που προσπαθήσαμε πολλές φορές να το πετύχουμε και δεν τα καταφέραμε, μπορεί να το δούμε να επιτυγχάνεται τελείως τυχαία σε ανύποπτο χρόνο χωρίς να το επιδιώκουμε. Η τελική έκβαση εναπόκειται περισσότερο στη στρατηγική, αλλά δεν είναι θεμιτό το ότι συχνά η τύχη παίζει σπουδαιότερο ρόλο. Ουσιαστικά, αφαιρείται από τον παίκτη ο εξ ολοκλήρου έλεγχος του παιχνιδιού και ενώ κάποιοι μπορεί να διασκεδάζουν με αυτό, υπάρχουν gamers που δε διασκεδάζουν καθόλου. Με την πρόοδο σε κάθε διασταύρωση (κάθε μια εκ των οποίων έχει τρία modes που ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους και μάλλον βρίσκονται εκεί δίκην επίπλαστης ποικιλίας) ξεκλειδώνονται οχήματα και παρακάτω διασταυρώσεις.

burnout-crash-screen-08.jpg

Ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού είναι απλά λειτουργικός, αλλά ο ηχητικός -τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τα εφέ- είναι καταπληκτικός και αντιστοιχεί σε πραγματικό Burnout τίτλο. Σε τίποτα δε θυμίζει μία μικρή arcade κυκλοφορία, αλλά και πάλι, οι άνθρωποι της Criterion -αν μη τι άλλο- έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, ελαφρώς ενοχλητικές είναι οι ατάκες των διαφόρων εμβόλιμων συμβάντων σε κάθε σύγκρουση. Τα πιο συχνά από αυτά είναι η διέλευση μιας χρηματαποστολής, που η καταστροφή της επιφέρει επιπλέον χρήματα, η διέλευση ενός ασθενοφόρου, που αν δεν καταστραφεί αφαιρεί μία αποτυχία από οχήματα που έχουν γλυτώσει, και η διέλευση ενός pizza delivery οχήματος, που παρόμοια με τον τροχό της τύχης, μας δίνει ένα bonus χαρακτηριστικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται μία επαναλαμβανόμενη χρονοβόρος διαδικασία, στην οποία ακούγονται πάντα τα ίδια πράγματα και ο χρονοτριβή που προκαλεί σπάει το ρυθμό του παιχνιδιού. Ας φανταστούμε αυτή τη διαδικασία σε μία πίστα που την επαναλαμβάνουμε για 30η φορά και θα αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται.

Συνολικά, το Burnout Crash είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, που όμως πέφτει θύμα της επανάληψης και του παράγοντα “τύχη”. Ως mode του Burnout λειτουργεί καταπληκτικά, διότι αποτελεί ένα ευχάριστο διάλλειμα από τις μανιακές καταδιώξεις, τις φρενήρεις ταχύτητες και τα θρυλικά takedowns του βασικού παιχνιδιού. Ως αυτόνομος τίτλος όμως, μπορεί να κουράσει πολύ γρήγορα. Παρόλα αυτά, σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο στην αγορά, και το όνομα Criterion μπορεί να εγγυηθεί ότι όσο και αν αρέσει ή όχι σε κάποιον το αποτέλεσμα, σίγουρα δεν είναι προϊόν προχειροδουλειάς.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

  • Κλασική περίπτωση έξης σε κάθε πίστα ώστε να μαζευτούν όλα τα αστεράκια
  • Σφραγίδα ποιότητας της Criterion
  • Εντυπωσιακός ηχητικός τομέας

Αρνητικά

  • Επαναλαμβανόμενο
  • Καθαρή τύχη η επίτευξη στόχων σε πολλές περιπτώσεις.
  • «Κάτσε να δω, παίζει το Takedown στο 360 μου;»

Βαθμολογία

Σάββας Καζαντζίδης

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Συμμετεχουν