Ταυτότητα

Forza Motorsport 4

Forza Motorsport 4

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: Turn 10 Ημ. Έκδοσης: 14/10/2011
PEGI: 3 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


"It’s all about passion"...

"It’s all about passion". Με αυτές τις λέξεις παρουσιάζει η Turn10 τη νέα δημιουργία της που ακούει στo όνομα "Forza Motorsport 4". Μια πρόταση η οποία καταφέρνει και συλλαμβάνει απόλυτα την απόλαυση της οδήγησης στο όριο, έστω και αν τα πάντα παρουσιάζονται μέσω ενός videogame. Η σειρά Forza εξελίχθηκε, ωρίμασε και δίχως να προβαίνει σε σημαντικές αλλαγές, κατάφερε να εδραιωθεί στα μάτια του κοινού και το μόνο σίγουρο είναι πως θα ικανοποιήσει τους φίλους της αυτοκίνησης στον απόλυτο βαθμό. Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ο Dan Greenawalt, καθώς και η υπόλοιπη ομάδα από το Redmond, ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα και έτσι φτάνοντας στο σήμερα, είναι σε θέση να κοιτάξουν τον ανταγωνισμό κατάματα.

Η σύγκριση με το απέναντι στρατόπεδο μοιάζει να είναι αναπόφευκτη, αλλά αν κάποιος κοιτάξει τη δημιουργία της Turn10, αλλά και την αντίστοιχη της Polyphony Digital, είναι πραγματικά δύσκολο να κρίνει ποια είναι η καλύτερη. Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει μια τεράστια διαφορά νοοτροπίας στα πάντα, με την αμεσότητα της Δύσης να έρχεται αντιμέτωπη με την εμμονή στην λεπτομέρεια της Ανατολής. Με τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση θα ασχοληθούμε στη συνέχεια, οπότε για την ώρα δέστε τις ζώνες σας γιατί η πανέμορφη 458 Italia ξεχύνεται στις Άλπεις, με τον κινητήρα να ουρλιάζει και τα λάστιχα να αδυνατούν να τη συγκρατήσουν στο δρόμο.

Τα πρώτα δειλά βήματα

Forza_Motorsport_4_screen-01-thumb.jpgΌπως συνέβη και με τον προκάτοχό του, το Forza 4 έρχεται σε δύο DVD, με το ένα από αυτά να περιλαμβάνει τον κυρίως τίτλο και το δεύτερο να προσφέρει περίπου 200 επιπλέον αυτοκίνητα. Για να μπορέσει κάποιος να τα χρησιμοποιήσει, επιβάλλεται η εγκατάστασή τους στο σκληρό δίσκο της κονσόλας, αν και ο χώρος που απαιτείται δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Από εκεί και έπειτα, θα εκκινήσει το career mode και με συνοπτικές διαδικασίες οι παίκτες θα βρεθούν στο δρόμο. Ο πρώτος αγώνας ή, πιο σωστά η πρώτη βόλτα, θα δοκιμάσει κυρίως τις ικανότητες του χρήστη, ο οποίος και θα είναι σε θέση να ρυθμίσει το επίπεδο δυσκολίας.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, ο παίκτης δεν μπορεί να επέμβει στη συμπεριφορά της ΑΙ, αλλά απεναντίας να ορίσει το ποσοστό της εξομοίωσης, βάσει της οποίας θα συμπεριφέρεται το όχημά του. Συνολικά ο τίτλος προσφέρει ό,τι θα ανέμενε ο καθένας, με τις πολλές επιλογές να επιτρέπουν ακόμα και στους άπειρους οδηγούς να φέρουν τα πάντα στα μέτρα τους. Αφήνοντας για την ώρα τους αγώνες και επιστρέφοντας στο κεντρικό μενού επιλογών, φέτος η εικόνα είναι καλύτερη αλλά και πιο πλούσια από κάθε άλλη φορά.

Forza_Motorsport_4_screen-02-thumb.jpgΤα πάντα ακολουθούν λιτές και συνάμα μοντέρνες γραμμές, με την επιλογή Autovista να βρίσκεται σε κεντρική θέση και γενικότερα να επικρατεί παντού μία τάξη. Το ευχάριστο είναι πως πλέον το career mode είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε διάρκεια και έτσι αν το επιλέξει κάποιος, θα έρθει αντιμέτωπος με την επιλογή World Tour. Εδώ οι αγώνες είναι χωρισμένοι σε οκτώ μεγάλες ενότητες, με την κάθε μία από αυτές να προσφέρει ένα χορταστικό σύνολο αγώνων. Πάντως, αν θέλει κάποιος να δει τη συνολική έκταση, δεν έχει παρά να επιλέξει την Event list, με τον αριθμό των αγώνων να προκαλεί μια ευχάριστη ζάλη.

Όσο προοδεύει ο παίκτης, θα αυξάνει την εμπειρία του ψηφιακού οδηγού του, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και με το εκάστοτε όχημα της επιλογής του. Στο σημείο αυτό έρχεται στο προσκήνιο ο τομέας των επιμέρους μηχανικών βελτιώσεων και εδώ η Turn10 δεν κάνει τσιγκουνιές. Με την πάροδο των αγώνων και όσο το αυτοκίνητο θα ανεβαίνει επίπεδα, ολοένα και περισσότεροι τομείς θα μπορούν να δεχθούν τροποποιήσεις και έτσι με τα ανάλογα credits, ένα αυτοκίνητο παραγωγής θα είναι σε θέση να μεταμορφωθεί σε ένα αγωνιστικό θηρίο.

Forza_Motorsport_4_screen-04-thumb.jpgΟι βελτιώσεις καλύπτουν όλους, μα όλους τους τομείς, ενώ η εξωτερική εμφάνιση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την αεροδυναμική του στο δρόμο. Τα συμπεράσματα των βελτιώσεων θα βγουν μέσω της τηλεμετρίας που προσφέρει το Forza 4 και για ακόμα μια φορά στο συγκεκριμένο τομέα, ο τίτλος δείχνει να μην έχει αντίπαλο. Η CPU δεν δείχνει να δυσκολεύεται ποτέ να διαχειριστεί έναν τόσο τεράστιο όγκο δεδομένων, ενώ το εκπληκτικό είναι πως αν κάποιος είναι γνώστης του αντικειμένου, θα εκπλαγεί με την ακρίβεια των δεδομένων που παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του.

Σαγόνια στο πάτωμα: το Autovista

Επόμενη στάση η επιλογή Autovista, όπου δίχως καμία δόση υπερβολής αποτελεί το highlight του τίτλου. Ξεναγός του χρήστη θα είναι ο γνωστός Jeremy Clarksson από την τηλεοπτική εκπομπή Top Gear και μπορεί για πολλούς η προσφορά του να είναι κουραστική, τα σχόλιά του όμως είναι πάντοτε καυστικά και εύστοχα. Στο συγκεκριμένο mode, παρέχεται ουσιαστικά η δυνατότητα εξονυχιστικού ελέγχου ορισμένων οχημάτων –όχι όλων- με τη λίστα σταδιακά να μεγαλώνει και να φτάνει συνολικά στα 25.

Forza_Motorsport_4_screen-03-thumb.jpgΟ παίκτης μπορεί να κινείται περιμετρικά του εκάστοτε οχήματος και όταν εμφανιστεί η ανάλογη ένδειξη, μπορεί είτε να μπει μέσα σε αυτό, είτε να εξετάσει τα ελαστικά, τα φρένα, τον κινητήρα και τόσες άλλες παραμέτρους. Η είσοδος στο εσωτερικό αποκαλύπτει την προσεγμένη δουλειά που έχει κάνει η ομάδα ανάπτυξης στον τομέα του σχεδιασμού, με τις λεπτομέρειες να ξεχειλίζουν από παντού, θέτοντας νέα δεδομένα για την κατηγορία. Μπορεί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τα οχήματα να μην εμφανίζονται τόσο εντυπωσιακά όσο μέσα στο Autovista, αλλά ακόμα και έτσι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακότατο.

{PAGE_BREAK}

Για τους κατόχους Kinect, η προαναφερθείσα περιπλάνηση γίνεται ακόμα ευκολότερα, αν και όσοι επιλέξουν ένα απλό gamepad στη συγκεκριμένη ενότητα δεν θα αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα. Το photo mode επιστρέφει και αυτό με τη συνοδεία περισσοτέρων εφέ, ενώ αν το επιτρέπει ο σκληρός δίσκος, παρέχεται η δυνατότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών σε εξωπραγματικές αναλύσεις. Για ακόμα μια φορά η κοινότητα της σειράς καλείται να δείξει τη δύναμή της και έτσι η ανταλλαγή υλικού αλλά και δεδομένων είναι μια πραγματικότητα. Οι paint και vinyl editors επιτρέπουν στο χρήστη να κάνει το αυτοκίνητο της επιλογής του όσο όμορφο ή άσχημο επιθυμεί, ενώ η ανταλλαγή ρυθμίσεων και στησίματος ενός αγωνιστικού οχήματος, είναι μια πραγματικότητα.

Ο τίτλος αναγνωρίζει αυτόματα την friend list του καθένα και, ακολουθώντας τα πρότυπα του Autolog που πρώτη εισήγαγε η σειρά Need for Speed, θα οδηγήσει τους πάντες στην επίτευξη του απόλυτου χρόνου. Το Forza 4 είναι αλήθεια πως θα απασχολήσει τους παίκτες για αρκετή ώρα πριν τελικά επιλέξουν να βρεθούν στην πίστα, γιατί πολύ απλά προσφέρει όλα όσα θα ήθελε να δει κάποιος σε έναν racing τίτλο.

Forza_Motorsport_4_screen-05-thumb.jpgΦυσικά πρόκειται για μια δημιουργία που καταπιάνεται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και όταν η κουβέντα μεταφέρεται στα διαθέσιμα αυτοκίνητα, τα λόγια αρχίζουν να δείχνουν περιττά και οι αισθήσεις να χάνονται. Η νέα πρόταση της Turn10 προσφέρει 500 και πλέον οχήματα, τα οποία ακολουθούν όλα το ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας, δεν επαναλαμβάνονται μεταξύ τους και το ευχάριστο είναι πως θα ικανοποιήσουν πλήρως το κοινό της Ευρώπης. Μια επίσκεψη στο γκαράζ της Ferrari θα αποδειχθεί ένας οπτικός οργασμός, με τις Ιταλίδες ντίβες του χθες να στέκονται δίπλα στα αχαλίνωτα τέρατα του σήμερα. Kαι αυτά είναι μόνο η αρχή. Η πραγματική απόλαυση θα αρχίσει μόλις ο παίκτης αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο δυνατό όχημα και η οδήγηση στο όριο κάνει την εμφάνισή της.

Το γκάζι στο πάτωμα

Το Forza 4 δεν επιθυμεί να ακολουθήσει νέα και άγνωστα μονοπάτια, αλλά απεναντίας δείχνει να πατάει πάνω στον ήδη ολοκληρωμένο προκάτοχό του. Επιλέγοντας simulation στον τρόπο ελέγχου του οχήματος και απενεργοποιώντας τα traction control και stability control, ο τίτλος καταφέρνει και γίνεται απίστευτα εθιστικός, προκλητικός αλλά ποτέ άδικος.

Forza_Motorsport_4_screen-06-thumb.jpgΊσως βέβαια να έχουν γίνει ορισμένες παραχωρήσεις στον τομέα της εξομοίωσης εις βάρος της διασκέδασης, αλλά πρόκειται για μια απόφαση που προσωπικά μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Βέβαια, στον αντίποδα -και όσο το career mode βρισκόταν σε εξέλιξη- η αρχική διαπίστωση άρχισε να αναιρείται, με τα κορυφαία physics να δείχνουν τα δόντια τους και όσο η ιπποδύναμη ανέβαινε, τα ιδρωμένα χέρια κρατούσαν ολοένα και πιο σφιχτά το τιμόνι. Στο συγκεκριμένο σημείο είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως το μοντέλο χειρισμού γενικότερα είχε σχεδιαστεί με βάση την επίσημη τιμονιέρα της Microsoft και όσοι είναι κάτοχοί της θα ζήσουν μοναδικές στιγμές.

Το απλό gamepad σαφέστατα και διακρίνεται για την ακρίβεια του αλλά εκεί που αδυνατεί να ανταπεξέλθει είναι στις στροφές και συγκεκριμένα στις διορθώσεις που επιβάλλονται κατόπιν ενός υπερστροφικού φαινομένου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να δοκιμάσουμε το ολοκαίνουργιο Wireless Speed Wheel της Microsoft, αλλά από την επαφή που είχε ο αρχισυντάκτης μας μαζί του στην Μεγάλη Βρετανία στα πλαίσια του Gathering 2011, οι πρώτες εντυπώσεις είναι άκρως θετικές.

Forza_Motorsport_4_screen-07-thumb.jpgΤα αυτοκίνητα φέτος δείχνουν να έχουν δεχθεί μια ελαφριά… δίαιτα, με το βάρος τους να είναι ίσως λίγο πιο κάτω από το επιθυμητό, αλλά με αυτό τον τρόπο ο έλεγχός τους είναι σαφέστατα πιο απολαυστικός. Και αυτό φαίνεται περισσότερο στο βίαιο φρενάρισμα, όπου το πίσω μέρος αρχίζει να ταλαντώνεται και οι διορθώσεις στο τιμόνι να επιβάλλονται. Ο παίκτης θα πρέπει να διατηρεί τις στροφές του κινητήρα σε υψηλά νούμερα, ώστε τα απανωτά κατεβάσματα των ταχυτήτων να μην επιτρέψουν τους πίσω τροχούς να χάσουν την πρόσφυσή τους και στη συνέχεια ανοίγοντας το γκάζι, να χαθεί από τους αντιπάλους του.

Δίχως καμία δόση υπερβολής, η Turn10 έχει αναγάγει τον τομέα του φρεναρίσματος σε μια μοναδική ιεροτελεστία, όπου αν κάποιος την κάνει κτήμα του, είναι αμφίβολο αν θα αφήσει στην άκρη τον τίτλο. Και αν σκεφτεί κανείς πως τα πάντα συνοδεύονται από έναν συγκλονιστικό ήχο κινητήρων, με το ρυθμό περιστροφής τους να βρίσκεται στο όριο και με τα λάστιχα να ουρλιάζουν, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως εκεί στο Redmond ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

Forza_Motorsport_4_screen-08-thumb.jpgΌσοι διαθέτουν ένα καλό πεντακάναλο σύστημα ήχου, ας το βάλουν στο τέρμα και ας δοκιμάσουν να κάνουν έναν γύρο με την απόκοσμη όσο και ταχύτατη Ferrari 599XX. Η αίσθηση είναι πραγματικά μοναδική, ενώ ένα ρίγος θα διατρέξει όλο το κορμί τους. Τέτοια επίπεδα απόλαυσης προσφέρει το Forza 4. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η χρήση του Kinect, με το head-tracking να λειτουργεί αρκετά σωστά. Ουσιαστικά, η συσκευή ακολουθεί τις κινήσεις του κεφαλιού του παίκτη, μετακινώντας ανάλογα την κάμερα όταν αυτός χρησιμοποιεί την οπτική μέσα από το αυτοκίνητο. Βέβαια, έπειτα από κάποιες ώρες αποδεικνύεται ως μια κουραστική διαδικασία, κάτι λογικό γιατί θα επέλθει κάποια σωματική κούραση, αλλά η αλήθεια είναι πως σε γενικές γραμμές το Kinect προσφέρει μια σημαντική βοήθεια.

{PAGE_BREAK}

Αναμενόμενες στραβοτιμονιές

Περνώντας στην απέναντι πλευρά, έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα του τίτλου, τα οποία όμως δεν καταφέρνουν σε καμία περίπτωση να γκρεμίσουν το οικοδόμημα που με τόση προσοχή και μαεστρία η Turn10 έχει χτίσει. Το πλέον εμφανές είναι η υπερβολική ομοιότητα με το Forza 3, αν και εδώ αποκαλύπτεται η τακτική εξέλιξης της σειράς γενικότερα. Πρακτικά δεν έχουμε μπροστά μας μια νέα δημιουργία που ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο χρόνια αλλά απεναντίας τα πάντα ξεκίνησαν το 2007 με το Forza 2. Από τότε μέχρι σήμερα, με αργά και σταθερά βήματα και με την επαφή με το κοινό να μην χάνεται, η σειρά εξελίχθηκε ακολουθώντας ένα χρονοδιάγραμμα δύο ετών ανάμεσα σε κάθε νέα κυκλοφορία.

Κοιτάζοντας το καθαρά racing τμήμα του Forza 4, ορισμένα παράπονα αφήνουν οι διαδρομές, γιατί αφενός οι περισσότερες έχουν μεταφερθεί από το τρίτο μέρος και αφετέρου δεν παρουσιάζουν όλες το ίδιο ποσοστό πρόκλησης.

Forza_Motorsport_4_screen-09-thumb.jpgΗ σειρά Forza δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο, οπότε ο παίκτης δεν αναζητά πίστες όπου θα χαζεύει τα αξιοθέατα, αλλά απαιτητικές διαδρομές μέσα στις οποίες θα αναζητά τη σωστή αγωνιστική γραμμή. Σαφέστατα η λίστα είναι αρκετά μεγάλη και πολλές από αυτές βασίζονται σε αντίστοιχες πραγματικές, αλλά καλό θα ήταν να υπήρχαν ακόμα περισσότερες. Το γεγονός πως τουλάχιστον αρχικά η πίστα του Top Gear χρησιμοποιείται για αγώνες… bowling, καλύτερα να μείνει ασχολίαστο, αν και η κατάβαση στην Fujimi Kaido είναι σκέτη τρέλα. Η συμπεριφορά των αντιπάλων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιθετική, αν και ένα μεγάλο προτέρημά τους είναι η αντίληψη που έχουν για τα πεπραγμένα επί πίστας.

Σίγουρα αποφεύγουν να φρενάρουν οριακά και πολλές φορές στο εσωτερικό μιας στροφής –και ειδικά στα τελευταία events- προτιμούν να ελαττώσουν την ταχύτητά τους για να αποφευχθεί μια σύγκρουση, παρά να ζορίσουν τον παίκτη, αλλά καλό θα ήταν να είχαν μια πιο "βρώμικη" συμπεριφορά. Γενικότερα το επίπεδο δυσκολίας κυμαίνεται σε χαμηλά νούμερα, αλλά η ομάδα ανάπτυξης έχει σκεφτεί έναν διαφορετικό τρόπο ώστε να μη βαρεθεί ο παίκτης.

Forza_Motorsport_4_screen-10-thumb.jpgΣε αντίθεση με ανταγωνιστικές δημιουργίες, η πρόσβαση σε ορισμένα υπέρ-αυτοκίνητα θα γίνει από τις πρώτες κιόλας ώρες, ενώ έπειτα από το τέλος κάθε event, ένα όχημα θα προστίθεται στο γκαράζ του παίκτη. Παράλληλα, όσοι έχουν ασχοληθεί με το Forza 3, θα είναι σε θέση να μεταφέρουν ένα μέρος από τα αυτοκίνητα που έχουν αποκτήσει στο παρελθόν στο νέο τίτλο. Γενικότερα, η πρόοδος γίνεται με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι τίτλοι τέλους θα πέσουν σύντομα. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε μπροστά μας ένα racing game.

Γραφικά και multiplayer

Ένα μικρό παράπονο δημιουργείται και από την εικόνα ορισμένων αυτοκινήτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε μπροστά μας το φαινόμενο premium – standard απεικονίσεων. Αυτά που έχουν μεταφερθεί από το τρίτο μέρος βρίσκονται ένα μικρό σκαλί πίσω σε επίπεδο λεπτομέρειας, ενώ και η φιγούρα του οδηγού αποτυγχάνει στο να εντυπωσιάσει. Αλλά μέχρι εκεί. Η μηχανή γραφικών είναι σε θέση να παρουσιάσει για ακόμα μια φορά ένα στιβαρό και άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με τα 60 frames/second να αποτελούν πλέον κανόνα για τη σειρά.

Forza_Motorsport_4_screen-11-thumb.jpgΦέτος μέχρι και 12 αυτοκίνητα εμφανίζονται ταυτόχρονα σε μια διαδρομή, ενώ πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην εσωτερική κάμερα παρακολούθησης των αγώνων. Η απόσταση του τιμονιού από τα μάτια του παίκτη είναι μάλλον η ιδανική, ενώ και οι σκιές ντύνουν τα πάντα με έναν πολύ όμορφο και ρεαλιστικό τρόπο. Το εφέ του καπνού θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα ενώ οι αντανακλάσεις πάνω στα οχήματα μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και ως υπερβολικές, αφαιρώντας πολλές φορές βαθμούς από την αληθοφάνεια, αλλά το προσεγμένο damage model επαναφέρει τα πάντα στην τάξη.

Τα οχήματα γεμίζουν γρατζουνιές, κομμάτια αποκολλώνται ενώ τα πάντα έχουν επίπτωση στην απόδοσή τους. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένα λαθάκια, αλλά συνολικά δεν δημιουργείται κάποιο σοβαρό παράπονο. Όταν κάποια στιγμή ο παίκτης ολοκληρώσει το career mode –και πιστέψτε μας θα αργήσει να το πετύχει- τα ηνία θα περάσουν στο multiplayer mode και εδώ η κατάσταση είναι αρκετά απλή.

Forza 4-thumb.jpgΗ Turn10 έχει καταφέρει να κάνει το καλό, ακόμα καλύτερο ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, πολύ καλύτερο. Πέρα από τις συνηθισμένες δικτυακές αναμετρήσεις, το autolog είναι μια ευχάριστη προσθήκη. Όμως, οι εκπλήξεις βρίσκονται αλλού. Η ομάδα ανάπτυξης έχει εισάγει πολλά νέα modes, τα οποία αρχικά δείχνουν να μην ταιριάζουν σε έναν σοβαρό racing τίτλο, αλλά μόλις γίνει η αρχή, είναι πραγματικά αδύνατο να σταματήσει κανείς. Περισσότερα στοιχεία δεν θα αποκαλύψουμε, αν και θα αναφέρουμε μόνο πως το κυνηγητό της γάτας με το ποντίκι, έχει την τιμητική του στο Forza 4.

{PAGE_BREAK}

Συμπεράσματα

Και φτάνουμε στο σημείο που ίσως πολλοί ανέμεναν με ανυπομονησία, περιμένοντας μια απάντηση στο ερώτημα για το πώς στέκεται το Forza 4 απέναντι στον ανταγωνισμό. Πολλοί θα θεωρήσουν πως η αναφορά και μόνο του ονόματος Gran Turismo σε ένα κείμενο που αφορά τον μεγάλο του αντίπαλό αποτελεί ακόμα και ιεροσυλία, αλλά μάλλον το νόημα κάπου έχει χαθεί. Κατόπιν πολλών ωρών ενασχόλησης, το πλέον ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μια απευθείας σύγκριση είναι ανέφικτη, γιατί οι δύο προτάσεις προσεγγίζουν την έννοια του "real driving simulation" με διαφορετικό τρόπο.

Αναμφίβολα, το ιδανικό θα ήταν ένα πάντρεμα στοιχείων από τις δύο δημιουργίες, ώστε να προκύψει η απόλυτη και πλέον ολοκληρωμένη εμπειρία οδήγησης, αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οι κάτοχοι της κάθε κονσόλας θα πρέπει να "συμβιβαστούν" με αυτά που έχουν στα χέρια τους. Όταν όμως αυτός ο… συμβιβασμός ακούει στο όνομα Forza 4, όλοι θα ήταν χαρούμενοι αν συμβιβάζονταν με προϊόντα αυτού του επιπέδου και της ποιότητας.

Η Turn10 προσφέρει σήμερα όλα αυτά για τα οποία έχει στο παρελθόν δεσμευτεί και δεν αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Σίγουρα θα υπάρξουν προσθήκες, αλλά με την τρέχουσα μορφή του το νέο αυτό racer παρουσιάζεται ιδιαίτερα προσεγμένο, πλήρες και απλά απαιτεί από τον κάθε λάτρη της ταχύτητας -και φυσικά κάτοχο Xbox 360- να το προσθέσει στη συλλογή του.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Μοναδική αίσθηση οδήγησης
 • Η ενότητα Autovista
 • Πλούσιο και με πολλές εκπλήξεις multiplayer
 • Πλήθος επιλογών πέρα από το racing κομμάτι

Αρνητικά

 • Θυμίζει υπερβολικά το Forza 3
 • Πολλές διαδρομές επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (113 σχόλια)
 • Tomasz Tomasz 22 Δεκεμβρίου 2011  | 22:14

  GT vs Forza, Gears vs Uncharted, Halo vs Resistance, Alan Wake vs Killzone (or whatever) μπλα μπλα μπλα... Αυτό που μένει είναι many ps3 games vs many x360 games... Συγκεκριμένα για τα console racers και τα δύο είναι πάρα πολύ καλά δυστυχώς για τα fanboys που πιστεύουν ότι το παιχνίδι τους είναι πολύ καλύτερο! Και οι sonακηδες να ξεκολλήσουν λίγο και οι xboxακηδες να καταλάβουν ότι όχι επειδή βγήκε ένα forza το GT είναι μάπα τώρα.. Ίσα ίσα με τα updates έχει γίνει και καλύτερο

 • NikeFerrari NikeFerrari 22 Οκτωβρίου 2011  | 18:13

  @jimmy 35. Όχι και τόσο. Το video είναι αρκετά αναλυτικό. Εγώ προτιμώ την ακριβότερη και καλύτερη λύση: τιμόνι της Fanatec + adaptor για την πεταλιέρα της Logitech.

 • Ioannis_Poligiros Ioannis_Poligiros 18 Οκτωβρίου 2011  | 01:06

  Λοιπον! το FM4 (collectors edition) με το ασυρματο τιμονι ειναι καταπληκτικο!! υπεροχα γραφικα, υπεροχα αυτοκινητα, το βιβλιαρακι που εχει με αυτην την εκδοση ειναι καταπληκτικο!! πολυ καλη δουλεια.

 • jimmy_35 jimmy_35 17 Οκτωβρίου 2011  | 01:43

  Ξερει κανεις αν δουλευει καλα αυτο το μαραφετι για να συνδεσω την g25
  http://www.youtube.com/watch?v=srJeN-pI3LM

 • halomaniac halomaniac 15 Οκτωβρίου 2011  | 17:56

  A sorry τότε, ιδέα δεν είχα... Για την ακρίβεια ούτε που την έχω ακούσει αυτήν την εταιρία! εγώ στην g27 που δεν είναι συμβατή είχα μεινει!

 • ellhvas ellhvas 15 Οκτωβρίου 2011  | 17:28

  @NikeFerrari,ε ναι.Αυτή τη στιγμή η CSR Elite είναι ότι καλύτερο.

 • NikeFerrari NikeFerrari 15 Οκτωβρίου 2011  | 17:24

  @ellhnas. Το παιδί μιλούσε για σοβαρή οπότε ανέφερα την σοβαρότερη της αγοράς. Μεταξύ αυτής και της φθηνότερης πρόσφατης της MS υπάρχουν η παλιά της MS άλλες 5 τουλάχιστο fanatec παλιαότερες και με adaptors μπορεί να βολευτεί κανείς και με της Logitech αλλά όχι με πολύ καλά αποτελέσματα, τελευταία που το κοίταξα.

 • ellhvas ellhvas 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:55

  @Dimitris 1395,μα φυσικά.Αλλά το κακό είναι ότι θέλει πολύ ψάξιμο για να τη βρεις τώρα.Μόνο σε κανά Ebay ή Amazon. Και σε πολύ καλή τιμή.

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:54

  Ή ακόμα καλύτερα όποιος έχει την επίσημη της MS είναι άρχοντας...

 • ellhvas ellhvas 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:49

  @NikeFerrari,αυτή κοντά στα 500€ κάνει(το Elite Μοντέλο) όμως... Πολλά λεφτά.Θα πρτοιμούσα μια G27 ή,ακόμα καλύτερα,τη CSR .Αλλά όποιος έχει τη Porche GT2 της Fanatec είναι μια χαρούλα. ;)

 • NikeFerrari NikeFerrari 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:20

  @Halomaniac. Επειδή φαίνεται δεν γνωρίζεις, αυτήν την στιγμή το 360 έχει την καλύτερη τιμονιέρα και πεταλιέρα της αγοράς η οποία υποστηρίζεται σε όλες τις κονσόλες. Ψάξε λίγο για fanatec csr elite τιμονιέρα και την πεταλιέρα που δονείται.

 • GaryRoachSanderson GaryRoachSanderson 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:19

  Φοβερό παιχνίδι. Λίγο τα crash physics να ηταν καλύτερα και θα ήταν άριστο.

 • halomaniac halomaniac 14 Οκτωβρίου 2011  | 22:09

  Εγώ του έβαλα ένα 10αράκι, γιατί έχω λιώσει το demo και πραγματικά βλέπω βελτιώσεις σε σχέση με το 3. Αρκετά (έως πολύ) καλύτερα γραφικά, ελαφρώς καλύτερος χειρισμός (ποσο καλύτερος να γινόταν πιά???) και καινούρια μοντέλα-αυτοκίνητα!! Το μείον του είναι ότι όσοι δεν έχουν τερματίσει το 3 δεν "λέει" να το πάρουν, τουλάχιστον ακόμα, καθώς και η έλλειψη μιας σοβαρής τιμονιέρας στο 360!

 • hayatevo9 hayatevo9 14 Οκτωβρίου 2011  | 21:32

  Ναι το 100ό σχόλιο!! Δεν ξέρω αν ειπώθηκε παραπάνω αλλά το gt5 είναι πιο simulation style ενώ το fm4 είναι πιο arcade. Και τα 2 εξαιρετικά παιχνίδια..

 • Ioannis_Poligiros Ioannis_Poligiros 14 Οκτωβρίου 2011  | 15:42

  Παντως δεν κρατηθηκα. πηρα και την ασυρματη τιμονιερα για το FM4! αντε να δουμε πως θα ειναι...!!

 • tsaki256 tsaki256 14 Οκτωβρίου 2011  | 14:26

  jimmy 35 τα ειπες ολα φιλε μου. Αυτη θα ειναι η απολυτη racing εμπειρια :)

 • vasilas432 vasilas432 14 Οκτωβρίου 2011  | 02:56

  braveheart + 1 soul level

 • jimmy_35 jimmy_35 14 Οκτωβρίου 2011  | 01:44

  Εγω σαν ξεκαρφωτος και εχοντας οτι racing game εχει βγει, θελω τον χειριμο του gt5, τον ηχο του forza (ειδικα στις ferrari δεν παιζεται)την εσωτερικη καμερα του shift2 και ενα rally mode αλλα richard burns rally.Πειτε μου πολλα ζηταω.

 • kairisg kairisg 14 Οκτωβρίου 2011  | 01:13

  Σάκης +1000000

 • Gamer-cy Gamer-cy 14 Οκτωβρίου 2011  | 00:56

  braveheart +1000

 • BraVeHeart BraVeHeart 14 Οκτωβρίου 2011  | 00:55

  Το Gran Turismo εδώ και χρόνια δεν παίζει μόνο του στην κατηγορία. Κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν, γι' αυτό και αντιδρούν. Τώρα το ποιο είναι καλύτερο κλπ, περί ορέξεως...

 • bill123456 bill123456 14 Οκτωβρίου 2011  | 00:53

  emerson συμφωνω απολυτα μαζι σου.Ο ιδιος το εχω γραψει τουλαχιστον 4 φορες κατα διαστηματα για τις βαθμολογιες χρηστων.Φωνη βοοντος εν τι ερημο

 • skiaxtro skiaxtro 13 Οκτωβρίου 2011  | 23:49

  ωρα να ξεσκονισω την τιμονιεραααα!!!!!!!!!! vrouuuuummmmmm!!!!!!!!!!!

 • emerson emerson 13 Οκτωβρίου 2011  | 19:26

  off topic: Throrin τί ψάχνεις τώρα? Δε την έχεις βαρεθεί αυτή τη συζήτηση με τις βαθμολογίες! Εντελώς ανούσια, όπως και για μένα (γνώμη μου) εντελώς ανούσια η βαθμολογία από τη στιγμή που το 95% ψηφίζει χωρίς καν να έχει ασχοληθεί με τον τίτλο!

 • keki highlander keki highlander 13 Οκτωβρίου 2011  | 02:40

  μακραν το καλυτερο στη κατηγορια.10ρακι απο μενα.εγιναν σωστες βελτιωσεις σε ολους τους τομεις.@bill123456 οντως τα καιρικα φαινομενα λειπουν απ την σειρα αλλα τουλαχιστον αυτο που προσφερουν ειναι οτι πιο ποιοτικο υπαρχει.καλυτερα ετσι παρα να εχουμε απ ολα αλλα στη μετριοτητα.αφου ασχοληθηκαν μονο σε αυτο και το εκαναν οτι καλυτερο εχουμε δει μεχρι σημερα ολα καλα αλλιως θα υπηρχε θεμα.για μενα στα racing sim αυτο χρειαζεται πιο πολυ και οχι η ποσοτητα.στα arcade ναι η ποσοτητα χρειαζεται πιο πολυ.καλο λιωσιμο και ευχαριστηση σε οσους το παιξουνε.

 • bigioannis8 bigioannis8 13 Οκτωβρίου 2011  | 02:26

  λοιπον...εκτος απο το οτι υπαρχουν καφροι gt5 fans που βαζουν μοναδες στο forza παρατηρησα οτι παρομοια επραξαν μερικοι στο review του gt5.πηγαινωντας να δω την βαθμολογια προχθες ηταν στο 8.3.πηγαινοντας να τη δω τωρα βρισκεται στο 8.1. με 254 ατομα να εχουν ψηφισει(11 παραπανω σε 2 μερες)!!!!.πραγμα που σημαινει...τι να πω μπραβο σε ολους(μηδενος εξαιρουμενου)

  Υ.Γ ζητω συγνωμμη για την λεξη καφρος :D

 • Throrin Throrin 13 Οκτωβρίου 2011  | 02:07

  Εγώ φίλε μου δεν θα έβαζα τίποτα αν δεν το πιάσω για τουλάχιστον 15~20 ώρες στα χέρια μου να έχω μια πάρα πολύ καλή άποψη. Μπορεί στην καρδιά μου να το έχω για 10 αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω σε ένα review αν δεν έχω ασχοληθεί με τον τίτλο. Στα φόρουμς θα μπορούσα να βάλω βαθμό γιατί εκεί κάνουμε μια κουβέντα γενική με όσα έχουμε δει στο ιντερνετ, δοκιμάσαμε με το demo και λοιπά.

  ΑΛΛΑ σε ένα review δεν μπορώ να ψηφίσω μιας και θέλουμε ή όχι ... υπάρχουν άτομα που δεν ξέρουν καλά έναν τίτλο και τα διαβάζουν για να πάρουν μία άποψη και να αποφασίσουν αν θα δώσουν τα λεφτά τους για έναν τίτλο. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ... να έχω άποψη (καλή ή κακή) αν δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι ... γιατί σέβομαι αυτά τα άτομα.

 • DarthAltair DarthAltair 13 Οκτωβρίου 2011  | 01:36

  @Throrin:Εγώ του έβαλα 10 για να αντισταθμίσω τους άσσους που θα βάζανε οι φανς του GT.Αλλιώς από όσα διάβασα θα έβαζα ένα 9.Ευχαριστημένος;:P

 • Xzibit Xzibit 13 Οκτωβρίου 2011  | 00:58

  9 από εμένα.
  Σίγουρη αγορά.
  @bill123456 συμφωνώ μαζί σου και εγώ όταν πέσει η τιμή θα το πάρω.

 • nikos1608 nikos1608 13 Οκτωβρίου 2011  | 00:53

  @georgetigra πες μας και δείξε μας, καλύτερα που ακριβώς έγινε κακοποίηση της Nordschleife