Ταυτότητα

Worms Ultimate Mayhem

Worms Ultimate Mayhem

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Team 17 Ημ. Έκδοσης: 28/09/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Microsoft Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Σαν να έχει... σκουληκιάσει η υπόθεση

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Team 17 τα τελευταία χρόνια. Από τη μία, κυκλοφόρησε τα Alien Breed Evolution και Assault, τα οποία δεν κατάφεραν να φτάσουν τα παλιά επίπεδα της σειράς εξαιτίας της γραμμικότητάς τους. Από την άλλη, διέθεσε ένα από τα χειρότερα “adventures” όλων των εποχών, το LSL: Box Office Bust, το οποίο χαρακτηριζόταν από κάκιστο design, απαράδεκτο σενάριο, μηδενική συνοχή και πάρα πολλά bugs. Και εν τέλει, έχουμε τα Worms, την πιο πετυχημένη σειρά της βρετανικής ομάδας, μια σειρά που έχει φτάσει στο σύνολό της τα 18 παιχνίδια και έχει επιτύχει περισσότερες από 12.000.000 πωλήσεις.

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως η σειρά "στραβοπάτησε" άσχημα όταν μεταφέρθηκε από 2D σε 3D περιβάλλον, παρόμοιο πρόβλημα που αντιμετώπισε και η άλλη ιστορική σειρά της εποχής, τα Lemmings. Αν και το τρισδιάστατο περιβάλλον άνοιξε νέες δυνατότητες και στρατηγικές για τον παίκτη, το βασικό gameplay του τίτλου στέκεται μάλλον αδύνατο να δουλέψει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

worms_ultimate_mayhem_05-thumb.jpgΚαι μέχρι σήμερα, η Team 17 φαινόταν να το είχε καταλάβει, καθώς -μετά τις προσπάθειές της στα Worms 3D (2003), Worms Forts Under Siege (2004) και Worms 4: Mayhem (2005)- η εταιρία επέστρεψε τη σειρά στο δισδιάστατο περιβάλλον της με εκπληκτικά αποτελέσματα. Βέβαια, ακόμα και ο πιο φανατικός οπαδός του franchise θα πρέπει να παραδεχτεί πως η σειρά έχει αγγίξει ένα δημιουργικό τέλμα και πως η συνεχής επανάληψη έχει αρχίσει μάλλον να κουράζει.

Πως αντέδρασε λοιπόν η Team 17; Απλά τα πράγματα. Πήρε το Worms 3D και το Worms 4, τα ένωσε σε ένα παιχνίδι, βελτίωσε -ελάχιστα- τα γραφικά τους, πρόσθεσε λίγο έξτρα υλικό και το έβγαλε στην αγορά ως νέο τίτλο. Δυστυχώς, κανένα από τα προβλήματα που ταλάνιζαν τα πρωτότυπα παιχνίδια δεν έχει διορθωθεί και θα μπορούσε να πει κανείς πως έγιναν ακόμα εντονότερα.

Ακόμα και τα worms υποφέρουν από αρθριτικά - Gameplay

worms_ultimate_mayhem_06-thumb.jpgΓια χάρη όμως όσων δεν γνωρίζουν τη σειρά, ας δούμε λίγο το βασικό gameplay της. Η Worms είναι μια σειρά που ξεκίνησε το 1995 σε 2D platform περιβάλλον. Ο παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο μιας επίλεκτης ομάδας σκουληκιών, με την οποία προσπαθεί να καταστρέψει μια άλλη ισάριθμη ομάδα που υπάρχει στο χάρτη. Για να το πετύχει αυτό, του δίνεται πρόσβαση σε μία τεράστια γκάμα όπλων, που πέρα από τα συμβατικά shotgun, bazooka, grenade, dynamite και baseball bat, προσφέρει πάρα πολλά, πέρα από τη φαντασία. Shoryuken punch, εκρηκτικό πρόβατο, πέτρινο γαιδούρι αλλά και dragonballs είναι μόνο λίγα από τα εκπληκτικά όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας.

Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, τα worms κουβαλάνε και διάφορα εργαλεία για να διευκολύνουν τη μάχη, όπως προβλήτες για να περάσουμε μια περιοχή, jetpacks, ninja ropes, σκάλες και πολλά, πολλά ακόμα. Το παιχνίδι τρέχει κάτω από turn based περιβάλλον, κάτι που σημαίνει πως θα χειρίζεστε ένα Worm εσείς και μετά ένα η A.I. και ούτω καθ' εξής. Μάλιστα, για να ξεχωρίζετε καλύτερα τη δική σας ομάδα, το παιχνίδι προσφέρει τη δυνατότητα παραμετροποίησής της, με αλλαγές στα ονόματα, στην εμφάνιση αλλά και στον οπλισμό της.

worms_ultimate_mayhem_07-thumb.jpgΣε ένα συμβατικό quick match, λοιπόν, η εξόντωση του αντιπάλου είναι το μόνο που σας ενδιαφέρει, αλλά το παιχνίδι προσφέρει διάφορα modes για να ενισχύσουν τη διάρκεια αλλά και την ποικιλία. Πέρα από το quick match, υπάρχει ένα τεράστιο tutorial mode, το οποίο μαθαίνει σταδιακά στους παίκτες τα κόλπα και τα τερτίπια του παιχνιδιού. Έπειτα, υπάρχει το Story mode, το οποίο περιέχει όλες σχεδόν τις πίστες από το Worms 3D και Worms 4. Σε αυτό το τμήμα του παιχνιδιού οι πίστες δεν περιορίζονται σε απλές μάχες, καθώς συχνά θα πρέπει να συλλέξετε αντικείμενα, να προστατεύσετε περιοχές ή και να καταστρέψετε συγκεκριμένα κτίσματα.

Για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω σε δυσκολία, τα challenge modes των δύο παιχνιδιών επιστρέφουν στο σύνολό τους και αναμένεται να ροκανίσουν την αντοχή και την επιμονή κάθε παίκτη. Για το τέλος αφήσαμε το πιο σημαντικό mode, αυτό του multiplayer, καθώς εκεί είναι που πραγματικά λάμπει η σειρά. Το παιχνίδι επιτρέπει multiplayer μέχρι τεσσάρων ατόμων, και πέρα του παραδοσιακού deathmatch, προσφέρει και άλλες δυνατότητες, όπως maximum defend αλλά και καταστροφή της αντίπαλης βάσης.

worms_ultimate_mayhem_08-thumb.jpgΑν το Worms: Ultimate Mayhem έχει ένα σημείο που θα κρατήσει έναν παίκτη κοντά του, το multiplayer είναι σίγουρα αυτό. Όλα τα παραπάνω λοιπόν, δουλεύουν περίφημα όταν έχουμε να κάνουμε με το δισδιάστατο περιβάλλον που διαθέτουν οι περισσότεροι τίτλοι της σειράς. Δυστυχώς, στο 3D περιβάλλον το όλο σύστημα του παιχνιδιού καταρρέει. Στις δύο διαστάσεις ήταν εφικτή η δυνατότητα να μάθετε το κάθε όπλο και τις αντιδράσεις του, την επίπτωση του αέρα και τη δύναμη του κάθε υλικού, και έτσι να μπορείτε μετά από αρκετή εξάσκηση να πετύχετε το στόχο σας. Στο 3D αυτό είναι σχεδόν αδύνατο καθώς είναι απίστευτα δύσκολο να μετρήσετε τις αποστάσεις και να πετύχετε το στόχο σας.

{PAGE_BREAK}

Σαν να μην φτάνει το προαναφερθέν, όλα τα όπλα δείχνουν να έχουν υποστεί σημαντική μείωση ως προς τη ζημιά που προκαλούν, καθώς μπορεί να στέκεστε δίπλα σε ένα χαρακτήρα και να τον χτυπήσετε με το shoryuken σας και αυτός απλά να πάει πίσω 1-2 μέτρα. Ακόμα πιο έντονη είναι η ελλιπέστατη καταστροφή του περιβάλλοντος, που αποτελεί χαρακτηριστικό της σειράς. Αν και ορισμένα κτίσματα μπορούν να καταστραφούν ολοσχερώς, τα περισσότερα στέκονται ακμαία ακόμα και μετά από Airstrike Bombing και μαζί τους και το ίδιο το έδαφος, γεγονός που καταργεί σε τεράστιο βαθμό τη στρατηγική εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος που χαρακτήριζε τη σειρά.

Επιπροσθέτως, η Α.Ι. του τίτλου πρέπει να είναι από τις χειρότερες που έχει εμφανιστεί στη σειρά. Τα αντίπαλα worms συνεχώς μπλέκονται σε στοιχεία του περιβάλλοντος και αυτοτραυματίζονται, ενώ δεν λείπουν και ορισμένα απίστευτα χτυπήματα, με μία χειροβομβίδα να σας πετυχαίνει στα 200 μέτρα με μία μόνο προσπάθεια.

HD remake “τύπου Capcom” – Τεχνικός τομέας

worms_ultimate_mayhem_09-thumb.jpgΠέρα από όλα αυτά όμως, τo πιο σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στο χειρισμό της κάμερας. Αν και η Team17 υπόσχεται πως έχει βελτιώσει το μηχανισμό της από τα πρωτότυπα παιχνίδια, σταθήκαμε ανήμποροι ως το να ανακαλύψουμε που κρύβεται αυτή η βελτίωση. Το στήσιμό της δυσκολεύει απίστευτα την εφαρμογή των ειδικών δυνάμεων των worms -όπως το σχοινί και η πλατφόρμα- με αποτέλεσμα να καταλήγετε να μην εμπιστεύεστε το 1/3 του οπλοστασίου σας. Το πρόβλημα συνεχίζεται και στη στόχευση, καθώς τις περισσότερες φορές η κάμερα θα τοποθετείται σε τέτοιο πλάνο, που δεν θα μπορείτε να δείτε αν πετύχατε τον στόχο σας και ποιον γενικότερο αντίκτυπο είχε η επίθεσή σας.

Πέρα από τα τραγελαφικά προβλήματα της κάμερας και του γενικότερου 3D περιβάλλοντος, δυστυχώς και τα πιο απλά στοιχεία του τεχνικού τομέα κρίνονται ως απαράδεκτα ελλιπή για τις HD κονσόλες. Αν και έχει υπάρξει μια μικρή βελτίωση στην αρχική μηχανή των παιχνιδιών για να δείχνει "HD" και το art direction κάνει φιλότιμη προσπάθεια να κρύψει τις ατέλειες της μηχανής, δείχνοντας πολύχρωμα και γλυκά σκηνικά, από άποψη ποιότητας αντικρίσαμε το χάος.

worms_ultimate_mayhem_10-thumb.jpgΟι σκιάσεις είναι γεμάτες pixels και θυμίζουν εποχές των 90s, το aliasing καταστρέφει κάθε γωνία και πλευρά, οι χαρακτήρες μπλέκονται και περνούν μέσα από τα textures και γενικά το όλο αποτέλεσμα θυμίζει πρώιμο PS2 τίτλο παρά παιχνίδι του Xbox 360. Και παρά το γεγονός πως η μηχανή δείχνει τόσο παλιά, το παιχνίδι δείχνει να έχει προβλήματα ομαλότητας στις νέες κονσόλες, με το pop up να κάνει συχνά την εμφάνισή του αλλά και τεράστια loading times για κάθε αποστολή, που κυμαίνονται στα 30-40 δευτερόλεπτα!

Στα θετικά, τουλάχιστον, μπορούμε να προσμετρήσουμε το γεγονός πως το voice acting έχει ηχογραφηθεί εκ νέου, με καθαρότερο ήχο και την κλασσική γλυκιά και αστεία φωνή των Worms που έχουμε μάθει να αγαπάμε από τη σειρά. Ακόμα και έτσι όμως, οι ηχογραφημένες φωνές και κραυγές είναι αρκετά λίγες και πολύ σύντομα θα βαρεθείτε να ακούτε τα ίδια και τα ίδια από τα σκουληκάκια σας.

Just stick to 2D! – Τελικά συμπεράσματα

Ο αρχικός ενθουσιασμός μας με την κυκλοφορία ενός νέου Worms δυστυχώς μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε πανικό και ζαλάδα. Το Worms: Ultimate Mayhem αποτελεί ένα bundle των παλαιότερων 3D τίτλων της σειράς, το οποίο όμως δεν δείχνει να έχει προσπαθήσει καθόλου να διορθώσει τα προβλήματα που υπήρχαν το 2003-2004. Προβληματική Α.Ι., μετριότατα γραφικά, κακός χειρισμός της κάμερας, είναι προβλήματα που δεν συγχωρούνται σε έναν turn based strategy τίτλο. Μετά από την ενασχόλησή μας μαζί του, η ανάγκη μας για καλό Worms gameplay, μας οδήγησε να ανοίξουμε το PC μας και να παίξουμε το Worms Reloaded. Ένα απείρως καλύτερο παιχνίδι, που δείχνει όλη τη μαγεία της σειράς κάτω από υπέροχο και κυρίως λειτουργικό περιβάλλον.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Πάρα πολύ υλικό και μεγάλη διάρκεια
  • Ευχάριστο multiplayer

Αρνητικά

  • Εκνευριστική κάμερα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κίνηση και τη στόχευση
  • Πολλά ελαττώματα στη μηχανή γραφικών
  • Τεράστιοι χρόνοι φόρτωσης
  • Μηδενική Α.Ι.
  • Στην ουσία, είναι re-release δύο παιχνιδιών 6-7 ετών

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν