Ταυτότητα

X-Men Destiny

X-Men Destiny

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: IGE
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Silicon Knights Ημ. Έκδοσης: 30/09/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PlayStation 3, Nintendo DS


Μετά από αυτό το διάλειμμα μπορείτε να ξανά ασχοληθείτε με το Too Human;

Αναμφίβολα η Silicon Knights αποτελεί μία εταιρία με υψηλές περγαμηνές στο παρελθόν της, η οποία συχνά αποτελούσε μία μακρινή ανάμνηση ελέω των αραιών κυκλοφοριών της. Έχοντας στο ενεργητικό της το κλασσικό Blood Omen, το μοναδικό Eternal Darkness, το εξαιρετικό remake Metal Gear Solid: Twin Snakes αλλά ακόμα και το αμφιλεγόμενο -αλλά για πολλούς (μαζί με τον γραφόντα) ιδιαίτερης ποιότητας- Too Human, μία νέα της κυκλοφορία δε θα μας άφηνε αδιάφορους. Τρία χρόνια, λοιπόν, μετά τους φουτουριστικούς Νορβηγούς θεούς, οι Καναδοί επιστρέφουν αλλά… όχι ακριβώς δριμύτεροι. Έχοντας αναλάβει το franchise των X-Men, η νέα τους δημιουργία θα μας τοποθετήσει –για πολλοστή φορά στα gaming δεδομένα- στις περιπέτειες της πασίγνωστης ομάδας μεταλλαγμένων της Marvel.

Δυστυχώς, το πόνημα της Silicon Knights δεν καταφέρνει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την ύπαρξη του ονόματός της ως δημιουργός του τίτλου, καθώς το τελικό αποτέλεσμα δείχνει να αποτελεί απόρροια χαμηλού προϋπολογισμού, χωρίς να έχει ανάλογη τιμή πώλησης. Το X-Men Destiny δίνει την εντύπωση ενός εγχειρήματος που αναπτυσσόταν από κάποια μικρή ομάδα εντός της Silicon Knights, παράλληλα με κάποια δημιουργία του πραγματικού βεληνεκούς των Καναδών που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Να τονίσουμε βέβαια, ότι αυτή η σκέψη δεν αποτελεί παρά μια ελπίδα μας για τις δυνατότητες της ομάδας ανάπτυξης και όχι γεγονός.

Οι κομπάρσοι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνιστές κομπάρσοι…

0005-5926709907_05dfd902e5_b-thumb.jpgΣε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων που ασχολούνται με τους X-Men, εδώ δε γίνεται ποτέ να πάρουμε τον έλεγχο οποιασδήποτε από τις δεκάδες γνωστές προσωπικότητες. Αντιθέτως, εξαρχής καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα από τρία προσχεδιασμένα μοντέλα, αποκλειστικά δημιουργημένα για τον τίτλο. Ένα κορίτσι, και δύο νεαροί με ξεχωριστές σωματικές διαπλάσεις, αποτελούν τις αρχικές επιλογές μας, μάλλον προς απογοήτευση των fans του franchise. Η μόνη διαφορά που παρουσιάζεται ανάλογα με την επιλογή μας, εντοπίζεται σε ένα μικρό εισαγωγικό βίντεο, που μας δίνει ελάχιστες πληροφορίες για τον εκάστοτε χαρακτήρα αλλά και στη φωνή που θα ακούμε αργότερα στους διαλόγους. Καθαρά σε gameplay επίπεδο τίποτα δεν διαφοροποιείται.

Εξαρχής μαθαίνουμε ότι ο κόσμος μαστίζεται από φυσικές καταστροφές, ενώ επίσης πως ο Professor X έχει σκοτωθεί στα χέρια του Bastion. Εν συνεχεία, ο τίτλος θα μας τοποθετήσει στην αρχή μίας ακόμα διαμάχης μεταξύ των δυνάμεων του Cyclops και αυτών του Magneto, που θα βρει τον ήρωά μας στη μέση. Το σενάριο δεν έχει να επιδείξει οτιδήποτε το ενδιαφέρον, με την ανατροπή προς το τέλος του τίτλου να φαίνεται από μίλια μακριά, ενώ οι περισσότεροι διάλογοι με το πλήθος των μεταλλαγμένων που θα συναντήσουμε, δείχνουν να βρίσκονται εκεί μόνο για τη σύντομη προβολή της κάθε πασίγνωστης προσωπικότητας (ή fan service αν προτιμάτε).

0013-6187317345_8110c26aa8_b-thumb.jpgΠολύ συχνά λοιπόν, θα βρεθούμε σε διαλόγους με μεταλλαγμένους και των δύο ομάδων, όπου ορισμένες φορές θα κληθούμε να κάνουμε επιλογές σχετικά με την ομάδα που θέλουμε να βοηθήσουμε. Ωστόσο, οι επιλογές μας είναι εξαιρετικά πλασματικές, καθώς η ροή της υπόθεσης και τα επίπεδα παραμένουν τα ίδια, ανεξάρτητα από την ομάδα με την οποία θα συνταχθούμε. Επιπλέον, η μπάρα που μας δείχνει την πλευρά στην οποία συγκλίνουμε ανάλογα με τις επιλογές μας, μάλλον υπάρχει… απλά για να υπάρχει, καθώς ο ένας από τους δύο τερματισμούς που θα παρακολουθήσουμε, εξαρτάται αποκλειστικά από μία και μόνο επιλογή που θα κάνουμε στην τελευταία αποστολή.

Σκοτώστε 10 εχθρούς, σκοτώστε 15 εχθρούς, σκοτώστε…

Το σενάριο λοιπόν είναι ιδιαίτερα κλισέ, προσφέροντας μία ιστορία που την έχουμε δει πολλάκις και καλύτερα ειπωμένη, κάτι που ισχύει και στον τομέα του gameplay. Όπως είπαμε στην αρχή, και οι τρεις χαρακτήρες έχουν την ίδια συμπεριφορά. Η κύρια και επιφανειακή διαφοροποίηση στο gameplay γίνεται δευτερόλεπτα πριν πάρουμε τον έλεγχο του χαρακτήρα μας, όπου διαλέγουμε το είδος των δυνάμεων που θα έχει.

0012-6187838080_f54e42a975_b-thumb.jpgΑυτό αποτελεί την υπερφυσική μυϊκή δύναμη, τη δυνατότητα να εξαπολύουμε ενέργεια ως ένα άλλος Cyclops και –τέλος-, το λεγόμενο "Shadow Matter", που μας επιτρέπει να δημιουργούμε λεπίδες χρησιμοποιώντας σκοτεινή ύλη. Όμως, η διαφορά μεταξύ των δυνάμεων είναι μικρή καθώς ο τίτλος δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα ατέλειωτο button masher. Τα combos είναι ελάχιστα ενώ και η ευκολία με την οποία σκοτώνονται οι αντίπαλοι δεν απαιτούν τίποτε άλλο από το συνεχές πάτημα της κύριας επίθεσης, με το ενδεχόμενο πάτημα της δυνατής επίθεσης για μία υποψία ποικιλίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αναβαθμίσεις στις κύριες δυνάμεις μας, αλλά οι διαφοροποιήσεις που προσφέρουν πάσχουν από έλλειψη φαντασίας και ποικιλίας.

Μία απέλπιδα προσπάθεια φαίνεται να έγινε στη δημιουργία κάποιας ταυτότητας στον τίτλο, ώστε –θεωρητικά- να διαφοροποιείται από το σύνολο των παιχνιδιών που αντλούν τη θεματολογία τους από τους X-Men, μέσω του μηχανισμού των X-Genes. Τα τελευταία τα βρίσκουμε σταδιακά στα διάφορα επίπεδα και μας προσφέρουν τις ιδιαίτερες δυνάμεις διάσημων μεταλλαγμένων, χωρισμένες στις εξής κατηγορίες: επιθετικές, αμυντικές και βοηθητικές.

0010-6187317197_623b0fbd49_b-thumb.jpgΓια παράδειγμα, στις επιθετικές μπορούμε να έχουμε το γονίδιο της Emma Frost, ώστε να παγώνουμε τους εχθρούς με κάθε χτύπημα, στις αμυντικές την τηλεμεταφορά του Nighcrawler και στις βοηθητικές το γρήγορο τρέξιμο του Quicksilver. Συνολικά, υπάρχουν τα γονίδια από 15 διαφορετικούς μεταλλαγμένους. Παρά όμως την φαινομενική ποικιλία των 45 –συνολικά- γονιδίων, ακόμα και εδώ διακρίνεται η έντονη επανάληψη, καθώς πολλά από τα γονίδια προσφέρουν απλά την ίδια ακριβώς δυνατότητα, όπως το γρήγορο τρέξιμο.

Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η δράση δε βοηθάει την όλη κατάσταση. Σε όλη τη διάρκεια του X-Men Destiny θα συναντήσουμε τους ίδιους τύπους εχθρών με ελάχιστη αίσθηση πως αυξάνεται η δυσκολία. Τα ζητούμενα των αποστολών απλώς απουσιάζουν, καθώς σε κάθε “αρένα” που εισερχόμαστε υπάρχει απλώς ένα μετρητής εχθρών που πρέπει να εξολοθρεύσουμε, ώστε να προχωρήσουμε, με το συγκεκριμένο μοτίβο να μην έχει ποτέ καμία παραμετροποίηση, καταφέρνοντας να κουράσει πολύ σύντομα. Τα platform στοιχεία είναι με τη σειρά τους εξαιρετικά άνευρα, επιτρέποντάς μας να σκαρφαλώνουμε αποκλειστικά σε επιφάνειες που λάμπουν, δίχως καμία από τη χάρη που φέρουν πλήθος τίτλων που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα.

{PAGE_BREAK}

Οπτικός τομέας: Καμία σωτηρία

Στα του τεχνικού τομέα η κατάσταση δεν καλυτερεύει. Οπτικά το τοπίο και οι χαρακτήρες δείχνουν να βρίσκονται τεχνολογικά χρόνια πριν του Too Human. Πλήρης έλλειψη λεπτομερειών, στερεότυπα περιβάλλοντα σε μία μηχανή γραφικών χαμηλών προδιαγραφών, που όμως δυσκολεύεται να κρατήσει μία σταθερή ανανέωση των καρέ. Ορισμένα οπτικά εφέ είναι ευχάριστα στο μάτι, αλλά αυτό συμβαίνει περισσότερο επειδή ξεχωρίζουν από τοn γενικότερο μετριότατο οπτικό τομέα παρά για τον ίδιο τον σχεδιασμό τους.

Τα ηχητικά εφέ είναι και αυτά εξαιρετικά φτωχά, δίνοντας την εντύπωση ότι στο περιβάλλον υπάρχουν οι μισοί ήχοι από ό,τι θα έπρεπε, ώστε να φαίνεται πως βρισκόμαστε σε ένα αστικό περιβάλλον όπου μαίνεται πόλεμος μεταξύ μεταλλαγμένων και ομάδων καταστολής αυτών.

 

Εν κατακλείδι η δημιουργία της Silicon Knights ελπίζουμε να είναι ένα γερό στραβοπάτημα, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει την ικανότητά της να ξανά αναπτύξει ποιοτικούς τίτλους. Το X-Men Destiny αποτελεί έναν από τους πιο κοινότυπους τίτλους της χρονιάς και ένα παιχνίδι που δύσκολα θα κερδίσει το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο φανατικών φίλων της Marvel.

0008-6167792496_771c4ccff0_b-thumb.jpgΤο gameplay του δεν έρχεται να προσφέρει τίποτα απολύτως καινούριο στο είδος και η μονοτονία τόσο των κινήσεων όσο και του οπτικού τομέα, δεν είναι ικανά να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας, εκτός και αν δεν έχετε ασχοληθεί με παιχνίδια για περισσότερο από πέντε χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διάρκειά του κυμαίνεται στις τέσσερις ώρες, με το offline και online co-op να απουσιάζει πλήρως.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

 • Πληθώρα από χαρακτήρες κάνουν το πέρασμά τους

Αρνητικά

 • Εξαιρετικά ρηχό σύστημα μάχης
 • Υπερβολικά μικρή διάρκεια χωρίς κανένα online ή offline συνεργατικό mode
 • Παρωχημένος τεχνικός και ηχητικός τομέας

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (26 σχόλια)
 • NikeFerrari NikeFerrari 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:25

  Ζήτω τα movie tie-ins!!!!!

 • CONTRA CONTRA 14 Οκτωβρίου 2011  | 03:26

  Aπο την αρχή κάτι δέν μου πήγαινε καλά με αυτό το παιχνίδι και δυστηχώς οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν. Εν τω μεταξύ σχεδόν σε κάθε φωτογραφία του παιχνιδιού βλέπω αυτή την τύπισσα με την φουστίτσα και το σάλι γύρω απο τον λαιμό ..... Είναι σάν να βλέπεις φωτό απο άλλο τίτλο ... Άκυρο!

 • c.bravestar c.bravestar 13 Οκτωβρίου 2011  | 17:27

  Εκτος θεματος...και το MDK ηταν παιχνιδαρα στο ps1.

 • vegeta13 vegeta13 13 Οκτωβρίου 2011  | 14:24

  Ηρωας ο reviewer, μα πως την παλεψε και επαιξε και αυτο, αλλα και το bodycount?

 • war war 13 Οκτωβρίου 2011  | 04:26

  ακομη μια πατατα.....

 • valkon_gamer valkon_gamer 13 Οκτωβρίου 2011  | 01:51

  ερώτηση γιατι βγαίνουν αυτα τα παιχνίδια γιατι οι εταιρείες τα εγκρίνουν;; μια ερωτηση κανω γιατι το εχω πραγματικά απορία...

 • TolisDown TolisDown 13 Οκτωβρίου 2011  | 01:46

  Ακριβώς. Ο τίτλος του Review τα λέει όλα. Τι παπατζιλίκια είναι αυτα. Εχουν καταστρέψει ολο το Universe. Και DC και Marvel.

 • HeavyRain HeavyRain 13 Οκτωβρίου 2011  | 01:38

  Τι βλακείες είναι αυτές και μαρέσει που τα συνεχίζουν!

 • DarthAltair DarthAltair 13 Οκτωβρίου 2011  | 01:11

  Για 5-10 ευρώ μαξ. θα το πάρω απλά για τη συλλογή.1 από μένα.
  Marvel Ultimate Alliance,Spider-man Shattered Dimensions,Wolverine Origins...καλοί τίτλοι υπάρχουν.Απλά δεν υπάρχει κάτι στο επίπεδο του Arkham Asylum.

 • Javatzis Javatzis 13 Οκτωβρίου 2011  | 00:17

  Τα συγχαρητήριά μου στο Νικόλα! Ο τίτλος του review είναι όλο το ζουμί! Θέλουμε Too Human 2!!!

 • admin admin 12 Οκτωβρίου 2011  | 23:58

  Κατά την άποψή μου και τα MUA ήταν καλά παιχνίδια, με διάρκεια και πολύ "fan service".

 • westcoastkiller13 westcoastkiller13 12 Οκτωβρίου 2011  | 23:14

  @Dantares: X-Men Origins : Wolverine. Πολύ καλό παιχνίδι!

 • KTI_23 KTI_23 12 Οκτωβρίου 2011  | 22:47

  μεγααααλο στραβοπατημα, δεν λες τιποτα....δυστυχως για την σειρα και για τους φιλους των x-men που βλεπουν τετοια παιχνιδια...

 • Asansol21 Asansol21 12 Οκτωβρίου 2011  | 21:40

  Nικολα εγω στην θεση σου θα ζητουσα αμοιβη για την ψυχικη οδυνη

 • Dantares Dantares 12 Οκτωβρίου 2011  | 21:30

  aragorn2 +1000000000 :D:D:D:D Έλεος πιά με τίς ξεπέτες. Ένα καλό MARVEL game σε αυτή τη γενιά θά δούμε άραγε;

 • StathisSach StathisSach 12 Οκτωβρίου 2011  | 20:55

  Ούτε Οι Ίδιοι Που Το Έφτιαξαν Πρόκειται Να Το Παίξουν...

 • GOW78 GOW78 12 Οκτωβρίου 2011  | 20:41

  χαχα απαιχτο το review...τωρα σιγουρα ΔΕΝ θα ασχοληθω..

 • jimugias jimugias 12 Οκτωβρίου 2011  | 20:25

  Toσα λεφτα εχει παρει απο το κρατος της και κανει πατατες!

 • aragorn2 aragorn2 12 Οκτωβρίου 2011  | 20:16

  To εξώφυλλο πάντως μου θυμίζει τους Power Rangers :P

 • 5x_john 5x_john 12 Οκτωβρίου 2011  | 20:03

  Κριμα ειχα ελπιδες οτι θα ηταν καλο...

 • Mix Mix 12 Οκτωβρίου 2011  | 19:41

  Κριμα για το συμπαν της Marvel, που προσωπικά θαυμάζω πολύ..

 • Tommy_GR Tommy_GR 12 Οκτωβρίου 2011  | 19:25

  σκετη χαζομαρα το παιχνιδι!

 • Jehuty Jehuty 12 Οκτωβρίου 2011  | 19:24

  Μετα το καταπληκτικο Bodycount,τωρα το X-men Destniy.Ε, Νικολα? :D

 • kairisg kairisg 12 Οκτωβρίου 2011  | 19:09

  Τρελό Fail ! Το υποψιαζόμουνα, κρίμα πάντως που δεν μπόρεσαν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές X-men game.......

 • Gamer-cy Gamer-cy 12 Οκτωβρίου 2011  | 19:08

  οντος Νεοφυτε οντος , βαθμολογω με ενα το παιχνιδι και με 10 το review του συντακτη, αρα 5 απο μενα :P

 • Neophitos Neophitos 12 Οκτωβρίου 2011  | 19:04

  Πολες πατατες τελευτεος.