Ταυτότητα

Orcs Must Die!

Orcs Must Die!

Edition: N/A Genre: Tower Defence Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Robot Entertainment Ημ. Έκδοσης: 05/10/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Όταν το tower defence συνάντησε τη δράση

Το Orcs Must Die! αποτελεί μία δημιουργία της Robot Entertainment, της εταιρείας που δημιουργήθηκε από τη διάλυση των Ensemble Studios. H νέα προσπάθεια του αμερικάνικου studio είναι ένα αρκετά διαφορετικό tower defence παιχνίδι, που έχει πολλές επιρροές από παιχνίδια δράσης. Το πόνημα της Robot Entertainment είναι μεν ευχάριστο, αλλά έχει ορισμένα σημαντικά σχεδιαστικά λάθη, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ποιότητά. Επιπλέον, σε ορισμένους τομείς υπάρχουν αδικαιολόγητες επιλογές και ελλείψεις, που πιθανότατα οφείλονται στην πρόθεση της Robot Entertainment, αλλά και των Microsoft Studios που ανέλαβαν την έκδοση του παιχνιδιού, να περιορίσουν το κόστος ανάπτυξης.

Όμορφο αλλά χωρίς ποικιλία και φαντασία: Tεχνικός τομέας

Στον τεχνικό τομέα το Orc Must Die! αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Τα γραφικά, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία τους, δεν εντυπωσιάζουν, αλλά χρησιμοποιούν ένα συμπαθητικό art direction, που αν και δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, συντελεί στη δημιουργία ενός όμορφου αποτελέσματος.

orcs-must-die-05-thumb.jpgΩστόσο, τα γραφικά δεν περιέχουν την ποικιλία και τη φαντασία που θα θέλαμε. Ο σχεδιασμός των εχθρών, αλλά κυρίως των επιπέδων, επαναλαμβάνεται και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι όλο το παιχνίδι εξελίσσεται μέσα σε χώρους που θα μπορούσαν να είναι μέρη του ιδίου κάστρου, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εναλλαγές. Από τον ηχητικό τομέα ξεχωρίζουν οι αστείες ατάκες που εκφέρει ο ήρωας όταν στήνει τις παγίδες. Μπορεί αυτές να επαναλαμβάνονται συχνά, αλλά τουλάχιστον βοηθούν στη δημιουργία ενός χαλαρού, ευχάριστου κλίματος. Η μουσική που επενδύει τον τίτλο είναι πολύ καλή, αλλά δυστυχώς και αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Μεγάλο campaign, καθόλου multiplayer και mini-games

Το Orcs Must Die περιέχει μόλις ένα mode, το campaign. Η ιστορία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και η Robot Entertainment χρησιμοποιεί απλά μία φτωχή λίστα για την παρουσίαση των 24 διαθέσιμων επιπέδων. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας και ανάλογα με το score που πετυχαίνουμε κερδίζουμε Skulls, τα οποία χρησιμοποιούνται στις αναβαθμίσεις των παγίδων μας. Και...αυτά είναι όλα. Ξεχάστε τα τρελά και απολαυστικά mini-games του Plants vs Zombies ή το multiplayer του Toy Soldiers: Cold War. Το campaign είναι μεγάλο, αλλά αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια της Robot Entertainment να μεγαλώσει το παιχνίδι με τεχνητά μέσα.

Tower defence με... δράση

orcs-must-die-06-thumb.jpgΣτο Orcs Must Die! ελέγχουμε έναν War Mage και έχουμε σαν στόχο να σταματήσουμε τα Orcs που προσπαθούν να φτάσουν στη βάση μας, τα Rifts. Κάθε φορά που φτάνει ένας εχθρός στο Rift, χάνουμε ένα πόντο, ενώ αν τελειώσει η ενέργεια του χαρακτήρα μας χάνουμε πέντε. Η ήττα έρχεται όταν χάσουμε όλους τους διαθέσιμους πόντους και μοναδικός μας στόχος είναι να εξοντώσουμε ό,τι κινείται. Ο War Mage αρχικά έχει στη διάθεση του μία βαλλίστρα και ένα σπαθί και στη συνέχεια ξεκλειδώνει μαγικά δακτυλίδια, που του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει spells. Σε αντίθεση με τα περισσότερα tower defence παιχνίδια της αγοράς, ο ήρωας μας κινείται ελεύθερα μέσα στο χώρο και χτυπάει τους αντιπάλους.

Η δράση, αν και αρκετή, αποτελεί δευτερεύον στοιχείο του παιχνιδιού. Οι εχθροί έχουν σαν πρώτο στόχο να φτάσουν στη βάση μας και συχνά αγνοούν τον ήρωα, ενώ το κάθε όπλο έχει από μία ειδική κίνηση χωρίς να υπάρχουν combos ή εξεζητημένες τεχνικές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένα σημεία των χαρτών υπάρχουν σταθερά όπλα, όπως βαλλίστρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο κομμάτι του παιχνιδιού είναι η χρήση των παγίδων.

orcs-must-die-07-thumb.jpgΜε αυτές έχουμε τη δυνατότητα επιλέξουμε και να τοποθετήσουμε τις παγίδες μας σε πραγματικό χρόνο, πριν εξορμήσουν οι στρατιές των εχθρικών Orcs ή και κατά τη διάρκεια της μάχης. Όσο σκοτώνουμε Orcs, κερδίζουμε χρήματα για την αγορά παγίδων ή στρατιωτών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την άμυνα της βάσης μας. Με αρκετή καθυστέρηση, περίπου στη μέση του παιχνιδιού, ξεκλειδώνονται δύο σχολές μαγείας, ενώ προς το τέλος του ξεκλειδώνουμε και μία τρίτη. Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κανονικά "spells" αλλά για ικανότητες που βελτιώνουν σημαντικά το χαρακτήρα μας, τις παγίδες μας ή μας δίνουν άλλα πλεονεκτήματα.

Κάθε σχολή μαγείας διαθέτει ένα skill tree από όπου αγοράζουμε ικανότητες. Τα Skills δεν μεταφέρονται ανάμεσα στα επίπεδα, αλλά σε κάθε πίστα επιλέγουμε μία σχολή μαγικών βελτιώσεων και ξεκινάμε από την αρχή, προσπαθώντας να μοιράσουμε τα χρήματα μας σωστά ανάμεσα στις παγίδες και τα skills.

orcs-must-die-08-thumb.jpgΌπως προαναφέραμε, οι παγίδες μας αναβαθμίζονται με τα Skulls που κερδίζουμε και ανάλογα τους πόντους που συλλέγουμε σε κάθε πίστα, αλλά οι αναβαθμίσεις δεν έχουν βάθος. Κάθε παγίδα έχει μόνο μία αναβάθμιση, η οποία την καθιστά πιο αποτελεσματική χωρίς να διαφοροποιεί στο ελάχιστο τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Στα... χαρτιά όλα λειτουργούν πολύ καλά και το παιχνίδι γίνεται διασκεδαστικό, μέχρι η επανάληψη και τα σχεδιαστικά σφάλματα να μετατρέψουν τη διασκέδαση σε κούραση.

{PAGE_BREAK}

Πολλά χαρακτηριστικά, αλλά έντονη επανάληψη

Το πρώτο σημαντικό πρόβλημα του παιχνιδιού βρίσκεται στην εξέλιξη του gameplay, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τα προβλήματα ισορροπίας που υπάρχουν στις διαθέσιμες παγίδες και ικανότητες. Σε κάθε νέα πίστα κερδίζουμε μία νέα παγίδα ή κάτι διαφορετικό, αλλά η χρησιμότητα των νέων προσθηκών υπονομεύεται από το σχεδιασμό του παιχνιδιού. Πολλές παγίδες είναι πολύ ακριβές για αυτό που προσφέρουν και συχνά χρησιμοποιούνται υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες που δεν συναντώνται συχνά. Για παράδειγμα, υπάρχει μία παγίδα που σπρώχνει τους εχθρούς και τους πετάει στο κενό. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη παγίδα στο σημείο που ξεκλειδώνεται, αλλά στη συνέχεια ο σχεδιασμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιπέδων δεν περιέχει καν κενά κοντά σε τοίχους για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Συνεχώς συναντάμε νέες παγίδες, οι οποίες αρχικά φαίνονται έξυπνες, αλλά ο σχεδιασμός των επιπέδων μας αναγκάζει να τις αφήσουμε στην άκρη γρήγορα. Αντί να δημιουργηθούν παγίδες που ενσωματώνονται και εξελίσσουν ουσιαστικά το gameplay, η Robot έστρεψε την προσοχή της στη ποσότητα.

orcs-must-die-09-thumb.jpgΤελικά, παρά τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει, στην πράξη καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες 3-4 παγίδες σε όλο το παιχνίδι. Οι μαγικές βελτιώσεις που αγοράζουμε είναι ενδιαφέρουσες για λίγο, αλλά και εκεί μερικές ικανότητες είναι σημαντικά πιο χρήσιμες, με αποτέλεσμα να τις χρησιμοποιούμε συνεχώς, αγνοώντας τις υπόλοιπες. Επίσης, οι στρατιώτες που αγοράζουμε είναι πέραν του δέοντος χρήσιμοι σε πολλά σημεία του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να αφήνουμε την τοποθέτηση των παγίδων στην άκρη και να προσπαθούμε να φτιάξουμε όσο περισσότερους στρατιώτες μπορούμε.

Πολύ σημαντικό είναι ότι ελάχιστοι είναι οι αντίπαλοι που είναι ευάλωτοι σε διαφορετικές τεχνικές αντιμετώπισης και στην πράξη οι ίδιες τακτικές πιάνουν σχεδόν σε όλους. Οι μόνοι αντίπαλοι που χρειάζονται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση, είναι αυτοί που πετάνε πάνω από τις παγίδες, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα με τοξότες.

orcs-must-die-10-thumb.jpgΣε γενικές γραμμές, το Orcs Must Die δεν "ωθεί" τον παίκτη να φερθεί πιο έξυπνα και να προσαρμόζει τις τακτικές του σύμφωνα με τους εχθρούς που συναντάει. Αντιθέτως, τον οδηγεί στο να παίζει πιο γρήγορα, με λιγότερα λάθη, που αφήνουν ευάλωτο τον κεντρικό ήρωα ή επιτρέπουν στους εχθρούς να διεισδύουν στη βάση του γρηγορότερα από όσο θα ήθελε. Η επανάληψη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του παιχνιδιού και υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο από τη διάρκεια των επιπέδων. Όπως προαναφέραμε, το campaign είναι αρκετά μεγάλο. Οι 24 πίστες στην πράξη φαίνονται σχεδόν τριπλάσιες, καθώς κάθε επίπεδο διαθέτει 8, 10 ή και 12 κύματα εχθρών με αποτέλεσμα να κουράζουν.

Στις περισσότερες πίστες υπάρχουν αρκετές πύλες από όπου μπορούν να επιτεθούν οι αντίπαλοι. Στην αρχή οι πύλες ανοίγουν σταδιακά μία μία και στη συνέχεια όλες μαζί. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο ότιι η διάρκεια των επιπέδων είναι μεγαλύτερη από ό,τι χρειαζόταν με αποτέλεσμα απλά να ωθούμαστε να κάνουμε τα ίδια  πράγματα περισσότερες φορές.

 

Προς το τέλος του παιχνιδιού, όπου η ένταση είναι αρκετή, το πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο, αλλά πολλές φορές στο τέλος των επιπέδων μπορούμε απλά να περιμένουμε μπροστά από το Rift για να σκοτώσουμε όποιον κατάφερε να περάσει από μία πίστα γεμάτη παγίδες. Προφανώς αυτό χαλάει το ρυθμό και μας κάνει να αμφισβητούμε έντονα το λόγο ύπαρξης τόσο πολλών κυμάτων εχθρών.

Συμπεράσματα

Το Orcs Must Die! έχει πολύ καλούς μηχανισμούς και δουλεύει σωστά. Μόνο που στη πράξη κουράζει τον παίκτη περισσότερο από όσο τον διασκεδάζει. Σίγουρα, η δημιουργία της Robot Entertainment είναι διασκεδαστική κατά διαστήματα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η αμερικανική ομάδα έβαλε πολλά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι, αλλά δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πώς ενσωματώνονται αυτά στο gameplay και οι συνέπειες αυτής της αμέλειας δεν αργούν να γίνουν αισθητές. Επίσης, η έλλειψη -κυρίως- των mini-games που θα έδιναν περισσότερη ποικιλία, αλλά και του multiplayer είναι αισθητές. Το Orcs Must Die!, παρά τις αδυναμίες του, παραμένει ευχάριστο αλλά δεν μπορεί να προταθεί εξαιτίας της ύπαρξης σαφώς ποιοτικότερων και πληρέστερων προτάσεων στην αγορά, όπως είναι για παράδειγμα το Plants vs Zombies.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • Πολύ καλός χειρισμός χάρη στον οποίο συνδυάζονται στοιχεία από παιχνίδια δράσης και tower defence χωρίς πρόβλημα
  • Μεγάλο campaign…

Αρνητικά

  • ... το οποίο επιτυγχάνεται εν μέρει χάρη στα υπερβολικά πολλά κύματα εχθρών
  • Το gameplay δεν εξελίσσεται αρκετά για να κρατήσει το ενδιαφέρον και γίνεται επαναλαμβανόμενο
  • Δεν υπάρχουν mini-games, extras ή multiplayer
  • Ο τεχνικός τομέας ανακυκλώνεται και δεν έχει φαντασία

Βαθμολογία

Συμμετεχουν