Ταυτότητα

Ace Combat: Assault Horizon

Ace Combat: Assault Horizon

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Namco-Bandai Partners
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: Project Aces Ημ. Έκδοσης: 14/10/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Namco-Bandai Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Στους αιθέρες και... ακόμα παραπέρα

Περνώντας αρκετές ώρες συντροφιά με το Ace Combat: Assault Horizon και κατόπιν πολλών καταρρίψεων αλλά και έντονων αερομαχιών, ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους τα σκληροπυρηνικά και απαιτητικά flight simulators ανήκουν στο παρελθόν. Η Namco συνεχίζει να βελτιώνει τη γνωστή σειρά, που για πολλούς χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον αγαπημένες, και με προσεκτικά βήματα προσπαθεί να την κρατήσει πάντοτε φρέσκια. Αλλά με το σκεπτικό να είναι πάντοτε το ίδιο. Σκοπός είναι η διασκέδαση και μάλιστα από το πρώτο δευτερόλεπτο, χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις του αντικειμένου. Και μάλλον αυτό είναι κάτι που οι κάτοχοι κάποιας κονσόλας επιθυμούν.

Η νέα πρόταση χαρακτηρίζεται από πολλές προσθήκες, οι οποίες φλερτάρουν επικίνδυνα με ενότητες δημιουργιών που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες, αλλά το θετικό είναι πως το όλο σύνολο παρουσιάζεται ιδιαίτερα συμπαγές και προσεγμένο. Ωστόσο, το Assault Horizon, όπως ακριβώς και το Fires of Liberation πριν από αυτό, ακολουθεί ένα μονότονο μοτίβο από την αρχή μέχρι το τέλος και τελικά δύσκολα θα κερδίσει νέους φίλους. Αλλά όταν η κοινότητα μετρά εκατομμύρια μέλη σε παγκόσμια κλίμακα, η Namco μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Σενάριο και χαρακτήρες

ace-combat-assault-01-thumb.jpgΗ πρώτη εμφανής διαφορά του Assault Horizon εντοπίζεται στο σενάριο και γενικότερα στην προσπάθεια της Project Aces να ασχοληθεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με τα χρονικά γεγονότα να μεταφέρονται στην αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στο έτος 2015, οι παίκτες αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Υποσμηναγού William Bishop. Η ταλαιπωρημένη από εφιάλτες φιγούρα του, θα οδηγήσει την 108η Task Force στην αναζήτηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, που όπως όλα δείχνουν, έχει στην κατοχή της ένα όπλο μαζικής καταστροφής. Ο Bishop θα έρθει αντιμέτωπος με μια γνωστή φιγούρα από το παρελθόν, τον παλιό του φίλο και συνάδελφο Andrei Markov, ο οποίος θα στοιχειώνει συνεχώς τόσο τα όνειρά του, όσο και τις εναέριες περιπλανήσεις του.

Η Namco μας ενημερώνει πως το σενάριο έχει αναλάβει ο Jim DeFelice, ο οποίος έχει προσφέρει αρκετές πολεμικές -και μάλιστα βραβευμένες- sci-fi νουβέλες. Βέβαια, τα όσα εκτυλίσσονται στο Assault Horizon δεν χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους, αλλά ακόμα και έτσι καταφέρνουν να συνθέσουν ένα πειστικό και –δυστυχώς- αρκετά κοντά στην πραγματικότητα σύνολο.

ace-combat-assault-02-thumb.jpgΓια πρώτη φορά για τα δεδομένα της σειράς, η ομάδα ανάπτυξης προσπαθεί να εμβαθύνει περισσότερο στους χαρακτήρες και έτσι αυτοί θα έχουν τις δικές τους στιγμές στο σενάριο, αν και πρακτικά ο παίκτης δεν αναλαμβάνει ποτέ τον άμεσο χειρισμό τους. Ουσιαστικά η περιπλάνηση στο έδαφος ή, πιο σωστά, στη βάση της Task Force, θα γίνεται αυτόματα, με τον παίκτη να μπορεί να μετακινήσει μόνο την κάμερα. Η οπτική βρίσκεται σε πρώτο πρόσωπο, και παρά τους τραγικούς διαλόγους, αυτές οι στιγμές αποτελούν τον ιδανικό συνδετικό κρίκο της μιας αποστολής με την επόμενη.

Απογείωση και μάλιστα γρήγορα

Η πρώτη αερομαχία θα εκκινήσει με συνοπτικές διαδικασίες και οι φίλοι της σειράς θα βρεθούν σε γνώριμα μονοπάτια. Από την εποχή του Air Combat μέχρι σήμερα, ο χειρισμός παραμένει σε γενικές γραμμές ο ίδιος, έχοντας πάντοτε σαν γνώμονα την ακρίβεια αλλά και τη διασκέδαση. Οι arcade μηχανισμοί είναι διάχυτοι παντού και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο, όταν αυτό είναι το συστατικό της επιτυχίας εδώ και τόσα χρόνια.

ace-combat-assault-03-thumb.jpgΚαι κάπου εδώ ξεπροβάλλουν οι νέες προσθήκες της ομάδας ανάπτυξης, που αν μη τι άλλο, κάνουν τη διαφορά. Όταν δύο αντίπαλοι βρεθούν σε κοντινή απόσταση, με το πάτημα των ανάλογων πλήκτρων η κάμερα θα αλλάξει θέση, θα μετακινηθεί κοντά στο αεροσκάφος που ελέγχουμε και θα εκκινήσει ένα Dogfight. Πλέον, ο έλεγχος του αεροπλάνου φεύγει από τα χέρια του παίκτη, ο οποίος θα μετακινεί το σταυρόνημα επί της οθόνης και όταν ανάψει η ανάλογη ένδειξη, θα πρέπει να εξαπολύσει την επίθεσή του. Αν ο συγχρονισμός είναι σωστός, η cpu αναγνωρίζει από πριν ότι το χτύπημα θα είναι επιτυχημένο και η κάμερα θα ακολουθήσει τους πυραύλους που μόλις πυροδοτήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια μιας αερομαχίας και όταν τα εχθρικά αεροσκάφη δέχονται χτυπήματα, λάδια αλλά και κομμάτια μετάλλου θα πλημμυρίζουν την οθόνη, ενώ όταν ένα Dogfight λήξει με επιτυχημένο τρόπο, το φινάλε θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η κάμερα θα εκτελέσει zoom-in στους αντιπάλους και ακολουθώντας slow motion ταχύτητες, ο παίκτης θα παρακολουθεί τα εχθρικά αεροπλάνα να καταστρέφονται με έναν μοναδικό για τα δεδομένα της κατηγορίας τρόπο.

ace-combat-assault-04-thumb.jpgΒέβαια, σε μια αερομαχία, θα πρέπει ο καθένας να φυλάει τα νώτα του και ευτυχώς το Assault Horizon διαπρέπει και σε αυτόν τον τομέα. Όταν κάποιος αντίπαλος βρεθεί σε θέση βολής ή ακόμα χειρότερα εξαπολύσει έναν πύραυλο, ξεκινάει ένα -κατά μια έννοια- mini game, με τον παίκτη να πρέπει να εκτελέσει κοφτές κινήσεις αλλά και να αυξομειώσει την ταχύτητά του ώστε να γλιτώσει. Η… φιγουρατζίδικη φύση του τίτλου είναι και εδώ παρούσα, οπότε πιέζοντας την κατάλληλη στιγμή τα L2 και R2 –η δοκιμή βασίστηκε στην έκδοση του PlayStation 3- τα αεροσκάφος θα εκτελέσει επί τόπου μια περιστροφή και θα βρεθεί αυτόματα πίσω από τον αντίπαλο.

Η Project Aces καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να γεμίσει ευχάριστα τις ώρες των υποψήφιων πιλότων και φυσικά να δημιουργήσει την αίσθηση πως όντως βρίσκεται κάποιος μέσα σε ένα πολεμικό αεροσκάφος. Σε αυτό συμβάλει ο όμορφος σχεδιασμός του εσωτερικού αυτών των πανίσχυρων πολεμικών μηχανών, ενώ οι απογειώσεις-προσγειώσεις, οι εκτινάξεις σε περίπτωση καίριου χτυπήματος όσο και οι επίγειοι βομβαρδισμοί, συνθέτουν μια όμορφη και εθιστική εμπειρία.

{PAGE_BREAK}

Ελικόπτερα, βομβαρδιστικά και πολλές ζαλάδες

Για πρώτη φορά για τα δεδομένα της σειράς, η ομάδα ανάπτυξης εισάγει κεφάλαια στα οποία δεν πρωταγωνιστούν τα αεροπλάνα ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, ο παίκτης δεν έχει τον άμεσο έλεγχό τους. Μεταξύ των κυρίως αποστολών, θα παρεμβάλλονται ορισμένες, όπου ο κύριος χαρακτήρας δίνει τη θέση του σε άλλους, όχι τόσο προβεβλημένους αλλά το ίδιο αποτελεσματικούς. Η θέση του πολυβολητή σε ένα ελικόπτερο Black Hawk είναι ανέλπιστα διασκεδαστική, όπως και η αντίστοιχη σε ένα AC-130, με τις ομοιότητες με τη σειρά Call of Duty να είναι εμφανέστατες.

Δυστυχώς, όμως, για κάποιο περίεργο λόγο ο παίκτης σε αρκετές αποστολές θα βρεθεί στο πιλοτήριο ενός ελικοπτέρου Apache και όταν θα συμβαίνει αυτό, πολλές θα είναι οι φορές που θα δοκιμαστεί η αντοχή των νεύρων του. Επιλέγοντας την εξωτερική οπτική παρακολούθησης, η στόχευση θα είναι πρακτικά αδύνατη, με την κάμερα να μην μπορεί να αποφασίσει σε πιο σημείο της οθόνης θα τοποθετήσει το ελικόπτερο.

ace-combat-assault-05-thumb.jpgΗ κατάσταση διορθώνεται ελαφρώς αν κάποιος επιλέξει την οπτική πρώτου προσώπου, αλλάι συνολικά το πρόβλημα δεν λύνεται. Πάντως φαίνεται πως ο συγκεκριμένος τομέας απασχόλησε ιδιαίτερα την ομάδα ανάπτυξης, η οποία τελικά αποφάσισε να εισάγει ένα auto-aim ώστε να σώσει κάπως την κατάσταση. Αυτό που εκπλήσσει με το Ace Combat: Assault Horizon είναι η συνολική του διάρκεια, κάτι που φυσικά προκύπτει από τις αρκετές μακροσκελείς αποστολές του. Μερικές από αυτές ξεπερνούν τη μισή ώρα -ευτυχώς την εμφάνισή τους κάνουν τα checkpoints- ενώ κατά τη διάρκειά τους, ο παίκτης καλείται να πάρει γρήγορες αποφάσεις και να δράσει άμεσα.

Όμως από ένα σημείο και έπειτα, το στοιχείο της επανάληψης κάνει δυναμική εμφάνιση και, έτσι, όσο η ιστορία φτάνει προς το τέλος της, αντί η δράση να κορυφώνεται, μάλλον κουράζει. Παράλληλα, η κάθε αποστολή έχει τον ίδιο σκοπό, ενώ οι νέες ιδέες στον συγκεκριμένο τομέα δείχνουν να απουσιάζουν και απλά να αναπαράγονται σκηνές και καταστάσεις από προηγούμενα επεισόδια της σειράς.

Δικτυακή και οπτική απόλαυση

ace-combat-assault-06-thumb.jpgΕντυπωσιακός είναιο τομέας του multiplayer, όπου μέχρι και 16 παίκτες θα είναι σε θέση να βρεθούν ταυτόχρονα σε μια αερομαχία. Τα modes είναι ευτυχώς αρκετά και, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται μια διαφορετική έκδοση του capture the flag ή για ακόμα πιο απαιτητικές καταστάσεις, θα πρέπει η κάθε ομάδα να διασφαλίσει την ακεραιότητα του εναέριου χώρου που της αναλογεί, εξουδετερώνοντας τους αντίπαλους εισβολείς.

Άλματα προόδου σημειώνει και ο τεχνικός τομέας και ειδικά τα γραφικά, με τα αεροσκάφη να είναι όσο ταλαιπωρημένα πρέπει, ενώ και τα διάφορα εφέ είναι ιδιαιτέρως προσεγμένα. Εντύπωση προκαλεί η οπτική όσο και ηχητική απόδοση των εκρήξεων, ενώ και τα κτίρια στο έδαφος είναι αρκετά σωστά σχεδιασμένα.

ace-combat-assault-07-thumb.jpg Στις αποστολές που ο παίκτης ελέγχει κάποιο αεροσκάφος, έχουν γίνει ορισμένες παραχωρήσεις στην απόδοση του εδάφους, αλλά κρίνοντας με βάση την έκταση των επιπέδων, αυτές δεν ενοχλούν. Ίσα ίσα, που θέτουν νέα δεδομένα για την κατηγορία. Σε όλες τις υπόλοιπες, όπου οι ταχύτητες αλλά και το υψόμετρο είναι πιο μικρά σε κλίμακα, οι λεπτομέρειες είναι σαφέστατα περισσότερες, ενώ ακόμα και οι επίγειες δυνάμεις παρουσιάζονται πολύ όμορφα.

Ο ήχος της μετάκαυσης αδυνατεί να πείσει για τον χρόνο που αφιέρωσε η Project Aces, ενώ αν αναλογιστεί κανείς πως και οι διάλογοι είναι υπερβολικά κουραστικοί, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μόνο τα εφέ των εκρήξεων έλαβαν καλύτερης μεταχείρισης.

Ένα Ace Combat για τους φίλους της σειράς

Συγκεντρώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από το Ace Combat: Assault Horizon και με τη ζαλάδα κατόπιν των αμέτρητων Dogfights να μην έχει ακόμα κοπάσει, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι αρκετά απλό. Παρά τα σοβαρά λάθη σε επίπεδο ποικιλίας των αποστολών, οι φίλοι της σειράς θα μείνουν αναμφίβολα ικανοποιημένοι. Οι έντονες αερομαχίες, όπως τις γνωρίσαμε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ενώ και η επιλογή Dogfight είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αλλά και αποτελεσματική.

Για όλους τους υπόλοιπους, η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση είναι η δοκιμή του demo που υπάρχει τόσο στο Xbox Live όσο και στο PlayStation Store. Το Assault Horizon ακολουθεί σε γενικές γραμμές το μονοπάτι των προκατόχων του, προσφέροντας μια arcade εμπειρία που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Εντυπωσιακός οπτικός τομέας
 • Η παρουσία του Dog Fight
 • Οι αποστολές με τα Black Hawk και AC-130
 • Χορταστική διάρκεια

Αρνητικά

 • Ορισμένες αποστολές επαναλαμβάνονται επικίνδυνα
 • Ο μέτριος χειρισμός του Apache
 • Τραγικοί διάλογοι

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (25 σχόλια)
 • valkon_gamer valkon_gamer 17 Οκτωβρίου 2011  | 02:42

  ειναι επικο ναι..αλλα ρε παιδια με το κοντρολάκι πως θα παιξω;; θελω joystick ρε μαν...

 • KTI_23 KTI_23 15 Οκτωβρίου 2011  | 22:04

  τα παιχνιδια με εναεριες μαχες ειναι κατι που παντα ηθελα να δοκιμασω αλλα ποτε τελικα δεν εβρισκα το χρονο για να ασχοληθω...απο οτι διαβαζω πολυ καλος τιτλοςκαι φροντισμενος αν και εχει καποιες ατελειες...κριμα που δεν βγαινει για pc ωστε να το δοκιμαζα...

 • Jimis_Cool Jimis_Cool 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:42

  Σιγουρα καλυτερο απο οτι περιμενα.Πρεπει να το δοκιμασω.

 • NikeFerrari NikeFerrari 15 Οκτωβρίου 2011  | 16:32

  Το δοκίμασα και μου άρεσε αρκετά επομένως πάω για limited.

 • mortalgod mortalgod 14 Οκτωβρίου 2011  | 20:31

  ακομα περιμενω την προπαραγγελια απο αγγλια...
  limited δαγκωτο!!!
  ενταξει χθες που το νοικιασα για να το δω κατεληξα να παιζω ως τις 5...και το πρωι δουλεια!
  δεν υπαρχει το game!!!

 • TheMastas TheMastas 14 Οκτωβρίου 2011  | 19:43

  Αρκετά καλό φαίνεται απο οτι διάβασα στο review αλλά δεν με ψήνει,ιδιαίτερα στα κοντινά τοπία που γίνεται εμφανές το κουτί πίτσας που είναι ο κόσμος μου την δίνει να μην υπάρχει κάποια βελτίωση σε αυτόν τον τομέα και το Demo που έπαιξα δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, ίσως αν πέσει η τιμή και το βρω σε ευκαιρία να σκεφτώ να το πάρω

 • lovesfool lovesfool 14 Οκτωβρίου 2011  | 19:15

  Πρέπει να ομολογήσω ότι αν και δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ φαν του είδους (παρότι πιτσιρικάς είχα λιώσει το F-19 και τα Wing Commander) και παρόλο που το πρώτο Hawx που βρέθηκε από σύμπτωση στα χέρια μου δωρεάν ακόμα δεν το έχω τελειώσει...

  ... για κάποιον λόγο το συγκεκριμένο με ψήνει τρελά...

  Edit: Αλλά μόλις παρατήρησα ότι δεν βγαίνει και σε PC και δεν έχω την απαραίτητη κονσόλα να το παίξω, οπότε όσο και να ψήνομαι στο φούρνο θα μείνω...

 • assassin assassin 14 Οκτωβρίου 2011  | 19:02

  ποια ελικοπτερα εχει
  black jawk, AC-130, Apache
  εχει zulu cobra, Mi28, KA-60, ???

 • vasilas432 vasilas432 14 Οκτωβρίου 2011  | 18:59

  Δεν έμεινα ευχαριστιμένος με το Fires of Liberation το οποίο βαρέθηκα απ τις πρώτες πίστες και εγκατέλειψα. Γι αυτό αν θα περιμένω να φθηνίσει πολύ για να το πάρω.

 • Tommy_GR Tommy_GR 14 Οκτωβρίου 2011  | 18:37

  αρκετα καλο

 • Gamer-cy Gamer-cy 14 Οκτωβρίου 2011  | 18:14

  οτι ειπε ο KoulisHHH ουτε εγω το περιμενα τοσο καλο, θα κατεβασω το demo να το δω , ωραιο review Γιωργο.

 • KoulisHHH KoulisHHH 14 Οκτωβρίου 2011  | 17:13

  Έλα ρε τόσο καλό δε το περίμενα -απο αυτά που βλέπω απο το review-.Κατεβάζω demo να το δώ.

 • Deathracer2009 Deathracer2009 14 Οκτωβρίου 2011  | 17:06

  Aλλη μια παιχνιδαρα μπαινει στη wishlist. Το μονο Ace Combat που ειχα παιξει ηταν το AC3 Electrosphere στο PSone. Θα το παρω με την πρωτη μειωση τιμης. Παντως το εξωφυλλο ειναι τραγικο....

 • S2000 S2000 14 Οκτωβρίου 2011  | 15:35

  σε ευχαριστώ φιλέ tsaki256 και τα παιδιά για όλα.. θα σας ακολουθήσω. :)

 • tsaki256 tsaki256 14 Οκτωβρίου 2011  | 15:22

  Φιλε μου S2000 παρε το Assault Horizon με κλειστα ματια. Ειναι πολυ πιο διασκεδαστικο, πιο αμεσο, πιο φιγουρατζιδικο και με πολυ καλυτερα γραφικα

 • S2000 S2000 14 Οκτωβρίου 2011  | 15:22

  @ andreas443 σε ευχαριστώ φιλέ..

 • andreas443 andreas443 14 Οκτωβρίου 2011  | 15:19

  Eπειδή έχω όλα τα hawx σου προτείνω το Ace combat με κλειστά τα ματια πολύ πιο καλά γραφικά και ο χειρισμός πιο καλός και πιο ρεαλιστικό σαν παιχνίδι. Η ubisoft με το hawx δεν έχει την εμπειρία που έχει η konami με το ace combat

 • S2000 S2000 14 Οκτωβρίου 2011  | 15:12

  παιδιά αν έπρεπε να διαλέξω μεταξύ αυτού και το h.a.w.x 2, πιο να προτιμούσα? τα γραφικά νομίζω είναι καλύτερα στο h.a.w.x 2... help me please...

 • andreas443 andreas443 14 Οκτωβρίου 2011  | 15:07

  @kairisg Εγώ την πήρα χθες από το πλαίσιο την limited μαζί με μπλούζα για το PS3 δεν ξέρω πια είναι καλύτερη αλλα χθες που έπαιζα δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα άσε που είχα μείνει με το στόμα ανοικτό από την δράση και από τις αερομαχίες και από τις καταστροφές και όλα αυτά σε μια samsung 55D8000.Aντε να ξυπνήσει ο father να πάω μέσα να λιώσω!

 • kairisg kairisg 14 Οκτωβρίου 2011  | 14:43

  @andreas443 ναι την limited είναι στην ίδια τιμή ,μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων , μάλλον για PS3 εκτός αν προκύπτει απο κάπου οτι είναι καλύτερη η έκδοση του 360 και το πάρω εκει.Ξέρει κανείς ποια έκδοση είναι καλύτερη μην την πατήσω πάλι σαν το Rage?

 • DarkAspros DarkAspros 14 Οκτωβρίου 2011  | 14:37

  Πάρα πολύ καλό παιχνίδι, τίγκα στην ανδρεναλίνη και την arcade δράση. Σίγουρη αγορά για μένα.

 • andreas443 andreas443 14 Οκτωβρίου 2011  | 14:32

  kairisg πια έκδοση θα πάρεις αυτή που έχει και το sountrack?

 • kairisg kairisg 14 Οκτωβρίου 2011  | 14:28

  Ωραίο review ! Δοκίμασα και το demo πραγματικά η επιλογή dog fight είναι εντυπωσιακή και αποτελεσματική οπως γράφει ο Γιώργος. Ανέλπιστα καλή βαθμολογία παίρνει και απο το gameover και απο ξένα μέσα (οπως Edge 8/10),είναι πολυ καλύτερο απο οτι περίμενα ,θα το πάρω σήμερα !

 • andreas443 andreas443 14 Οκτωβρίου 2011  | 14:26

  Την αγόρασα χθες για PS3 σαν φανατικός τις σειρά πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα και πιο ρεαλιστικό γενικά αξίζει σε οποιον αρέσει αυτό το είδος

 • PREDATOR MY NAME PREDATOR MY NAME 14 Οκτωβρίου 2011  | 14:13

  παιχνιδαρα