Ταυτότητα

Spider-man: Edge of Time

Spider-man: Edge of Time

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: IGE
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Beenox Ημ. Έκδοσης: 14/10/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii, PlayStation 3, PC, Nintendo DS


Not this time Spidey...

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που η Beenox κατέπληξε τους φίλους του Spider-man, παραδίδοντάς τους το Shattered Dimensions. Μπορεί οι προτάσεις που βασίζονται σε γνωστούς ήρωες από comics να μην έχουν και την καλύτερη παράδοση, αλλά η αγάπη της ομάδας ανάπτυξης προς τον Άνθρωπο-Αράχνη, καθώς και το μεράκι της να προσφέρει κάτι πραγματικά καλό, γινόταν εύκολα αντιληπτή. Επιστρέφοντας στο σήμερα, η ανακοίνωση και η παραλαβή του Edge of Time δημιούργησε την πεποίθηση πως η σειρά μάλλον βρήκε το δρόμο της, όποτε η υψηλή ποιότητα θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, συνοδευόμενη από πολλές ώρες διασκέδασης.

Δυστυχώς, όμως, επήλθε η μεγάλη ανατροπή. Για κάποιο μυστήριο λόγο, η παρούσα δημιουργία εμφανίζεται ελλιπέστατη σε όλους τους τομείς και πέρα από το προσεγμένο σενάριο αλλά και τους καλογραμμένους διαλόγους, οι παίκτες θα αναρωτηθούν για το τι πήγε στραβά. H συνολική ποιότητα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, με την Activision να παραδίδει στην αγορά έναν μισοτελειωμένο αλλά σε κανονική τιμή τίτλο, με σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Μια ματιά στο σενάριο

0001-5836805583_50dde37654_b-thumb.jpgΗ ιστορία του Spider-man Edge of Time περιστρέφεται γύρω από τα σενάρια των Amazing Spider Man και της εκδοχής του στο 2099, τα οποία και εκτυλίσσονται παράλληλα. Στο παρόν υπάρχει ο Peter Parker, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται στην Daily Bugle και να ερωτοτροπεί με την Mary Jane. Ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, ο παίκτης θα συναντήσει τον Miguel O'Hara, τη μοντέρνα εκδοχή του Ανθρώπου-Αράχνη, ο οποίος προσπαθεί να αναβάλει τα σχέδια του Walker Sloan. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας έχει εφεύρει μια χρονομηχανή σε συνεργασία με τον Dr. Octopus και επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει για τους δικούς του –όχι και τόσο θεμιτούς- σκοπούς.

Όταν ο O’Hara αναλαμβάνει δράση και προσπαθεί να θέσει ένα τέλος, κατά έναν μυστήριο τρόπο δημιουργείται μια σύνδεση του παρόντος με το μέλλον και έτσι ο συγκεκριμένος χαρακτήρας αλλάζει θέση με τον Peter Parker. Tο αρχικό σοκ είναι μεγάλο και για τους δύο, αλλά τελικά αποδεικνύεται πως η πορεία του ενός, είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν του άλλου.

0002-5836809083_d814c6c5d2_b-thumb.jpgΤο σενάριο του Edge of Time αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, ενώ όσο η ιστορία εξελίσσεται, οι χαρακτήρες θα αποκτούν ολοένα και περισσότερο βάθος και δεν θα είναι απλοί κομπάρσοι. Πολλές αιθέριες υπάρξεις θα κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους, με τους διαλόγους να είναι σωστά γραμμένοι και γεμάτοι έξυπνες ατάκες, ενώ πρέπει να ομολογήσουμε πως η φωνή της Laura Vandervoort, η οποία ενσαρκώνει τη Mary Jane, είναι σκέτος πειρασμός.

Δύο παράλληλες ιστορίες

Τα ανησυχητικά μηνύματα γύρω από το Edge of Time κάνουν την εμφάνισή τους από το πρώτο κιόλας λεπτό και συγκεκριμένα από τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα credits επί της οθόνης. Ο παίκτης για αρκετή ώρα θα παρακολουθεί μια αδιάφορη σκηνή, μέσα στην οποία απλά και μόνο θα κινεί τον Spider-man, δίχως τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία ή να εκτελέσει κάποια διαφορετική κίνηση.

0004-5837362652_0b86df495a_b-thumb.jpgΑπό εκεί και έπειτα -και κατόπιν ενός απλού αλλά κατανοητού tutorial- θα ξεκινήσει και η δράση, με τον τίτλο να είναι ουσιαστικά χωρισμένος σε τρία μεγάλα κεφάλαια. Το κάθε ένα από αυτά χωρίζεται σε οχτώ ενότητες και μέσα σε αυτές οι δύο χαρακτήρες θα εναλλάσσονται συνεχώς και ο παίκτης θα ελέγχει άλλοτε τον Amazing Spider Man και άλλοτε τον Spider Man 2099. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως έχουμε μπροστά μιας μια ενιαία ιστορία, η οποία δεν διακόπτεται ποτέ από loading screens και η κάθε ενότητα συνδέεται με την επόμενη μέσω ενός cut-scene.

Τις περισσότερες φορές οι ενέργειες του ενός χαρακτήρα στο παρόν, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην πορεία του δεύτερου στο μέλλον, ενώ συχνά ο χρόνος θα είναι ιδιαίτερα πιεστικός ώστε να μην επέλθει το τέλος. Εδώ η Beenox αποφάσισε να μην εισάγει τα γνωστά quick time events, αλλά να δώσει τον πλήρη έλεγχο στον παίκτη. Έτσι η κινηματογραφική αίσθηση δείχνει να απουσιάζει, αλλά από την άλλη δημιουργείται μια ροή στη δράση, καθώς και μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.

0003-5836811483_11b65a8453_b-thumb.jpgΣτα θετικά του τίτλου καταγράφεται ο ακριβέστατος χειρισμός, ενώ σταδιακά ολοένα και περισσότερες κινήσεις θα γίνονται διαθέσιμες, οι οποίες με τη σειρά τους θα συνθέτουν εντυπωσιακότερα combos. Αλλά στο σημείο αυτό εντοπίζεται και το πρώτο σοβαρό σφάλμα του Edge of Time. Οι εχθροί δεν διακρίνονται για την ευφυΐα τους και έτσι ακόμα και αν κάποιος ακολουθήσει την τακτική του button mashing, δεν θα δυσκολευτεί να φτάσει μέχρι το τέλος.

Μπερδεμένοι στον ιστό: Προβλήματα

Για πρώτη φορά σε έναν τίτλο που πρωταγωνιστεί ο Spider-man οι εχθροί έχουν τόσο άσχημη και επαναλαμβανόμενη μορφή, ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά που τα bosses είναι τόσο αδιάφορα. Το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, ενώ αν κάποιος ολοκληρώσει το Edge of Time και ξεκινήσει και πάλι από την αρχή, δεν θα συναντήσει εμπόδια ούτε στο επίπεδο hardcore.

Και μιας και έγινε αναφορά στην ολοκλήρωση του τίτλου, είναι πραγματικά απαράδεκτο για ένα παιχνίδι που προσφέρει μόνο ένα single player mode και από εκεί και πέρα τίποτα, να διαρκεί μετά βίας πέντε ώρες. Πραγματικά το πρώτο playthrough ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αν αναλογιστεί κανείς πως σε αυτή τη χρονική διάρκεια παρεμβάλλονται πολλά cut scenes, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως οι ώρες πραγματικής δράσης είναι σαφέστατα λιγότερες.

0005-5837364134_d581b6f028_b-thumb.jpgΔυστυχώς, όμως, αυτά δεν είναι τα μοναδικά στραβοπατήματα της Beenox γύρω από τη νέα δημιουργία της. Όπως όλοι οι προηγούμενοι τίτλοι στους οποίους πρωταγωνιστεί ο Spider-man, έτσι και το Edge of Time προσφέρει platform ενότητες, συνοδευόμενες από έντονα action στοιχεία. Μόνο που αυτή τη φορά η δράση εκτυλίσσεται αποκλειστικά και μόνο στο εσωτερικό κτιρίων, τα οποία διακρίνονται για τον αδιάφορο αλλά και ξεπερασμένο σχεδιασμό τους.

Έτσι, το web swing περνάει πραγματικά στο περιθώριο, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο μια από τις πλέον αγαπημένες αλλά και αναγνωρίσιμες δραστηριότητες του Ανθρώπου αράχνη, αυτή της περιπλάνησης ανάμεσα στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.

{PAGE_BREAK}

Η αισθητή απουσία του Noir

Είναι πραγματικά δυσάρεστο να πρέπει κάποιος να καταγράφει τόσα αρνητικά στοιχεία για μια πρόταση που καταπιάνεται με μια από τις πλέον αγαπημένες φιγούρες της Marvel, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα δεν σταματούν στα προαναφερθέντα. Το Edge of Time, πέρα από υπερβολικά σύντομο σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνολική του διάρκεια, εμφανίζεται και λειψό σε επίπεδο περιεχομένου. Όσοι αγάπησαν πέρυσι τις Ultimate και Noir εκδοχές του Spider Man με έκπληξη θα δουν πως φέτος λάμπουν δια της απουσίας τους.

Και αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τις αποφάσεις της Beenox, αλλά και για τον χρόνο ανάπτυξης που της ανατέθηκε ώστε να παραδώσει την πρότασή της. Ειδικά το Noir κομμάτι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, με τα έντονα στοιχεία stealth να έκαναν τη διαφορά, ενώ και τα φίλτρα σε επίπεδο απεικόνισης συνέθεταν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σύνολο.

Αντί αυτών, φέτος οι παίκτες θα παραλάβουν μια δημιουργία που σίγουρα είναι όμορφη, αλλά συνεχώς δημιουργείται η αίσθηση πως κάτι της λείπει. Κανείς δεν πρόκειται να βγάλει από το μυαλό των παικτών τη σκέψη πως τα πάντα έγιναν υπερβολικά βιαστικά, με περικοπές σε τομείς που απλά δεν έπρεπε να γίνουν.

0006-5836816395_b037978543_b-thumb.jpgΤο Edge of Time χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή γραφικών με το Shattered Dimensions, τόσο για την απεικόνιση του παρόντος όσο και του μέλλοντος και παρόλο που δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, δεν έχει και κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει. Τεχνικά προβλήματα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα η απουσία των textures πάνω στα μοντέλα των χαρακτήρων, ενώ η υπερβολικά ευαίσθητη κάμερα αποτελεί το πλέον ενοχλητικό -αν και αναμενόμενο- πρόβλημα, κρίνοντας πάντοτε με βάση τα δεδομένα της σειράς.

Πέρα από το voice acting...το χάος

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του ήχου, όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, έχει γίνει πραγματικά πολύ προσεγμένη δουλεία, γιατί αφενός οι διάλογοι είναι πειστικοί και αφετέρου οι ηθοποιοί που έχουν δανείσει τις φωνές τους, έχουν πάρει τον ρόλο τους στα σοβαρά. Πέρα από τη Laura Vandervoort, η οποία ενσαρκώνει την Mary Jane, ο Van Kilmer δίνει άλλον αέρα στη φιγούρα του Walker Sloan, ενώ και ο Josh Keaton είναι πειστικός στο ρόλο του Spider-man. Από εκεί και έπειτα τα διάφορα εφέ είναι περιορισμένα, ενώ και η μουσική που ακούγεται τόσο κατά τη διάρκεια της δράσης, όσο και μέσα στα μενού, μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως αδιάφορη.

0007-5836817963_ffcb4c6759_b-thumb.jpgΞετυλίγοντας τους ιστούς που κατέκλυσαν την κονσόλα μας κατά τη διάρκεια της δοκιμής του Spider-man: Edge of Time και θέλοντας να ολοκληρώσουμε τις σκέψεις μας, το συμπέρασμα που προκύπτει δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για τη Beenox. Οι φίλοι του Ανθρώπου Αράχνη πραγματικά θα απογοητευτούν με τα όσα τους προσφέρει η δημιουργός, ειδικά αν αναλογιστούν τα επίπεδα ποιότητας που άγγιξε το Shattered Dimensions. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ένας άλλος υπέρ-ήρωας δείχνει να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει τριγύρω του και να ακολουθεί το δικό του δρόμο προς την κορυφή...

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

  • Ενδιαφέρον σενάριο και διάλογοι
  • Η ροή της ιστορίας δεν διακόπτεται ποτέ
  • Ακριβές και εύκολο στην εκμάθηση μοντέλο χειρισμού

Αρνητικά

  • Υπερβολικά μικρή διάρκεια
  • Η δράση εκτυλίσσεται αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους
  • Η απουσία των Noir και Ultimate Spider-men
  • Χαμηλό επίπεδο πρόκλησης

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...