Ταυτότητα

Might & Magic Heroes VI

Might & Magic Heroes VI

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Black Hole Games Ημ. Έκδοσης: 14/10/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: PC


A blast from the past με νέο όραμα και ιδέες

Εννέα εξαιρετικά RPGs, έξι strategy games, επτά expansions και δεκάδες spin offs αποτελούν το τεράστιο οπλοστάσιο της μεγαλύτερης video game σειράς στην ανθρώπινη ιστορία. Μαζί με το Ultima και το Bard’s Tale, τα Might & Magic έστησαν αυτό που σήμερα θεωρούμε ως Western RPG, δημιούργησαν τους όρους "exploration" & "loot" και βοήθησαν τη Δύση να ορθοποδήσει απέναντι στα τότε πιο δημοφιλή JRPGs. Είναι σχεδόν αδύνατο να αναλύσουμε τον αντίκτυπο που είχε η σειρά Might & Magic στο σύνολο του gaming. Θα αρκεστούμε, λοιπόν, στο να πούμε πως δίχως αυτά, το gaming σήμερα θα έδειχνε πολύ πολύ διαφορετικό και πιθανά μονότονο. Η σειρά Heroes of Might & Magic (ΗοΜ&Μ για συντομία) αποτέλεσε το strategy τμήμα του franchise.

Ανοίγοντας τους ορίζοντές στον strategy χώρο, η σειρά Heroes εμπνεύστηκε από το Civilization και το Warcraft και δημιούργησε μια νέα λογική στα turn based strategy παιχνίδια, που άλλαξε τα δεδομένα. Βασισμένο στον ίδιο fantasy κόσμο με τα RPGs και κάνοντας πολλές συνδέσεις στην ιστορία, ο παίκτης αναλάμβανε το ρόλο ενός ήρωα ο οποίος εξερευνούσε την περιοχή, μάζευε στρατό σταδιακά και πολεμούσε για την κυριαρχία της περιοχής.

m&m-heroes-vi-07-thumb.jpgΗ τεράστια διάρκειά τους, η υψηλή τους δυσκολία και ο απαράμιλλος εθισμός τους, βοήθησε τη σειρά να καθιερωθεί στις καρδιές των τότε hardcore gamers. Τα χρόνια πέρασαν και, δυστυχώς, η σειρά έπεσε σε δύσκολες στιγμές. Με ολοένα και περισσότερο κόσμο να εισέρχεται στο gaming, το ποσοστό του κοινού για πιο hardcore και σκληρούς τίτλους συρρικνώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Πώς άλλωστε να επενδύσει κανείς σε έναν περίπλοκο τίτλο που θα παίξουν 200.000 άτομα, όταν τίτλοι 5-6 ωρών με εντυπωσιακά γραφικά, τόνους μπαρούτι και μηδενικό brain teasing έφταναν άνετα τα πολλά εκατομμύρια τεμάχια σε πωλήσεις; Έτσι, κάπου κατά το 2002, η σειρά Might & Magic πάγωσε για να δώσει χώρο στο πιο απλό gaming.

Δυστυχώς για όλους μας, τα RPGs της σειράς παραμένουν ακόμα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για τα strategy. Το 2006 λοιπόν, η Ubisoft προχώρησε σε ένα reboot της σειράς με το M&M Heroes V, ανοίγοντας ένα νέο κόσμο και storyline, και επιτρέποντας σε νέους παίκτες να εισέλθουν στον κόσμο του Might & Magic. Το Heroes V αποτέλεσε μια πολύ καλή προσπάθεια, καθώς συγκράτησε όλα τα κλασσικά στοιχεία της σειράς, αλλά προσέθεσε και ορισμένα σύγχρονα, βοηθώντας το franchise να επανέλθει με περήφανο ανάστημα στην νέα εποχή. Η εμπορική του επιτυχία ήταν απροσδόκητα καλή και το ακολούθησαν δύο αρκετά ενδιαφέροντα expansions. Πέντε χρόνια μετά, λοιπόν, το έκτο μέλος των Heroes είναι εδώ και είναι έτοιμο να στερήσει τον ύπνο σας για μήνες.

When justice sleeps, death works double shifts – Σενάριο & Κόσμος

m&m-heroes-vi-08-thumb.jpgΗ ιστορία του Heroes VI λαμβάνει χώρο 400 χρόνια πριν τα γεγονότα του ΗοΜ&Μ V με τον παίκτη να έχει τον έλεγχο της οικογένειας του Duke Griffin. Ο κόσμος του Ashan δέχεται επίθεση κάτω από τις εντολές ενός αναστημένου Αρχαγγέλου από την παλιά εποχή και η αυτοκρατορία των ανθρώπων δείχνει ανήμπορη να αντισταθεί. Μοναδικό εμπόδιο, η αίσθηση της δικαιοσύνης της δυναστείας Griffin, με τον Δούκα Slava να μάχεται σθεναρά στην επέλαση των δαιμονικών δυνάμεων. Δυστυχώς για τους ανθρώπους, ο Slava πέφτει πολύ σύντομα νεκρός κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, αφήνοντας την οικογένειά του έρμαιο των επερχόμενων δυνάμεων. Σε αυτό το σημείο, όμως, είναι που φαίνεται το... τσαγανό της οικογενείας, καθώς τα πέντε παιδιά του αναλαμβάνουν δράση και προσπαθούν, το καθένα με το δικό του τρόπο, να αντιμετωπίσει την εισβολή και να βρει τι κρύβεται πίσω από αυτή.

Οι ιστορίες των πέντε παιδιών αποτελούν και τα πέντε κεντρικά chapters του παιχνιδιού, με ένα ακόμα να ξεκλειδώνει μόλις ολοκληρωθοούν αυτά. Διατηρώντας τη λογική που υιοθέτησε η Ubisoft στο προηγούμενο Heroes, το νέο αυτό παιχνίδι προσφέρει ένα τυπικό αλλά αρκετά ενδιαφέρον σενάριο, γεμάτο ανατροπές, μυστήρια και ανθρώπινο δράμα, γεγονός που βοηθάει στο να συγκρατήσει τον παίκτη να παίξει παραπάνω.

m&m-heroes-vi-09-thumb.jpgΚαι χρειάζεται αυτό το «καρότο» μπροστά του ο παίκτης, καθώς η διάρκεια του single player campaign είναι κάτι παραπάνω από εξωφρενική. Έχοντας ξοδέψει κοντά στις 45 ώρες παιχνιδιού, καταφέραμε μόλις να τελειώσουμε ένα τμήμα του τίτλου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διάρκειά του ξεπερνάετις 200 ώρες -αν φυσικά το επιθυμήσει ο παίκτης. Ευτυχώς, ο ίδιος ο κόσμος του παιχνιδιού διατηρεί από μόνος του υψηλό ενδιαφέρον. Κρατώντας τα γνωστά fantasy στοιχεία, θα περιηγηθείτε σε περιοχές που θυμίζουν τη Middle Earth, με δαιμονικά σπήλαια, εύφορα λιβάδια, χιονισμένα βουνά και βαλτώδη μονοπάτια να εναλλάσσονται συνεχώς. Σαν να μην είναι όλα αυτά αρκετά, το παιχνίδι συχνά θα σας μεταφέρει σε παράλληλους κόσμους, ονειρικούς και εφιαλτικούς, που προσδίδουν περισσότερα στην ήδη υπάρχουσα ποικιλία της σειράς.

Bright Eyes – Τεχνικός Τομέας

Οι κόσμοι αυτοί είναι υπέροχα σχεδιασμένοι και πολύχρωμοι, γεμάτοι λεπτομέρεια και βάθος που αναδεικνύουν το fantasy σκηνικό σε επίπεδα που ούτε το Warcraft 3 δεν έφτασε. Βέβαια, η μηχανή γραφικών του Heroes V που στηρίζει και αυτό το παιχνίδι, δείχνει κάπως την ηλικία της. Για παράδειγμα, οι σκιάσεις "τρέμουν", ενώ δεν μπορούμε να πούμε πως τα 3D models είναι ανάλογα της σημερινής εποχής. Ωστόσο, η δουλειά που έχει γίνει δεν είναι αμελητέα. Το pop-in και το screen tearing που ταλάνιζαν το Heroes V έχουν εξαλείφθει εντελώς, ενώ τα οπτικά μειονεκτήματα της μηχανής σώζονται από το εξαιρετικό art direction του τίτλου.

m&m-heroes-vi-10-thumb.jpgΩραίο και καθαρό animation σε όλα τα units, εντυπωσιακά εφέ στα spells και υπέροχα hand drawn γραφικά στα διάφορα πορτραίτα που παραπέμπουν στο στυλ του Magic: The Gathering, όλα δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα, που πραγματικά "ξεχύνεται" από το παιχνίδι. Υψηλότατη συμβολή στην ατμόσφαιρα προσφέρει και ο ηχητικός τομέας. Δυνατές ενορχηστρώσεις στις μάχες, γαλήνιες μελωδίες στις περιηγήσεις και υποβλητικά themes στις σκοτεινές στιγμές τις ιστορίας είναι αυτά που θα ακούσετε καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς σας. Το voice acting από την άλλη, κρατάει υψηλά επίπεδα... κιτς αισθητικής και ενώ σε άλλα παιχνίδια θα στεναχωρούσε, στη συγκεκριμένη περίπτωση δουλεύει εξαιρετικά, θυμίζοντας ποιότητα παιδικού παραμυθιού.

{PAGE_BREAK}

Hardcore με lemon twist για τους νεότερους - Gameplay

Όπως είπαμε και στην αρχή, το HoM&M VI είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής γύρων, στα πρότυπα ενός κλασσικού επιτραπέζιου. Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε το faction στο οποίο θα ανήκετε, με το καθένα να είναι ιδιαίτερα διαφορετικό από το άλλο σε δυνάμεις, αδυναμίες, στυλ παιχνιδιού αλλά και σχεδιασμό. Τα factions αυτά είναι τα: Haven–τυπική μεσαιωνική ανθρωπότητα, Sanctuary- εμπνευσμένο από την ιαπωνική μυθολογία, Stonghold-το άντρο της μαγείας, Inferno-τα παλικάρια της κολάσεως και Necropolis-Undead Halloween party. Στο Campaign θα ασχοληθείτε και με τα πέντε, αλλά στα skirmishes θα πρέπει να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Στην αρχή κάθε γύρου ο παίκτης μπορεί να μετακινήσει τους ήρωές του μέσα στν χάρτη, πάντα κάτω από περιορισμό αποστάσεως για κάθε γύρο.

Μπορείτε να εξερευνήσετε το χάρτη, να πολεμήσετε τα εκατοντάδες ουδέτερα τέρατα, να συλλέξετε αντικείμενα και φυσικά να κονταροχτυπηθείτε με άλλους ήρωες και να κατακτήσετε τις περιοχές τους. Για να το επιτύχετε αυτό, θα πρέπει να αναπτύξετε τις μεγάλες πόλεις σας και να παράγετε νέο και ολοένα δυνατότερο στράτευμα. Φυσικά, όλα τα παραπάνω κοστίζουν αρκετά, για αυτό το λόγο το παιχνίδι κρατάει ένα προσεκτικό balance ανάμεσα στην οικονομία και τη μάχη.

m&m-heroes-vi-11-thumb.jpgΠρέπει να εξερευνήσετε και πρέπει να συλλέξετε υλικά και να κατακτήσετε περιοχές, αν θέλετε να κατακτήσετε τον αντίπαλό σας. Όταν έρθει η στιγμή για μάχη, το παιχνίδι μεταφέρεται σε ένα τρισδιάστατο grid, στο οποίο ο παίκτης αποκτά τον έλεγχο όλων των μονάδων του. Η σειρά μάχης δημιουργείται ανάλογα με το ποια μονάδα είναι η πιο γρήγορη και τότε μπορείτε εναλλάξ να εκτελέσετε την επίθεσή σας. Σε κάθε γύρο της μάχης δε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον ήρωά σας, ο οποίος αν και δεν εισέρχεται μέσα στη μάχη όπως στο Heroes IV, μπορεί να εξαπολύσει μια τεράστια ποικιλία αμυντικών, βοηθητικών και επιθετικών spells και abilities, ικανών να αλλάξουν εντελώς τη ροή της μάχης. Με την ανάπτυξη του ήρωα και την εξέλιξη της ιστορίας, αποκτάτε πρόσβαση σε δυνατότερα units και abilities, με αποτέλεσμα οι μάχες να γίνονται ολοένα και πιο μεγαλειώδεις και επικές.

Αν με κάποιο τρόπο, πάλι, καταφέρετε να τελειώσετε πριν τα Χριστούγεννα το τεράστιο campaign, τότε μπορείτε να πολεμήσετε με την A.I. σε 15 διαφορετικά skirmish maps ή και να πάρετε το σπαθί σας online για διαδικτυακές αναμετρήσεις μέχρι τεσσάρων ατόμων. Επειδή turn based και multiplayer δεν πάνε πάντοτε καλά, στο Heroes VI υπάρχει η δυνατότητα να θέσετε χρονικό περιορισμό στους παίκτες έτσι ώστε να μην κρατάει ο κάθε γύρος δέκα λεπτά και οι υπόλοιποι περιμένουν. Μια σωστότατη προσθήκη που χρειαζόταν εδώ και πολύ καιρό η σειρά.

m&m-heroes-vi-12-thumb.jpgΚαι μιας και είπαμε για προσθήκες, καλό θα ήταν να δούμε όλες τις αλλαγές που έχει υποστεί η σειρά σε αυτό το νέο τέκνο της. Καταρχάς, αυτή τη φορά υπάρχουν μόνο τέσσερα υλικά προς εξόρυξη και χρησιμοποιούνται από όλα τα factions. Το παιχνίδι κάνει... πλάκα με το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως τα άλλα τρία υλικά μπορεί να υπάρχουν, αλλά ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί κάποια χρησιμότητά τους. Η σμίκρυνση του αριθμού των materials στερεί πόντους από το βαθύτερο gameplay του παρελθόντος, αλλά βοηθά στην ανάπτυξη της ταχύτητας του παιχνιδιού, γεγονός που μάλλον θα κριθεί διαφορετικά από τον κάθε οπαδό της σειράς. Μια μάλλον αρνητική αλλαγή είναι το γεγονός πως αυτή τη φορά δεν βλέπετε την πόλη σας να χτίζεται και δεν εισέρχεστε μέσα στα κτιριά σας.

Αντιθέτως, η κάθε πόλη θυμίζει μαγαζί, το οποίο απλά και λιτά κτίζεις και αγοράζεις ό,τι επιθυμείς. Μπορεί αυτό να καθιστά πιο εύκολο το navigation, αλλά δυστυχώς αρνείται από τον παίκτη τη σύνδεση που ένιωθε με τις πόλεις του. Η Black Hole έχει δεχθεί χιλιάδες παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα και ευτυχώς άφησε να εννοηθεί πως μάλλον θα επιστρέψει στο παλιό σύστημα σε επόμενο update.

m&m-heroes-vi-13-thumb.jpg Ευτυχώς, δεν είναι όλες οι αλλαγές αμφιλεγόμενες. Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικές προσθήκες και αλλαγές που ανανεώνουν τη φόρμουλα του παιχνιδιού. Ο κάθε ήρωας μπορεί να ανέβει μέχρι το 30ο level και o παίκτης έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει τα skills και spells που θα μάθει. Μάλιστα, υπάρχει και ένα νέο σύστημα morale attitude στα πρότυπα του Mass Effect. Ανάλογα με τις επιλογές σας στο σενάριο, ο χαρακτήρας σας μπορεί να ακολουθήσει ένα από τα Path of Tears και Blood, με τον χαρακτήρα να κερδίζει διαφορετικά bonuses αλλά και την ιστορία του παιχνιδιού να εναλλάσσεται σύμφωνα με τον τρόπο του παιχνιδιού.

Μια ακόμα προσθήκη μας έρχεται από το... Demon Souls. Το Heroes VI χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο σύστημα βοηθείας με αυτό του ιαπωνικού RPG, τα Conflux Orbs, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στο παιχνίδι και μπορείτε να τα επισκεφθείτε και να διαβάσετε συμβουλές από άλλους παίκτες ή να αφήσετε το δικό σας μήνυμα. Και οι αλλαγές συνεχίζονται ακάθεκτες. Πλέον, μπορείτε να κάνετε replay οποιαδήποτε αποστολή δίχως αρνητικές συνέπειες, έτσι ώστε αν κάνατε κάποιο ολέθριο λάθος να μπορέσετε να το διορθώσετε δίχως να κάνετε κάποιο reload.

m&m-heroes-vi-14-thumb.jpgΕπίσης, με το νέο teleport system που μπορείτε να χτίσετε στις πόλεις, καταργείται το ενοχλητικό φαινόμενο αγοράς δεκάδων άχρηστων ηρώων που μεταφέρουν δεξιά-αριστερά τα στρατεύματά σας. Σε αυτό βοηθάει και το νέο σύστημα κατοχής περιοχών. Πλέον, δε φτάνει να επισκεφτείτε ένα κτίριο για να περάσει στην κατοχή σας. Πρέπει να κατακτήσετε το Fort που είναι εκεί κοντά, ούτως ώστε να πάρετε τον έλεγχο της παραγωγής αυτής της περιοχής. Το νέο τούτο σύστημα αλλάζει αρκετά τα δεδομένα στρατηγικής του παιχνιδιού, αφού ωθεί τον παίκτη σε επεκτακτική και σταδιακή πολιτική, ενώ απαγορεύει το ανόητη κυνηγητό του παρελθόντος, όπου ένας παίκτης έστελνε 2-3 ήρωες δίχως units να κλέβουν τα κτίρια και να καταστρέφει την οικονομία μας.

{PAGE_BREAK}

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα στο βασίλειο του Heroes VI. Το παιχνίδι της Black Hole έχει ορισμένα ενοχλητικά bugs όσoν αφορά τον προσανατολισμό, καθώς κάποιες φορές η οθόνη θα κολλήσει είτε σταθερά γύρω από τον ήρωα, είτε θα πηγαίνει μόνη της προς μία κατεύθυνση. Είναι πρόβλημα γνωστό στην παλιά εποχή του gaming, αλλά με τα σημερινά δεδομένα μάλλον απαράδεκτο. Το πιο ενοχλητικό πρόβλημα του παιχνιδιού, όμως, είναι η A.I. του η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Βλέπετε, τα Heroes είναι διάσημα για την A.I. τους, η οποία κλέβει ξεκάθαρα τον παίκτη, με την ανάπτυξή της να γίνεται πολύ γρήγορα και το να ξέρει που βρίσκεστε ακριβώς από την πρώτη στιγμή. Το γνωρίζαμε αυτό και το είχαμε συνηθίσει, καθώς αποτελούσε κύριο στοιχείο της δυσκολίας της σειράς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, νιώθουμε σαν να μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας, μιας και η A.I. δεν τηρεί ούτε τα τυπικά. Νικήσατε έναν αντίπαλο ήρωα και διαλύσατε το στρατό του; Πριν τελειώσει η εβδομάδα (που μόνο στην αρχή της παράγονται νέα units) και σε μόλις 2-3 μέρες, θα έχει ξαναγεμίσει τη στρατιά του και θα βγει και πάλι στο σεργιάνι. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να σας οδηγεί σε στιγμές παροξυσμού, αφού ενώ εσείς πολεμάτε για ώρες να πλησιάσετε τον αντίπαλο και να πάρετε τη βάση του, αυτός σας στέλνει ολόκληρα κύματα εχθρούς, βγαλμένα μέσα από το μαγικό βαλιτσάκι του...

Heroes of Might & Magic is back - Τελικά Συμπεράσματα

Έπειτα από "σκληρή¨και πολύωρη ενασχόληση με τον τίτλο της Ubisoft, μπορούμε να πούμε πως το συγκεκριμένο μέλος της σειράς είναι από τα καλύτερα που έχουμε αντικρύσει. Μένοντας πιστό στους μηχανισμούς που βελτιστοποίησε το ΙΙΙ, κατάφερε να περάσει δυναμικά στη νέα εποχή, με καλές προσθήκες και αλλαγές στο gameplay και bonuses όπως achievements και extra items. Μπορεί ορισμένες από τις νέες προσθήκες και αλλαγές να καθιστούν το παιχνίδι πιο βατό σε σχέση με τους προκατόχους του, αλλά μην γελιέστε.

Το Heroes VI παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι, ικανό να λυγήσει τα νεύρα και των πιο hardcore παικτών, αλλά -δυστυχώς- με την A.I. να έχει μόνιμα το χέρι στην... τσέπη σας. Αν είστε νέοι στη σειρά, προτείνουμε λοιπόν να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας μόνο στο επίπεδο δυσκολίας "easy". Όταν βέβαια και το easy θυμίζει hardcore για τα περισσότερα παιχνίδια της αγοράς, καταλαβαίνετε το πόσο κουράγιο και υπομονή απαιτεί το παιχνίδι από τον παίκτη. Αν όμως του δώσετε την απαραίτητη προσοχή και χρόνο, το Heroes VI έχει τη δυνατότητα να σας κρατήσει συντροφιά για πολλούς, πολλούς μήνες.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Εκατοντάδες ώρες διάρκειας εθιστικού campaign
 • Πολλές νέες / έξυπνες προσθήκες και αλλαγές
 • Υψηλή δυσκολία, ιδανική για hardcore γούστα
 • Παραμένει απόλυτα πιστό στις ρίζες του
 • Πιο βατό για τους νέους παίκτες

Αρνητικά

 • Αρκετά bugs
 • H A.I. «κλέβει» κατάφωρα τον παίχτη

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν

 • Δεν ξέρω για το παιχνίδι αλλά η Συλλεκτική είναι πολύ ωραία! :)

 • Μάλλον θα το πάρω όταν θα έχουν βγει τα αναμενόμενα και αναπόφευκτα patches που θα στρώνουν τα bugs και την A.I..
  "Έχοντας ξοδέψει κοντά στις 45 ώρες παιχνιδιού, καταφέραμε μόλις να τελειώσουμε ένα τμήμα του τίτλου".
  Τι εννοείς ακριβώς εδώ Αλέξανδρε; :)

 • Για να το παίξω κι εγώ παλαίουρας, όπως λέει και ο Άλεξ, κλασικό παιχνίδι που το παίζαμε σε ...τετράδες. Παρέα, καφέδες, και νυσταγμένοι την άλλη μέρα στο εργαστήριο. Ιδίως το ατελείωτο ΙΙΙ. Και κλασικά, κλεψιάρα A.I. Τι να κάνεις... Και με το V λίγο είχα ασχοληθεί, με αυτό δεν ξέρω. Για christmas το κόβω.

 • θα το αγοραζα σαν παλιος Fan της σειρας, αλλα το pc Μου δεν καλυπτει τα requirement του παιχνιδιου...καποια στιγμη θα το χτυπησω στο μελλον

 • τα παλια ηταν καλυτερα.δε μιλαω απο γραφικα και τεχνικο τομεα.ειδικα το 2

 • Καλό σε γενικές γραμμές το παιχνίδι αλλά έκαναν ένα απο τα μεγαλύτερα λάθη οι δημιουργοί, βγάλανε τις φανταστικές town screens του κάθε fraction και τις αντικατέστησαν με τα γελοία μικρά παραθυράκια που χαλάνε όλο το immersion που είχε η σειρά. Έχει γίνει χαμός με αυτό το θέμα απο την Beta ακόμα το καλοκαίρι, και αναγκάστηκε τελικά η Ubisoft να βγάλει ανακοίνωση και να δεσμευθεί οτι με το πρώτο patch θα προστεθούν οι παλιές καλές town screens.
  Κατα τα άλλα και εφόσον μπουν και τα town screens το παιχνίδι είναι must buy!!

 • To III ακόμα το παίζω. Το καλύτερο της σειράς και όπως λέει και ο Σάββας ατελείωτα ξενύχτια με φίλους. Θυμάμαι μια μέρα παίζαμε 16 ώρες συνεχόμενες χωρίς να το καταλάβουμε :P.
  Τώρα για το VI είχα ασχοληθεί για λίγο με την beta η οποία είχε αρκετά προβλήματα, τώρα για την AI δεν ανησυχώ γιατί έτσι ήταν πάντα, αλλά αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι μην κολλήσω πάλι και χάσω όλα τα άλλα παιχνίδια που βγαίνουν.

 • εγω παντως το εχω και ειναι π α ι χ ν ι δ α ρ α

 • @immortalicus. Σε 45 ώρες παιχνιδιού θαρώ πως έβγαλα το 20% του τίτλου.
  .
  σε κάποια άλλα θέματα που θέσατε:
  Η AI πάντα ήταν έτσι, αλλά αυτή την φορά το παρακάναν.
  Το παιχνίδι δεν μοιάζει με το 5 και το (μετριότατο) 4 αλλά δείχνει να επιστρέφει στο στυλ του 3. Αν σας άρεσε εκείνο, θα σας αρέσει και αυτό.

 • Ωραιο review Αλεξανδρε , Θα ηθελα να σε ρωτησω ,ποιες ειναι οι ελαχιστες απαιτησεις για ενα υπολιγιστη να παιξει αυτο το παιχνιδι. γιατι εγω εχω ενα παλιο υπολογιστη, 6600 gt ,2 gb ram. και 3200 amd επεξεργαστη ,μπορω να το παιξω? θα φτιαξω νεο pc αλλα θα ηθελα να μαθω αν το τραβω το game ? Δεν φενεται παιχνιδι με απαιτησεις αλλα ποτε δεν ξερεις τι χρειαζονται καποια παιχνιδια να σκεφτηται παιζω ανετα σχεδον το modern warfare 2 με αρκετα καλα γραφικα

 • -Απαίσια ΑΙ
  -Απαίσιες πόλεις(οπτικά)
  -Απουσία map generator...
  -Πιο αργός ρυθμός(ειδικά στις μάχες)
  -Το skill tree στην ουσία έχει λιγότερες επιλογές,μιας και οι εξιδεικεύσεις σε κάθε κομμάτι είναι λιγότερες.Άμα δει κάποιος το skill wheel του 5 καταλαβαίνει τι λέω
  -Υπερβολικά μικρά εικονίδια και γραμματοσειρές...
  -Η μουσική είναι η πιο άτονη που έχει ακουστεί σε παιχνίδι της σειράς...
  -Θυμίζει disciples 3 σε στυλ γραφικών και κάποιων μονάδων...
  -Εχει ακόμα μεγάλα φορτώματα ανάμεσα στις μέρες
  -Στη μαγεία τα support μαγικά(σε mass μορφή)είναι πολύ ανώτερα απο τα επιθετικά...
  Έχω παίξει όλη τη σειρά και το 5 το λάτρεψα.Πιο πολύ και απο το 3 και το 2.Ακόμα και το 4 το έλιωσα.Αυτό το παιχνίδι δεν μου άρεσε καθόλου.Λες και προσπαθούν σιγά σιγά να κόψουν κάθε δεσμό με τα παλιά heroes...Θα επιστρέψω στο 5 το οποίο θεωρώ κορυφαίο της σειράς και με το καλύτερο skill tree,που ακόμα και το 3 δεν είχε τόσες επιλογές.Το μόνο του κακό ήταν οτί είχε άσχημα φορτώματα στους extra large χάρτες και πάνω...

 • ναι GamerCY αφού τρέχεις το Modern Warfare 2, θα το τρέξεις και αυτό.

  Spawn16, σε αρκετά από αυτά που λες δεν μπορώ να διαφωνίσω καθώς είναι θέμα γούστου. αλλά είσαι ο πρώτος που ακούω να του αρέσει το 5ο :)
  εκεί που διαφωνώ είναι οι μικρές γραμματοσειρές και εικονίδια καθώς εγώ μια χαρά τα βλέπω όλα αλλά και στον πιο αργό ρυθμό τον οποίο βρήκα σαφέστατα πιο γρήγορο απότι στο παρελθόν χάρη στις αλλαγές.
  όσο για το map generator, ήταν να κυκλοφορήσει από την πρώτη μέρα αλλά μάλλον άργησε. πάντως να το περιμένεις πολύ συντομα.

 • Sky333
  Το 5 δεν άρεσε σε πολλούς ελέω μετάβασης σε 3d γραφικά.Στα φόρουμ(ubisoft,celestial heaven,και σια)φαίνεται ξεκάθαρα.Τα γραφικά δεν κάνουν το παιχνίδι(σίγουρα το ομορφαίνουν και το βοηθάνε),οπότε καθαρά σαν gameplay(που είναι και η δύναμη της σειράς)το 5 τα έσπαγε.Ούτε εκείνο είχε map generator εξαρχής και με το πρώτο patch θα έρθει και αυτός.Το skill tree είναι κακή επιλογή,με πολλές οθόνες και ανούσια specializations.Σχεδόν όλοι στη beta διαλέγαμε αυτό στο kingdom που έδινε έξτρα resources σε ότι έβρισκες..Υποτίθεται οτί το έκαναν για να ψαχτεί περισσότερο ο κόσμος και να μην φτιάχνει συνέχεια τα ίδια builds,αλλά μάταια.Η μαγεία είναι πονεμένη ιστορία πλέον.Τα mass support μαγικά είναι μονόδρομος.Οι σχολές μαγείας στα παλιά ήταν πολύ καλύτερη επιλογή.Αυτό θυμίζει συνοθυλευμα.Το 5 είχε πολλά specialties,triple fire balista,urgash call....Οι πολεις είναι κακή επιλογή.Τα εικονίδια με τόσα υπομενού που έχει πλέον το παιχνίδι και τις αναλύσεις που το παίζουμε πλέον είναι πολύ μικρά και κουράζουν.Ο αργός ρυθμός που είπα οφείλεται στο οτί οι μάχες δεν έχουν πλέον setting ταχύτητας,και οι μονάδες πάνε σχετικά αργά.Επίσης αν δεν βάλεις στα skirmish την επιλογή για ίσο μοίρασμα resources μπορεί να χρειαστεί να ανοιχτεις πολύ για να βρεις κάποια και να χάσεις πολύτιμο χρόνο.Ακόμα για να χτίσεις τελείως μία πόλη πλέον θέλει πιο πολύ χρόνο απότι στα προηγούμενα,και υποχρεώνεσαι να ανοιχτείς περισσότερο.Turtling πλέον σαν τακτική δεν υφίσταται.Τελευταία και κακή επιλογή θεωρώ το convert στις πόλεις.Βοηθάει πολύ αυτόν που είναι μπροστά στο ματς να το τελειώσει χτίζοντας διπλάσιο στρατό της ίδιας παράταξης,αλλά σκοτώνει αυτόν που είναι πίσω και θέλει να επανέρθει.Οι ήρωες στις ταβέρνες πρέπει να είναι μόνο 1ου επιπέδου και αν θέλανε να κόβανε τους πολλούς άχρηστους ήρωες που κάνανε μόνο μεταφορά στρατευμάτων(όπως σωστά προανέφερες στο review),ας βάζανε όριο οτί για κάθε κάστρο να έχεις +1 ήρωα μόνο(για 1 κάστρο 2 ήρωες,για 2 κάστρα 3 ήρωες και πάει λέγοντας).Μου θυμίζει στυλιστικά το disciples 3 πολύ,και προσωπικά νομίζω οτί πήγε να σοβαρέψει σε χρώματα και αίσθηση περισσότερο απότι έπρεπε.Πλέον μετά απο αυτήν την απογοήτευση επιστροφή στα παλιά(η ειδική έκδοση του 5 που έχει και τα 4 πρώτα μέσα είναι ΑΠΛΑ ΟΝΕΙΡΟ)και στα διαλείματτα kings bounty(άντε να δούμε και εκεί το καινούργιο).Σε κάθε σειρά δεν γίνεται να αλλάζεις εταιρεία που το φτιάχνει τόσο εύκολα.Ας κρατούσανε την nival που έδωσε πολύ καλά δείγματα.Όσο για το 3 που το εκθειάζουν όλοι ήταν παιχνιδάρα αλλά δεν είχε τόσες επιλογές στο skill tree όσο το 5,που κάθε φορά που το έπαιζα έφτιαχνα κάτι διαφορετικό σε ήρωα.Αυτά και ελπίζω να μην κούρασα με τα πολλά που έγραψα

 • Επειδή στα πολλά που έγραψα πριν ξέχασα και κάτι βρήκα και ένα πολύ ωραίο post σε forum και το βάζω εδώ το link για να διαβάσει όποιος έχει ώρα να σκοτώσει

  http://www.celestialheavens.com/forums/viewtopic.php?t=12440

 • Στο review λέει λανθασμένα, ΅Stonghold-το άντρο της μαγείας".
  To Stronghold είναι η ωμή δύναμη των βαρβάρων και όχι της μαγείας.

  Στα - έχουμε
  1. Έλλειψη των town screens.
  2. Τα resurses μειώθηκαν.
  3. Τα παράθυρα που βάλανε κουράζουν και χρειάζονται πολλαπλά κλικ για να βρεισ κάτι και τα εικονίδια είναι μικρά.
  4. Η AI κουράζει.
  5. Τα loading times σε μεγάλους χάρτες με πολλούς παίχτες είναι πολύ αργά πάλι!

  Τα περισσότερα τα αναφέρατε στο review και μπράβο πολύ κατατοπιστικό.
  Αυτό με την AI είναι πολύ κουραστικό πάντως, και μου έχει σπάσει τα νεύρα σε σημείο να το παρατήσω για λίγο το παιχνίδι περιμένοντας το πρώτο Patch για να το ξανα αρχίσω. Ακόμα και στο easy να βάλεις την A.I. δεν έχει διαφορά.

 • @Spawn16 Καλα ρε συ , διαβαζα τα - που εβαλες και για μια στιγμη τα πηρα στα σοβαρα μεχρι που ειπες οτι το 5 το λατρεψες περισσοτερο απτο 3 κ το 2 . Το 5 θεωρειτε το χειροτερο αντικειμενικα σε ολη τη σειρα.
  Αυριο θα εχω στα χερια μου το 6 θελω να δω μετα κ πριν το patch τις διαφορες

 • Το 5 καλό ήταν ρε παιδιά απλά είχε τα βαρετα loading times, το 4 για μένα ήταν το χειρότερο με τα 2-3 να είναι τα top.

 • MokilokD τα 3 στραβά που είχε το 5 ήταν οτί τα 3d γραφικά είχαν bugs και παρουσιάζαν κάποιες στιγμές πρόβλημα με τις σκιές,και ότι στην αρχή δεν είχε map generator.Σαν gameplay πρόσφερε περισσότερα απο το 3 ειδικά στο κομμάτι του levelling και του skill tree και φαίνεται άμα κοιτάξεις τα skill wheel και των 2(Το 5 το πρόσφερε μαζί το τελευταίο expansion,του 3 υπάρχει σε πολλά σάιτ).Τελευταίο αρνητικό ήταν τα loading times όταν περνάγανε οι μέρες.Στο gameplay όμως δεν θα διαβάσεις αρνητικά σχόλια σε πολλά φόρουμ,τα προβλήματα ήταν όλα τεχνικού τομέα και λογικό κιόλας μιας και ήταν η μετάβαση στο 3d για πρώτη φορά.Το 6 έχει κυκλοφορήσει ήδη patch απο την πρώτη μέρα(σε μένα έκανε update με του που τελείωσε η εγκατάσταση)

  Arxagelos για τα loading times έχεις απόλυτο δίκιο,αν και στο 6 δεν τα βλέπω και καλύτερα ως τώρα.Είτε είσαι στον πρώτο γύρο είτε στη μέση με πολλούς ήρωες είναι ίδια και απαράλαχτα.Το 5 τα έκανε μαντάρα σε extra large χάρτες και πάνω...

 • Επιτελους..!! Τόσους μήνες το περίμενα.. Για τα προβλήματα που έχει πιστεύω ουι όλα θα τα φτιάξουν με 1-2 uptades.. Την ubisoft δεν την φοβάμουν πότε.Τα πρόσεχε πάντα
  τα παιχνίδια της..

 • @Spawn16
  Φιλε μου διαβασα οτι εγραψες και μπορω να πω οτι τα εχεις αναφερει ολα αυτα που ηθελα να πω.Μπραβο λοιπον αλλα θα ηθελα ομως να συμπληρωσω.Πρωτον ωραιο review.Θελω ομως να διαφωνησω με μερικα πραγματα.Πρωτον τα bugs.Στο κειμενο δεν αναφερονται πολλων τυπων bugs οπως πχ. προβληματα στην ολοκληρωση αποστολων campaign,λαθοι στο creature growth των πολεων σου,πολλα προβληματα με το uplay,κολληματα σε βιντεακια οταν κουνας το ποντικι σου,αναβοσβηνει ο κερσορας διχως λογο,σε μερικα λαπτοπ που δεν ξεκιναει το παιχνιδι και μενει στην μαυρη οθονη και αλλα παρα πολλα(μπειτε στο φορουμ του παιχνιδιου να δειτε οτι παρτυ κανουν τα bugs).Μερικα απο αυτα λοιπον εχουν διορθωθει με patch.Αυτο για κανενα λογω δεν τους δικαιολογει!!Θα επρεπε να ντρεπονται γιατι απο προσωπικη εμπειρια ειναι ενα απο τα πιο buggy παιχνιδια που εχω παιξει.Αυτο λοιπον δεν μπορει να το καταλαβει καποιος που δεν εχει παιξει το παιχνιδι και εχει διαβασει το κειμενο παραπανω.Παρακαλω αμα κανω λαθος δειξτε μου σημεια οπου τα λεει!Απο την αλλη συμφωνω απολυτα με το κειμενο οσον αναφορα την AI .Ειχα διαβασει στο φορουμ του παιχνιδιου ενα thread που εχουν φτιαξει οι ιδιοι οι developers που λενε οτι αργησε το παιχνιδι να βγει λογω οτι ηθελαν μια ανταγωνιστικη AI. Λοιπον περα απο τα ολα τα κλεψιματα που κανει η AI το 1ο patch που βγηκε για το παιχνιδι κανει διορθωσεις ΤΡΑΓΙΚΕΣ για την AI(http://forum.dlh.net/thread.php?threadid=36228).Για να δειτε ποσο ξεφτιλες ειναι...
  Επισης κατι που με νευριασε αφανταστα (μαλλον μονο εμενα) ειναι το οτι εχουν αφαιρεσει εντελως το Lan multiplayer.Πραγματικα εκει παρεδωσα τα οπλα γιατι ηταν η τελευταια σταγονα πριν ξεχηλησει το ποτηρι.Τα bugs διορθωνονται οπως και η AI αμα κανεις υπομονη(που αναγκαστηκα θα κανω μιας και φαν της σειρας) αλλα αυτο ειναι να μην σε σεβονται σαν πελατη.Και γιατι αυτο?Γιατι θελω ο φιλος μου οταν ερθει σπιτι μου να μπορουμε να παιξουμε χωρις την αναγκη ιντερνετ(δηλαδη χωρις τον ελεγχο του DRM που ειναι τοσο ΤΡΑΓΙΚΟ).Εχει το hotseat!Λοιπον to heroes 5 ειχε 2 επιλογες που σε εκαναν να θελεις να παιξεις σε Lan.Ghost Mode και Simultaneously Turns δεν θα τα εξηγησω αλλα ειναι αρκετα για να σε κανουν να παιξεις Lan.Τελος θα ηθελα να τονισω οτι στο κειμενο γραφεται οτι επιτελους μπηκε χρονομετρητης για το ποσο παιζει καθε παικτης.Αυτο υπηρχε στο heroes 3 complete.Καλησπερα σας και περιμενω ΠΟΛΛΕΣ απαντησεις.
  Φιλικα!

Δείξε μου και άλλα...