Ταυτότητα

The Cursed Crusade

The Cursed Crusade

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: XCN
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Kylotonn Ημ. Έκδοσης: 07/10/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Mastertronic Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Κάποιος να σπάσει αυτό το Εκκρεμές

Πολύ δύσκολη αυτή η περίοδος του χρόνου για παιχνίδια μεσαίου και μικρού προϋπολογισμού. Δύσκολη και για παιχνίδια μετρίων προσδοκιών και περιορισμένων δυνατοτήτων. Ακόμα και αν αυτά είναι αξιόλογα. Τι τύχη μπορεί να έχει μία κυκλοφορία σαν το The Cursed Crusade στην πορεία της μεταξύ Συμπληγάδων, που στην παρούσα χρονική περίσταση δεν είναι μόνο δύο, όπως οι γνωστές Συμπληγάδες στο ταξίδι του Ιάσονα. Είναι περισσότερες και πιο επικίνδυνες.

Σαφώς ρόλο παίζει και το πόσο καλό είναι ένα παιχνίδι, που δεν έχει ούτε τα διαφημιστικά μέσα να προβληθεί, ούτε και τα χρήματα να επενδύσει σε πολυδάπανες επιλογές (σκηνοθεσία, τεχνολογία γραφικών, ηθοποιούς κ.ο.κ.) Ας δούμε λοιπόν αν το The Cursed Crusade έχει τις όποιες προοπτικές ώστε να επιβιώσει μέσα στην αρένα των λεόντων.

Ονειρεύομαι...

Cursed_Crusade_01-thumb.jpg"Οι οιωνοί εξαρχής είναι ενθαρρυντικοί, καθώς το παιχνίδι πραγματεύεται την ιστορία του γιού ενός Ναϊτη Ιππότη, ο οποίος με τη βοήθεια ενός Ισπανού μισθοφόρου παίρνει μέρος στην ΙV Σταυροφορία προκειμένου να ανακαλύψει την τύχη του πατέρα του καθώς και ένα πολύτιμο μυστικό αντικείμενο που καθορίζει την κατάρα που τον βαραίνει. Την κατάρα που τον μεταφέρει στο βασίλειο των νεκρών και τον φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο το Θάνατο, αλλά παράλληλα του προσφέρει και μία σειρά εντυπωσιακών δυνάμεων.

Αυτή την κατάρα προσπαθούν και άλλοι να εκμεταλλευτούν, ώστε με τη βοήθεια του μυστικού αντικειμένου να την μετατρέψουν σε εργαλείο για την κατάκτηση της οικουμένης και τη νίκη απέναντι στο θάνατο. Δηλαδή την επίτευξη της Αθανασίας. Ακολουθώντας την ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού διανθίζεται από αξιοπρεπώς σκηνοθετημένα και σεναριακά αποτυπωμένα κινηματογραφικά επεισόδια, ο κεντρικός ήρωας του παιχνιδιού θα ταξιδέψει από τη Γαλλία στους Αγίους Τόπους με ενδιάμεσες στάσεις ένα φρούριο στην Κροατία και την Κωνσταντινούπολη.

Cursed_Crusade_02-thumb.jpgΘα έρθει αντιμέτωπος κυριολεκτικά με λεγεώνες ζωντανών και νεκρών και θα κυνηγήσει την οπτασία του πατέρα του που τον ακολουθεί και τον συμβουλεύει. Έχοντας εξασφαλίσει μία σεβαστή ποικιλία σε τοποθεσίες και περιοχές όπου διεξάγεται, το παιχνίδι ξεδιπλώνει το βασικό πυρήνα του gameplay του που είναι το αμετανόητο και πλούσιο hack ’n’slash. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η μεγάλη ποικιλία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ήρωας και ο σύντροφός του (ο οποίος κάλλιστα μπορεί να ελέγχεται από έναν φίλο του παίκτη σε ένα τοπικό ή δικτυακό co-op) και η μεγάλη γκάμα κινήσεων (combos ή τελικών) που μπορεί να πραγματοποιήσει.

Πλήθος συνδυασμών υπάρχουν στο παιχνίδι και αφορούν το ποιο όπλο χρησιμοποιείται κάθε φορά και το ποιες κινήσεις πραγματοποιούνται. Σπαθιά, σπάθες, ασπίδες, τσεκούρια, κεφαλοθραύστες συνδυάζονται μεταξύ τους και κάθε φορά η γκάμα των κινήσεων είναι διαφορετική. Είναι άλλες οι κινήσεις που κάνει ο παίκτης με το σπαθί και την ασπίδα, άλλες με δύο σπαθιά στα χέρια, άλλες με ένα σπαθί και ένα τσεκούρι κτλ.

Cursed_Crusade_03-thumb.jpgΟι κινήσεις αυτές ξεκλειδώνονται σταδιακά στο παιχνίδι (πέραν των βασικών αρχικών) όταν επενδύσουμε σε αυτές πόντους που κερδίζουμε μετά την πραγματοποίηση μιας αποστολής. Ο τρόπος με τον οποίο θα κατανείμουμε αυτούς τους πόντους είναι στρατηγικής σημασίας, διότι διαφορετικοί αντίπαλοι απαιτούν διαφορετικούς συνδυασμούς από combos και άλλες τακτικές. Το στοιχείο του ότι τα checkpoints απουσιάζουν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, εντείνει την κατάσταση εγρήγορσης στην οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται ο παίκτης. Ακόμα και στο Normal επίπεδο, οι αντίπαλοι δεν αστειεύονται.

Περικυκλώνουν πολύ εύκολα τον παίκτη όταν αυτός δεν προσέξει αρκετά και ο θάνατος είναι εύκολη υπόθεση. Βασική προϋπόθεση ώστε ο παίκτης να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις είναι να καταφέρνει κάθε φορά να αποκρούσει τα χτυπήματα των αντιπάλων (κάτι ανάλογο με το parry του Assassins Creed) και έτσι η μάχη είναι χτισμένη πάνω στην ικανότητα της αντεπίθεσης.

Cursed_Crusade_04-thumb.jpgΠροσοχή όμως, γιατί αντίστοιχα κάτι τέτοιο μπορεί να επιτύχει και ο εχθρός και τότε ο παίκτης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ως ύστατη λύση σε δεινές καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Κατάρα που βαραίνει τους ήρωες και που μεταφέρει το όλο σκηνικό της μάχης σε μία άλλη διάσταση. Εδώ οι πρωταγωνιστές έχουν την υπόσταση δαιμόνων και οι αντίπαλοι την υπόσταση νεκρών. Σε αυτή τη διάσταση οι ήρωες είναι πιο ισχυροί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξεχωριστές δυνάμεις, όπως πυλώνες φωτιάς, αλλά η παρατεταμένη παραμονή σε αυτήν, μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο θάνατο.

Όπως και να έχει, η πλευρά αυτή του παιχνιδιού προσθέτει ποικιλία και κάνει το Gameplay ακόμα πιο ενδιαφέρον. Και ενώ ο τίτλος από άποψη απόκρισης και αίσθηση τα καταφέρνει ικανοποιητικά, τα εύσημα πρέπει να δοθούν και στην ομάδα που ασχολήθηκε με τα γραφικά και την απεικόνιση του παιχνιδιού. Δε διεκδικεί βέβαια δάφνες το The Cursed Crusade, αλλά στέκεται αξιοπρεπώς, αναπαράγοντας την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Cursed_Crusade_05-thumb.jpgΘυμίζει δε σε σημεία το Assassins Creed και την προσέγγισή του στην εποχή των Σταυροφοριών. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι καλός και το animation, φυσικό και ομαλό. Μνείας θα έπρεπε να τύχουν και τα κινηματογραφικά ιντερλούδια, που πέρα από αξιόλογες ερμηνείες, γεμίζουν την ιστορία και είναι ευχάριστα στην παρακολούθηση. Ηχητικά το παιχνίδι προσφέρει πλούσια ηχητικά εφέ και επική μουσική που προσδίδει ένταση στο gameplay. Ταιριάζει δε απόλυτα με το κλίμα του τίτλου.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι παρά το ότι διανύουμε μία υπερκορεσμένη περίοδο σε παιχνίδια και κυκλοφορίες, τίτλοι της ποιότητας του The Cursed Crusade έχουν και προοπτικές και τύχη στην αγορά. Και αυτό το παιχνίδι το καταφέρνει με την αξία του και ανάλογα με αυτά που προσφέρει".

{PAGE_BREAK}

Ξυπνάω...

Διότι διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν πολύ πολύ δύσκολα. Δηλαδή αν το The Cursed Crusade ήταν ένα ακόμα παιχνίδι από τα τόσα, που τα χρήματα τελειώνουν κάπου στη μέση της ανάπτυξης (ίσως και νωρίτερα) και οι δημιουργοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν το προϊόν με φθηνές μεθόδους. Αν το σενάριο ήταν ένα κακογραμμένο συνονθύλευμα θολών και νεφελωδών ιστορικών αναφορών και φτωχής και καταθλιπτικής φαντασίας που δε βγάζει κανένα νόημα.

Αν το gameplay ήταν άγαρμπο και άβολο με την κάμερα να λειτουργεί αυτόνομα, το autolock να δυσκολεύει περισσότερο απ’ όσο διευκολύνει, με το χειριστήριο να μην ανταποκρίνεται και με το χαρακτήρα να εκτελεί combo όποτε θυμάται. Αν το πλήθος των κινήσεων που προσφερόταν, ήταν ένα αχρείαστο κουβάρι αφού η κακή αντιγραφή της ala Assassins Creed απόκρουσης κατέληγε πάντα στις ίδιες δύο τρεις κινήσεις.

Cursed_Crusade_06-thumb.jpgΑν η τεχνητή νοημοσύνη αντιπάλων εξόργιζε και η συμπεριφορά του συντρόφου οδηγούσε σε αχρείαστους θανάτους. Αν προς το τέλος ενός κεφαλαίου χωρίς checkpoint, ο χαρακτήρας κολλούσε σε ένα αόρατο εμπόδιο χωρίς να μπορεί να αντιδράσει και απαιτείτο το “Restart Chapter”. Aν περικυκλωμένος ο παίκτης από τέσσερις αντιπάλους, δε μπορούσε να αντιδράσει γιατί το animation του χτυπήματος από τον ένα ακολουθούνταν από το χτύπημα του επόμενου κ.ο.κ μέχρι την εξάντληση της μπάρας της ζωής.

Αν προκειμένου να ξεκινήσει το combo θα έπρεπε οπωσδήποτε να κινηθεί ο αντίπαλος (σαν turn based ένα πράγμα). Aν πολλές φορές τα βαρετά και άχρηστα cinematics ήταν μεγαλύτερα σε διάρκεια από τα επίπεδα που ακολουθούσαν. Αν προκειμένου να μεγαλώσει η διάρκεια, απανωτά chapters διαδραματίζονταν σε πανομοιότυπα μέρη, με πανομοιότυπους εχθρούς και πανομοιότυπα objectives (“Bring Down the Gates of the Castle pt1, pt2,…pt14”).

Aν στα ίδια μονότονα και αδιάφορα οπτικά επίπεδα επαναλαμβανόταν η ίδια «επική» λούπα για 15-20 λεπτά. Αν μετά από δύο ώρες παιχνιδιού ο παίκτης χανόταν σε ένα κυκεώνα αυτοαναζήτησης και αυτοσυγκέντρωσης αναρωτώμενος «πού πήγαν οι δύο ώρες μου;»

Δυστυχώς δεν υπάρχει "Αν". Η πρώτη σελίδα περιγράφει αυτό που θα θέλαμε και η δεύτερη αυτά τα κωμικοτραγικά που είδαμε παίζοντας το The Cursed Crusade. Μείνετε μακριά...

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

 • Η θεματολογία και η ατμόσφαιρα (αστειευόμαστε)

Αρνητικά

 • Όχι και πολλά πράγματα. Κρατάτε σημειώσεις;

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (39 σχόλια)
 • KTI_23 KTI_23 26 Οκτωβρίου 2011  | 20:16

  μεγαλη απογοητευση..περιμενα περισσοτερα απο αυτο το παιχνιδι...μακαρι ολα τα αν της 2ης σελιδας να ειχαν πραγματοποιηθει...

 • AndreWserr AndreWserr 26 Οκτωβρίου 2011  | 18:11

  μετα απο καμια ωριτσα playthrough, εμεινα ευχαριστημενος θα μπορουσα να πω... το μονο που μου την εσπασε ειναι ο χειρισμος στο pc, ειναι λιγο εκνευριστικός...

 • DarthAltair DarthAltair 26 Οκτωβρίου 2011  | 17:19

  Seta το FF13 μπορεί όντως να είναι για 7,για κάποιους,προσωπικά το καταευχαριστήθηκα και θα του έβαζα άνετα ένα 8.

 • SetaShouji SetaShouji 26 Οκτωβρίου 2011  | 05:36

  Μπορεί ακόμα να λέει πως ζούμε σε δύσκολες εποχές και δεν μπορούμε να δείνουμε συνέχεια 30άρια.

 • lovesfool lovesfool 26 Οκτωβρίου 2011  | 02:25

  Το παρόν review ήταν μάλλον τιμωρία στον Σάββα για τον βαθμό που έβαλε στο Xenoblade και για κάθε άλλο υπερπαίχνιδο στο οποίο έχει στερήσει άδικα και προκλητικά το 10άρι που του άξιζε.

  lol

  (ας βάλω και κανένα lol για να καταλάβει το φιλοflame-on κοινό ότι κάνω πλάκα).

  Δικαιοσύνη...

  http://www.youtube.com/v/q6cyDsuNx_U?version=3&hl=el_GR">http://www.youtube.com/v/q6cyDsuNx_U?version=3&hl=el_GR" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="131" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">

 • george1821 george1821 26 Οκτωβρίου 2011  | 02:17

  Ρε παιδια το παιχνιδι ειναι μαπα. Εκτος βεβαια αν δεν ξερει τι του γινεται του παιδιου που εκανε το review γιατι το 3 σημαινει οτι το παιχνιδι ειναι καλο μονο για ενοικιαση και αν. Δε μπορει να το αδικησε τσο. Και ολοι οσοι λετε να μην το κραζουμε απο τωρα, θα το παρετε μονο οταν πεσει στα 15-20 ευρω, και αυτο λει οτι δεν ειναι στα υποψιν κανενος αρα μιλαμε για εναν τιτλο που θα περασει στα ψιλα.

 • SetaShouji SetaShouji 26 Οκτωβρίου 2011  | 01:13

  Για τον Σάββα παίρνει (τα) 3 αλλά για κάποιον άλλο μπορεί να πάρει 8. Στο FFXIII αν σας έγε κάποιος πως είναι τίτλος του 7 τον βρίζατε και το βγάζατε ΕΠΟΣ. Εδώ κάνουμε τους κινέζους. ;)

 • DarthAltair DarthAltair 25 Οκτωβρίου 2011  | 23:23

  Η ιδαφορά μεταξύ του 7 του ΜΕ που λες και του 3 είναι τεράστια έτσι;Αν ο τίτλος έπαιρνε ένα 6,θα το δοκίμαζα.Οτιδήποτε πιο κάτω,δεν σκάω φράγκο.

 • Senzo Senzo 25 Οκτωβρίου 2011  | 20:56

  Συμφωνο με BrUn022 . δεν εχω παιξει το game αλλα δεν γινετε να βγαζουνε ολοι συμπερασματα και να καταδικαζουνε ενα game γιατι απλα ειδαν την βαθμολογια σε ενα review. πρωτα πρεπει να το παιξεις και μετα να εκφερεις γνωμη. Ετσι γινετε και σε καλες βαθμολογιες και φαγωνοντε ολοι γιατι το uncharted 3 πχ πηρε 9 και οχι 10. κρινεις μονο αφου το εχεις παιξει οχι στα τιφλα. δεν λεω οτι το game δεν αξιζει 3 απλα εγω δεν μπορω να εχω γνωμη γιατι δεν το εχω δει καθολου

 • TheMastas TheMastas 25 Οκτωβρίου 2011  | 20:51

  Πάντος πέρα απο την πλάκα σαν χαρακτήρες και σαν θέμα μου αρέσει και ηχητικά όπως φαίνεται είναι αρκετά καλό

 • chaosComing chaosComing 25 Οκτωβρίου 2011  | 20:23

  το παιχνίδι πρέπει να κάνει καλές πωλήσεις απ' ότι είδα

 • KoulisHHH KoulisHHH 25 Οκτωβρίου 2011  | 20:03

  Τουλάχιστον να έχει εύκολα chievos....:P

 • BrUn022 BrUn022 25 Οκτωβρίου 2011  | 19:30

  Το παιχνιδι εχει αριστουργηματικο soundtrack και δυο συμπαθεστατους χαρακτηρες.Εχει μπολικη δραση και δεν ειναι επαναλαμβανομενο.Το μονο κακο ειναι το πολυ αποτομο τελος του πιο αποτομο κι'απ'του Rage.Και αυτο πιστευω μαρτυραει sequel γιατι πιο αποτομο τελος δεν εχω ξαναδει.Οταν επεσαν οι τιτλοι τελους ειπα,ε? τι εγινε? αλλα παρολα αυτα εμενα προσωπικα μου αρεσε πολυ.Παιχτε το πρωτα το παιχνιδι βγαλτε πορισμα κι'επειτα αμα γουσταρετε καταδικαστε το οχι επειδη ειδατε μια βαθμολογια αμεσως να το διωξετε.Δηλαδη αμα βαλουνε στο Mass Effect 7 κι'οχι 10 δε θα το παιζατε? Ελεος.

 • babinio13 babinio13 25 Οκτωβρίου 2011  | 19:18

  Ωρες ωρες αναρωτιεμαι,τι τραβανε και αυτοι που κανουν τα rewiew,τι να κανεις ομως ολα τα παιχνιδια πρεπει να τα περνας απ το κοσκινο που λενε.Σαββα κανε υπομονη ερχεται το Skyrim.

 • da_samus da_samus 25 Οκτωβρίου 2011  | 19:00

  κριμα το demo μου ειχψε φανει ενδιαφερων

 • TheMastas TheMastas 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:58

  Αυτές είναι οι σωστές βαθμολογίες (οχι σαν κάτι 9 η 9.5 που βάζουνε άλλοι) :)

 • asimodrakos asimodrakos 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:52

  το παιχνιδι δε παλευεται.unistall σε μιση ωρα...

 • NikeFerrari NikeFerrari 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:47

  Και κλάμαν ο Σάββας! :LOL: Αν το παίξω 3 φορές (3 Χ 3), θα πάρει 9; :LOL:

 • admin admin 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:43

  Ακόμα δεν το έχουμε λάβει καν παιδιά. Έχουμε καιρό μπροστά μας.

 • demonikman demonikman 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:35

  Το review του Skyrim ποτε να το περιμενουμε;

 • Gamer-cy Gamer-cy 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:24

  Ωραιος ο Γιατρος για αλλη μια φορα, οσο για το παιχνιδι ενταξει τι να σχολιαση καποιος.

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:19

  Θα ήθελα πολύ να δω τις αντιδράσεις κάποιων αν αυτός ο βαθμός έμπαινε στο uncharted... Εδώ σας χαλάει το 9, με ένα 3 θα άρχιζε πόλεμος

 • AndreWserr AndreWserr 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:15

  παντως εγω το εχω κ σε λιγο το εγκαθιστω... με τραβηξε η ολη φαση, με σταυροφοριες κλπ... :)

 • ASUS85 ASUS85 25 Οκτωβρίου 2011  | 18:14

  Κρίμα

 • SetaShouji SetaShouji 25 Οκτωβρίου 2011  | 17:29

  μα δεν το έφτιαξε η ATLUS. Απλά αυτή το κυκλοφόρησε στο America.

 • skrapas4ever skrapas4ever 25 Οκτωβρίου 2011  | 17:03

  Δεν το περίμενα από την Atlus.

 • aek375 aek375 25 Οκτωβρίου 2011  | 16:54

  Και πολύ του έβαλες Σάββα. Το νοίκιασα το Σ/Κ και ήταν αίσχος. Αναρωτιέμαι σε τι νούμερα θα κυμαίνονται οι πωλήσεις του.

 • DarthAltair DarthAltair 25 Οκτωβρίου 2011  | 16:47

  Καλά ρε Σάββα 3;Βάλτου έναν άσσο.:P

 • Aragonakos Aragonakos 25 Οκτωβρίου 2011  | 16:30

  κριμα.. χαλια βαθμος

 • SetaShouji SetaShouji 25 Οκτωβρίου 2011  | 16:17

  Καλούτσικο.. Περίμενα να μου πετάξεις κανα 5ωρο.. Και στο hard θα φτάνει τις 12 λογικά.. Στα 25 είναι. Σύντομα δεν θα πάει στα 15;;; :P