Ταυτότητα

Batman: Arkham City

Batman: Arkham City

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Rocksteady Studios Ημ. Έκδοσης: 21/10/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Warner Bros Interactive Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Επέστρεψε, καλύτερος από ποτέ

Η Rocksteady, το 2009, μας προσέφερε το Batman: Arkham Asylum, το οποίο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ίσως έκπληξη των τελευταίων χρόνων. Το Arkham Asylum ξεπέρασε εύκολα τις προσδοκίες κοινού και κριτικών και ανάδειξε την, άσημη τότε, Rocksteady σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο ταλαντούχα studios της βιομηχανίας. Δύο χρόνια μετά, το Batman: Arkham City αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς και ένα μεγάλο στοίχημα για τη Rocksteady, η οποία -χωρίς τα πλεονεκτήματα του αιφνιδιασμού και της φρεσκάδας του Asylum- καλείται να ξεπεράσει τις προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε. Το Arkham Asylum δεν ήταν αψεγάδιαστο, αλλά η Rocksteady έδινε υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, και τώρα, μόλις στο τρίτο της παιχνίδι, πετυχαίνει πράγματα που πολύ μεγαλύτερα studios πιθανόν να μην πετύχουν ποτέ.

Πλήθος εχθρών... συγκεντρωμένη πλοκή

Τα γεγονότα του Batman: Arkham City εξελίσσονται 18 μήνες μετά το τέλος του Arkham Asylum. Ο νέος δήμαρχος της πόλης έχει απομονώσει μία περιοχή του Gotham, όπου έχουν περιοριστεί όλα τα κακοποιά στοιχεία. Εκεί θα συναντήσουμε τους Joker, Penguin, Hugo Strange, Mr. Freeze, Ra's al Ghul, Poison Ivy, Two-Face, Riddler, Bane, Zsasz και αρκετούς ακόμα. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς εμπλέκονται στην κεντρική ιστορία, αλλά αυτό θα αφήσουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Arkham-City-01-thumb.jpgΑρχικά δίνεται η εντύπωση πως η Warner και η DC Comics υποχρέωσαν τη Rocksteady να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους χαρακτήρες από το σύμπαν της δεύτερης, αλλά η αίσθηση που μας έμεινε τελικά, είναι πως η Rocksteady ήταν αυτή που χρησιμοποίησε τα χρήματα της Warner και το σύμπαν της DC Comics για να σχεδιάσει ακριβώς το παιχνίδι που οραματιζόταν. Η υπόθεση είναι πολύ σκοτεινή και οι ανατροπές πολλές, απρόβλεπτες και πολύ τολμηρές για οποιοδήποτε blockbuster videogame και ειδικότερα για έναν τίτλο βασισμένο σε μία τόσο γνωστή άδεια χρήσης.

Η αφήγηση στο νέο Batman είναι δεν είναι τόσο "σφιχτοδεμένη" όσο του Arkham Asylum, αλλά συνολικά η ιστορία εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη και ξεπερνάει με ευκολία τα περισσότερα action-adventure παιχνίδια. Επίσης σημαντικό γεγονός, είναι ότι το σενάριο δεν αναλώνεται σε μία μάχη με τον Batman ενάντια σε όλους τους κακούς ενωμένους, αλλά κάθε "super villain" έχει τα δικά του σχέδια, τα οποία ενίοτε τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα υπόλοιπα εγκληματικά μυαλά της πόλης.

Μία πόλη γεμάτη εύθραυστες ισορροπίες

Arkham-City-02-thumb.jpgΤο Arkham City καταφέρνει να προσφέρει μία πόλη γεμάτη αναταραχές, και κακούς με φιλοδοξίες, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για πάρουν το πάνω χέρι. Κατά την περιήγησή μας στην πόλη, ακούμε τους εχθρούς να συζητάνε για το αφεντικό τους ή να σχολιάζουν την πορεία της ιστορίας και τις συγκρούσεις του Batman με άλλους κακούς, βλέποντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την ομάδα που ανήκουν.  Τη στιγμή που RPG δημιουργημένα από πολύ καταλληλότερες -θεωρητικά- ομάδες ανάπτυξης προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αστάθειας σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και διαμορφώνεται σύμφωνα με την πορεία της ιστορίας, αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς, η Rocksteady το κατάφερε σε ένα action-adventure, με μία ιστορία που δεν μας δίνει καν εναλλακτικές επιλογές.

Η Arkham City γίνεται φυσικό περιβάλλον τόσο για τον Batman όσο και για τους αντιπάλους του και η ατμόσφαιρα είναι από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν φτάνει το επίπεδο του Arkham Asylum. Δεν υπάρχουν πια ηχογραφημένες κασέτες με διαλόγους των εχθρών με τους ψυχιάτρους, και δεν υπάρχει ο Scarecrow, ο οποίος προσέφερε στιγμές που το Arkham City δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Arkham-City-03-thumb.jpgΟι εχθροί συνεχίζουν να μας μιλούν συνεχώς, σχολιάζοντας κακεντρεχώς τις κινήσεις μας, αλλά ο ανοικτός κόσμος του Arkham City περιέχει πολλά στοιχεία που μας αποσπούν την προσοχή,  με θετικό τρόπο μεν, αλλά εμποδίζοντας την απόδοση της κλειστοφοβικής και νοσηρής ατμόσφαιρας του Arkham Asylum. Όμως, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που οφείλονται στην πιο ανοικτή δομή του παιχνιδιού, η Rocksteady φτάνει πολύ κοντά και πιστεύουμε ότι ελάχιστοι θα μείνουν παραπονεμένοι. Στην πραγματικότητα, η ατμόσφαιρα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά στοχεύει σε διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Οπότε, τελικά το ζήτημα αυτό είναι μάλλον περισσότερο υποκειμενικό παρά ουσιαστικό.

Παραδοσιακό gameplay και μία πόλη μόνο για εμάς

Το Arkham City μπορεί να περιγράφεται ως "open world" παιχνίδι", αλλά αυτός ο όρος δεν μπορεί να εξηγήσει από μόνος του το σχεδιασμό του νέου επεισοδίου της σειράς. Έχουμε μεν τη δυνατότητα να περιπλανηθούμε ελεύθερα στον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά τα σημαντικότερα γεγονότα διαδραματίζονται μέσα σε κτίρια, όπου ο τίτλος παίρνει ουσιαστικά τη μορφή που είχε το Arkham Asylum. Αυτό σημαίνει ότι εξερευνούμε το εσωτερικό των κτιρίων, λύνοντας απλούς γρίφους για να συνεχίσουμε, και αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς.

Arkham-City-04-thumb.jpgΗ περιπέτεια ξεκινά με τον Batman να έχει από την αρχή όλα τα gadgets που διέθετε στο τέλος του πρώτου παιχνιδιού, κάτι που απελευθερώνει το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων και επιτρέπει τη χρήση των πολλών διαφορετικών ικανοτήτων από νωρίς. Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων είναι εξαιρετικός, εκμεταλλεύεται την ποικιλία των εργαλείων που διαθέτουμε και εξελίσσεται όσο προχωράμε στην περιπέτεια, για να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες που αποκτάμε.

{PAGE_BREAK}

Οι τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε είναι πολλές, αλλά υπάρχει μια περιορισμένη ανακύκλωση περιοχών, η οποία ωστόσο δικαιολογείται πλήρως από το setting και την ιστορία του παιχνιδιού. Η περιήγηση στην Arkham City είναι το ίδιο σημαντική και δίνει ένα νέο αέρα και πολλές νέες δυνατότητες, ενώ ο χειρισμός του Batman έχει αναβαθμιστεί και κάνει την περιήγηση στην πόλη απολαυστική. Για παράδειγμα, με τη χρήση του Grapple Hook και των νέων μηχανισμών "πτήσης" του Σκοτεινού Ιππότη, μπορούμε να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις πολύ γρήγορα. Το μέγεθος της πόλης φαίνεται ιδανικό, αφού είναι αρκετά μεγάλη για να προσφέρει αρκετή ελευθερία, χωρίς να εξαπλώνεται τόσο που να μας αναγκάζει σε άχρηστες, χρονοβόρες μετακινήσεις. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι ο σχεδιασμός της πόλης έχει προσωπικότητα και έτσι είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε από μακριά ένα σημαντικό σημείο που επισκεπτόμαστε δεύτερη φορά.

Ταυτόχρονα, οι αφορμές που μας δίνονται για να παρεκκλίνουμε από την κεντρική πορεία είναι πολλές και ελκυστικές. Όσο προχωράμε, αποκαλύπτονται νέα side quests που μας συστήνουν νέους εχθρούς και, πολύ συχνά, νέες περιοχές προς εξερεύνηση. Τα περισσότερα sidequests είναι το ίδιο καλοφτιαγμένα με την κεντρική ιστορία και εμπλουτίζουν άριστα τον ήδη ελκυστικό κόσμο του παιχνιδιού, ενώ στο Arkham City επιστρέφει και ο Riddler με τους γρίφους του, προσφέροντας και αυτός τη δική του νότα στο σύνολο. Μάλιστα, υπάρχει ένα αρκετά πλούσιο side-quest αφιερωμένο σε αυτόν, καθώς και 400 ερωτηματικά/ collectibles.

Πολλά μυστικά και ένας πάνοπλος detective

Arkham-City-05-thumb.jpgΗ δομή του πρώτου παιχνιδιού -τύπου Metroid θα τολμούσαμε να πούμε- όπου αποκτάμε νέα gadgets για να επισκεφθούμε εκ νέου μια περιοχή και να αποκτήσουμε όσα collectibles δεν μπορούσαμε να πάρουμε την πρώτη φορά, επιστρέφει μεν αλλά όχι το ίδιο έντονα. Αφενός τα νέα gadgets είναι λιγότερα και αφετέρου πολλά από τα ερωτηματικά απαιτούν σαφώς περισσότερη σκέψη. Το detective mode, που τονίζει τα collectibles και τα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να βλέπουμε τους εχθρούς μέσα από τοίχους, επιστρέφει. Αυτή τη φορά η Rocksteady μας κατευθύνει στην ορθολογικότερη χρήση του detective mode, που πλέον δεν μπορεί να λύσει όλα μας τα προβλήματα.

Στους εξωτερικούς χώρους ο μικρός χάρτης -που μας δείχνει την κατεύθυνση του στόχου μας- και το διακριτικό βέλος που μας δείχνει το μέρος που έχουμε επιλέξει από το χάρτη, δεν φαίνονται όταν το detective mode είναι ενεργοποιημένο. Επίσης, τα collectibles -ειδικά στους εξωτερικούς χώρους- είναι τοποθετημένα με τρόπο που κάνουν αισθητή την παρουσία τους χωρίς τη χρήση του detective mode.

Arkham-City-06-thumb.jpgΗ αίσθηση της εξερεύνησης είναι εκπληκτική και από τα δυνατότερα σημεία του Arkham City. Πραγματικά πιστεύουμε ότι όσοι αρέσκονται στα διάσπαρτα μυστικά και στην εξερεύνηση δεν θα αφήσουν το Arkham City πριν ανακαλύψουν τα πάντα, αφού είναι σίγουρο ότι όπου και να μεταβούν, σίγουρα θα ανακαλύψουν κάτι. Επιπλέον, μπορούμε να εντοπίσουμε τα μέλη της συμμορίας του Riddler, που συμμετέχουν σε συμμορίες άλλων κακοποιών, τους οποίους αν  εξοντώσουμε τελευταίους, θα μας μιλήσουν για την τοποθεσία των collectibles στην περιοχή που τους συναντάμε.

Παράλληλα, ορισμένα side quests παρακινούν τον παίκτη να αναζητήσει στοιχεία σε μία ευρύτερη περιοχή, ενώ άλλες αποστολές τον βάζουν να ακολουθήσει τα ίχνη των εχθρών σε έναν ανοικτό κόσμο γεμάτο απειλές και εχθρούς, που έχουν βάλει σκοπό να μας εξοντώσουν. Πραγματικά, ελάχιστα παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν την ικανοποίηση που προκύπτει από την εξερεύνηση στο Arkham City.

Διαφορετικά είδη gameplay, αρμονικά συνδυασμένα

Το Arkham City, όπως και ο προκάτοχός του, περιέχει μάχες σώμα με σώμα και σημεία που απαιτούν stealth προσέγγιση. Σε αντίθεση με το Arkham Asylum, όμως, όπου υπήρχαν διακριτές περιοχές που απαιτούσαν τη χρήση μίας από τις δύο μεθόδους αντιμετώπισης των εχθρών για να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στα διαθέσιμα είδη gameplay, ο σχεδιασμός του Arkham City έχει... ξεφύγει. Αυτή τη φορά οι εναλλαγές ανάμεσα στο stealth και τις μάχες σώμα με σώμα γίνονται εντελώς αβίαστα και φυσικά.

screen1_large-thumb.jpgΕιδικά στους εξωτερικούς χώρους, η θέση και το είδος των εχθρών είναι τόσο αρμονικά επιλεγμένα, που κρύβουν τις σχεδιαστικές σκοπιμότητες της Rocksteady και πείθουν πως οι εχθροί απλά κάνουν την περιπολία τους με γνώμονα την καλύτερη δυνατή προστασία του χώρου και μόνο. Η αρμονία και η ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι αξιοθαύμαστη. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι, όταν συναντάμε αντιπάλους με όπλα, πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα.

Νέα gadgets, απολύτως ισορροπημένα, έρχονται να μας δώσουν επιπλέον επιλογές, ενώ οι εχθροί πλέον είναι εξυπνότεροι και ελέγχουν πολύ καλά το χώρο όταν βρουν ένα μέλος της συμμορίας τους αναίσθητο. Οι κινήσεις μας αγχώνουν τους αντιπάλους, που συχνά μαζεύονται και καλύπτουν καλύτερα ο ένας τον άλλος, ενώ αν τους ξαφνιάσουμε ή τους φοβίσουμε, σταδιακά τα μέλη της ομάδας τους εξαφανίζονται και δεν αποκλείεται κάποιοι να αφήσουν το όπλο τους και να παραδοθούν.

screen2_large-thumb.jpgΕν ολίγοις, το stealth στοιχείο του Arkham City εξακολουθεί να είναι πολύ πιο "light" σε σχέση με καθαρόαιμα stealth παιχνίδια της αγοράς, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο απολαυστικό. Οι μάχες σώμα με σώμα, από την άλλη, ακολουθούν τους κανόνες που έθεσε το Arkham Asylum. Έχουμε στη διάθεση μας δύο βασικές κινήσεις, το χτύπημα και το counter, που αποκρούει τις εχθρικές επιθέσεις και τιμωρεί τους επιτιθέμενους. Συνήθως αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες ομάδες εχθρών σε σχέση με το Arkham Asylum, που μάλιστα έχουν και καλύτερη ΑΙ αφού σηκώνουν και χρησιμοποιούν τα όπλα που αφήνουν τα μέλη της συμμορίας που ανήκουν.

{PAGE_BREAK}

Το σύστημα μάχης του Batman: Arkham City έχει βελτιωθεί και αυτό οφείλεται εν μέρει και στα quick controls, που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε γρήγορα τα gadgets μας, απλά με το πάτημα δύο κουμπιών χωρίς να μπαίνουμε στο menu επιλογής τους. Οι νέες κινήσεις είναι πιο χρήσιμες και η ροή των μαχών είναι "ρευστή" και πολύ διασκεδαστική. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι μάχες, αν και βελτιωμένες, τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού φαίνονται υπερβολικά οικείες. Στη νέα περιπέτεια του Batman επιστρέφουν και τα boss fights, τα οποία όμως δεν έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα. Υπάρχουν δύο εξαιρετικές και πανέξυπνα σχεδιασμένες μάχες με bosses στο Arkham City, αλλά οι περισσότερες αναλώνονται στη χρήση απλά μεγαλύτερων ομάδων απλών εχθρών ή bosses με scripted συμπεριφορά, όπου πρέπει να αποφεύγουμε τις κινήσεις τους μέχρι να μας δώσουν την ευκαιρία να τους χτυπήσουμε. Τα bosses σίγουρα δεν είναι άσχημα και παραμένουν διασκεδαστικά ακόμα και έτσι, όμως έχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Catwoman: Μικρή συμμετοχή αλλά απολαυστική

Την εμφάνισή της στο Arkham City ως playable χαρακτήρας κάνει και η Catwoman. Η Selina Kyle μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από όσους αγόρασαν καινούργιο αντίτυπο του παιχνιδιού ή την αγόρασαν σαν DLC. Η Catwoman έχει μόλις τέσσερις αποστολές, οι οποίες ξεκλειδώνονται όσο προχωράμε στην κεντρική ιστορία. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα mini-campaign, που συνδέεται σε κάποια σημεία με την κεντρική ιστορία, αλλά περιέχει διαφορετικούς εχθρούς και μας μεταφέρει σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Arkham_City_Catwoman-thumb.jpg Η Catwoman έχει διαφορετικά gadgets και μπορεί να αγκιστρωθεί στο ταβάνι όσων περιοχών έχουν συρματοπλέγματα. Ο τρόπος που περιηγείται στον ανοικτό κόσμο του παιχνιδιού έχει εντελώς διαφορετική αίσθηση σε σχέση με τον Batman, αφού χρησιμοποιεί το μαστίγιο της και στη συνέχεια αγκιστρώνεται από τα κτίρια - διαφορές που δεν είναι τόσο ουσιαστικές, αλλά αποτελούν μία ευπρόσδεκτη εναλλαγή. Στις μάχες σώμα με σώμα λίγα πράγματα αλλάζουν, ενώ στα σημεία που υπάρχει stealth η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη, αφού λόγω του τρόπου που κινείται η ηρωίδα, χρειαζόμαστε περισσότερες κινήσεις για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Αν και το "mini-campaign" της Catwoman είναι πολύ μικρό, περιέχει ιδέες που δεν συναντάμε στο κύριο campaign καθώς και μερικές από τις καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού που δεν θα αποκαλύψουμε.

Φαντασία, ποικιλία και η U3 στα καλύτερά της

Το πρώτο πράγμα που κλέβει την προσοχή στα γραφικά του Arkham City είναι το δραματικά βελτιωμένο animation. Από εκεί και πέρα, η ποικιλία στο σχεδιασμό των εχθρών είναι πάρα πολύ μεγάλη, κάτι που επεκτείνεται και στο σχεδιασμό των επιπέδων. Ο σχεδιασμός της Arkham City έχει φαντασία, προσωπικότητα και ποικιλία. Το draw distance είναι πολύ καλό, ενώ δεν συναντήσαμε καθόλου frame drops.

Τα textures χαρακτήρων και περιβάλλοντος κυμαίνονται και αυτά σε πολύ καλά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, το Arkham City δεν είναι το παιχνίδι που θα εντυπωσιάσει τεχνολογικά (στις κονσόλες τουλάχιστον), αλλά παραμένει πανέμορφο. Ο ηχητικός τομέας -για άλλη μία φορά- είναι εξαιρετικός και την παράσταση κλέβει ο Mark Hamil (ξανά) στο ρόλο του Joker, όμως πολύ καλές είναι οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών και προσφέρουν πολλά στην κινηματογραφική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. 

Συμπεράσματα

screen4_large-thumb.jpgΤο Arkham City είναι ένα σπουδαίο και ολοκληρωμένο παιχνίδι, που πετυχαίνει πάρα πολλά πράγματα σε πολλούς τομείς. Και το σπουδαιότερο, είναι απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος, προσφέροντας κάτι ξεχωριστό που δύσκολα θα τολμήσει κάποιος άλλος να αντιγράψει. Θεωρητικά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα, αλλά τι σημασία μπορεί να έχουν όταν το σύνολο είναι τόσο "μεγάλο" και ολοκληρωμένο; Για την ολοκλήρωση της κύριας ιστορίας, με ελάχιστα sidequests, χρειαστήκαμε κάτι περισσότερο από 16 ώρες. Όμως το περιεχόμενο είναι τόσο πλούσιο και απολαυστικό που δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να σταματήσει κάποιος εκεί.

Μετά το τέλος της ιστορίας μπορούμε να περιπλανηθούμε ελεύθερα στον κόσμο του παιχνιδιού και μπορούμε να επιλέξουμε και την Catwoman, η οποία έχει 40 αποκλειστικά collectibles. Επίσης, μπορούμε να ξαναρχίσουμε το παιχνίδι μας με όλες τις αναβαθμίσεις που έχουμε αγοράσει και τους εχθρούς σημαντικά δυνατότερους. Τα challenges maps επιστρέφουν με περισσότερες δυνατότητες, αλλά δεν τα θεωρούμε το ίδιο σημαντικά με τα υπόλοιπα στοιχεία που προσφέρει το παιχνίδι.

Τελικά, δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο λόγο που θα μας έκανε να αποτρέψουμε οποιονδήποτε από το να προμηθευτεί το Batman: Arkham City, είτε αυτός είναι φίλος του Σκοτεινού Ιππότη είτε όχι. Η νέα περιπέτεια του Batman είναι απολαυστική και αξίζει να βρίσκεται στη συλλογή όλων όσων ενδιαφέρονται για τα video games.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • "Σκοτεινή" και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλές εκπλήξεις
 • Απολαυστικό, πολυδιάστατο και άκρως ισορροπημένο gameplay
 • Εξαιρετικός χειρισμός που εγγυάται απολαυστικές... πτήσεις στην Arkham City
 • Εκπληκτική αίσθηση εξερεύνησης που λίγα παιχνίδια μπορούν να ανταγωνιστούν
 • Σκοτεινή ατμόσφαιρα που πετυχαίνει τη δημιουργία μίας "πειστικής" πόλης με εύθραυστες ισορροπίες

Αρνητικά

 • Η ατμόσφαιρα δεν φτάνει το επίπεδο του Arkham Asylum
 • Τα περισσότερα boss fights είναι τυπικά και δίχως έμπνευση

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (105 σχόλια)
 • jimc jimc 02 Νοεμβρίου 2011  | 12:52

  Παιχνιδάρα σαν το 1..

 • lans13 lans13 01 Νοεμβρίου 2011  | 06:58

  O superman τι απέγινε!!!

 • kostas_the_cat kostas_the_cat 01 Νοεμβρίου 2011  | 01:50

  Naiiiiii λαλα αλλα με αυτο την ιδεα οτι βγενη στην Ελλαδα 60 ευρω καλητερα απο εξω σχεδον 20 ευρω κατο

 • Johkam Johkam 31 Οκτωβρίου 2011  | 19:37

  Το Παιχνίδι τα σπάει!

 • Slash Slash 31 Οκτωβρίου 2011  | 16:21

  Απίστευτα πράγματα αν και θα καθυστερίσω πολύ να το πάρω. Αντε και το καλοκαίρι βγαίνει άλλο ένα επικό Μπάτμαν. Στον κινηματογράφο αυτή τη φορά. "The Dark Knight Rises"!!

 • Manos112 Manos112 31 Οκτωβρίου 2011  | 16:07

  Ωραίο Review. Το παιχνίδι τα σπάει κανονικά, αλλά με τόσα games τι να πρωτοπάρουμε??? της Πόπης απο games γίνεται αυτούς τους 2 μήνες!

 • Spiros20 Spiros20 31 Οκτωβρίου 2011  | 12:17

  Εγώ θα συμφωνήσω με το Review. Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο. Ήδη έχω παίξει πολλές ώρες και είμαι ακόμα προς την μέση. Ασχολούμαι και με τα Side Quest μιας και παίζοντας τα θα είναι σαν να παίζεις το Main Story. Παίζοντας κάποιος το Main Story μόνο και μόνο για να το τερματίσει, να πει το τερμάτισα και αυτό και να το παρατήσει στην άκρη (ή να το επιστρέψει πίσω) τότε δεν κάνει καθόλου καλά. Έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνεις που δεν θα καταλάβεις ότι είναι Side Quest. Δεν μπορώ να κάνω και Spoil.

 • giorgos147 giorgos147 30 Οκτωβρίου 2011  | 18:02

  Και εγώ πριν 20' το τελείωσα. Καλό. Ένα 8ράκι με οκτωμιση θα έλεγα. Κάπου-κάπου με κούραζε, κάπου-κάπου έχανα τη μπάλα με το τι έπρεπε να κάνω. Κατά τα άλλα πολύ καλό. =)

 • imjp1982 imjp1982 30 Οκτωβρίου 2011  | 17:56

  Καλησπερε σε ολους..Τερματιζοντας το σημερα το παιχνιδι,δυστηχως ηρθε η απογοητευση...Ο λογος απλος...Η παρα πολυ μικρη διαρκεια του Main Story που δεν ξεπερνα τις 5-6 ωρες...Υοσο μου πηρε χωρις να ασχοληθω καθολου με side quests..Το μονο παρηγορο ειναι οτι το σεναριο ειναι καλο αλλα οχι και κατι το τρομερο..Το 8 αρι μου εγινε 7 αρι...Κριμα...

 • MIXALIS 13 MIXALIS 13 30 Οκτωβρίου 2011  | 13:38

  Παντως παιδια η μουσικη τα σπαει.Ειναι ανετα μεσα στις 5 καλυτερες που εχω ακουσει και ειδικα το κεντρικο soundtrack ειναι Α.π.ι.σ.τ.ε.υ.τ.ο!!!!!!!

 • jinkazama jinkazama 29 Οκτωβρίου 2011  | 15:43

  [b] Παιδες αν εχετε παιξει το ΑΑ και εχετε το save σας in τοτε αναγνωριζει απο μονο του και εχει καποια απο τα εξτρα ηδη.Εκτος απο το Line launcher που ειναι μερος του στορι... ;)

  Πολυ καλο review..! Μπραβο!! :)[/b]

 • phantom76 phantom76 28 Οκτωβρίου 2011  | 18:36

  @kostas1983 δεν εχει ολα τα gadget απο την αρχη, απλως τα βασικα στη συνεχεια περνει καινουρια.

 • mordor56 mordor56 28 Οκτωβρίου 2011  | 18:08

  Θα συμφωνησω με τα σχολια του Sefiroth και οτι ειχαν εναν καλοπροαιρετο τονο...χωρις καμια διαθεση και προθεση αφορισμου του κατα τ αλλα αξιολογου review του Νικου Καβακλη... εκανε καποιες πολυ λογικες ενστασεις και καποιοι εδω μεσα πεταχτηκαν σαν κ εγω δεν ξερω τι, για ποιο λογο ? Οταν διαβαζουμε τα σχολια να προσεχουμε την ουσια ,μην φτασουμε στο σημειο ν αρχισουμε να τα αποριπτουμε ολα με το προσχημα του δηθεν φανμποϊσμου ...το οτι εκανε καποιος ενα σχολιο για κατι που δεν του αρεσε στο οποιοδηποτε review που εγινε δεν σημαινει οτι αυτος ειναι κολλημενος fanboy που στερειται αντικειμενικοτητας ...λιγο προσοχη ......

 • SINESTRO SINESTRO 28 Οκτωβρίου 2011  | 17:20

  Eγώ θα σταθώ στο review καθώς θεωρώ ότι αν δεν έχεις παίξει το παιχνίδι δεν έχει νόημα να σχολιάζεις.Από τα πιο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ reviews που έχω διαβάσει ποτέ μου σε όλα τα μέσα.Αυτό είναι το νόημα ενός review και πολύ reviewers θα έπρεπε να το τυπώσουν και να το'χουν τυφλοσούρτη.Μπράβο.

 • kostas1983 kostas1983 28 Οκτωβρίου 2011  | 13:59

  εχοντας παιξει κανα 3ωρο-4ωρο to review με βρισκει απολυτα συμφωνο. Ειδικα ως προς την ατμοσφαιρα πργμα που εχω γραψει και στο φορουμ. Επισης με χαλασε λιγακι που ειχα ολα τα gadget απο την αρχη. Μετα απο 2 χρονια χρειαστηκα καμποση ωρα οσπου να μπω στο κλιμα. Απο τη στιγμη ομως που μπηκα απολαμβανω καθε στιγμη του AC. Ως προς τα boos fights επισης συμφωνω, λαμπουν δια της απουσιας τους. Προσωπικα ενω θα εδινα 9.5 στο AA μεχρι στιγμης δινω ενα 9 στο AC.

 • K850stratos K850stratos 28 Οκτωβρίου 2011  | 13:27

  @General986 XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAX

 • lovesfool lovesfool 28 Οκτωβρίου 2011  | 13:23

  Κι άλλο παρατρίχα δέκα. Πάντως, δεν περίμενα και το review για να αποφασίσω αν θα το πάρω. Το πρώτο το απόλαυσα, οπότε μπαίνει κι αυτό αυτόματα στην wishlist.

 • phantom76 phantom76 28 Οκτωβρίου 2011  | 13:16

  για ολους αυτους που λενε για το περιβαλον.η rocksteady ειπε πως ηθελε να αλαξει το περιβαλον και πως θα ρισκαρει . για μενα ηταν ευχαριστη και ωραια η αλαγη

 • PjSvs147 PjSvs147 28 Οκτωβρίου 2011  | 13:04

  Εντάξει το game είναι απλά τέλειο. Όντως η ατμόσφαιρα δεν είναι όσο καλή ήταν στο arkham asylum αλλά μπροστά στα τόσα θετικά που έχει αυτό το παιχνίδι, αυτό είναι απλά πολύ μικρό.

 • valkon_gamer valkon_gamer 28 Οκτωβρίου 2011  | 12:41

  9,5 ;;;;; μην γίνεις ποτέ καθηγητής......10 με ΤΟΝΟ ΡΕΕΕ

 • war war 28 Οκτωβρίου 2011  | 07:30

  ελα παμε για 10 λεμε....

 • dennisgameon dennisgameon 28 Οκτωβρίου 2011  | 06:35

  10 παιχνιδαρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • imjp1982 imjp1982 28 Οκτωβρίου 2011  | 05:24

  Καλησπερα σε ολους..Παιζοντας το σημερα το παιχνιδι,δεν μπορω να πω οτι με τρελανε..Αυτο βεβαια ηταν κατι που το περιμενα καθως το πρωτο παιχνιδι ηταν πολυ ατμοσφαιρικο και ειχε και ολα τα θετικα που εχει και αυτο εδω..Ο ανοιχτος κοσμος του ενω αρχικα σε ενθουσιασει και σε βαζει στον πειρασμο να ψαξεις καθε οροφη για να βτεις collectibles η απλα για να δεις την θεα,μετα απο λιγη ωρα κουραζει..Περα απο την ατμοσδαιρα που δεν διαθετει(Παντα συγκριτικα με το πρωτο Batman)δεν του βρηκα αλλα αρνητικα..Ειναι ενα παιχνιδι με πολυ καλα γραφικα,ωραθο και γρηγορο χειρισμο...Για το σεναριο οκ..Ουτε κρυο ουτε ζεστη...Με λιγα λογια...Καλο παιχνιδι αλλα προτιμουσα το πρωτο..Ενα 8 απο εμενα..

 • martian12 martian12 28 Οκτωβρίου 2011  | 04:08

  Το περιμενω με ανοιχτες αγκαλες για pc. Με την πρωτη ευκαιρια, το εχω τσιμπησει!

 • General986 General986 28 Οκτωβρίου 2011  | 02:51

  Παιχνιδάρα, αλλά υπάρχει ένα μικρόοοοοοοοοοοοο θεματάκι:

  [img]http://4.bp.blogspot.com/_2umCamnY7Ac/TJzHX9oeENI/AAAAAAAADk4/s9TjYTFGv2g/s1600/empty_wallet.03.jpg[/img]

 • Animus Animus 28 Οκτωβρίου 2011  | 01:43

  Νικο συγχαρητηρια και απο μενα για το πολυ καλο Review. Tο Αrkham Asylum το εχω στο PC και το εχω πραγματικα λιωσει σε ολα τα επιπεδα δυσκολιας απλα το καλυτερο παιχνιδι με ηρωα τον Batman που βγει και ενα απο τα καλυτερα παιχνιδια στην κατηγορια του τα τελευταια χρονια! Περιμενω να βγει στο PC για να το παρω και αν κρινω απο το Review σου μιλαμε για ενα ακομα αριστουργημα ακομα μεγαλυτερο!

 • silve silve 28 Οκτωβρίου 2011  | 00:12

  Άντε μωρή παιχνιδάρα! Άντε να έρχεται από βδομάδα! :)

 • TolisDown TolisDown 28 Οκτωβρίου 2011  | 00:07

  Νίκο φοβερό review για το επικό παιχνίδι. Εμένα αυτο που δεν μου άρεσε προσωπικά είναι οτι το σύστημα μάχης είναι πολύ έξυπνο μεν, απο την άλλη ομως δεν συμπεριλαμβάνει χτυπήματα με τα πόδια (αποκλειστικά. Και όχι απο αντεπίθεση). Πραγματικά το παιχνίδι έχει ένα τετοιο περιβάλλον που σε εντυπωσιάζει πραγματικά. Το gameplay απίθανο απλά. Είναι παράδεισος για τους λάτρες των super-heros και ενας τρομερός τίτλος απλα για τους Hardcore. Μην το χάσει κανείς

 • nick nick 27 Οκτωβρίου 2011  | 23:55

  @sefiroth δικαιολογημενη η ενσταση σου, η οποια ομως πιστευω οτι θα αμβλυνθει οταν παιξεις το παιχνιδι. Στο 1ο παιχνιδι οντως οι boss fights κουραζαν ορισμενες φορες, κυριως επειδη ηταν πιο δυσκολες απο οτι θα επρεπε. Εδω δεν υπαρχουν τα spikes του ΑΑ και οι boss fights δεν χαλανε τη ροη του παιχνιδιου στο ελαχιστο. Ειναι διασκεδαστικες αλλα θα μπορουσαν να ειναι καλυτερες. Ναι, αρκετες φορες τα boss εξακολουθουν να αφηνουν τα τσιρακια τους να κανουν ολη τη δουλεια. Σαφως και ειναι μειονεκτημα και ευκολη λυση αλλα μιλαμε για ενα αρνητικο που θεωρειται μειονεκτημα εξαιτιας των τεραστιων περιθωριων βελτιωσης που υπαρχουν παρα επειδη δημιουργει καποιο προβλημα. Ακομα και τα μετριοτερα boss fights ειναι βελτιωμενα σε σχεση με το ΑΑ, ενω τα καλυτερα ειναι χιλιομετρα μπροστα.
  Επισης ο χρονος που περνας στα boss fights, καλα ή μέτρια (δεν υπαρχουν broken κ ενοχλητικα boss) είναι πολύ λίγος για να μπορεσει να επισκιασει ολα τα πραγματα που το AC κανει οχι απλα σωστα, αλλα σχεδον τελεια. Εξαλλου πιο παρομοιο παιχνιδι εχει καλυτερα boss; Τα 100% scripted οπου αν χασεις την ευκαιρεια να επιτεθεις περιμενεις μια ωρα κ αποφευγεις τις ιδιες επιθεσεις ξανα και ξανα ; Δε γινεται να δω 2 φοβερα boss fights και να εχω απαιτηση να ειναι ολα στο ιδιο επιπεδο.
  --------------
  Οσο για την ατμοσφαιρα επρεπε να κανω συγκριση με το πρωτο παιχνιδι της σειρας γιατι ενδιαφερει τους υποψηφιους αγοραστες αλλα αυτο δεν αλλαζει οτι μιλαμε για ενα openworld παιχνιδι και δεν εχω παιξει κανενα openworld τιτλο που να πλησιαζει το AC σε αυτο το τομεα. Αλλο παιχνιδι το AA, εκει ηταν απολυτα γραμμικο και σε κατευθυνε βημα προς βημα.Οταν εχεις τον απολυτο ελεγχο του ρυθμου, εχεις τεραστιο πλεονεκτημα σε αυτα τα πραγματα. Οταν μπορεις να πας οπου θελεις οποιον θελεις και να εξαφανιζεσαι ή προσπαθεις να διανυσεις οσο το δυνατον μεγαλυτερη αποσταση χωρις να αγγιξεις το εδαφος, ταρατσιες κτλ .... για πλακα ... ενταξει τι να σου κανουν.
  ----------------------
  ΥΓ : Εμενα οι μαχες μου φαινονται ακομα πιο γρηγορες. Απλα παρτε το update που αυξανει την ταχυτητα τα σας μετα τα 12 συνεχομενα χτυπηματα. Αν σας φαινεται ακομα πιο αργο... παρτε την Catwoman :P
  ----------
  Ναι τα παιρνουμε και απο τον Batman και απο την Catwoman. Ζητησα και απο τον Πιγκουνιο αλλα παρεξηγηθηκε που βαλαμε 9 στο Uncharted (ειναι ο ιδιος ηθοποιος που κανει τον Drake). Α ρε Γιωργο μου χαλασες τη δουλεια!

 • Mix Mix 27 Οκτωβρίου 2011  | 23:52

  Νομίζω είναι σημαντική υποψηφιότητα για GOTY όχι μόνο απο την άποψη ότι είναι ένα πλήρες απο πολλές πλευρές videogame αλλα και επειδή ξεπέρασε τον προκάτοχο του και μαζί τις προσδοκίες όλων.