Επέστρεψε, καλύτερος από ποτέ

Η Rocksteady, το 2009, μας προσέφερε το Batman: Arkham Asylum, το οποίο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ίσως έκπληξη των τελευταίων χρόνων. Το Arkham Asylum ξεπέρασε εύκολα τις προσδοκίες κοινού και κριτικών και ανάδειξε την, άσημη τότε, Rocksteady σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο ταλαντούχα studios της βιομηχανίας. Δύο χρόνια μετά, το Batman: Arkham City αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς και ένα μεγάλο στοίχημα για τη Rocksteady, η οποία -χωρίς τα πλεονεκτήματα του αιφνιδιασμού και της φρεσκάδας του Asylum- καλείται να ξεπεράσει τις προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε. Το Arkham Asylum δεν ήταν αψεγάδιαστο, αλλά η Rocksteady έδινε υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, και τώρα, μόλις στο τρίτο της παιχνίδι, πετυχαίνει πράγματα που πολύ μεγαλύτερα studios πιθανόν να μην πετύχουν ποτέ.

Πλήθος εχθρών... συγκεντρωμένη πλοκή

Τα γεγονότα του Batman: Arkham City εξελίσσονται 18 μήνες μετά το τέλος του Arkham Asylum. Ο νέος δήμαρχος της πόλης έχει απομονώσει μία περιοχή του Gotham, όπου έχουν περιοριστεί όλα τα κακοποιά στοιχεία. Εκεί θα συναντήσουμε τους Joker, Penguin, Hugo Strange, Mr. Freeze, Ra's al Ghul, Poison Ivy, Two-Face, Riddler, Bane, Zsasz και αρκετούς ακόμα. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς εμπλέκονται στην κεντρική ιστορία, αλλά αυτό θα αφήσουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Αρχικά δίνεται η εντύπωση πως η Warner και η DC Comics υποχρέωσαν τη Rocksteady να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους χαρακτήρες από το σύμπαν της δεύτερης, αλλά η αίσθηση που μας έμεινε τελικά, είναι πως η Rocksteady ήταν αυτή που χρησιμοποίησε τα χρήματα της Warner και το σύμπαν της DC Comics για να σχεδιάσει ακριβώς το παιχνίδι που οραματιζόταν. Η υπόθεση είναι πολύ σκοτεινή και οι ανατροπές πολλές, απρόβλεπτες και πολύ τολμηρές για οποιοδήποτε blockbuster videogame και ειδικότερα για έναν τίτλο βασισμένο σε μία τόσο γνωστή άδεια χρήσης.

Η αφήγηση στο νέο Batman είναι δεν είναι τόσο "σφιχτοδεμένη" όσο του Arkham Asylum, αλλά συνολικά η ιστορία εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη και ξεπερνάει με ευκολία τα περισσότερα action-adventure παιχνίδια. Επίσης σημαντικό γεγονός, είναι ότι το σενάριο δεν αναλώνεται σε μία μάχη με τον Batman ενάντια σε όλους τους κακούς ενωμένους, αλλά κάθε "super villain" έχει τα δικά του σχέδια, τα οποία ενίοτε τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα υπόλοιπα εγκληματικά μυαλά της πόλης.

Μία πόλη γεμάτη εύθραυστες ισορροπίες

Το Arkham City καταφέρνει να προσφέρει μία πόλη γεμάτη αναταραχές, και κακούς με φιλοδοξίες, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για πάρουν το πάνω χέρι. Κατά την περιήγησή μας στην πόλη, ακούμε τους εχθρούς να συζητάνε για το αφεντικό τους ή να σχολιάζουν την πορεία της ιστορίας και τις συγκρούσεις του Batman με άλλους κακούς, βλέποντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την ομάδα που ανήκουν.  Τη στιγμή που RPG δημιουργημένα από πολύ καταλληλότερες -θεωρητικά- ομάδες ανάπτυξης προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αστάθειας σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και διαμορφώνεται σύμφωνα με την πορεία της ιστορίας, αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς, η Rocksteady το κατάφερε σε ένα action-adventure, με μία ιστορία που δεν μας δίνει καν εναλλακτικές επιλογές.

Η Arkham City γίνεται φυσικό περιβάλλον τόσο για τον Batman όσο και για τους αντιπάλους του και η ατμόσφαιρα είναι από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν φτάνει το επίπεδο του Arkham Asylum. Δεν υπάρχουν πια ηχογραφημένες κασέτες με διαλόγους των εχθρών με τους ψυχιάτρους, και δεν υπάρχει ο Scarecrow, ο οποίος προσέφερε στιγμές που το Arkham City δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Οι εχθροί συνεχίζουν να μας μιλούν συνεχώς, σχολιάζοντας κακεντρεχώς τις κινήσεις μας, αλλά ο ανοικτός κόσμος του Arkham City περιέχει πολλά στοιχεία που μας αποσπούν την προσοχή,  με θετικό τρόπο μεν, αλλά εμποδίζοντας την απόδοση της κλειστοφοβικής και νοσηρής ατμόσφαιρας του Arkham Asylum. Όμως, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που οφείλονται στην πιο ανοικτή δομή του παιχνιδιού, η Rocksteady φτάνει πολύ κοντά και πιστεύουμε ότι ελάχιστοι θα μείνουν παραπονεμένοι. Στην πραγματικότητα, η ατμόσφαιρα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά στοχεύει σε διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Οπότε, τελικά το ζήτημα αυτό είναι μάλλον περισσότερο υποκειμενικό παρά ουσιαστικό.

Παραδοσιακό gameplay και μία πόλη μόνο για εμάς

Το Arkham City μπορεί να περιγράφεται ως "open world" παιχνίδι", αλλά αυτός ο όρος δεν μπορεί να εξηγήσει από μόνος του το σχεδιασμό του νέου επεισοδίου της σειράς. Έχουμε μεν τη δυνατότητα να περιπλανηθούμε ελεύθερα στον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά τα σημαντικότερα γεγονότα διαδραματίζονται μέσα σε κτίρια, όπου ο τίτλος παίρνει ουσιαστικά τη μορφή που είχε το Arkham Asylum. Αυτό σημαίνει ότι εξερευνούμε το εσωτερικό των κτιρίων, λύνοντας απλούς γρίφους για να συνεχίσουμε, και αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς.

Η περιπέτεια ξεκινά με τον Batman να έχει από την αρχή όλα τα gadgets που διέθετε στο τέλος του πρώτου παιχνιδιού, κάτι που απελευθερώνει το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων και επιτρέπει τη χρήση των πολλών διαφορετικών ικανοτήτων από νωρίς. Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων είναι εξαιρετικός, εκμεταλλεύεται την ποικιλία των εργαλείων που διαθέτουμε και εξελίσσεται όσο προχωράμε στην περιπέτεια, για να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες που αποκτάμε.

{PAGE_BREAK}

Οι τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε είναι πολλές, αλλά υπάρχει μια περιορισμένη ανακύκλωση περιοχών, η οποία ωστόσο δικαιολογείται πλήρως από το setting και την ιστορία του παιχνιδιού. Η περιήγηση στην Arkham City είναι το ίδιο σημαντική και δίνει ένα νέο αέρα και πολλές νέες δυνατότητες, ενώ ο χειρισμός του Batman έχει αναβαθμιστεί και κάνει την περιήγηση στην πόλη απολαυστική. Για παράδειγμα, με τη χρήση του Grapple Hook και των νέων μηχανισμών "πτήσης" του Σκοτεινού Ιππότη, μπορούμε να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις πολύ γρήγορα. Το μέγεθος της πόλης φαίνεται ιδανικό, αφού είναι αρκετά μεγάλη για να προσφέρει αρκετή ελευθερία, χωρίς να εξαπλώνεται τόσο που να μας αναγκάζει σε άχρηστες, χρονοβόρες μετακινήσεις. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι ο σχεδιασμός της πόλης έχει προσωπικότητα και έτσι είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε από μακριά ένα σημαντικό σημείο που επισκεπτόμαστε δεύτερη φορά.

Ταυτόχρονα, οι αφορμές που μας δίνονται για να παρεκκλίνουμε από την κεντρική πορεία είναι πολλές και ελκυστικές. Όσο προχωράμε, αποκαλύπτονται νέα side quests που μας συστήνουν νέους εχθρούς και, πολύ συχνά, νέες περιοχές προς εξερεύνηση. Τα περισσότερα sidequests είναι το ίδιο καλοφτιαγμένα με την κεντρική ιστορία και εμπλουτίζουν άριστα τον ήδη ελκυστικό κόσμο του παιχνιδιού, ενώ στο Arkham City επιστρέφει και ο Riddler με τους γρίφους του, προσφέροντας και αυτός τη δική του νότα στο σύνολο. Μάλιστα, υπάρχει ένα αρκετά πλούσιο side-quest αφιερωμένο σε αυτόν, καθώς και 400 ερωτηματικά/ collectibles.

Πολλά μυστικά και ένας πάνοπλος detective

Η δομή του πρώτου παιχνιδιού -τύπου Metroid θα τολμούσαμε να πούμε- όπου αποκτάμε νέα gadgets για να επισκεφθούμε εκ νέου μια περιοχή και να αποκτήσουμε όσα collectibles δεν μπορούσαμε να πάρουμε την πρώτη φορά, επιστρέφει μεν αλλά όχι το ίδιο έντονα. Αφενός τα νέα gadgets είναι λιγότερα και αφετέρου πολλά από τα ερωτηματικά απαιτούν σαφώς περισσότερη σκέψη. Το detective mode, που τονίζει τα collectibles και τα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να βλέπουμε τους εχθρούς μέσα από τοίχους, επιστρέφει. Αυτή τη φορά η Rocksteady μας κατευθύνει στην ορθολογικότερη χρήση του detective mode, που πλέον δεν μπορεί να λύσει όλα μας τα προβλήματα.

Στους εξωτερικούς χώρους ο μικρός χάρτης -που μας δείχνει την κατεύθυνση του στόχου μας- και το διακριτικό βέλος που μας δείχνει το μέρος που έχουμε επιλέξει από το χάρτη, δεν φαίνονται όταν το detective mode είναι ενεργοποιημένο. Επίσης, τα collectibles -ειδικά στους εξωτερικούς χώρους- είναι τοποθετημένα με τρόπο που κάνουν αισθητή την παρουσία τους χωρίς τη χρήση του detective mode.

Η αίσθηση της εξερεύνησης είναι εκπληκτική και από τα δυνατότερα σημεία του Arkham City. Πραγματικά πιστεύουμε ότι όσοι αρέσκονται στα διάσπαρτα μυστικά και στην εξερεύνηση δεν θα αφήσουν το Arkham City πριν ανακαλύψουν τα πάντα, αφού είναι σίγουρο ότι όπου και να μεταβούν, σίγουρα θα ανακαλύψουν κάτι. Επιπλέον, μπορούμε να εντοπίσουμε τα μέλη της συμμορίας του Riddler, που συμμετέχουν σε συμμορίες άλλων κακοποιών, τους οποίους αν  εξοντώσουμε τελευταίους, θα μας μιλήσουν για την τοποθεσία των collectibles στην περιοχή που τους συναντάμε.

Παράλληλα, ορισμένα side quests παρακινούν τον παίκτη να αναζητήσει στοιχεία σε μία ευρύτερη περιοχή, ενώ άλλες αποστολές τον βάζουν να ακολουθήσει τα ίχνη των εχθρών σε έναν ανοικτό κόσμο γεμάτο απειλές και εχθρούς, που έχουν βάλει σκοπό να μας εξοντώσουν. Πραγματικά, ελάχιστα παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν την ικανοποίηση που προκύπτει από την εξερεύνηση στο Arkham City.

Διαφορετικά είδη gameplay, αρμονικά συνδυασμένα

Το Arkham City, όπως και ο προκάτοχός του, περιέχει μάχες σώμα με σώμα και σημεία που απαιτούν stealth προσέγγιση. Σε αντίθεση με το Arkham Asylum, όμως, όπου υπήρχαν διακριτές περιοχές που απαιτούσαν τη χρήση μίας από τις δύο μεθόδους αντιμετώπισης των εχθρών για να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στα διαθέσιμα είδη gameplay, ο σχεδιασμός του Arkham City έχει... ξεφύγει. Αυτή τη φορά οι εναλλαγές ανάμεσα στο stealth και τις μάχες σώμα με σώμα γίνονται εντελώς αβίαστα και φυσικά.

Ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, η θέση και το είδος των εχθρών είναι τόσο αρμονικά επιλεγμένα, που κρύβουν τις σχεδιαστικές σκοπιμότητες της Rocksteady και πείθουν πως οι εχθροί απλά κάνουν την περιπολία τους με γνώμονα την καλύτερη δυνατή προστασία του χώρου και μόνο. Η αρμονία και η ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι αξιοθαύμαστη. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι, όταν συναντάμε αντιπάλους με όπλα, πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα.

Νέα gadgets, απολύτως ισορροπημένα, έρχονται να μας δώσουν επιπλέον επιλογές, ενώ οι εχθροί πλέον είναι εξυπνότεροι και ελέγχουν πολύ καλά το χώρο όταν βρουν ένα μέλος της συμμορίας τους αναίσθητο. Οι κινήσεις μας αγχώνουν τους αντιπάλους, που συχνά μαζεύονται και καλύπτουν καλύτερα ο ένας τον άλλος, ενώ αν τους ξαφνιάσουμε ή τους φοβίσουμε, σταδιακά τα μέλη της ομάδας τους εξαφανίζονται και δεν αποκλείεται κάποιοι να αφήσουν το όπλο τους και να παραδοθούν.

Εν ολίγοις, το stealth στοιχείο του Arkham City εξακολουθεί να είναι πολύ πιο "light" σε σχέση με καθαρόαιμα stealth παιχνίδια της αγοράς, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο απολαυστικό. Οι μάχες σώμα με σώμα, από την άλλη, ακολουθούν τους κανόνες που έθεσε το Arkham Asylum. Έχουμε στη διάθεση μας δύο βασικές κινήσεις, το χτύπημα και το counter, που αποκρούει τις εχθρικές επιθέσεις και τιμωρεί τους επιτιθέμενους. Συνήθως αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες ομάδες εχθρών σε σχέση με το Arkham Asylum, που μάλιστα έχουν και καλύτερη ΑΙ αφού σηκώνουν και χρησιμοποιούν τα όπλα που αφήνουν τα μέλη της συμμορίας που ανήκουν.

{PAGE_BREAK}

Το σύστημα μάχης του Batman: Arkham City έχει βελτιωθεί και αυτό οφείλεται εν μέρει και στα quick controls, που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε γρήγορα τα gadgets μας, απλά με το πάτημα δύο κουμπιών χωρίς να μπαίνουμε στο menu επιλογής τους. Οι νέες κινήσεις είναι πιο χρήσιμες και η ροή των μαχών είναι "ρευστή" και πολύ διασκεδαστική. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι μάχες, αν και βελτιωμένες, τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού φαίνονται υπερβολικά οικείες. Στη νέα περιπέτεια του Batman επιστρέφουν και τα boss fights, τα οποία όμως δεν έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα. Υπάρχουν δύο εξαιρετικές και πανέξυπνα σχεδιασμένες μάχες με bosses στο Arkham City, αλλά οι περισσότερες αναλώνονται στη χρήση απλά μεγαλύτερων ομάδων απλών εχθρών ή bosses με scripted συμπεριφορά, όπου πρέπει να αποφεύγουμε τις κινήσεις τους μέχρι να μας δώσουν την ευκαιρία να τους χτυπήσουμε. Τα bosses σίγουρα δεν είναι άσχημα και παραμένουν διασκεδαστικά ακόμα και έτσι, όμως έχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Catwoman: Μικρή συμμετοχή αλλά απολαυστική

Την εμφάνισή της στο Arkham City ως playable χαρακτήρας κάνει και η Catwoman. Η Selina Kyle μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από όσους αγόρασαν καινούργιο αντίτυπο του παιχνιδιού ή την αγόρασαν σαν DLC. Η Catwoman έχει μόλις τέσσερις αποστολές, οι οποίες ξεκλειδώνονται όσο προχωράμε στην κεντρική ιστορία. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα mini-campaign, που συνδέεται σε κάποια σημεία με την κεντρική ιστορία, αλλά περιέχει διαφορετικούς εχθρούς και μας μεταφέρει σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Η Catwoman έχει διαφορετικά gadgets και μπορεί να αγκιστρωθεί στο ταβάνι όσων περιοχών έχουν συρματοπλέγματα. Ο τρόπος που περιηγείται στον ανοικτό κόσμο του παιχνιδιού έχει εντελώς διαφορετική αίσθηση σε σχέση με τον Batman, αφού χρησιμοποιεί το μαστίγιο της και στη συνέχεια αγκιστρώνεται από τα κτίρια - διαφορές που δεν είναι τόσο ουσιαστικές, αλλά αποτελούν μία ευπρόσδεκτη εναλλαγή. Στις μάχες σώμα με σώμα λίγα πράγματα αλλάζουν, ενώ στα σημεία που υπάρχει stealth η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη, αφού λόγω του τρόπου που κινείται η ηρωίδα, χρειαζόμαστε περισσότερες κινήσεις για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Αν και το "mini-campaign" της Catwoman είναι πολύ μικρό, περιέχει ιδέες που δεν συναντάμε στο κύριο campaign καθώς και μερικές από τις καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού που δεν θα αποκαλύψουμε.

Φαντασία, ποικιλία και η U3 στα καλύτερά της

Το πρώτο πράγμα που κλέβει την προσοχή στα γραφικά του Arkham City είναι το δραματικά βελτιωμένο animation. Από εκεί και πέρα, η ποικιλία στο σχεδιασμό των εχθρών είναι πάρα πολύ μεγάλη, κάτι που επεκτείνεται και στο σχεδιασμό των επιπέδων. Ο σχεδιασμός της Arkham City έχει φαντασία, προσωπικότητα και ποικιλία. Το draw distance είναι πολύ καλό, ενώ δεν συναντήσαμε καθόλου frame drops.

Τα textures χαρακτήρων και περιβάλλοντος κυμαίνονται και αυτά σε πολύ καλά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, το Arkham City δεν είναι το παιχνίδι που θα εντυπωσιάσει τεχνολογικά (στις κονσόλες τουλάχιστον), αλλά παραμένει πανέμορφο. Ο ηχητικός τομέας -για άλλη μία φορά- είναι εξαιρετικός και την παράσταση κλέβει ο Mark Hamil (ξανά) στο ρόλο του Joker, όμως πολύ καλές είναι οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών και προσφέρουν πολλά στην κινηματογραφική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. 

Συμπεράσματα

Το Arkham City είναι ένα σπουδαίο και ολοκληρωμένο παιχνίδι, που πετυχαίνει πάρα πολλά πράγματα σε πολλούς τομείς. Και το σπουδαιότερο, είναι απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος, προσφέροντας κάτι ξεχωριστό που δύσκολα θα τολμήσει κάποιος άλλος να αντιγράψει. Θεωρητικά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα, αλλά τι σημασία μπορεί να έχουν όταν το σύνολο είναι τόσο "μεγάλο" και ολοκληρωμένο; Για την ολοκλήρωση της κύριας ιστορίας, με ελάχιστα sidequests, χρειαστήκαμε κάτι περισσότερο από 16 ώρες. Όμως το περιεχόμενο είναι τόσο πλούσιο και απολαυστικό που δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να σταματήσει κάποιος εκεί.

Μετά το τέλος της ιστορίας μπορούμε να περιπλανηθούμε ελεύθερα στον κόσμο του παιχνιδιού και μπορούμε να επιλέξουμε και την Catwoman, η οποία έχει 40 αποκλειστικά collectibles. Επίσης, μπορούμε να ξαναρχίσουμε το παιχνίδι μας με όλες τις αναβαθμίσεις που έχουμε αγοράσει και τους εχθρούς σημαντικά δυνατότερους. Τα challenges maps επιστρέφουν με περισσότερες δυνατότητες, αλλά δεν τα θεωρούμε το ίδιο σημαντικά με τα υπόλοιπα στοιχεία που προσφέρει το παιχνίδι.

Τελικά, δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο λόγο που θα μας έκανε να αποτρέψουμε οποιονδήποτε από το να προμηθευτεί το Batman: Arkham City, είτε αυτός είναι φίλος του Σκοτεινού Ιππότη είτε όχι. Η νέα περιπέτεια του Batman είναι απολαυστική και αξίζει να βρίσκεται στη συλλογή όλων όσων ενδιαφέρονται για τα video games.

Νίκος Καβακλής

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Rocksteady StudiosΗμ. Έκδοσης: 21/10/2011
PEGI: 16Εκδότης: Warner Bros InteractiveΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • "Σκοτεινή" και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλές εκπλήξεις
 • Απολαυστικό, πολυδιάστατο και άκρως ισορροπημένο gameplay
 • Εξαιρετικός χειρισμός που εγγυάται απολαυστικές... πτήσεις στην Arkham City
 • Εκπληκτική αίσθηση εξερεύνησης που λίγα παιχνίδια μπορούν να ανταγωνιστούν
 • Σκοτεινή ατμόσφαιρα που πετυχαίνει τη δημιουργία μίας "πειστικής" πόλης με εύθραυστες ισορροπίες

Αρνητικά

 • Η ατμόσφαιρα δεν φτάνει το επίπεδο του Arkham Asylum
 • Τα περισσότερα boss fights είναι τυπικά και δίχως έμπνευση

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Κι αλλη παιχνιδαρα....

 • Αυτά είναι! Μπράβο!

 • πρωτος!

 • Ξεκιναω διαβασμα!!! Τα περνετε απο τον Spider-Man διοτι αξιζε για 10αρι!!! :LOL:
  Τα bosses ειναι οπως στο Αsylum; Διοτι ηταν ευκολα. Ειδικα ο Joker ηταν απογοητευτικος...

 • Πολύ καλό παιχνίδι. Το μόνο που δε μου άρεσε είναι όταν περπατάς πάνω από τους εχθρούς που ο Μπατμαν περνά από μέσα τους αντί να τους πατάει από πάνω... Εξαιρετικός ο χειρισμός, απίστευτα γραφικά. Ένα διαμάντι! 10 από μένα :-)

 • Τέλειωσα το διάβασμα και επιστρέφω στο παιχνίδι!! Α και ένα φτωχό 10ράκι απο μένα!!!!

 • 10αράκι και από μένα αλλά με προβλημάτισε αυτό που λές ρε Νικο.Δεν φτάνει ατμόσφαρια ΑΑ? Εγώ περίμενα να την ξεπεράσει κιόλας

 • Μπραβο για το review Νίκο! Μπράβο και στην Rocksteady που μας προσέφερε πάλι μια παιχνιδάρα!

 • ωραίο και απλό review, αγορά του παιχνιδιού με το πρώτο price drop !!!

 • Αριστουργημα και καψιμο στα ορια!!!
  1η μου φορα που θα ασχοληθω με τη σειρα ελπιζω να μην το μετανιωσω!! :)

 • πολυ καλο παιχνιδι 10 με με ολα..!!!

 • μονο 9,5?απογοητευτικα!

 • Και άλλο αριστούργημα. Απ'τις εικόνες θυμίζει πολύ Χριστούγεννα και συνειρμικά μεταφέρομαι και στο Batman Returns.
  Mια ερώτηση. Το melee combat παρατήρησες αν έγινε ποιό αργό;

 • Συμφωνώ απόλυτα με το review. Τα bosses παραμένουν έυκολα, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν καλύτερη από το ΑΑ.

 • Εξαιρετικό review Νίκο ! Πραγματικά καλύτερο απο ποτέ το game ! Απο τους must have τίτλους της γενιάς είτε είναι κάποιος φίλος του Batman ,είτε όχι . H συλλεκτική που πήρα είναι σαφώς καλύτερη απο του asylum. Συμφωνώ με το review και για την Catwoman ,ευχάριστη προσθήκη ,ελαφρά διαφοροποιημένη αίσθηση δίνει ο χειρισμός της.
  Συνολικά μια εξαιρετική gaming εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς !

 • Must-buy, must-play. Επιτέλους και ένα παιχνίδι που έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από τον προκάτοχό του, και μάλιστα δίχως να θυσιάζει κάτι σε ποιότητα.
  Baaatmaaaaaaaannn... na na na na... Baaatmaaaaaannn!! :P

 • Εχτες μου ηρθε η συλλεκτικη,η οποια ειναι πολυ καλυτερη απο αυτη του 1ou Batman.

 • Εγώ ακόμα περιμένω να βγεί σε pc...κλαψ!

 • Για ενα περιεργο λογο ακομη δεν εχω παιξει καν το πρωτο(εκτος το demo),καθως ολο κατι αλλο αγοραζα την τελευταια στιγμη.Θα αγορασω λοιπον το πρωτο,χωρις παντως να βιαζομαι ιδιαιτερα(δεν ξερω,δεν μου αρεσε πολυ το demo),και καποια στιγμη,ισως σε κανενα χρονο,να αγορασω και αυτο.Γενικα,συνηθως καταστρωνω την δικη μου στρατηγικη με το τι παιχνιδια θα αγορασω και ποτε.

 • Δεν πειράζει Πάνο! Και εγώ θα περιμένω για PC. Όπως είπα, πάει πολύ με χιονοκατάσταση ο τίτλος.

 • Διαφωνω με το 1ο αρνητικο καθετα! Και εννοειται οτι συμφωνω με το 2ο...

 • 9.5? Αρα ειναι καλυτερο απο το uncharted?
  :evil

 • Πολύ καλός βαθμός. Περιμένω την συλλεκτική να έρθει. Τον επίλογο διάβασα μόνο μιας και όλα τα υπόλοιπα θα τα δω απο μόνος μου. Κρίμα για τα boss fights. Λογικά μιλάμε για τον ορισμό του sequel.

 • C'mon Bats! ;)

 • σιγουρη αγορα... το περιμενα πως κ πως... :)

 • To περιμένω με αγωνία και λαχτάρα... Παιχνιδάρα, έλα μου....

 • Φοβερό παιχνίδι... 10 άρι για μένα, και μέχρι στιγμή GOTY

 • Το καλυτερο Action-Adventure αυτης της γενιας,απλα πραγματα.

 • Το παιχνίδι είναι τόσο καλό που δεν μπορείς να το αφήσεις και να μην κάνεις όλα τα Side-quests τα αφεντικά όντως είναι ευκόλα αλλα δεν με χαλάει και τόσο , μπροστά σε τέτοιο παιχνίδι που μας δώσανε μπράβο τους μακάρι να βγαίνουν καθέ χρόνο τέτοια παιχνίδια. 10/10 απο εμένα.

 • υποψηφιο για goty μαζι με την εξαπατηση του drake..!!!

 • Εχω μια μεγαλη ενσταση: Αν και δεν το εχω παιξει ακομα, νομιζω πως το αρνητικο ''τυπικα boss fights'' ειναι αρκετα μεγάλο για το ειδος του παιχνιδιου και για το συγκεκριμενο παιχνιδι ειδικα που το 9.5 δεν δικαιολογειται.Δηλαδη εαν ημουν στη θεση του κριτικου αυτο το στοιχειο θα με ξενιζε αρκετα ωστε να κοψω μεγαλυτερο βαθμο.Και εξηγουμαι: Ενα παιχνιδι σαν αυτο που το ημισυ της επιτυχιας ειναι το gameplay του Batman και το αλλο ήμισυ ειναι η ορθη απεικονιση των θανασιμων εχθρων του, στην περιπτωση που το δευτερο χωλαινει, υπαρχει ενα σχετικα μειζον προβλημα.Και γενικα τα boss fights ειναι ενα σημαντικο κομματι, ισως και το μεγαλυτερο, για το ειδος που υπηρετει το παιχνιδι εν αντιθεσει με π.χ. Deus ex που αν λειπανε τα boss fights θα ηταν ακομα καλύτερο. Κανω quote απο ποστ μου στο φορουμ για τον προκατοχο του :

  ''-Απογοητευση τα bosses.Aνεπνευστα.
  -Θα ηθελα μεγαλυτερη ποικιλια σε εχθρους.

  Ειναι προφανες οτι οι δημιουργοι γουσταραν και το κομικ αλλα και αυτο που κανουν.

  Προς το παρον το παιχνιδι ως ειναι, παιρνει με μεγαλη ευκολια το 7/10.Προσωπικα θα του βαλω 8/10 διοτι ο χαρακτηρας του Τζοκερ ηταν θεσπεσιος.Ομως υπαρχει χωρος για φοβερη βελτιωση στο 2 και ελπιζω να γινει.Κατι αναλογο με το assassin's creed.''


  Προς το παρον κρατω μικρο καλαθι ελεω της αναφορας στο review περι boss που κουραζαν και που σου εστελναν τα minions να κανεις τη δουλεια, πραγμα που δειχνει στασιμοτητα απο το πρωτο συν του οτι λειπει κατι αναλογο του Σκιαχτρου ως εμπειρια.Σιγουρα θα ειναι ευχαριστη εμπειρια οπως ηταν και το πρωτο αλλα θελω να δω κατα ποσο βελτιωθηκε και αν βελτιωθηκε.

 • Εντάξει, ότι είπε στο review ο Νίκος... Αν και, κατα κάποιον τρόπο, ο Μπάτμαν ΠΑΝΤΑ νικάει με ευκολία τους αντιπάλους του :P... Αλλά εντάξει, ίσως μερικές φορές είναι πιο εύκολο του κανονικού... Την άποψη μου την έχω πει στο forum, 10άρα τσακιστή!!!! :P

 • ωραιο review.και πολυ καλο παιχνιδι.αλλα no money,no honey παω για U3

 • εχουμε γινει ολοι ειδημωνες στα reviews και στον τροπο βαθμολογιας.Βλεπω τα παραπονα στο uncharted βλεπω και δω και δεν μπορω να καταλαβω....
  ΡΕ παιδια ειναι μια αποψη ολο το review.φτανουμε στα συμπερασματα αρνητικα-θετικαι εχουμε το τελικο αποτελεσμα.δηλαδη δεν μεινωνει ο γραφων 0,5 απλα και μονο για τα boss fights..πιστευω οτι ο τελικος βαθμος εχει να κανει με το τι σου εδωσε ο τιτλος ΣΥΝΟΛΙΚΑ.τελειο παιχνιδι δεν υπαρχει...χωνεψτε το...

 • Ωραίο review.Φαίνεται παιχνιδάρα.

 • Δηλαδη θα πρεπει να κοψουμε την οποιαδηποτε καλοπροαιρετη κριτικη; Και ειδικα οταν προσωπικα κανω ενα σχολιο καθε 3-4 μηνες οταν θελω να πω και εχω να πω κατι ουσιαστικο, το οποιο δεν αναλωνεται μονο σε GOTY ή υπερεκτιμημενο.Συγγνωμη το συγκεκριμενο αρνητικο το εχει διαπιστωσει ο κριτικος και στο πρωτο παιχνιδι και στο δευτερο.Το εχουμε πει στο φορουμ κι εγω και αλλοι πριν 2 χρονια.Βλεπεις λοιπον μη βελτιωση σε αυτον τον τομεα, να χωλαινει λιγο και η ατμοσφαιρα, να λειπει και μια εμπειρια τυπου Σκιαχτρου....δηλαδη τι πρεπει να κανουμε, να το βουλωσουμε για να ικανοποιειται ο μαθητης του γυμανσιου για να βλεπει τα δεκαρια και τα 9αρια να μπαινουν αβερτα-κουβερτα; Για ηρεμηστε λιγο. Και οσο περι uncharted επειδη εγραψα χθες οχι μονο συμφωνησα με το 9 αλλα θα εβαζα και πιο κατω.Για να μην βαζετε σε καλουπι ολους και ολα. Και στην ουσια αυτο που λεω ειναι οτι ο συντακτης ενω αναγνωριζει οτι παραμενουν καποια αρνητικα, ειναι λιγο επιεικης και του βαζει υψηλο βαθμο και οτι αν ημουν εγω στη θεση του θα ημουν λιγο πιο αυστηρος.Δεν ειπα οτι ΚΑΚΩΣ το εβαλε και οτι ειναι βαλτος ή οτι δεν ξερει.Μαθετε να διαβαζετε.
  υ.γ.Και οχι δεν το εχω βαθμολογησει, μονο οταν το παιξω θα πω και την τελευταια μου σκεψη.

 • Tι 9,5;Τελικά δν ήταν τόσο καλό όσο το περιμέναμε!Πέρα απο την πλακά, αγορά με την πρώτη ευκαρία,γιατί είμαι και φαν της DC και φαν του gaming!

 • Τι απ' όλα να αγοράσεις φέτος;;;;;;;;;;;;;;;;;

 • Kαι από εκεί που δεν το περιμένεις σου πετάει η Rocksteady ένα GOTY με super ήρωα για πρωταγωνιστή. Αυτά θέλω να βλέπω !! :D Σίγουρη αγορά στο μέλλον.

 • Μετά το review το ξανασκέφτηκα θα το αγοράσω τα Χριστούγεννα γιατί θα έχω φρέσκο το hype του Asylum:D Κατατοπιστικότατο review Νίκο.
  .Διάβασα στο review ότι το detective mode έχει "επανασχεδιαστεί" ώστε να μη χρησιμοποιείται πάντα για να βρούμε collectibles κάτι το οποίο βρήκα ενοχλητικό στο Asylum καθώς αναζητώντας για τα collectibles παράλληλα με την ιστορία τα βλέπεις τις περισσότερες φορές μώβ ή πράσινα.Επίσης το combat system ακόμα πιό ρευστό και ελπίζω τα προβληματάκια με τα downed takedowns και counters να μην υπάρχει όπως στο προηγούμενο.

 • Για 10 ήταν... Άτοπο review! (:P)

 • Πολυ καλη προσπαθεια αλλα τι να πρωτοπαρεις φετος?! Οσο για τα reviews νομιζω οτι εχει εξαντληθει το θεμα κι εχει αρχισει και να κουραζει λιγο, ξεκολλατε!

 • Παιχνιδαρα! Επενδυστε αφοβα!

 • Μα πώς να ανταπεξέλθουμε στο διάβασμα και στην σχολή όταν κυκλοφορούν τέτεια πράγματα...

 • Παιχνιδάρα πραγματικά ότι καλύτερο στο είδος εχει βγει εδω και αρκετό καιρό και οποσδήποτε το καλύτερο παιχνίδι βασισμένο σε κόμικ που έχει γίνει ως τώρα,τα γραφικά και η ατμόσφαιρα τα σπάνε και είναι πολύ εντυπωσιακά ιδιαίτερα το animation και οι ήρωες/villains απο κοντά και το ίδιο και ο ήχος και στούς χαρακτήρες και οι ομιλίες τους στίς οποίες έχουνε κάνει φοβερή δουλειά (απλά δείτε και ακούστε τον Joker πχ) ο χειρισμός του ήρωα είναι αψογος και άμεσως και η ροή και ομαλότητα στίς μάχες είναι απολαυστική,στο προηγούμενο που ήταν πολύ καλό αυτό που δεν μου άρεσε είναι οτι είσουνα συνέχεια σε διαδρόμους και οτι είχε σχετικά νορμάλ αν οχι μικρή για κάποιους διάρκεια,αυτά τα έχουνε βελτιώσει πάρα πολύ αφού είσαι σε ανοικτό περιβάλλον και σε εσωτερικά και ιδιαίτερα η διάρκεια του παιχνιδιού είναι πραγματικά value for money πολύ χορταστική διάρκεια 3πλάσια και βάλε απο άλλα παιχνίδια του είδους ! ιδιαίτερα αν θέλεις να τα βρείς ολα στήν πίστα πάμε κοντά σε διάρκεια ορισμένων RPG
  Σίγουρη αγορά για τους λάτρεις των Κομικ και οχι μόνο :)

 • @scorpion Ναι βρε Ιμπιζακι εσενα περιμεναμε να μας το πεις :lol:

 • Γ@μώ τα τελωνεία μου :D

 • 9,5 το προεβλεψα χθες την βαθμολογια του Νικου, και συμφωνω , ωραιο review Νικο μπραβο σου, ειμαι απο αυτους που διαβαζω τα reviews των συντακτων, εχω ειδη το παιχνιδι ,πρεπει να ειμαι στην μεση του λογικα το προχωραω σιγα σιγα

 • Συμφωνώ απόλυτα με το review, το παιχνίδι είναι απίστευτο. Τεράστιο με πάρα πολλές βελτιωσεις αν και τα bosses όπως και στο προηγούμενο είνια λίγο απογοητευτικά. Αλλά το παιχνίδι τα σπάει και πιστεύω πως αξίζει και για αυτούς που δεν είναι fans του Batman.

 • σιγουρα παιχνιδαρα και ακομη περισσοτερο παιχνιδαρα με πρωταγωνιστη τον πιο cool-gadgetακια super ηρωα!...με την πρωτη ευκαιρια θα προσπαθησω να το αγορασω...η ατμοσφαιρα του ειναι το ατου του τιτλου για μενα..

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Μπραβο για τη παρουσιαση. Ταπεινη μου αποψη να αφήσετε στην ακρη τα χρωματα, τα κουμπακια και τα gam...
Spartan Gear σε K2
Αν δεν μπορείς να πας στο χωραφάκι σου και να αρπάξεις την τσάπα φτύνοντας τις παλάμες σου, δε λέει....
Pure Farming 18 σε K2
το ειχα μαν κ ηταν οντως ωραιο παιχνιδι.
Αλλα ειναι αμαρτια μια τοσο μεγαλη κ ισχυρη σειρα να την β...
The future now....δεν χρειάζεται να περιμένετε για να το δείτε...
Όχι δεν πρόκειται να γράψω κανα σ...
απο τα god of war μόνο όσα έχουν βγει για psp έχω παίξει του ps2/ps3 δε με τρέλαναν αλλά αυτό δε χάν...
God of War σε K2
Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...