Ταυτότητα

Battlefield 3

Battlefield 3

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-64 Ανάπτυξη: DICE Ημ. Έκδοσης: 27/10/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Αναζητώντας το δρόμο του

Η Battlefield είναι multiplayer σειρά. Πάντα έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνει. Λανθασμένα, η EA, μέσα από τα trailers και τις παρουσιάσεις, έστρεψε το βλέμμα του κόσμου προς την single player εμπειρία του τίτλου, προσπαθώντας να παρουσιάσει το Battlefield 3 ως κάτι που δεν είναι, απλώς και μόνο για να ανταγωνιστεί –ως πλήρες παιχνίδι με Campaign και Multiplayer- τη σειρά Call of Duty. Το Campaign του Battlefield 3 είναι το πιο αδύναμο σημείο του τίτλου και αυτό κυρίως επειδή αποτυγχάνει να μιμηθεί την πραγματική Battlefield εμπειρία, η οποία βρίσκεται στο multiplayer τμήμα του. Αυτό που βιώνει κανείς στο campaign του Battlefield 3, είναι μια μεγάλη αντίθεση: Μέσα από αυτήν την 6ωρη περίπου εμπειρία, βλέπουμε τόσο την επόμενη, όσο και την προηγούμενη γενιά.

Η επιλογή των PC ως βασική πλατφόρμα ανάπτυξης ήταν σίγουρα η σωστή απόφαση, αφού ο οπτικός τομέας (πάντα μιλώντας για τα Ultra settings) ξεπερνάει οτιδήποτε έχει υπάρξει στα PC, ακόμα και την DirectX 11 έκδοση του Crysis 2. Οι φωτοσκιάσεις, τα textures και το animation είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον τίτλο της Crytek, με το μοναδικό τομέα στον οποίο να υπερέχει ακόμα το Crysis, να είναι αυτός των physics.

Battlefield-3-screen-01-thumb.jpgΑλλάζοντας κανείς την έκδοση του PC με αυτήν του PS3, παρατηρεί πάρα πολλές ελλείψεις και αρκετό optimization, το οποίο έχει γίνει προκειμένου να μπορεί να κρατηθεί το frame rate σε «ανεκτά» επίπεδα (και πάλι όμως λιγότερο από 30fps). Η έκδοση για τις κονσόλες αντιστοιχεί στα Low settings της αντίστοιχης PC και αυτό χωρίς καν να υπολογίζονται όλες οι «default» βελτιώσεις του DirectX 11. Με λίγα λόγια, ακόμα και αν ο υπολογιστής σας μπορεί να τρέξει το BF3 στα low settings, τότε αυτή είναι η έκδοση που πρέπει να προτιμήσετε.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η έκδοση για τις κονσόλες είναι απογοητευτική, όμως βάζοντάς την κανείς δίπλα στα Ultra settings του PC, βλέπει έναν κατακρεουργημένο οπτικό τομέα: Οι ακτίνες του ηλίου δεν φτάνουν αυτές της DirectX 11 των PC, το anisotropic filtering, οι σκιές και η ανάλυση των textures έχουν μειωθεί στο ελάχιστο στις κονσόλες, ενώ τα motion blurring, tessellation και anti-aliasing απουσιάζουν πλήρως. Αγοράζοντας κανείς την έκδοση για τις κονσόλες, χάνει αυτομάτως το κυριότερο selling point του τίτλου: Την δυνατότητα να δει σήμερα πως θα δείχνει η επόμενη γενιά.

Campaign

Battlefield-3-screen-02-thumb.jpgΑυτό που μας έκανε εντύπωση στο campaign του Battlefield 3, είναι το πόσο πολύ προσπαθεί να αντιγράψει στοιχεία από το Black Ops. Γιατί να έχεις ως σλόγκαν την έκφραση «above and beyond the call» όταν ο τρόπος αφήγησης σου είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν του μεγάλου σου ανταγωνιστή; Η σύγκριση με το Black Ops γίνεται τόσο αβίαστα, που είναι πολύ πιθανόν η Dice να επέλεξε επίτηδες τον ίδιο τρόπο αφήγησης: Ανάκριση σε ένα δωμάτιο και την παρακολούθηση των γεγονότων -υπό μορφή αποστολών- σε παρελθόντα χρόνο. Πιθανώς να ήθελε να αποδείξει ότι αυτοί «μπορούν να το κάνουν καλύτερα», όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα το ενδιαφέρον πίσω από την πλοκή του Battlefield 3.

Το σενάριο θυμίζει απομίμηση επεισοδίου του «24», σε ένα διεθνές κυνήγι πυρηνικών όπλων και τρομοκρατικών χτυπημάτων σε μεγαλουπόλεις, το οποίο αφήνει παγερά αδιάφορο τον παίκτη με το όποιο δράμα προσπαθεί να δημιουργήσει προς το τέλος. Ακόμα και όταν το σενάριο προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του θεατή με θανάτους χαρακτήρων και συντρόφων, αποτυγχάνει πλήρως στο να τον κάνει να αισθανθεί κάτι.

Battlefield-3-screen-03-thumb.jpgΗ πλοκή έχει περισσότερο «χρηστική σημασία» (όπως εξάλλου και στα Call of Duty), απλώς και μόνο για να δικαιολογήσει την μετακίνηση του παίκτη από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο. Όμως τα προβλήματα του campaign είναι βαθύτερα από αυτό. Το campaign του Battlefield 3 ακολουθεί το ίδιο «σύνδρομο του διαδρόμου» των Call of Duty, με ακόμη όμως πιο άτεχνο τρόπο. Υπάρχουν πολλαπλά προειδοποιητικά μηνύματα που εμποδίζουν τον παίκτη από το να κινηθεί έξω από αυτόν τον διάδρομο, όπως επίσης υπάρχουν και αόρατοι τοίχοι.

Από ένα παιχνίδι όπως το Battlefield θα περίμενε κανείς τουλάχιστον περισσότερη ελευθερία, όμως ο «διάδρομος» του BF3 είναι ακόμη πιο στενός. Επιπλέον, υπάρχουν τα ίδια λάθη στον σχεδιασμό και εδώ: Ο παίκτης ακολουθεί συνέχεια μια κουκίδα, ενεργοποιώντας το ένα scripted event μετά το άλλο και παίρνοντας μέρος σε shooting galleries αρένες με προσχεδιασμένη A.I. Είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς την προσχεδιασμένη Α.Ι., από την στιγμή που κάθε νέα προσπάθεια σε μια σκηνή (ύστερα από μια αποτυχία) εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο.

Battlefield-3-screen-04-thumb.jpgΥπάρχουν πολλά ακόμη σημαντικά προβλήματα στο σχεδιασμό αυτού του 6ωρου campaign, τα οποία, αν και δεν παίζουν τελικά και τόσο μεγάλο ρόλο σε έναν multiplayer τίτλο όπως το Battlefield 3, ωστόσο αξίζει να αναφερθούν. Αν έπρεπε να επιλέξουμε το σημαντικότερο πρόβλημα, αυτό θα ήταν τα υπερβολικά πολλά σημεία με ασταμάτητα κύματα εχθρών. Σε αρκετά σημεία το campaign ωθεί τον παίκτη να παίξει με ένα συγκεκριμένο τρόπο και, αν δεν το κάνει αυτό, τότε τον τιμωρεί με ασταμάτητα κύματα εχθρών.

Σκηνές στις οποίες πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα όπλα για να σκοτώσει τους εχθρούς (όπως το αυτόματο όπλο πάνω στο τζιπ στο τέλος της δεύτερης πίστας), αλλά και σημεία στα οποία πρέπει να προωθηθεί στην επόμενη κουκίδα προκειμένου να εξαφανιστούν, ως δια μαγείας, οι εχθροί από την οθόνη, είναι τεχνικές κακού σχεδιασμού προηγούμενης γενιάς.

{PAGE_BREAK}

Μειονέκτημα επίσης αυτού του campaign είναι και οι πολλοί άδικοι θάνατοι, τους οποίους συχνά το παιχνίδι χρησιμοποιεί για να τιμωρήσει τον παίκτη όταν ξεφεύγει από το όλο προσχεδιασμένο μοτίβο, είτε προχωρώντας πιο γρήγορα από την κουκίδα που πρέπει να ακολουθήσει, είτε μένοντας πίσω. Ακόμα και όταν το παιχνίδι βάζει τον παίκτη μέσα σε ένα αεροσκάφος, δεν του δίνει τον πλήρη έλεγχο, αλλά μόνο τη θέση του συγκυβερνήτη και τον χειρισμό των όπλων. Συνολικά, η εικόνα του Campaign του Battlefield 3 είναι απλώς απογοητευτική και πιθανώς να έπρεπε να απουσιάζει εντελώς αυτό το mode από τον τίτλο, αφού είναι φανερό ότι η Dice δεν γνωρίζει το πώς να προσφέρει τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού της μέσα από μια single player εμπειρία.

Ωστόσο, παραμένει ακόμα περίεργη η απόφαση της εταιρείας να θελήσει να αντιγράψει ένα μέτριο campaign -όπως αυτό της σειράς Call of Duty-, τόσο χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο αφήγησης, όσο και τον ίδιο γραμμικό σχεδιασμό, με το αποτέλεσμα όμως να βρίσκεται εδώ κάτω του μετρίου. Αυτά παθαίνει κανείς όταν επιλέγει να μην αντιγράψει από τους καλούς μαθητές της «τάξης».

Battlelog

battlefield-3-battlelog-screenshot-640x325-thumb.jpgΠριν όμως ξεκινήσει κανείς να παίζει την PC έκδοση θα πρέπει να εγκαταστήσει τόσο το Origin (το αλα-Steam online shop της EA) και στη συνέχεια το περιβόητο Battlelog. Τι είναι, λοιπόν, το Battlelog; Είναι ένα καμουφλαρισμένο DRM, το οποίο, αφού πρώτα βαπτίστηκε ως υπηρεσία, στη συνέχεια απέκτησε το χαρακτηρισμό «δωρεάν» (σε σύγκριση πάντοτε με την αντίστοιχη υπηρεσία Elite των CoD), έτσι ώστε να πρέπει οι χρήστες να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για την ύπαρξή του. Το Battlelog είναι στην ουσία ένα add-on που εγκαθίσταται στον browser του κάθε χρήστη και, κάνοντας από εκεί log in με το EA account του, έχει πρόσβαση στο κεντρικό interface του παιχνιδιού.

Πέρα από το ρόλο του DRM και του in-game interface, το Battlelog έχει τόσο το ρόλο της παρακολούθησης της πορείας και των στατιστικών του προφίλ του παίκτη, όσο και ρόλο κοινότητας -στα πλαίσια του facebook- όμως με θέμα το Battlefield 3. «Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα» θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όμως το Battlelog είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μπορεί να φαίνονται πολύ καλές στη θεωρία, όμως στην πράξη αποτυγχάνουν πλήρως και απλώς κουράζουν το χρήστη.

Battlefield-3-screen-06-thumb.jpgΠρώτο και κυριότερο πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι για να ανοίξει ο παίκτης την εφαρμογή και να φτάσει στο gameplay, πρέπει πρώτα να ανοίξει το Origin, μετά μέσα από το Origin το Battlelog και, στη συνέχεια, το Battlelog να του ανοίξει την εφαρμογή. Αν προσθέσουμε σε όλη αυτήν την αλυσίδα τους τόσους διαφορετικούς browsers και την απρόβλεπτη φύση του PC του καθενός, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το μόνο που κατάφερε η Dice είναι να πολλαπλασιάσει τα πιθανά errors και crashes που μπορεί να προκύψουν στους χρήστες. Μια βόλτα από τα fora του παιχνιδιού δείχνει, εξάλλου, ακριβώς αυτό και ήταν κάτι που περιμέναμε ότι θα συνέβαινε από τη στιγμή που πρωτοδοκιμάσαμε αυτήν την περίεργη «αλυσίδα», από την Alpha έκδοση κιόλας.

Το δεύτερο και κυριότερο πρόβλημα του Battlelog, είναι το ότι εξαναγκάζει τους χρήστες να το χρησιμοποιήσουν στην PC έκδοση, καθώς αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να χρησιμοποιήσουν το campaign, το multiplayer και το co-op mode του τίτλου. Θα ήταν πολύ καλύτερο η Dice να είχε δημιουργήσει και ένα παραδοσιακό in-game interface, από το οποίο να επέλεγαν από εκεί οι χρήστες τους servers, με τη χρήση του Battlelog να ήταν προαιρετική.

Battlefield-3-screen-07-thumb.jpgΤο τρίτο πρόβλημα του Battlelog, είναι η περίεργη, ασυνήθιστη και εντελώς... free-to-play αίσθηση να ξεκινάει κανείς ένα retail τίτλο μέσα από έναν browser. Ως τελευταίο πρόβλημα του Battlelog, θα λέγαμε ότι είναι αυτό που επισήμαναν πολλοί χρήστες από την αρχή: Ότι σε ένα ήδη βαρύ παιχνίδι το μόνο που καταφέρνουν αυτές οι δύο εφαρμογές (Origin + Battlelog) είναι να καταναλώνουν πολύτιμους πόρους του PC μας (το Battlelog να καταναλώνει γύρω στα 150-200k μνήμης και το Origin άλλα 70k). Μπορεί βέβαια να κλείσει κάποιος το Battlelog την ώρα που παίζει για παράδειγμα multiplayer, όμως κάθε φορά που θα θέλει να αλλάξει server θα πρέπει να το ξανανοίξει.

Επίσης, ο χρόνος που κάνει για να μας συνδέσει σε έναν server το Battlelog δεν είναι μικρότερος από τον χρόνο που θα έκανε ένα συνηθισμένο loading screen αν η όλη διαδικασία γινόταν από ένα κλασσικό in-game interface. Ο μοναδικός τομέας στον οποίο τα καταφέρνει το Battlelog, είναι στην όλη «community» κατηγορία, δηλαδή στην άμεση καταγραφή των στατιστικών του παίκτη, των unlocks, στη διαχείριση των φίλων του και στην παρακολούθηση των νέων και του forum.

Multiplayer

bf3-new-screen-01-thumb.jpgΤο Multiplayer είναι ο πραγματικός ρόλος αγοράς αυτού του παιχνιδιού και παίζοντας κανείς στους servers των 64 ατόμων απλώς καταλαβαίνει γιατί το Battlefield 3 πρέπει να θεωρηθεί ως το καλύτερο mutliplayer παιχνίδι αυτή την στιγμή: Η ποικιλία που προσφέρει είναι μοναδική για online FPS. Σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε ότι η έκδοση για τις κονσόλες χάνει επίσης ένα ακόμη ισχυρό selling point του τίτλου (το πρώτο ήταν τα γραφικά), αφού το optimization που έχει υποστεί η console έκδοση αγγίζει και τον αριθμό των παικτών, ο οποίος πέφτει από τους 64 (PC έκδοση) στους 24 (κονσόλες). Το Battlefield 3 έχει τρία βασικά modes: Rush, Conquest και Team Deathmatch και συνολικά 9 χάρτες.

{PAGE_BREAK}

Στο Rush οι ομάδες χωρίζονται σε attackers και defenders, με τους επιτιθέμενους να πρέπει να καταστρέψουν διάφορους M-com σταθμούς χρησιμοποιώντας ειδικά εκρηκτικά, ενώ οι αμυνόμενοι πρέπει να προσπαθήσουν να τους προστατέψουν, σκοτώνοντας τους αντιπάλους και μηδενίζοντάς τους τα «respawn tickets» τους. Το δύσκολο για τους επιτιθέμενους είναι ότι έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό από respawns, ο οποίος ανανεώνεται κάθε φορά που καταστρέφουν ένα ζευγάρι από M-com σταθμούς, ενώ οι αμυνόμενοι έχουν απεριόριστα respawns. Το Rush είναι γνωστό για τη σταδιακή πρόοδο των παικτών σε διαφορετικά τμήματα των τεραστίων χαρτών, με κάθε νέο τμήμα να «ξεκλειδώνει» κάθε φορά που καταστρέφονται δύο M-com Stations.

Το Rush στο Battlefield 3 χρησιμοποιεί όλους τους χάρτες και υποστηρίζει όλους τους αριθμούς ατόμων, από τις μικρότερες εκδόσεις του, που είναι τα Squad Rush, μέχρι και για 64 παίκτες. Το Conquest, το κλασσικό Battlefield mode, πρόκειται επίσης για ένα mode που κάνει σωστή χρήση όλων των μεγάλων χαρτών. Εδώ οι δύο ομάδες μάχονται για την κυριαρχία ορισμένων σημείων (σημαίες) πάνω στους χάρτες, με την ομάδα που έχει τα περισσότερα σημεία να αφαιρεί respawns πόντους από τον αντίπαλο, με όποια πλευρά φτάσει στο μηδέν να είναι η χαμένη.

battlefield_3_new_screen-01-thumb.jpgΟ λόγος που αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με όλα τα multiplayer modes του Battlefield 3, είναι το γεγονός ότι δεν μοιάζει με κανένα άλλο παιχνίδι αυτή τη στιγμή (με την σειρά ARMA να καταφέρνει μόνο να ακολουθεί από απόσταση). Με τα περισσότερα online FPS να κάνουν ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των ίδιων arcade μηχανισμών -όπως των kill streaks του Call of Duty- το Battlefield 3 καταφέρνει να ξεχωρίσει γιατί προσφέρει κάτι το διαφορετικό στο online gameplay: Συνεισφορά. Όποιο Mode και αν έχουν επιλέξει, ο σκοπός των παικτών δεν είναι πάντα το kill, αλλά η συνεισφορά τους ως μονάδα στη γενικότερη μάχη.

Αυτό που καταφέρνει με εκπληκτικό τρόπο το multiplayer mode του BF3, είναι το γεγονός ότι προσφέρει την απόλυτη ελευθερία στους παίκτες –ελευθερία που δεν ορίζεται τόσο από την έκταση των χαρτών, αλλά από το γεγονός ότι τους αφήνει να επιλέξουν αυτοί το στυλ και το ρυθμό με τον οποίο θέλουν να παίξουν. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κανείς στο πεδίο της μάχης: Αν θέλει μπορεί να παίξει ως Assault/ Medic και να γιατρεύει ή να επαναφέρει στη ζωή τους συμπαίκτες τους.

battlefield_3_new_screen-02-thumb.jpgΑν θέλει μπορεί να επιλέξει να παίξει ως Engineer και να ακολουθεί τα οχήματα των συμπαικτών του, επισκευάζοντάς τα κατά τη διάρκεια της μάχης (συνήθως σε αναμέτρηση μεταξύ δύο tank ένας engineer μπορεί να κάνει τη διαφορά). Αν θέλει μπορεί να εισχωρήσει και να κρυφτεί μέσα στην άμυνα του εχθρού, λειτουργώντας ως ένα «κινητό respawn σημείο» για τα μέλη της Squad του. Σε πίστες όπου η βάση της ομάδας του βρίσκεται σε αεροπλανοφόρο στη θάλασσα, μπορεί να πάρει τον έλεγχο του αντιαεροπορικού πύργου, προστατεύοντας τις αβοήθητες βάρκες των συμπαικτών του όσο διασχίζουν τη θάλασσα.

Αν θέλει μπορεί να συνοδέψει τους συμπαίκτες του και να τους βοηθήσει κάνοντας χρήση του νέου μηχανισμού «πυρών καταστολής» (δηλαδή να πυροβολεί προς την μεριά των αντιπάλων «θολώνοντας» τους την εικόνα). Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις «παράπλευρες» δραστηριότητες που μπορεί να ακολουθήσει ένας παίκτης στο Battlefield 3, ενώ φαίνεται ότι και το σύστημα αμοιβών είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένο, δίνοντας σημαντικό αριθμό από πόντους EXP στον παίκτη που συνεισφέρει με κάθε μία απ' αυτές.

battlefield_3_new_screen_03-thumb.jpgΑυτό που καταφέρνει πάνω απ όλα το mutliplayer mode του Battlefield 3, είναι να κάνει τους παίκτες να ακολουθήσουν το δικό τους στυλ –όποιο και αν είναι αυτό. Η λογική είναι ότι, ακόμη και ένας παίκτης που δεν μπορεί να έχει ικανοποιητικό Kill/ Death Ratio, στο BF3 έχει τις ίδιες ευκαιρίες να συνεισφέρει στη μάχη –και να αμειφθεί γι αυτό- με έναν πραγματικά έμπειρο παίκτη. Η ατμόσφαιρα στους servers των 64 ατόμων είναι τις περισσότερες φορές επική. Ο παίκτης νιώθει κάθε φορά ότι παίρνει μέρος σε πραγματικό πόλεμο, με τα αεροπλάνα να εκτελούν αερομαχίες πάνω από το κεφάλι του, τα tanks να βομβαρδίζουν τις βάσεις, τους snipers να «σκανάρουν» όλα τα ανοικτά περάσματα, τα κτήρια να γκρεμίζονται από τις εκρήξεις, ρουκέτες να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση και οι σφαίρες να σφυρίζουν δίπλα από το αυτί του.

BF3_2D00_Ranks-thumb.jpgΟ παίκτης αισθάνεται ευάλωτος σε κάθε στιγμή –και αυτή ακριβώς είναι η ουσία. Αν για κάτι μπορεί να εκτιμηθεί όλη αυτή η Battlefield εμπειρία, είναι το γεγονός ότι όλα συμβαίνουν εκεί, αυθόρμητα, σε πραγματικό χρόνο και με πραγματικούς παίκτες. Ο λόγος που δεν χρειάζεται single player εμπειρία το Battlefield 3, είναι το γεγονός ότι ποτέ κανένα campaign δεν θα μπορέσει να αντιγράψει την ποικιλία, τη ζωντάνια, την ελευθερία και τη δράση που παρακολουθεί ο παίκτης να συμβαίνει σε γη, ουρανό και θάλασσα στους χάρτες των 64 ατόμων του Battlefield 3.

{PAGE_BREAK}

Αυτήν τη φορά η Dice «άνοιξε» τους χάρτες όσο περισσότερο μπορούσε και μία βόλτα με ένα αεροσκάφος στο multiplayer μέρος επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Δυστυχώς, στην έκδοση για τις κονσόλες οι παίκτες μπορεί να χάσουν ένα μέρος από όλη αυτήν τη δράση λόγω του μειωμένου αριθμού των παικτών, ενώ παρατηρήσαμε ότι το mutliplayer μέρος στις κονσόλες έχει υποστεί και επιπλέον optimization (δηλαδή ακόμη πιο μειωμένα γραφικά) προκειμένου να είναι playable το frame rate, σε σημείο που πλέον το παιχνίδι να δείχνει άσχημο.

Ευτυχώς στην έκδοση για τα PC τα γραφικά στο multiplayer είναι σχεδόν το ίδιο εντυπωσιακά με αυτά του campaign, με τον φωτισμό να είναι μονάχα λιγότερο έντονος, όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι το mutliplayer προσφέρει αυτό που δεν προσφέρει το campaign: Μεγάλο βαθμό από καταστροφές. Κατασκευές θα καταρρέουν, τρύπες θα ανοίγονται στους τοίχους των σπιτιών από τις εκρήξεις και φράκτες θα γκρεμίζονται, ανοίγοντας νέα περάσματα για τους παίκτες.

bf3-new-screen-04-thumb.jpgΟι χάρτες συνεχώς αλλάζουν μορφή, ενώ πάντα οι καταστροφές στη σειρά Battlefield είχαν μεγάλη σημασία και στο gameplay και είναι κατόρθωμα που μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη έκταση, με αυτά τα γραφικά και με αυτόν τον αριθμό παικτών (όμως πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι το multiplayer mode στα PC είναι πιο βαρύ από το campaign). Το όλο Multiplayer mode βασίζεται και αυτή τη φορά πάνω σε ένα εθιστικό σύστημα αμοιβών με ranks και EXP. Οι παίκτες επιλέγουν με ποια κλάση θέλουν να παίξουν (Assault, Engineer, Recon, Support) και ανεβάζουν την κάθε μια ξεχωριστά, ανάλογα με τη συνεισφορά τους στο κάθε match.

Στην αρχή οι κλάσεις έχουν πολύ βασικό εξοπλισμό και το σημάδι γίνεται αναγκαστικά πίσω από τα Iron sights των όπλων, όμως όσο ανεβαίνει κανείς σε Ranks, κερδίζει χρήσιμα Accessories τα οποία μπορεί να προσθέσει στα όπλα του. Εκτός όμως από την παραμετροποίηση των όπλων, το παιχνίδι μας δίνει με ένα παρόμοιο σύστημα τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε και τα loadouts των οχημάτων του παιχνιδιού.

bf3-new-screen-03-thumb.jpgΑυτό που παρατηρήσαμε στο όλο σύστημα αμοιβών, είναι ότι ο παίκτης θα ενδιαφερθεί (και θα ανατρέξει στο Battlelog) να μάθει για το επόμενο σημαντικό unlock που θα ξεκλειδώσει (όπως για παράδειγμα για το επόμενο όπλο), κάτι που δείχνει ότι το σύστημα αμοιβών δίνει αρκετά ώστε να καταφέρνει να γίνει εθιστικό και να κάνει τους παίκτες να παίζουν περισσότερο, όμως όχι τόσα πολλά ώστε να τους υπερφορτώνει με περιττά εξαρτήματα και όπλα, καταστρέφοντας το ενδιαφέρον. Μια επιπλέον επιλογή είναι και αυτή του co-op.

Εδώ συναντάμε ανεξάρτητες αποστολές, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν με άλλους παίκτες και έχουν περισσότερο το ρόλο της «επιβίωσης μέσα από αλλεπάλληλα κύματα εχθρών». Μπορεί να μην καταφέρνει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο και πιθανώς λίγοι παίκτες να έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν με αυτό, αν δεν προσέφερε επιπλέον unlocks (όπως όπλα), τα οποία οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν για τα multiplayer loadouts τους.

Συμπέρασμα

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Battlefield 3 είναι ένα παιχνίδι αντιθέσεων. Από τη μία έχουμε οπτικό τομέα επόμενης γενιάς, όμως από την άλλη ένα campaign με πολλά και σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό. Από τη μία έχουμε ένα από τα πληρέστερα και επικότερα multiplayer παιχνίδια αυτής της γενιάς και από την άλλη έχουμε περίεργες λύσεις -τύπου Battlelog- να εκνευρίζουν τους νόμιμους χρήστες. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η απόφαση της Dice να αφήσει στο περιθώριο τις κονσόλες αυτής της γενιάς και να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με την ελευθερία που προσφέρουν τα PC, είχε θετική επίδραση στο multiplayer μέρος και τελικά αυτή την έκδοση πρέπει να επιλέξουν οι παίκτες, αφού μόνο στα PC το παιχνίδι «τρέχει» όπως το θέλουν οι δημιουργοί του.

Μπορεί να προσπάθησε να μοιάσει, όμως ευτυχώς το Battlefield δεν έγινε Call of Duty.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

 • Εξαιρετικά Γραφικά
 • Το καλύτερο μέχρι σήμερα multiplayer

Αρνητικά

 • Το ενοχλητικό Battlelog
 • Αδύναμο, έως κακό, campaign

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Ξεκινάω να διαβάζω και θα πω την γνώμη μου έπειτα.

 • Να πω την αληθεια δεν περιμενα τοσο κακα λογια για το campaign.Οσο για το Multi απλα ειναι οντως φοβερο

 • Μαλιστα.Κρινοντας μονο το campaign,καθως multi δεν εχω παιξει εδω και 5 χρονια ουτε ενα παιχνιδι στο xbox360,εχω να πω οτι μου θυμισε το medal of honor( EA παλι)δηλαδη.Ενα παιχνιδι με προσδοκιες που ξανα κατεληξε απλως ενα καλο παιχνιδι.Προσπαθουν να μιμιθουν τον καλο μαθητη,ξανα και ξανα,αλλα τιποτα στο τελος.Χειροτερα γρφικα σε xbox,μικρη διαρκεια και γραμμικοτητα ,που σπαει κοκκαλα και νευρα.Τελος παντων μια απο τα ιδια,οταν πεσει στο 20 αρακι θα το τσιμπησω

 • Πολυ καλο review και δικαιος ο βαθμος! Ουσιαστικα περιγραφεις την πληρη αληθεια για το game που δεν ειναι αλλη απο το κορυφαιο multiplayer συνοδευμενο με ενα (αναγκαιο) κακο single player. Αν και φανταζομαι πως οι περισσοτεροι δεν θα απογοητευτουν απο αυτο το γεγονος γιατι το αγοραζουν μονο για το multi που το αξιζει και με το παραπανω. Μια απορια μονο, η διαφορα των γραφικων ειναι οντως τοσο μεγαλη? γιατι τουλαχιστον απο τα βιντεακια που εχω δει δεν δειχνει τοσο χαοτικη.

 • Πολύ καλό Review! Κρίμα για το campaign...

 • εμενα μου αρεσει το campain ,ισως γιατι δεν ασχολουμε με multiplayer.το παιζω στο 360 και τα γραφικα του ειναι πραγματι μοναδικα.ενταξει πασχει και αυτο απο την αρωστεια της γενειας.ρε παιδια δεν ενδιαφερονται ολοι για το multi. ειναι και καποιοι εστω λιγοι ,που παιζουν μονο single.σεβαστητε και εμας επιτελους.6 ωρες ολα τα fps?????6 ωρες?

 • Μου φαινεται υπερβαλει αρκετα το παιδι στο review οταν λει οτι τα γραφικα στο ps3 ειναι τοσο χειροτερα σε σχεση με του pc.συμφωνω οτι ειναι αρκετα ποιο κατω απο την εκδοση για τα pc αλλα οχι κ ετσι.το εχω στο ps3 το παιχνιδι κ πριν λιγες μερες το ειδα σε ενα φιλο στο pc του (ολα στο ultra σε d11)κ ναι ηταν χειροτερο αλλα οχι κ ετσι οπως ειπε.βασικες διαφορες στην αναλυση κ το alasing ειδα.

 • εφοσον το campain ειναι -ας μου επιτραπει-οπως καταλαβα για τα μπαζα,γιατι να μην παρω το cod που και single εμπειρια εχει και κορυφαιο myltiplayer????απλα γι αυτο το παιχνιδι η EΑ εριξε πολυ hype μπας και καταφερει να ισσοροπησει τις πωλησεις απεναντι στο cod.

 • πολύ καλό review! όντως όπως είπε και ο andreas84gr τα γραφικά στο PS3 δεν είναι καθόλου άσχημα.... Σίγουρα στο PC είναι ότι καλύτερο υπάρχει, αλλα και στο PS3 τα γραφικά είναι απο τα καλύτερα που έχει δείξει η κονσόλα μέχρι στιγμής (μόνο το Uncharted 3 τα ξεπερνάει αυτη τη στιγμή και όχι κατα πολύ)... οι φωτισμοί και τα textures στο PS3 είναι φοβερά... Μόνο στο aliasing υστερεί... και το τερμάτισα προχτές και μπορώ να πώ οτι δεν το περίμενα να δείχνει τόσο καλό στις κονσόλες ύστερα απ΄οσα είχα διαβάσει.....

 • Oυτε εγω περιμενα τετοια βαθμολογια...παντως μολις το εγκαταστω! :D

 • Το παιχνίδι το έχω στο PS3,τα γραφικά είναι πολύ καλά,όχι καλύτερα από το PC φυσικά αλλα είναι ικανοποιητικά,το Campaign υπάρχει απλώς για να υπάρχει,επίσης εμένα σε αυτό το παιχνίδι με ενδιαφέρει μόνο το multi οποτε δεν έχω πρόβλημα που το Campaign είναι κακό,βεβαια υπάρχουνε άνθρωποι που τους ενδιαφέρει και το Campaign και αυτό είναι σεβαστό νομίζω,τουλάχιστον από εμάς τους gamers,ένα 9 από εμένα γιατί το παιχνίδι μου άρεσε πολύ.

 • Με αυτα που διαβασα για το campaign, το παιχνιδι περναει στα αζητητα

 • Ποιό battlefield είχε campaign της προκοπής ή ποιό σύγχρονο fps που προσανατολίζεται στο mp έχει;Ας μη γελιόμαστε, δεν περιμέναμε το hl3, το bf3 περιμέναμε...Αν σας αρέσει το κάψιμό του στο multi, πάρτε το και μην αγχώνεστε για το τι είδους εμπειρία θα σας προσφέρει το single κομμάτι του.Αν ψάχνατε για μεγαλειώδες campaign, απλά μπερδέψατε τον τίτλο που κοιτάτε.

 • Αναλυτικό και εμπεριστατωμένο το review του Γιάννη ! Συμφωνούμε ως προς το "επικότερο και πληρέστερο multiplayer αυτής της γενιάς". Θα μου επιτρέψει όμως να διαφωνήσω λίγο μαζί του σε κάποια θέματα. Πήρα το game για PS3 day 1 και έχω προχωρήσει και το campaign και το multiplayer. Καταρχήν σίγουρα τα γραφικά για PS3 δεν φτάνουν το PC ομως είναι ωραία και στο multi απλά δεν εντυπωσιάζουν οπως στο PC. To οτι στις κονσόλες έχει κανείς λιγότερους αντιπάλους στον χάρτη δεν σημαίνει οτι το game στερείται σε κάτι,η απόλαυση είναι εξίσου μεγάλη οπως ήταν και στο bad company 2. Επίσης βρήκα το campaign σαφώς καλύτερο απο του bad company 2 και σε καμμία περίπτωση κακό.Ισως το οτι είχα χαμηλές προσδοκίες για το campaign βοήθησε στο να μην απογοητευτώ.....Σενάριο συμφωνούμε οτι δεν υφίσταται αλλά αν κάποιος το αντιμετωπίσει οπως θα έκανε με μια ταινία pop corn με πολλά εφέ και εντυπωσιακές σκηνές,τότε δεν θα απογοητευτεί πιστεύω....Δεν περίμενα οτι η κατηγορία θα μπορούσε να προσφέρει ένα campaign επιπέδου Bioshock.... Βέβαια τα αρνητικά που αναφέρει και ο Γιάννης είναι περιοριστικά όμως υπάρχουν και στιγμές οπως στο αεροπλανοφόρο που μπαίνεις στο μαχητικό που πραγματικά το έζησα και το απόλαυσα. Το battlelog για τις κονσόλες λειτουργεί άψογα. Αρα καθόλου ενοχλητικό οπως συμβαίνει για το PC για τους λόγους που εξήγησε ο Γιάννης. Ειχα ανοιχτό το laptop Και το battlelog είχε περάσει σωστά ranks,points και unlocks πριν καν ολοκληρώσει το BF3 βαθμούς στο τέλους του γύρου στο PS3. Στο bad company 2 υπήρχαν ανεπίσημα site για αυτή την δουλειά και τραβούσαν στοιχεία online με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονται οι servers και να πέφτει το σύστημα με τα stats σύμφωνα με την Dice. Το game είναι αρκετά απολαυστικό και στις κονσόλες οπότε δεν έχει πρόβλημα να το απολαύσει και όποιος δεν έχει αρκετα ισχυρό PC. To reward system και τα unlocks είναι ποιοτικότερο και εθιστικότερο απο ποτέ.Φανταστείτε Bad company 2 ακόμα πιο βελτιωμένο και ακόμα πιο team play oriented. (Βαθμοί για πυρά υποστήριξης support,προαιρετικό revive αν το επιθυμεί το θύμα) Υπάρχουν επίσης αλλαγές στα classes πχ.o Assault έχει πλέον defribillator για ανάνηψη.Αντι για Medic υπάρχει o Support. Συνολικά και η έκδοση κονσολών είναι εξαιρετική και θα προσφέρει πολυ ευχάριστες gaming στιγμές.

 • εντάξει αυτό το παιχνίδι δεν το παίρνεις για το campaign (αν και εντελώς κακό δεν το λες, μικρό όμως ναι...).
  Αλλά το multiplayer είναι απλά ότι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω μαζί με το Halo Reach...
  10 από εμένα γιατί πολύ απλά είναι τόσο εθιστικό που δεν μπορώ να σταματήσω να παίζω στο multi...

 • Λοιπόν...αυτά που θα αναφέρω στηρίζονται μόνο στην προσωπική μου άποψη και μόνο στην έκδοση pc.
  Είμαι της γνώμης ότι η EA/Dice βιαστήκαν πολύ να κυκλοφορήσουν το παιχνίδι για να προλάβουν το CoD με αποτέλεσμα να έχουμε στα χέρια μας ένα τίτλο με απίστευτα
  προβλήματα και bugs,crashes,glitches και ότι άλλο μπορεί να
  φανταστεί κανείς.Δέκα λεπτά στα forum του Battlelog θα το
  επιβεβαιώσουν αυτό.
  Το παίχνίδι΄ναι μεν είναι υπέροχο και με ωραίο multi αλλά αν εδώ και 4 μέρες δεν μπορώ να παίξω καθόλου single λόγω
  Black Screen και κολλημάτων και δεν μπορώ να παίξω πάνω από
  3 πίστες on-line γιατί κολλάει τότε τι να τους κάνω τους
  φωτισμούς και τα εφέ?
  Επίσης άλλο πράγμα που μου έχει κολλήσει άσχημα από την beta κιόλας είναι το ποιοί σκεφτήκανε να μπορείς να ανοίξεις το menu το επιλογών μόνο όταν είσαι στο μέσω της μάχης?.Δηλαδή αν χρειαστεί να αλλάξω ένα setting στο mouse π.χ θα πρέπει να πατήσω esc την ώρα της μάχης για να αλλάξω τα settings με ότι αυτό συνεπάγετε.
  Οσό για το Origins & το Battlelog καλά στην θεωρία αλλά στην πράξη το Origin απλώς σου τρώει πόρους και το Battlelog
  είναι πολύ καλό για την τήριση στατιστικών αλλά΄πρός το παρόν δεν βλέπω την χρησιμότητα του.Ακόμα και όταν επιλέγεις την πίστα που θα παίξεις δεν σου βγάζει τον σωστό αριθμό ατόμων που παίζουν σε αυτή για να ξέρεις αν είναι γεμάτη ή όχι.Σαν drm ας μη το σχολιάσω καλύτερα μια και είναι κοινό μυστικό ότι οι πειρατές παίζουν το παιχνίδι από την προηγούμενη εβδομάδα χώρις τα προβλήματα που έχουν οι νόμιμοι κάτοχοι
  Για εμένα προσωπικά το παιχνίδι είχε πολλές προοπτικές οι οποίες χαθήκανε στην βιασύνη της EA/Dice να προλάβει το CoD.
  Το μόνο που έχω να ελπίζω είναι να βγεί γρήγορα ένα patch το οποίο θα διορθώσει τα προβλήματα του τίτλου και θα δικαιώσει όσους το αγοράσαν στο pc.
  Είναι από τις λίγες φορές που θα βαθμολογήσω παιχνίδι και δυστηχώς από την εμπειρία μου μέχρι τώρα ο βαθμός αυτός δεν θα είναι αυτός που θα ήθελα.

  Υ.Γ Ερώτηση προς τον συντάκτη.Το παιχνίδι που είχες στα χέρια σου ήταν η retail έκδοση?Αν ναι ήσουν από τους τυχερούς που σου δούλεψε απρόσκοπτα ή σου δημιούργησε προβλήματα?

 • Εχωντας παιξει το campaign του BC2 το περιμενα οτι και του B3 θα ηταν για τα μπαζα. Στο ΒC2 το μονο που θυμαμαι ειναι το σημειο που εισαι στα χιονια και πρεπει να πηγαινεις κοντα σε εστιες φωτιας για να ζεσταινεσαι. Παντως τα campaign των CoD ηταν καλυτερα οπως και να το κανουμε. Παμε για multi....

 • διαφονω και εγω σε καποια πραγματα. οπως πχ με τα γραφικα στις κονσολες. σιγουρα δεν φτανουνε αυτα του pc ειναι λιγο αδικη η συγκριση για εμενα. ειναι πολυ αξιολογα. βλεπω συμφονουνε και αλλοι απο αυτα που διαβαζω. εμενα με θυμιζουνε crysis 2 σε κονσολα.
  τωρα οσον αφορα για το campaing εχει πολυ δραση και δεν εχω καπιο παραπονο. το μονο μιον ισως το σεναριο. αλλα δραδη και σαν εμπειρια ειναι αρκετα καλα. για εμενα ενα 9 το αξιζει.
  το μονο που εχω απορια ειναι πως γινετε να πηρε τοσα βραβια σε διαφορες εκθεσεις σαν καλυτερο game πριν καν βγει στην αγορα και τωρα στα review να του βαζουνε γυρο στο 8

 • Senzo: Τα βραβεία που αναφέρεις έχουν να κάνουν συνήθως με το πόσο εντυπωσίασε τα μέσα ο εκάστοτε τίτλος, με την μορφή που είχε στην παρουσίασή του. Έχουν τη μορφή, ας πούμε "το παιχνίδι που δεν βλέπουμε την ώρα να πιάσουμε στα χέρια μας". Οπωσδήποτε και δεν μπορούν να αποτελούν εμπεριστατωμένη άποψη για το παιχνίδι. Πολλές φορές, λοιπόν, αυτό που υπόσχονται preview εκδόσεις και παρουσιάσεις δεν το πραγματοποιεί το τελικό game. Γι'αυτό και αυτού του τύπου οι βραβεύσεις και οι προκαταρκτικές παρουσιάσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το review.

 • Campaign βελτιωμένο,αλλά όχι αρκετά και κυρίως υπάρχει για να κάνει επίδειξη των γραφικών του παιχνιδού(τα οποία είναι υπέροχα).Το ζουμί του παιχνιδιού είναι στο multiplayer,το οποίο παρόλο τα αρκετά προβλήματα που έχει προς το παρόν είναι πάρα πολύ καλό.Αν κάποιος παίζει μόνο single player καλύτερα να το νοικιάσει για ένα σκ.Να δούμε και την απάντηση του cod τώρα(αν και στα γραφικά πλέον έμεινε πίσω,το παν στο παιχνίδι παραμένει το gameplay)

Δείξε μου και άλλα...