Ταυτότητα

Battlefield 3

Battlefield 3

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-64 Ανάπτυξη: DICE Ημ. Έκδοσης: 27/10/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Αναζητώντας το δρόμο του

Η Battlefield είναι multiplayer σειρά. Πάντα έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνει. Λανθασμένα, η EA, μέσα από τα trailers και τις παρουσιάσεις, έστρεψε το βλέμμα του κόσμου προς την single player εμπειρία του τίτλου, προσπαθώντας να παρουσιάσει το Battlefield 3 ως κάτι που δεν είναι, απλώς και μόνο για να ανταγωνιστεί –ως πλήρες παιχνίδι με Campaign και Multiplayer- τη σειρά Call of Duty. Το Campaign του Battlefield 3 είναι το πιο αδύναμο σημείο του τίτλου και αυτό κυρίως επειδή αποτυγχάνει να μιμηθεί την πραγματική Battlefield εμπειρία, η οποία βρίσκεται στο multiplayer τμήμα του. Αυτό που βιώνει κανείς στο campaign του Battlefield 3, είναι μια μεγάλη αντίθεση: Μέσα από αυτήν την 6ωρη περίπου εμπειρία, βλέπουμε τόσο την επόμενη, όσο και την προηγούμενη γενιά.

Η επιλογή των PC ως βασική πλατφόρμα ανάπτυξης ήταν σίγουρα η σωστή απόφαση, αφού ο οπτικός τομέας (πάντα μιλώντας για τα Ultra settings) ξεπερνάει οτιδήποτε έχει υπάρξει στα PC, ακόμα και την DirectX 11 έκδοση του Crysis 2. Οι φωτοσκιάσεις, τα textures και το animation είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον τίτλο της Crytek, με το μοναδικό τομέα στον οποίο να υπερέχει ακόμα το Crysis, να είναι αυτός των physics.

Battlefield-3-screen-01-thumb.jpgΑλλάζοντας κανείς την έκδοση του PC με αυτήν του PS3, παρατηρεί πάρα πολλές ελλείψεις και αρκετό optimization, το οποίο έχει γίνει προκειμένου να μπορεί να κρατηθεί το frame rate σε «ανεκτά» επίπεδα (και πάλι όμως λιγότερο από 30fps). Η έκδοση για τις κονσόλες αντιστοιχεί στα Low settings της αντίστοιχης PC και αυτό χωρίς καν να υπολογίζονται όλες οι «default» βελτιώσεις του DirectX 11. Με λίγα λόγια, ακόμα και αν ο υπολογιστής σας μπορεί να τρέξει το BF3 στα low settings, τότε αυτή είναι η έκδοση που πρέπει να προτιμήσετε.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η έκδοση για τις κονσόλες είναι απογοητευτική, όμως βάζοντάς την κανείς δίπλα στα Ultra settings του PC, βλέπει έναν κατακρεουργημένο οπτικό τομέα: Οι ακτίνες του ηλίου δεν φτάνουν αυτές της DirectX 11 των PC, το anisotropic filtering, οι σκιές και η ανάλυση των textures έχουν μειωθεί στο ελάχιστο στις κονσόλες, ενώ τα motion blurring, tessellation και anti-aliasing απουσιάζουν πλήρως. Αγοράζοντας κανείς την έκδοση για τις κονσόλες, χάνει αυτομάτως το κυριότερο selling point του τίτλου: Την δυνατότητα να δει σήμερα πως θα δείχνει η επόμενη γενιά.

Campaign

Battlefield-3-screen-02-thumb.jpgΑυτό που μας έκανε εντύπωση στο campaign του Battlefield 3, είναι το πόσο πολύ προσπαθεί να αντιγράψει στοιχεία από το Black Ops. Γιατί να έχεις ως σλόγκαν την έκφραση «above and beyond the call» όταν ο τρόπος αφήγησης σου είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν του μεγάλου σου ανταγωνιστή; Η σύγκριση με το Black Ops γίνεται τόσο αβίαστα, που είναι πολύ πιθανόν η Dice να επέλεξε επίτηδες τον ίδιο τρόπο αφήγησης: Ανάκριση σε ένα δωμάτιο και την παρακολούθηση των γεγονότων -υπό μορφή αποστολών- σε παρελθόντα χρόνο. Πιθανώς να ήθελε να αποδείξει ότι αυτοί «μπορούν να το κάνουν καλύτερα», όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα το ενδιαφέρον πίσω από την πλοκή του Battlefield 3.

Το σενάριο θυμίζει απομίμηση επεισοδίου του «24», σε ένα διεθνές κυνήγι πυρηνικών όπλων και τρομοκρατικών χτυπημάτων σε μεγαλουπόλεις, το οποίο αφήνει παγερά αδιάφορο τον παίκτη με το όποιο δράμα προσπαθεί να δημιουργήσει προς το τέλος. Ακόμα και όταν το σενάριο προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του θεατή με θανάτους χαρακτήρων και συντρόφων, αποτυγχάνει πλήρως στο να τον κάνει να αισθανθεί κάτι.

Battlefield-3-screen-03-thumb.jpgΗ πλοκή έχει περισσότερο «χρηστική σημασία» (όπως εξάλλου και στα Call of Duty), απλώς και μόνο για να δικαιολογήσει την μετακίνηση του παίκτη από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο. Όμως τα προβλήματα του campaign είναι βαθύτερα από αυτό. Το campaign του Battlefield 3 ακολουθεί το ίδιο «σύνδρομο του διαδρόμου» των Call of Duty, με ακόμη όμως πιο άτεχνο τρόπο. Υπάρχουν πολλαπλά προειδοποιητικά μηνύματα που εμποδίζουν τον παίκτη από το να κινηθεί έξω από αυτόν τον διάδρομο, όπως επίσης υπάρχουν και αόρατοι τοίχοι.

Από ένα παιχνίδι όπως το Battlefield θα περίμενε κανείς τουλάχιστον περισσότερη ελευθερία, όμως ο «διάδρομος» του BF3 είναι ακόμη πιο στενός. Επιπλέον, υπάρχουν τα ίδια λάθη στον σχεδιασμό και εδώ: Ο παίκτης ακολουθεί συνέχεια μια κουκίδα, ενεργοποιώντας το ένα scripted event μετά το άλλο και παίρνοντας μέρος σε shooting galleries αρένες με προσχεδιασμένη A.I. Είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς την προσχεδιασμένη Α.Ι., από την στιγμή που κάθε νέα προσπάθεια σε μια σκηνή (ύστερα από μια αποτυχία) εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο.

Battlefield-3-screen-04-thumb.jpgΥπάρχουν πολλά ακόμη σημαντικά προβλήματα στο σχεδιασμό αυτού του 6ωρου campaign, τα οποία, αν και δεν παίζουν τελικά και τόσο μεγάλο ρόλο σε έναν multiplayer τίτλο όπως το Battlefield 3, ωστόσο αξίζει να αναφερθούν. Αν έπρεπε να επιλέξουμε το σημαντικότερο πρόβλημα, αυτό θα ήταν τα υπερβολικά πολλά σημεία με ασταμάτητα κύματα εχθρών. Σε αρκετά σημεία το campaign ωθεί τον παίκτη να παίξει με ένα συγκεκριμένο τρόπο και, αν δεν το κάνει αυτό, τότε τον τιμωρεί με ασταμάτητα κύματα εχθρών.

Σκηνές στις οποίες πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα όπλα για να σκοτώσει τους εχθρούς (όπως το αυτόματο όπλο πάνω στο τζιπ στο τέλος της δεύτερης πίστας), αλλά και σημεία στα οποία πρέπει να προωθηθεί στην επόμενη κουκίδα προκειμένου να εξαφανιστούν, ως δια μαγείας, οι εχθροί από την οθόνη, είναι τεχνικές κακού σχεδιασμού προηγούμενης γενιάς.

{PAGE_BREAK}

Μειονέκτημα επίσης αυτού του campaign είναι και οι πολλοί άδικοι θάνατοι, τους οποίους συχνά το παιχνίδι χρησιμοποιεί για να τιμωρήσει τον παίκτη όταν ξεφεύγει από το όλο προσχεδιασμένο μοτίβο, είτε προχωρώντας πιο γρήγορα από την κουκίδα που πρέπει να ακολουθήσει, είτε μένοντας πίσω. Ακόμα και όταν το παιχνίδι βάζει τον παίκτη μέσα σε ένα αεροσκάφος, δεν του δίνει τον πλήρη έλεγχο, αλλά μόνο τη θέση του συγκυβερνήτη και τον χειρισμό των όπλων. Συνολικά, η εικόνα του Campaign του Battlefield 3 είναι απλώς απογοητευτική και πιθανώς να έπρεπε να απουσιάζει εντελώς αυτό το mode από τον τίτλο, αφού είναι φανερό ότι η Dice δεν γνωρίζει το πώς να προσφέρει τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού της μέσα από μια single player εμπειρία.

Ωστόσο, παραμένει ακόμα περίεργη η απόφαση της εταιρείας να θελήσει να αντιγράψει ένα μέτριο campaign -όπως αυτό της σειράς Call of Duty-, τόσο χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο αφήγησης, όσο και τον ίδιο γραμμικό σχεδιασμό, με το αποτέλεσμα όμως να βρίσκεται εδώ κάτω του μετρίου. Αυτά παθαίνει κανείς όταν επιλέγει να μην αντιγράψει από τους καλούς μαθητές της «τάξης».

Battlelog

battlefield-3-battlelog-screenshot-640x325-thumb.jpgΠριν όμως ξεκινήσει κανείς να παίζει την PC έκδοση θα πρέπει να εγκαταστήσει τόσο το Origin (το αλα-Steam online shop της EA) και στη συνέχεια το περιβόητο Battlelog. Τι είναι, λοιπόν, το Battlelog; Είναι ένα καμουφλαρισμένο DRM, το οποίο, αφού πρώτα βαπτίστηκε ως υπηρεσία, στη συνέχεια απέκτησε το χαρακτηρισμό «δωρεάν» (σε σύγκριση πάντοτε με την αντίστοιχη υπηρεσία Elite των CoD), έτσι ώστε να πρέπει οι χρήστες να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για την ύπαρξή του. Το Battlelog είναι στην ουσία ένα add-on που εγκαθίσταται στον browser του κάθε χρήστη και, κάνοντας από εκεί log in με το EA account του, έχει πρόσβαση στο κεντρικό interface του παιχνιδιού.

Πέρα από το ρόλο του DRM και του in-game interface, το Battlelog έχει τόσο το ρόλο της παρακολούθησης της πορείας και των στατιστικών του προφίλ του παίκτη, όσο και ρόλο κοινότητας -στα πλαίσια του facebook- όμως με θέμα το Battlefield 3. «Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα» θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όμως το Battlelog είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μπορεί να φαίνονται πολύ καλές στη θεωρία, όμως στην πράξη αποτυγχάνουν πλήρως και απλώς κουράζουν το χρήστη.

Battlefield-3-screen-06-thumb.jpgΠρώτο και κυριότερο πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι για να ανοίξει ο παίκτης την εφαρμογή και να φτάσει στο gameplay, πρέπει πρώτα να ανοίξει το Origin, μετά μέσα από το Origin το Battlelog και, στη συνέχεια, το Battlelog να του ανοίξει την εφαρμογή. Αν προσθέσουμε σε όλη αυτήν την αλυσίδα τους τόσους διαφορετικούς browsers και την απρόβλεπτη φύση του PC του καθενός, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το μόνο που κατάφερε η Dice είναι να πολλαπλασιάσει τα πιθανά errors και crashes που μπορεί να προκύψουν στους χρήστες. Μια βόλτα από τα fora του παιχνιδιού δείχνει, εξάλλου, ακριβώς αυτό και ήταν κάτι που περιμέναμε ότι θα συνέβαινε από τη στιγμή που πρωτοδοκιμάσαμε αυτήν την περίεργη «αλυσίδα», από την Alpha έκδοση κιόλας.

Το δεύτερο και κυριότερο πρόβλημα του Battlelog, είναι το ότι εξαναγκάζει τους χρήστες να το χρησιμοποιήσουν στην PC έκδοση, καθώς αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να χρησιμοποιήσουν το campaign, το multiplayer και το co-op mode του τίτλου. Θα ήταν πολύ καλύτερο η Dice να είχε δημιουργήσει και ένα παραδοσιακό in-game interface, από το οποίο να επέλεγαν από εκεί οι χρήστες τους servers, με τη χρήση του Battlelog να ήταν προαιρετική.

Battlefield-3-screen-07-thumb.jpgΤο τρίτο πρόβλημα του Battlelog, είναι η περίεργη, ασυνήθιστη και εντελώς... free-to-play αίσθηση να ξεκινάει κανείς ένα retail τίτλο μέσα από έναν browser. Ως τελευταίο πρόβλημα του Battlelog, θα λέγαμε ότι είναι αυτό που επισήμαναν πολλοί χρήστες από την αρχή: Ότι σε ένα ήδη βαρύ παιχνίδι το μόνο που καταφέρνουν αυτές οι δύο εφαρμογές (Origin + Battlelog) είναι να καταναλώνουν πολύτιμους πόρους του PC μας (το Battlelog να καταναλώνει γύρω στα 150-200k μνήμης και το Origin άλλα 70k). Μπορεί βέβαια να κλείσει κάποιος το Battlelog την ώρα που παίζει για παράδειγμα multiplayer, όμως κάθε φορά που θα θέλει να αλλάξει server θα πρέπει να το ξανανοίξει.

Επίσης, ο χρόνος που κάνει για να μας συνδέσει σε έναν server το Battlelog δεν είναι μικρότερος από τον χρόνο που θα έκανε ένα συνηθισμένο loading screen αν η όλη διαδικασία γινόταν από ένα κλασσικό in-game interface. Ο μοναδικός τομέας στον οποίο τα καταφέρνει το Battlelog, είναι στην όλη «community» κατηγορία, δηλαδή στην άμεση καταγραφή των στατιστικών του παίκτη, των unlocks, στη διαχείριση των φίλων του και στην παρακολούθηση των νέων και του forum.

Multiplayer

bf3-new-screen-01-thumb.jpgΤο Multiplayer είναι ο πραγματικός ρόλος αγοράς αυτού του παιχνιδιού και παίζοντας κανείς στους servers των 64 ατόμων απλώς καταλαβαίνει γιατί το Battlefield 3 πρέπει να θεωρηθεί ως το καλύτερο mutliplayer παιχνίδι αυτή την στιγμή: Η ποικιλία που προσφέρει είναι μοναδική για online FPS. Σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε ότι η έκδοση για τις κονσόλες χάνει επίσης ένα ακόμη ισχυρό selling point του τίτλου (το πρώτο ήταν τα γραφικά), αφού το optimization που έχει υποστεί η console έκδοση αγγίζει και τον αριθμό των παικτών, ο οποίος πέφτει από τους 64 (PC έκδοση) στους 24 (κονσόλες). Το Battlefield 3 έχει τρία βασικά modes: Rush, Conquest και Team Deathmatch και συνολικά 9 χάρτες.

{PAGE_BREAK}

Στο Rush οι ομάδες χωρίζονται σε attackers και defenders, με τους επιτιθέμενους να πρέπει να καταστρέψουν διάφορους M-com σταθμούς χρησιμοποιώντας ειδικά εκρηκτικά, ενώ οι αμυνόμενοι πρέπει να προσπαθήσουν να τους προστατέψουν, σκοτώνοντας τους αντιπάλους και μηδενίζοντάς τους τα «respawn tickets» τους. Το δύσκολο για τους επιτιθέμενους είναι ότι έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό από respawns, ο οποίος ανανεώνεται κάθε φορά που καταστρέφουν ένα ζευγάρι από M-com σταθμούς, ενώ οι αμυνόμενοι έχουν απεριόριστα respawns. Το Rush είναι γνωστό για τη σταδιακή πρόοδο των παικτών σε διαφορετικά τμήματα των τεραστίων χαρτών, με κάθε νέο τμήμα να «ξεκλειδώνει» κάθε φορά που καταστρέφονται δύο M-com Stations.

Το Rush στο Battlefield 3 χρησιμοποιεί όλους τους χάρτες και υποστηρίζει όλους τους αριθμούς ατόμων, από τις μικρότερες εκδόσεις του, που είναι τα Squad Rush, μέχρι και για 64 παίκτες. Το Conquest, το κλασσικό Battlefield mode, πρόκειται επίσης για ένα mode που κάνει σωστή χρήση όλων των μεγάλων χαρτών. Εδώ οι δύο ομάδες μάχονται για την κυριαρχία ορισμένων σημείων (σημαίες) πάνω στους χάρτες, με την ομάδα που έχει τα περισσότερα σημεία να αφαιρεί respawns πόντους από τον αντίπαλο, με όποια πλευρά φτάσει στο μηδέν να είναι η χαμένη.

battlefield_3_new_screen-01-thumb.jpgΟ λόγος που αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με όλα τα multiplayer modes του Battlefield 3, είναι το γεγονός ότι δεν μοιάζει με κανένα άλλο παιχνίδι αυτή τη στιγμή (με την σειρά ARMA να καταφέρνει μόνο να ακολουθεί από απόσταση). Με τα περισσότερα online FPS να κάνουν ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των ίδιων arcade μηχανισμών -όπως των kill streaks του Call of Duty- το Battlefield 3 καταφέρνει να ξεχωρίσει γιατί προσφέρει κάτι το διαφορετικό στο online gameplay: Συνεισφορά. Όποιο Mode και αν έχουν επιλέξει, ο σκοπός των παικτών δεν είναι πάντα το kill, αλλά η συνεισφορά τους ως μονάδα στη γενικότερη μάχη.

Αυτό που καταφέρνει με εκπληκτικό τρόπο το multiplayer mode του BF3, είναι το γεγονός ότι προσφέρει την απόλυτη ελευθερία στους παίκτες –ελευθερία που δεν ορίζεται τόσο από την έκταση των χαρτών, αλλά από το γεγονός ότι τους αφήνει να επιλέξουν αυτοί το στυλ και το ρυθμό με τον οποίο θέλουν να παίξουν. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κανείς στο πεδίο της μάχης: Αν θέλει μπορεί να παίξει ως Assault/ Medic και να γιατρεύει ή να επαναφέρει στη ζωή τους συμπαίκτες τους.

battlefield_3_new_screen-02-thumb.jpgΑν θέλει μπορεί να επιλέξει να παίξει ως Engineer και να ακολουθεί τα οχήματα των συμπαικτών του, επισκευάζοντάς τα κατά τη διάρκεια της μάχης (συνήθως σε αναμέτρηση μεταξύ δύο tank ένας engineer μπορεί να κάνει τη διαφορά). Αν θέλει μπορεί να εισχωρήσει και να κρυφτεί μέσα στην άμυνα του εχθρού, λειτουργώντας ως ένα «κινητό respawn σημείο» για τα μέλη της Squad του. Σε πίστες όπου η βάση της ομάδας του βρίσκεται σε αεροπλανοφόρο στη θάλασσα, μπορεί να πάρει τον έλεγχο του αντιαεροπορικού πύργου, προστατεύοντας τις αβοήθητες βάρκες των συμπαικτών του όσο διασχίζουν τη θάλασσα.

Αν θέλει μπορεί να συνοδέψει τους συμπαίκτες του και να τους βοηθήσει κάνοντας χρήση του νέου μηχανισμού «πυρών καταστολής» (δηλαδή να πυροβολεί προς την μεριά των αντιπάλων «θολώνοντας» τους την εικόνα). Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις «παράπλευρες» δραστηριότητες που μπορεί να ακολουθήσει ένας παίκτης στο Battlefield 3, ενώ φαίνεται ότι και το σύστημα αμοιβών είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένο, δίνοντας σημαντικό αριθμό από πόντους EXP στον παίκτη που συνεισφέρει με κάθε μία απ' αυτές.

battlefield_3_new_screen_03-thumb.jpgΑυτό που καταφέρνει πάνω απ όλα το mutliplayer mode του Battlefield 3, είναι να κάνει τους παίκτες να ακολουθήσουν το δικό τους στυλ –όποιο και αν είναι αυτό. Η λογική είναι ότι, ακόμη και ένας παίκτης που δεν μπορεί να έχει ικανοποιητικό Kill/ Death Ratio, στο BF3 έχει τις ίδιες ευκαιρίες να συνεισφέρει στη μάχη –και να αμειφθεί γι αυτό- με έναν πραγματικά έμπειρο παίκτη. Η ατμόσφαιρα στους servers των 64 ατόμων είναι τις περισσότερες φορές επική. Ο παίκτης νιώθει κάθε φορά ότι παίρνει μέρος σε πραγματικό πόλεμο, με τα αεροπλάνα να εκτελούν αερομαχίες πάνω από το κεφάλι του, τα tanks να βομβαρδίζουν τις βάσεις, τους snipers να «σκανάρουν» όλα τα ανοικτά περάσματα, τα κτήρια να γκρεμίζονται από τις εκρήξεις, ρουκέτες να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση και οι σφαίρες να σφυρίζουν δίπλα από το αυτί του.

BF3_2D00_Ranks-thumb.jpgΟ παίκτης αισθάνεται ευάλωτος σε κάθε στιγμή –και αυτή ακριβώς είναι η ουσία. Αν για κάτι μπορεί να εκτιμηθεί όλη αυτή η Battlefield εμπειρία, είναι το γεγονός ότι όλα συμβαίνουν εκεί, αυθόρμητα, σε πραγματικό χρόνο και με πραγματικούς παίκτες. Ο λόγος που δεν χρειάζεται single player εμπειρία το Battlefield 3, είναι το γεγονός ότι ποτέ κανένα campaign δεν θα μπορέσει να αντιγράψει την ποικιλία, τη ζωντάνια, την ελευθερία και τη δράση που παρακολουθεί ο παίκτης να συμβαίνει σε γη, ουρανό και θάλασσα στους χάρτες των 64 ατόμων του Battlefield 3.

{PAGE_BREAK}

Αυτήν τη φορά η Dice «άνοιξε» τους χάρτες όσο περισσότερο μπορούσε και μία βόλτα με ένα αεροσκάφος στο multiplayer μέρος επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Δυστυχώς, στην έκδοση για τις κονσόλες οι παίκτες μπορεί να χάσουν ένα μέρος από όλη αυτήν τη δράση λόγω του μειωμένου αριθμού των παικτών, ενώ παρατηρήσαμε ότι το mutliplayer μέρος στις κονσόλες έχει υποστεί και επιπλέον optimization (δηλαδή ακόμη πιο μειωμένα γραφικά) προκειμένου να είναι playable το frame rate, σε σημείο που πλέον το παιχνίδι να δείχνει άσχημο.

Ευτυχώς στην έκδοση για τα PC τα γραφικά στο multiplayer είναι σχεδόν το ίδιο εντυπωσιακά με αυτά του campaign, με τον φωτισμό να είναι μονάχα λιγότερο έντονος, όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι το mutliplayer προσφέρει αυτό που δεν προσφέρει το campaign: Μεγάλο βαθμό από καταστροφές. Κατασκευές θα καταρρέουν, τρύπες θα ανοίγονται στους τοίχους των σπιτιών από τις εκρήξεις και φράκτες θα γκρεμίζονται, ανοίγοντας νέα περάσματα για τους παίκτες.

bf3-new-screen-04-thumb.jpgΟι χάρτες συνεχώς αλλάζουν μορφή, ενώ πάντα οι καταστροφές στη σειρά Battlefield είχαν μεγάλη σημασία και στο gameplay και είναι κατόρθωμα που μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη έκταση, με αυτά τα γραφικά και με αυτόν τον αριθμό παικτών (όμως πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι το multiplayer mode στα PC είναι πιο βαρύ από το campaign). Το όλο Multiplayer mode βασίζεται και αυτή τη φορά πάνω σε ένα εθιστικό σύστημα αμοιβών με ranks και EXP. Οι παίκτες επιλέγουν με ποια κλάση θέλουν να παίξουν (Assault, Engineer, Recon, Support) και ανεβάζουν την κάθε μια ξεχωριστά, ανάλογα με τη συνεισφορά τους στο κάθε match.

Στην αρχή οι κλάσεις έχουν πολύ βασικό εξοπλισμό και το σημάδι γίνεται αναγκαστικά πίσω από τα Iron sights των όπλων, όμως όσο ανεβαίνει κανείς σε Ranks, κερδίζει χρήσιμα Accessories τα οποία μπορεί να προσθέσει στα όπλα του. Εκτός όμως από την παραμετροποίηση των όπλων, το παιχνίδι μας δίνει με ένα παρόμοιο σύστημα τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε και τα loadouts των οχημάτων του παιχνιδιού.

bf3-new-screen-03-thumb.jpgΑυτό που παρατηρήσαμε στο όλο σύστημα αμοιβών, είναι ότι ο παίκτης θα ενδιαφερθεί (και θα ανατρέξει στο Battlelog) να μάθει για το επόμενο σημαντικό unlock που θα ξεκλειδώσει (όπως για παράδειγμα για το επόμενο όπλο), κάτι που δείχνει ότι το σύστημα αμοιβών δίνει αρκετά ώστε να καταφέρνει να γίνει εθιστικό και να κάνει τους παίκτες να παίζουν περισσότερο, όμως όχι τόσα πολλά ώστε να τους υπερφορτώνει με περιττά εξαρτήματα και όπλα, καταστρέφοντας το ενδιαφέρον. Μια επιπλέον επιλογή είναι και αυτή του co-op.

Εδώ συναντάμε ανεξάρτητες αποστολές, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν με άλλους παίκτες και έχουν περισσότερο το ρόλο της «επιβίωσης μέσα από αλλεπάλληλα κύματα εχθρών». Μπορεί να μην καταφέρνει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο και πιθανώς λίγοι παίκτες να έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν με αυτό, αν δεν προσέφερε επιπλέον unlocks (όπως όπλα), τα οποία οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν για τα multiplayer loadouts τους.

Συμπέρασμα

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Battlefield 3 είναι ένα παιχνίδι αντιθέσεων. Από τη μία έχουμε οπτικό τομέα επόμενης γενιάς, όμως από την άλλη ένα campaign με πολλά και σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό. Από τη μία έχουμε ένα από τα πληρέστερα και επικότερα multiplayer παιχνίδια αυτής της γενιάς και από την άλλη έχουμε περίεργες λύσεις -τύπου Battlelog- να εκνευρίζουν τους νόμιμους χρήστες. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η απόφαση της Dice να αφήσει στο περιθώριο τις κονσόλες αυτής της γενιάς και να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με την ελευθερία που προσφέρουν τα PC, είχε θετική επίδραση στο multiplayer μέρος και τελικά αυτή την έκδοση πρέπει να επιλέξουν οι παίκτες, αφού μόνο στα PC το παιχνίδι «τρέχει» όπως το θέλουν οι δημιουργοί του.

Μπορεί να προσπάθησε να μοιάσει, όμως ευτυχώς το Battlefield δεν έγινε Call of Duty.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

 • Εξαιρετικά Γραφικά
 • Το καλύτερο μέχρι σήμερα multiplayer

Αρνητικά

 • Το ενοχλητικό Battlelog
 • Αδύναμο, έως κακό, campaign

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (122 σχόλια)
 • syiannis syiannis 18 Ιανουαρίου 2012  | 20:27

  Τελικά το άξιζε και με το παραπάνω και μάλιστα σ'αυτήν την τιμή προτείνω και όσους το είχαν κατεβάσει να πάνε να το αγοράσουν για το multiplayer. Με το campain ασχολήθηκα 1 ώρα για να συνηθίσω τα όπλα και να ρυθμίσω το mouse. Απο κει και πέρα όποτε βρίσκω χρόνο μπαίνω με τη μια online. Γραφικά φανταστικά, πίστες και όπλα με μεγάλη ποικιλία και το κυριότερο αν και δεν το περίμενα μ'αυτά που είχα διαβάσει απ' τις πρώτες μέρες δε μου έχει παρουσιάσει ακόμα το παραμικρό πρόβλημα-κόλλημα παρότι το παίζω σε full γραφικά και ο υπολογιστής δεν είναι υπερτούμπανο (sapphire 6790, amd phenom 970 x4, 4gb ram)

 • syiannis syiannis 09 Ιανουαρίου 2012  | 14:57

  Το βρήκα με 19,90 για το pc και το τσίμπησα αν και δεν έχω τον χρόνο που θέλω για να ασχοληθώ και είπα να κάνω ένα refresh στο μυαλό μου το review. Όπως και να χει το άξιζε το εικοσάρικο

 • dead_end_360 dead_end_360 26 Δεκεμβρίου 2011  | 01:08

  το παιχνιδη το αγορασα προχθες στην τιμη των 29 ευρω και πραγματικα πιστευω οτι εχει κριθει πολυ αυστηρα (απο πολλα παιδια που σχολιασαν).Δεν το πηρα ουτε για το multiplayer,ουτε και ειμαι fan των παιχνιδιων battlefield.Απλα θεωρησα πως ειναι μια καλη εναλλακτικη και ισως το κατι διαφορετικο μετα το COD.Σιγουρα δεν εχει κατι το ιδιαιτερο το campaign αλλα δεν το θεωρεις και τραγικο,ειναι απλα καλο και λίγο συντομο.Ομως η ολη εμπειρια που προσφερει,στα γραφικα και στον ηχο αξιζουν σιγουρα τα 29 ευρω.Το συνιστω σε οσους δεν εχουν στην συλλογη τους καποιο παιχνιδη battlefield.Καλες γιορτες σε ολους!!

 • Tomasz Tomasz 16 Δεκεμβρίου 2011  | 19:01

  Να ρωτήσω κάτι αξίζει το παιχνίδι για ps3; Έχω ακούσει ότι οι χάρτες με λίγους παίχτες στις κονσόλες είναι άδειοι.. Επίσης υπάρχει κόσμος;

 • crossfirex crossfirex 04 Νοεμβρίου 2011  | 16:37

  OK AD+

 • sirlas sirlas 04 Νοεμβρίου 2011  | 00:46

  Παιδιά όποιος θέλει να καιγόμαστε μαζί ας με κάνει Add στο Origin το name μου είναι FpsManiac!

 • Scullman Scullman 03 Νοεμβρίου 2011  | 12:53

  Η συναγη ειναι γνωστη και η σουπα ξαναζεσταμενη βγαινει ενας τιτλος ο οποιος ειναι καλοδουλεμενος και ευρηματικος ο κοσμος ανταποκρινεται και μαζευει φανς εως και σουπερφανς. Οταν πλεον η εταιρια νοιωσει οτι φρεναρουν οι πωλησεις με τα μισα εξοδα τσαπατσουλευει εναν νεο τιτλο και τον πεταει στην αγορα με διθυραμβους για τα γραφικα τον ηχο σεναριο κλπ κλπ, το αποτελεσμα.. τουλαχιστον στο PS3 ενα εως και δυο βηματα πισω στα γραφικα (που θυμιζουν BF1)πολλα bugs ακομα και στον ηχο και ενα σεναριο γραμενο απο παιδακι. Τουλαχιστον ειναι ελκυστικο στο multiplayer αλλα σιγουρα δεν ειναι το ιδιο καθηλωτικο οσο το BF2 και ισως τελικα καλυτερα γιατι γλυτωσαμε απο πολυ καψιμο...

  Αν εβαζα βαθμολογια το 7 για ps3 πιστευω θα ηταν δικαιο

 • crossfirex crossfirex 03 Νοεμβρίου 2011  | 00:46

  Επιτελούς ένας δύσκολος χειμώνας για τιo mw3 μετά από τούς περιπάτους πού έκανε τα τελευταία χρόνια ( δεν μιλάω για την αποτυχία black ops.)
  Το έχω από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και έμεινα πολύ ικανοποιημένος από τα τρομερά γραφικά τις τεράστιες πίστες και το εύρος των όπλων και των παρελκόμενων...
  Επίσης μου έκανε εντύπωση το γεγονός πως το παιχνίδι τρέχει ικανοποιητικά και σε παλιά μηχανήματα...
  όσον αφορά το σχολιασμό πού έγινε στην παρουσίαση δεν καταλαβαίνω ένα παιχνίδι πού το αγοράζεις για το διαδικτυακό παιχνίδι τού πρέπει να έχει καλό campaing εγώ προσωπικά δεν ασχολήθηκα καθολοu πήγα κατευθείαν στο multi.
  Το αρνητικό είναι πως κολλάει ο browser και ίσως χρειαστεί να κανείς μέχρι επανεκκίνηση μερικές φορές αλλά πιστεύω πως το πρόβλημα θα λυθεί. Ευχαριστώ και ελπίζω να βοήθησα λίγο στη συνέχεια της παρουσίασης .
  Αξίζει PC.

 • DarthAltair DarthAltair 02 Νοεμβρίου 2011  | 19:37

  "αφού είναι φανερό ότι η Dice δεν γνωρίζει το πώς να προσφέρει τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού της μέσα από μια single player εμπειρία."
  Κάποιος δεν ξέρει τη σειρά Bad Company μου φαίνεται.

 • padelosf padelosf 02 Νοεμβρίου 2011  | 11:47

  Raiden5+1000
  παιζω απο παρασκευη και ακομι δεν εχω βαλει campaign..

 • Raiden5 Raiden5 02 Νοεμβρίου 2011  | 11:39

  Αυτα τα παιχνιδια ειναι καθαρα για multi. Πρεπει να ειναι....μεθυσμενος καποιος για να παρει cal η btlf για να απολαυσει campaign.

  Kαι κακως στο review ασχοληστε τοσο πολυ με το campaign ενος καθαρα multiplayer τιτλου.

 • pekou pekou 02 Νοεμβρίου 2011  | 07:02

  Καλησπέρα.Το παιχνίδι ήρθε στα χέρια μου τη Δευτέρα 30 Οκτ.Το είχα προπαραγγείλει
  απο τον Αύγουστο.Με το που το έβαλα ξενέρωσα...Το origin k to battlelog απο
  το beta επέστρεψαν....Κατα τα άλλα το παιχνίδι είναι αυτο που περίμενα.
  Το πρόβλημα στο multi ειναι οτι ο browser του battlelog κολάει κ θέλει συχνά
  ανανέωση.Πολλές φορές π.χ. δεν δείχνει το ping tων servers.
  Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως ειναι το single.Έχοντας νοπές τις μνήμες απο το single του bad company 2(που το single του ήταν τόσο βαρετό που το παράτησα)
  όταν έβλεπα τα τρέιλερ του bf3 κόλλαγα.Είναι καλό.Καλα δεν συγκρίνεται κ με codmw αλλα αξιοπρεπές.Ενα άλλο που παρατήρησα είναι οτι έδωσαν
  πολύ βάση κ στους servers.To Ping τους ειναι αρκετα καλο ακομα κ σε πιστες με 64 παίχτες δεν παρατηρούσα lag,όλα κύλαγαν ομαλά.
  Το παιχνίδι έκανε 37€ κ εχω δεί οτι στις κονσόλες κάνει γύρω στα 60€!!!!!!!
  Όποιος το θέλει για κονσόλα του προτίνω να περιμένει ωστε να βγουν patch που λείνουν τα προβλήματα που τυχών έχει κ που θα έχει πέσει κ η τιμή.

 • perastikos perastikos 02 Νοεμβρίου 2011  | 03:26

  παιδια εγω περαστικος ειμαι, εκανα εγγραφη μονο και μονο για να σας ευχαριστησω που περασα μιση ωρα ευχαριστα, ψαχνοντας να βρω ποιος ειναι αυτος ο "Σακης" που 5-6 συμφωνουν απολυτα μαζι του...
  LOL

 • Tomasz Tomasz 02 Νοεμβρίου 2011  | 02:44

  Ρε παιδιά μην βιάζεστε να θάψετε το παιχνίδι.. Δόξα τον θεό από single player παιχνίδια γεμίζει ο τόπο τελευταία, αυτό είναι, και οι περισσότεροι που έχουν μια κάποια αίσθηση για τα games ξέραν ότι θα είναι, ένα Multiplayer παιχνίδι.. Βέβαια θα έπρεπε να έχει μια campaign πιο καλή γιατί αυτή όχι οτι δεν είναι καλή αλλά δεν είναι battlefield.. Είναι λίγο λιγότερο COD από το ίδιο το COD.. Αλλά online-wise είναι παράδεισος για αυτό μην θάβετε

 • VonCroy VonCroy 02 Νοεμβρίου 2011  | 02:28

  Αν και από γραφικά είναι toumpanieros grecos, σε όλα τα υπόλοιπα είναι gtp.

 • DarthAltair DarthAltair 02 Νοεμβρίου 2011  | 02:25

  Το ήθελα μόνο για το single οπότε αγορά στα 5-10 ευρώ μαξ.

 • Etern1ty Etern1ty 02 Νοεμβρίου 2011  | 00:28

  Δεν πειράζει το μετέτρεψα. Μην ξαναγίνει όμως παιδιά.

 • spyrodavi spyrodavi 02 Νοεμβρίου 2011  | 00:05

  παιδιά έχω μια διαφορετική άποψη.είμαι gamer από το atari k έχω φτάσει πλέον η έχω τερματίσει πάνω από 60 παιχνίδια στο ps3.επίτρεψε μου να πω ότι αυτό το παιχνίδι πραγματικά έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο όσο αφορά τα fps..!καταρχάς να πούμε ότι για να κρίνεις αυτά τα παιχνίδια νέας γενιάς 100 τις 100 πρέπει η έχεις k τα ανάλογα συστήματα.προσωπικά παίζω σε μια τηλεόραση 32 full hd και με ένα ηχοσύστημα πολύ καλο.έτσι μπορώ να δω όλες τις δυνατότητες ήχου και εικόνας.to παιχνίδι αυτό κάνει όλα τ'αλλα fps fps να φαίνονται παλιά..ξεπερασμένα.τα εφέ του σε συνδυασμό με τα ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ εφέ και γραφικά του το κάνουν να μοιάζει σε άλλη διάσταση.πραγματικά εξαιρετικό...από εκεί και πέρα σε θέμα σεναρίου και πλοκής εκεί πάντα υπάρχει περιθώριο αναπτύξεις..άσε που είναι k αντικειμενικό το θέμα.ΈΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΌ FPS ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠ’ΡΧΕΙ ΣΎΓΚΡΙΣΗ ΩΣ ΤΏΡΑ...
  Απλα θελω καποιος απο τα παιδια να μου πει πιο fps φτανει το btf3 εστω και λιγο σε γραφικα,ηχο,εφε,χειρησμο,...πραγματικα εχω απορια..[medal of honor,crysis,fear,call of duty,ressistance.....πραγματικα εχω απορια...!!!!

 • Etern1ty Etern1ty 01 Νοεμβρίου 2011  | 22:38

  Παιδιά, τα greeklish σχόλια/πόστς διαγράφονται. Οι νέοι χρήστες, κοιτάξτε λίγο το προφίλ σας. Έχουμε στείλει δύο system messages, διαβάστε τα λίγο πρίν γράψετε.

 • palu3y palu3y 01 Νοεμβρίου 2011  | 22:31

  Φιλε savanos δε μπορω να συμφονησω περισσοτερο μαυτα που λες!!Πες μου το psn σου να λιωσουμε η κανε με add palu3y.

 • BrUn022 BrUn022 01 Νοεμβρίου 2011  | 20:14

  @Tommy_GR κανε λιγη υπομονη μεχρι να βγει και το MW3 κι'επειτα συγκρινεις φιλε μου.

 • savanos savanos 01 Νοεμβρίου 2011  | 20:10

  Όποιος περίμενε το παιχνίδι και γράφει πως απογοητεύτηκε η δεν το έχει παίξει , η πολύ απλά δεν έχει ξανά παίξει Battlefield!
  Για όλους τούς Fan της σειράς το Camp θα ήταν απλά ένα ακόμα + στην όλη εμπειρία, και όντως αυτό είναι!!
  Ο άλλος λέει ....α μουφα to campaign?? θα παίξω Dark souls!! χαχαχα οκ αδερφέ ωραία το έθεσες! :)
  ο αγαπητός συντάκτης Brave λέει "υπάρχουν πολύ καλύτερα παιχνίδια εκεί έξω.." μα που είναι τα καλύτερα??? δεν θέλω να παίξω τένις! ούτε μπάσκετ ούτε Ping Pong RPG!! θέλω να παίξω FPS online! σε αυτό μπορείτε να μου βρείτε κάτι καλύτερο?χμμμ , μάλλον όχι!
  Το παιχνίδι είναι αυτή την στιγμή η υπέρτατη multiplayer εμπειρία! όπως και να το κάνουμε!
  Στο Camp το μόνο που με χάλασε ήταν το "στήσιμο" του σεναρίου , το οποίο έμοιαζε πολύ με το Black opς(όχι γιατι το BO ήταν κακό, αλλά γιατί δεν είδα καινούριες ιδέες απ την ΕΑ).
  Αφήστε επιτέλους του βαθμούς τα σχόλια και της κριτικές , πάρτε τα φιλαράκια σας και μπείτε να παίξετε online , θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστο!
  (Μιλάω για την έκδοση του PS3)

 • Johnny8565 Johnny8565 01 Νοεμβρίου 2011  | 19:30

  Εγω ανεξερετος καποια προβληματακια που μου παρουσιαστηκαν στο campaing , το βρηκα πολυ ενδιαφερο ( μεχρι στιγμης γιατι ακομη να το τελειωσω ).. Οσο για το multiplayer δεν χρειαζεται να μιλησουμε το λεει και το review

 • BrUn022 BrUn022 01 Νοεμβρίου 2011  | 19:20

  @assassin κατι μου λεει πως κατι υπονοεις φιλε μου :D :D :D :D Μακαρι να ζει ρε μαμωτο γιατι δεν εχω δει πιο αδικο θανατο σε παιχνιδι,εκτος ισως απο Jester (UT3)

 • palu3y palu3y 01 Νοεμβρίου 2011  | 17:51

  ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ με τα ολα του!!!10 δαγκωτο απο μενα για αυτα που προσφερει!Γιατι το bf ειναι αυτο που λεει κ το ονομα του ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ!!!
  +100000000 @ MGSARMANDO + Strategos

 • kairisg kairisg 01 Νοεμβρίου 2011  | 17:20

  @tommy GR αν το θέλεις για multi ΒF3 με διαφορά, για single ίσως το MW3 να είναι λίγο καλύτερο .... Βεβαια δεν θα έπρεπε να έχει και πολλές απαιτήσεις κάποιος απο την συγκεκριμένη κατηγορία για το single......

 • aektzisgamer aektzisgamer 01 Νοεμβρίου 2011  | 17:05

  Tommy Ανετοτατα BF3.

 • assassin assassin 01 Νοεμβρίου 2011  | 17:02

  Bruno Τι εκανε ο Ghost ??
  ΝΟΜΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΖΕΙΣ

 • chris-naz.gr chris-naz.gr 01 Νοεμβρίου 2011  | 16:27

  Μώλις το πήρα :)

 • totos totos 01 Νοεμβρίου 2011  | 16:25

  ΤΟ ΠΗΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΙ3....6 ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ?????ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ?????ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΝ-ΛΑΙΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ....ΠΑΙΖΩ ΕΔΩ Κ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΤΟ CALL K TO BF....ΑΛΛΑ ΤΟ CALL ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΦΙΛΙΚΑ Κ ΚΑΛΟ ΓΚΕΙΜΙΝΓΚ....