Ταυτότητα

Just Dance 3

Just Dance 3

Edition: N/A Genre: Dance Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Ubisoft Ημ. Έκδοσης: 11/10/2011
PEGI: 3 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PlayStation 3


And another one starts to dance!

Χορός. Μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης, η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. Kinect. Μια motion sensing συσκευή, που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγξουν και να επεξεργαστούν το περιβάλλον του Xbox 360 δίχως κάποιο χειριστήριο. Όταν το στοιχείο Χ έρχεται σε επαφή με το στοιχείο Κ, όλα είναι δυνατά. Μπορεί να έχετε ένα εκπληκτικό παιχνίδι όπως το Dance Central, ένα πρόχειρο όπως το Michael Jackson: The Experience, ένα φρέσκο όπως το Dance Paradise ή και ένα ιδιαίτερο όπως το Dance Evolution. Και κάποιες φορές, ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχει και ένα παιχνίδι όπως το Just Dance, το οποίο δεν προσπαθεί να σας διδάξει, δεν θέλει να σας καθοδηγήσει, δεν αποζητά να σας γονατίσει. Επιχειρεί να σας θυμίσει πως, εν τέλει, αγοράσατε ένα Kinect για να παίξετε και να γελάσετε μαζί του. Και όσoν αφορά αυτό το θέμα, κανένα άλλο dancing game δεν πλησιάζει τη σειρά Just Dance της Ubisoft.

just-dance-3-screen-01.jpg

Με περισσότερες από 10.000.000 πωλήσεις, κατοχή της κορυφής των charts για μήνες και αρκετά βραβεία στο τσεπάκι της, η σειρά επιστρέφει στην πίστα δυναμικά, ξεφεύγοντας από το στενό πλαίσιο του Wii Remote και ανοίγοντας νέες δυνατότητες με τη χρήση του Kinect. Καταφέρνει όμως να αξιοποιήσει τη νέα αυτή πηγή ή σκοντάφτει όπως τόσοι και τόσοι πριν από αυτήν; Όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια, το JD3 είναι ένα παιχνίδι χορού με arcade λογική. Ο παίκτης και πάλι αναλαμβάνει να εκτελέσει μια σειρά έξαλλων χορευτικών κινήσεων, αντιγράφοντας τις κινήσεις των avatars χορευτών στην οθόνη και εκτελώντας τις με όλο του το σώμα. Εν αντιθέσει, όμως, με τα περισσότερα παιχνίδια του είδους, ιδιαίτερη ακρίβεια και σωστό timing στις κινήσεις του παίκτη εδώ δεν είναι απαραίτητα.

just-dance-3-screen-02.jpg

Το Just Dance 3 προσφέρει ένα πολύ γενναιόδωρο σύστημα πόντων και δέχεται ως σωστή την κίνησή σας ακόμα και αν η διαφορά ήταν αισθητή. Το συγκεκριμένο σύστημα θα ήταν μάλλον απογοητευτικά κακό για ένα παιχνίδι που αναζητούσε αξιώσεις εξομοιωτή. Το JD3, όμως, προσπαθεί να δει το όλο θέμα λίγο πιο χαλαρά, επιτρέποντας στους παίκτες να διασκεδάσουν πρώτα και να μάθουν την ακριβή ρουτίνα σε δεύτερη φαση. Παίζοντας το Just Dace 3 στο Single Player mode, θα παρατηρήσετε πως αυτή τη φορά το παιχνίδι έχει ένα υποτυπώδες career για να κρατήσει το ενδιαφέρον σας.

just-dance-3-screen-03.jpg

Ανάλογα με τις επιδόσεις σας στο κάθε κομμάτι, κερδίζετε ειδικά tockens, με τα οποία μπορείτε να ξεκλειδώσετε extra κομμάτια και αρκετό bonus υλικό. Αλλά όπως είναι γνωστό για τη σειρά, η πραγματική της δύναμη κρύβεται πίσω από το multiplayer και έτσι και φέτος, το JD3 δεν απογοητεύει. Μάλιστα, αποτελεί το πρώτο dancing game του Kinect, το οποίο επιτρέπει multiplayer τεσσάρων ατόμων ταυτόχρονα στην ίδια οθόνη. Αν λοιπόν διαθέτετε τον απαραίτητο χώρο (δυστυχώς απαιτεί πολύ) τότε μπορείτε να ετοιμαστείτε για μια απίστευτα διασκεδαστική εμπειρία, με το παιχνίδι να βγαίνει από τα κλασσικά νερά του και να αρχίζει ακόμα πιο αστείες κινήσεις. Αρκεί να σας πούμε πως μπορεί ο ένας να κάνει head banging, οι δυο να είναι αγκαλιά και να εκτελούν πιρουέτες και ο τέταρτος να παίζει στον αέρα κιθάρα!

{PAGE_BREAK}

Μια ακόμα νέα και εξαιρετική προσθήκη που ήρθε χάρη στο Kinect, είναι το νέο mode Just Create. Σε αυτό ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να ακούσει το κάθε τραγούδι και να δημιουργήσει τη δική του χορευτική ρουτίνα, ακριβώς όπως εκείνος τη φαντάζεται καλύτερα. Έπειτα, μπορεί να την εισάγει στο παιχνίδι για να δοκιμάσει τον εαυτό του ή να τη δώσει σε ένα φίλο του (μέσω δικτύου) για να δει αν μπορεί να τα βγάλει πέρα απέναντί του. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φρέσκο και δημιουργικό mode, που σίγουρα προσδίδει νέο βάθος και διάρκεια στο παιχνίδι. Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι προφανώς δεν φτάνει τα επίπεδα που περιμέναμε από τις high end κονσόλες και δείχνει, απλά, πως είναι ένα καλό upgrade της Wii έκδοσης.

just-dance-3-screen-04.jpg

Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, μιας και το art direction του τίτλου παραμένει υπέροχο. Τα avatars είναι πιο καλοσχεδιασμένα από ποτέ, το animation είναι το καλύτερο στο είδος και τα backgrounds διατηρούν τη χειροποίητη "adventure-ιστικη" πινελιά της σειράς, με έντονους χρωματισμούς και αστείες λεπτομέρειες. Ακόμα και το ηχητικό τμήμα έχει υποστεί ευχάριστες βελτιώσεις, με τον ήχο να είναι αρκετά πιο καθαρός αλλά και το παιχνίδι να περιέχει 51 μουσικά κομμάτια, με το καθένα να παρουσιάζει και μια εντελώς διαφορετική, θεότρελη χορευτική ρουτίνα. Με κομμάτια από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, από Chemical Brothers σε Kiss και από Bananarama σε Lenny Kravitz, καλύπτει τα περισσότερα από τα “χαρούμενα“ φάσματα της μουσικής (μην περιμένετε metal, hard rock ή tectonic) και περιέχει σίγουρα αρκετά για να ικανοποιήσει τα περισσότερα γούστα.

Το Just Dance 3 δεν είναι ακόμα ένα παιχνίδι χορού. Δεν αποτελεί "αρπαχτή" της σειράς και δεν κλέβει το κοινό του, προσφέροντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με παραπάνω υλικό από το παρελθόν, βελτιωμένο στα σημεία και με ορισμένες πολύ καλές προσθήκες, κερδίζει με αξιώσεις τη θέση του ως το καλύτερο της σειράς. Οι φανατικοί του είδους πιθανότητα να ενοχληθούν από την απλότητά του στην αναγνώριση και βαθμολόγηση και έτσι να προχωρήσουν προς το Dance Central 2. Για όσους όμως εισέρχονται τώρα στον ψηφιακό χορό ή απλά θέλουν ένα παιχνίδι για να παίζουν παρέα με φίλους και να γελάνε μέχρι το πρωί, το Just Dance 3 αποτελεί μια υπέροχη πρόταση με πολλές δυνατότητες, μεγάλη αντοχή στο χρόνο, τρελό χορό και εγγυημένο χαμόγελο!

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • 51 διαφορετικά μουσικά κομμάτια, διαλεγμένα μέσα από φάσμα εξήντα ετών
  • Πολύ καλό multiplayer έως 4 ατόμων
  • Δυνατότητα δημιουργίας δικών σας χορευτικών ρουτινών και ανταλλαγή τους
  • Εκπληκτικό motion capture στο animation των avatars
  • Εύκολο, διασκεδαστικό και προσβάσιμο σε όλους

Αρνητικά

  • Το single player αν και βελτιωμένο, παραμένει κάπως λιτό
  • Πολύ απλό και εύκολο για τους βετεράνους του είδους

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...