Ταυτότητα

Guardian Heroes

Guardian Heroes

Edition: N/A Genre: Beat 'em Up Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: Tresure co. Ημ. Έκδοσης: 14/10/2011
PEGI: 12 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: Xbox 360


Retro και ταυτόχρονα σύγχρονο

Το Guardian Heroes κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1996 στο σύστημα Saturn και ακόμα και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της κονσόλας της SEGA. 15 χρόνια μετά, η εταιρεία -ξανά με τη βοήθεια της Treasure- αποφάσισε την κυκλοφορία μίας βελτιωμένης, HD έκδοσης του Guardian Heroes για το Xbox 360 μέσα από το Xbox Live. Η επανέκδοση παλαιότερων παιχνιδιών τον τελευταίο καιρό μπορεί να έχει γίνει μία συνηθισμένη τακτική από τις εταιρείες, που συνήθως θέλουν να εξαργυρώσουν εμπορικά τη φήμη αυτών των τίτλων που επαναφέρουν στο προσκήνιο με ελάχιστο κόστος.

Ωστόσο, το Guardian Heroes HD είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου έχει γίνει πολύ σοβαρή εργασία στην επανέκδοση. Επιπλέον, καλύπτει ένα κενό σε ένα είδος που έχει λίγες καλές προτάσεις και η έκπληξη είναι ότι η τιμή του τίτλου της Treasure είναι η "σωστή" (800 MS Points). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ένα beat’em up διαφορετικό από τα άλλα

guardian-heroes-01-thumb.jpgΤο Guardian Heroes είναι ένα beat’ em up που μας δίνει τον έλεγχο τεσσάρων χαρακτήρων, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Ο πρώτος εξ αυτών των χαρακτήρων είναι ο παραδοσιακός, ισορροπημένος ήρωας που συναντάμε σε παρόμοια παιχνίδια και χρησιμοποιεί ένα τεράστιο σπαθί. Ο δεύτερος είναι ένας Ninja που βασίζεται στην ταχύτητα, ενώ οι υπόλοιποι δύο χαρακτήρες βασίζονται περισσότερο στα μαγικά τους. Υπάρχει και ένας πέμπτος, κρυφός, πολύ ενδιαφέροντας χαρακτήρας, που αποκαλύπτεται όταν τελειώσουμε το παιχνίδι στο Normal επίπεδο δυσκολίας.

Όλοι οι χαρακτήρες διαθέτουν τις δίκες τους ειδικές κινήσεις, η εκτέλεση των οποίων ξεφεύγει από τους περισσότερους εκπροσώπους του είδους και θυμίζουν τα παραδοσιακά fighting παιχνίδια τύπου Street Fighter. Σκοπός μας, όπως πάντα, είναι να εξοντώσουμε ό,τι βρούμε στο δρόμο μας για να φτάσουμε στο τέλος του εκάστοτε επιπέδου. Όμως, το Guardian Heroes διαφέρει σημαντικά από τα παιχνίδια της Capcom που ουσιαστικά διαμόρφωσαν το είδος.

guardian-heroes-02-thumb.jpgΌλοι οι χαρακτήρες κρατάνε σπαθιά ή άλλα όπλα και δεν μπορούν να σηκώσουν αντικείμενα ή όπλα που πέφτουν από τους εχθρούς. Δεν υπάρχουν power ups που προσφέρουν διάφορες ευεργετικές ιδιότητες, ούτε αντικείμενα με σκοπό την αναπλήρωση μέρους της ενέργειάς μας. Επίσης, απουσιάζουν πλήρως οι παγίδες με βαρέλια, εκρηκτικά ή οτιδήποτε άλλο. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Guardian Heroes είναι ότι κατά το πλάτος των πιστών υπάρχουν τρία διαφορετικά, διακριτά επίπεδα. Μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μόνο με τους εχθρούς που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με εμάς και ουσιαστικά δεν μας ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην πίστα, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί στο δρόμο μας.

Το χαρακτηριστικό αυτό λειτουργεί περίπου όπως στο Fatal Fury για όσους θυμούνται τη σειρά της SNK. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν βρισκόμαστε στην ίδια ευθεία με τους εχθρούς και έτσι, ιδιαίτερα στην αρχή, αυτή η σχεδιαστική επιλογή μπερδεύει χωρίς να προσθέτει κάτι το ιδιαίτερο. Βέβαια, μετά από λίγη ώρα τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα, ενώ με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται το ύφος πολλών boss fights, μιας και αποτελεί πολύ καλή ιδέα να μετακινούμαστε σε διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με τους συχνά μεγαλόσωμους και παντοδύναμους εχθρούς μας, ώστε να αποφύγουμε τις επιθέσεις τους και να βρεθούμε από πίσω τους.

guardian-heroes-03-thumb.jpgΓενικότερα, η μετακίνηση σε τρία διαφορετικά επίπεδα στο βάθος της οθόνης, μας άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις αλλά τελικά δεν πιστεύουμε ότι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, είτε θετικά είτε αρνητικά. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας βοήθεια λαμβάνουμε από έναν ήρωα που ελέγχεται από την ΑΙ. Χωρίς τον ήρωα αυτό, το παιχνίδι θα ήταν υπερβολικά δύσκολο, καθώς οι εχθροί που μας επιτίθενται ταυτόχρονα είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με την πλειοψηφία των εκπροσώπων του είδους. Έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ορισμένες βασικές εντολές στο χαρακτήρα που ελέγχει η ΑΙ, αλλά αυτό είναι ένα προαιρετικό χαρακτηριστικό που ελάχιστα χρησιμεύει.

Όσο προχωράμε κερδίζουμε levels και αποκτάμε τη δυνατότητα αναβάθμισης διάφορων χαρακτηριστικών των πολεμιστών μας, όπως την ενέργεια, τη δύναμη, την ταχύτητα και τα μαγικά τους. Στο easy επίπεδο δυσκολίας το παιχνίδι προσφέρει 99 ζωές, στο normal 10 και στο hard μόλις 3. Παίζοντας στο easy μπορούμε να βασιστούμε χωρίς πρόβλημα στο... αισιόδοξο button mashing και το αποτέλεσμα είναι ένα διασκεδαστικό, ανάλαφρο παιχνίδι.

guardian-heroes-04-thumb.jpgΣτο normal, όμως, τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα και καθίσταται αναγκαία η σωστή χρήση των ειδικών κινήσεων των χαρακτήρων. Βέβαια, εδώ παρουσιάζονται και μερικά προβλήματα. Οι ζωές είναι περιορισμένες και το παιχνίδι δύσκολο, όποτε, όσες φορές είχαμε την ευκαιρία να αναβαθμιστούμε, απλά ανεβάζαμε την ενέργειά μας αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Πολύ δύσκολο είναι και να ξεκινήσει κάποιος να παίζει με τους χαρακτήρες που έχουν λίγη ενέργεια, διότι είναι πολύ εύκολο να χάσει πολλές ζωές στην αρχή, πριν προλάβει καν να αναβαθμιστεί. Φυσικά, αυτά ισχύουν μόνο στο single player. Στο co-op mode οι παίκτες μοιράζονται τις ζωές, αλλά η κατάσταση εξισορροπείται καλύτερα.

Τέλος, ορισμένες φορές, για να μην προλάβουν να μας χτυπήσουν οι εχθροί, απλά βρίσκαμε μία κίνηση που αφήνει λίγα περιθώρια αντίδρασης και την εκτελούσαμε συνέχεια. Το κατά πόσο τα προαναφερθέντα -μάλλον ρετρό-  στοιχεία θα εμποδίσουν τους παίκτες να απολαύσουν και να ξαναπαίξουν το παιχνίδι είναι υποκειμενικό, αλλά η αλήθεια είναι πως εμάς δεν μας εμπόδισαν καθόλου να αγαπήσουμε το Guardian Heroes και να το τελειώσουμε 15 με 20 φορές. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι και η επιλογή επιπέδων, και τα extras που περιμένουν να αποκαλυφθούν για να χαρίσουν περισσότερη διασκέδαση. 

{PAGE_BREAK}

Το τελείωσα, τώρα τι κάνω; Replayability και modes

Το Guardian Heroes έχει μία μάλλον τυπική, "High Fantasy" ιστορία, η οποία χωρίς να αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, ξεπερνάει κατά πολύ ό,τι έχουμε δει στο είδος και, παραδόξως, αποτελεί έναν από τους λόγους να παίξει κανείς πολλές φορές το παιχνίδι. Ανάλογα με τις επιλογές μας, είναι πιθανό να παραλείψουμε σημαντικά κομμάτια του σεναρίου, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως, η εργασία που έχει γίνει στην πολύπλευρη ιστορία και το σύμπαν του παιχνιδιού είναι πολύ καλή, μιας και έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε διαφορετικά επίπεδα και να δούμε πολλές διαφορετικές πτυχές και καταλήξεις της ιστορίας.

Το Guardian Heroes έχει πέντε διαφορετικά, "τελικά" bosses που οδηγούν σε ισάριθμα endings. Επιπλέον, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε αλλά δύο endings αν έχουμε "κακό karma" στο τέλος του παιχνιδιού, εφόσον ακολουθήσουμε συγκεκριμένες πορείες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του gameplay μας, αλλά και στα extras του παιχνιδιού, μπορούμε να δούμε ποιες επιλογές ακολουθήσαμε στα προηγούμενα playthrough και σε ποιες πίστες έχουμε πάει, ώστε να μπορέσουμε να ψάξουμε καλύτερα για νέα στοιχεία.

guardian-heroes-05-thumb.jpgΣτην πορεία μας θα συναντήσουμε πολλούς διαφορετικούς εχθρούς, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζονται περίπου με τον ίδιο τρόπο. Επειδή όπως προαναφέραμε δεν μπορούμε να συλλέγουμε όπλα, από το Guardian Heroes απουσιάζει η εξερεύνηση και η εύρεση των μυστικών που συναντάμε, για παράδειγμα, στο -εκπληκτικό- Dungeons & Dragons: Shadows over Mysteria της Capcom. Όμως, η ιστορία, τα διαφορετικά bosses και οι χαρακτήρες που ξεκλειδώνουμε για τα υπόλοιπα modes, αρκούν. Το Guardian Heroes HD διαθέτει και δύο ενδιαφέροντα, επιπρόσθετα modes, το Versus και το Arcade, με το πρώτο να διαθέτει multiplayer για 16 παίκτες.

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές που αφορούν τους κανόνες των μαχών και μπορούμε να χωρίσουμε τους ήρωες σε ομάδες ή να επιλέξουμε να πολεμάει ο καθένας για τον εαυτό του. Φυσικά, μπορούμε να παίξουμε με φίλους, offline και online, αλλά και με την Α.Ι. Οι μάχες είναι άκρως διασκεδαστικές και απολύτως χαοτικές, μάλλον σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα έπρεπε. Εξ αιτίας του χάους που επικρατεί, μερικές φορές είναι εύκολο να... χάσουμε τους χαρακτήρες και να ψάχνουμε να βρούμε πού ακριβώς είναι ο ήρωάς μας ανάμεσα σε 15 άλλους πολεμιστές και πολλά διαφορετικά οπτικά εφέ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

guardian-heroes-06-thumb.jpgΤέλος, το Arcade mode μας τοποθετεί σε μία αρένα, αντιμέτωπους με ορδές εχθρών. Εδώ πρέπει να σκοτώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους πριν χάσουμε, ούτως ώστε να κερδίσουμε μια υψηλή θέση στα leaderboards. Σε αυτό το mode δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο η ικανότητα και η τεχνική, αλλά το ξεκλείδωμα των bosses του παιχνιδιού μέσα από το campaign. Στη συνέχεια, απλά πρέπει να βρούμε τις καλύτερες κινήσεις και να τις επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Αν και ακούγεται βαρετό, η αλήθεια είναι ότι διασκεδάσαμε πολύ σε αυτό το mode, όμως, τελικά η αξία του εναπόκειται στις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Στα δύο αυτά modes μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 45 διαφορετικούς χαρακτήρες, αφού πρώτα τους ξεκλειδώσουμε νικώντας τους στο campaign σε επίπεδο δυσκολίας normal και hard.

Retro αλλά και σύγχρονο: Ο τεχνικός τομέας

Η Treasure έχει κάνει πολύ καλή εργασία στον τεχνικό τομέα αυτού του remake. Επέλεξε ένα ασυνήθιστο αλλά ελκυστικό art-direction, που μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά έχει προσωπικότητα. Όλα δίνουν την εντύπωση πως είναι σχεδιασμένα από την αρχή και καταφέρνουν να συνδυάσουν τη ρετρό αισθητική με τον HD τομέα που προστάζουν οι απαιτήσεις της εποχής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως, όσοι θέλουν, μπορούν να επιλέξουν τα πρωτότυπα γραφικά. Στον αντίποδα, η μουσική που χρησιμοποιείται δεν πιστεύουμε ότι ταιριάζει ιδιαίτερα με τη δράση του παιχνιδιού, αν και πιθανότατα οι περισσότεροι -και κυρίως οι νοσταλγοί του πρωτότυπου- θα διαφωνήσουν μαζί μας.

 

Συμπεράσματα

Το Guardian Heroes HD είναι μία πρόταση που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι φίλοι των beat’ em up τίτλων, ειδικά στην τιμή που προσφέρεται. Είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, διασκεδαστικό και με πλούσιο περιεχόμενο, που θα απασχολήσει τους υποψήφιους αγοραστές για ώρες. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν ενδιαφέρονται για το είδος, δεν θα βρουν ούτε και εδώ κάτι που θα τους κάνει να επιλέξουν την πρόταση της Treasure. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μία ποιοτικότατη μεταφορά ενός πολύ καλού παιχνιδιού, στη σωστή τιμή.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • Υψηλό replayability με πολλούς διαφορετικούς δρόμους και bosses
  • Πλούσιο περιεχόμενο με πολλά unlockables
  • Σωστή τιμή (800MS Points)

Αρνητικά

  • Παρά τα πολλά επίπεδα, η ποικιλία και η εξερεύνηση δεν βρίσκονται στο ύψος των καλύτερων εκπροσωπών του είδους

Βαθμολογία

Συμμετεχουν