Ταυτότητα

The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn

The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn

Edition: N/A Genre: Action, Adventure, Platformer Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Ubisoft Ημ. Έκδοσης: 21/10/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii, PlayStation 3, PC


'Η, αλλιώς, "πώς να χάσεις μια μεγάλη ευκαιρία"

Η αναβίωση του θρυλικού Τεν-Τεν, της φιγούρας από τα κόμικς που οι μεγαλύτεροι θα έχουν σε περίοπτη θέση μέσα στην καρδιά τους, αποτέλεσε για πολλούς το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς. Ο νεαρός και πάντα ανήσυχος Βέλγος ρεπόρτερ, ξεπήδησε από τη μαγική πένα του Georges Rémi το μακρινό 1929 και μέχρι σήμερα τα κόμικ στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 80 γλώσσες και έχουν πουλήσει περί τα 350 εκατομμύρια αντίτυπα. Δύσκολο έργο για τον Peter Jackson και τον Steven Spielberg να δώσουν ψηφιακή μορφή σε αυτόν τον χαρακτήρα, δεν νομίζετε; Και όμως, το Hollywood και η Paramount Pictures τα κατάφεραν. Το The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn αποδείχθηκε άξιο των περιστάσεων και έτσι δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος, ώστε να καταφθάσει και το ομώνυμο videogame. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα παραπατήματα. Μπορεί η Ubisoft να εδρεύει στη Γαλλία (και, ως συνέπεια, οι άνθρωποί της να γνωρίζουν το κόμικ) αλλά είναι απορίας άξιο το πώς κατάφερε να βρεθεί εκτός κλίματος, να καταστρέψει σχεδόν τα πάντα και να προσφέρει κάτι που θα απογοητεύσει τους φανατικούς φίλους του Τεν Τεν.

tintin-screens-02.jpg

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την αναζήτηση ενός θρυλικού ιστιοφόρου με το όνομα "Unicorn", το οποίο φαίνεται πως έχει πάρει στο βυθό μαζί του πολλά καλά κρυμμένα μυστικά. Ο Τεν Τεν θα μπλεχτεί κατά τύχη στο συγκεκριμένο κυνήγι θησαυρού και στην πορεία θα γνωριστεί με τον -μετέπειτα στενό φίλο και συνεργάτη του- Captain Haddock. Aλλά όποιες αναφορές στο σενάριο, σταματούν εδώ. Αφενός οι περισσότεροι απεχθάνονται τα spoilers και αφετέρου ο τίτλος -πέρα από το πρώτο κεφάλαιο- δείχνει να αγνοεί χαρακτηριστικά την εξέλιξη των γεγονότων. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που οι δημιουργοί αφηγούνται την ιστορία και ορισμένες σφήνες με την μορφή cut-scenes δεν καταφέρνουν να κρύψουν την προχειρότητα στη συγγραφή του σεναρίου και στην εξέλιξη αυτού.

tintin-screens-03.jpg

Το The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn, όπως μαρτυράει και το όνομά του, είναι σε γενικές γραμμές μια adventure πρόταση, μέ έντονα στοιχεία platforming και λίγη δράση, η οποία όμως δεν θα δυσκολέψει κανέναν. Το στοιχείο της εξερεύνησης εδώ βρίσκεται στην πλέον απλοποιημένη μορφή του, με τη γαλλική εταιρία να καθιστά σαφές πως απευθύνεται σε παίκτες ιδιαιτέρως μικρής ηλικίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα διάφορα αντικείμενα που επηρεάζουν άμεσα τη ροή της ιστορίας, καταδεικνύονται με τον πλέον προφανή τρόπο, ενώ θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσει κάποιος για να αντικρίσει τις λέξεις "Game Over". Ευτυχώς δεν λείπουν οι εκπλήξεις ή οι εναλλαγές στους χαρακτήρες και έτσι οι παίκτες -πέρα από τον Τεν Τεν-, θα αποκτήσουν τον έλεγχο του Snowy –του αγαπημένου "Μιλού", όπως τον μάθαμε στα ελληνικά κόμικς- και φυσικά του Captain Haddock. Ο πρώτος θα αναλάβει κυρίως εξερευνητικούς σκοπούς, ενώ η πλέον χαρακτηριστική και αθυρόστομη μορφή της σειράς, θα λάβει μέρος σε πιο action καταστάσεις. Το μόνο κακό είναι πως αυτές οι ενότητες, παρά το γεγονός πως είναι άκρως διασκεδαστικές, διαρκούν ελάχιστα.

tintin-screens-04.jpg

Μπορεί οι πτήσεις με το μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος να είναι απίστευτα μονότοτoνες και βαρετές, αλλά οι καταδιώξεις με τη μηχανή, πραγματικά έχουν τύχει τέτοιας μεταχείρισης, που ίσως και να αδικούνται από το γεγονός κα μόνο πως έχουν προσαρτηθεί σε μια τόσο πρόχειρη δημιουργία. Οι Τεν Τεν και Haddock θα εναλλάσσουν τη θέση οδηγού-πυροβολητή, με τις γκάφες και την απροσεξία τους να δημιουργούν άθελά τους έναν μικρό χαμό, ικανό να προκαλέσει έντονα γέλια.

{PAGE_BREAK}

Αλλά μέχρι εκεί. Η διασκέδαση πάντοτε θα διακόπτεται άγαρμπα από το επόμενο cut-scene, το οποίο θα νομίζει κανείς πως προσπαθεί να κλέψει από το χρόνο του παίκτη έναντι του καθαρού gameplay. Επιπροσθέτως, οι τίτλοι τέλους θα εμφανιστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ναι, οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε πως η διάρκεια του The Adventures of TinTin αγγίζει τις 4 ώρες. Ένα απόγευμα δηλαδή. Τόσος χρόνος έκρινε η Ubisoft πως αναλογεί σε μια από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες του 20ου αιώνα. Οπότε, οποιαδήποτε σχόλια ή περαιτέρω κριτική, μάλλον δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή co-op, όπου δύο φίλοι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε συγκεκριμένες αποστολές, ενώ στην έκδοση για το Xbox 360 υπάρχουν ορισμένα Challenges, τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν με τη χρήση του Kinect. Αλλά και πάλι, όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να δώσουν μεγαλύτερη αξία στο φτωχό αυτό σύνολο.

tintin-screens-05.jpg

Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και στον οπτικό τομέα, ο οποίος διακρίνεται μεν για την αισθητική του αλλά όχι για την τεχνολογία του. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι ανέλπιστα επιτυχημένος, με τα ζεστά χρώματα να συνθέτουν ένα πολύ όμορφο περιβάλλον αλλά με τρομερά σφάλματα. Δυνατότητα ελέγχου της κάμερας δεν υπάρχει και αυτό συμβαίνει διότι το παιχνίδι στο σύνολό του είναι "2.5D" ούτως ώστε να είναι πανεύκολο στην κίνηση στο χώρο και να αποφεύγονται πτώσεις (είπαμε, το παιχνίδι τελικά δημιουργήθηκε για μικρά παιδιά), ενώ παρά το γεγονός πως η δοκιμή βασίστηκε στις εκδόσεις του τίτλου για τα PlayStation 3 και Xbox 360, τα όσα παρακολουθήσαμε, μόνο ως γραφικά "τρέχουσας γενιάς" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι το Adventures of TinTin προσπαθεί να αποδώσει μια "κόμικ" αισθητική (και έτσι έπρεπε), αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε κανένα βαθμό τη χαμηλή ποιότητα που αντικρίσαμε.

Γενικότερα η Ubisoft έχει υποπέσει σε πολλά λάθη και βιαστικές επιλογές, που όμως είναι ασυγχώρητες. Πολλοί θα πουν πως -εν τέλει- επιβεβαιώνεται για μια ακομα φορά  ο κανόνας των προχειροφτιαγμένων movie tie-ins, αλλά είναι εξοργιστικό το γεγονός πως τόσο πλούσιο υλικό (από ταινία και κόμικς) δεν χρησιμοποιήθηκε καταλλήλως. Εδώ υπήρξε μια μεγάλη ευκαιρία, που πραγματικά πήγε εντελώς χαμένη. Αντί η ομάδα ανάπτυξης να ακολουθήσει το σενάριο της ταινίας και να ρίξει όλο το βάρος της στο στοιχείο της εξερεύνησης, καταπιάστηκε με ανούσιες ενότητες που αξιοποιούν τα PS Move και Kinect. Οι διάλογοι και το σενάριο πέρασαν στο περιθώριο και γενικότερα προέκυψε ένα σύνολο επαναλαμβανόμενο, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται ως "απλό" αλλά "απλοϊκό".

Είναι πραγματικά κρίμα, διότι περιμέναμε εδώ και χρόνια ένα παιχνίδι βασισμένο στον πολυαγαπημένο Tεν Tεν, το οποίο θα μας προσέφερε εκείνες τις μαγικές στιγμές περιπέτειας που γνωρίσαμε στα κόμικς. Πάντως οι φίλοι του γνωστού ρεπόρτερ δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn δεν καταφέρνει σε καμία περίπτωση να αμαυρώσει το όνομα του αγαπημένου μας Τεν Τεν, γιατί μετά από ένα απόγευμα θα έχει ήδη ξεχαστεί. Όχι βέβαια πως διαρκεί περισσότερο...

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από την ταινία
 • Οι παίκτες μικρής ηλικίας θα περάσουν ευχάριστα μαζί του

Αρνητικά

 • Ο ορισμός της απλοποίησης στο gameplay
 • Υπερβολικά σύντομη διάρκεια
 • Απελπιστική επανάληψη των ίδιων 2-3 μηχανισμών
 • Μέτρια γραφικά

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν

 • Συμφωνώ απόλυτα Γιώργο, είναι ακριβώς τα ίδια που έλεγα τις προάλλες.
  Το μόνο μεγάλο θετικό του παιχνιδιού για εμένα είναι πως η διήγηση της ιστορίας είναι εκπληκτικά καλή.

 • είσαι ήρωας Τσάκι. :) Κρίμα για μία τόσο μεγάλη εικονική μορφή όπως ο Τέν-Τέν. Όχι ότι περίμενα κάτι καλύτερο.

 • Ποτε προλαβαινουν και τα βγαζουνε ηθελα να ξερα.Χαμπαρι δεν πηρα για Tintin tie-in.
  Αγαλμα στον Τσακι, χαρα στο κουραγιο σου.

 • Το παιχνιδι το χα παιξει πριν κατι μερες μεχρι τελους και ηταν απο τα διασκεδαστικοτερα platformers που εχω παιξει ever.Γνωμη μου.9 απο μενα.

 • εγω λεω οτι ειναι πολυ διασκεδαστικο.9 και απο εμενα !

 • Πάντως η ταινία ήταν αρκετά καλή, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι φαν του ήρωα, όπως εγώ (από μικρός ήμουν περισσότερο της λογικής του Asterix ή του Lucky Luke, καθώς οι υποθέσεις του Tin Tin μου έπεφταν υπερβολικά πολύπλοκες και ώριμες).

  Κρίμα για το παιχνίδι, γιατί αν το καλοσκεφτείς το source material ενδείκνυται για video game. Πόσο διαφορετική βάση σαν ιστορία και χαρακτήρας από τον Tin Tin έχουν χαρακτήρες του gaming όπως η Lara Croft ή ο Drake; Μπορεί οι σεναριακές αφορμές και τα κίνητρα να είναι διαφορετικά, όμως η λογική μοιάζει πολύ.

 • Επειδή εχθές έπαιξα το παιχνίδι αρκετά, θα καταθέσω μια άποψη, μέσα από την οποία σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θέλω να θίξω ή να μειώσω άλλες απόψεις που προηγήθηκαν. Αν κάποιος βάλει σε αυτό το παιχνίδι 9 (για τους όποιους λόγους κρίνει εκείνος ότι αξίζει τόσο) τι θα πρέπει να βάλει στα Uncharted 3, Arkham City, Red Dead Redemption, Gears of War, GT5, Deus Ex HR, Forza 4, Skyward Sword κλπ κλπ? "28"?

 • Movie tie in μέτριο;! Αυτό κι αν είναι είδηση...

 • Γιωργο μου αυτο πιστευω θα ειναι πολυ καλο δωρο για τη κορουλα σου,εδω εμενα το γομαρι και μου αρεσε :D

 • Απλα τα παιδια πιστευω ειπαν πως βαζουν 9 για παιχνιδι της κατηγοριας του δεν το εχω παιξει αλλα πιστευω και πως στα αρνητικα του τα μετρια γραφικα δεν πρεπει να υπαρχουν γιατι ενα παιχνιδι δεν κρινεται απο τα γραφικα του αλλα απο το ποσο διασκεδαστικο θα ειναι προς τον παιχτη.. Δηλαδη αν ηταν ετσι θα λεγαμε πως το wii ειναι για πεταμα .. Πιστευω πως βγηκε με μετρια γραφικα γιατι βγηκε για ολες τις κονσολες μαζι εφοσον το παιχνιδι ειναι εμπνευσμενο απο την ταινια.. Αυτα ετσι και αλλιως ειναι καθαρα εμπορικα παιχνιδια χωρις να δωθει μεγαλη βαση σε αυτα..

 • Το παιχνιδι δε μπορει να συγκριθει με τα λοιπα μεγαθηρια του τυπου GOW η Uncharted που εχουν ριξει τρελο χρημα για να φτιαχτουν.Γι'αυτο ομως που εκπροσωπει,ενα παιδικο platformer ειναι πολυ ομορφο και διασκεδαστικο.Και ειναι και ομορφη αλλαγη απ'τη βια και τον πολεμο.Σε ταξιδευει.Παρακαλαγα να μη τελειωσει και ηλπιζα να χει ακομα πιο πολυ περιεχομενο παρακατω.Οσοι χρηστες δε το χετε παιξει το παιχνιδι αφηστε τα σχολια τα κλασσικα του τυπου ειναι παιχνιδι βασισμενο σε ταινια αρα θα νε μαπα και δωστε του μια ευκαιρια.Δεν ειναι ουτε hardcore τιτλος κι'ουτε θελει να πετυχει αυτο το σκοπο.Ειναι αγνη διασκεδαση.

 • Θυμαμαι που το ειχα δει στην περασμενη Ε3 και μου αρεσε.
  Κριμα αν τελικα ειναι τοσο κακο οπως περιγραφεις στο review. Μπορει να το δοκιμασω καποια στιγμη στο μελλον.

 • όχι παιδιά, δεν είναι έτσι. Rachet & Clanc, Little Big Planet, Mario Galaxy, όλα αυτά είναι platform παιχνίδια αλλά είναι δεκάδες έτη φωτός μπροστά του.Έχω στο νου μου παιχνίδια από mega drive εποχή με καλύτερο σύνολο, τι να λέμε τώρα.

 • Τι να πω μπορει να μου αρεσε τοσο λογω του οτι καθημερινα παιζω παιχνιδια με βια κι'αυτο μπορει να λειτουργησε σα ψυχολογικος καταλυτης.Δε ξερω παντως οποτε μου δωθει η ευκαιρια θα το ξανακοιταξω,αφου ερθει το διαμαντι με τ'ονομα Modern Warfare 3 πρωτα.

 • Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Άλλοι μιλάνε θετικά άλλοι όχι. Για να δούμε...

 • Δεν το εχω παιξει το παιχνιδι (και ουτε προκυτε με αυτα που διαβασα), αλλα να δωσει καποιος 50 € για 4 ωρες? Στην σημερινη εποχη κιολας?

 • Μέτριο tie in αναμενόμενο άλλωστε πάντος η Ταινία είναι όπως φαίνεται Τα σπάει με απίστευτο Animation πλοκή και δράση για ολη την οικογένεια,Οταν ενώνωνται 2 μεγαθήρια της 7ης τέχνης και δουλεύουνε πάνω σε κάτι κλασσικό όπως ο Τεν τεν του δίνουν πραγματικά Ζωή και Νεα πνοή,τα κομικς τα θυμάμαι απο μικρός και αν και δεν είμουνα φαν (προτιμούσα αλλα όπως Lucky louk,Αστερίξ κλπ) ηξερα οτι είναι ποιοτικές δουλειές.

 • δυστυχως ιδιαιτερα προχειροφτιαγμενο και δεν αξιζει τα χρηματα του...κριμα ομως, γιατι ειχαν παρα πολυ υλικο να δουλεψουν και ο τεν-τεν σιγουρα αξιζε πολλααααα περισσοτερα σε ενα videogame..

 • αν κ παντα μου αρεσε ο Ten-Ten, δεν νομιζω να το δοκιμασω... :)

 • το παιχνιδακι μια χαρα ειναι. μην το θαβεται.!!!

Δείξε μου και άλλα...