Ταυτότητα

Sonic Generations

Sonic Generations

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Sonic Team Ημ. Έκδοσης: 04/11/2011
PEGI: 3 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Από τα πρώτα σκίτσα του Oshima, στο σήμερα

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του μπλε σκαντζόχοιρου στο Sega Mega Drive, το Sonic Generations έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για την ιστορική platforming σειρά. Μετά από σωρεία κακών τίτλων, που αμαύρωσαν την αίγλη του ονόματος Sonic, το studio ανάπτυξης της Sonic Team έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μία ειλικρινή προσπάθεια, με στόχο να αποκαταστήσει τη φήμη της σειράς. Φήμη που επλήγη, από την συχνά αποτυχημένη ερμηνεία στο τρισδιάστατο περιβάλλον των στοιχείων που χαρακτήριζαν τον πυρήνα του gameplay των δισδιάστατων τίτλων. H προσθήκη δυσλειτουργικών μηχανισμών και νέων playable χαρακτήρων, σε ήδη προβληματικά παιχνίδια, καταδείκνυε με το χειρότερο τρόπο, την έλλειψη ξεκάθαρης δημιουργικής κατεύθυνσης από μεριάς των developers.

Η κατάσταση αυτή άρχισε να ανατρέπεται το 2010 με το αξιολογότατο Sonic Colours του Wii, που έφερε νέες προσθήκες και μαζί τους έναν –απαραίτητο- αέρα ανανέωσης στο gameplay, ενώ το εξαιρετικό Sonic 4 Episode 1, σηματοδότησε την πολυπόθητη επιστροφή της σειράς στις 2D ρίζες της.

Sonic_Generations-01-thumb.jpgΗ δε ανακοίνωση, της “ολικής επαναφοράς” του παλιού Sonic μέσω του Generations, χαροποίησε τους νοσταλγούς των πρώτων ημερών του, εκτινάσσοντας τις προσδοκίες. Ωστόσο, εξ αρχής, η ευθεία αντιπαραβολή στο ίδιο παιχνίδι, του κλασικού gameplay με το μοντέρνο 3D ύφος του -έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα- έδειχνε πως το Generations, έμελλε να αποτελέσει το “προσωπικό στοίχημα” της Sega για τα 20α γενέθλια του Sonic. Κι αυτό το στοίχημα δεν είναι άλλο από το να πείσει, πως ο δημοφιλής ήρωας, πέρα από σπουδαίο παρελθόν, έχει και παρόν και τα εχέγγυα για ένα εξίσου λαμπρό μέλλον.

Δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα… Δεν κάνουμε ένα πάρτυ καλύτερα;

Η ιστορία του Sonic Generations ξεκινά με ένα πάρτυ-έκπληξη που ετοιμάζουν ο Tails και οι φίλοι του σκαντζόχοιρου προς τιμήν των γενεθλίων του. Πριν αρχίσει όμως για τα καλά το γλέντι, ένα μυστηριώδες oν εισβάλλει και χαλάει τα σχέδια της παρέας, στέλνοντας τον Sonic σε μία περιπέτεια, καθ’ όλη τη διάρκειά της οποίας θα πρέπει να συμμαχήσει με τον “παλιό του εαυτό”, να ξαναζήσει τις αναμνήσεις του και να νικήσει άλλη μια φορά τον Dr.Eggman. Τότε είναι που ξεκινά το πάρτυ και για τους παλαιότερους οπαδούς της σειράς, καθώς με αφορμή το παραπάνω σεναριακό εφεύρημα, το παιχνίδι μας ξανα-συστήνει τον Sonic στην αρχική του μορφή, όπως ήταν δηλαδή το μοντέλο του πριν από τον ανασχεδιασμό που υπέστη για τις ανάγκες του Sonic Adventure του Dreamcast.

Double the Fun: Gameplay

Sonic_Generations-02-thumb.jpgO «παλιός» Sonic, κουβαλάει στις αποσκευές του το παλιάς σχολής side-scrolling-platformer gameplay του, το οποίο οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν στo μισό τμήμα του παιχνιδιού. Η καθεμία από τις εννέα βασικές πίστες του Generations χωρίζεται λοιπόν σε δύο “Acts”: το Act 1, με τον κλασικό Sonic υπό 2D προοπτική και παραδοσιακό gameplay, και το Act 2 με τον “μοντέρνο” Sonic, με τρισδιάστατο gameplay και απεικόνιση. Το gameplay του “classic” Sonic μοιάζει απαράλλαχτο από αυτό των πρώτων τίτλων της σειράς και αποπνέει μία απόλυτα ρετρό και νοσταλγική αίσθηση. Η Sega επέλεξε συνειδητά -και ορθά κατά την άποψη του υπογράφοντος- να μην πειράξει τη φόρμουλα του gameplay του παλιού Sonic, το οποίο στο Generations ευνοείται περισσότερο από το πολύ καλό level design, παρά από καινοτομίες στους μηχανισμούς.

Ο «παλιός» Sonic διασχίζει με χάρη τα 2D επίπεδά έχοντας στη διάθεσή του το «spin dash», με το οποίο «σπινιάρει» σαν σβούρα και εκτινάσσεται σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα του, αλλά και το «spin jump» με το οποίο εξοντώνει τους εχθρούς πηδώντας πάνω τους. Μερικές φορές η κάμερα γυρνάει στις 2μιση ή και τρείς διαστάσεις με ευχάριστα αισθητικά αποτελέσματα. Βέβαια, ο ρετρό χαρακτήρας έχει και την αρνητική του πλευρά, καθώς η απόκριση του παλιού Sonic ενδέχεται να ξενίσει όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το παρελθόν του franchise.

Sonic_Generations-03-thumb.jpgO «σύγχρονος» Sonic τώρα, κινείται ως επί το πλείστον σε 3D περιβάλλοντα (ενώ δεν λείπουν και τα συχνά φλερτ με τις δύο διαστάσεις), χωρίς να παρατηρείται κι εδώ κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο δικό του gameplay και χειρισμό. Η “homing attack” του, lock-αρει αυτόματα στους κοντινούς εχθρούς και με το πάτημα του κουμπιού για το άλμα ο Sonic «βουτάει» κατά πάνω τους και τους εξοντώνει, με το πάτημα του boost ο Sonic επιταχύνει σαν αμάξι με... nitro, ενώ με τις σκανδάλες μπορεί να πραγματοποιεί γρήγορους ελιγμούς ακόμη και... drift. Όταν ο μοντέρνος Sonic επιταχύνει, η αίσθηση της ταχύτητας είναι εκπληκτική και η απόκριση του στην κάθε μας εντολή άμεση. Όταν όμως επιβραδύνει, ξεκινούν τα προβλήματα...

Αρκετές φορές θα παλεύετε για να εκτελέσετε σωστά ένα φαινομενικά απλό άλμα, θα κολλάτε σε “άκυρα” σημεία, θα χάνετε τον έλεγχο του Sonic και θα βρίσκετε το θάνατο, χωρίς να μπορείτε να καταλάβετε το γιατί. Αυτά τα προβλήματα μάστιζαν τους πιο πρόσφατους τίτλους της σειράς και η Sonic Team προσπάθησε να τα μετριάσει –και τα κατάφερε- βελτιώνοντας αισθητά την κάμερα και το level design, που πλέον πολύ σπάνια μπερδεύει τον παίκτη.

Sonic_Generations-04-thumb.jpgΤο level design των 3D επιπέδων του Generations, πιθανότατα αποτελεί το κορυφαίο που είχε ποτέ να επιδείξει η σειρά. Αυτό που προβληματίζει όμως, είναι το ότι μετά από τόσους τίτλους, η ομάδα ανάπτυξης ακόμη δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει τελείως τα παραπάνω προβλήματα, που μπορούν μέσα σε μία στιγμή να καταστρέψουν τη ροή του gameplay. Επιπλέον, δίπλα στις καλοφτιαγμένες πίστες του κλασικού Sonic και τις βελτιώσεις που έγιναν -όπως προαναφέραμε- στις τρισδιάστατες, τα θέματα αυτά χτυπάνε ακόμα πιο έντονα στο μάτι και χαλούν την κατά τα άλλα θετική εικόνα του Generations, που φαίνεται ανήμπορο να αποφύγει εντελώς τα "cheap deaths" και το -κακώς εννοούμενο- trial and error.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα διασκεδάσετε αρκετά παίζοντας και με τους δύο Sonics. Κοινός παρανομαστής και στα δύο είδη gameplay που προσφέρει το παιχνίδι παραμένει το κυνήγι των γρηγορότερων χρόνων ολοκλήρωσης των επιπέδων (τα λεγόμενα speedruns) και η συγκέντρωση των collectibles (concept art και τραγούδια), ενώ όλα τα επίπεδα κρύβουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια προκαλώντας τον παίκτη να τα εξερευνήσει εξονυχιστικά.

{PAGE_BREAK}

Κάθε πίστα του Generations αντιπροσωπεύει κι ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια απ’ όλη την εικοσάχρονη σταδιοδρομία του Sonic, μία “best of συλλογή” θα έλεγε κανείς από τις καλύτερες στιγμές. Με εξαίρεση την Crisis City, που καλύτερα να είχε μείνει εκεί απ’ όπου ήρθε (στο κακό Sonic the Hedgehog του 2006), οι υπόλοιπες οκτώ πίστες είναι εξαιρετικά σχεδιασμένες τόσο από άποψη αισθητικής όσο και level design. Μόνη μας ένσταση αποτελεί το γεγονός ότι το Generations δεν περιέχει κάποια πρωτότυπη πίστα -αν και αυτό δικαιολογείται απόλυτα από τον επετειακό χαρακτήρα της κυκλοφορίας- ενώ σίγουρα θα θέλαμε περισσότερες από τα πρώτα παιχνίδια της σειράς. Βέβαια, παρά το μικρό τους αριθμό, οι πίστες του Generations είναι γεμάτες περιεχόμενο και πολλά διαφορετικά πράγματα να δει και να κάνει ο παίκτης.

Τέλος, χωρίς να θέλουμε να δώσουμε spoilers, αξίζει να αναφέρουμε πως από το σύνολο δεν λείπουν και κάποιες «τολμηρές» επιλογές, που κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις σχετικές με το πρόσφατο παρελθόν του franchise, αν και οι οπαδοί του Sonic μάλλον θα ενθουσιαστούν περισσότερο από τη δυνατότητα να ξαναζήσουν τα παλιά επίπεδα με τα νέα γραφικά.

Sonic_Generations-05-thumb.jpgΗ μετατροπή των αρχικά δισδιάστων επιπέδων στα τρισδιάστατα "αδελφάκια" τους έχει γίνει με τρομερή επιτυχία κι ακόμα πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Τερματίζοντας και τις τρεις πίστες του κάθε mini-κόσμου, ξεκλειδώνουμε τα challenges του, και ολοκληρώνοντας μόλις τρία οποιαδήποτε από αυτά, αποκτάμε τα αντίστοιχα κλειδιά που απαιτούνται για να πολεμήσουμε το τελικό boss του, και να προχωρήσουμε στην επόμενη περιοχή. Τα boss fights, είναι απλά αδιάφορα, ενώ πολύ συχνά διαρκούν παραπάνω απ’ όσο πρέπει, κουράζοντας και απογοητεύοντας τον παίκτη, χωρίς να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο από άποψη gameplay και διασκέδασης.

Οι σκαντζόχοιροι αγαπάνε τις προκλήσεις, σωστά;

Αν κανείς ολοκληρώσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα είναι πιθανό να φθάσει στα credits του Sonic Generations μέσα σε μόλις 5 ώρες, καθώς το παιχνίδι έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας και θα είναι ακόμα πιο εύκολο για τους βετεράνους της σειράς. Εκεί παρεμβαίνουν τα challenges και το online mode που με άνεση διπλασιάζουν την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο. Το Generations περιέχει 90 συνολικά Challenges (45 για τον κάθε Sonic) βασισμένα στα εννέα main stages του παιχνιδιού.

Sonic_Generations-06-thumb.jpgΤο δέλεαρ για την ολοκλήρωσή τους είναι η επιβράβευση μας με κάποιο τραγούδι ή concept art, και τη συγκέντρωση περισσότερων πόντων για να αγοράσουμε αναβαθμίσεις με τις οποίες μπορούμε να εξοπλίσουμε τον Sonic. Δυστυχώς, οι αναβαθμίσεις είναι ως επί το πλείστον αδιάφορες και κάποιες από αυτές κάνουν το παιχνίδι υπερβολικά εύκολο, καθώς δεν συνάδουν με την arcade φιλοσοφία, που είναι συνώνυμη του Sonic. Οπότε, ουσιαστικό κίνητρο για την ενασχόληση με τα challenges δίνει η συλλογή των achievements-trophies και φυσικά των collectibles. Ευτυχώς, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τα challenges έχουν ενδιαφέρον και προσφέρουν είτε ωραίες παραλλαγές του gameplay, είτε απλά ευχάριστες στιγμές, ενώ η επίτευξη του S Rank (ανώτατη διάκριση) σ’ αυτά, ενδέχεται να εθίσει τους τελειομανείς.

Αναπόφευκτα όμως, η πολύωρη ενασχόληση με τα challenges δημιουργεί ένα αίσθημα επανάληψης, καθώς όλα είναι βασισμένα στις εννέα μόνο «κυρίως πίστες» του τίτλου. Αναφορικά με το gameplay, τα challenges παρουσιάζουν σχετικά μεγάλη ποικιλία. Έτσι λοιπόν, θα αγωνιστείτε με το αντίγραφο του Sonic, θα διασχίσετε τα επίπεδα χοροπηδώντας πάνω σε μπαλόνια ή γιγαντιαίους εχθρούς, θα κυνηγήσετε ένα πουγκί που ρίχνει «δαχτυλίδια», προσπαθώντας να συγκεντρώσετε 100 πριν το τέλος της πίστας, θα διασκεδάσετε κάνοντας skate κ.λπ.

Sonic_Generations-07-thumb.jpgΑπό εκεί και πέρα, κάποια κακοφτιαγμένα challenges (ιδίως αυτά που συμμετέχουν οι φίλοι του Sonic) μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά, ενώ κάποια άλλα είναι υπερβολικά εύκολα ή αδιάφορα. Το online mode, σας δίνει την επιλογή είτε να σημειώσετε τον καλύτερο χρόνο σας και στις 18 (9 Χ 2 Sonics) πίστες του παιχνιδιού, ή να προσπαθήσετε μέσα σε 30 δεύτερα να φτάσετε όσο πιο μακριά μπορείτε σε μία πίστα, για να κερδίσετε μία θέση στην κορυφή των leaderboards. Δυστυχώς, το παιχνίδι δεν χρησιμοποιεί τους χρόνους του story mode, κι έτσι θα πρέπει να τους καταγράψετε από την αρχή, παίζοντας στο online mode για να μπείτε στα rankings. Άλλη μία άστοχη επιλογή της Sonic Team στην προσπάθειά της να διογκώσει με όποιον τρόπο μπορεί το replayability.

Guns of the Hedgehogs: Γραφικά και ‘Ηχος

Από άποψη γραφικών το Sonic Generations αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο platformer της τρέχουσας γενιάς κι ένα πανέμορφο συνολικά παιχνίδι, χάρη στην ανανεωμένη Hedgehog Engine. Η κάθε πίστα ακολουθεί τη δική της, ξεχωριστή χρωματική παλέτα, που απαρτίζεται από ζωντανά, έντονα χρώματα, ενώ τα συμπαγή textures αποδίδουν ιδανικά τις διάφορες επιφάνειες.

Sonic_Generations-08-thumb.jpgΗ αίσθηση της ταχύτητας, οι εκρήξεις, το draw distance και τα εφέ της φωτιάς και του νερού αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Όταν μάλιστα ο Sonic τρέχει με υψηλές ταχύτητες, δίνεται η ψευδαίσθηση πως παρακολουθούμε κάποια ταινία της Pixar, ενώ τα εντυπωσιακά set-pieces προσδίδουν μία (ευχάριστη) δόση Hollywood-ιανής παραγωγής στο gameplay. Μοναδικό ψεγάδι στον οπτικό τομέα, είναι μία περιστασιακή, σύντομη πτώση του frame rate, που παρόλα αυτά δεν έχει κάποιο αντίκτυπο στο gameplay (και παραδόξως εμφανίζεται συχνότερα στις πίστες του παλιού Sonic).

{PAGE_BREAK}

Η ποιότητα του ηχητικού τομέα κυμαίνεται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα. Tο soundtrack περιέχει φανταστικές νέες εκτελέσεις γνώριμων τραγουδιών του franchise, σε διαφορετικές εκδοχές ανάλογα με τον Sonic με τον οποίο παίζουμε την πίστα, και σίγουρα θα «χαΪδέψουν» τα αυτιά των μεγαλύτερων σε ηλικία fans. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το beat-ατο remix του (αρχικά pop-rock) City Escape, που λατρέψαμε και παραθέτουμε παρακάτω. Τα ηχητικά εφέ του παλιού Sonic κουβαλάνε από μόνα τους τόνους νοσταλγίας, ενώ τα αντίστοιχα του μοντέρνου τονίζουν εμφατικά την αίσθηση της ταχύτητας. Βέβαια, σε ό, τι έχει να κάνει με το voice acting θα πούμε απλώς πως... προτιμήσαμε τη σιωπηλή παρουσία του παλιού Sonic, μιας και στην πλειοψηφία τους οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν ακόμα ενοχλητικές φωνές, έστω κάπως λιγότερο στο Generations.

Double the Fan Service: Νοσταλγία

Πριν κλείσουμε,  δεν γίνεται να μην αναφερθούμε πιο αναλυτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα ατού του τίτλου, που δεν είναι άλλο από τη νοσταλγία που τον διαπνέει. Από τον κεντρικό κόσμο-hub του παιχνιδιού, που αποτελεί ουσιαστικά μία (απλουστευμένη) 2D πίστα, ως τη δυνατότητα, του να παίξουμε το Sonic Τhe Hedgehog μέσω ενός εικονικού Mega Drive, το Generations αποδίδει ένα φόρο τιμής στο παρελθόν της σειράς, και κλείνει γοητευτικά το μάτι στους μεγαλύτερους σε ηλικία fans της.

Μέσα από τα άπειρα collectibles ξεκλειδώνουμε concept art, πληροφορίες για τους χαρακτήρες και μουσικά κομμάτια, περιεχόμενο που μπορούμε να απολαύσουμε στο ειδικά διαμορφωμένο Collection Room. Ακόμα και οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων σχολιάζουν με υπονοούμενα το παρελθόν του Sonic, ενώ κάποιοι παλιοί φίλοι και εχθροί του κάνουν ευχάριστες guest εμφανίσεις στην ιστορία αλλά και στις πίστες. Πολύ απλά, το Generations είναι ένας μικρός παράδεισος για τους «βαμμένους» οπαδούς του μπλε σκαντζόχοιρου…

Καλά περάσαμε τελικά στο πάρτυ… Πού πάμε μετά όμως;

Απόλυτα αντιπροσωπευτικό της ιστορίας αλλά και της εξέλιξής της σειράς Sonic, το Generations, αποτελεί ταυτόχρονα, και ένα καλό σημείο εισόδου για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ξανά μαζί της, αλλά και ένα παιχνίδι-ονείρωξη για τους νοσταλγούς των πρώτων ημερών της (λόγω της επιστροφής του παλιού Sonic). Ωστόσο, η ασυνεπής-ασταθής ποιότητά του και τα προβλήματα του gameplay που ακόμη δεν έχουν διορθωθεί, το περιορίζουν από το να γίνει το καλύτερο δυνατό παιχνίδι Sonic των ημερών μας. Ακόμη κι αν το κατάφερνε αυτό, η έλλειψη ουσιαστικής καινοτομίας το αποτρέπει από το να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους εκπροσώπους της κατηγορίας των platform games. Μιας κατηγορίας, που όσο κι αν έχει συρρικνωθεί ποσοτικά σε κυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια, άλλο τόσο έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά και δημιουργικά.

Άσχετα όμως από τα παραπάνω αρνητικά, το Sonic Generations πρόκειται για έναν από τους καλούς τίτλους που έχει δώσει το franchise και μία αξιόλογη πρόταση για τους φίλους των platformers, οι οποίοι σίγουρα θα περάσουν καλά μαζί του. H προσπάθεια της Sonic Team να διαγράψει το κακό παρελθόν του Sonic, μπορεί να μην είναι ακόμη αρκετή, αλλά προς το παρόν είναι σίγουρα ενθαρρυντική για το μέλλον του σκαντζόχοιρου. Μέλλον που με το Generations, έγινε μερικά «κλικ» πιο φωτεινό…

Νίκος Αδάμης

Θετικά

 • Η επιστροφή του παλιού Sonic, η νοσταλγία και το fan service, θα συγκινήσουν τους Sonic Fans
 • Υπέροχα γραφικά και ήχος
 • Αισθητές βελτιώσεις στο “σύγχρονο” gameplay
 • Ικανοποιητικό Replaybility

Αρνητικά

 • Έλλειψη ουσιαστικής καινοτομίας, που χρειάζεται η σειρά
 • Οι 9 βασικές πίστες αποδεικνύονται λίγες, ενώ είναι ήδη γνωστές σε όσους ακολουθούν τη σειρά
 • Aκόμη να γιατρευτούν μερικές χρόνιες ασθένειες του 3D gameplay
 • Tα κακοφτιαγμένα επίπεδα και τα βαρετά boss fights αλλοιώνουν την καλή εικόνα του συνόλου
 • Στο Generations το "δύσκολο", είναι πολύ συχνά και άδικο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (65 σχόλια)
 • skrapas4ever skrapas4ever 16 Νοεμβρίου 2011  | 21:19

  Συμφώνω σε όλα songoku,αλλά αυτό που λέτε για την crysis city δεν συμφωνώ ,είναι η πιο δυσκολή και κατά την γνώμη μου από τις καλύτερες πίστες στην περίπτωση του κλασικού sonic ειδικά!

 • songoku songoku 16 Νοεμβρίου 2011  | 01:47

  Εχοντας λοιπον ολοκληρωσει ολες τις πιστες του παιχνιδιου και πολλα απο τα challenges,κατα προσωπικη μου αποψη το 7 ειναι αδικος βαθμος για το generation.πραγματικα που ειναι αυτα τα cheap deaths και δεν τα είδα πουθενα;Εχασα καποιες φορες στο παιχνιδι αλλα ποτε αδικα.Επιπλεον για οποιον δυσκολευεται και δεν ειναι μυημενος στα sonic games υπαρχει βοηθεια στις πιστες που σου δειχνει που να πας και υπαρχουν μεγαλες κοκκινες ταμπελες οπου σε προειδοποιουν που υπαρχει κινδινος να πεσεις σε κενο ωστε να αποφυγεις να πεθανεις,ετσι βρηκα λοιπον το gameplay του αρκετα λειτουργικο για αυτο δεν πιστευω να χρειαζετε καμια καινοτομια η σειρα.Αφου εγω αφαιρεσα το toturial και οποια βοηθεια υπηρχε απο το παιχνιδι για να γινει πιο ανταγωνιστικο.Οσο αφορα τα boss fights δεν τα βρηκα καθολου αδιαφορα, σιγουρα δεν ειναι τοσο καλα προσεγμενα οσο τα αντιστοιχα του sonic unleashed, παραμενουν ομως διασκεδαστικα και με μεγαλες δοσεις ταχυτητας, επιπλεον δεν πιστευω οτι διαρκουν παραπανω απο οτι θα επρεπε,εγω τα νικησα μεσα στο 5 λεπτο, μην πω οτι θα ηθελα να διαρκουν ακομη περισοτερο.απο την αλλη τα challenges σιγουρα δεν τα βρηκα τοσο διασκεδαστικα οσο τις κυριες πιστες αλλα αποτελουν μια ωραια προσθηκη στο ολο παιχνιδι προσφεροντας περισοτερο ανταγωνισμο και κατι διαφορετικο, καλο θα ηταν βεβαια να υπηρχαν λιγοτερα challenges και περισοτερες κυριες πιστες, αλλα κατι θα επρεπε να βρει η sega για να γεμισει το παιχνιδι. Πιστευω ακομα οτι δεν ειναι ελλατωμα το οτι οι 9 κυριες πιστες του παιχνιδιουειναι γνωριμες ειδικα στο σιγκεκριμενο παιχνιδι που εχει επετειακο χαρακτηρα.στα μονα αρνητικα που θα συμφωνισω με τον DarkAspro ειναι οτι 1)οι 9 κυριες πιστες με τα δυο επιπεδα η καθε μια απο αυτες ειναι λιγες,προσωπικα θα ηθελα περισοτερες ειδικoτερα απο την εποχη του mega drive.2)η crysis city δεν ειναι τοσο ωραια οσο οι υπόλοιπες πιστες και τελος η μικρη πτωση στο frame rate που ευτυχως δεν επηρεαζει το gameplay.Πιστευω λοιπον οτι οσον αφορα τουs sonic fan οπως ανφερα και πιο πανω το παιχνιδι βαθμολειται 10/10, ειναι απολυτως τελειο λογω της νοσταλγιας που θα νιωσετε παιζοντας τοσες παλιες και αγαπημενες πιστες.Τωρα για οποιον δεν ειναι sonic fan και θελει απλα να παιξει ενα platform παιχνιδι ο πιο δικαιος βαθμος για το sonic generation κατα την αποψη μου ειναι το 8.5 εχοντας ως κυριο ελλατωμα στον νου μου την μικρη του διαρκεια και της λιγες πιστες που διαθετη. πιστευω οτι ειναι η ιδανικοτερη στιγμη για οποιον δεν εχει ασχοληθει πιο παλια με τον μπλε σκαντζοχειρο να αρχισει με το generation.H ανοδικη πορεια της σειρα συνεχηζετα μετα τα sonic 4 και colors.Τελος θα ηθελα να επισημανω οτι αυτα ειναι η προσωπικη μ αποψη εχοντας τερματισει το παιχνιδι και δεν θελω να προσβαλω με κανενα τροπο την αποψη του DarkAsprou,απλα εχω διαφορετικη γνωμη για το παιχνιδι και την βαθμολογια του.

 • songoku songoku 14 Νοεμβρίου 2011  | 20:50

  teleiotis+10000000 απλα το παιχνιδι δεν υπαρχει!!σημερα μου ηρθε η συλλεκτικη και μπορω να πω οτι δεν εχω αγορασει ποτε ξανα στην ζωη μου τοσο ομορφη συλλεκτικη.εχει πραγματικα οτι θα ηθελε ενας sonic φαν και ειδικα ενας συλλεκτης αξιζει και με το παραπανω τα λεφτα της... παιζω εδω και δυο ωρες και το παιχνιδι μπορω να πω οτι ειναι απιστευτο!!οταν το ολοκληρωσω θα γραψω και σχολιο με μια πιο ολοκληρομενη αποψη.σας αφηνω παω να λιωσω την παιχνιδαρα!

 • teleiotis teleiotis 14 Νοεμβρίου 2011  | 16:53

  Φαν του sonic αγοράστε το ανεπιφύλατα. το καλύτερο Sonic game ως σήμερα και με το παραπάνω! θα παίζεται και μετά απο μια δεκαετία ως classic. μη ξεχνάτε.., δεν είναι nintendo, είναι sega και είναι περήφανο!

 • FunkyKong84 FunkyKong84 14 Νοεμβρίου 2011  | 02:55

  Έχω βαρεθεί τον 3D Sonic. Το να τρέχεις σε ένα στενό διάδρομο χωρίς να μπορείς να εξερευνήσεις ή να δεις καν τι υπάρχει μπροστά σου είναι πληκτικό έως κουραστικό.

 • skrapas4ever skrapas4ever 13 Νοεμβρίου 2011  | 23:04

  Το αγόρασα χθες,σήμερα το έπαιξα το παιχνίδι είναι παρα πολύ ωραίο και τα γραφικά απίθανα,αυτα τα challenges να μην είχε.

 • Asansol21 Asansol21 13 Νοεμβρίου 2011  | 21:48

  μολις διαβασα το σχολιο μου και καταλβα πως δεν διαβαζετε λεω να το ξαναγραψω

  δεν λεω τιποτα αλλο δεν θα εξηγησω γιατι το θελω ειχα hypeαριστει ετσι και αλλιως διαβασα και το rewiew Και καλυφθηκα πληρως

 • teleiotis teleiotis 13 Νοεμβρίου 2011  | 18:01

  Οι πίστες του unleashed με τον sonic ήταν μια 10/10 ονείρωξη ! αλλα μας τη χάλασε ο (καινοτόμος) werehog. ζήτω το sonic generations!! όσο για "καινοτομίες" και τρελούς πειραματισμούς σε classics, μακριά και αγαπημένοι

 • NikeFerrari NikeFerrari 12 Νοεμβρίου 2011  | 20:27

  Ωραίο review και καλή αρχή Νίκο. Μεγαλώνοντας με Mario και Sonic είχα αντιληφθεί προ πολλού ότι η Sonic σειρά ήταν καταδικασμένη να μείνει διασκεδαστική με τον τρόπο της αλλά στα πλαίσια και περιορισμούς των δικών της φτωχών μηχανισμών που απλά θα επαναλαμβάνονταν χωρίς καμιά καινούργια καινοτομία. Απο τα καλύτερα Sonic αλλά παραμένει Sonic οπότε και το 7 με το οποίο συμφωνώ. Τα τελευταία 20 λυπάμαι τον σχεδιαστή της κάθε πίστας που κάθισε και σχεδίασε 100 μέτρα πίστας και ιδίως τα τελευταία με λεπτομέρειες ώστε να έρθω εγώ και να το διασχίσω σε 1 δευτερόλεπτο το όλο σημείο απλά πατώντας τον αναλογικό μπροστά και να μην προλάβω να αντιληφθώ ή να θαυμάσω το περιβάλλον.

 • KTI_23 KTI_23 12 Νοεμβρίου 2011  | 18:53

  πολυ ωραιο review μπραβο,πολυ καλη αρχη!
  μια σπουδαια ποιοτικη επιστροφη στην σειρα με αυτα τα πολυχρωμα υπεροχα γραφικα,το νοσταλγικο gameplay και soundtrack...ωστοσο θα μπορουσε να εχει καποιες καινοτομιες αν και εχει επετειακο χαρακτηρα...οπως αναφερεται στο κειμενο, φαινεται πως θα εχει καλυτερο μελλον η σειρα..

 • bahamut zero bahamut zero 12 Νοεμβρίου 2011  | 15:00

  προσωπικα το βρηκα χειροτερο απο το sonic rush στο ds....

 • thor10 thor10 12 Νοεμβρίου 2011  | 14:06

  Ωραίο review Νίκο.Καλή αρχή.

 • BrUn022 BrUn022 12 Νοεμβρίου 2011  | 03:28

  @Asansol21 ειναι αξιος συνεχιστης του μπλε σκατζοχοιρου,θα το χαρεις τρελα ;)

 • TheMastas TheMastas 12 Νοεμβρίου 2011  | 02:43

  Ωραίο αλλα είχα λιώση το Παλιό στο Dreamcast πρίν αρκετά χρόνια και αυτό είναι πάρα πολύ το ίδιο για να προκαλέσει ενδιεφέρων εκτός απο την νοσταλγία και ορισμένες βελτιώσεις.

 • Asansol21 Asansol21 12 Νοεμβρίου 2011  | 01:32

  1)Ωραιο review καλη αρχη
  2)το θελω

  δεν λαω τιποτα αλλο δεν θα εξηγηδω γιατι το θελω ειχα hype αριστει και γω ραβασα το review ειμαι απολυτα ικανοποιημενος και απλα το θελω

 • songoku songoku 12 Νοεμβρίου 2011  | 00:01

  περα απο ολα αυτα στο gereration δεν χρειαζόταν να γινει καμια μεγαλη καινοτομια στην σειρα ειναι ενα παιχνιδι που γιορταζει τα 20 χρονια του sonic και θελει να ειναι πιστο στις ριζες του ολοι αυτο περιμεναμε για αυτο βαλανε και το 2d gameplay μαζι με το 3d... σιγουρα ομως θα χοραγανε βελτιωσεις οπως λες δεν θα διαφωνησο με αυτο........δεν νομιζω ομως να χρειαζετε να κανουμε σιγκρισεις με τα παιχνιδια της nintendo και τη καταφερνουν σημερα σε σχεση με τον sonic ειναι εκτος θεματος της σηζητησεις που κανουμε... δεν με απασχολη τη κανει και πως βαδιζει ο μαριο ή ο οποιδηποτε αλλος ηρωας και franshize της nintendo στην βιομηχανια σε σχεση με τον sonic ,ναι μπορει να ειναι πολλη καλα πλατφορμ games και ειδικα το galaxy ειναι απιστευτο....αλλα το sonic εχει λιγο διαφορετικο gameplay απο τα αλλα πιστευω

 • songoku songoku 11 Νοεμβρίου 2011  | 23:48

  DarkAspros..Δεν πιστευω να ευθηνετε τοσο οτι βαλανε τον παλιο sonic και εγινε τοσος ντορος για το παιχνιδι... οσους εχω ρωτηση πιο πολη τους αρεσε ο μοντερνος sonic και το gameplay του και πιο πολη αυτον περιμενανε.....τωρα οι πολλες πτωσεις στο κενο που αναφερεσε οντος θα καθηστουσε την προσθηκη ενος δευτερου εναεριου dash πολλη λειτουργικη,αλλα συναμα θα καθηστουσε και το παιχνιδι πολλη ευκολο και με λιγοτερη προκληση...δεν μπορουν τα παντα να ειναι τοσο ευκολα πρεπει να υπαρχει προκληση..και στα sonic αυτο ειναι το ωραιο,οταν παιζεις την πιστα την μαθενεις σιγα σιγα και την επομενη φορα θα αποφηγης τα λαθη σου..... ι καθε πιστα αλλαζει στο ματι οταν ξερεις να την παιζεις και ανεβαζει το gameplay σε αλλα επιπεδα ειναι σαν ενα συστημα επιβραβευσης του παιχτη....τωρα οσον αφορα τα τελευταια καλα παιχνιδια της sonic team o κοσμος τα ακολουθησε και αυτο τα αποδυκνιουν τα νουμερα το the secret ring πουλησε πανω απο δυο εκατομυρια στο wii και ακομα καλητερα το colors που τις πρωτες δυο βδομαδες πουλησε 2.91 εκκατομυρια ακομα και το unleashed τα πηγε πολλη καλα πουλοντας περιπου 2.50 εκκατομμυρια που αν δεν υπηρχε ο werehog θα τα ειχε παει πολλη καλητερα αυτα τα αγκαλιασε ο κοσμος σε αντιθεση με αυτα που δεν ηταν καλα οπως το sonic the hedgehog που βγηκε στην αρχη της γενιας που δυστηχως δεν ξερω ποσα πουλησε αλλα το gameplay του ηταν κατεστραμενο και το black knight στο wii δεν εχει ξεπερασει το 1εκκατομυριο που βλεπεις να εχει απομακρηνθη ο κοσμος??εγω βλεπω οτι στις καλες προσπαθεις ανταποκρινετε!Aκομα και εγω δεν εχω το black night που ειμαι τοσο φανατικος με τον sonic επειδη δεν ηθελα να υποστηριξα αυτη την κινηση και το παιχνιδι!

 • hungman13 hungman13 11 Νοεμβρίου 2011  | 22:40

  πολύ καλό review! θα το αγοράσω σίγουρα αργότερα ( τώρα προηγείται το rayman origins :D το οποίο btw μέχρι τώρα φαίνεται ότι θα είναι από τις λίγες περιπτώσεις που χρονιά κυκλοφορίας βασικού mario άλλο platform θεωρείται ισάξιο ή και καλύτερο :) )

 • Ckalatz_93 Ckalatz_93 11 Νοεμβρίου 2011  | 22:16

  Καλή αρχή!
  Σίγουρη αγορά και από εμένα όταν πέσει η τιμή του.

 • DarkAspros DarkAspros 11 Νοεμβρίου 2011  | 22:04

  @songoku

  Η βασική συνταγή των 3D Sonic παιχνιδιών παραμένει ίδια στον πυρήνα της από το Sonic Adventure μέχρι το Generations. Πράγματι το Sonic Unleashed έκανε ένα σημαντικό βήμα βελτίωσης στις τρισδιάστατες πίστες, και εισήγαγε την 2D προοπτική σε σημεία, αλλά παρόλαυτα ήταν γεμάτο προβλήματα (για να μην μιλήσω για τον werehog). Το Generations δεν κάνει τίποτα καινούργιο, απλά ένα ραφινάρισμα του 3D gameplay, με την καλύτερη κάμερα και το level design όπως λέω και στο κείμενο του review.

  Το θέμα είναι το εξής όμως: Πότε πια ήταν τόσο καλή η συνταγή που λές για να μην χρειάζεται αλλαγή; Αυτό μπορείς να το πείς για το 2D gameplay που για το λόγο αυτό το αφήσανε απαράλλαχτο στο Generations και δεν βάλανε π.χ. την homing attack που είχανε βάλει στο Sonic 4. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι 10 χρόνια τώρα δεν έχουν καταφέρει να διορθώσουν κάποια απλά πράγματα με τον Sonic σε 3D. Καινοτομία δεν σημαίνει μόνο να κάνεις μεγάλες αλλαγές όπως να βάζεις εξωγήινες δυνάμεις στον Sonic, να βάζεις δεύτερους ήρωες κ.α. αλλά να φτιάχνεις προβληματικούς μηχανισμούς, να προσθέτεις απλές δυνατότητες (όπως π.χ. ένα δεύτερο εναέριο dash που θα έσωζε από πολλές πτώσεις στο κενό) ...να αλλάζεις τα θεμέλια κι όχι απλά να βάφεις την πρόσοψη και να προσθέτεις μπαλκόνια....
  Δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε πια τη στασιμότητα... Για να μην αρχίσω τις συγκρίσεις με άλλα παιχνίδια της παλιάς νέμεσης της Sega και τί καταφέρνουν ακόμα και σήμερα...

  Και πόσο κόσμο ξέρεις που να έχει ακολουθήσει συστηματικά τον Sonic στην τελευταία γενιά; Πόσοι αγόρασαν το Unleashed, το Secret Rings, ή και το Colours;;; Τις καλές προσπάθειες της Sonic Team...
  Η απομάκρυνση του κοινού από το franchise δεν ήταν τυχαία. 'Οπως και το γεγονός ότι αν το Generations δεν είχε τον παλιό Sonic δεν θα είχε κάνει τόσο ντόρο...

 • DarthAltair DarthAltair 11 Νοεμβρίου 2011  | 21:59

  +1 songoku για το τελευταίο σου ποστ.

 • kostasfil kostasfil 11 Νοεμβρίου 2011  | 21:49

  Πολυ καλο review φιλε Νικο και σιγουρα δεν μοιαζει καθολου για το πρωτο σου ;-)
  Tωρα οσον αφορα το παιχνιδι, πιστευω μια αγορα γυρω στα 20 ευρω θα ειναι τιμια γι αυτο που προσφερει ο τιτλος.

 • songoku songoku 11 Νοεμβρίου 2011  | 21:32

  mario fan reviewer;;;;;;;;;;;δεν μας τα πατε αυτα :)περα απο αυτα darkAspros to παιχνιδι σου δινει οτι ζηταγε παντα ενας sonic fan και ειναι ενα εξερετικο πλατφορμ παιχνιδι οι δυσκολιες ξεπερνιουντε με τον καιρο ομως τι καινοτομο να σου δοσει;;;και γιατι να σου δωσει κατι καινοτομο αφου η συνταγη που ακολουθει αρχισε απο τα πρωτα sonic του mega drive εξελιχθηκε στο sonic adventure 1 και η τελευτεα εξελιξη ηρθε στις πρωινες πιστες του sonic unleished και εδω στο sonic generation την βελτιονη καταπολη!!αφου η συνταγη ειναι ωραια γιατι πρεπει να αλλαξει γιατι να θεωρητε ελλατωμα κατι που δεν αλλαζει αλλα παραμενει ωραιο;;;....αν η συνταγη ειναι ωραια σε ενα παιχνιδι δεν χρειαζετε ντε και καλα να αλλαξει,και αυτο φενετε απο ολους οσους παιζουν sonic τοσα χρονια αν αλλαζε θα μιλαγαμε για αλλο παιχνιδι και οχι για τον ηρωα μας... για μενα το οτι δεν εχει αλλαξει θεωρητε στα θετικα του παιχνιδιου!

 • aragorn2 aragorn2 11 Νοεμβρίου 2011  | 20:41

  Εγω κανα 6 περιμενα με αυτον τον Μαριο φαν reviewer :P

  Αντε σιδεροκεφαλος!!!

 • BrUn022 BrUn022 11 Νοεμβρίου 2011  | 20:26

  Και χαρηκα και ιδιαιτερως οταν ειδα οτι ειναι και μεγαλο το παιχνιδι,7 και κατι giga στο PC.

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 11 Νοεμβρίου 2011  | 20:09

  Καταρχάς καλή αρχή Νικο και καλά reviews!
  Όσον αφορά το παιχνίδι, δεν έχω άποψη, αφού δεν το έχω παίξει αλλά το demo μου άρεσε. Κάποια στιγμή στο 15-20Ε θα τιμηθεί...

 • vasilas432 vasilas432 11 Νοεμβρίου 2011  | 20:05

  @DarkAspros
  Ωραίος είσαι Νίκο και η παρουσίαση που κάνεις φανερώνει άριστο συντάκτη και έμπειρο gamer. Απλά κάποιοι ήμαστε κολλημένοι με τον Sonic. Εντελώς όμως! Και έτσι τα μέτρια παιχνίδια του Sonic μας φαίνονται περίπου τέλεια, γι'αυτό και κάποιοι φίλοι πιο πάνω "γκρινιάζουν" για το 7.

 • DarthAltair DarthAltair 11 Νοεμβρίου 2011  | 20:02

  DarkAspros πολύ καλό άρθρο.Διαφωνώ με την βαθμολογία,θα έβαζα 8,αλλά οκ μέχρι να το δω κι εγώ δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα,μόνο από το ντέμο.Απλά τα αρνητικά,δεν μου φαίνονται αρνητικά.:P
  Όπως και να'χει πολύ καλή αρχή έκανες φίλε μου και σου εύχομαι καλή συνέχεια.Άψογος. ;)

 • DarkAspros DarkAspros 11 Νοεμβρίου 2011  | 19:23

  To παιχνίδι είναι τέλειο για τους Sonic Fans και αξίζει να το παίξουν όσοι δεν έχουν αγγίζει τη σειρά και θέλουν να δούν τί εστί Sonic, μην τα ξαναλέω. Το 7 δεν σημαίνει ότι είναι κακό παιχνίδι, και δεν νομίζω να προκύπτει ότι είναι κακό παιχνίδι το Generations από το κείμενο. 'Οσοι το έχουν παίξει κι έχουν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένα θέματα ευχαρίστως να τις συζητήσουμε. Από κει και πέρα το να λέμε ότι πρέπει να πάρει 9 και 10 επειδή μας αρέσει η σειρά και τυγχάνει να είναι μετά από χρόνια ένας καλός τίτλος, με άπειρες δόσεις νοσταλγίας, το θεωρώ μεγάλο λάθος.

  Τα προβλήματα που αναφέρω στο review είναι ακόμα εκει, και η καινοτομία δεν είναι... πουθενά... Προσπαθήστε να μείνετε ανεπηρρέαστοι από τη νοσταλγία και θα τα δείτε. Επίσης μιας και είναι το πρώτο μου review δεν θέλω να κολλάτε στο βαθμό ρε παιδιά. Παίξτε το, ελάτε να συζητήσουμε, και πείτε μου αν σας κάλυψε ή όχι το κείμενο.

  Υ.Γ. 1 'Αφησα το Dark Souls ακριβώς πριν το τελικό boss για να κάνω το review
  Y.Γ. 2 Nαι BrUn022 Τα παίρνω από τον Super Mario

  ;)

 • CeR X CeR X 11 Νοεμβρίου 2011  | 19:15

  Ωραίος Νίκο.;)