Ταυτότητα

Dance Central 2

Dance Central 2

Edition: N/A Genre: Dance Διάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Harmonix Ημ. Έκδοσης: 21/10/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Microsoft Πλατφόρμες: Xbox 360


And the beat goes on!

Charleston, RnB, Hip Hop, Boogie, Krumping, Turfing, Lofting, Grinding, Jumpstyle, Rumba, Salsa, όλοι αυτοί και δεκάδες ακόμα είναι οι χοροί που μας έχουν πλησιάσει μέσω του Kinect τον τελευταίο χρόνο. Με τα χορευτικά παιχνίδια να είναι πολλά, τα κομμάτια περισσότερα και τις χορογραφίες ατελείωτες, το Kinect κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να κατακτήσει την απόλυτη θέση κυριαρχίας στο χώρο των dancing games. Αξίζει να θυμηθούμε, βέβαια, ότι όλα ξεκίνησαν μετά την κυκλοφορία του Dance Central από την Harmonix (Guitar Hero, Rock Band), το πρώτο ακριβές dance simulation της αγοράς, με μεγάλο επίπεδο ρεαλισμού και υψηλότατες απαιτήσεις. Ένα χρόνο, λοιπόν, μετά την κυκλοφορία αυτού του επαναστατικού τίτλου, η Harmonix επιστρέφει με τη συνέχειά του και υπόσχεται να ταράξει και πάλι τα νερά. Αλλά είναι κάτι τέτοιο εφικτό για δεύτερη χρονιά στη σειρά;

dance-central-2-screens-01.jpg

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Dance Central διαφέρει από τα περισσότερα dancing παιχνίδια της αγοράς σε ένα βασικό συστατικό: είναι ένα ακριβέστατο simulation πρώτα, και όχι ένα party game χαλαρής απόδοσης. Στον δεύτερο τομέα ο αδιαφιλονίκητος κάτοχος του τροπαίου είναι το πολύ ευχάριστο Just Dance 3. Στο Dance Central, λοιπόν, οι παίκτες θα πρέπει να εξασκηθούν μέχρι τελικής πτώσης αν επιθυμούν τη βαθμολογική επιβράβευση και τη χορευτική καταξίωση. Και όπως είπαμε και πέρσι, το Dance Central παραμένει το μόνο παιχνίδι στην αγορά το οποίο μπορεί να σας μάθει πραγματικό χορό βήμα προς βήμα και χορογραφία προς χορογραφία. Στη νέα του έκδοση μάλιστα, το training mode (Break it Down mode) έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν είστε πλέον υποχρεωμένοι να παίζετε ολόκληρα τραγούδια για να βελτιώνετε συγκεκριμένες κινήσεις, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε την κάθε μία ξεχωριστά, έτσι ώστε να βελτιστοποιήσετε την απόδοσή σας.

dance-central-2-screens-02.jpg

Όταν νιώσετε έτοιμοι, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα 44 διαθέσιμα τραγούδια και να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας απέναντι στις πιο σκληρές χορογραφίες που έχετε αντικρύσει. Η απόκριση του Kinect είναι και φέτος εξαιρετική και το tracking του αυστηρό και ακριβές μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ξεχάστε λοιπόν τα αστεία και τα γέλια που είχατε σε άλλα dancing games, εδώ πρέπει να είστε απόλυτα ακριβείς αν δεν επιθυμείτε να σας γιουχάρουν έξω από τη σκηνή. Αυτά βέβαια ήταν γνωστά και από την προηγούμενη έκδοση.

dance-central-2-screens-03.jpg

Οι φετινές αλλαγές είναι κατά κόρον βελτιωτικές και όχι επαναστατικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι καλοδεχούμενες. Το fitness mode έχει βελτιωθεί, διαθέτωντας μεγαλύτερη δυνατότητα παραμετροποίησης, το single player περιέχει επιτέλους ένα career mode, μέσω του οποίου προσπαθείτε να κατακτήσετε τη θέση σας ανάμεσα στους επαγγελματίες χορευτές, δυνατότητα βιντεοσκόπησής σας σε όλη την ρουτίνα για να ελέγξετε μετά τα λάθη σας, αλλά και εισαγωγή voice commanding μέσα στα μενού για ακόμα πιο εύκολη πλοήγηση. Αν μάλιστα έχετε και το Dance Central 1 στη συλλογή σας, μπορείτε -με 5 ευρώ (περίπου) και όχι δωρεάν δυστυχώς- να μεταφέρετε όλα τα tracks στο νέο παιχνίδι. Αν και είναι στενάχωρο πως η Harmonix σε εξαναγκάζει να πληρώσεις για κάτι που ήδη έχεις, το ποσό είναι πάρα πολύ χαμηλό και πιθανότατα έχει μπει για να αποφευχθεί η απλή ενοικίαση του πρώτου για να πάρετε τα κομμάτια.

{PAGE_BREAK}

Αν το Dance Central έχει μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, αυτή είναι η προσθήκη ταυτόχρονου offline multiplayer δύο ατόμων. Σίγουρα, μπορείτε να παίξετε και με την προηγούμενη τεχνική, στην οποία ο χορευτής αλλάζει μεταξύ σας στη μέση του τραγουδιού αλλά φέτος μπορείτε να παίξετε ταυτόχρονα με ένα φίλο ή φίλη πλάι πλάι. Το ευχάριστο είναι πως αυτό το mode δεν μένει μόνο στις μεταξύ σας αναμετρήσεις, αλλά μπορείτε να παίξετε ένα ολόκληρο career mode συνεργατικά ενάντια σε άλλες ψηφιακές ομάδες, με τον καθένα να έχει τη δική του χορογραφία. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσθήκη, που ανανεώνει σημαντικά το παιχνίδι και βοηθάει να αυξηθεί η διάρκειά του. Δυστυχώς, όμως, μετά την multiplayer εμπειρία του Just Dance 3, είμαστε κάπως πικραμένοι που αυτή η δυνατότητα δεν προχώρησε στην εισαγωγή τεσσάρων παικτών, στοιχείο για το οποίο θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε την επόμενη έκδοση.

dance-central-2-screens-04.jpg

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα δε, το Dance Central 2 πατάει στα υπέροχα βήματα του προκατόχου του και παραδίδει μια πραγματική HD dancing εμπειρία. Cel shaded, πολύχρωμα γραφικά με έντονες εναλλαγές και βαθιές εισχωρήσεις από όλες τις παλέτες του ορατού φάσματος, εξαιρετικό animation κάτω από την τελευταία λέξη του motion capture, αλλά και ευρηματικός σχεδιασμός των character models συνθέτουν μια δυναμική οπτική εμπειρία, που έρχεται να δέσει άψογα με την εξαιρετική ηχητική επένδυση, από voice acting μέχρι το μικρότερο sound effect. Αν όμως έχουμε ένα μεγάλο παράπονο με το Dance Central 2, αυτό έχει να κάνει με την επιλογή της tracklist. Τα κομμάτια που αντικρίζουμε ανήκουν ως επί το πλείστον στο χώρο του mainstream pop, γεγονός που στερεί από ένα τέτοιο παιχνίδι τη δυνατότητα πειραματισμού με περισσότερες σχολές χορού.

Εν κατακλείδι, όμως, το Dance Central 2 αποτελεί έναν άξιο συνεχιστή της σειράς της Harmonix. Αυτό που του λείπει σε μουσική ποικιλία, καταφέρνει να το διασπάσει μέσα από εξαιρετικούς μηχανισμούς, ενδιαφέρουσες βελτιώσεις, άψογο multiplayer και εντυπωσιακή οπτικοακουστική εγκεφαλική διάδραση! Για όσους δεν συγκινήθηκαν από την περσινή έκδοση, δεν θεωρούμε πιθανό πως οι φετινές βελτιώσεις θα καταφέρουν να τους τραβήξουν. Αλλά, για όσους απόλαυσαν το πρωτότυπο Dance Central, η νέα αυτή προσπάθεια της Harmonix θα πρέπει να αποτελέσει μια σίγουρη αγορά και προσθήκη στη συλλογή τους.

Αλέξανδρος Μιχαλιτισιάνος

Θετικά

  • Υπέροχες χορογραφίες και animation
  • Εξαιρετική λειτουργία του Kinect σε tracking, menus και voice control
  • Άψογο training mode
  • Πολύ καλό διπλό multiplayer…

Αρνητικά

  • ...αλλά απουσία online και τετραπλού multiplayer
  • H track list είναι μάλλον απλή και υπερβολικά mainstream

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν