Ταυτότητα

The Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns Again!

The Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns Again!

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Griptonite Ημ. Έκδοσης: 16/09/2011
PEGI: 3 Εκδότης: THQ Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PlayStation 3, Nintendo DS


Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης σε μεγάλα κέφια

Πολλές φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την τακτική των εταιρειών να ξεζουμίζουν γνωστά franchises, στηριζόμενες απλά και μόνο στην εμπορική επιτυχία του παρελθόντος. Η ταινία Madagascar δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι πως με την πάροδο των χρόνων, αυτή η "άκομψη" συμπεριφορά τείνει να γίνει κανόνας. Ευτυχώς, πάντοτε θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις και έτσι, αν λάβουμε υπόψιν την τρομερή παρέα των τεσσάρων Πιγκουίνων, το μόνο σίγουρο είναι πως οι μικροί σε ηλικία παίκτες βρήκαν ακόμα μια δικαιολογία ώστε να μην μπορούν να σβήσουν το Xbox 360.

Penguins-Madagascar-01.jpg

Η Dreamworks έχει αναθέσει για ακόμα μια φορά στην THQ να προσφέρει ένα τίτλο βασισμένο στην ταινία ή, για να είμαστε πιο σωστοί, στη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβάλλεται και στην ελληνική τηλεόραση. Το The Penguins of Madagascar Dr. Blowhole Returns again, πέρα από τον μακρόσυρτο τίτλο του, καταφέρνει να συλλάβει την ευχάριστη και άκρως παλαβή ατμόσφαιρα της σειράς, αν και δεν αποφεύγει τα σοβαρά λάθη όπως θα δούμε στη συνέχεια. Πρωταγωνιστές είναι φυσικά οι Skipper, Kowalski, Rico και Private, οι οποίοι δεν θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους μέσα στο σπίτι που βρίσκεται στο Central Park Zoo, αλλά θα βγουν και έξω από αυτό. Πηγή του κακού είναι για ακόμα μια φορά ο Dr. Blowhole, το γνωστό μοχθηρό δελφίνι, τα σχέδια του οποίου θα πρέπει να ανατρέψει η δυναμική και άκρως γκαφατζίδικη τετράδα.

Penguins-Madagascar-02.jpg

Eίναι αναγκαίο να διευκρινιστεί από την αρχή, πως η έκδοση που προορίζεται για το Xbox 360 απαιτεί τη χρήση του Kinect και σε πάρα πολλά σημεία δείχνει να διαφοροποιείται από τις αντίστοιχες των PlayStation 3, Wii και DS. Η Griptonite Games, η ομάδα ανάπτυξης πίσω από τον τίτλο, προσπαθεί να εισάγει πολλά διαφορετικά είδη gameplay στη δημιουργία της, αλλά το μεγαλύτερο σφάλμα της είναι αφενός η μικρή διάρκεια και αφετέρου το γεγονός πως έχουμε μπροστά μας μια πρόταση που απευθύνεται σε μοναχικούς παίκτες. Η απουσία multiplayer για μια πρόταση αυτής της κατηγορίας κρίνεται ως ανεπίτρεπτη, ειδικά από τη στιγμή που ορισμένες ενότητες φαντάζουν πολύ καλύτερες αν υπήρχε περισσότερη... πολυκοσμία (και μιλάμε για ύπαρξη γονέα-παιδιού).

Penguins-Madagascar-03.jpg

Σε επίπεδο περιεχομένου, το The Penguins of Madagascar Dr. Blowhole Returns δεν προσφέρει ουσιαστικά κάποιο κεντρικό μενού –τουλάχιστον αρχικά- αλλά παρουσιάζει μια συνοχή, μια συνέχεια, με τις αποστολές να ακολουθούν η μία την άλλη. Και αυτός είναι ο τομέας που ο τίτλος πραγματικά λάμπει. Ο τίτλος προσφέρει ενότητες που παραπέμπουν σε action, platform ακόμα και puzzle δημιουργίες, ωστόσο, τα πάντα ακολουθούν μια βασική υλοποίηση. Λόγω της αποκλειστικής χρήσης του Kinect, πολλές λειτουργίες εκτελούνται σχεδόν αυτόματα. Μπορεί με αυτό το τρικ να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως η συσκευή ανίχνευσης κίνησης δουλεύει άψογα, αλλά η αλήθεια βρίσκεται στο εντελώς απέναντι άκρο. Αυτός είναι και ο λόγος που η THQ απλοποίησε τα πάντα στο μέγιστο βαθμό, όμως, το θετικό είναι ότι οι νεαροί παίκτες δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.

{PAGE_BREAK}

Οι αποστολές θα είναι συνολικά μια ευχάριστη ενασχόληση, μέσα στις οποίες θα υπάρχουν αμέτρητες παγίδες, με πολλούς γνωστούς χαρακτήρες να επιτελούν ρόλους guest stars, αλλά δυστυχώς η διάρκεια της κάθε μίας θα είναι μικρή. Οι εκπλήξεις δεν θα απουσιάζουν αν και γενικότερα σαν σύνολο, το The Penguins of Madagascar Dr. Blowhole Returns again κρίνεται ως εύκολο, οπότε είναι εμφανές το ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Η υπερβολική ευκολία γίνεται αντιληπτή στις dancing ενότητες, όπου το χιούμορ δείχνει να περισσεύει. Ο King Julien δίνει πραγματικά ρέστα με τον τρόπο με τον οποίο κινείται καθώς και με τις ατάκες που ξεστομίζει, αλλά όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας, για ακόμα μια φορά η ομάδα ανάπτυξης εκτίθεται. Ο χρόνος απόκρισης είναι υπερβολικά μεγάλος και έτσι οι παίκτες αργούν να δουν τις κινήσεις τους επί της οθόνης. Ακόμα και έτσι όμως τα λάθη συγχωρούνται, οπότε καταλήγουμε για ακόμα μια φορά στο ίδιο συμπέρασμα: Έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι φτιαγμένο για πολύ μικρά παιδιά.

Penguins-Madagascar-04.jpg

Σε επίπεδο απεικόνισης, ο τίτλος διακρίνεται για τους πανέμορφους χαρακτήρες, οι οποίοι κινούνται ομαλότατα αλλά πραγματικά χαραμίζονται στα άσχημα σχεδιασμένα επίπεδα. Ειδικότερα σε αυτά όπου πρωταγωνιστεί η δράση, με το στοιχείο του stealth να κάνει τη δειλή εμφάνισή του, πολλά αντικείμενα θα προβάλλουν απροκάλυπτα την πολυγωνική τους φύση, χαλώντας την, κατά τα άλλα, πολύχρωμη και συνολικά ευχάριστη εικόνα. Σε ανάλογα ή ακόμα και σε καλύτερα επίπεδα, κινείται και ο ήχος ο οποίος διακρίνεται για την απίστευτα χαρούμενη μουσική του που πραγματικά ταιριάζει γάντι με τα όσα εκτυλίσσονται επί της οθόνης.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους διαλόγους και ειδικά με τα επιφωνήματα-κραυγές των τεσσάρων Πιγκουίνων, όπου αν τραβήξει κάποιος το βλέμμα του από την οθόνη, είναι πολύ πιθανό να νομίζει πως παρακολουθεί κάποιο επεισόδιο της ομώνυμης σειράς. Εν κατακλείδι, κρίνοντας συνολικά το The Penguins of Madagascar Dr. Blowhole Returns Αgain, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι αρκετά απλά ώστε να δημιουργήσει κάποιος μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ο τίτλος είναι μια αρκετά προσεγμένη αλλά φτωχή δημιουργία, για την οποία όμως κανένας γονιός δεν θα μετανιώσει αν τη δωρίσει στα παιδιά του.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

  • Ιδιαίτερα "χαρούμενο" και διασκεδαστικό περιεχόμενο
  • Οι dancing ενότητες με τον King Julien
  • Προσεγμένοι και γεμάτοι χιούμορ διάλογοι

Αρνητικά

  • Υπερβολικά σύντομο
  • Μέτρια αξιοποίηση του Kinect
  • Πολλές ενέργειες εκτελούνται αυτόματα
  • Μέτριος οπτικός τομέας
  • Ολοκληρωτική απουσία multiplayer

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν