Απόδοση φόρου τιμής, σε ένα διαμάντι...

 Κάποιος, κάπου, κάποτε είπε: "Μαγκιά δεν είναι μόνο να έχεις πολλούς φίλους, αλλά και πολλούς που σε μισούν. Γιατί αν οι μισοί από αυτούς που σε μισούν, σε μισούν αδίκως, τότε, είτε έκανες κάτι σωστά, είτε έκανες κάτι που θα ήθελαν να κάνουν εκείνοι πρώτοι. Βέβαια, το αδίκως είναι σχετικό, όπως τα πάντα γύρω μας άλλωστε". Η συγκεκριμένη δήλωση, μπορεί να μοιάζει άτοπη και τραβηγμένη, αλλά ο γράφων θεωρεί πως έχει μία λογική, ειδικότερα στην περίπτωση του παιχνιδιού που παρουσιάζεται στις γραμμές του παρόντος κείμενου. Προσπαθώντας να ταιριάξουμε τα παραπάνω με το Halo: Combat Evolved, προκύπτει το εξής αποτέλεσμα: Το Halo, αδιαμφισβήτητα έχει εκατομμύρια λάτρεις ανά την υφήλιο. Ωστόσο, η αξία του δεν έγινε αντιληπτή από επίσης πολλούς gamers. Εδώ κολλάει το "αδίκως" του πράγματος, μιας και ανεξαρτήτως του αν το Halo τους άρεσε ή όχι, κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν πως ήταν το βιντεοπαιχνίδι που καθιέρωσε στις οικιακές κονσόλες, τα first-person shooters, το αποκλειστικά συνδεδεμένο με τα "ποντίκια" των ηλεκτρονικών υπολογιστών genre.

Σαφέστατα και δεν ξεχνάμε το GoldenΕye του Nintendo 64, αλλά θα επιμείνουμε στην άποψή μας, μιας και η επίδραση του Halo σε gamers και developers ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Τη λέξη "μαγκιά" της φράσης που ανοίγει το κείμενο, δεν την ταιριάξαμε ακόμη. Πριν συμβεί αυτό, πρέπει να θίξουμε, εν συντομία, ένα άλλο θέμα: Bungie. Κάποιοι την είπαν "Microsoft", κάποιοι την είπαν "Xbox" και σχεδόν όλοι την ενέταξαν σε ένα στρατόπεδο, που μάλλον δεν άνηκε -ή τουλάχιστον δεν ήθελε να ανήκει. Η Bungie αγαπητοί μας αναγνώστες/ gamers, είναι μία ομάδα ανθρώπων που πλαισιώνεται από δημιουργούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους με μεράκι και όραμα. Η Bungie φτιάχνει βιντεοπαιχνίδια για gamers και όχι για "χαρτογιακάδες εταιριών". Και αφού τάραξε τα νερά της βιομηχανίας με τη σειρά Halo, άνοιξε τους ορίζοντες πολλών άλλων "συναδέλφων" της και τους έδειξε το δρόμο, απεσύρθη και ταξιδεύει ήδη με το σκάφος της Activision για άλλους γαλαξίες. Αν το να αφήνεις το σίγουρο μέλλον σου και να ρισκάρεις αναζητώντας νέες εμπειρίες, δεν είναι μαγκιά, τότε τί είναι;

Η σειρά Halo, τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο και από μήνες πριν, ανήκει στα χέρια της Microsoft και συγκεκριμένα στην 343 Industries, μίας μικρής (;) ομάδας των Microsoft Studios, που έχει αναλάβει αποκλειστικά τη συνέχιση της δυναστείας. Η Bungie ξεκίνησε και τελείωσε τη σειρά, στο ίδιο ακριβώς σημείο, εκεί που το Pillar of Autumn απογειώνεται από τον πλανήτη Reach. Αφού έκανε τη λούπα της, δίνει τη σκυτάλη στην 343 για να συνεχίσει. Πριν όμως, η τελευταία μπει για τα καλά στον αγώνα, ήθελε να αποδώσει ένα φόρο τιμής στον τίτλο που τα ξεκίνησε όλα. Έτσι λοιπόν, ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του Halo 4, και δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Halo στο Xbox, έχουμε στα χέρια μας το Halo: Combat Evolved Anniversary. Το επετειακό remake της 343 κλείνει το μάτι στους παλιούς και χαμογελάει στους νέους.

Re-make

Αρκετά όμως με τις εισαγωγές και τις φιλοσοφίες, ώρα να μπούμε στο ψητό. Το Anniversary είναι ένα remake, από αυτά που έχουν το δικαίωμα να χαρακτηρίζονται ως remakes. Δεν είναι μία HD επανακυκλοφορία, αλλά μία έκδοση χτισμένη εξ ολοκλήρου από την αρχή, με ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών, επανεκτελεσμένη μουσική επένδυση και μερικές καλοδεχούμενες προσθήκες. Στον πύρηνα του όμως, το Anniversary είναι πανομοιότυπο με το Halo: Combat Evolved και ακολουθεί με ευλάβεια το είδωλό του. Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο remake κουβαλάει τους μηχανισμούς gameplay και την τεχνητή νοημοσύνη του 2001, καθώς σε αυτά δεν έχει αλλάξει ούτε μία γραμμή κώδικα.

Τα γεγονότα του τίτλου διαδραματίζονται στο μακρινό μέλλον. Η ανθρωπότητα βρίσκεται υπό την απειλή μίας επικίνδυνης συμμαχίας ονόματι "The Covenant", η οποία αποτελείται από διάφορες φυλές εξωγήινων πολιτισμών. Το πρώτο μήνυμα που έστειλαν στους ανθρώπους μεταφράστηκε από ειδικούς επιστήμονες και έλεγε το εξής: "Είμαστε σταλμένοι από τους Θεούς μας για να σας καταστρέψουμε". Το συγκεκριμένο μήνυμα, φαινόταν να προέρχεται από έναν παράξενο διαστημικό σταθμό, σε σχήμα δακτυλίου, που οι εξωγήινοι αποκαλούσαν "Halo". Οι άνθρωποι στέλνουν το διαστημικό σκάφος με την ονομασία "The Pillar of Autumn", για να ερευνήσει την πηγή του σήματος. Καθώς το Pillar of Autumn βρίσκεται πολύ κοντά στο Halo, δέχεται σφοδρή επίθεση από ένα στόλο των Covenant. Οι εχθροί έχουν στόχο να καταλάβουν την Cortana, την τεχνητή νοημοσύνη που κατευθύνει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σκάφους.

{PAGE_BREAK}

Με τη βοήθεια της Cortana, οι Covenant θα μπορούσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του πλανήτη Γη, κάτι το οποίο θα είχε μοιραία αποτελέσματα. Ο Jacob Keyes, καπετάνιος του Pillar of Autumn, ξεκινάει το "The Cole Protocol", μία διαδικασία που αποτρέπει τους εξωγήινους από το να μάθουν την τοποθεσία της Γης. Στο σκάφος είναι επιβάτης και ο Master Chief Petty Officer SPARTAN-117 (ή αλλιώς Master Chief), ένας ειδικά εκπαιδευμένος, για τέτοιες καταστάσεις, στρατιώτης. Η ομάδα των Spartans, της οποίας μέλος ήταν και ο Master Chief, αποτελείτο από πεζοναύτες που η εκπαίδευσή τους έγινε στον πλανήτη Reach. Από τον πλανήτη Reach έγινε και η απογείωση του The Pillar of Autumn προς το Halo και ακριβώς εκεί τελειώνουν τα γεγονότα του Halo: Reach και ξεκινούν αυτά του Halo: Combat Evolved. Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του Master Chief και σκοπό έχει να προστατέψει την Cortana, να καταστρέψει το Halo και να αποτρέψει τους εξωγήινους από το να εντοπίσουν την τοποθεσία της Γης.

Όπως προαναφέραμε, το Anniversary έχει κρατήσει ανέπαφους τους μηχανισμούς gameplay του Combat Evolved. Δεν έχει βελτιώσει τίποτα απολύτως και φυσικά δεν έχουν προστεθεί στοιχεία που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Η ταχύτητα της κίνησης του χαρακτήρα αλλά και οι δυνατότητές του, η αίσθηση των όπλων, οι μάχες με τους Covenant, η ένταση και ο ρυθμός του gameplay είναι όπως ακριβώς τα είδαμε δέκα χρόνια πριν. Μπορεί όλα αυτά να εκλαμβάνονται ως αρνητικά, αλλά τελικά το 2001 δεν είναι τόσο πίσω όσο νομίζουμε, ειδικότερα για την κατηγορία των first-person shooters. Ωστόσο, για κάποιους, οι μικρο-ανέσεις του σήμερα ίσως επισκιάσουν τις καλοπροαίρετες προθέσεις της 343 να διατηρήσει ανέπαφο το gameplay. Επί παραδείγματι, είχαμε ξεχάσει πως ο Master Chief στο Combat Evolved δεν μπορούσε να κάνει sprint ή να ζουμάρει -πέρα του Pistol και του Sniper Rifle- με όλα τα όπλα. Επίσης, υπήρχαν πολλές στιγμές που πιάσαμε τον εαυτό μας να σιγοψιθυρίζει "μα που είναι τέλος πάντων κρυμμένο το Battle Rifle;".

Παίζοντας ξανά το Combat Evolved, συνειδητοποιήσαμε πως το gameplay των Halo,μπορεί να έχει βελτιωθεί με τα χρόνια, αλλά η ραχοκοκαλιά παραμένει το ίδιο στιβαρή. Οι μάχες, αν και σαφέστατα πιο φτωχές, έχουν την ίδια δομή. Αδύναμοι αρχικά αντίπαλοι, τα βρίσκουν σκούρα και καλούν ενισχύσεις, οι οποίες ενισχύσεις καλούν άλλες ενισχύσεις και τελικώς καταφθάνουν dropships με δεκάδες ακόμη αντιπάλους. Εκεί που μια μάχη φαίνεται να έχει τελειώσει, μπορεί να μετατραπεί σε έναν ακόμη εφιάλτη (η λέξη εφιάλτης, έχει υπόσταση μόνο στα επίπεδα δυσκολίας Heroic [Hard] και Legendary [Extremely Hard]...).

Ανέπαφη έχει μείνει και η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων και των συμμάχων του Master Chief. Μην τρομάζετε όμως, η A.I. του Halo: Combat Evolved είναι αρκετά πολύπλοκη και σε θέση να αποστομώσει πολλά shooters του σήμερα. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι όμως, η A.I. του Halo 3 και του Halo: Reach δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για περεταίρω σχολιασμό, οπότε οι παίκτες που έχουν εμπειρία στους δύο προαναφερθέντες τίτλους, θα στραβομουτσουνιάσουν όταν δουν πόσο πιο "κουτοί" είναι οι Elites στο Halo: CE.

Πες μου κι άλλα - Οι προσθήκες

Πριν μπούμε στην κουβέντα των οπτικών βελτιώσεων, ας δούμε τις προσθήκες της 343 στο remake. Η σημαντικότερη προσθήκη, κατά την άποψή μας, είναι τα Terminals, τερματικές οθόνες κρυμμένες μέσα στα επίπεδα, όπου με το άγγιγμά τους ξεκινούν να παίζουν ολιγόλεπτα βίντεο, στα οποία φανερώνονται στοιχεία για το σύμπαν των Halo που ποτέ άλλοτε, σε κανένα παιχνίδι και κανένα βιβλίο της σειράς, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που προστέθηκε είναι τα Skulls. Πρόκειται για επίσης κρυμμένα αντικείμενα, σε ακόμη πιο δύσβατα σημεία, τα οποία, κατ' επιλογή του παίκτη, αλλάζουν κάποιες παραμέτρους του gameplay. Για παράδειγμα, το Bandana Skull χαρίζει άπειρα πυρομαχικά (θετική επίδραση), ενώ το Fog Skull αφαιρεί το HUD από την οθόνη (αρνητική επίδραση). Σωστά υποθέσατε, τα Skulls με αρνητική επίδραση υπάρχουν εκεί για καθαρά μαζοχιστικούς λόγους...

{PAGE_BREAK}

Το ζουμί - Οι βελτιώσεις

Το ζουμί της υπόθεσης και αυτό που δικαιολογεί περισσότερο απ' όλα τη λέξη remake, είναι φυσικά ο επανασχεδιασμένος οπτικοακουστικός τομέας. Η 343 ανέπτυξε μία ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών, η οποία ταιριάζει γάντι στο Combat Evolved του 2001. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η μηχανή γραφικών του Anniversary δεν είναι μία μηχανή που αρμόζει σε νέο Halo -σε Halo μετά του Reach δηλαδή- αλλά μία μηχανή που ντύνει έτσι όπως πρέπει το Combat Evolved. Οι άνθρωποι της 343 ήθελαν να κρατήσουν το ύφος του Anniversary πιστό σε αυτό του Combat Evolved, με την αισθητική, το art direction, τα χρώματα αλλά και το γενικότερο σχεδιασμό να παραμένουν ίδια. Οι υφές, τα μοντέλα των αντικειμένων και των χαρακτήρων, τα οχήματα, τα κτήρια έχουν επανασχεδιαστεί. Τα επίπεδα βρίθουν λεπτομερειών, με περισσότερη βλάστηση και πολύ πιο πλούσιους φωτισμούς. Βέβαια, περιμέναμε να δούμε και βελτίωση στο animation, κάτι που δυστυχώς δεν είδαμε, όπως δυστυχώς υπάρχουν στιγμές που το texture pop-up και το frame drop είναι έντονο και ενοχλητικό. Κάπου εδώ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως το Anniversary σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το οπτικό αποτέλεσμα του Halo: Reach. Οπότε το "all new Halo graphics engine" θα το θυμόμαστε μόνο ως μία ατυχή δήλωση.

Τη σφραγίδα του remake όμως, έρχεται να βάλει η δυνατότητα της on-the-fly απεικόνισης του τίτλου, έτσι όπως ήταν πριν δέκα χρόνια. Την ώρα δηλαδή που παίζουμε το Anniversary με τη νέα, όμορφη μηχανή γραφικών του, πατώντας το κουμπί "Back" του χειριστηρίου, μέσα σε μηδενικό χρόνο (περίπου ένα δευτερόλεπτο) τα γραφικά αλλάζουν και μετατρέπονται σε γραφικά Xbox, 2001. Ουσιαστικά τρέχουν δύο μηχανές γραφικών ταυτόχρονα και ο παίκτης μπορεί να βλέπει πότε τη μία, πότε την άλλη. Δε ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς τερματίσαμε το επίπεδο The Library, με την παλιά μηχανή γραφικών, έτσι για να θυμηθούμε τα παλιά. Για να κλείσουμε το θέμα "γραφικά", το Anniversary υποστηρίζει και απεικόνιση σε στερεοσκοπικό 3D. Εμείς, δοκιμάσαμε το "3D Mode" του τίτλου, χωρίς όμως να εντυπωσιαστούμε από το αποτέλεσμα. Σίγουρα το 3D δεν είναι ακόμη ένα από τα δυνατά σημεία του Xbox 360 και χρήζει βελτίωσης.

Εναλλαγή "παλιάς - νέας" μπορεί να δεχθεί και η μουσική, μόνο που η επιλογή πρέπει να γίνει από το μενού των ρυθμίσεων και όχι την ώρα του παιχνιδιού. Αν και τα επικά μουσικά θέματα του Halo δε χρειάζονται βελτιώσεις ή αλλαγές για να σηκώσουν τις τρίχες των σωμάτων μας, η 343 έκανε εκπληκτική δουλειά στην επανεκτέλεση των κομματιών. Νέοι ήχοι και εφέ, διαφορετικοί τόνοι και λιγάκι αλλαγμένα μουσικά όργανα, διεγείρουν τα συναισθήματα των παικτών, ειδικότερα αυτών που έχουν έμπειρα -με τους ήχους της σειράς- αυτιά. Τα voice overs και τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ δεν έχουν αλλάξει.

Περνώντας στο Multiplayer, το Anniversary αρκείται απλά στην προσθήκη χαρτών στο Multiplayer Mode του Halo: Reach. Δηλαδή, κάθε συσκευασία Halo: Combat Evolved Anniversary περιέχει κωδικό (υπό τη μορφή DLC) που προσθέτει τους κλασσικούς χάρτες (επίσης επανασχεδιασμένους) του multiplayer του Combat Evolved, εντός του Halo: Reach -δεν απαιτείται το DVD του Halo: Reach για να παίξετε στους συγκεκριμένους χάρτες. Τέλος, υπάρχει επιλογή συνεργατικού παιχνιδιού με έναν ακόμη φίλο, τόσο σε τοπικό (split screen, system link), όσο και σε online περιβάλλον (μέσω του Xbox Live).

Φόρος Τίμης - Συνοψίζοντας

Το Anniversary είναι απόδοση φόρου τιμής σε ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα βιντεοπαιχνίδια στης σύγχρονης gaming βιομηχανίας. Δεν είναι το νέο Halo και αν θα πρέπει να κριθεί, μάλλον κρίνεται ως remake ενός τίτλου που κυκλοφόρησε πριν από δέκα χρόνια. Η σύγκρισή του με τίτλους του σήμερα, αλλά κυρίως με προηγούμενα κεφάλαια της σειράς Halo, αν και αναπόφευκτη, είναι άτοπη και άδικη. Το Anniversary είναι το επετειακό κομμάτι μίας επικής σειράς, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμη. Το γεγονός ότι ο τίτλος δεν πωλείται σε κανονική, αλλά σε μειωμένη τιμή, δε δίνει και πολλά περιθώρια επιλογής στους κατόχους Xbox 360. Τέτοια παιχνίδια αγοράζονται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Σάκης Καρπάς

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: FPSΔιάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-8Ανάπτυξη: 343 IndustriesΗμ. Έκδοσης: 15/11/2011
PEGI: 16Εκδότης: Microsoft StudiosΠλατφόρμες: Xbox 360

Θετικά

 • Το Halo που όλοι αγαπήσαμε, ομορφότερο
 • Η προσθήκη των Terminals
 • Η απίθανη εναλλαγή της νέας και της παλιάς μηχανής γραφικών με το πάτημα ενός κουμπιού

Αρνητικά

 • Σε σημεία έντονο texture pop-up και frame drop
 • Η έλλειψη των μικρο-ανέσεων του σήμερα, ίσως ξενίσουν ορισμένους

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ειναι η μονη δυνατη σειρα που για καποιο λογο δεν εχω δοκιμασει ακομα.Σκεφτομαι καποια στιγμη να το αγορασω μιας και ειναι ευκαιρια να το δω απο την αρχη.

 • Aν και δεν είμαι Fan της σειράς, τα έχω παίξει όλα...Το Halo:CE είναι αξεπέραστο...προσωπικά μιλώντας πάντα νομίζω το καλύτερο της σειράς...Κατάφερε να γίνει συνώνυμο των FPS κάτι που δεν κατάφερε άλλο game του είδους αλλά ούτε και τα επόμενα Halo...Εύγε στην 343 για τον σεβασμό στην κληρονομιά που της άφησε η Bungie

 • επησης η ελλειψη χαρτη με μπερδευει......

 • το παιχνιδι ακομα και μετα απο 10 χρονια παραμενει να ειναι τοσο ωραιο οσο ητανε τοτε και με τα νεα γραφικα ειναι ακομα καλυτερο επισης ειναι και πολυ challenging στο heroic μου πηρε σχεδον 5 μερες να το τελειωσω οποτε η συμβουλη μου ειναι οσοι εχεται 360 το εχεται παρει ειδη δεν θα χασεται ;)

 • Σηκωθείτε από ντιβάνια, καρέκλες,κρεβάτια, καναπέδες, πολυθρόνες απλές, ανάκλιντρα, σκαμπό, τραπεζάκια, ντιβανομπάουλα, σαλόνια μπαμπού, πουφ,ξαπλώστες, χαλιά, κασέλες,μαξιλάρες,στρώματα θαλάσσης, ανακλινόμενες καρέκλες,μπιντέδες, αιωρες,μπαουλοντιβανα,πέτρινους θρόνους,στρωματα, ψαροκασέλες,σεντούκια,κυλήμια, κουρελούδες,πορτ μπεμπέ, βαρέλια, παγκάκια, γραφεία, σκαμνάκια,καροτσάκια,φλοκάτες, βελέντζες,
  πατώματα,ράτζα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο και τρέξτε να το αγοράσετε.
  Θερμή παράκληση προς την γενειά του COD και Battlefield: κάντε την χάρη στον εαυτό σας και αγοράστε το καλύτερο FPS στις κονσόλες, το παιχνίδι που άνοιξε το δρόμο και έφερε την επανάσταση στο είδος...

 • Τα δυο FPS που σημαδεψαν το ειδος τους στο gaming,Halo στις κονσολες,Half-Life στα PC.

 • Ενα ακριβέστατο και πληρέστατο review του Τιτανοτεράστιου Σάκη Καρπά με τον οποίο συμφωνούμε απόλυτα και στα θετικά και στα αρνητικά που γράφει ! :)

 • Ένα επικό review για ένα επικό παιχνίδι !!!
  Μπράβο στη 343 που κράτησε το gameplay και ταυτόχρονα όλη την εμπειρία αυθεντική και δε προσπάθησε να εντυπωσιάσει ...
  Ο ορισμός του remake με τις δυο μηχανές να τρέχουν 10αρακι απο μένα,
  Δεν είναι τυχαίο που τα halo έχουν τους πιο φανατικούς Φανς !!!

 • Αν και καταλαβαινω πως ο βαθμος μπαινει γιατι ο τιτλος ειναι στο εμποριο και πωληται ξανα, και επισης καταλαβαινω πως κρινεται ως remake και οχι διαφορετικα, εγω θα διαφωνισω με οποιαδηποτε βαθμολογια μπει σε επετειακες κυκλοφοριες τετοιου μεγεθους.
  Κατα την ταπεινη μου γνωμη σε τετοιους τιτλους δεν μπαινουν βαθμοί, απλα γραφονται μονο εντυπωσεις, εμπειριες(καλες κακες) και συναισθηματα που δημιουργουνται (κατι που εκανε ο reviewer επιτυχώς).
  Σε τεοιους τιτλους δεν χωρανε βαθμολογιες...

 • Επική παρουσίαση για ένα επικό παιχνίδι που κουβαλάει επάνω του όλο το οικοδόμημα που λέγεται XBOX, σίγουρη αγορα, και τι δεν θα εδεινα για να ξαναγυρνουσα στον επιβλητικό και μαγευτικό του κόσμο.

 • Εκπληκτικό review για ένα επικό τίτλο που σε αυτό χρωστάει πολλά η βιομηχανία. Υπόδειγμα Remake! Συγχαρητήρια στην 343 και ασφαλώς ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στην Bungie. Με κάλυψε ο Γιάννης. Στα θετικά θα πρόσθετα την συνδεσιμότητα του ως Map Pack με το Reach. Το προπαράγγειλα στην ανακοίνωση του και καμαρώνω το φανταστικό slipcase του. Θα το παίξω σύντομα.

 • Halo:το καλυτερο και επικοτερο fps ολων των εποχων !!!

 • Η σειρά Halo εδραίωσε τα xbox στην αγορά...το 99% αγόρασε το πρώτο xbox του λόγω αυτού του παιχνιδιού κακά τα ψέμματα.

 • Γεια σου ρε MS! Δεν έχεις τι να βγάλεις, και ξαναβγάζεις το Halo. 6 από μένα.

 • Θα το τσιμπησω αργοτερα,καθως δεν ειχα παιξει το συγκεκριμενο παιχνιδι.

 • gfreeman εισαι αδικος. εδω το game φτιαχτηκε απο την αρχη. δεν ειναι απλα μια μεταφορα. ποσα hd εχει βγαλει η sony. να φανταστω οτι αν το εκανες review θα του εβαζες 6.

 • Καταπληκτικο το review του Σακη η πιο σωστα ο φορος τιμης του.Για να πω την αληθεια αρχικα κρατουσα μικρο καλαθι για μην απογοητευτω καθως η σειρα Halo ειναι απο τις αγαπημενες μου αλλα τελικα η 343 καταφερε και εδωσε στον κοσμο ενα προιον πολυ ανωτερο των προσδωκιων(των δικων μου τουλαχιστον).Μπραβο στην 343 και καλη συνεχεια με το Halo 4

 • Ηρεμα παιδες,πλακιτσα κανει ο Σαββας.

 • σορρι δεν μπορω να το ξερω αυτο

 • Πολύ ωραίο Review Σάκη , εγώ που δεν το έχω παίξει το παιχνίδι θα πάω να το πάρω !!!

 • Α ρε Σάκη..έγραψες πάλι.Το πήρα το έπος εννοείτε απλά θα το παίξω αργότερα γιατί τώρα έχω κολλήσει με το καταραμένο dark souls.Νέοι και παλιοί πάρτε το.

 • ρε παιδια μια διευκρινηση. επειδη δεν εχω παιξει το παιχνιδι (και φτου μου) πρεπει να το αρχισω απο το CE η το REACH με μπερδεψε λιγο ο σακης στο Review... Ευχραρισω προκαταβολικα σε οποιον μπει στον κοπο να μου απαντησει......

 • theios τα γεγονότα του reach προηγούνται από αυτα του ce οπότε αν το πάρεις στην σειρά ton γεγονότων είναι πρώτα το reach, αλλά κάτι ήξερε η bungie που άφησε το reach τελευταίο αν έχεις δει το 1,2,3, και μετά παίξεις reach τότε είναι που το τέλος του reach σε αγγίζει, οπότε εγώ λέω με την σειρά που τα έβγαλε η bungie πρώτα anniversary

 • Μπορεί μετα την Bungie να έρθει το χάος δν το ξέρω αυτό αλλά το συγκεκριμένο θα αγοραστεί γιατί έτσι!Και επειδη το Halo κατάφερε αυτό που δν έχει καταφέρει κανένα άλλο παιχνίδι και κανεις μέχρι σήμερα στα FPS...έβαλα την MS στο χάρτη και εγινε η βιομηχανία ακόμα καλύτερη για λόγους που δν χρειάζεται καν να αναφέρω!

 • ευχαριστω.....

 • το 2002 αγορασα xbox λογω halo επειδη ητανε κατι καινοτομο και δε προτιμησα playstation 2,
  στο anniversary αυτο που με χαλαει ειναι η τεχνητη νοημοσυνη που παρεμεινε η ιδια με αυτη του 2001, βεβαια σε συγκριση με καποια παιχνιδια του σημερα κινειται σε καλυτερα επιπεδα,
  αλλα αμα εχεις παιξει halo reach τοτε σου κακοφαινεται λιγο

 • Η 343i δείχνει ότι δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί το franchise.
  Μπερδεμένο Multiplayer που δεν φτάνει με τίποτα τα Halo 2 & 3, σε μια σειρά που έχει περάσει πλέον σε ετήσιες κυκλοφορίες. 6/10

 • Ίσως το καλύτερο FPS στις κονσόλες.Από μουσική,A.I,γραφικά μέχρι gameplay και ιστορία είναι αξεπέραστο.Όπως είπε και ο Σάκης φόρος τιμής.Ξανασχεδιασμένο από την αρχή.Εάν αυτή η προσπάθεια αξίζει 6/10 από μερικούς τα και καλά hd remakes τύπου Tomb Raider,Prince of Persia κτλ πόσο αξίζουν;10/10 από εμένα...

 • Καταπληκτικό review Σάκη. Το παιχνίδι το έχω αλλά θα το παίξω λίγο αργότερα γιατί προηγουνται άλλα. Για εμένα από τα καλύτερα remake που υπάρχουν.

 • @Giannisp το multiplayer είναι του reach και απλα το anniversary είναι dlc έλεος !!
  Και πως θα φτάσει το 2-3 αφου η 343 κράτησε όλο το gameplay αυθεντικό :/ εσύ μάλλον μπερδεύεσαι με το halo 4

 • Το έχω ακόμα στην ζελατίνα λόγω AC: Revelations. Μόλις ξεσκίσω όμως αυτό το ζελοφάν που κρατάει κλειδωμένη την μαγική μυρωδιά ενός νέου παιχνιδιού... κάποιος θα καεί.

 • το review ηταν υπεροχο, μπραβο
  δυστηχος ομως η σειρα halo εχει καταντησει οπως και τα call of duty ετησιες κυκλοφοριες, το ιδιο gameplay, δεν δινει ανασα στο franshise, κριμα

 • Απλά Το καλύτερο Remake στο καλύτερο FPS της προηγούμενης γενιάς (σε κονσόλα)
  Οποιος δεν το έχει παίξει γιατί ήτανε μικρός η για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι ευκαιρία να το Πάρει και να απολαύσει το Επος που τα ξεκίνησε ολα πάραυτα !

 • Δεν μπορώ να πώ τίποτα άλλο παρά να επαληθεύσω το motto του Anniversary : "Campaign of the Decade" γιατί πολύ απλά όλοι οι άλλοι το ακολούθησαν.Νοσταλγία παίδες,νοσταλγία ακόμα θυμάμαι στη Β δημοτικού που το έπαιζα και κάθε φορά που πατάω το back button ώστε να αλλάξει σε "Classic" το θυμάμαι.....Για αυτό και μόνο το συναίσθημα το Halo Anniversary είναι ένα ακατέβατο 10αράκι.Αντικειμενικά όμως συμφωνώ απόλυτα στο review ότι το frame drop είναι εμφανέστατο σε crowded σημεία ή σε σημεία με πολύ βλάστηση όπως τη 343 Guilty Spark,τότε παίρνει 9.
  Ένα υπόδειγμα REMAKE σε HD για τις άλλες εταιρίες.Δεν πρέπει να το χάσει ΚΑΝΕΝΑΣ κάτοχος X360.ΤΕΛΟΣ!

  ΥΓ:Πέριττώ να πώ ότι η οποιαδήποτε σύγκριση με τα υπόλοιπα Halo σε οποιδήποτε επίπεδο είναι πέρα για πέρα άκυρη ;)
  ΥΓ:Η ΑΙ ακόμα και 10 χρόνια μετά δίνει πόνο.....ΠΟΛΥ πόνο στη Legendary diff.

 • 10/10 θα εβαζα και στο παλιο που εκανα το λαθος και το τερματησα το καλοκαιρι ενω ηξερα οτι θα βγει αυτο :S
  αλλα και αυτο τα 40 ευρω θα τα δωσεις γιατι πρωτον ειναι ΕΠΟΣ και δευετρον δεν θα το κανεις και μονο ενα walkthrough
  ΕΙμαι καινουργιος στην σειρα halo που πολλοι παιζουν το μουλτι αλλα εγω ακουμπαω σε ολα τα παιχνιδια το single εκτος απο το battlefield και το COD :LOL:
  Εγω ομως θα αργησω να το τιμησω γιατι εχω αλλες προτεραιοτητες οπως ειναι η αναβαθμηση του PC και το skyrim
  Φυσικα ενας φαν της σειρας δεν δικαιολογητε αμα το χασει....

 • Υπόκλιση στο καλύτερο shooting gameplay ολων των εποχών! Τέτοιο ανεπανάληπτο ταίριασμα weapon και enemy design με την τεχνητή νοημοσύνη δεν πάρχει πουθενά αλλού! Τώρα όσον αφορά τα Remake, όπως το πάρει κανείς...Το μόνο που δεν φταίει είναι το παιχνίδι...

 • οσοι το εχετε παιξει,σας φαινεται καλυτερο απο το Halo Reach?

 • [nikos] Το multiplayer δen είναι του Reach, γιατί το άλλαξαν και αυτό με update. Είναι κάτι μεταξύ Reach, με κάποιες ρυθμίσεις από το CE και με κάποιους χάρτες από το Halo 2. Είναι ένα μπερδεμένο πράγμα που δεν θυμίζει σε τίποτα το ούτε το MP του CE, αλλά ούτε και του Halo 2, το οποίο προσπάθησαν να αντιγράψουν με το τελευταίο update στο Reach.

  Όσοι δοκίμασαν το Halo 2 όταν ήταν online στο πρώτο xbox (πιθανώς κανείς από εδώ, μιας που τότε ήμασταν 10-12 όλοι κι όλοι οι online έλληνες) έχουν μέτρο σύγκρισης και γνωρίζουν αν το Anniversary είναι η δεν είναι διασκεδαστικό. Κρίμα που χάσατε το Halo 2 στην εποχή του όπως πραγματικά ήταν.

 • Παιδες ειναι remake, οχι HD Remastered οπως αυτα που βγαινουν τωρα τελευταια. Αλλο το ενα, αλλο το αλλο.
  Το παιχνιδι το ειχα παιξει στο PC για κανα 5ωρο. Καταλαβαινω πως εξελιξε τα fps στην εποχη του, ομως δεν μου εκανε ιδιαιτερη αισθηση. Επισης με χαλασε ο σχεδιασμος των εχθρων και οι "ηχοι" τους.
  Μου εκανε εντυπωση το level design ομως, ηταν εντυπωσιακα και μερικες φορες περιπλοκα σχεδιασμενο, ιδιαιτερα σε εσωτερικους χωρους. Η AI οντως τρομερη και δεν σου δινει την αισθηση οτι χτυπας ανδρεικελα.
  Θα του δωσω αλλη μια ευκαιρια λοιπον, για να συνεχισω με τα υπολοιπα παιχνιδια που τα εχω στο ραφι.

 • @giannip είναι ένα άριστο remake που κρατεί το campaign αυθεντικό με το καλύτερο τροπο , οκ είναι ένα multiplayer reach updated αλλα καθόλου σημασία δεν έχει αφου ούτε με 10-12 έλληνες έπαιζαν τότε multiplayer του 1, και το remake γιατί να έχει multiplayer και γιατί να κρίνουμε το τίτλο απο τα multiplayer τι είμαστε αμερικάνικα ;;; Έχει single play και πολυ καλο ώστε ο τίτλος να πάρει το 10 αρακι του προτιμώ να τον κρίνω με συναίσθημα όπως έκανε ο Σάκης στο review του και όχι επειδη το multiplayer είναι unbalanced η οτιδήποτε άλλο... Η 343i μου ξύπνησε πολυ θολες μνήμες και με έκανε να ανατριχιασω χωρίς τις ποζεριες των σύγχρονων παιχνιδιών... 10' 10' 10' 10' 10'

 • Δηλαδή μόνο τα αμερικανάκια παίζουν multiplayer; Άλλο πάλι και αυτό.

  Ξαναλέω ότι δεν διαφωνώ με το campaign. Διαφωνώ με το πώς διαχειρίστηκε η 343 το Multiplayer με τις αλλαγές που έκανε, το οποίο multiplayer δεν πλησιάζει καν την διασκέδαση του Halo 2 MP

  (10-12 έλληνες ήμασταν στο Halo 2. Το ξέρω γιατί είχαμε κάνει clan)

 • Αυτό και κάποια άλλα exclusives του XBOX360 με κάνουν να μετανιώνω που πήρα το PS3

 • Γιάννη μόνο σου είπες ότι τότε 10-12 Έλληνες πάιζανε και όλοι άλλοι Αμερικανοί.Εγώ δε μπορώ να καταλάβω πώς κρίνεις το Anniversary που λανσαρίστηκε ΠΛΗΡΩΣ για το campaign ,με γνώμονα το multiplayer παραβλέποντας ότι είναι ένα απλό update με 7 χάρτες που δε χρίζει και τόση σημασία.Αυτό ήταν ξεκάθαρο ότι όσοι θέλουν multi εμπειρία να πάρουν ή να ξαναπaίξουν το Reach.

 • συνεχεια της συζητησεις Pj

 • Μου το έκαναν δώρο στα γενέθλια αλλά δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα(λάθος μου),μέσα στο Σαββατοκύριακο θα το ξεκινήσω,πολύ καλό Review.

 • Δεν ξέρω αν λανσαρίστηκε για το campaign. Τα Halo δεν είναι single player μόνο παιχνίδια όπως άλλες σειρές. Πάντα έδιναν την ίδια βαρύτητα και στα δύο modes και πάντα πρωτοστατούσαν και στα δύο.

  Το anniversary κυκλοφόρησε περισσότερο γιατί ήταν μια εύκολη κυκλοφορία και για να υπάρχει ένα Halo κάθε ένα χρόνο (εξάλλου παλαιότερα το είχαν δηλώσει ότι κάτι τέτοιο επιθυμούν για την σειρά).

 • Ναι οκ στο ένα πόσοι ήσασταν ;;; Γιατι το review στο ένα αναφέρεται αν είδες..
  Δεν έχω μπει κάν στο multiplayer φίλε κ λέω ότι με την παρέα μου μια χαρα θα ναι όπως το reach... Εδω μιλάμε για halo CE !!! Άμα θέλεις multiplayer με μηχανισμούς τελειους που απλα σου δημιουργούν καμένο εγκέφαλο και κ@υλα@ για το kill υπάρχουν τόσα σκουπίδια εκει έξω όπως το call και BF... Που κάποιοι βάζουν 8,5 για ένα αναφελο multiplayer

 • Γιάννη το ζήτημα είναι ότι το Halo CE ήταν Single player παιχνίδι που απλά βάλανε και ένα co-op για το μαμώτο της υπόθεσης και το να το κρίνεις με multiplayer κριτήρια είναι άτοπο.

 • @phantom76 όντως...

 • Τα δυο modes έχουν ίδια βαρύτητα ;; Το multiplayer που είναι ένα ΟΚ ωραίο multiplayer συγκρίνεται με το campaing που σου αφήνει τη τρίχα κάγκελο με το πόσο ωραία δένει το soundtrack ε το παιχνίδι με το πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν και πόσο άρτια και ωραία εξελίσσεται η ιστορία με το πόσο καλα οργανωμένες και κωδικοποιημενες είναι η μάχες και ο τρόπος που σου έρχονται η εχθροί αλλα και η ΑΙ.., όταν υπάρχουν όλα αυτα κανένα multiplayer δεν το θεωρώ ίσο αν με τη λογική σου παίρνει 5 τ single σε ένα game και αλλα 5 το multi βάλε του κανά 3-4 πολυ είναι το 5

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...
ξερουμε τπτ για τον
τιτλο; εχουμε
εικονα; χρονια εχω να παιξω ενα καλο τενισακι!
Επόμενο παιχνίδι που θα παίξω θα είναι το Yakuza 0. Έχω διαβάσει τόσο καλά λόγια για όλη την σειρά π...
Σε όλη την gaming "ζωή" μου δεν αξιώθηκα ποτε να ασχοληθώ με έστω και ενα Yakuza...
Έχοντας παίξει...
Φερτε πισω τα λουτμποξις μου. Πληρωνω οσο οσο και με καρτα
Μου ξυπνησε θύμησες απο valiant hearts....αυτο και μονο + Aardman ειναι αρκετο για να με κανει να πε...
Δεν θα διαφωνίσω φίλε μου Σερίφη σε όσα λες. Ο καθένας όπως απολαμβάνει τα παιχνίδια του. Άλλοι digi...
Σχετικά με το God of War και το business model που άλλες εταιρίες ίσως δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
...