Ταυτότητα

Halo: Combat Evolved Anniversary

Halo: Combat Evolved Anniversary

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: 343 Industries Ημ. Έκδοσης: 15/11/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


Απόδοση φόρου τιμής, σε ένα διαμάντι...

 Κάποιος, κάπου, κάποτε είπε: "Μαγκιά δεν είναι μόνο να έχεις πολλούς φίλους, αλλά και πολλούς που σε μισούν. Γιατί αν οι μισοί από αυτούς που σε μισούν, σε μισούν αδίκως, τότε, είτε έκανες κάτι σωστά, είτε έκανες κάτι που θα ήθελαν να κάνουν εκείνοι πρώτοι. Βέβαια, το αδίκως είναι σχετικό, όπως τα πάντα γύρω μας άλλωστε". Η συγκεκριμένη δήλωση, μπορεί να μοιάζει άτοπη και τραβηγμένη, αλλά ο γράφων θεωρεί πως έχει μία λογική, ειδικότερα στην περίπτωση του παιχνιδιού που παρουσιάζεται στις γραμμές του παρόντος κείμενου. Προσπαθώντας να ταιριάξουμε τα παραπάνω με το Halo: Combat Evolved, προκύπτει το εξής αποτέλεσμα: Το Halo, αδιαμφισβήτητα έχει εκατομμύρια λάτρεις ανά την υφήλιο. Ωστόσο, η αξία του δεν έγινε αντιληπτή από επίσης πολλούς gamers. Εδώ κολλάει το "αδίκως" του πράγματος, μιας και ανεξαρτήτως του αν το Halo τους άρεσε ή όχι, κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν πως ήταν το βιντεοπαιχνίδι που καθιέρωσε στις οικιακές κονσόλες, τα first-person shooters, το αποκλειστικά συνδεδεμένο με τα "ποντίκια" των ηλεκτρονικών υπολογιστών genre.

Σαφέστατα και δεν ξεχνάμε το GoldenΕye του Nintendo 64, αλλά θα επιμείνουμε στην άποψή μας, μιας και η επίδραση του Halo σε gamers και developers ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Τη λέξη "μαγκιά" της φράσης που ανοίγει το κείμενο, δεν την ταιριάξαμε ακόμη. Πριν συμβεί αυτό, πρέπει να θίξουμε, εν συντομία, ένα άλλο θέμα: Bungie. Κάποιοι την είπαν "Microsoft", κάποιοι την είπαν "Xbox" και σχεδόν όλοι την ενέταξαν σε ένα στρατόπεδο, που μάλλον δεν άνηκε -ή τουλάχιστον δεν ήθελε να ανήκει. Η Bungie αγαπητοί μας αναγνώστες/ gamers, είναι μία ομάδα ανθρώπων που πλαισιώνεται από δημιουργούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους με μεράκι και όραμα. Η Bungie φτιάχνει βιντεοπαιχνίδια για gamers και όχι για "χαρτογιακάδες εταιριών". Και αφού τάραξε τα νερά της βιομηχανίας με τη σειρά Halo, άνοιξε τους ορίζοντες πολλών άλλων "συναδέλφων" της και τους έδειξε το δρόμο, απεσύρθη και ταξιδεύει ήδη με το σκάφος της Activision για άλλους γαλαξίες. Αν το να αφήνεις το σίγουρο μέλλον σου και να ρισκάρεις αναζητώντας νέες εμπειρίες, δεν είναι μαγκιά, τότε τί είναι;

Halo_CE_Ann_Review_1-thumb.jpgΗ σειρά Halo, τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο και από μήνες πριν, ανήκει στα χέρια της Microsoft και συγκεκριμένα στην 343 Industries, μίας μικρής (;) ομάδας των Microsoft Studios, που έχει αναλάβει αποκλειστικά τη συνέχιση της δυναστείας. Η Bungie ξεκίνησε και τελείωσε τη σειρά, στο ίδιο ακριβώς σημείο, εκεί που το Pillar of Autumn απογειώνεται από τον πλανήτη Reach. Αφού έκανε τη λούπα της, δίνει τη σκυτάλη στην 343 για να συνεχίσει. Πριν όμως, η τελευταία μπει για τα καλά στον αγώνα, ήθελε να αποδώσει ένα φόρο τιμής στον τίτλο που τα ξεκίνησε όλα. Έτσι λοιπόν, ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του Halo 4, και δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Halo στο Xbox, έχουμε στα χέρια μας το Halo: Combat Evolved Anniversary. Το επετειακό remake της 343 κλείνει το μάτι στους παλιούς και χαμογελάει στους νέους.

Re-make

Αρκετά όμως με τις εισαγωγές και τις φιλοσοφίες, ώρα να μπούμε στο ψητό. Το Anniversary είναι ένα remake, από αυτά που έχουν το δικαίωμα να χαρακτηρίζονται ως remakes. Δεν είναι μία HD επανακυκλοφορία, αλλά μία έκδοση χτισμένη εξ ολοκλήρου από την αρχή, με ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών, επανεκτελεσμένη μουσική επένδυση και μερικές καλοδεχούμενες προσθήκες. Στον πύρηνα του όμως, το Anniversary είναι πανομοιότυπο με το Halo: Combat Evolved και ακολουθεί με ευλάβεια το είδωλό του. Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο remake κουβαλάει τους μηχανισμούς gameplay και την τεχνητή νοημοσύνη του 2001, καθώς σε αυτά δεν έχει αλλάξει ούτε μία γραμμή κώδικα.

Halo_CE_Ann_Review_2-thumb.jpgΤα γεγονότα του τίτλου διαδραματίζονται στο μακρινό μέλλον. Η ανθρωπότητα βρίσκεται υπό την απειλή μίας επικίνδυνης συμμαχίας ονόματι "The Covenant", η οποία αποτελείται από διάφορες φυλές εξωγήινων πολιτισμών. Το πρώτο μήνυμα που έστειλαν στους ανθρώπους μεταφράστηκε από ειδικούς επιστήμονες και έλεγε το εξής: "Είμαστε σταλμένοι από τους Θεούς μας για να σας καταστρέψουμε". Το συγκεκριμένο μήνυμα, φαινόταν να προέρχεται από έναν παράξενο διαστημικό σταθμό, σε σχήμα δακτυλίου, που οι εξωγήινοι αποκαλούσαν "Halo". Οι άνθρωποι στέλνουν το διαστημικό σκάφος με την ονομασία "The Pillar of Autumn", για να ερευνήσει την πηγή του σήματος. Καθώς το Pillar of Autumn βρίσκεται πολύ κοντά στο Halo, δέχεται σφοδρή επίθεση από ένα στόλο των Covenant. Οι εχθροί έχουν στόχο να καταλάβουν την Cortana, την τεχνητή νοημοσύνη που κατευθύνει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σκάφους.

{PAGE_BREAK}

Με τη βοήθεια της Cortana, οι Covenant θα μπορούσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του πλανήτη Γη, κάτι το οποίο θα είχε μοιραία αποτελέσματα. Ο Jacob Keyes, καπετάνιος του Pillar of Autumn, ξεκινάει το "The Cole Protocol", μία διαδικασία που αποτρέπει τους εξωγήινους από το να μάθουν την τοποθεσία της Γης. Στο σκάφος είναι επιβάτης και ο Master Chief Petty Officer SPARTAN-117 (ή αλλιώς Master Chief), ένας ειδικά εκπαιδευμένος, για τέτοιες καταστάσεις, στρατιώτης. Η ομάδα των Spartans, της οποίας μέλος ήταν και ο Master Chief, αποτελείτο από πεζοναύτες που η εκπαίδευσή τους έγινε στον πλανήτη Reach. Από τον πλανήτη Reach έγινε και η απογείωση του The Pillar of Autumn προς το Halo και ακριβώς εκεί τελειώνουν τα γεγονότα του Halo: Reach και ξεκινούν αυτά του Halo: Combat Evolved. Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του Master Chief και σκοπό έχει να προστατέψει την Cortana, να καταστρέψει το Halo και να αποτρέψει τους εξωγήινους από το να εντοπίσουν την τοποθεσία της Γης.

Όπως προαναφέραμε, το Anniversary έχει κρατήσει ανέπαφους τους μηχανισμούς gameplay του Combat Evolved. Δεν έχει βελτιώσει τίποτα απολύτως και φυσικά δεν έχουν προστεθεί στοιχεία που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Η ταχύτητα της κίνησης του χαρακτήρα αλλά και οι δυνατότητές του, η αίσθηση των όπλων, οι μάχες με τους Covenant, η ένταση και ο ρυθμός του gameplay είναι όπως ακριβώς τα είδαμε δέκα χρόνια πριν. Μπορεί όλα αυτά να εκλαμβάνονται ως αρνητικά, αλλά τελικά το 2001 δεν είναι τόσο πίσω όσο νομίζουμε, ειδικότερα για την κατηγορία των first-person shooters. Ωστόσο, για κάποιους, οι μικρο-ανέσεις του σήμερα ίσως επισκιάσουν τις καλοπροαίρετες προθέσεις της 343 να διατηρήσει ανέπαφο το gameplay. Επί παραδείγματι, είχαμε ξεχάσει πως ο Master Chief στο Combat Evolved δεν μπορούσε να κάνει sprint ή να ζουμάρει -πέρα του Pistol και του Sniper Rifle- με όλα τα όπλα. Επίσης, υπήρχαν πολλές στιγμές που πιάσαμε τον εαυτό μας να σιγοψιθυρίζει "μα που είναι τέλος πάντων κρυμμένο το Battle Rifle;".

Halo_CE_Ann_Review_3-thumb.jpgΠαίζοντας ξανά το Combat Evolved, συνειδητοποιήσαμε πως το gameplay των Halo,μπορεί να έχει βελτιωθεί με τα χρόνια, αλλά η ραχοκοκαλιά παραμένει το ίδιο στιβαρή. Οι μάχες, αν και σαφέστατα πιο φτωχές, έχουν την ίδια δομή. Αδύναμοι αρχικά αντίπαλοι, τα βρίσκουν σκούρα και καλούν ενισχύσεις, οι οποίες ενισχύσεις καλούν άλλες ενισχύσεις και τελικώς καταφθάνουν dropships με δεκάδες ακόμη αντιπάλους. Εκεί που μια μάχη φαίνεται να έχει τελειώσει, μπορεί να μετατραπεί σε έναν ακόμη εφιάλτη (η λέξη εφιάλτης, έχει υπόσταση μόνο στα επίπεδα δυσκολίας Heroic [Hard] και Legendary [Extremely Hard]...).

Ανέπαφη έχει μείνει και η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων και των συμμάχων του Master Chief. Μην τρομάζετε όμως, η A.I. του Halo: Combat Evolved είναι αρκετά πολύπλοκη και σε θέση να αποστομώσει πολλά shooters του σήμερα. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι όμως, η A.I. του Halo 3 και του Halo: Reach δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για περεταίρω σχολιασμό, οπότε οι παίκτες που έχουν εμπειρία στους δύο προαναφερθέντες τίτλους, θα στραβομουτσουνιάσουν όταν δουν πόσο πιο "κουτοί" είναι οι Elites στο Halo: CE.

Πες μου κι άλλα - Οι προσθήκες

Halo_CE_Ann_Review_8-thumb.jpgΠριν μπούμε στην κουβέντα των οπτικών βελτιώσεων, ας δούμε τις προσθήκες της 343 στο remake. Η σημαντικότερη προσθήκη, κατά την άποψή μας, είναι τα Terminals, τερματικές οθόνες κρυμμένες μέσα στα επίπεδα, όπου με το άγγιγμά τους ξεκινούν να παίζουν ολιγόλεπτα βίντεο, στα οποία φανερώνονται στοιχεία για το σύμπαν των Halo που ποτέ άλλοτε, σε κανένα παιχνίδι και κανένα βιβλίο της σειράς, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που προστέθηκε είναι τα Skulls. Πρόκειται για επίσης κρυμμένα αντικείμενα, σε ακόμη πιο δύσβατα σημεία, τα οποία, κατ' επιλογή του παίκτη, αλλάζουν κάποιες παραμέτρους του gameplay. Για παράδειγμα, το Bandana Skull χαρίζει άπειρα πυρομαχικά (θετική επίδραση), ενώ το Fog Skull αφαιρεί το HUD από την οθόνη (αρνητική επίδραση). Σωστά υποθέσατε, τα Skulls με αρνητική επίδραση υπάρχουν εκεί για καθαρά μαζοχιστικούς λόγους...

{PAGE_BREAK}

Το ζουμί - Οι βελτιώσεις

Το ζουμί της υπόθεσης και αυτό που δικαιολογεί περισσότερο απ' όλα τη λέξη remake, είναι φυσικά ο επανασχεδιασμένος οπτικοακουστικός τομέας. Η 343 ανέπτυξε μία ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών, η οποία ταιριάζει γάντι στο Combat Evolved του 2001. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η μηχανή γραφικών του Anniversary δεν είναι μία μηχανή που αρμόζει σε νέο Halo -σε Halo μετά του Reach δηλαδή- αλλά μία μηχανή που ντύνει έτσι όπως πρέπει το Combat Evolved. Οι άνθρωποι της 343 ήθελαν να κρατήσουν το ύφος του Anniversary πιστό σε αυτό του Combat Evolved, με την αισθητική, το art direction, τα χρώματα αλλά και το γενικότερο σχεδιασμό να παραμένουν ίδια. Οι υφές, τα μοντέλα των αντικειμένων και των χαρακτήρων, τα οχήματα, τα κτήρια έχουν επανασχεδιαστεί. Τα επίπεδα βρίθουν λεπτομερειών, με περισσότερη βλάστηση και πολύ πιο πλούσιους φωτισμούς. Βέβαια, περιμέναμε να δούμε και βελτίωση στο animation, κάτι που δυστυχώς δεν είδαμε, όπως δυστυχώς υπάρχουν στιγμές που το texture pop-up και το frame drop είναι έντονο και ενοχλητικό. Κάπου εδώ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως το Anniversary σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το οπτικό αποτέλεσμα του Halo: Reach. Οπότε το "all new Halo graphics engine" θα το θυμόμαστε μόνο ως μία ατυχή δήλωση.

Halo_CE_Ann_Review_4-thumb.jpgΤη σφραγίδα του remake όμως, έρχεται να βάλει η δυνατότητα της on-the-fly απεικόνισης του τίτλου, έτσι όπως ήταν πριν δέκα χρόνια. Την ώρα δηλαδή που παίζουμε το Anniversary με τη νέα, όμορφη μηχανή γραφικών του, πατώντας το κουμπί "Back" του χειριστηρίου, μέσα σε μηδενικό χρόνο (περίπου ένα δευτερόλεπτο) τα γραφικά αλλάζουν και μετατρέπονται σε γραφικά Xbox, 2001. Ουσιαστικά τρέχουν δύο μηχανές γραφικών ταυτόχρονα και ο παίκτης μπορεί να βλέπει πότε τη μία, πότε την άλλη. Δε ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς τερματίσαμε το επίπεδο The Library, με την παλιά μηχανή γραφικών, έτσι για να θυμηθούμε τα παλιά. Για να κλείσουμε το θέμα "γραφικά", το Anniversary υποστηρίζει και απεικόνιση σε στερεοσκοπικό 3D. Εμείς, δοκιμάσαμε το "3D Mode" του τίτλου, χωρίς όμως να εντυπωσιαστούμε από το αποτέλεσμα. Σίγουρα το 3D δεν είναι ακόμη ένα από τα δυνατά σημεία του Xbox 360 και χρήζει βελτίωσης.

Εναλλαγή "παλιάς - νέας" μπορεί να δεχθεί και η μουσική, μόνο που η επιλογή πρέπει να γίνει από το μενού των ρυθμίσεων και όχι την ώρα του παιχνιδιού. Αν και τα επικά μουσικά θέματα του Halo δε χρειάζονται βελτιώσεις ή αλλαγές για να σηκώσουν τις τρίχες των σωμάτων μας, η 343 έκανε εκπληκτική δουλειά στην επανεκτέλεση των κομματιών. Νέοι ήχοι και εφέ, διαφορετικοί τόνοι και λιγάκι αλλαγμένα μουσικά όργανα, διεγείρουν τα συναισθήματα των παικτών, ειδικότερα αυτών που έχουν έμπειρα -με τους ήχους της σειράς- αυτιά. Τα voice overs και τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ δεν έχουν αλλάξει.

Περνώντας στο Multiplayer, το Anniversary αρκείται απλά στην προσθήκη χαρτών στο Multiplayer Mode του Halo: Reach. Δηλαδή, κάθε συσκευασία Halo: Combat Evolved Anniversary περιέχει κωδικό (υπό τη μορφή DLC) που προσθέτει τους κλασσικούς χάρτες (επίσης επανασχεδιασμένους) του multiplayer του Combat Evolved, εντός του Halo: Reach -δεν απαιτείται το DVD του Halo: Reach για να παίξετε στους συγκεκριμένους χάρτες. Τέλος, υπάρχει επιλογή συνεργατικού παιχνιδιού με έναν ακόμη φίλο, τόσο σε τοπικό (split screen, system link), όσο και σε online περιβάλλον (μέσω του Xbox Live).

Φόρος Τίμης - Συνοψίζοντας

Halo_CE_Ann_Review_9-thumb.jpgΤο Anniversary είναι απόδοση φόρου τιμής σε ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα βιντεοπαιχνίδια στης σύγχρονης gaming βιομηχανίας. Δεν είναι το νέο Halo και αν θα πρέπει να κριθεί, μάλλον κρίνεται ως remake ενός τίτλου που κυκλοφόρησε πριν από δέκα χρόνια. Η σύγκρισή του με τίτλους του σήμερα, αλλά κυρίως με προηγούμενα κεφάλαια της σειράς Halo, αν και αναπόφευκτη, είναι άτοπη και άδικη. Το Anniversary είναι το επετειακό κομμάτι μίας επικής σειράς, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμη. Το γεγονός ότι ο τίτλος δεν πωλείται σε κανονική, αλλά σε μειωμένη τιμή, δε δίνει και πολλά περιθώρια επιλογής στους κατόχους Xbox 360. Τέτοια παιχνίδια αγοράζονται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Το Halo που όλοι αγαπήσαμε, ομορφότερο
 • Η προσθήκη των Terminals
 • Η απίθανη εναλλαγή της νέας και της παλιάς μηχανής γραφικών με το πάτημα ενός κουμπιού

Αρνητικά

 • Σε σημεία έντονο texture pop-up και frame drop
 • Η έλλειψη των μικρο-ανέσεων του σήμερα, ίσως ξενίσουν ορισμένους

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (109 σχόλια)
 • K850stratos K850stratos 27 Δεκεμβρίου 2011  | 21:40

  Μόλις το αγόρασα και εγώ ,μόλις έβαλα τους τίτλους τις αρχής και "ένα δάκρυ κύλησε" ανατριχίλα το Soundtrack.

 • TheChief TheChief 30 Νοεμβρίου 2011  | 23:17

  HALO ΡΕ!!

 • MokilokD MokilokD 28 Νοεμβρίου 2011  | 16:20

  PS3killer ... το οτι το παιχνιδι του 2001 ηταν πιο σκοτεινο δεν εχει να κανει σε καμια περιπτωση με την τοτε τεχνολογια....αλλα με την τοτε φιλοσοφια.
  Κυριως αναφερομαι στο 2ο mission, που κοντεψα να κανω εμετο.

 • CMR CMR 28 Νοεμβρίου 2011  | 16:08

  Άρμεγμα αλλά Halo…να λέμε τώρα την αλήθεια το multiplayer του για τις κονσόλες έκανε την σειρά σφραγίδα.

 • imjp1982 imjp1982 28 Νοεμβρίου 2011  | 14:49

  Καλημερα και καλη εβδομαδα..Παιδια τι λετε;;;;;;;;;;;Μιλαμε για το Halo..Το καλυτερο Halo απ'ολα της σαιρας...Τι Multiplayer κλπ;;;;Υπαρχει το Call Of Duty για multiplayer...Halo=Απιστευτο single player campaing λογω απιστευτου shooying system...Και το ξαναλεω...Μονο το Half Life 2 εχει για μενα καλυτερη συνολικα single player εμπειρια.... Και μιας και το αναφερουμε πολλακις το HL2,γνωριζει κανεις αν και ποτε θα κυκλοφορησει το Episode 3 η εστω το επομενο HalfLife;

 • PS3killer PS3killer 28 Νοεμβρίου 2011  | 14:40

  MokilokD, όπως το B3 δεν θα έπρεπε να έχει single έτσι και το Anniversary δεν θα έπρεπε και ΔΕΝ έχει για εμένα multi. Το ότι έχει τους χάρτες είναι κάτι extra. Εξάλλου μπορείς να τους κατεβάσεις και απο το Live.
  Tώρα αυτά που λες για λαμπιόνια, δέντρα και αγιοβασιληδες, θα το πω ευγενικά, μου ακούγονται κάπως. Και δεν ήταν το CE darker,απλά τότε οι φωτισμοί και τα γραφικά 12 χρόνων πίσω ήταν ακόμα σε νηπιακή κατάσταση. Εξάλλου το ότι δεν είναι σκοτεινό το απέδειξε και το 3 και το Reach.
  Αν σε χαλάει η πανέμορφη Silent Cartigrapher με γραφικά 2011 πάω πάσο. Εξάλλου αν θες πατάς back ;)
  Παιδιά μου φαίνεται βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Μην πιάνεστε από το extra multiplayer, το CE δεν διακρίθηκε για αυτό...

 • MokilokD MokilokD 28 Νοεμβρίου 2011  | 13:51

  @nikos1608 Φιλε μου εισαι περα για περα ακυρος , μιλας για συγκριση Β3 , στο θεμα βαρυτητας Single player me to multiplayer ?
  Καταλαβαινεις τι γραφεις ? Το Β3 , ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να εχει ΚΑΝ single player.
  Η 343 οπως και να το κανεις θες δε θες εκανε λαθη σε αυτο το κομματι .
  Α και το παιχνιδι το δοκιμασα , και εχοντας την αισθηση που μου ειχε δωσει το CE to 2001 οταν το πρωτοεπαιξα , σα χτες , ναι το θυμαμαι σα χτες , εχω να πω απλα το εξης:
  Η 343 μου εδωσε την αισθηση οτι δεν ειναι ικανη να συνεχισει τη σειρα , το θεωρησα απαραδεκτο το πως στολισαν ολα τα maps , σε αντιθεση με το CE που ολο το παιχνιδι ηταν DARKER.
  Αυτο το ρεμαικ , μας δινει ολα τα μαπς στολισμενα σα χριστουγεννιατικο δεντρο,φωτακια και δε συμαζευεται.Δε ξερω μπορει να λογο εορτων , ποιος ξερει.

 • jerronimos jerronimos 28 Νοεμβρίου 2011  | 12:26

  Μια διευκρίνιση για να μην παρεξηγηθω:

  Κατάρχας ολες οι γνωμες ειναι σεβαστες και δεχτες.

  Επισης θεωρω πως η γνωμη του φίλτατου giannisp ειναι περα για περα χρησιμη και αμεροληπτη, ΑΣΧΕΤΩΣ αν κατα την γνωμη μου ειναι "εκτως θεματος" και διαφωνω στο πνευμα της.
  Γιατι και που διαφωνω ?
  ΠΧ αν κυκλοφορουσε σημερα ενας επετειακος δισκος (Βινιλιου) μουσικης που αποτελεσε σταθμο το 70 η το 80, ενος μεγαλου συνθετη, ΠΩΣ θα θελανε οι φιλοι του δισκου να ειναι ?
  θα ηθελαν : ΝΑ ΕΙΝΑΙ 100% ΙΔΙΟΣ ΗΧΟΣ απλα σε ψηφιακη μορφη. ΟΧΙ διαφορετικες εκτελεσεις. Ε ! ιδιος ηχος για το gaming = ιδιο gameplay και single player.
  Αυτο που εγινε με το multi ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επιρεασει την γνωμη μου για τον ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ τιτλο καθως ειναι ΠΕΡΑ του επετειακου.

  Επισης ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ βαθμολογια σε εναν επετειακο τιτλο, καθως αυτος εχει ήδη κριθει και βγει κορυφαιος...

  Απο εκει και περα ομως, οπως γουσταρω που κυκλοφορει το επετειακο halo, ετσι γουσταρω που υπαρχουν ανθρωποι που εκφραζουν ελευθερα την γνωμη τους ειδικα σε κατι το αρνητικο.Μονο μεσα απο πολυπλευρη οπτική μπορει να υπαρξει η αληθεια.
  Η εμπειρια μου (οπως και των περισσοτερων) δεν μπορει να συγκριθει με του φιλτατου giannisp . Ναι εχει περισσοτερο ειδικο βαρος η γνωμη του, και κανει δεν λεει πως εμεις αγαπαμε τον τιτλο περισσοτερο απο αυτον (αυτο θα ηταν νεανικη ανωριμοτητα).
  Η προσωπικη μου ενσταση ειναι αλλου, εγω πιστευω πως κρινει εντελως λαθος τον τιτλο. Απο λαθος σκοπιά. Αλλα και ετσι να ειναι, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ να το κανει.
  Κανεις δεν ειπε να μην το κανει, αλλα ειναι και δικαιωμα αλλων να διατυπωσουν την ενσταση τους.

  Κανεις δεν την πεφτει σε κανενα νομιζω. Κουβεντιαζουμε τις ενστασεις μας.
  Μεσα απο πραγματικες διαφωνιες βγαινουν παντα τα πιο χρησιμα συμπερασματα.
  Αν καποιος φιλος ξερει αλλον τροπο να διατυπωνουμε τις ενστασεις μας-διαφωνιες μας ας τον πει να το υιοθετησουμε. Αλλα εως τοτε ας μην μας τσουβαλιαζεται ολους με εκφρασεις του στυλ " οι χουλιγκανς, οι φανμποης κτλπ που την πεφτουν στο ταδε.."

 • geo_kar geo_kar 27 Νοεμβρίου 2011  | 20:35

  ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΑLO ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ 3D ONTΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΙΟ

 • kostasfil kostasfil 27 Νοεμβρίου 2011  | 20:10

  Τελικα το πραγμα ξεφευγει και δεν μπορω να καταλαβω το γιατι...Την μια με το fifa και το pro, την αλλη με το cod mw3 και το bf3, την αλλη με το forza και το gt5, δηλαδη sorry κιολας αλλα εχει καταντησει αηδια αυτος ο χουλιγκανισμος θα πω εγω (κ οχι απλα φανμπουισμος) ακομα και στα videogames! Ημαρτον δηλαδη, κουραστηκαμε απο τις χαζες κοντρες των fanboyδων και απο τις οποιες ενστασεις εχουν με την εκαστοτε βαθμολογια του καποιου τιτλου...Ξεκολλατε απο αριθμους κι απο την λογικη οτι "το ενα πηρε 7 ενω το αλλο πηρε 8, οποτε το 8 ειναι καλυτερο του 7" γιατι το ενα μπορει να ειναι εν τελει διαφορετικο απ το αλλο, να πραγματευονται διαφορετικα πραγματα. Και επιτελους δωστε σημασια στο κειμενο κ οχι σε αριθμους...Και τοση επιθετικοτητα δεν την καταλαβαινω....
  Ωραιο κειμενο Σακη, το παιχνιδακι λεω να το παρω επειδη ετσι κι αλλιως ηθελα να ξαναπαιξω το Halo 1, μετα το reach, αλλα αφου πεσει αλλο λιγο η τιμη του.

 • NosAway NosAway 27 Νοεμβρίου 2011  | 19:05

  Καθίστε μια στιγμή ρε παιδιά....Λέτε ότι το παιχνίδι είναι επετειακό και κρίνεται μόνο από το single player. Με αυτό το σκεπτικό το multiplayer δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου. Από την στιγμή όμως που υπάρχει, θα κριθεί. Οπότε δεν καταλαβαίνω τι σκάτε όλοι που ο Γιάννης εξέφρασε μια καθαρά υποκειμενική άποψη.
  Και nikos1608 τί είναι αυτά που λες για multiplayer και ''αμερικανάκια'' ;

 • BraVeHeart BraVeHeart 27 Νοεμβρίου 2011  | 18:19

  Άγγελε, το σημείο του άρθρου είναι απόσμασμα από το άρθρο Remember Halo, του οποίου πηγές, μεταξύ άλλων ήταν το επίσημο Wiki της Bungie. Τα παράπονα εκεί λοιπόν. Τέλος, δε νομίζω να το έπαιξε κανείς εγκυκλοπαίδεια του Halo. Άλλωστε, υπάρχει υπόβαθρο στο σενάριο που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί 100% παίζοντας τα παιχνίδια.
  ΥΓ: Και είναι απίστευτο το ποια λεπτομέρεια βρήκες για να μου την πεις. Ωραίος! :D

 • angelos13 angelos13 27 Νοεμβρίου 2011  | 16:16

  Έχω πολύ καιρό να σχολιάσω κάποιο άρθρο του GameOver, αλλά ειλικρινά αυτή τη φορά δε μπορώ να το αποφύγω. Όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι φανατικοί της σειράς Halo τη μπαίνουν στον giannisp για μια καθαρά προσωπική κι υποκειμενική άποψη, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει παρατηρίσει πως μέρος της τελευταίας παραγραφού της πρώτης σελίδας του άρθρου, που περιγράφει τα σεναριακό υπόβαθρο του Halo, είναι λάθος. Το Pillar of Autumn φτάνει στο Halo εντελώς τυχαία (εκτελώντας το Cole Protocol) για να μην φανερώσει στους Covenant τη τοποθεσία κάποιας αποικίας της ανθρωπότητας, όχι για να διερευνήσει τη πηγή κάποιου σήματος.

  Το λάθος αυτό καθ' αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά είναι αστείο να βλέπεις χρήστες να απαξιώνουν ένα συντάκτη που έχει εδώ και καιρό αποδείξει τις γνώσεις του γύρω από το franchise, και παρ' όλη την εγκυκλοπαιδική τους γνώση γύρω από το Halo να μην ξέρουν τη βασική πλοκή του παιχνιδιού.

 • Tomasz Tomasz 27 Νοεμβρίου 2011  | 15:05

  Παιδιά το half life είναι περιπέτεια σε πρώτο πρόσωπο.. Το halo είναι FPS, μην τα συγκρίνεται.. Τώρα πιο σας άρεσε περισσότερο άλλο αυτό.. Προσωπικά μου άρεσε πιο πολύ το half life μαζί με τα episodes αλλά πέρασα πολύ πιο πολλές ώρες στο halo αφού η split screen δυνατότητες του έχουν άλλη χάρη

 • VonCroy VonCroy 27 Νοεμβρίου 2011  | 13:40

  Έτσι όπως το θέτετε τότε ναί πάω πάσσο. Το Halo είναι πολύ καλύτερο FPShooting από το HL2.

 • K850stratos K850stratos 27 Νοεμβρίου 2011  | 13:25

  Δεν χρειάζετε να διαφωνήτε ρε παιδιά ο κάθε ένας έχει την δική του άποψη , αν δεν σου αρέσει το Halo Remake δεν το παίρνεις είναι τόσο απλό.

 • BraVeHeart BraVeHeart 27 Νοεμβρίου 2011  | 13:11

  Είστε εδώ και πολλά σχόλια εκτός θέματος. Αλέκο, οι shooting μηχανισμοί του Halo, δεν έχουν ανταγωνισμό. Το HL2 ή το BioShock, αριστεύουν σε άλλα πολλά σημεία, αλλά όχι στο shooting.

 • DeviantPuppet DeviantPuppet 27 Νοεμβρίου 2011  | 12:58

  Κάνετε ένα λάθος παίδες. Δεν είναι το πως δείχνει τι είναι κάθε παιχνίδι, αλλά το πως παίζει αυτό που ορίζει την κατηγορία του.
  Έτσι το HL είναι action adventure/FPS. Το Deus Ex είναι action RPG απο οπτική πρώτου προσώπου, και το Bioshock είναι horror action adventure απο οπτική πρώτου προσώπου. Δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το Halo.
  Γιατί αν το πάρουμε με την ευρύτερη έννοια τότε Adventure game= παιχνίδι περιπέτειας, fighting game = παιχνίδι μάχης κλπ ποιο παιχνίδι δεν είναι περιπέτεια ή δεν έχει μάχη; δεν ανήκουν όμως στην ίδια κατηγορία.
  ΥΓ. @aragorn2 Από πότε η πραγματικότητα είναι troll mode; :P

 • DarthAltair DarthAltair 27 Νοεμβρίου 2011  | 07:03

  Μα δε διαφωνώ στο ότι εκεί τα κατηγοριοποιούν όλοι.Απλά θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός fps είναι πολύ περιοριστικός για ένα τίτλο σαν το HL ή το Bioshock.
  Αν εσείς που είστε φαν των τίτλων τους βάζετε αυτήν την ταμπέλα,τότε μάγκες,λυπάμαι που σας το λέω,αλλά δεν τα εκτιμάτε όσο εγώ. ;)

  edit:Ocarina of Time best game ever;Γιατί;Επειδή το λένε οι βαθμολογίες και οι φανς;που άμα ρωτήσεις κανέναν σοβαρό Zelda fan θα σου πει ότι το Majora's Mask είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς.Με αυτό το σκεπτικό και τo FF7 είναι το καλύτερο FF ever.Αλλά οι σοβαροί φανς υποστηρίζουν πως είναι τα 6+12 τα καλύτερα.Αλλά ως γνωστόν όλα αυτά είναι υποκειμενικά οπότε το να προσπαθούμε να βγάλουμε ουσιαστικό συμπέρασμα είναι το ίδιο δυνατό με τον τετραγωνισμό του κύκλου. :)

  Ξεφύγαμε. :P

 • VonCroy VonCroy 27 Νοεμβρίου 2011  | 05:18

  Οκ κάντε ένα google search το εξής "Best FPS games ever" ή "Top 10 κλπ κλπ", αν δείτε το HL2 κάτω από το Bioshock ή το Halo (σε πλειοψηφια γιατί υπάρχουν sites που το έχουν πιο χαμηλά) τότε στήλτε μου ένα τηλεγράφημα ή πείτε το με σήματα morse. Και το ξαναλέω δεν το λέω εγώ αλλά όλο το διαδύκτιο και φυσικά δεν λέω οτι τα Bioshock και τα Halo δεν είναι καλά παιχνίδια, ίσα ίσα λέω οτι είναι τέρατα και σημεία αναφοράς για ποιότητα. Όπως μιλάμε για το Ocarina of Time που είναι officialy the best game ever created.

  ΥΓ first person shooters = FPS οπότε ρε φίλε ναι τα θεωρούμε FPS τα παιχνίδια αυτά :P

 • DarthAltair DarthAltair 27 Νοεμβρίου 2011  | 05:08

  VonCroy δεν είναι θέμα να διαφωνήσω μαζί σου ρε φίλε.:)
  Ειλικρινά θεωρείτε πως τα Bioshock & Half Life ανήκουν στα fps;Εγώ όχι.Γι'αυτό και ως fps τα θεωρώ κατώτερα από Halo.Από κει και πέρα για το ποιο είναι καλύτερος τίτλος είναι καθαρά υποκειμενικό.;)

 • aragorn2 aragorn2 26 Νοεμβρίου 2011  | 23:10

  [troll mode on] Bioshock>HL2>...>Halo CE [troll mode off]

 • assassin assassin 26 Νοεμβρίου 2011  | 23:10

  Half life Ο καθενας εχει τα γουστα παιδες...
  Εκφραζει την γνωμη του...
  Νταξει η πρωτη σειρα ειναι απλα για πλακα :P
  Βασικα το BIoshock ειναι καλυτερο απολα......

 • VonCroy VonCroy 26 Νοεμβρίου 2011  | 22:57

  DarthAltair Καλά σιγά μην συμφωνούσες εσύ μαζί μου. :P

 • DarthAltair DarthAltair 26 Νοεμβρίου 2011  | 21:08

  VonCroy - 10000000000000
  Halo>>>Half Life. :P

 • Tomasz Tomasz 26 Νοεμβρίου 2011  | 15:19

  Σχεδόν ζηλεύω αυτούς που δεν είχαν παίξει ποτέ το HALO CE.. Εγώ που το έχω λιώσει βέβαια δεν πρόκειται να το αγοράσω αλλά όσοι δεν το είχαν παίξει ποτέ, απλά πάρτε το, είναι τόσο απλό

 • admin admin 26 Νοεμβρίου 2011  | 12:13

  Παιδιά, νομίζω ότι το παρατραβήξαμε λίγο. Δεν έκανε ο Γιάννης το review, ο Σάκης το έκανε. Ο Γιάννης -καλώς ή κακώς- εξέφρασε μια άποψη καθαρά προσωπική. Μπορείτε να τα πείτε στο forum. Ας αφήσουμε τα σχόλια στο review για το κείμενο αυτό καθ' αυτό και για το παιχνίδι.

 • nikos1608 nikos1608 26 Νοεμβρίου 2011  | 11:27

  @giannisp έβαλες 8,5 στο BF(δε με νοιάζει ούτε τα συγκρίνω)... το campaing του ήταν ότι πιο αγκαρία και ότι πιο απαίσιο έχω δει και έχω παίξει αν μετράνε και τα δύο Modes όπως λες; γιατί δε του έβαλες 5-6, πραγματικά πως σκέφτεσαι, υπάρχει κάποια λογική ??? στο halo μετράνε και τα δύο σε άλλα games όχι ??? εσύ δεν ήσουν που έβαζες σε κάτι παιχνίδια με campaing "lets go dude" των 4 ωρών 9αρια επειδή είχαν καλό Multiplayer ?? εκεί δεν μετράμε τα δύο modes ???
  VonCroy και το Halif life για4-5 είναι δεν έχει Mp

 • VonCroy VonCroy 26 Νοεμβρίου 2011  | 06:17

  Το καλύτερο FPS όλων των εποχών είναι η σειρά Half-Life (για κάποιους φίλους που έγραψαν για Halo). Σίγουρα όμως τα Halo είναι μια αξιοσέβαστη, φοβερή και επική σειρά που λάτρεψα, τα HD remakes τέτοιων τίτλων είναι να λες ευχαριστώ και όχι να τα κατακρίνεις, πληρώνεις και δεν το λες ούτε του παπά.

 • Spawn16 Spawn16 26 Νοεμβρίου 2011  | 01:58

  Το καλύτερο halo για μένα σε ένα πολύ καλό remake(υπόδειγμα του πως γίνονται).Προσωπικά το 1 τα λάτρεψα,και μόνο το 3 κάπως με ξανασυγκίνησε και πάλι όχι τόσο πολύ.Το 2 και το reach μου φανήκανε αρκετά αδιάφορα.Θα το τιμήσω στην πρώτη ευκαιρία.Και πάλι μπράβο στην εταιρεία