Ταυτότητα

Rayman Origins

Rayman Origins

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Ubisoft Montpellier Ημ. Έκδοσης: 25/11/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: PS Vita, Xbox 360, Wii, PlayStation 3


Ένας θρίαμβος για το 2D Platforming

Ποιό ήταν το πρώτο δισδιάστατο platformer που παίξατε στα παιδικά σας χρόνια; Για ποιόν λόγο έχει χαραχθεί στη μνήμη σας; Γιατί σας έκανε να χαμογελάτε; Για ποιόν λόγο ξοδεύατε ώρες κι ώρες παίζοντας αλλά πάντα στο τέλος θέλατε άλλη μια πίστα παραπάνω; Θυμάστε τι το έκανε σπουδαίο; Θυμάστε μήπως το πρώτο Rayman του PS One; Όπως ο χαρακτήρας του ανθρώπου αλλάζει ωριμάζοντας, το ίδιο ισχύει και για τα γούστα του ως gamer, κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό και θεμιτό. Τα «σκοτεινά», ενήλικα παιχνίδια είναι αυτά που ελκύουν περισσότερο το μυαλό, οι εξελιγμένοι μηχανισμοί στο gameplay, οι ιστορίες με βάθος και ουσία, οι χαρακτήρες που σε δένουν με τον κόσμο του παιχνιδιού.

Σ’ αυτή τη μεγαλειώδη για το gaming εποχή του HD, o ενήλικας gamer μπορεί να βιώσει ένα σωρό πρωτόγνωρες εμπειρίες. Να ταξιδέψει από το σύμπαν του Mass Effect ως την υποθαλάσσια πόλη της Rapture... Να γίνει ο σκοτεινός ιππότης, ο βιβλικός Witcher, ο κυνικός Αdam Jensen. Να εμπλακεί σε επικές μάχες ως άλλος ένας στρατιώτης. στα πολεμικά online πεδία των first person shooters. Υπάρχει όμως και μία εμπειρία που δεν προσφέρει συχνά το σήμερα...

rayman-origins-screen-05-thumb.jpgΚαι είναι αυτή ακριβώς που έχει παγιωθεί στη συνείδηση, ως γλυκιά και πολύτιμη ανάμνηση, από το -μακρινό- χθες της αφθονίας. Είναι η αυθόρμητη χαρά της αθώας εποχής του gaming, ή, μονολεκτικά, «η μαγεία». Τί χρειάζεται όμως ένας «σημερινός» platforming τίτλος για να ενθουσιάσει τον ώριμο παίκτη; Η νοσταλγία των δύο διαστάσεων δεν είναι αρκετή, όπως επίσης και τα απλώς όμορφα γραφικά και χρώματα. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα, είναι το συμπαγές, καινοτόμο, έξυπνο gameplay, αλλά κι αυτό ακόμα δεν αρκεί. Γιατί; Γιατί όπως έρχεται να μας θυμίσει με «μαγικό» τρόπο ο Rayman, ακόμα κι αν αριστεύεις σε όλα τα παραπάνω, τίποτα δεν έχει αξία, αν δεν το κάνεις επιστρατεύοντας τη φαντασία και το χιούμορ...

Welcome to the Glade of Dreams

‘Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, το Rayman Origins είναι ένα παιδικό παιχνίδι για «μεγάλους». Αν και αναμφίβολα οι μικρότεροι σε ηλικία gamers θα ξετρελαθούν μαζί του, οι μεγαλύτεροι είναι που θα εκτιμήσουν όλα τα στοιχεία που το κάνουν αυτό που είναι -δηλαδή ένα εξαιρετικό παιχνίδι- από το gameplay, μέχρι τη "χαβαλεδίστικη" διάθεση που διαπνέει κάθε σημείο του.

rayman-origins-screen-06-thumb.jpgΤο Origins εξάλλου, είναι δημιούργημα του οραματιστή Michel Ancel, εμπνευστή του αριστουργηματικού Beyond Good & Evil και πνευματικού πατέρα της σειράς Rayman. Ωστόσο, η σειρά αυτή ποτέ δεν είχε να επιδείξει κάποιο μεγάλο κατόρθωμα, ούτε είχε σκαρφαλώσει «ποιοτικές κορυφές», όπως έκαναν άλλοι εκπρόσωποι της platforming κατηγορίας. Όσο μεγάλωνε ως franchise με τα Rabbids, άλλο τόσο διογκωνόταν και η χρονική απόσταση από τον τελευταίο «κανονικό» τίτλο Rayman. Το γεγονός αυτό, παρουσίασε την ευκαιρία για μία «αναγέννηση» και τη δημιουργία ενός φρέσκου τίτλου, απαγκιστρωμένου από το παρελθόν.

Έτσι, το Rayman Origins λίγα κοινά έχει με τους προηγούμενους τίτλους Rayman, ακόμα και τους δισδιάστατους από αυτούς. Αντιθέτως, θυμίζει περισσότερο τα αξιολογότατα New Super Mario Bros. Wii, Donkey Kong Country Returns και LittleBigPlanet, τα οποία έχουν προηγηθεί. Εκεί, όμως, που άλλα παιχνίδια καταλήγουν στο να γίνουν απλά κακέκτυπα των υψηλών προτύπων τους, το Rayman Origins αντλεί επιρροές χωρίς να αντιγράφει, ραφινάρει μηχανισμούς και προσθέτει νέες, δικές του ιδέες. Έτσι, προσφέρει μία εμπειρία, που μοιάζει απροσδόκητα φρέσκια και είναι πέρα για πέρα απολαυστική. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

A Beautiful New World

rayman-origins-screen-07-thumb.jpgΤο πρώτο πράγμα που σε κερδίζει στο Rayman Origins είναι αναμφίβολα τα γραφικά με την πανέμορφη καρτουνίστικη αισθητική, καθώς όλα μοιάζουν -και είναι- ζωγραφισμένα στο χέρι. Το studio ανάπτυξης Ubisoft Montpellier, δημιούργησε μία νέα μηχανή γραφικών για τις ανάγκες του Origins, τη UbiArt Framework, η οποία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τα σχέδια των art designers με τα computer generated γραφικά, συνθέτοντας το υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα που μπορεί να θαυμάσει κανείς στις 2D πίστες του παιχνιδιού.

Σε πρώτη ανάγνωση, οι κόσμοι του Origins φαίνονται χωρισμένοι με βάση τους κλασικούς (κλισέ) άξονες -δάσος-έρημος, θάλασσα-βουνό, φωτιά-πάγος. Ωστόσο, η ποικιλία στα περιβάλλοντα και τους εχθρούς είναι απίστευτη, καθώς οι σχεδιαστές απελευθέρωσαν τελείως τη φαντασία τους. Έτσι, θα περιπλανηθείτε σε βιομηχανικούς φούρνους με μεξικάνικη θεματολογία, σπάζοντας piñatas και χοροπηδώντας σε καυτερές πιπεριές, θα εξερευνήσετε σπηλιές πάνω σε χιονισμένα βουνά, που παραπέμπουν σε βουδιστικά ησυχαστήρια, θα κολυμπήσετε στο σκοτεινό και απειλητικό βυθό του ωκεανού, θα πετάξετε σε μία, steampunk αισθητικής, πόλη στον ουρανό... κι αυτά δεν είναι παρά μόνο μερικά λιγοστά παραδείγματα.

rayman-origins-screen-09-thumb.jpgΤα σχέδια είναι απαράμιλλης ποιότητας (σε στιγμές θυμίζουν την παλιά καλή Disney) κι αυτό γίνεται ευδιάκριτο από τη γενικότερη απουσία έντονων περιγραμμάτων στα μοντέλα των χαρακτήρων, και τον περιορισμό τους -κυρίως- σ’ αυτά των εχθρών. Τα ζεστά χρώματα της ανεξάντλητης παλέτας του Origins πλημμυρίζουν ευφορικά την οθόνη. Πέρα όμως από το καταπληκτικό και πολυσυλλεκτικό art direction, είναι η φροντίδα που έχει δοθεί και στην παραμικρή λεπτομέρεια, που κάνει το σύνολο να λάμπει. Το καθετί στο σχεδιασμό των εχθρών προκαλεί αβίαστα το γέλιο: από τα εχθρικά πτηνά, που παραπέμπουν στα Angry Birds και κοιτάνε απορημένα με γουρλωμένα ματάκια, μέχρι στρουμπουλά ψαράκια με βλοσυρό ύφος, που κραδαίνουν τρίαινες.

Τα animations όλων ανεξαιρέτως των χαρακτήρων δίνουν ζωή σε κάθε κίνηση και σε κάθε πτυχή του κόσμου του παιχνιδιού, συμβάλλοντας παράλληλα στην οργανική αίσθηση του χειρισμού και τη φυσικότητα του gameplay (θέμα που θα αναλύσουμε στη συνέχεια). Απλά, παρατηρήστε το θρόισμα των φυτών και τις γκριμάτσες των κακών στα πρώτα επίπεδα του δάσους και θα καταλάβετε. Προσέξτε τα βουνά και τα σύννεφα στο background και θα μαγευτείτε...

{PAGE_BREAK}

Η απόδοση της φωτιάς, του φωτός και του νερού είναι υπέροχη ενώ η κινούμενη λάβα κλέβει την παράσταση με τον καπνό να προηγείται, καθώς πλησιάζει καταβροχθίζοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Μερικές φορές το παιχνίδι απεικονίζεται ως διόραμα, με ένα επίπεδο πιο κοντά στον παίκτη και τη δράση σε ένα δεύτερο στο βάθος, δίνοντας ένα είδος 3D βάθους στην εικόνα. Σε άλλες θα κινείστε πίσω από έναν τοίχο πάγου με την εικόνα να διαστρεβλώνεται αληθοφανώς, ενώ μερικά επίπεδα εμπνέονται από τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Limbo. Σαν κερασάκι στην τούρτα, προσθέστε το γεγονός ότι το παιχνίδι τρέχει κλειδωμένο στα 60fps, χωρίς τεχνικά προβλήματα, και κάπως έτσι έχουμε να κάνουμε με το ομορφότερο 2D platformer της γενιάς, και γενικότερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για ένα παιχνίδι, στο οποίο έχουν επενδυθεί άπειρες ώρες εργασίας, μπόλικη αγάπη και μεράκι, ώστε να επιτευχθεί η αρτιότητα σε όλους τους τομείς.

Χτίζοντας με την φαντασία, πάνω σε στέρεα θεμέλια.

rayman-origins-screen-08-thumb.jpgΗ δομή του Rayman Origins είναι απλή: αρχικά ο παίκτης διαλέγει έναν από τους τέσσερις χαρακτήρες του παιχνιδιού. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στον ήρωα-δίχως-άκρα Rayman, τον μπλέ βάτραχο Globox και δύο διαφορετικά Teensies Η επιλογή δεν έχει κάποια ουσιαστική διαφορά στο gameplay, με την εξαίρεση ότι τα teensies (τερατάκια-μάγοι με μακριά μουσούδα) μπορούν να επιτεθούν στους εχθρούς από -μικρή- απόσταση με μαγικά. Ο Rayman κι ο Globox είναι πιο πολύ υπέρ της «χειρωνακτικής εργασίας», με τον πρώτο να χρησιμοποιεί γροθιές και κλωτσιές και τον δεύτερο να χαστουκίζει ανελέητα τους εχθρούς. Φυσικά, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αλλάξουμε ήρωα ή να επιλέξουμε μία από τις πολλές ξεχωριστές εμφανίσεις του, που ξεκλειδώνουμε στην πορεία.

Στη συνέχεια, μέσω του χάρτη ταξιδεύουμε από τον ένα κόσμο και το σετ επιπέδων του στο επόμενο. Σκοπός είναι η συλλογή Electoons, μικρά ροζ πλασματάκια που κατοικούν στο Glade of Dreams, την πατρίδα του Rayman. Κάθε πίστα μας δίνει τη δυνατότητα να μαζέψουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό από αυτά, είτε εντοπίζοντας τα κρυφά δωμάτια κατά μήκος των επιπέδων και εξοντώνοντας τους εχθρούς που τα κρατάνε παγιδευμένα εκεί, είτε συγκεντρώνοντας όσο δυνατόν περισσότερα Lums, τις μικρές φτερωτές πυγολαμπίδες που βρίσκονται διάσπαρτες στις πίστες και λειτουργούν ως τα νομίσματα του παιχνιδιού.

rayman-origins-screen-01-thumb.jpgΕπιπλέον, αφού τελειώσουμε την πίστα, μπορούμε να την ξαναπαίξουμε υπό μορφή time challenge, δηλαδή να την ολοκληρώσουμε σε συγκεκριμένο χρόνο για να επιβραβευθούμε με ένα ακόμη Electoon. Το μόνο που χρειάζετα,ι είναι να χτυπήσουμε το ρολόι στην αρχή του επιπέδου, για να ξεκινήσει να «τρέχει» το challenge. Το σενάριο που δικαιολογεί τα παραπάνω μπορεί να είναι υποτυπώδες και ασήμαντο, αλλά κάθε διάλογος και cut-scene κρυβούν πολλές δόσεις γέλιου και τρέλας, που θα σας αφήσουμε να ανακαλύψετε μόνοι. Σύμμαχός μας στις προκλήσεις του παιχνιδιού είναι το ρεπερτόριο των κινήσεων του Rayman και ο υποδειγματικός χειρισμός.

Όσο προχωράμε, ο Rayman αποκτά ένα μεγάλο οπλοστάσιο κινήσεων, από την χαρακτηριστική του ικανότητα να ίπταται κάνοντας τα μαλλιά του... έλικα, ως το να τρέχει πάνω σε τοίχους, αλλά και την ικανότητα να συρρικνώνεται για να περνάει από τα πιο στενά μέρη. Ο Rayman του Origins είναι πιο ευκίνητος και γρήγορος από ποτέ, μπορεί να χτυπήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, να σκάσει με δύναμη στο πάτωμα μετά από άλμα και να πηδήξει από τοίχο σε τοίχο, όπως ο Mario. Ακόμα και η κολύμβηση στα θαλάσσια επίπεδα γίνεται δίχως προσπάθεια και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

rayman-origins-screen-11-thumb.jpgΚάθε κίνηση του Rayman (κι αυτό ισχύει και για την υπόλοιπη παρέα του), κάθε του άλμα, έχει τη σωστή ανταπόκριση και αίσθηση, κι έτσι γρήγορα ο παίκτης αποκτά αντίληψη του τι μπορεί, αλλά και του τι πρέπει να κάνει για να ξεπεράσει τα εμπόδια που τίθενται μπροστά του. Η ποικιλία στα animations -σε συνδυασμό με το χειρισμό- φέρνει τον κάθε ήρωα στη ζωή, κάνοντας την κίνησή του προέκταση της σκέψης του παίκτη, που από ένα σημείο και μετά αρχίζει να συνδυάζει κινήσεις και να διασχίζει με χάρη και στυλ τα επίπεδα.

Μην διανοηθείτε όμως ότι το Rayman Origins θα είναι βόλτα στο πάρκο, μιας και πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι, που πραγματικά θα δοκιμάσει ακόμα και τους πιο έμπειρους στα platformers της παλιάς σχολής (άλλος ένας λόγος για τον οποίο το παιχνίδι είναι, όπως προαναφέραμε, για «μεγάλους»). Οι δύο-τρεις πρώτοι κόσμοι θα σας φανούν πανεύκολοι, γιατί εκεί οι προγραμματιστές μάς αφήνουν να εξοικειωθούμε πλήρως με το χειρισμό και να προετοιμαστούμε γι’ αυτά που ακολουθούν.

rayman-origins-screen-12-thumb.jpgΗ καμπύλη δυσκολίας είναι ιδανική και ακολουθεί πιστά την εξέλιξη του level design, που σταδιακά γίνεται όλο και πιο «τρελό» και ευρηματικό. Στο Origins δεν υπάρχουν ζωές και οθόνη Game Over, ενώ τα checkpoints είναι συχνά και σωστά τοποθετημένα, ώστε να μην κουράζεται ο παίκτης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν κάνει τον τίτλο λιγότερο «hardcore», καθώς ο θάνατος καραδοκεί.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με άλλα παιχνίδια, όπου οι ζωές και τα σκορ υπάρχουν απλά για να υπάρχουν, το Rayman Origins αφήνει τον παίκτη να επικεντρωθεί στη διασκέδαση και την πρόκληση, χωρίς να γίνεται ούτε στιγμή άδικο. Μιλήσαμε όμως πριν για πρωτοτυπία και φρεσκάδα, και συνεπώς οφείλουμε να εμβαθύνουμε.

{PAGE_BREAK}

Το νεότερο μέλος της σειράς Rayman είναι ένα μεγάλο σε διάρκεια παιχνίδι που απαιτεί γύρω στις 12 με 15 ώρες για την ολοκλήρωση ενός απλά τυπικού playthrough (η συγκέντρωση και των 264 Electoons σίγουρα θέλει αρκετές παραπάνω ώρες) και περιέχει ένα τεράστιο αριθμό επιπέδων. Ακόμα κι όταν νομίζεις ότι έχεις δει πια τα πάντα, το παιχνίδι συνεχίζει ακάθεκτο να εκπλήσσει και να ενθουσιάζει, επειδή η «φρεσκάδα» βρίσκεται και στα μεγάλα και στα μικρά σημεία του. Παραδείγματος χάριν: βλέπετε μία σειρά εχθρών να στέκονται πάνω σε πλατφόρμες-κλαδιά ενός φυτού, μπορείτε να τους χτυπήσετε διαδοχικά ή να πηδήξετε πάνω τους για να τους εξοντώσετε, ή απλά να κάνετε το γύρο του χώρου και να χτυπήσετε τη βάση του φυτού και να πέσουν οι κακοί στην λίμνη από κάτω τους. Μπορείτε να σκοτώσετε έναν εχθρό για να γίνει φουσκάλα και να πατήσετε πάνω του για να φτάσετε κάπου.

Συλλέγοντας ένα από τα μεγάλα Lums που φοράνε στέμμα, για λίγο χρόνο τα υπόλοιπα μικρά γίνονται κόκκινα και κινούνται γρηγορότερα, αυτόματα γίνεται δυσκολότερο να τα πιάσετε, αλλά αν τα καταφέρετε, θα επιβραβευθείτε με τον αριθμό τους στο διπλάσιο. Μικρά ευφάνταστα puzzles συναντώνται σκόρπια εδώ κι εκεί και η λύση τους απαιτεί γρήγορη σκέψη και αντανακλαστικά. Tα επίπεδα είναι γεμάτα με σύντομα objectives, με τα οποία μπορεί δυνητικά να ασχοληθεί ο παίκτης, και έστω με κάποιους περιορισμούς δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως μπορεί κανείς να εξερευνήσει τα πάντα, να ακολουθήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις, να θέσει μικρούς στόχους και να τους πετύχει, χωρίς να αλλοιώνεται ποτέ ο ρυθμός.

rayman-origins-screen-02-thumb.jpgΑδιαμφισβήτητα, το καλύτερο pacing είναι αυτό που επιβάλλει ο παίκτης στο παιχνίδι κι όχι το αντίστροφο, αυτή είναι η βασική αρχή του Origins. Και είναι τόσα πολλά αυτά που θα δείτε και θα κάνετε, τόσες πολλές οι ιδέες που έχουν στριμωχτεί σ’ αυτό το παιχνίδι... Θα κυνηγήσετε και θα κυνηγηθείτε, θα τσουλήσετε σε παγάκια που επιπλέουν σε μία θάλασσα από χυμό καρπούζι, θα πετάξετε πάνω σε ένα κουνούπι φτύνοντας (!) τις εχθρικές μύγες, θα τρέξετε να δραπετεύσετε από το στομάχι ενός δράκου πριν σας αποτεφρώσει η φωτιά του. Ακόμα και οι πίστες με το κουνούπι, όπου το παιχνίδι γίνεται ένα απλό 2D shoot’ em’ up, είναι τόσο καλοφτιαγμένες, που θα θέλετε να υπήρχαν κι άλλες. Μόνο τα boss fights απογοητεύουν λίγο, καθώς οι τελικές μάχες με κάθε ένα από αυτά είναι -λίγο πολύ- ίδιες, αλλά θα απολαύσετε το κυνηγητό πριν από αυτές.

Μ’ αρέσει πολύ εδώ! Να ξανάρθουμε και με την παρέα!

Το υψηλό replayability θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο Rayman Origins χάρη στα πολλά collectibles και challenges (κάθε πίστα είναι κι ένα challenge όπως εξηγήσαμε). Ωστόσο, αν μέχρι στιγμής το παιχνίδι σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, θα χαρείτε να μάθετε πως λειτουργεί εξίσου καλά και στο co-op για έως και 4 παίκτες, αφήνοντας πολλά περιθώρια για διασκέδαση και... καφρίλα. Μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει επιλογή για online multiplayer παρά μόνο για τοπικό, αν και κατά την άποψη του υπογράφοντος, παιχνίδια σαν το Rayman Origins είναι φτιαγμένα για να τα παίζει η παρέα μαζεμένη στον ίδιο χώρο. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως αν θέλετε να σημειώσετε ουσιαστική πρόοδο παίζοντας με φίλους, προτιμήστε το διπλό -καθώς δεν μπορούν όλες οι πίστες να «σηκώσουν» 4 παίκτες- και έχετε κατά νου πως το co-op θα κάνει τη διαμονή σας στο Glade of Dreams σχετικά πιο εύκολη.

Η αρχή της παράνοιας – Μουσική και ήχος

Το μόνο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που συναγωνίζεται επάξια τη φαντασία στο level design και τα γραφικά του, δεν είναι άλλο από τον ηχητικό του τομέα. Τα αστεία εφέ και τραγούδια που ντύνουν τα επίπεδα, είναι ευχάριστα και θα τολμήσουμε να πούμε εθιστικά. Οι συνθέσεις είναι εμποτισμένες με μία παιχνιδιάρικη διάθεση φέρνουν στο νού το LittleBigPlanet και τo Loco Roco, ενώ οι ενορχηστρώσεις είναι πλούσιες και πληθωρικές. Οι διάφοροι χαρακτήρες που θα συναντήσετε μιλάνε ξεκαρδιστικά, μπερδεμένα αγγλικά. Η χαλαρή διάθεση του παιχνιδιού αντανακλάται πλήρως στο soundtrack του, το οποίο με τη σειρά του βάζει το λιθαράκι του στο να γίνει πιο διασκεδαστική η εμπειρία και να δημιουργηθούν αξιομνημόνευτες στιγμές.

Ένας θρίαμβος για το 2D platforming

rayman-origins-screen-14-thumb.jpgΤο Rayman Origins, είναι ένα μελετημένο παιχνίδι. Συνέχεια παρουσιάζει νέες ιδέες στο gameplay, αρνούμενο πεισματικά να αφήσει τον παίκτη να βαρεθεί. Τα γραφικά και ο ήχος του δημιουργούν μία πανδαισία για τις αισθήσεις. Η τρέλα και το χιούμορ που κουβαλάει, θα σας κολλήσουν ένα χαμόγελο που δεν θα σας εγκαταλείπει, ακόμα κι όταν έχετε κλείσει την κονσόλα. Κάπως έτσι, ερχόμενο από το πουθενά (ή μήπως όχι;), πατάει πάνω σε όσα έχουν προσφέρει τα κορυφαία platformers της γενιάς και αφήνει το δικό του στίγμα χάρη στο ιδιαίτερο ταπεραμέντο και πληθωρικό χαρακτήρα του.

Αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά του, είναι ότι καταφέρνει να μας μεταφέρει πίσω στην εποχή της «μαγείας», χωρίς απλά να κάνει μία νοσταλγική αναδρομή. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή του Rayman είναι ένας θρίαμβος. Ό θρίαμβος της υπόσχεσης και της συνέχειας του 2D platforming. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Michel Ancel και την ομάδα του.

Νίκος Αδάμης

Θετικά

 • Υπέροχη αισθητική, πανέμορφα γραφικά, απίστευτο soundtrack
 • Καινοτόμο, γεμάτο ιδέες gameplay
 • Υποδειγματικός χειρισμός
 • Μεγάλη διάρκεια, υψηλό replay value, διασκεδαστικό multiplayer
 • Πλούσιες μερίδες γέλιου και χιούμορ
 • Το σπάνιο συναίσθημα της αγνής χαράς του gaming

Αρνητικά

 • Έλλειψη online multiplayer
 • Mικρά ψεγάδια που δεν έχουν όμως καθόλου σημασία
 • Tέτοια παιχνίδια δεν κυκλοφορούν κάθε μέρα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (70 σχόλια)
 • maximous maximous 07 Φεβρουαρίου 2012  | 20:05

  το παιχνιδι ανηκει στην κατηγορια που ανηκουν και τα mario και sonic.μονο και μονο να περνας τις αμετρητες πιστες του σε καθιλωνει.ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!μακαρι να βγαλουν και αλλα:)

 • yiannis2002s yiannis2002s 29 Ιανουαρίου 2012  | 20:12

  Αξιζει και δεν μου φαίνεται καθόλου μικρό! Είμαι στον δεύτερο κόσμο και έχει και αξια να το ξανα παίξεις αν θες να βρεις τα πάντα.... Παίζει με 1 εως 4 άτομα που και αυτό εχει χαβαλέ!
  Για εμενα αξίζει η αγορά του! Οπτικά κ ηχιτικά σκέτη μαγεία!!! Σε ταξιδεύει!!!! Το καλύτερο platform εδώ και χρόνια!!!!

 • Mike_hatzis Mike_hatzis 08 Ιανουαρίου 2012  | 12:33

  Αν ειναι τοσο ωραιο παιχνιδι γιατι να μην το παρω ρε παιδια ; Αλλα εχω ενα προβλημα , εχει μεγαλει διαρκεια παιχνιδιου ή οχι ; Απαντηστε μου .

 • K850stratos K850stratos 04 Ιανουαρίου 2012  | 12:41

  Μόλις το αγόρασα για το Xbox 360 περιμένω να δω την δουλειά που κάνανε !

 • konstantinos77 konstantinos77 12 Δεκεμβρίου 2011  | 05:56

  Πες τα ρε Tomasz!!! Πες τα......
  Το ίδιο και με το Clubbing... (Άσχετο!! lol lol ;-) )

 • Tomasz Tomasz 12 Δεκεμβρίου 2011  | 00:48

  Το παιχνίδι σε κάνει λίγο μελαγχωλικό... Φοβερό παιχνίδι, αλλά στο τέλος θα εύχεσαι το gaming να είχε πάρει άλλο δρόμο.. Τουλάχιστον μακάρι να δούμε και άλλα τέτοια παιχνίδια!

 • kostas_the_cat kostas_the_cat 11 Δεκεμβρίου 2011  | 19:03

  Σαν τα χιονια....

 • Fanakis Fanakis 10 Δεκεμβρίου 2011  | 15:20

  Κοίτα να δεις με έβαλες κύριε Νίκο σε σκέψεις για έξοδα που δεν είχα υπολογίσει.

 • Ckalatz_93 Ckalatz_93 08 Δεκεμβρίου 2011  | 17:52

  Πολύ ωραίο Review,σίγουρη αγορά το παιχνίδι τα Χριστούγεννα.

 • drgci drgci 08 Δεκεμβρίου 2011  | 17:29

  παει για αγορα στις γιορτες

 • PjSvs147 PjSvs147 08 Δεκεμβρίου 2011  | 16:13

  Φαίνεται πολύ διασκεδαστικό, είναι μεγάλο, έχει και καλά γραφικά. Να πέσει λίγο η τιμή και θα το πάρω σίγουρα.

 • alex0le alex0le 08 Δεκεμβρίου 2011  | 16:05

  Καταπληκτικό και κατατοπιστικότατο review Νίκο! Το παιχνίδι φαίνεται φανταστικό! Σίγουρη αγορά από μένα!!

 • Reptile Reptile 08 Δεκεμβρίου 2011  | 14:04

  Καιρός ήταν! Μόνο αυτό έχω να πω!

 • Donacgreece Donacgreece 08 Δεκεμβρίου 2011  | 12:59

  Αγορά μόλις πέσει η τιμουλα λίγο...

 • Spawn16 Spawn16 08 Δεκεμβρίου 2011  | 12:34

  Υπέροχο παιχνίδι και μία ακόμα απόδειξη οτί τα καρτουνίστικα γραφικά,και το 2d είναι πολύ καλύτερες επιλογές για κάποιες κατηγορίες παιχνιδιών...

 • Tomasz Tomasz 08 Δεκεμβρίου 2011  | 11:31

  Παδιά όσοι ενδιαφέρεστε αγοράστε, είναι σημαντική υποστήριξη σε τέτοια παιχνίδια!

 • althegre althegre 08 Δεκεμβρίου 2011  | 10:07

  Ωραιο review απ'τον νικολα, must have παιχνιδι. Θα αγοραστει οταν πεσει λιγο η τιμουλα του οπως ειπωθηκε και παραπανω γιατι ξεφραγκιαστηκαμε φετος κι ειναι δυσκολοι οι καιροι...

 • drgci drgci 08 Δεκεμβρίου 2011  | 03:12

  ενταξει λοιπον Νικο:) (darkaspros)

 • Xzibit Xzibit 08 Δεκεμβρίου 2011  | 03:11

  Σίγουρη αγορά.
  10 από εμένα.

 • DarkAspros DarkAspros 08 Δεκεμβρίου 2011  | 02:59

  @drgci (και @consolero)

  Καταρχάς φίλε μου δεν χρειάζονται επισημότητες, μια παρέα είμαστε εδώ (άσε που είμαι μόνο 2 χρόνια μεγαλύτερος από σένα, όπως βλέπω από το προφίλ σου)
  'Οπως έγραψα και στο review, για μενα η έλλειψη online multiplayer δεν λέει και πολλά αφού ο καλύτερος για να παιχτεί το Origins από 4 άτομα είναι να μαζευτούν στο ίδιο δωμάτιο. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.
  Ωστόσο το online θα ήταν καλό να υπάρχει σαν επιλογή και πολύς κόσμος θα ήθελε να υπάρχει, γι'αυτό και μπήκε στα αρνητικά. Αν ήταν καθαρά single player το παιχνίδι δεν θα το συζητάγαμε καν.

  Προς όλους:
  Ας μην μπούμε σε συγκρίσεις του Rayman με τα LBP, NSMB και DKCR γιατί δεν έχει νόημα. 'Ολα είναι εξαιρετικά παιχνίδια...

 • consolero consolero 08 Δεκεμβρίου 2011  | 02:08

  ...αν και κατά την άποψη του υπογράφοντος, παιχνίδια σαν το Rayman Origins είναι φτιαγμένα για να τα παίζει η παρέα μαζεμένη στον ίδιο χώρο...
  αυτή ήταν η άποψη του συντάκτη κ εγω συμφωνώ μαζι του, για αυτο κ ρωτάω! Μήπως θα έπρεπε να γράψει -όλα τα σύγχρονα games έχουν online αρα κ αυτο θα έπρεπε να έχει!!!
  @silve δεν έχει καμιά σχέση το lbp με το rayman(αν 2d platform έχουν ελάχιστα κοινά σημεία)

 • silve silve 08 Δεκεμβρίου 2011  | 01:44

  Ναι παιδιά, και εγώ πιστεύω πως η απουσία του online multiplayer κατατάσσεται στα αρνητικά. Σκεφτείτε δηλαδή το Little Big Planet δίχως co-op multiplayer. Δεν θα ήταν κάπως άσχημο; Το ίδιο (προφανώς) ισχύει και εδώ. Γνώμη μου πάντα.

 • consolero consolero 08 Δεκεμβρίου 2011  | 01:34

  Mπράβο Νικο ωραιο review. Συμφωνώ απόλυτα με αυτα που έγραψες, μόνο μια ένσταση εχω... γιατί την απουσία online multyplayer την θεώρησες αρνητικό στοιχείο? Υποστηρίζετε local multy (σπανίζει στην εποχή μας αυτό).
  10 απο έμενα.

 • SetaShouji SetaShouji 08 Δεκεμβρίου 2011  | 01:27

  drgci πίστεψέ με επειδή ασχολούμαι τον τίτλο και βλέπω τι γίνεται στις μέρες μας, το online θα το χρειαζόταν, καθώς δεν υπάρχουν φίλοι που να παίζουν τέτοια games... Σε θέματα απόστασης πάντα.

  Το online co op το χρειάζεται.

 • drgci drgci 08 Δεκεμβρίου 2011  | 00:17

  μα καλα παιδια του βαλατε στα αρνητικα την Έλλειψη online multiplayer?
  δηλαδη Κ.Νικο αδαμη αν εσυ εκανες το review του skyrim η του final fantasy κ.λ.π στα αρνητικα του θα εγραφες την ελλειψη online multiplayer ?

 • johnaro19 johnaro19 08 Δεκεμβρίου 2011  | 00:08

  Μολις πεσει η τιμη του θα το αγορασω! Μ το demo ειχα καει ασχημα!

 • 5x_john 5x_john 07 Δεκεμβρίου 2011  | 23:38

  Ποτε μα ποτε δεν μου αρεσε ο Rayman σαν concept αλλα αυτο φαινεται πολυ ενδιαφερον...μακαρι να βγει για PC !

 • BraVeHeart BraVeHeart 07 Δεκεμβρίου 2011  | 23:20

  9.5; Νίκο τα παίρνεις από τα λαγουδάκια...

  Μία σίγουρη αγορά για τα Χριστούγεννα.

 • kairisg kairisg 07 Δεκεμβρίου 2011  | 23:18

  @yiannis2002s Εχω και τα δυο LBP, μου αρέσει πολυ περισσότερο το rayman αν και τα LBP έχουν φοβερή δημιουργικότητα μπορείς να κάνεις level design κτλ. αλλά το rayman origins είναι καταπληκτικό !

 • teleiotis teleiotis 07 Δεκεμβρίου 2011  | 23:04

  Πολύ ωραίο (το Co-op) ! Για καλύτερο platform του 11.. θα έλεγα το sonic generations πάντως : )