Ταυτότητα

Mario Kart 7

Mario Kart 7

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Nintendo EAD/ Retro Studios Ημ. Έκδοσης: 02/12/2011
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Pure fun!

Mario Kart, ένα spin-off της πασίγνωστης σειράς Mario, που ξεκίνησε το 1992 στο SNES και κατάφερε να κατακτήσει τις καρδιές των χρηστών όσο λίγα παιχνίδια. Έκτοτε, στη σειρά έχουν διατεθείι πολλά επεισόδια που έχουν δεχθεί την αποδοχή τόσο του κοινού όσο και αυτή του Τύπου. Φέτος έρχεται η ώρα τα Mario Kart να επισκεφθούν για πρώτη φορά τη «νέα γενιά» κονσολών της Nintendo με το Mario Kart 7, ένα παιχνίδι που συνεχίζει την επιτυχία της σειράς και δίνει μια «δεύτερη» ώθηση στο φορητό σύστημα της Nintendo, που τόσο πολύ την είχε ανάγκη.

Μοdes

Ξεκινώντας το Mario Kart 7, ο  οπαίκτης έχει τρεις βασικές επιλογές: Το Single Player, το Local Multiplayer και το Online Multiplayer, ενώ υπάρχει και μία τέταρτη επιλογή, το Mario Kart channel, στο οποίο συλλέγουμε πληροφορίες και στατιστικά από χρήστες που έχουμε αναμετρηθεί μαζί τους. Στο single player οι τέσσερις υπο-επιλογές είναι το Grand Prix, το Time Trials, το Balloon Battle καθώς και το Coin Battle.

Mario-Kart-7-screen-01-thumb.jpgΌπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας θα αναλωθεί στις δύο πρώτες επιλογές. Στο Grand Prix αρχικά θα πρέπει να επιλέξουμε την κατηγορία στην οποία θα αγωνιστούμε (50cc, 100cc, 150cc), ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατηγορία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυσκολία. Στο Time Trial τα πράγματα είναι απλά, αλλά εξίσου εθιστικά. Επιλέγουμε την πίστα της αρεσκείας μας και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τους τρεις γύρους σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, μέσω του Mario Kart Channel ο χρόνος μας «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο και μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους φίλους μας και τους χρήστες που έχουμε συναντήσει στις διαδικτυακές μάχες.

Φυσικά, εκεί που «απογειώνεται» ένας τίτλος Mario Kart, είναι όταν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε επτά ακόμα αντιπάλους μέσω του δικτύου. Στο online τμήμα του παιχνιδιού, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να έρθει αντιμέτωπος με άλλους χρήστες είτε σε έναν αγώνα “VS” είτε σε έναν αγώνα “Battle”, είτε να συμμετέχει σε αγώνες της κοινότητας. Αν και ορισμένες φορές αντιμετωπίσαμε προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο, αυτό ουδόλως διατάραξε τη συνολικότερη εμπειρία και διασκέδαση που μας προσφέρει ένας online αγώνας.

Επιλογές

Mario-Kart-7-screen-02-thumb.jpgΟι επιλογές, όπως σε κάθε επεισόδιο της σειράς, έτσι και φέτος είναι πάρα πολλές και ικανές να κρατήσουν καθηλωμένο τον παίκτη για πάρα πολύ καιρό. Ξεκινώντας από τους διαθέσιμους χαρακτήρες, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αρχικές επιλογές είναι οκτώ: ο Mario, o Luigi, η Peach, ο Donkey Kong, o Yoshi, o Koopa Troopa, o Bowser και ο Toad. Για κάθε κύπελλο που θα κερδίζουμε στον ανώτερο βαθμό δυσκολίας (150 cc) θα ξεκλειδώνει και ένας νέος χαρακτήρας (οκτώ στο σύνολο), μερικοί εκ των οποίων είναι νεοφερμένοι στη σειρά. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι με την ολοκλήρωση όλων των κυπέλλων σε οποιαδήποτε δυσκολία, μας δίνεται η επιλογή να επιλέξουμε να αγωνιστούμε με το Mii μας.

Όσον αφορά τα οχήματα με τα οποία θα αγωνιστούμε, το παιχνίδι επικεντρώνει την προσοχή μας σε τρία επίπεδα παραμετροποίησης. Το πρώτο αφορά το κυρίως αμάξωμα και οι επιλογές που υπάρχουν είναι ικανές να καλύψουν κάθε γούστο, από οχήματα που είναι ιδανικά για off road διαδρομές, μέχρι αστεία σχεδιασμένα kart που μόνο από στελέχη της Nintendo μπορούν να εμπνευστούν.

Mario-Kart-7-screen-03-thumb.jpg Αργότερα έρχεται η ώρα να επιλέξουμε τα λάστιχα του kart, τα οποία επηρεάζουν σχεδόν όλα τα στατιστικά, με κυριότερα αυτά του κρατήματος και της επιτάχυνσης. Η τρίτη και τελευταία επιλογή παραμετροποίησης έχει να κάνει με το έξτρα αντικείμενο το οποίο έχει στη διάθεση του ο παίκτης και δεν είναι άλλο από τα gliders, με τη βοήθεια των οποίων θα «απογειωνόμαστε» από συγκεκριμένες μπάρες και θα μπορούμε να διασχίζουμε μέρος των πιστών από... ψηλά. Τα μοναδικά στατιστικά που επηρεάζει η επιλογή αυτή είναι το συνολικό βάρος του οχήματος και η επιτάχυνσή του.

Οι διαθέσιμες πίστες που προσφέρει το νέο παιχνίδι της Nintendo φτάνουν τις 32 συνολικά. Οι 16 εξ αυτών είναι καινούργιες, ενώ οι άλλες 16 έρχονται κατευθείαν από το χρονοντούλαπο και τα παλαιότερα Mario Kart, από το Rainbow Road του SNES, μέχρι το Bowser Castle του GameBoy Advance. Οι 32 αυτές πίστες είναι χωρισμένες σε 8 κύπελλα, τα οποία διαθέτουν 4 πίστες το καθένα. Μόνο δύο από αυτά είναι διαθέσιμα εξ αρχής, αφού τα υπόλοιπα έξι θα πρέπει να τα ξεκλειδώσουμε κερδίζοντας τους πρώτους μας αγώνες.

Mario-Kart-7-screen-04-thumb.jpgΤέλος, οι διαδρομές του Battle mode είναι έξι στο σύνολό τους και αυτές χωρισμένες στη «μέση», σε τρεις νεότερες και τρεις παλιές. Σχεδιαστικά, οι περισσότερες πίστες είναι υπέροχες με μικρές εξαιρέσεις να αποτελούν ορισμένες διαδρομές των παλαιότερων Mario Kart, οι οποίες θα ξενίσουν με την «απλότητά» τους έναν παίκτη που θα επιλέξει το Mario Kart 7 σαν το πρώτο μέρος της σειράς που θα θελήσει να ασχοληθεί. Από την άλλη μεριά, ένας βετεράνος θα ανατριχιάσει όταν ξαναπεράσει για πολλοστή φορά από αυτές τις «απλές διαδρομές».

Αυτό όμως που θα κάνει παλαιούς και νέους να ενθουσιαστούν, δεν είναι άλλο από τις πρωτοεμφανιζόμενες διαδρομές κάτω από το νερό, καθώς και τα σημεία στα οποία θα απογειώνεται το όχημά μας και θα μετατρέπεται σε ανεμόπτερο!

{PAGE_BREAK}

Τα κόκκινα φώτα έσβησαν και έχουμε αγώνα!

Ξεκινώντας με αυτά και με αυτά έναν αγώνα, θα παρατηρήσουμε την πρώτη μεγάλη διαφορά στη μείωση του συνολικού αριθμού των παικτών, από 12 που συναντήσαμε στο Wii για πρώτη φορά, στους 8 όπως μας έχει συνηθίσει η σειρά. Επίσης, απουσιάζουν και οι μηχανές, ορθώς κατά την προσωπική μας άποψη, καθώς δεν συνάδουν με τη γενικότερη ατμόσφαιρα της σειράς. Σκοπός μας και πάλι είναι να κερδίζουμε τους αγώνες, μαζεύοντας όσον τον δυνατόν περισσότερα νομίσματα (το όριο είναι δέκα ανά πίστα), με τα οποία ξεκλειδώνουμε νέα οχήματα, νέα λάστιχα και νέα gliders, κάτι που σημαίνει ότι η συλλογή νομισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη νίκη.

Φυσικά, για να κερδίσουμε τους αγώνες θα χρειαστεί -πέρα από ταχύτητα και τύχη- να εξουδετερώσουμε και τους αντιπάλους μας χρησιμοποιώντας τα όπλα. Τα όπλα και τα αντικείμενα βρίσκονται στα Item boxes διάσπαρτα στις πίστες και περιλαμβάνουν όλα όσα συναντήσαμε στις προηγούμενες εκδόσεις, καθώς και τρία νεότερα.

Mario-Kart-7-screen-05-thumb.jpgΤο Fire Flower δίνει τη δυνατότητα να χτυπήσουμε τους αντιπάλους με πύρινες μπάλες, το Super Leaf είναι ένα φύλο που πέρα από το να εξουδετερώνει αντιπάλους σε κοντινή απόσταση, μας προστατεύει και από αντίπαλα χτυπήματα, ενώ τέλος υπάρχει και το αντικείμενο Lucky 7, το «απόλυτο» αντικείμενο που μπορεί να τύχει σε κάποιον. Όταν λοιπόν το βρούμε σε ένα κουτί, εμφανίζονται με τυχαία σειρά επτά αντικείμενα ή όπλα, διαθέσιμα να τα χρησιμοποιήσουμε όλα. Ο χειρισμός του οχήματος είναι πανεύκολος και άμεσος, ενώ χρησιμοποιώντας το σταυρό κατεύθυνσης μπορούμε να αλλάξουμε την προοπτική σε πρώτο προσώπο και να χειριστούμε το kart με το γυροσκόπιο αν το επιθυμούμε.

Αυτή η λειτουργία είναι φυσικά αδύνατον να λειτουργήσει ορθά στην πράξη, μιας και είναι σχεδόν υπεράνθρωπο να οδηγούμε και συγχρόνως να στρίβουμε την οθόνη δεξιά και αριστερά, ενώ αν έχουμε και το 3D ενεργοποιημένο, δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρώσουμε ένα γύρο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, να προσθέσουμε ότι πέρα από ορισμένα αντικείμενα, ώθηση και επιτάχυνση μας δίνουν και ορισμένα κόλπα που μπορούμε να εκτελέσουμε.

Mario-Kart-7-screen-06-thumb.jpgΠρόκειται για μια λειτουργία που πρωτοεμφανίστηκε στο επεισόδιο του Wii και μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε όμορφες πόζες στον αέρα, οι οποίες με τη σειρά τους θα μας ανταμείψουν με επιπλέον ταχύτητα. Φυσικά, επιπλέον ταχύτητα κερδίζουμε και όταν στρίβουμε με τις... μπάντες. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χειρισμός του οχήματός μας επηρεάζεται σημαντικά από το έδαφος επάνω στο οποίο αγωνιζόμαστε. Εάν, για παράδειγμα, το kart μας υστερεί σε off-road διαδρομές, τότε η παραμικρή έξοδός μας από την άσφαλτο θα έχει δραματική επίδραση στην ταχύτητά μας. Ο χειρισμός του kart μας είναι επίσης πολύ διαφορετικός όταν βρισκόμαστε κάτω από το νερό ή στον αέρα.

3D εδώ, 3D εκεί, πού είναι το 3D;

Από τεχνικής άποψης το Mario Kart 7 δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Οι πίστες είναι πανέμορφα σχεδιασμένες με ζωντανά χρώματα, το animation των χαρακτήρων καταπληκτικό, ενώ η ομαλή ροή και το frame rate δεν πέφτει ούτε δευτερόλεπτο, παράγοντες που καθιστούν το Mario Kart 7 ως ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που έχουμε δει στη φορητή κονσόλα της Nintendo. Το 3D, από την άλλη, έχουμε την άποψη ότι η δημιουργός δεν το εκμεταλλεύτηκε όσο θα μπορούσε.

Εάν θέσουμε το slider του 3D στα χαμηλά ή μεσαία επίπεδα δε βλέπουμε κάποια σημαντική διαφορά στο βάθος. Για να δούμε ένα ουσιαστικό 3D αποτέλεσμα θα πρέπει να ανεβάσουμε τη μπάρα σχεδόν στο μέγιστο, αλλά και πάλι η αίσθηση του βάθους δεν πλησιάζει σε κανένα επίπεδο άλλα παιχνίδια -όπως το Ocarina of Time ή το Super Mario 3D Land. Ίσως προτιμήθηκε ένα πιο «χαλαρό» 3D για να μην κουράζονται εύκολα οι χρήστες από τη δράση του παιχνιδιού, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα ήταν κακό να υπάρχει μεγαλύτερο βάθος για τους πιο... τολμηρούς.

In the end there will be only... fun

Mario-Kart-7-screen-07-thumb.jpgΤελικά το Mario Kart 7 είναι αυτό που όλοι περίμεναν. Ένα σπουδαίο παιχνίδι, που συνεχίζει επάξια την εξαιρετική παράδοση της σειράς. Οι προσθήκες που έγιναν δεν ήταν πολλές, αλλά είναι αρκετές για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των φανατικών οπαδών μέχρι την κυκλοφορία του επόμενου Mario Kart. Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με έναν εξόχως διασκεδαστικό τίτλο, άξιο συνεχιστή του franchise, που θα κρατήσει συντροφιά σε όσους το επιλέξουν για δεκάδες ώρες.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Δεκάδες επιλογές παραμετροποίησης των οχημάτων
  • 32 πίστες
  • Καταπληκτικές διαδικτυακές μάχες

Αρνητικά

  • Το 3D θα μπορούσε να είναι καλύτερο
  • H άποψη πρώτου προσώπου με χρήση του γυροσκόπιου είναι σχεδόν αδύνατον να χρησιμοποιηθεί

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...