Ιδανικό για θιασώτες online μαχών

Το Marvel vs Capcom 3 μπορεί να έφτασε καθυστερημένα, 11 ολόκληρα χρόνια μετά το προηγούμενο μέλος της σειράς, όμως η δεύτερη και ανανεωμένη έκδοσή του ήρθε σχετικά νωρίς. Το Ultimate Marvel vs Capcom 3 είναι σαφώς ανώτερο από το πρωτότυπο και, όπως είναι λογικό, απευθύνεται κυρίως στους πιο φανατικούς φίλους του MvsC 3 και των fighting τίτλων γενικότερα, αλλά και σε αυτούς που προσπέρασαν εντελώς το πρωτότυπο. Όσοι αγόρασαν το MvsC 3, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν αφιέρωσαν αρκετό χρόνο σε αυτό, δε θα βρουν εδώ κάτι που θα τους αλλάξει τη γνώμη.

Η βασικότερη εκ των προσθηκών στο Ultimate Marvel vs Capcom 3 είναι οι 12 καινούργιοι χαρακτήρες. Πολλοί ίσως υποστηρίξουν ότι το Ultimate MvsC 3 θα μπορούσε να είναι DLC του αρχικού τίτλου, αλλά δε πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο θα ήταν ρεαλιστικό.

Τη στιγμή που η Capcom χρεώνει τους DLC χαρακτήρες Jill και Shuma Gorath στο MvsC3 με €5 τον καθένα, (DLC που είναι συμβατό με το UMvsC3) δε θέλουμε να σκεφτούμε το κόστος ενός DLC με 12 νέους χαρακτήρες. Η τιμή απόκτησης του UMvsC3 είναι χαμηλότερη από την κανονική (περίπου €40) και το αν οι υποψήφιοι αγοραστές θα κάνουν απόσβεση εξαρτάται άμεσα από το χρόνο που θα αφιερώσουν στο online τμήμα του τίτλου. Πάντως, το UMvsC3 είναι πολύ βελτιωμένο και διαθέτει το κατάλληλο υπόβαθρο για να προσφέρει απλόχερα παρά πολλές ώρες διασκέδασης.

Νέα έκδοση, αλλά τι αλλάζει;

Το Ultimate Marvel vs Capcom 3 περιέχει 12 νέους χαρακτήρες, οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά από τους υπάρχοντες. Η Capcom, για ακόμα μία φορά, έκανε εξαιρετική εργασία στη σωστή ενσωμάτωση χαρακτήρων από διάφορα παιχνίδια στις απαιτήσεις του νέου τίτλου. Ο Strider επιστρέφει δυναμικά από το MvsC2 με ένα πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων για όλες τις περιστάσεις.

Ο Vergil είναι ένας επιθετικός χαρακτήρας, που μπορεί να γίνει απρόβλεπτος εξαιτίας των τηλεμεταφορών του, ενώ ο Firebrand -με την ικανότητά του να πετάει και να εκτοξεύει φλόγες- μπορεί να γίνει καταστροφικός στα κατάλληλα χέρια. Ο Frank West συγκεντρώνει την όλη την εμπειρία της Capcom στη δημιουργία χαρακτήρων που χρησιμοποιούν... ζόμπι για τις επιθέσεις τους, ενώ ο Nemesis του Resident Evil 3 επιστρέφει με το ρουκετοβόλο του, για να τιμωρήσει όσους τον υποτιμήσουν. Από την άλλη πλευρά, ο Phoenix Wright είναι ο μόνος χαρακτήρας που δεν μας άρεσε και η χρήση του στο παιχνίδι φαίνεται κάπως βεβιασμένη. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε τι μπορεί να ανακαλύψουν οι φανατικότεροι φίλοι το παιχνιδιού.

Από την πλευρά της Marvel, ο Hawkeye με ηλεκτρικά, δηλητηριώδη και άλλων ειδών βέλη μπορεί να κρατήσει μακριά τους αντιπάλους τους. Τα projectiles είναι τα βασικά όπλα και του μάγου της Marvel, Dr Strange. Ο Rocket Raccoon, με τα όπλα και τις παγίδες του, είναι ένας από τους δυσκολότερους στη χρήση χαρακτήρες, ενώ ο Iron Fist είναι ειδικός στις μάχες σώμα με σώμα.

Ο Nova χρησιμοποιεί ενεργειακές επιθέσεις, συνήθως περιορισμένης εμβέλειας και ο Ghost Rider θυμίζει λίγο τον Scorpion του Mortal Kombat εξαιτίας της αλυσίδας του, που μπορεί να πιάσει και να φέρει κοντά του τον αντίπαλο, της φωτιάς που χρησιμοποιεί και, φυσικά, λόγω της εμφάνισής του. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό και δίνεται η (ψευδ)αίσθηση πως επιλέχθηκαν με γνώμονα την ποικιλία του gameplay. Οι χαρακτήρες έφτασαν συνολικά τους 48 (+ 2 DLC) και δίνουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για πειραματισμούς. Οι υπάρχοντες χαρακτήρες έχουν αρκετές αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα γίνουν άμεσα αντιληπτές σε όλους.

Όπως και σε όλα τα updates, όσο καλύτερα γνωρίζουμε το χαρακτήρα μας, τόσο περισσότερες διαφορές θα εντοπίσουμε. Μία βασική και ευχάριστη αλλαγή υπάρχει στο X-Factor, το οποίο είναι σαφώς πιο αδύναμο. Τώρα, αποτελεί απλά ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο που δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά από μόνο του. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν είμαστε στον αέρα, κάτι που δίνει περισσότερες στρατηγικές επιλογές.

Το X-Factor επιτρέπει νέα combos εξαιτίας της ιδιότητάς του να "ακυρώνει" την προηγούμενη επίθεση και να στρώνει το έδαφος σε μία δεύτερη. Από εκεί και πέρα, λίγα έχουν αλλάξει. Η εκτέλεση των κινήσεων είναι πιο εύκολη σε σχέση με το Street Fighter -για παράδειγμα- αλλά η αυξημένη ταχύτητα και, γενικότερα, το ύφος του παιχνιδιού δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους έμπειρους αντιπάλους να εκμεταλλευτούν τα λάθη μας ακόμα και αν βρίσκονται μακριά από εμάς. Οι super moves με τη χρήση των μπαρών ενέργειας συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα βασικότερα κομμάτια των μαχών, και γενικότερα δεν υπάρχουν αλλαγές στη φιλοσοφία του παιχνιδιού.

Περισσότερα για το gameplay του παιχνιδιού μπορείτε να διαβάσετε στο review του Marvel Capcom 3, όπως και για τον τεχνικό τομέα, όπου οι αλλαγές είναι μικρές. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι οι πίστες του παιχνιδιού διπλασιάστηκαν, αν και οι περισσότερες εξ αυτών αποτελούν παραλλαγές εκείνων που ήδη υπήρχαν.

Νέα mission και... όπως τα ξέραμε: Offline περιεχόμενο

Το Ultimate Marvel vs Capcom 3 διαθέτει το παραδοσιακό arcade mode, το εξαιρετικό training mode που υπήρχε στο πρώτο παιχνίδι της σειράς και ολοκαίνουργια missions για όλους τους χαρακτήρες. Επίσης, έχει προστεθεί η δυνατότητα ελέγχου του Galactus στο arcade mode του παιχνιδιού, ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο τέλος του arcade mode, ξεκλειδώνονται νέα endings, τα οποία αποτελούνται από λίγες στατικές εικόνες, που παρουσιάζονται σαν να είναι μέρος ενός comic. Το offline περιεχόμενο είναι σχετικά φτωχό, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το κυρίως πιάτο είναι το online multiplayer και εκεί το Ultimate Marvel vs Capcom 3 διαπρέπει.

{PAGE_BREAK}

Ο λόγος αγοράς: Online multiplayer

Όσο είμαστε στο arcade mode ή στο training, μπορούμε να αναθέσουμε στο παιχνίδι την εύρεση δικτυακών αντιπάλων. Εκ των προτέρων επιλέγουμε αν θέλουμε να παίξουμε ranked match ή απλό, player match. Στη δεύτερη περίπτωση, μετά το τέλος του αγώνα, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε rematch ή να αλλάξουμε χαρακτήρες και να παίξουμε με τον ίδιο αντίπαλο. Πρόκειται για μια καταπληκτική ιδέα, που φυσικά υπήρχε και στο πρωτότυπο και θα θέλαμε να δούμε να υποστηρίζεται και από άλλα fighting παιχνίδια. Τα lobbies του Ultimate Marvel vs Capcom 3 υποστηρίζουν μέχρι 8 άτομα και διαθέτουν το spectator mode που έλειπε από το πρώτο παιχνίδι.

Χάρη στη δυνατότητα αυτή, μπορούμε να δούμε το match που εκτυλίσσεται στο lobby μέχρι να έρθει η σειρά μας να παλέψουμε. Το net code του τίτλου είναι βελτιωμένο και επιτρέπει στις μονομαχίες να κυλούν απροβλημάτιστα. Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, υπάρχουν αρκετοί παίκτες στους servers και, έτσι, η εύρεση δικτυακού αντιπάλου είναι σχετικά εύκολη.

Όμως, όπως θα περίμενε κανείς τόσο καιρό μετά από την κυκλοφορία της δεύτερης έκδοσης ενός fighting game, οι περισσότεροι παίκτες που συνεχίζουν να παίζουν είναι ικανότατοι και πιθανότατα θα εξοντώσουν εύκολα όσους ξεκινούν τώρα τη... σταδιοδρομίας τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, για όσους το επιθυμούν, το simple μοντέλο χειρισμού, που επιτρέπει την πολύ εύκολη εκτέλεση των κινήσεων, συνεχίζει να υφίσταται και να είναι διαθέσιμο και στο online mode. Ευτυχώς, η online κοινότητα του παιχνιδιού εκμεταλλεύεται το ρόστερ σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν θα δείτε τους παίκτες να επιλέγουν συνεχώς τους ίδιους χαρακτήρες.

Εν ολίγοις, το online multiplayer δουλεύει εξαιρετικά και μπορεί να χαρίζει δεκάδες ώρες διασκέδασης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτές τις μέρες θα διατεθεί δωρεάν και το DLC "Heroes and Heralds", που θα προσθέτει νέες δυνάμεις στους ήρωες, το οποίο όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε.

Συμπεράσματα

Το Ultimate Marvel vs Capcom 3 είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του και αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση για τους φίλους του είδους. Το επιπλέον υλικό σε σχέση με την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού είναι σημαντικό, αλλά δε θα δελεάσει τους αγοραστές του MvsC3 που άφησαν το παιχνίδι σχετικά σύντομα. Εννοείται ότι οι βετεράνοι του MvsC3 έπρεπε να έχουν ήδη αγοράσει το UMvsC3, το οποίο αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση και για όσους προσπέρασαν τη πρώτη έκδοση του παιχνιδιού. Μερικές αδυναμίες του MvsC3 -όπως το λίγο offline περιεχόμενο- συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως ο λόγος αγοράς παραμένει το online multiplayer. Και εκεί το Ultimate Marvel vs Capcom 3 μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Το UMvsC3 προτείνεται σε όλους του φίλους του είδους που θέλουν να αφιερώσουν χρόνο σε ένα καλό fighting, που θα είναι λίγο διαφορετικό από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.

Νίκος Καβακλής

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: FightingΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: CapcomΗμ. Έκδοσης: 18/11/2011
PEGI: 12Εκδότης: CapcomΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PS Vita

Θετικά

 • Εξαιρετικό online multiplayer
 • Οι νέοι χαρακτήρες έχουν λόγο ύπαρξης και προσφέρουν πολλά στο σύνολο
 • Επιτυχημένες αλλαγές στην ισορροπία και στους μηχανισμούς του παιχνιδιού

Αρνητικά

 • Λίγο offline περιεχόμενο
 • Ουσιαστικά αποτελεί ένα πολύ καλό standalone expansion και τίποτα παραπάνω

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

PS+ Μαΐου: Ακόμη ένας δυνατός μήνας για την υπηρεσία
Προετοιμασία για τη κυκλοφορία του Detroit και χαλάρωμα με Rayman!
Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • φαινεται ενδιαφερον προταση αλλα ευχαριστω δε θα παρω.....τα εσκασα στο 1ο...

 • Ωραιότατο και ακριβέστατο το review του Νίκου Καβακλή ! Πήρα και την Ultimate έκδοση είναι πράγματι θετικές αλλαγές που έγιναν ,προτείνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις της κατηγορίας και ειδικά σε όσους δεν έχουν το πρώτο.

 • Είμαι από εκείνους τους τυχερούς που δεν βιάστηκαν να αγοράσουν το πρώτο...βέβαια κρίμα για τα παιδιά που πήραν το πρώτο γιατί είναι λες και η Capcom τους κοροϊδεύει κατάμουτρα!
  Τέλος πάντων το έχω βρει γύρω στα 30 ευρώ και νομίζω ότι είναι ιδανικό όχι μόνο για multiplayer (γιατί και στο Tekken 6 γύρω στα 20 online matches έπαιξα) αλλά και για offline versus λιώσιμο με παρέα!

 • OYYYααα αρκετα ενδιαφερων αλλα ποτε θα δω το marvel vs DC ενα ονειρο τρελο

 • Το πρώτο το καταευχαριστήθηκα και θέλω και το δεύτερο αλλά να πέσει λίγο η τιμή γιατί ήδη νιώθω την κοροϊδία από την Capcom. Πολύ ωραία τα λέει ο Νίκος και για τους λάτρεις της σειράς νομίζω είναι must buy. Ελπίζω να μην βγάλουν κι άλλο μετά από αυτό. :)

 • kostas the cat: Μάλλον ποτέ. Είναι ανταγωνίστριες εταιρίες στα comic και κανένας απο τους 2 δέν θα ήθελε μια τόσo άμεση σύγκριση στούς χαρακτήρες τους.
  Αφήνουν τα : X vs Y για τα διάφορα forum online.

 • Κορυφή είναι...

 • αγορα μολις πεσει στα 20 ευρο.

 • Παρόλο που είμαι φαν των Fighting games το στύλ του συγκεκριμένου καθώς και το gameplay δεν με ενθουσιάζει καθώς δεν το βρίσκω balanced,καταλαβαίνω οτι είναι αρκετά διασκεδαστικό και εχω δει και θα βλέπω αρκετά Video με καλούς παίκτες να παίζουνε,νομίζω πως εαν δεν υπήρχανε unblockable setups (low+overhead μαζί) η αν οι βοηθοί οι αν ήτανε περιορισμένοι σε χρήση πχ να μπορούσες να τους χρησιμοποιήσεις 4 η 5 φορές τον καθένα το gameplay θα άλλαζε πολύ πρός το καλύτερο και θα υπήρχε πολύ λιγότερο Spamming,όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα μου έκανε εντύπωση αν Του χρόνου τέτοια εποχή βγάλουνε Σούπερ ultimate οπότε μάλλον θα περιμένω για αυτό :)

 • Έχω το αρχικό σε Steelbook. Μιας και δεν θα εμβαθύνω πολύ, αγορά στα 15 με 20Ε. Ωραίο review Νίκο.

 • 10 απο μενα μονο και μονο επειδη εχει το ρακουν απο το guardians of the galaxy!

 • ωραιο review Νικο

 • @TheMastas
  Θα συμφωνίσω μαζί σου

 • @The Mastas

  Μα δεν θα ήταν το Marvel αν δεν υπήρχαν τα assists .. Πραγματικά unblockables νομίζω δεν υπάρχουν, αλλά φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που το timing της ασπίδας πρέπει να είναι απίστευτα ακριβές για να μην σε χτυπήσει ο άλλος .. Το Ultimate πιστεύω είναι αρκετά πιο balanced από τα όσα έχω δεί σε σχέση με το original μιας και ο ΜΟΝΟΣ που θέλει πραγματικό nerf είναι ο Wesker .. Οι υπόλοιποι βαδίζουν σε σχετικά καλά πλαίσια και η Phoenix δεν είναι πλέον η απειλή που ήταν στο original .. Έχοντας πεί αυτά όμως, ούτε εγώ ο ίδιος δεν το έχω αγοράσει αν και μου αρέσει και εμένα να βλέπω videos από τουρνουά .. Ίσως να φταίει το ότι προτιμώ το SSFIV για online sessions παρά το Marvel .. Όταν πέσει όμως στα 15 ευρώ περίπου θα το τιμήσω για την συλλογή μου .. "Super Ultimate MVC3" δεν περιμένω για να είμαι ειλικρινής .. Ίσως σαν DLC και μόνο .. Οι πωλήσεις του Ultimate δεν ήταν τόσο καλές - προς το παρών τουλάχιστον - που να δικαιολογούν νεο retail τίτλο ..

 • G 13 Nick, κρατάμε όμως και μία πισινή γιατί Capcom είναι αυτή :) . Εγώ δεν πήρα το 1ο marvel γιατί με το SFIV πήρα 2 παιχνίδια (το κανονικό + το super ) και βγάλανε 3ο :( . Θα το περιμένω και εγώ να πάει στα 15 ευρώ όχι τίποτα άλλο αλλά μέχρι τότε μπορεί να βγάλουν και κανένα ακόμα. ;)

 • Dantares δε θα βγει άλλη έκδοση του MVC3.Από δω και πέρα,ασχολούνται αποκλειστικά με το Street Fighter X Tekken. ;)

 • Αλλο το studio του SFXTekken. Εκει ειναι υπευθυνος ο Ono που ειναι και ο επικεφαλης του SF4, για το Marvel ειναι υπευθυνος ο Niitsuma του Tatsunoko vs Capcom. Διαφορετικα studio αλλα και παλι αμφιβαλω αν δουμε νεο Mvs C3. Εκτος αν λεμε για DLC 1-2 χαρακτηρες

 • ena mikro sxoleio pws ton dantares . isws kai na iparxei pithanotita na bgei kapoia stigmh to marvel vs dc . prin apo kamia 10aria xronia eixan bgalei se comic thn seira dc vs marvel opote ola einai pithana

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...