Στη σκιά της Delta Squad

Μπορεί η γνωστή πολεμική μηχανή που απάρτιζε τη Delta Squad να ήταν ο σημαντικότερος λόγος της επικράτησης της ανθρωπότητας υπέρ των Locusts και των Lambent στον πλανήτη Sera, εντούτοις, αυτό δε σημαίνει ότι άλλες στρατιωτικές ομάδες δε βοήθησαν στην θετική (;) εξέλιξη του πολέμου. Με το νέο επιπρόσθετο υλικό η Epic Games προσπαθεί να μας μεταφέρει σε μία τέτοια παράλληλη ιστορία, με την πλήρη απουσία ή αναφορά των γνωστών προσωπικοτήτων της ομάδας του Marcus Fenix.

Gears-of-War-3-Raams-Shadow-DLC-screen-05.jpg

Νέο υλικό, λοιπόν, για το Gears of War 3, το οποίο (προς μεγάλη μας ευχαρίστηση) επικεντρώνεται πλήρως στο σεναριακό μέρος του τίτλου. Βέβαια, έξι νέοι χαρακτήρες γίνονται διαθέσιμοι για το τμήμα του multiplayer -μεταξύ των οποίων ο Tai Kaliso και ο Raam, όπως και το σχέδιο Chocolate Skin για τα όπλα- ωστόσο αυτά δεν αποτελούν παρά ένα “δωράκι”, αφού το βάρος του Raam’s Shadow εναποτίθεται στη single ή co-op δράση του. Έπειτα, λοιπόν, από το εξαιρετικό campaign του τρίτου Gears, αναμφίβολα ένα νέο κεφάλαιο δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μία απόλυτα ελκυστική προσφορά. Ευτυχώς, η Epic Games καταφέρνει -εν μέρει- να εκπληρώσει το στόχο της, μεταφέροντάς μας σε αποστολές εφάμιλλες της ποιότητας των sequels χωρίς να αποτελούν προϊόν ανακύκλωσης.

Gears-of-War-3-Raams-Shadow-DLC-screen-06.jpg

Το Raam’s Shadow μας τοποθετεί πριν από τα γεγονότα του πρώτου Gears of War, όπου παίρνουμε τον έλεγχο της Zeta Squad. Η κύρια αποστολή αφορά στην εκκένωση της Llima μερικές ώρες πριν την επιδρομή των Kryll, μίας εκδοχής φονικών νυχτερίδων, που έκαναν την παρθενική και τελευταία τους εμφάνιση στον πρώτο τίτλο. Η Zeta Squad απαρτίζεται από τις αρκετά γνωστές προσωπικότητες των Minh Young Kim του πρώτου Gears και Tai Kaliso του δεύτερου, καθώς και των Michael Barrick -ο οποίος είναι γνωστός από το comic που είναι βασισμένο στο σύμπαν του Gears of War- και της πρωτοεμφανιζόμενης Alicia Valera.

Gears-of-War-3-Raams-Shadow-DLC-screen-07.jpg

Δυστυχώς, η Zeta Squad αποτελεί το μελανό σημείο της εμπειρίας μας, καθώς όλοι οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά ρηχοί και αδυνατούν να προκαλέσουν το οποιοδήποτε ενδιαφέρον. Οι ορισμένοι αδιάφοροι διάλογοι που έχουν στις περίπου δυόμισι ώρες που θα διαρκέσει η αποστολή μας, αλλά και οι λιγοστές cutscenes, δεν καταφέρνουν να σχηματίσουν καμία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους πρωταγωνιστές της σειράς. Γενικότερα, το σενάριο της εύρεσης και διάσωσης των κατοίκων της Llima φαίνεται να εξυπηρετεί απλά το έναυσμα για το πλήθος των συγκρούσεων όπου θα βρεθούμε, αλλά και της επίσκεψης ορισμένων ιδιαίτερα ενδιαφερόντων χώρων. Το σενάριο, λοιπόν, δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από μία δικαιολογία για τη συμμετοχή μας σε μάχες, ένας τομέας όπου το Raam’s Shadow τα καταφέρνει αρκετά καλά.

{PAGE_BREAK}

Έπειτα από τις ερημώδεις εκτάσεις και τις πλήρως κατεστραμμένες πόλεις του τελευταίου Gears of War, η αλλαγή περιβάλλοντος σε αυτό το νέο κεφάλαιο ήταν πλήρως καλοδεχούμενη. Το σκηνικό όπου θα βρεθούμε θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό του πρώτου μέρους της σειράς, τοποθετώντας μας στην πόλη Llima, η οποία δεν έχει καταστραφεί ακόμα από τον πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και Locusts. Τα μέρη όπου θα βρεθούμε, μεταξύ των οποίων μία τράπεζα και ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και καλοσχεδιασμένο σχολικό κτήριο, κατάφεραν να προσφέρουν φρέσκα περιβάλλοντα και χώρους για μάχες. Η Unreal Engine 3 είναι ακόμα σε θέση να προσφέρει εντυπωσιακούς φωτισμούς και υφές, με τον κάθε νέο χώρο που επισκεπτόμασταν να καταφέρνει να είναι άξιος θαυμασμού. Σε πολλά σημεία του παιχνιδιού ωθούμασταν σε αρκετά κλειστούς χώρους, που όμως η διαρρύθμισή τους ήταν δημιουργημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μας εγκλωβίζουν πλήρως οι αντίπαλοι, αλλά αντίθετα δημιουργούσαν συνθήκες για έντονες συγκρούσεις κοντινών αποστάσεων απόλυτα δικαιολογημένες από τον εκάστοτε χώρο όπου βρισκόμασταν.

Gears-of-War-3-Raams-Shadow-DLC-screen-08.jpg

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη αφορά στην εναλλαγή του ελέγχου της Zeta Squad με αυτήν της ομάδας του στρατηγού Raam (του κύριου αντιπάλου του πρώτου τίτλου) σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού. Παίρνοντας τον έλεγχο του Raam, χειριζόμαστε ουσιαστικά έναν πανίσχυρο χαρακτήρα που αλλάζει σε μεγάλο βαθμό το ύφος του gameplay.  Σύστημα κάλυψης για τον Raam δεν υπάρχει, αντιθέτως, ένα σύννεφο από Krylls τον περιτριγυρίζει ως μία ζωντανή ασπίδα προστασίας, η οποία αποτελεί παράλληλα το κύριο όπλο του, επιτρέποντάς μας να εξαπολύουμε τα Krylls σε οποιονδήποτε εχθρό. Αν και αρχικά είναι ενδιαφέρουσα αυτή η αλλαγή ισχύος, δεν αργεί να δείξει σημάδια επανάληψης, καθώς η αντίσταση που θα συναντήσουμε είναι ελάχιστη ενώ με την έλλειψη του συστήματος της κάλυψης -και του ύφους του gameplay που συνεπάγεται αυτό- χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας. Ευτυχώς, όμως, αυτά τα κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και αποτελούν, απλά, ένα διάλειμμα από τον έλεγχο της Zeta Squad.

Συνολικά, λοιπόν, η νέα πρόταση της Epic Games μας άφησε αρκετά ικανοποιημένους χάρη στην πολύ καλή δράση αλλά και στα νέα περιβάλλοντα που επισκεφθήκαμε. Το δίχως άλλο ελπίζουμε αυτό το επιπρόσθετο υλικό να μην αποτελεί μία εξαίρεση που θα την ακολουθήσουν αποκλειστικά multiplayer πακέτα χαρτών. Δύο χάρες μόνο θα ζητήσουμε. Ένα καλύτερο σενάριο, που δεν θα αποτελεί απλά δικαιολογία για το σχεδιασμό επιπέδων και... μία καλύτερη προσφορά, καθώς οι 1200 Microsoft Points για υλικό για το οποίο στο Hardcore επίπεδο δυσκολίας ο γραφών δεν χρειάστηκε περισσότερες από δυόμισι ώρες για να φτάσει στους τίτλους τέλους, δεν φαντάζει ιδιαίτερα δίκαιο αντίτιμο.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Ευκαιρία να ξαναμπούμε στο campaign
  • Ενδιαφέρουσες νέες τοποθεσίες

Αρνητικά

  • Η τιμή διάθεσης δεν είναι ανάλογη της διάρκειας
  • Αδιάφορο σενάριο και χαρακτήρες

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν