Ταυτότητα

LEGO Harry Potter: Years 5-7

LEGO Harry Potter: Years 5-7

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Tt Games Ημ. Έκδοσης: 18/11/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Warners Bros. Πλατφόρμες: Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii, PSP, PlayStation 3, PC, Nintendo DS


An epic conclusion

Μια από τις πιο επιτυχημένες παιδικές σειρές βιντεοπαιχνιδιών, τα παιχνίδια LEGO, μας προσφέρουν ακόμα έναn εξαιρετικό τίτλο, το Lego Harry Potter Years 5-7. Το εν λόγω παιχνίδι αναπτύχθηκε -φυσικά- από την ειδική στην κατηγορία Traveller’s Tales (Tt) και κυκλοφόρησε από τη Warner Bros. Ο τίτλος αυτός έρχεται περίπου ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του Lego Harry Potter: Years 1-4 και μαζί του φέρνει ξανά το γέλιο και τη διασκέδαση όπως μόνο η σειρά Lego ξέρει να προσφέρει!

Για πού το βάλαμε Χαρούλη;

Όπως σίγουρα μαρτυρά και ο τίτλος, αναλαμβάνουμε το ρόλο του Χάρι Πότερ και της παρέας του, σε ένα ταξίδι στα τρία τελευταία χρόνια όπως αυτά αφηγούνται μέσα από τα βιβλία της Ρόουλινγκ και παρακολουθήσαμε μέσα από τις ταινίες στις αίθουσες των κινηματογράφων. Αξίζει να αναφέρουμε πως το έβδομο μέρος του παιχνιδιού είναι κομμένο σε δύο μέρη, όπως συνέβη και στις ταινίες, αλλά η διάρκειά τους είναι μικρότερη από τις χρονιές πέντε ή έξι. Οι τρεις τελευταίες αυτές χρονιές είναι και οι πιο δραματικές, οπότε ξεχάστε τα μαθήματα, τα αστεία, και τις ανάλαφρες περιπέτειες του Χάρι.

LEGO-Harry-Potter-Years-5-7-screen-01-thumb.jpgΦυσικά και αστειευόμαστε. Πλέον, το Χόγκουαρτς έχει αλλάξει, ο Χάρι μεγάλωσε, οι εχθροί του «δυνάμωσαν» και η ανελέητη μάχη μεταξύ καλού και κακού κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στον τελευταίο χρόνο. Αν και τα βιβλία και οι ταινίες είναι άκρως δραματικές όπως προείπαμε, η ομάδα ανάπτυξης έχει έναν καταπληκτικό τρόπο να διακωμωδεί ακόμα και τις πιο συγκινητικές στιγμές των βιβλίων. Ναι, θα χάσετε, φίλους και συμμάχους, αλλά αντί να συγκινηθείτε, θα κλαίτε από τα γέλια και τον τρόπο με τον οποίο έχουν δημιουργηθεί αυτές οι σκηνές. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το γέλιο και η διασκέδαση που υπήρχε στο προηγούμενο επεισόδιο, υπάρχει και εδώ σε υπερθετικό βαθμό!

Ειδικά εάν μέσα στο σπίτι υπάρχει κάποιο μικρό παιδί, έχουμε κάθε δικαιολογία να κάτσουμε να παίξουμε μαζί του με το πολύ διασκεδαστικό mode συνεργασίας

Wingardium Leviosa!

Ο πυρήνας του gameplay έχει παραμείνει αναλλοίωτος με το προηγούμενο παιχνίδι. Θα περιηγηθούμε σε όλες τις περιοχές που γνωρίσαμε μέσα από τις ταινίες, χειριζόμενοι δεκάδες χαρακτήρες της σειράς, ενώ συνεχώς υπάρχει και η επιλογή για συνεργατικό παιχνίδι δύο παικτών για την απόλυτη διασκέδαση.

LEGO-Harry-Potter-Years-5-7-screen-02-thumb.jpgΣκοπός μας είναι να λύσουμε γρίφους που έχουν πάντα να κάνουν με τον περιβάλλοντα χώρο και τη δυνατότητα των μάγων να δημιουργούν, να μεταλλάσουν και να μετακινούν αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους. Στη διάρκεια των ταξιδιών μας θα αντιμετωπίσουμε και αρκετούς εχθρούς, με τις σημαντικότερες μάχες να πραγματοποιούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα ημικύκλια. Αυτές οι μονομαχίες απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά για την αποφυγή ξορκιών και την πραγματοποίηση των απαιτούμενων επιθέσεων από μέρους μας.

Τα ξόρκια που έχουμε στη διάθεσή μας, χρησιμεύουν περισσότερο κατά την αλληλεπίδρασή μας με το πέριβάλλον και τους γρίφους παρά με τις ίδιες τις μάχες, στις οποίες δεν παρατηρούμε κάποια διαφορά, με εξαίρεση το ξόρκι του «Προστάτη». Πέρα από την επίλυση γρίφων και την εξόντωση εχθρών, ο βασικότερος ίσως σκοπός μας στο παιχνίδι είναι η συλλογή νομισμάτων.

Όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία ή έχουν δει τις ταινίες, θα απολαύσουν την περιήγησή τους σε όλες τις περιοχές που γνωρίζουν.

LEGO-Harry-Potter-Years-5-7-screen-03-thumb.jpgΧτυπώντας αντικείμενα στο περιβάλλον, αυτομάτως εκτοξεύονται αρκετά "LEGO" νομίσματα, ενώ νομίσματα σημαντικότερης αξίας βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές για ευνόητους λόγους. Τα συνολικά ποσά που μπορούμε να συλλέξουμε είναι αρκετά εκατομμύρια (αναλόγως τις αντοχές μας) και μπορούμε να τα εξαργυρώσουμε στη Διαγώνιο Αλέα. Η Διαγώνιος Αλέα είναι μια γειτονιά του Λονδίνου, αποκλειστικά για μάγους, γεμάτη μαγαζιά. Εκεί μπορούμε να μεταβούμε κατά την έναρξη κάθε επεισοδίου ή οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούμε μέσω του κεντρικού μενού.

Εδώ μπορούμε να αγοράσουμε νέα ξόρκια, νέους χαρακτήρες και μυστικά extras, ενώ στο πανδοχείο που διαμένουν όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες, μπορούμε να ξαναπαίξουμε τις πίστες που έχουμε ξεκλειδώσει και να παρακολουθήσουμε τα cutscenes του παιχνιδιού.

LEGO-Harry-Potter-Years-5-7-screen-04-thumb.jpgΤέλος, σχετικά με το gameplay, αξίζει να αναφέρουμε τη θετική εντύπωση που μας άφησε η συνεχής εξέλιξή του. Πέρα από τη φυσιολογική μάθηση νέων ξορκιών, με το πέρας του χρόνου το gameplay εμπλουτίζεται και με αντίστοιχα στοιχεία που συναντήσαμε στις ταινίες. Για παράδειγμα, το έβδομο επεισόδιο διαθέτει γρίφους οι οποίοι απαιτούν τη χρήση της μαγικής τσάντας της Ερμιόνης ή του Deluminator που έδωσε δώρο ο Ντάμπλντορ στον Ρον Ουέσλυ.

{PAGE_BREAK}

Φτυστές οι ταινίες

Οι περιοχές του παιχνιδιού είναι ακριβέστατα σχεδιασμένες σύμφωνα με τα πρότυπα των ταινιών. Το Χόγκουαρτς θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος των επιπέδων που θα επισκεφθούμε και ο σχεδιασμός του προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των πολλών περιοχών για χάρη της ποικιλίας και των όσο το δυνατόν λιγότερων περιοχών για να μην υπάρξει σύγχυση στους μικρούς σε ηλικία παίκτες που θα ασχοληθούν με τη δημιουργία της Tt Games.

Όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία ή έχουν δει τις ταινίες, θα απολαύσουν την περιήγησή τους σε όλες τις περιοχές που γνωρίζουν. Χόγκουαρτς, Χόγκσμιντ, το σπίτι των Μπλακ, Υπουργείο Μαγείας, Διαγώνιος Αλέα και όλες οι τοποθεσίες που επισκέφθηκε ο Χάρι στο έβδομο βιβλίο είναι εδώ και περιμένουν να τις εξερευνήσουμε. Τα γραφικά γενικότερα είναι πανέμορφα χωρίς να διεκδικούν κάποιο βραβείο, ωστόσο, δίχως αμφιβολία είναι τα καλύτερα που έχουμε αντικρίσει μέχρι σήμερα στη σειρά Lego.

Σκοπός μας είναι να λύσουμε γρίφους που έχουν πάντα να κάνουν με τον περιβάλλοντα χώρο και τη δυνατότητα των μάγων να δημιουργούν, να μεταλλάσουν και να μετακινούν αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους.

LEGO-Harry-Potter-Years-5-7-screen-05-thumb.jpgΟ σχεδιασμός των περιοχών είναι εξαιρετικός, με την παραμικρή λεπτομέρεια να γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον παίκτη. Σε αυτό συμβάλει και η πανδαισία χρωμάτων που ξεπηδά στις οθόνες μας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η ζωντάνια των χρωμάτων είναι εκπληκτική και ταιριάζει απόλυτα με το «μαγικό» κόσμο του Χάρι Πότερ. Στον τομέα του ήχου υπάρχουν διάφορα μουσικά θέματα που έχουν παιχτεί στις ταινίες διασκευασμένα, πράγμα που μόνο θετικό μπορεί να είναι για την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Ομιλίες τώρα, όπως θα γνωρίζετε, στις σειρές Lego δεν υπάρχουν, μόνο... μουγκρητά και επιφωνήματα. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ξεκαρδιστικών σκηνών, αλλά και από την άλλη θα αποτελέσει εμπόδιο στην κατανόηση της ιστορίας από κάποιον που δεν έχει διαβάσει τα βιβλία ή δεν έχει παρακολουθήσει τις ταινίες.

Ό,τι καλύτερο για τις γιορτές!

Συνολικότερα, το Lego Harry Potter Years 5-7 είναι ο κατάλληλος τίτλος για τη συγκεκριμένη εποχή. Η εποχή που όλοι θέλουμε να ξανανιώσουμε παιδιά, με τίτλους σαν τον συγκεκριμένο μπορούμε έστω και για λίγο να το πετύχουμε. Ειδικά εάν μέσα στο σπίτι υπάρχει κάποιο μικρό παιδί, έχουμε κάθε δικαιολογία να κάτσουμε να παίξουμε μαζί του με το πολύ διασκεδαστικό mode συνεργασίας δύο παικτών. Μεγάλη διάρκεια, ξεκαρδιστικό χιούμορ, διασκέδαση, απλότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που απουσιάζουν τη σήμερον ημέρα και το Lego Harry Potter Years 5-7 τα διαθέτει στο μέγιστο βαθμό. Εάν δεν έχετε ασχοληθεί με τη σειρά στο παρελθόν, μπορείτε να ξεκινήσετε με το πανομοιότυπο “Years 1-4” και μετά να πέσετε... με τα μούτρα και στη συνέχειά του.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Απίστευτα διασκεδαστικό
  • Μεγάλη διάρκεια
  • Πανέμορφα γραφικά

Αρνητικά

  • Μερικά προβλήματα με την κάμερα
  • Κουραστικό «κυνήγι» νομισμάτων

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...