Ταυτότητα

Alpha Polaris

Alpha Polaris

Edition: N/A Genre: Adventure, Horror Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Turmoil Games Ημ. Έκδοσης: 24/06/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Just a Game Πλατφόρμες: PC


Ένα ιδιαίτερα... παγερό horror adventure

Ας το παραδεχθούμε. Τα adventures δεν αποτελούν τις ναυαρχίδες του gaming στη σημερινή εποχή. Το "χρηματικό τρόπαιο" και, προφανώς, το παχυλό budget, ανήκει περισσότερο σε παιχνίδια που προσφέρουν έντονη δράση και αυξημένη αδρεναλίνη, είτε αυτά είναι FPS είτε RPGs είτε ποδοσφαιρικά simulators. Παρόλα αυτά, το γένος ζει και αναπνέει, ειδικά στην αγαπητή μας Ευρώπη, κάτω από προσπάθειες μικρών εταιριών να προσφέρουν ποιοτική εξιστόρηση και ατμόσφαιρα, δίχως να απαιτούν από τον παίκτη να ιδρώσει. Σα να μην έφτανε αυτό, υπάρχει ένα κρυφό μα τεράστιο κίνημα από hardcore adventurers, που όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει το είδος με το οποίο μεγάλωσε, αλλά προσπαθεί να του επιστρέψει λίγη από τη χαρά που προσέφερε στο παρελθόν.

Ο λόγος, φυσικά, για τους δεκάδες ανεξάρτητους δημιουργούς, οι οποίοι, κάτω από μεγάλες στερήσεις και με μηδενικά σχεδόν budgets, καταφέρνουν εβδομάδα με την εβδομάδα να κυκλοφορούν διαμάντια υψηλής ποιότητας και ευρηματικότητας. Το Alpha Polaris, λοιπόν, αποτελεί ένα τέτοιο δημιούργημα, καθώς είναι το πνευματικό τέκνο πέντε ατόμων από τη Φινλανδία. Μπορεί όμως να σταθεί όρθιο στη σύγχρονη εποχή;

Ανακαλύπτοντας τον παγωμένο Βορρά – Σενάριο

alpha-polaris-01-thumb.jpgΗ ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρο στον Alpha Polaris, έναν ερευνητικό σταθμό πετρελαϊκής εταιρίας στην παγωμένη Γροιλανδία. Εσείς είστε ο Rune, ένας Νορβηγός φοιτητής, ο οποίος είναι φιλοξενούμενος του σταθμού καθώς κάνει τη διατριβή του επάνω στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη διαμέσου της συμπεριφοράς των πολικών αρκούδων. Όλα ξεκινούν φυσιολογικά, με εσάς να βρίσκετε μια αρκούδα και να της περνάτε ένα κολάρο εντοπισμού, και την ομάδα του σταθμού να συνεχίζει τις μελέτες της. Λίγο αργότερα, μάλιστα, συμβαίνει κάτι που προκαλεί μεγάλη χαρά στην ομάδα, καθώς ο αρχηγός της ερευνητικής ομάδας ανακαλύπτει ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου να κρύβεται μέσα σε μια παγωμένη χαράδρα.

Το περίεργο της υπόθεσης; Ότι κατά την έρευνά του, ανακάλυψε εκεί δύο ανθρώπινα κόκκαλα και ένα παλιό δέρμα γεμάτο παλαιολιθικά σύμβολα. Παρόλη τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, όμως, η ομάδα δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένη να ερευνήσει παραπάνω, καθώς μπορεί να σταματήσει την πιθανότητα εξόρυξης του πετρελαίου. Όλα λοιπόν βαίνουν καλώς και η ζωή συνεχίζεται όπως συνήθως.

alpha-polaris-02-thumb.jpgΤη νύχτα, όμως, τρομερά όνειρα αρχίζουν να ταλανίζουν τους ανθρώπους του σταθμού, όνειρα γεμάτα βία, αίμα και τρόμο. Αμέσως, από εκεί, το παιχνίδι παίρνει μια πολύ πιο σκοτεινή μορφή, με το περιβάλλον να αλλάζει, τους ανθρώπους να αρχίζουν να τα χάνουν και την επαφή σας με τον έξω κόσμο να έχει χαθεί έπειτα από ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα της Aurora Borealis. Τι συμβαίνει στους ανθρώπους στο σταθμό; Τι είναι αυτά τα λείψανα που βρήκατε; Γιατί όλοι δείχνουν να γνωρίζουν κάτι, αλλά σας αγνοούν; Αυτά είναι μόνο λίγα από τα μυστήρια που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του Alpha Polaris και αναμένεται να σας ταλαιπωρήσουν αρκετά.

Το Alpha Polaris γρήγορα εξελίσσεται από απλό adventure περιπέτειας σε ένα ψυχολογικό horror παιχνίδι, με τους χαρακτήρες να χάνουν σιγά σιγά την επαφή με την πραγματικότητα και το άγχος να γραπώνει τον παίκτη από τον λαιμό. Η εξέλιξη του σεναρίου είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική, καθώς η ροή είναι κλιμακούμενη και λεπτό προς λεπτό νιώθετε την αγωνία να ανεβαίνει. Δυστυχώς, όσο καλή και αν είναι η εξέλιξη της ιστορίας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως η διάρκειά του είναι αρκετά μικρή, με το χρονόμετρο να κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στις 5-6 ώρες. Έτσι, μπορεί ο τερματισμός του παιχνιδιού να απαντά στα ερωτήματα, αλλά είναι σίγουρο πως θα μείνετε λίγο στεναχωρημένοι που η ιστορία δεν προχώρησε ακόμα παραπέρα.

A tribute to the past – Gameplay & Γρίφοι

alpha-polaris-03-thumb.jpgΌσον αφορά τον χειρισμό, το παιχνίδι χρησιμοποιεί ένα τυπικό σύστημα point & click τρίτου προσώπου. Μπορείτε να δείτε αντικείμενα, να τα περιεργαστείτε και να τα πάρετε μαζί σας, να μιλήσετε με την ομάδα του Alpha Polaris και να κινηθείτε στις διάφορες περιοχές. Το inventory βρίσκεται σε ένα σακίδιο στην κάτω αριστερά πλευρά της οθόνης και μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δείτε τα αντικείμενα που κουβαλάτε. Για όσους έχουν προβλήματα με το pixel hunting, πατώντας το Spacebar μπορείτε να τονίσετε όλα τα hotspots που έχει η κάθε περιοχή, έτσι ώστε να μη χάσετε κάτι σημαντικό. Αυτό που μας βρήκε ιδιαίτερα σύμφωνους, είναι πως το παιχνίδι δεν σας αφήνει να πάρετε μαζί σας οτιδήποτε δεν είναι καρφωμένο στο έδαφος. Όταν και αν θα έρθει η ώρα, τότε και μόνο θα σας επιτραπεί να τα πάρετε.

Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σταματάει τη λογική "ρακοσυλλέκτη" που έχουν άλλα παιχνίδια και σας αναγκάζει να προσέχετε στα αλήθεια το περιβάλλον σας. Όπως σίγουρα καταλάβατε, οι περισσότεροι γρίφοι του παιχνιδιού είναι inventory based. Αυτό σημαίνει: βρες τα σωστά αντικείμενα, συνδύασέ τα και προχώρα παρακάτω. Αυτό δεν είναι αρνητικό καθώς έτσι δουλεύουν τα περισσότερα παιχνίδια του είδους.

alpha-polaris-04-thumb.jpgΑυτό που είναι κάπως ενοχλητικό, είναι πως επειδή η ροή του παιχνιδιού είναι γραμμική, κινδυνεύετε να νιώσετε πως παίζεται turn based παιχνίδι. Λίγη ιστορία, γρίφος – μάζεμα αντικειμένων – λύση, ιστορία και ούτω καθεξής. Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένοι εκπληκτικά σχεδιασμένοι γρίφοι, οι οποίοι ξεφεύγουν από αυτό το πρότυπο και πραγματικά δείχνουν το μεράκι των δημιουργών. Από τη μία έχουμε γρίφους, στους οποίους πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση και να γράψουμε σε στυλ text adventure την απάντησή μας και από την άλλη έχουμε ορισμένους τόσο μελετημένους, που θα χρειαστείτε Wikipedia και έρευνα στο διαδίκτιο για να τους λύσετε. Μπορεί να τα καταφέρετε και από μόνοι σας, αλλά η έρευνα θα σας δώσει πραγματικό λόγο για να μάθετε πώς δουλεύουν ορισμένα πράγματα.

{PAGE_BREAK}

Snow blindness - Τεχνικός Τομέας

Σκεπτόμενοι πως το παιχνίδι κυκλοφόρησε εν μέσω καλοκαιριού, το χιονισμένο σκηνικό φαινόταν κάπως παραιτέρο για την εποχή. Το Alpha Polaris χρησιμοποιεί τη δωρεάν -αλλά ιδιαίτερα δυνατή- μηχανή γραφικών Wintermute, υπεύθυνη για άλλα γνωστά παιχνίδια όπως το Dark Fall, το Art of Murder και το Lost Crown. Ομολογούμε πως παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που δείχνει η ομάδα της Turmoil Games, το αποτέλεσμα είναι χλιαρότερο από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Για να μην παρεξηγηθούμε, οι περιβάλλοντες χώροι δείχνουν πιστοί στην πραγματικότητα και αρκετά καλά σχεδιασμένοι, ενώ τα πορτραίτα των χαρακτήρων -όταν μιλούν- είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Εκεί που το παιχνίδι αφήνει αρκετά περιθώρια βελτίωσης είναι στα μάλλον άψυχα character models, αλλά και στον πολύ μικρό αριθμό περιοχών που θα επισκεφτείτε. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν θα σας ενοχλήσουν αν αναλογιστείτε τη λογική του παιχνιδιού. Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό θρίλερ σε έναν ερευνητικό σταθμό. Είναι απόλυτα λογικό, λοιπόν, οι περιοχές να είναι λίγες και με μικρή ποικιλία. Και βλέποντάς τα κάτω από αυτή τη ματιά, πιθανότατα να βοηθούν στην αποδοση της ατμόσφαιρας παρά να αφαιρούν πόντους από την εμπειρία.

alpha-polaris-05-thumb.jpgΣε αυτό φυσικά βοηθάει και η ηχητική επένδυση του τίτλου. Η μουσική ξεκινάει χαρούμενη και ευχάριστη, αλλά όσο προχωράει η ιστορία, αποπνέει μια ολοένα και πιο σκοτεινή αίσθηση σε σημείο που θα αρχίσει να σηκώνεται η τρίχα σας. Ακόμα και τα ηχητικά εφέ λειτουργούν με παρόμοια λογική, μιας και όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό, τα εφέ αλλάζουν και θυμίζουν τον παγερό αέρα της Γροιλανδίας. Όσον αφορά το voice acting τώρα, μπορούμε να πούμε πως είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες και διαφορετικοί από τα συνηθισμένα, ενώ οι ηθοποιοί που χάρισαν τις φωνές τους καταφέρνουν να αποδώσουν αυτή τη διαφορετικότητα.

Ποιο ταξιδιωτικό γραφείο έχει προγράμματα για Γροιλανδία;

Έχοντας μόλις τελειώσει το Alpha Polaris για δεύτερη φορά, πρέπει να ομολογήσουμε πως το συναίσθημα «παγωμάρας» που αποπνέει το παιχνίδι της Turmoil δεν μας έχει εγκαταλείψει ακόμα. Αποτελώντας δημιούργημα μιας πολύ μικρής ομάδας, είναι σίγουρα ένας φόρος τιμής για τον gaming τρόμο.

Χτίζοντας την ιστορία του πονηματός της σιγά σιγά και επενδύοντας στη σύνδεση του παίκτη με τους χαρακτήρες, η Turmoil Games εισέρχεται στο χώρο των adventures δυναμικά. Ναι, έχει τα μειονεκτήματά του και -ανάλογα με τον παίκτη- αυτά μπορεί να ξενίσουν ή να ικανοποιήσουν. Αλλά το γενικότερο σύνολο είναι ιδιαίτερα καλό και με την τιμή του να είναι πλέον στα 9.61 ευρώ (κυκλοφορεί μόνο ως ψηφιακό download), αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεδώσετε στα επερχόμενα κρύα του χειμώνα.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Επεξεργαστής Intel P4 ή AMD Athlon 64
Μνήμη συστήματος 1GB
Κάρτα γραφικών με υποστήριξη DirectX 9
Ανάλυση 1280x800
700MB σκληρού δίσκου

Θετικά

 • Υπέροχη ροή σεναρίου
 • Ορισμένοι εξαιρετικοί γρίφοι
 • Υπέροχη και συχνά ανατριχιαστική μουσική επένδυση
 • Κλειστοφοβική και τρομακτική ατμόσφαιρα…

Αρνητικά

 • …που περιορίζει όμως το παιχνίδι σε λίγες, σχετικά άδειες περιοχές και γραμμικούς γρίφους
 • Μόνο 5-6 ώρες διάρκεια
 • Ο οπτικός τομέας θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερος

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν

 • Υπάρχει και demo για όποιον ενδιαφέρεται εδώ:
  http://tinyurl.com/cydwoeo
  Το είχα δοκιμάσει και μου είχε φανεί ενδιαφέρον για μικρή, ανεξάρτητη παραγωγή. Aλλά η μικρή του διάρκεια σε συνδυασμό με την τότε υψηλή τιμή με έκαναν να το προσπεράσω. Στα €10 όμως που είναι τώρα, κάτι γίνεται. :)

 • Πολυ καλο φαινεται το συγκεκριμενο. Μονο και μονο για την ατμοσφαιρα του αλλα και την χαμηλη τιμη οπου ειναι αξιζει να αγοραστει. Παντως γιατι να μην ειναι στο steam; Βαριεμαι να τρεχω στην τραπεζα να βαλω 10 ευρω για να το παρω.... meh....

 • Από το βίντρο πρόαςξα ότι όταν μιλάνε οι χαρακτήρες εμφανίζονται στην οθόνη και πιάνουν μεγάλο μέρος της οθόνης του παιχνιδιού. Αυτό εμένα δεν μου πολύ αρέσει καθώς -προσωπική γνωμη πάντα- νιυ θυμίζεο γιαπωνέζικα καρτούν ή anime που σε κάθε ομιλία πρέπει ντε και καλά να βλέπουμε αυτόν που μιλάει φάτσα-κάρτα χάνοντας την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού εκείνη την στιγμή. Παρόλαυτα επειδή φαίνεται ατμοσφαιρικό, παρά το παραπάνω μειονέκτημα θα δοκιμάσω το demo του και ανάλογα θα κρίνω για το αν θα το πάρω.

 • Φαινεται καλο παιχνιδι και με αυτη τη τιμη μαλλον θα το τσιμπησω.
  Η διαρκεια του με προβληματιζει λιγο για το ποσο περιπλεκεται η πλοκη του αλλα κατα τα αλλα ειναι ωραιο παιχνιδι

 • Για να κατεβασω το demo να δουμε τι παιζει, αν μου αρεσει ,το τσιμπαω

 • 30 Δεκέμβρη ανεβάσατε review? Λευτεριά στους συντάκτες! Όλοι στις 3 Ιανουαρίου στην συναυλία διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του admin-βασανιστή Γιώργου Καλλίφα....

 • Είδες κατάσταση Δημήτρη? Για να απολαύσουν τα αρθράκια τους τα παιδάκια, ο Santa Kalifas έχει τα συντακτοξωτικάκια του να εργάζονται 24/7.
  Αλλά το κάνουμε με κέφι και χαρά, τραγουδόντας δυνατά το theme of laura :P

 • Το κατεβασα και εμεινα με τη χαρα... Δεν παιζει λογω του οτι δεν υποστηριζει η οθονη μου τετοια αναλυση αλλα μικροτερη. (Ειναι δεκαετιας) Κριμα.