Ταυτότητα

Disney Universe

Disney Universe

Edition: N/A Genre: Action, Platformer Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Eurocom Ημ. Έκδοσης: 28/10/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Disney Interactive Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PlayStation 3, PC


Αποκλειστικά για παιδιά

Το Disney Universe είναι ένα παιχνίδι που προορίζεται ειδικά για παιδιά κάτω των 7-8 ετών. Θυμίζει αρκετά τα γνωστά παιχνίδια Lego, όμως είναι αρκετά πιο απλοϊκό και χρησιμοποιεί θέματα από γνωστές σειρές και κινούμενα σχέδια της Disney. Υπάρχουν συνολικά έξι διαθέσιμοι κόσμοι για να διαλέξει κανείς, με θέματα από τους Πειρατές της Καραϊβικής, την Αλίκη, το Lion King, το Monsters inc, τον Aladdin και Wall-E. Κάθε κόσμος διαθέτει από τρία επίπεδα, τα οποία προσφέρουν γραμμική side-scrolling δράση με το στοιχείο της ελευθερίας να είναι περιορισμένο, ωστόσο είναι δημιουργημένα με μεγάλη λεπτομέρεια και είναι φωτεινά και πολύχρωμα.

Disney_Universe_screen_01.jpg

Η δράση είναι αρκετά απλοϊκή, με μόλις τρία κουμπιά να χρησιμοποιούνται: Ένα για το άλμα, ένα για την βασική melee επίθεση και ένα για τη χρήση αντικειμένων. Κάθε επίπεδο έχει αρκετά αντικείμενα που μπορούν να καταστραφούν, όπως βαρέλια ή κουτιά, ενώ η χρήση της melee επίθεσης σε εχθρούς και αντικείμενα γεμίζει την οθόνη με έντονα εφέ, που θυμίζουν κάτι από τα παιχνίδια Kingdom Hearts και σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά. Η μάχη με τα εχθρικά bots είναι κάπως τυχαία, με τον παίκτη να πατάει συνεχώς τη melee επίθεση χωρίς να είναι σε θέση πολλές φορές να καταλάβει τι συμβαίνει πίσω από τα πολύχρωμα εφέ που πετάγονται από παντού.

Disney_Universe_screen_04.jpg

Ακριβώς λόγω της τυχαίας φύσης του hack-n-slash μέρους, είναι αρκετά εύκολο να χάσει κανείς (και ορισμένες φορές και άδικο), όμως ευτυχώς το respawn σύστημα είναι από τα πιο φιλικά για τα παιδιά, αφού με το που χάσουμε, μας ξαναρχίζει στο ίδιο σημείο, άμεσα και χωρίς κάποια ποινή. Αυτό που αρέσει στα βιντεοπαιχνίδια στα παιδιά, είναι να μαθαίνουν μέσα από τη δοκιμή και την αποτυχία και το Disney Universe, με το φιλικό respawn σύστημα, το καταφέρνει αυτό. Εκτός από το hack-n-slash που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των επιπέδων, οι παίκτες θα κληθούν να λύσουν και ορισμένους απλούς γρίφους προκειμένου να προχωρήσουν. Αυτοί περιλαμβάνουν συνήθως τη μετακίνηση κάποιου κανονιού, τη χρήση μοχλών ή την τοποθέτηση ειδικών αντικειμένων σε διάφορα σημεία.

Disney_Universe_screen_03.jpg

Οι γρίφοι δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο και σίγουρα περιέχουν λιγότερη εξυπνάδα και δημιουργικότητα από τίτλους της Nintendo, ενώ θα λέγαμε ότι το μοτίβο που αναφέραμε επαναλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε κόσμο. Παρόλα αυτά, δεν θα είχε νόημα αν ήταν δυσκολότεροι και πιστεύουμε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι ιδανικός για το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

{PAGE_BREAK}

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και αυτό του τετραπλού co-op. Όπως και στα Lego ή στα LittleBigPlanet παιχνίδια, έτσι και εδώ όλοι οι παίκτες συμμετέχουν την ίδια στιγμή στην ίδια οθόνη. Ορισμένοι γρίφοι μπορούν να ολοκληρωθούν γρηγορότερα στο co-op και η εύκολη δράση με τα τρία μόλις κουμπιά κάνει τον τίτλο αρκετά προσιτό ώστε να συμμετάσχει στο παιχνίδι και ένας γονιός, ακόμα και αν δεν έχει εμπειρία. Τα μόνα προβλήματα που παρατηρούμε στο co-op μέρος, είναι η γωνία της κάμερας, η οποία αποτυγχάνει πολλές φορές να ακολουθήσει όλους τους χαρακτήρες στην οθόνη, ενώ και ο χαμός από εφέ και από χρώματα που δημιουργείται από τους 4 παίκτες, κάνουν δύσκολη πολλές φορές την παρακολούθηση της δράσης.

Disney_Universe_screen_06.jpg

Οι ίδιοι οι χαρακτήρες των παικτών θυμίζουν αρκετά αυτούς από το Little Big Planet, με μεγάλα κεφάλια και χιουμοριστικά animation. Οι χαρακτήρες φορούν κοστούμια από γνωστούς ήρωες της Disney, όπως του Donald Duck, του Pumbaa, του Mickey Mouse ή της Jasmine από το Aladdin, ενώ υπάρχουν συνολικά 45 από αυτά για να ξεκλειδώσουν τα παιδιά. Όλοι οι χαρακτήρες μπορούν να αναβαθμίσουν τη melee επίθεσή τους (με πολύ απλοϊκό τρόπο βέβαια), βρίσκοντας διάφορα power-ups κατά τη διάρκεια της δράσης. Κάθε κόσμος στο παιχνίδι έχει και το δικό του μουσικό θέμα, από τη χαρακτηριστική μουσική των Πειρατών της Καραϊβικής, μέχρι του Aladdin και του Lion King. Όλα τα γνωστά θέματα έχουν αναδημιουργηθεί με αρκετά πιο groovy ρυθμό, ολοκληρώνοντας την όλη παιδική ατμόσφαιρα που πρέπει να έχει ένας τέτοιος τίτλος.

Σε αντίθεση με τα παιχνίδια Lego ή τα LittleBigPlanet, το Disney Universe δεν απευθύνεται σε μεγάλους, αφού είναι αρκετά εύκολο και επαναλαμβανόμενο. Θα αρέσει σίγουρα σε μικρά παιδιά κάτω των 7 ετών, λόγω των πολλών του χρωμάτων, του εύκολου hack-n-slash μέρους και του απλού και χωρίς ποινές respawn συστήματος. Οι γρίφοι είναι κατανοητοί και, ακόμα και αν κάποιος χαθεί, υπάρχει πάντα ένα μεγάλο βέλος που θα του υπενθυμίσει το τι πρέπει να κάνει. Το τετραπλό co-op είναι η καλύτερη προσθήκη στον τίτλο, αν και θα μπορούσε να υπήρχε και ένα απλό drop-in drop-out σύστημα σε αυτό, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κανείς quit ένα επίπεδο για να μπει ο επιπλέον παίκτης. Είναι πολλές φορές δύσκολο να βρει κανείς παιχνίδια που να είναι φιλικά για πολύ μικρά παιδιά αυτές τις μέρες (εκτός αν έχει Kinect ή Move), όμως το Disney Universe είναι ιδανικό και ασφαλές, και σίγουρα προσφέρει καλύτερη ψυχαγωγία από μια κούκλα Gormity.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

  • Όμορφα δημιουργημένοι κόσμοι από γνωστά θέματα της Disney
  • Απλοί γρίφοι και φιλικό respawn σύστημα για παιδιά
  • Υποστηρίζει τετραπλό co-op

Αρνητικά

  • Τα πολλά εφέ (στο hack-n-slash) κάνουν πολλές φορές δύσκολη την παρακολούθηση της δράσης
  • Η κάμερα δεν ακολουθεί πάντα σωστά τους χαρακτήρες
  • Θα μπορούσε να είχε drop-in drop-out στο co-op

Βαθμολογία

Συμμετεχουν