O "πραγματικός κύριος" διαπρέπει ξανά

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς Professort Layton είχε γίνει εύκολα κατανοητό ότι η αγαπημένη Level-5, μια από τις σημαντικότερες δημιουργούς εξ Άπω Ανατολής την τελευταία δεκαετία, είχε στα χέρια της κάτι σπουδαίο. Και τέσσερα παιχνίδια μετά, όλα σχεδιασμένα αποκλειστικά για το Nintendo DS, δεν υπάρχει κάτι που να καταρρίπτει εκείνη την αρχική εντύπωση που είχαμε αποκομίσει δοκιμάζοντας το Curious Village. Λίγο πριν ανοίξει τα φτερά της για το 3DS, λοιπόν, η Level-5 προσφέρει στους κατόχους του παλιότερου φορητού της Nintendo το τέταρτο -και σίγουρα τελευταίο για το εν λόγω σύστημα- επεισόδιο της σειράς Professor Layton.

Με βαθιές επιρροές από το έργο του Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes), αλλά με μια πιο ανάλαφρη και σαφώς ιαπωνική πινελιά, και με τη βοήθεια του καθηγητή Akira Tago στο “τιμόνι” των πανέξυπνων γρίφων, η Level-5 προσφέρει ένα ακόμα εξαιρετικό κεφάλαιο στο έπος του Layton και της παρέας του, παρόλο που μετά από τέσσερα παιχνίδια είναι σαφές ότι μια ανανέωση είναι επιβεβλημένη.

Ταξίδι στο παρελθόν – Το σενάριο

Layton_Spectre-10-thumb.jpgΓια το τέταρτο επεισόδιο της σειράς, οι δημιουργοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στο παρελθόν, ώστε να αποκαλύψουν στο κοινό τις ρίζες του καθηγητή Layton, το πώς γνωρίστηκε με τον αχώριστο βοηθό του, Luke, και το πώς ξεκίνησαν όλα. Και αυτή η πρώτη περιπέτεια του διδύμου -που, όμως, αυτή τη φορά συνοδεύεται και από μια θηλυκή παρουσία- είναι ίσως η πιο “σκοτεινή” και επικίνδυνη που έχει βιώσει. Το Professor Layton and the Spectre's Call (ή, αν θέλετε, The Last Specter, όπως το παιχνίδι είναι γνωστό σε Ιαπωνία και Αμερική) ξεκινά με τον καθηγητή να δέχεται ένα γράμμα από έναν παλιό φίλο του, ο οποίος τον καλεί να επισκεφθεί το απομονωμένο χωριό όπου εκτελεί καθήκοντα δημάρχου.

Ο καθηγητής πείθεται να ταξιδέψει παρέα με τη βοηθό του, Emmy, στο Misthallery, το οποίο υποτίθεται ότι τα βράδια δέχεται βάναυσες επιθέσεις από ένα μυστηριώδες, σκοτεινό και γιγάντιο πνεύμα. Το τι ακριβώς συμβαίνει στο πανέμορφο και γραφικό αυτό χωριό από εκεί και πέρα, θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας, όχι απλά εξερευνώντας το περιβάλλον, αλλά μιλώντας με τους κατοίκους του και λύνοντας γρίφους, πολλούς γρίφους...

“Ένας κύριος δεν αφήνει γρίφο άλυτο” – Gameplay

Layton_Spectre-09-thumb.jpgΤα παιχνίδια του franchise Professor Layton έχουν σημειώσει επιτυχία, μεταξύ άλλων λόγων, διότι στην ουσία αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους. Συνδυάζοντας με πολύ καλό τρόπο κινηματογραφική αφήγηση, περιήγηση τύπου “adventure/ point and click” και επίλυση εμπνευσμένων γρίφων που απαιτούν οξυδέρκεια, όλα ανεξαιρέτως τα επεισόδια κατάφεραν να μαγνητίσουν το κοινό και να προσφέρουν κάτι εντελώς ξεχωριστό -ειδικά για φορητό σύστημα. Καμία απολύτως διαφορά (και εδώ το κοινό είναι που θα αποφασίσει αν αυτό είναι καλό ή όχι) δεν υπάρχει, λοιπόν, στην τέταρτη περιπέτεια του καθηγητή. Πρακτικά, το παιχνίδι αφηγείται την ιστορία μέσα από τις κινηματογραφικές σκηνές και την επικοινωνία του παίκτη με διάφορα πρόσωπα, αφού τις περισσότερες φορές οι γρίφοι υπάρχουν... απλά για να υπάρχουν και να προσδώσουν στο παιχνίδι το gameplay που έχει χαρακτηρίσει το franchise.

Εδώ εντοπίζεται το ίσως σημαντικότερο μειονέκτημα του Spectre's Call, δηλαδή, η -σε κάποιες περιπτώσεις- ανούσια και χωρίς κανένα -σεναριακό- νόημα προσθήκη γρίφων, που και άσχετοι με την ιστορία είναι και διακόπτουν άτσαλα τη ροή αυτής. Ίσως μια στροφή προς πιο adventure μονοπάτια -σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του gameplay- και η καλύτερη ενσωμάτωση των γρίφων στο σενάριο αυτό καθ' αυτό, να είναι κάτι που θα βοηθήσει το επόμενο επεισόδιο της σειράς (που, όπως προαναφέραμε, έρχεται στο 3DS).

Layton_Spectre-11-thumb.jpgΔική μας εκτίμηση είναι ότι αυτή τη φορά οι σχεδιαστές της Level-5 δείχνουν να έχουν στερέψει από ιδέες στον τρόπο που ενσωματώνουν τους γρίφους, με αποτέλεσμα αυτοί να μοιάζουν “ξένοι”. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για το σύνολο του τίτλου, ούτε καν για το μεγαλύτερο μέρος του, αφού υπάρχουν στιγμές όπου το αποτέλεσμα είναι λαμπρό. Ειδικά σε ό,τι αφορά το έργο του καθηγητή Akira Tago και των γρίφων του ως αυτόνομες “οντότητες”, πραγματικά μείναμε άναυδοι. Η δυσκολία τους είναι κλιμακούμενη και δεν ρίχνει “χαστούκια” στο νέο παίκτη προς τη σειρά, οι ιδέες και ο σχεδιασμός τους είναι κορυφαίου επιπέδου και η ποικιλία τους μεγαλύτερη από ποτέ.

Πραγματικά δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τι συναντήσαμε κατά τη διάρκεια του τίτλου. Οι γρίφοι κρύβονται σε κάθε γωνιά και περιλαμβάνουν από απλές υλοποιήσεις του τύπου “πέρνα τις γάτες τους σκύλους και τα κοτοπουλάκια από τη μια όχθη στην άλλη χωρίς να φάει το ένα πλάσμα το άλλο” μέχρι ασκήσεις εξωπραγματικής παρατηρητικότητας, όπου ακόμα και η ώρα της ημέρας και ο τρόπος που πέφτουν οι σκιές από τα αντικείμενα έχουν σημασία στην επίλυσή τους.

Layton_Spectre-12-thumb.jpgΦυσικά, όλοι οι γρίφοι λύνονται στην κάτω οθόνη χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες αφής και τη γραφίδα του DS, ενώ στην επάνω οθόνη δίνονται πληροφορίες για το εκάστοτε προβλημα. Εκτός των προαναφερθέντων, επιστρέφουν τα Picarats που κερδίζουμε μετά τη λύση κάθε γρίφου, ενώ τα hint coins, που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις, ευτυχώς είναι άφθονα. Από εκεί και έπειτα έχουμε τρία νέα mini-games, που ξεκλειδώνονται στην πορεία και που με τη σειρά τους ξεκλειδώνουν νέους γρίφους. Αυτά τα mini-games είναι τα Toy Train, Fish και Puppet Theater, τα οποία βρίσκονται εντός του Trunk.

{PAGE_BREAK}

Και παρόλο που τα τρία προαναφερθέντα mini-games  -σε συνδυασμό με το κυρίως παιχνίδι- είναι σε θέση να προσφέρουν πολλές ώρες απολαυστικού gaming, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την απαράδεκτη στάση της Nintendo να “κόψει” από την ευρωπαϊκή έκδοση του Professor Layton and the Spectre's Call ένα “παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι”, έναν κλώνο του Animal Crossing που προσφέρει δεκάδες ώρες ιαπωνικού RPG gaming. Ο λόγος για το London Life, ένα παιχνίδι στο οποίο αποκτούμε πρόσβαση από το κεντρικό μενού του τίτλου και όχι μέσα από την περιπέτεια και που θέτει τον παίκτη σε ένα μικρό, εικονικό Λονδίνο. Εκεί θα κληθεί να δημιουργήσει ένα χαρακτήρα και θα συναντήσει πρόσωπα από όλα τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς, με τα οποία θα αλληλεπιδρά, θα εκτελεί εργασίες, θα αγοράζει κατοικίες και, γενικά, θα απολαμβάνει gameplay τύπου Animal Crossing.

Εμείς για τις ανάγκες του review λάβαμε την αμερικάνικη έκδοση του τίτλου, δοκιμάσαμε για ώρες αυτό το παιχνίδι και το βρήκαμε εθιστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το γιατί η Nintendo Ευρώπης αποφάσισε να το αφαιρέσει από την ευρωπαϊκή έκδοση, είναι απορίας άξιο.

Όμορφο σαν ζωγραφιά – Τεχνικά

Αν και δεν εντοπίσαμε καμία ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τα τρία προηγούμενα παιχνίδια, το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του καθηγητή Layton και της παρέας του είναι σίγουρα πανέμορφο. Από τις επιπέδου anime ταινίας κινηματογραφικές σκηνές, μέχρι τους σουρεαλιστικά σχεδιασμένους χαρακτήρες, τα γραφικά σοκάκια του Misthallery, τους σωστά εκφωνημένους διαλόγους και τη γλυκιά μουσική επένδυση, το Spectre's Call “φωνάζει” προσοχή, μεράκι και ποιότητα. Η εμπειρία της δημιουργού είναι πια τέτοια, που δεν περιμέναμε τίποτα κατώτερο από αυτό το πανέμορφο σύνολο που απολαύσαμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας.

Για μια ακόμα φορά η Level-5 προσφέρει ένα υπέροχο παιχνίδι, με εγγυημένη διασκέδαση και ακόμα πιο εγγυημένο... ακόνισμα του μυαλού. Παρόλο που το Spectre's Call -συνολικά- είναι ελαφρώς κατώτερο των προηγούμενων επεισοδίων (και αυτό κυρίως λόγω της κακής ενσωμάτωσης των γρίφων στο σενάριο και του gameplay που απαιτεί “φρεσκάρισμα”) δεν παύει να αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση που δεν πρέπει να χάσουν οι φίλοι του καθηγητή.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

 • Ίσως οι καλύτερα κλιμακούμενοι και πιο ποικίλοι γρίφοι της σειράς μέχρι σήμερα
 • Πανέμορφα γραφικά, μουσική και κινηματογραφικές σκηνές
 • Καλογραμμένο σενάριο...

Αρνητικά

 • ... αν και πολλοί γρίφοι “παλεύουν” για να βασιστούν επάνω του και να το δικαιολογήσουν
 • Η συνταγή δείχνει να έχει πλέον παλιώσει και χρειάζεται μια σχετική ανανέωση
 • Απαράδεκτη η απουσία του London Life “mini” RPG από την ευρωπαϊκή έκδοση του τίτλου

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (22 σχόλια)
 • jimugias jimugias 10 Ιανουαρίου 2012  | 21:09

  Eνταξει αγιε μου Βασιλη:P
  Απλα δεν θυμαμαι να ειπα κατι "απαγορευμενο".

 • kostas1983 kostas1983 10 Ιανουαρίου 2012  | 20:23

  αγορασα τα τρια πρωτα θα αγορασω λειαν συντομως και το τεταρτο. Απιστευτη σειρα, ξεχειλιζει απο ποιοτητα...

 • Sky333 Sky333 10 Ιανουαρίου 2012  | 12:15

  τσκ τσκ τσκ, γιαυτό έχει καταστραφεί το σύγχρονο gaming, γιατί κάποιοι προσπερνάνε την ιστορια! :P

 • lovesfool lovesfool 10 Ιανουαρίου 2012  | 11:47

  Εγώ έχω το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα με τον Sky333. Ειδικά στην αρχή κουράστηκα που έπρεπε να προσπεράσω την ιστορία για να φτάσω στους γρίφους.

  Πάντως, θα συμφωνήσω με τον reviewer. Οι γρίφοι, αν και τους βρίσκω πιο έξυπνους και σε πιο σωστό επίπεδο δυσκολίας από άλλους τίτλους της σειράς, είναι όντως τελείως άσχετοι με την ιστορία.

 • roronoa roronoa 10 Ιανουαρίου 2012  | 00:00

  Πολυ καλο και αυτο αν και μου φανηκε λιγο χειροτερο απο τα προηγουμενα(αλλα φοβερο).Ελπιζω στο 3DS να ανανεωθεί αρκετα.

 • Sky333 Sky333 09 Ιανουαρίου 2012  | 23:30

  μου αρέσει η σειρά αλλά έχω μπουχτίσει λιγάκι, κάθε βήμα 1-3 puzzles με το ζόρι. δεν αφήνει την ιστορία να αναπτυχθεί λίγο πιο ομαλά. καλύτερα τα μισά puzzles παρά έτσι.

 • NikeFerrari NikeFerrari 09 Ιανουαρίου 2012  | 22:02

  Ζήτω ο προφέσορας! Δεν χάνεται.

 • gfreeman gfreeman 09 Ιανουαρίου 2012  | 21:57

  Για να μη χάνονται τα σχόλια, να τα προσέχετε παιδιά μου καλά!

 • jimugias jimugias 09 Ιανουαρίου 2012  | 21:40

  Ειχα αφησει ενα σχολιακι,αλλα "χαθηκε".Πιπερι στο στομα!

 • KTI_23 KTI_23 09 Ιανουαρίου 2012  | 21:34

  εχω διαβασει τοσα πολλα για αυτη τη σειρα και μου ακουγεται πολυ καλο παιχνιδι..αλλα ακομη δεν εχω κανει τον κοπο να αγορασω ενα layton..αντε να δουμε πως θα ειναι και το επομενο στο 3DS...ελπιζω να εχουν αρκετες νεες ιδεες..

 • BraVeHeart BraVeHeart 09 Ιανουαρίου 2012  | 21:19

  Μία από τις καλύτερες σειρές του DS (προσωπικά η αγαπημένη μου). Εννοείται πως θα αγοραστεί άμεσα.

 • link_77 link_77 09 Ιανουαρίου 2012  | 20:30

  Πολυ καλο παιχνιδι αν και αναμενομενο αφου η Level-5 μας εχει κακομαθει...Συμφωνω στα περισσοτερα με τον κυριο Καλλιφα αν και πιστευω πως η προσθηκη του London life(σε ολες τις εκδοσεις πλην της ευρωπαϊκης) ειναι ενα βημα ανανεωσης για το franchise.Αυτο ομως σιγουρα δεν αλλαζει την αρνητικη μου γνωμη περι της αφαιρεσης του mode απο την ευρωπαϊκη εκδοση

 • Dimpap28 Dimpap28 09 Ιανουαρίου 2012  | 20:01

  Ήθελα να το παίξω αφού τελειώσω και τα τρία προηγούμενα (άφησα το πρώτο για το τέλος), αλλά θα πρέπει να τελειώσω με την εξεταστική πρώτα και μετά, γιατί θα φάω χοντρό κόλλημα όπως πάντα...!

 • Vamp Vamp 09 Ιανουαρίου 2012  | 18:49

  Λατρης των γριφων,λατρης του προφεσορα.Οντος bahamut δεν το χορταινεις με τιποτα οσα επεισοδια και να βγαλει η σειρα.

 • bahamut zero bahamut zero 09 Ιανουαρίου 2012  | 18:09

  παιχνιδαρα!!! δεν το χορταινεις με τιποτα!

 • G13 Nick G13 Nick 09 Ιανουαρίου 2012  | 15:52

  iOS version please !

 • DarthAltair DarthAltair 09 Ιανουαρίου 2012  | 15:07

  Άρα πάω για αμερικάνικη έκδοση.

 • lovesfool lovesfool 09 Ιανουαρίου 2012  | 13:59

  Πάντως εμένα με μπούκωσε λίγο. Το έχω σταματήσει κάπου στα μισά. Δεν το βαρέθηκα, αλλά ξεκίνησα να παίζω άλλα και αυτό πήγε λίγο πιο πίσω.

  Τα έχω όλα και μέχρι στιγμής αυτό δείχνει να είναι το καλύτερο της σειράς, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μία ανανέωση στη φόρμουλα.

  Τουλάχιστον οι γρίφοι εξακολουθούν να είναι πάντα ενδιαφέροντες.

 • BeardSkull BeardSkull 09 Ιανουαρίου 2012  | 13:57

  Φίλτατε Sinestro, γιατί να μην πάρεις 3ds που έχει backwards comp για τα παιχνίδια του ds, ενώ αν δεν κάνω λάθος μέσα στο 12 αναμένεται και παιχνίδι της σειράς για το 3ds, το οποίο ήταν στο Ιαπωνικό launch...
  Πολύ ωραίο το κείμενο κύριε Καλλίφα για ένα πολύ ωραίο παιχνίδι..
  Απλώς ένα ερώτημα και ει δυνατόν θα ήθελα και μια απάντηση από την συντακτική ομάδα...
  Μα τι γίνεται τέλος πάντως με το localization της Νιντέντο..γιατί τέτοιες τραγικές αποφάσεις που ζημιώνουν τους gamer...δηλαδή ποιος ο λόγος να αφαιρέσουν το London Life..τόσες γραμμές κειμένου έχει που ήταν δύσκολο να μεταφραστεί στις γλώσσες πέρα των αγγλικών??Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ερωτηθεί, έστω και για μια άποψη βρε αδερφέ, η επίσημη αντιπροσωπεία, χωρίς να την επιρρίπτω ευθύνες--δεν είναι στα χέρια της η απόφαση.
  Από την άλλη, σκέφτομαι: δεν λες πάλι καλά που παίξαμε το Xenoblade και θα δούμε και τα Last Story και Pandoras Tower"??:P

 • alien-thing alien-thing 09 Ιανουαρίου 2012  | 13:44

  To πρωτο που παιρνω αν και εχω δει λιγο τα προηγουμενα γιατι ο αδερφος ειναι fan του καθηγητη! Ας δοκιμασω λοιπον!

 • SINESTRO SINESTRO 09 Ιανουαρίου 2012  | 13:38

  Σκέφτομαι σοβαρά εδώ και καιρό να αγοράσω DS μόνο και μόνο γι'αυτή την σειρά.

 • babinio13 babinio13 09 Ιανουαρίου 2012  | 13:26

  Ρε σείς ο Καλλίφας...Πρέπει κάποια στιγμή να δώσω μια ευκαιρία στον τίτλο.