Ταυτότητα

Star Wars: The Old Republic

Star Wars: The Old Republic

Edition: N/A Genre: MMORPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: BioWare Ημ. Έκδοσης: 15/12/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: PC


Περιεχόμενα

Ένα ιδιαίτερο review για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι.


The Force will be with you. Always.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν στην Ε3 2008 ακούστηκε για πρώτη φορά ένα Old Republic MMO, ένα κομμάτι της ψυχής σας έκλαψε με μαύρο δάκρυ. Μα να μην κυκλοφορούν ένα KOTOR 3, sequel σε μια εκπληκτική σειρά RPG και με μεγάλο φανατικό κοινό; Διαδηλώσεις στις πλατείες, απεργίες πείνας, αναρχία, φωτιές και πανικός. Υπερβάλουμε λιγάκι αλλά αν ο ψηφιακός κόσμος των fora ήταν αληθινός, μάλλον τα παραπάνω θα ήταν λίγα για να περιγράψουμε την καταστροφολογία που είχε αγκαλιάσει σύσσωμους τους Star Wars fans. Μέχρι την επόμενη E3 βέβαια, που έσκασε εκείνο το σοκαριστικό βίντεο με μια στρατιά από Sith να εισέρχονται μέσα στον Jedi Temple του Coruscant και να καταστρέφουν τα πάντα. Ξάφνου, το hype-meter χτύπησε κόκκινο και το σάλιο άρχισε να στάζει από τα ανοιχτά σαγόνια του κοσμάκη.

Οι πληροφορίες έρχονταν σιγά μα τακτικά, η λογική και αισθητική του παιχνιδιού εμφανίστηκε, τα trailers έπεφταν βροχή και η ώρα πλησίαζε. 10 Δεκεμβρίου 2011 ήταν η στιγμή που χτύπησε το γκονγκ της ερήμου και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έτρεξαν για να δοκιμάσουν το νέο πόνημα της Bioware. Οι servers αγκομάχησαν μα άντεξαν, τα queues ήταν μεγάλα μα έστρωσαν και σιγά σιγά ήρθε μια ομαλότητα σε αυτόν τον παλαιό γαλαξία που είναι μακριά, μακριά από εμάς.

Lore / Ιστορία 
pic27-thumb.jpgΗ ιστορία του παιχνιδιού, μας τοποθετεί χρονικά κοντά στα 300 χρόνια μετά τα γεγονότα των KOTOR 1-2. Ενώ η Republic βρισκόταν σε μία κατάσταση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας, εμφανίστηκε ξαφνικά σαν από το πουθενά μια τεράστια εχθρική αρμάδα. Βλέπετε, ο αυτοκράτορας των Sith αποφάσισε αυτή την φορά να προχωρήσει πολύ προσεκτικά, και έτσι για πάρα πολλά χρόνια έχτιζε τις δυνάμεις του στα πιο κρυφά και απομακρυσμένα σημεία του Outer Rim. Η Republic αρχικά στάθηκε ανήμπορη να αντιδράσει, δίνοντας την ευκαιρία στους Sith να καταλάβουν τεράστιες εκτάσεις και να μεγαλώσουν την κυριαρχία τους.

Οι Jedi, όμως, κατάφεραν να οργανώσουν τις δυνάμεις τους, και με τη Δύναμη στο πλευρό τους, άρχισαν να γυρίζουν τη ροή του πολέμου. Όταν λοιπόν οι Sith ζήτησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης, απανταχού διπλωμάτες έσπευσαν στον Alderan για να βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Δυστυχώς, αυτή η πρόσκληση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από αντιπερισπασμό, καθώς έδωσε στους Sith την ευκαιρία να επιτεθούν στην πρωτεύουσα της Republic και να τους αναγκάσουν να συνθηκολογήσουν κάτω από ιδιαίτερα άσχημους όρους.

pic28-thumb.jpgΤα χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την αποφράδα μέρα και οι γραμμές που χώριζαν τις δύο πλευρές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιο έντονες από ποτέ. Η στιγμή που ο πόλεμος θα ξεκινήσει ξανά είναι πολύ κοντά και οι δυο πλευρές καλούν τους ήρωές τους στα πόστα τους, να πολεμήσουν για το καλό ή το κακό, για την ελευθερία ή τη σκλαβιά, για τα ιδανικά ή την απληστία. Εδώ θα σταθούμε λιγάκι και θα σας μιλήσουμε για το απύθμενο βάθος του SWTOR. Ναι, καλά διαβάσατε, απύθμενο. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πόσο πολύ υλικό υπάρχει μέσα στο παιχνίδι που είναι δανεισμένο από τον κόσμο των Star Wars.

Μπορείτε να μάθετε για την ανακάλυψη της Force, τον πρώτο force war, τη δημιουργία του Jedi Order και της Republic, την άνοδο των Sith και χιλιάδες άλλα γεγονότα. Ποιοι είναι οι Sith; Γιατί έγινε το σχίσμα στη Force; Από πού προέρχονται τόσοι και τόσοι λαοί; Αν δε έχετε διαβάσει κάποιο από τα δεκάδες comics ή βιβλία που είναι βασισμένα στα πρώτα χρόνια της Republic, να είστε σίγουροι πως θα βρείτε αναφορές σε αυτά σε κάθε σας βήμα. Ιστορίες που τυπώθηκαν πριν πολλά χρόνια θα δουν τη συνέχειά τους εδώ, χαρακτήρες που είχατε χάσει τα ίχνη τους θα κάνουν πάλι την εμφάνιση τους, είτε με σάρκα και οστά είτε μέσω κάποιας ιστορικής αναφοράς.

pic29-thumb.jpgΑκόμα και αν η επαφή σας είναι περιορισμένη μόνο στα original KOTOR, δεν θα μείνετε καθόλου παραπονεμένοι μιας και θα μάθετε τη μοίρα των Revan, Jedi Exile, Kreja και των λοιπών companions, φίλων και αντιπάλων τους. Τι συνέβη τα 300 χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στα άλλα παιχνίδια; Καταιγιστικός βομβαρδισμός πληροφοριών, που σε ποσότητα, πληροφορία και σύνδεση με εκατοντάδες άλλες ιστορίες και χιλιάδες χαρακτήρες, δημιουργούν ένα ιστορικό υφαντό γνώσης, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ό,τι πιο βαθύ έχουμε δει σε video game.

Δημιουργία χαρακτήρα
Για να περάσετε μέσα σε αυτόν τον κόσμο βέβαια, θα πρέπει να επιλέξετε με ποια πλευρά θέλετε να σταθείτε. Στην Sith Empire ως ένας Sith Warrior, Bounty Hunter, Sith Inquisitor ή Imperial Agent ή μήπως με το πλευρό της Republic βαδίζοντας τα βήματα ενός Jedi Knight, Smuggler, Jedi Consular ή Trooper; Η απόφαση είναι δική σας και θα καθορίσει τον τρόπο παιχνιδιού σας αλλά και όλη την ιστορία που θα ζήσετε (για αυτό, διαβάστε παρακάτω).

pic30-thumb.jpgΤα τέσσερα classes της κάθε πλευράς στην ουσία καθρεπτίζουν αυτά της άλλης, με κάποιες σημαντικές διαφορές βέβαια για να κρατήσουν τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα. Το πιο σημαντικό είναι πως κάθε class χωρίζεται σε δύο διαφορετικές υποκατηγορίες με πάρα πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Ακόμα και εκεί όμως, ανάλογα με το path του skill tree σας, μπορείτε να μετατρέψετε έναν χαρακτήρα από καθαρό DPS σε Tank και ένα Healer σε DPS, εξαρθρώνοντας επιτέλους τη... χλαπάτσα των υπολοίπων MMO που κλείδωνε τον κάθε χαρακτήρα σε ένα βασικό ρόλο. Γενικά,, το χτίσιμο και η εξέλιξη του χαρακτήρα σας είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και "καλοσιδερωμένη", οπότε δεν αναμένεται να έχετε παράπονα.

Το πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα Character creation είναι η μάλλον μικρή επιλογή στα characteristics σας (αν και ακόμα δεν έχουμε συναντήσει χαρακτήρα να μας μοιάζει), αλλά και η μάλλον «ασφαλής» επιλογή από playable races. Chiss, Cyborg, Human, Miraluka, Mirialan, Rattataki, Sith Pureblood, Twi’lek και Zabrak είναι ωραίες και ενδιαφέρουσες επιλογές, αλλά αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο καθώς δεν προσφέρουν κανένα bonus στον παίκτη.

Screen Shot 2012-01-14 at 1-thumb.jpgΕπίσης, είναι όλοι ιδιαίτερα ανθρωπόμορφοι, κάτι που σε ένα σύμπαν όπως αυτό των Star Wars μας φαίνεται πολύ περίεργο. Wookies, Drall, Neimodian, Jawa, Mon Calamari, Arkanian, Gammorean, Tusken Raider και ντουζίνες ακόμα ολόκληρες races θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν έτσι ώστε να δοθεί μια έξτρα νότα διαφορετικότητας. Θα τις δείτε βέβαια όλες σε ρόλο NPCs ή / και companions αλλά δεν είναι το ίδιο. Λογικά θα δούμε τέτοιες προσθήκες στα μελλοντικά expansions, αλλά και πάλι, θέλαμε ένα Toydarian Smuggler να γελούσαμε λιγάκι!


Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...