Ταυτότητα

NeverDead

NeverDead

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Rebellion Software Ημ. Έκδοσης: 02/02/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Never again….

Άλλος ένας τίτλος από τη Rebellion, τη βρετανική εταιρία που αν και βρίσκεται για χρόνια στον χώρο, αδυνατεί να ξεφύγει από την ανάπτυξη τίτλων, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση είναι απλά μέτριοι (Aliens Vs. Predator) και στην χειρότερη κάκιστοι (Shellshock 2: Blood Trails). Η νέα της δημιουργία μπορεί να μην κατατάσσεται πλήρως στο παραπάνω άκρο, αλλά το προσεγγίζει επικίνδυνα λόγω της μεγάλης έλλειψης φαντασίας που τη διακατέχει σε όλους τους τομείς που απαρτίζουν τη δράση, και παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε μία αρκετά πρωτότυπη ιδέα.

Ο αθάνατος, η θνητή και το κορίτσι με το χάρισμα

Η βασικότερη καινοτομία του NeverDead, που θεωρητικά θα το έκανε να ξεχωρίζει από τη σωρεία των Third Person τίτλων που μας έχει κατακλύσει, εντοπίζεται στην ιδιαίτερη φύση του πρωταγωνιστή του. Ο Bryce Boltzman, ο χαρακτήρας που θα ελέγχουμε στη διάρκεια του παιχνιδιού, έχει το χάρισμα ή –καλύτερα- την κατάρα της αθανασίας.

neverdead-screen-01-thumb.jpgΟ τρόπος με τον οποίο γίνεται αθάνατος αποκαλύπτεται σταδιακά μέσω αναμνήσεων του Bryce, που τον μεταφέρουν 500 χρόνια πριν τη σύγχρονη εποχή (σύμφωνα με τα βίντεο του παρελθόντος τα πυροβόλα όπλα ήταν το ίδιο εξελιγμένα και τότε...). Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως, αν και το CGI βίντεο που μας δείχνει το τι συνέβη μεταξύ του Bryce, της γυναίκας του και του Astaroth, τον άρχοντα των δαιμόνων, προβάλλεται σταδιακά, η Konami εδώ και καιρό έχει εκδώσει ένα trailer, που δείχνει τα περισσότερα κομμάτια του συγκεκριμένου βίντεο, μην αφήνοντας περιθώρια αποκάλυψης εντός του παιχνιδιού.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι σεναριακά δεν υπάρχει κάτι για να κρατήσει το ενδιαφέρον μας. Η οποιαδήποτε ανατροπή είναι απόλυτα εμφανής και προβλεπόμενη. Ο Bryce μπορεί να αποτελεί έναν αρκετά ενδιαφέροντα, σαρκαστικό χαρακτήρα (που θα μπορούσε άνετα να υποδύεται ο Bruce Campbell), αλλά είναι και ο μοναδικός μιας και τα υπόλοιπα άτομα που θα συναντήσουμε στερούνται οποιασδήποτε προσωπικότητας.

neverdead-screen-02-thumb.jpg Η συνεργάτιδά μας, ονόματι Arcadia, αποτελεί ένα στερεότυπο δυναμικής γυναικός, που θα μας δείξει βέβαια και την ευαίσθητη πλευρά της, ενώ εξαιρετικά αδιάφορο -και σε σημεία εκνευριστικό- είναι και το κορίτσι που θα χρειαστεί να διασώσουμε, ως κύρια αποστολή του τίτλου. Αν και ο Bryce έχει ορισμένες καλές ατάκες και γενικά ο ηθοποιός που τον υποδύεται κάνει αρκετά καλή δουλειά, οι υπόλοιποι φαίνεται απλά να προσπαθούν να δώσουν κάποιο χρώμα στη φωνή τους χωρίς όμως να το καταφέρνουν. Σύντομα θα θέλετε απλά να προσπεράσετε τις cutscenes, αν και εξίσου σύντομα μάλλον θα θέλετε να προσπεράσετε και τα σημεία του gameplay...

Όταν η αθανασία μετατρέπεται σε κατάρα

Δίνοντά μας έναν αθάνατο πολεμιστή, η Rebellion δεν έκανε –σχεδόν- καμία παραχώρηση σε αυτό το χαρακτηριστικό του πρωταγωνιστή, κάτι που δε γίνεται παρά να αποτελεί από μόνο του ένα πρωτότυπο στοιχείο για το είδος. Δυστυχώς, όμως, στην πράξη, τουλάχιστον όπως το χειρίστηκε η βρετανική εταιρία, το αποτέλεσμα δείχνει πως καλό θα ήταν ο χαρακτήρας να είχε το παραδοσιακό μοντέλο ενέργειας.

neverdead-screen-03-thumb.jpgΟυσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι για να δούμε την οθόνη "Game Over". Η πρώτη περίπτωση συμβαίνει όταν η Arcadia σκοτωθεί, κάτι που δε συνέβη ποτέ σε εμάς, καθώς ο χρόνος που μας δίνεται για να την επαναφέρουμε, όταν σπανίως τραυματίζεται, είναι πολύ γενναιόδωρος. Η δεύτερη περίπτωση γίνεται όταν το κεφάλι αποκοπεί από το σώμα του Bryce και καταβροχθισθεί από έναν συγκεκριμένο τύπο εχθρού, οπότε και πρέπει να πατήσουμε ένα κουμπί του χειριστηρίου την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να απελευθερωθούμε ή, διαφορετικά, να “μείνουμε στο στομάχι του εχθρού για όλη την αιωνιότητα”.

Και οι δύο τρόποι για να χάσουμε συμβαίνουν σπανίως και τελικά το NeverDead δίνει εύλογα την εντύπωση ότι όντως χειριζόμαστε έναν αθάνατο χαρακτήρα. Αν και αρχικά είναι διασκεδαστικό να ξέρουμε ότι ασχολούμαστε για πρώτη φορά με έναν τίτλο όπου αποβάλλεται πλήρως η αίσθηση της τρωτότητας, σύντομα θα γίνει ένα ιδιαίτερα κουραστικό στοιχείο.

neverdead-screen-04-thumb.jpgΛόγω της έλλειψης οποιασδήποτε μπάρας ενέργειας ο Bryce χάνει τα άκρα του όποτε τον χτυπάει κάποιος εχθρός, ενώ πολύ συχνά θα δούμε το κεφάλι του να κόβεται οπότε και θα πρέπει να το κυλήσουμε προς το σώμα και τα άκρα του. Η Rebellion θεώρησε σωστό, μάλλον για τη δημιουργία κάποιας μορφής πρόκλησης ή δυσκολίας, το κεφάλι να αποκολλάται με εξαιρετική ευκολία, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό περιπτώβσεων κατά τη διάρκεια της ενασχόλησή μας με τον τίτλο, όπου χρειάστηκε να ψάχνουμε το σώμα του Bryce. Δεν άργησε λοιπόν να έρθει η στιγμή της συσσώρευσης γεωμετρικά αυξανόμενων ποσοτήτων εκνευρισμού, όταν έπρεπε για πολλοστή φορά να κυλάμε το κεφάλι του Bryce.

{PAGE_BREAK}

Σκοτώνοντας τους ίδιους δαίμονες ξανά και ξανά και ξανά και….

Ο ίδιος ο τομέας της δράσης δεν έρχεται να κερδίσει κάτι ουσιαστικό από την καινοτομία του NeverDead. Ήδη από το πρώτο επίπεδο γίνεται σαφής η ρουτίνα στην οποία θα μπούμε. Ο τίτλος ουσιαστικά χωρίζεται σε αρένες όπου οι πόρτες ανοίγουν μόνο όταν εξοντώσουμε όλους τους εχθρούς και καταστρέψουμε τα σημεία από όπου γεννιούνται. Εκτός, όμως, από την ατελείωτη επανάληψη των συγκρούσεων, τα ίδια τα μοντέλα των εχθρών παρουσιάζουν μοναδική επανάληψη. Σε όλη τη διάρκεια του τίτλου θα πολεμάμε με ένα είδος τερατόμορφου σκύλου και ένα τετράποδο ον, που αντί για κορμό έχει μία τεράστια λεπίδα, με το σχεδιασμό του να φαίνεται σαν να προέρχεται από κάποιο απορριφθέν μοντέλο του Silent Hill.

Ο οπλισμός του Bryce αποτελείται από τα κλασσικά πιστόλια, καραμπίνες, πολυβόλα χωρίς καμία έκπληξη, επιτρέποντάς του τουλάχιστον να τα κρατάει με οποιοδήποτε συνδυασμό στα χέρια του. Αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, βέβαια, γιατί το ένα από τα δύο είδη εχθρών γίνεται να εξοντωθεί μόνο με το σπαθί του ενώ έτσι κι αλλιώς τα πυροβόλα όπλα είναι αρκετά αδύναμα.

neverdead-screen-05-thumb.jpgΣύντομα θα βρεθείτε σε σημείο απλά να χρησιμοποιείτε το σπαθί ως ένα άλλο button masher ή, καλύτερα, "stick masher", καθώς γίνεται να το κραδαίνουμε κουνώντας “ανελέητα” το δεξί αναλογικό μοχλό. Χαμένη ευκαιρία φαίνεται να αποτελεί το εφέ του slow motion, το οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε ως upgrade. Το συγκεκριμένο εφέ ενεργοποιείται όταν είμαστε κοντά σε κίνδυνο, αλλά σπάνια λειτουργεί όπως θα έπρεπε ενώ γενικά θα ήταν καλύτερο να επιτρεπόταν να το χρησιμοποιούμε κατά βούληση δεδομένου ότι είναι αρκετά καλοφτιαγμένο.

Τελειώνοντας με τα του gameplay, η δυνατότητα αποκόλλησης των άκρων του Bryce φαντάζει ως ακόμα μία χαμένη ευκαιρία, με τη Rebellion να φαίνεται πως δεν ήξερε πώς να τη διαχειριστεί. Έχουμε τη δυνατότητα να αποκολλούμε τα χέρια και να τα χρησιμοποιούμε ως χειροβομβίδες, ενώ και το κεφάλι μπορούμε να το πετάξουμε σε σωλήνες κ.λπ. για την εύρεση μυστικών. Όμως, γενικότερα, η χρήση τους στερείται φαντασίας και φαίνεται έντονα ότι το μοναδικό πρωτότυπο στοιχείο του τίτλου μένει πλήρως ανεκμετάλλευτο.

Το καταλάβαμε… έγραψαν κομμάτι οι Megadeth για το παιχνίδι…

neverdead-screen-06-thumb.jpgΌπως έχει γίνει σαφές από κάθε συνέντευξη, promotion βίντεο αλλά και την εμφανέστατη επιγραφή στη συσκευασία του παιχνιδιού, οι Megadeth έγραψαν το θέμα του NeverDead. Αν και σίγουρα αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή για το soundtrack, τελικά το κομμάτι δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί και από τις καλύτερες δουλειές τους, κάτι που ίσως είναι υποκειμενικό. Αλλά ακόμα και αν θεωρείται το αντίθετο, η εξαντλητική χρήση του σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας σίγουρα θα σας φτάσει σε σημείο να μην θέλετε να το ξανά ακούσετε.

Τεχνικά το NeverDead είναι μάλλον αδιάφορο, χωρίς να έρχεται να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο εκτός από αρχιτεκτονική επιπέδων που δείχνει σημάδια επανάληψης και την παλέτα χρωμάτων που μας δίνει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στο ίδιο περιβάλλον είτε είμαστε σε μουσείο είτε σε αστυνομικό τμήμα κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δόθηκε σημασία στο βαθμό καταστροφής του περιβάλλοντος, με τα συντρίμμια να αποτελούν μία καλή μέθοδο γρήγορης εξόντωσης των αντιπάλων, αν και ο τρόπος με τον οποίο καταστρέφονται οι τοίχοι και οι κολώνες δείχνουν σαν να είναι δημιουργημένοι από αφρολέξ... Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και δυνατότητα για συνεργατικό παιχνίδι έως και τεσσάρων ατόμων σε online επίπεδο, σε 13 ξεχωριστές αποστολές, εντούτοις δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε άλλον παίκτη online ώστε να καταφέρουμε να το δοκιμάσουμε.

neverdead-screen-07-thumb.jpgΕν κατακλείδι, η Rebellion για άλλη μία φορά αδυνατεί να ξεπεράσει τον εαυτό της, προσφέροντας ένα Third Person παιχνίδι, που παρότι περιέχει ένα ξεχωριστό καινοτόμο στοιχείο, αδυνατεί να το εκμεταλλευτεί σωστά και να προσφέρει τελικά κάτι πραγματικά πρωτότυπο. Στις περίπου 6-8 ώρες διάρκειας είμαστε σίγουροι ότι θα έχετε κουραστεί σε μεγάλο βαθμό από την εξόντωση των πανομοιότυπων και αδιάφορων εχθρών αλλά και από το εκνευριστικά ατέλειωτο “παζλ” των μελών του Bryce.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

 • Αρκετά μεγάλος βαθμός καταστροφής στα περιβάλλοντα
 • Αρχικά το στοιχείο της αθανασίας αποτελεί κάτι το φρέσκο…

Αρνητικά

 • ...σύντομα όμως θα γίνει εξαιρετικά κουραστικό
 • Απελπιστική επανάληψη των εχθρών
 • Επαναλαμβανόμενα πεδία μαχών
 • Κουραστική και αδιάφορη δράση

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (26 σχόλια)
 • dennisgameon dennisgameon 02 Φεβρουαρίου 2012  | 18:40

  FAIL !!!!!

 • Generalassault Generalassault 01 Φεβρουαρίου 2012  | 22:45

  το κομματι των megadeth ακουγεται μες στο παιχνιδι καθολου?

 • skarthebloodchild skarthebloodchild 01 Φεβρουαρίου 2012  | 12:02

  Καλα δεν ειναι και τοσο χαλια.
  Δεν ειναι must buy αλλα για τους φαν του dmc μια χαρα ειναι το παιχνιδακι!

 • DevilBringer DevilBringer 31 Ιανουαρίου 2012  | 17:25

  Δεν το περίμενα και τόσο χαλια είναι η αλήθεια και από την στιγμή που είδα ότι έχουν και οι Megadeth κομμάτι μέσα ψήθηκα να το αγοράσω.Όταν πέσει αρκετά η τιμή του τα ξαναλέμε

 • Nightwish Nightwish 31 Ιανουαρίου 2012  | 04:16

  NosAway μετριότατο δεν το λές...χειρότερο του πάαααααααρα πολύ καλο endgame το λες...

 • Xzibit Xzibit 30 Ιανουαρίου 2012  | 23:20

  @NikeFerrari :lol: :lol: :lol:

 • Spike Spiegel Spike Spiegel 30 Ιανουαρίου 2012  | 22:40

  Κρίμα και ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Όταν πέσει η τιμή του θα το τιμήσω.

 • fidelos fidelos 30 Ιανουαρίου 2012  | 20:50

  που πας ρε Konami ?????

 • NikeFerrari NikeFerrari 30 Ιανουαρίου 2012  | 20:07

  Καμιά συλλεκτική που να γίνεται κομμάτια και μετά να γίνεται ένα κομμάτι δεν βγάλανε;

 • NosAway NosAway 30 Ιανουαρίου 2012  | 18:45

  Για το παιχνίδι δεν ξέρω, πάντως το 13 ήταν μετριότατο στην καλύτερη. :P

 • babinio13 babinio13 30 Ιανουαρίου 2012  | 17:42

  Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κλείνουν τόσα studio.Eύχομαι να είναι το τελευταίο κακό παιχνιίδι της Rebellion.

 • DarthAltair DarthAltair 30 Ιανουαρίου 2012  | 17:17

  Και μόνο για το πρωτότυπο του θέματος θα τιμηθεί σε μια πολύ χαμηλή τιμή.Και αν είναι τόσο μάπα τελικά,θα κάνει παρέα δίπλα στο Sonic the Hedgehog που είναι ο μοναδικός τίτλος για τον οποίο κλαίω τα λεφτά μου (5 ευρώ).

 • KTI_23 KTI_23 30 Ιανουαρίου 2012  | 16:55

  φαινοταν καπως πρωτοτυπο..κριμα..ευτυχως δηλαδη που εχει κομματια των megadeath..

  Υ.Γ bruce:που ειναι το κεφαλι μου?!!:P

 • letefte letefte 30 Ιανουαρίου 2012  | 16:30

  10/10 από εμένα μόνο και μόνο για το φοβερό κομμάτι των Megadeath που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο πως η metal μουσική IS ALIVE AND KICKING!!!!
  HELL YEAH!:P

 • chris_redfield_7 chris_redfield_7 30 Ιανουαρίου 2012  | 16:02

  Και φαινοταν καλο απο τα Trailer το κομματα Never Dead απο Megadeth σπερνει παντως

 • MokilokD MokilokD 30 Ιανουαρίου 2012  | 16:01

  Γνωριζει κανεις τι εχει παιχτει στην Rebellion απτο υπερτατο alien vs predator του 99' να μη μας εχει δωσει μια καλη hardcorila?

 • mortalgod mortalgod 30 Ιανουαρίου 2012  | 15:46

  προσωπικα μονο εχοντας δει τα trailer δεν ειχα δει τιποτε το ενδιαφερον...ενταξει ο τυπος γινοταν κομματια και το κεφαλι εκοβε βολτες...so what?
  respects στον admin που μπορεσε και εφαγε αυτη την καλτσα για να μας παρουσιασει το review!

 • kostas1983 kostas1983 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:58

  οταν ειχα διαβασει μερικα απο τα previews ειχε φανει καπως ενδιαφερων αλλα τωρα (ευτυχως) μπορω να πω οτι δε προκειται να ασχοληθω μαζι του.

 • LastCylon LastCylon 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:45

  Η αλήθεια είναι ότι το περίμενα χειρότερο. Συμφωνώ με το Νικόλα όμως, αν και δεν το έχω τερματίσει ακόμα, εκεί που στην αρχή το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και ελαφρώς διαφορετικό, μέχρι τη μέση περίπου που βρίσκομαι έγινε μανιέρα. Κρίμα...

 • SetaShouji SetaShouji 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:41

  Κρίμα και περίμενα να είναι τουλάχιστον καλός...

 • Dart2000 Dart2000 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:35

  Στα θετικα επρεπε να ΞΑΝΑαναφερθεουν οι Megadeth:D Δισκαρα το 13! Τωρα απο το παιχνιδι δεν περιμεναμε κατι το ιδιαιτερο αλλα τουλαχιστον κατι αξιοπρεπες.

 • Nightwish Nightwish 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:30

  Το ομώνυμο κομμάτι απο Megadeth απλά σπέρνει!!!!

 • DARKCHAOS DARKCHAOS 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:18

  0.5??? Τι έγινε πάλι???

 • admin admin 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:18

  5 :P, έκανα λάθος στην καταχώρηση.

 • Gamer-cy Gamer-cy 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:16

  0.5 χαχαα μισο ειναι αυτο παιδια η 5 απο τα 10 ? Ατε ξεκινω διαβασμα , edid Το διαβασα ,ωραιο review Νικολα μου ,εχω την περιεργια να το δοκιμασω το παιχνιδι ,αν και δεν νομιζω να αντεξω την 8 ωρη διαρκεια του

 • Deathracer2009 Deathracer2009 30 Ιανουαρίου 2012  | 14:15

  Κριμα!!! Παρα το γεγονος οτι σαν ιδεα φαινοταν υποσχομενο, απο τα βιντεο φαινοταν μετριοτητα. Το προσπερναμε, μονο για ενοικιαση...