Ταυτότητα

NeverDead

NeverDead

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Rebellion Software Ημ. Έκδοσης: 02/02/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Never again….

Άλλος ένας τίτλος από τη Rebellion, τη βρετανική εταιρία που αν και βρίσκεται για χρόνια στον χώρο, αδυνατεί να ξεφύγει από την ανάπτυξη τίτλων, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση είναι απλά μέτριοι (Aliens Vs. Predator) και στην χειρότερη κάκιστοι (Shellshock 2: Blood Trails). Η νέα της δημιουργία μπορεί να μην κατατάσσεται πλήρως στο παραπάνω άκρο, αλλά το προσεγγίζει επικίνδυνα λόγω της μεγάλης έλλειψης φαντασίας που τη διακατέχει σε όλους τους τομείς που απαρτίζουν τη δράση, και παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε μία αρκετά πρωτότυπη ιδέα.

Ο αθάνατος, η θνητή και το κορίτσι με το χάρισμα

Η βασικότερη καινοτομία του NeverDead, που θεωρητικά θα το έκανε να ξεχωρίζει από τη σωρεία των Third Person τίτλων που μας έχει κατακλύσει, εντοπίζεται στην ιδιαίτερη φύση του πρωταγωνιστή του. Ο Bryce Boltzman, ο χαρακτήρας που θα ελέγχουμε στη διάρκεια του παιχνιδιού, έχει το χάρισμα ή –καλύτερα- την κατάρα της αθανασίας.

neverdead-screen-01-thumb.jpgΟ τρόπος με τον οποίο γίνεται αθάνατος αποκαλύπτεται σταδιακά μέσω αναμνήσεων του Bryce, που τον μεταφέρουν 500 χρόνια πριν τη σύγχρονη εποχή (σύμφωνα με τα βίντεο του παρελθόντος τα πυροβόλα όπλα ήταν το ίδιο εξελιγμένα και τότε...). Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως, αν και το CGI βίντεο που μας δείχνει το τι συνέβη μεταξύ του Bryce, της γυναίκας του και του Astaroth, τον άρχοντα των δαιμόνων, προβάλλεται σταδιακά, η Konami εδώ και καιρό έχει εκδώσει ένα trailer, που δείχνει τα περισσότερα κομμάτια του συγκεκριμένου βίντεο, μην αφήνοντας περιθώρια αποκάλυψης εντός του παιχνιδιού.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι σεναριακά δεν υπάρχει κάτι για να κρατήσει το ενδιαφέρον μας. Η οποιαδήποτε ανατροπή είναι απόλυτα εμφανής και προβλεπόμενη. Ο Bryce μπορεί να αποτελεί έναν αρκετά ενδιαφέροντα, σαρκαστικό χαρακτήρα (που θα μπορούσε άνετα να υποδύεται ο Bruce Campbell), αλλά είναι και ο μοναδικός μιας και τα υπόλοιπα άτομα που θα συναντήσουμε στερούνται οποιασδήποτε προσωπικότητας.

neverdead-screen-02-thumb.jpg Η συνεργάτιδά μας, ονόματι Arcadia, αποτελεί ένα στερεότυπο δυναμικής γυναικός, που θα μας δείξει βέβαια και την ευαίσθητη πλευρά της, ενώ εξαιρετικά αδιάφορο -και σε σημεία εκνευριστικό- είναι και το κορίτσι που θα χρειαστεί να διασώσουμε, ως κύρια αποστολή του τίτλου. Αν και ο Bryce έχει ορισμένες καλές ατάκες και γενικά ο ηθοποιός που τον υποδύεται κάνει αρκετά καλή δουλειά, οι υπόλοιποι φαίνεται απλά να προσπαθούν να δώσουν κάποιο χρώμα στη φωνή τους χωρίς όμως να το καταφέρνουν. Σύντομα θα θέλετε απλά να προσπεράσετε τις cutscenes, αν και εξίσου σύντομα μάλλον θα θέλετε να προσπεράσετε και τα σημεία του gameplay...

Όταν η αθανασία μετατρέπεται σε κατάρα

Δίνοντά μας έναν αθάνατο πολεμιστή, η Rebellion δεν έκανε –σχεδόν- καμία παραχώρηση σε αυτό το χαρακτηριστικό του πρωταγωνιστή, κάτι που δε γίνεται παρά να αποτελεί από μόνο του ένα πρωτότυπο στοιχείο για το είδος. Δυστυχώς, όμως, στην πράξη, τουλάχιστον όπως το χειρίστηκε η βρετανική εταιρία, το αποτέλεσμα δείχνει πως καλό θα ήταν ο χαρακτήρας να είχε το παραδοσιακό μοντέλο ενέργειας.

neverdead-screen-03-thumb.jpgΟυσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι για να δούμε την οθόνη "Game Over". Η πρώτη περίπτωση συμβαίνει όταν η Arcadia σκοτωθεί, κάτι που δε συνέβη ποτέ σε εμάς, καθώς ο χρόνος που μας δίνεται για να την επαναφέρουμε, όταν σπανίως τραυματίζεται, είναι πολύ γενναιόδωρος. Η δεύτερη περίπτωση γίνεται όταν το κεφάλι αποκοπεί από το σώμα του Bryce και καταβροχθισθεί από έναν συγκεκριμένο τύπο εχθρού, οπότε και πρέπει να πατήσουμε ένα κουμπί του χειριστηρίου την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να απελευθερωθούμε ή, διαφορετικά, να “μείνουμε στο στομάχι του εχθρού για όλη την αιωνιότητα”.

Και οι δύο τρόποι για να χάσουμε συμβαίνουν σπανίως και τελικά το NeverDead δίνει εύλογα την εντύπωση ότι όντως χειριζόμαστε έναν αθάνατο χαρακτήρα. Αν και αρχικά είναι διασκεδαστικό να ξέρουμε ότι ασχολούμαστε για πρώτη φορά με έναν τίτλο όπου αποβάλλεται πλήρως η αίσθηση της τρωτότητας, σύντομα θα γίνει ένα ιδιαίτερα κουραστικό στοιχείο.

neverdead-screen-04-thumb.jpgΛόγω της έλλειψης οποιασδήποτε μπάρας ενέργειας ο Bryce χάνει τα άκρα του όποτε τον χτυπάει κάποιος εχθρός, ενώ πολύ συχνά θα δούμε το κεφάλι του να κόβεται οπότε και θα πρέπει να το κυλήσουμε προς το σώμα και τα άκρα του. Η Rebellion θεώρησε σωστό, μάλλον για τη δημιουργία κάποιας μορφής πρόκλησης ή δυσκολίας, το κεφάλι να αποκολλάται με εξαιρετική ευκολία, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό περιπτώβσεων κατά τη διάρκεια της ενασχόλησή μας με τον τίτλο, όπου χρειάστηκε να ψάχνουμε το σώμα του Bryce. Δεν άργησε λοιπόν να έρθει η στιγμή της συσσώρευσης γεωμετρικά αυξανόμενων ποσοτήτων εκνευρισμού, όταν έπρεπε για πολλοστή φορά να κυλάμε το κεφάλι του Bryce.

{PAGE_BREAK}

Σκοτώνοντας τους ίδιους δαίμονες ξανά και ξανά και ξανά και….

Ο ίδιος ο τομέας της δράσης δεν έρχεται να κερδίσει κάτι ουσιαστικό από την καινοτομία του NeverDead. Ήδη από το πρώτο επίπεδο γίνεται σαφής η ρουτίνα στην οποία θα μπούμε. Ο τίτλος ουσιαστικά χωρίζεται σε αρένες όπου οι πόρτες ανοίγουν μόνο όταν εξοντώσουμε όλους τους εχθρούς και καταστρέψουμε τα σημεία από όπου γεννιούνται. Εκτός, όμως, από την ατελείωτη επανάληψη των συγκρούσεων, τα ίδια τα μοντέλα των εχθρών παρουσιάζουν μοναδική επανάληψη. Σε όλη τη διάρκεια του τίτλου θα πολεμάμε με ένα είδος τερατόμορφου σκύλου και ένα τετράποδο ον, που αντί για κορμό έχει μία τεράστια λεπίδα, με το σχεδιασμό του να φαίνεται σαν να προέρχεται από κάποιο απορριφθέν μοντέλο του Silent Hill.

Ο οπλισμός του Bryce αποτελείται από τα κλασσικά πιστόλια, καραμπίνες, πολυβόλα χωρίς καμία έκπληξη, επιτρέποντάς του τουλάχιστον να τα κρατάει με οποιοδήποτε συνδυασμό στα χέρια του. Αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, βέβαια, γιατί το ένα από τα δύο είδη εχθρών γίνεται να εξοντωθεί μόνο με το σπαθί του ενώ έτσι κι αλλιώς τα πυροβόλα όπλα είναι αρκετά αδύναμα.

neverdead-screen-05-thumb.jpgΣύντομα θα βρεθείτε σε σημείο απλά να χρησιμοποιείτε το σπαθί ως ένα άλλο button masher ή, καλύτερα, "stick masher", καθώς γίνεται να το κραδαίνουμε κουνώντας “ανελέητα” το δεξί αναλογικό μοχλό. Χαμένη ευκαιρία φαίνεται να αποτελεί το εφέ του slow motion, το οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε ως upgrade. Το συγκεκριμένο εφέ ενεργοποιείται όταν είμαστε κοντά σε κίνδυνο, αλλά σπάνια λειτουργεί όπως θα έπρεπε ενώ γενικά θα ήταν καλύτερο να επιτρεπόταν να το χρησιμοποιούμε κατά βούληση δεδομένου ότι είναι αρκετά καλοφτιαγμένο.

Τελειώνοντας με τα του gameplay, η δυνατότητα αποκόλλησης των άκρων του Bryce φαντάζει ως ακόμα μία χαμένη ευκαιρία, με τη Rebellion να φαίνεται πως δεν ήξερε πώς να τη διαχειριστεί. Έχουμε τη δυνατότητα να αποκολλούμε τα χέρια και να τα χρησιμοποιούμε ως χειροβομβίδες, ενώ και το κεφάλι μπορούμε να το πετάξουμε σε σωλήνες κ.λπ. για την εύρεση μυστικών. Όμως, γενικότερα, η χρήση τους στερείται φαντασίας και φαίνεται έντονα ότι το μοναδικό πρωτότυπο στοιχείο του τίτλου μένει πλήρως ανεκμετάλλευτο.

Το καταλάβαμε… έγραψαν κομμάτι οι Megadeth για το παιχνίδι…

neverdead-screen-06-thumb.jpgΌπως έχει γίνει σαφές από κάθε συνέντευξη, promotion βίντεο αλλά και την εμφανέστατη επιγραφή στη συσκευασία του παιχνιδιού, οι Megadeth έγραψαν το θέμα του NeverDead. Αν και σίγουρα αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή για το soundtrack, τελικά το κομμάτι δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί και από τις καλύτερες δουλειές τους, κάτι που ίσως είναι υποκειμενικό. Αλλά ακόμα και αν θεωρείται το αντίθετο, η εξαντλητική χρήση του σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας σίγουρα θα σας φτάσει σε σημείο να μην θέλετε να το ξανά ακούσετε.

Τεχνικά το NeverDead είναι μάλλον αδιάφορο, χωρίς να έρχεται να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο εκτός από αρχιτεκτονική επιπέδων που δείχνει σημάδια επανάληψης και την παλέτα χρωμάτων που μας δίνει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στο ίδιο περιβάλλον είτε είμαστε σε μουσείο είτε σε αστυνομικό τμήμα κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δόθηκε σημασία στο βαθμό καταστροφής του περιβάλλοντος, με τα συντρίμμια να αποτελούν μία καλή μέθοδο γρήγορης εξόντωσης των αντιπάλων, αν και ο τρόπος με τον οποίο καταστρέφονται οι τοίχοι και οι κολώνες δείχνουν σαν να είναι δημιουργημένοι από αφρολέξ... Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και δυνατότητα για συνεργατικό παιχνίδι έως και τεσσάρων ατόμων σε online επίπεδο, σε 13 ξεχωριστές αποστολές, εντούτοις δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε άλλον παίκτη online ώστε να καταφέρουμε να το δοκιμάσουμε.

neverdead-screen-07-thumb.jpgΕν κατακλείδι, η Rebellion για άλλη μία φορά αδυνατεί να ξεπεράσει τον εαυτό της, προσφέροντας ένα Third Person παιχνίδι, που παρότι περιέχει ένα ξεχωριστό καινοτόμο στοιχείο, αδυνατεί να το εκμεταλλευτεί σωστά και να προσφέρει τελικά κάτι πραγματικά πρωτότυπο. Στις περίπου 6-8 ώρες διάρκειας είμαστε σίγουροι ότι θα έχετε κουραστεί σε μεγάλο βαθμό από την εξόντωση των πανομοιότυπων και αδιάφορων εχθρών αλλά και από το εκνευριστικά ατέλειωτο “παζλ” των μελών του Bryce.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Αρκετά μεγάλος βαθμός καταστροφής στα περιβάλλοντα
  • Αρχικά το στοιχείο της αθανασίας αποτελεί κάτι το φρέσκο…

Αρνητικά

  • ...σύντομα όμως θα γίνει εξαιρετικά κουραστικό
  • Απελπιστική επανάληψη των εχθρών
  • Επαναλαμβανόμενα πεδία μαχών
  • Κουραστική και αδιάφορη δράση

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...