Ταυτότητα

Metal Gear Solid: HD Collection

Metal Gear Solid: HD Collection

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Kojima Productions/ Blue Point/ Genki/ Aspect Co. Ημ. Έκδοσης: 02/02/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Απόλυτη εμπειρία ή ελλιπής συλλογή;

Δύσκολο το ερώτημα του τίτλου και ακόμα πιο δύσκολή είναι η απάντηση. Η αλήθεια είναι πως η παραλαβή του Metal Gear Solid: HD Collection δεν συνοδεύτηκε από ένα έντονο κύμα ενθουσιασμού, παρά το γεγονός πως σαν σειρά αποτελεί την πλέον αγαπημένη του υπογράφοντος. Μπορεί οι επανακυκλοφορίες να είναι τον τελευταίο καιρό πολύ της μόδας, αλλά όταν κάποιος αγγίζει ευαίσθητες χορδές παικτών, βασιζόμενος σε σημαντικές κυκλοφορίες του παρελθόντος, η κατάσταση δείχνει να σοβαρεύει...

Σίγουρα η σειρά Metal Gear έχει αφήσει το δικό της μοναδικό στίγμα στη σύγχρονη βιομηχανία, ακολουθώντας ένα ιδιαίτερο μονοπάτι αφήγησης, που άλλοι αγάπησαν και άλλοι μίσησαν. Με μια πρώτη ματιά, η κίνηση της Kojima Productions να προσφέρει σε ένα πακέτο τα Metal Gear Solid 2: Substance, Metal Gear Solid 3: Subsistence και Metal Gear Solid: Peace Walker είναι αναμφισβήτητα καλοδεχούμενη, ειδικά για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί της.

MGS_HD_screen_01-thumb.jpgΕιδικά οι κάτοχοι του Xbox 360 θα μπορέσουν να πάρουν τις απαντήσεις τους για τους λόγους που έχει δημιουργηθεί τόση φασαρία γύρω από τις δημιουργίες του Hideo Kojima, ενώ οι παλιότεροι θα βρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φρεσκάρουν τη μνήμη τους. Ανάμεσα στις δύο εκδόσεις για τα PlayStation 3 και Xbox 360, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, πέρα από το γεγονός πως για την αντίστοιχη της κονσόλας της Microsoft, η ιστορία ξεδιπλώνεται σε δύο δίσκους.

Επίσης, οι κάτοχοι του Peace Walker για το PSP θα μπορούν να μεταφέρουν τα δεδομένα τους στο PlayStation 3, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις παρέχονται τα ανάλογα trophies – achievements. Λεπτομέρειες που για τους ρομαντικούς φίλους της σειράς είναι ανούσιες αλλά για τους σύγχρονους gamers, μοιάζουν να είναι σημαντικές και απαραίτητες.

Sons of Liberty

MGS_HD_screen_08--thumb.jpgΗ κυκλοφορία του Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty το 2001 αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο της σειράς για πολλούς λόγους. Καταρχάς, ήταν το πρώτο βήμα του Kojima προς τη νέα –για την εποχή- γενιά hardware και συγκεκριμένα για το PlayStation 2. Πριν την έλευση του τίτλου, το hype είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα θρυλικά πλέον trailers που κατά καιρούς ανέβαιναν στο διαδίκτυο, κάνοντας την αναμονή ακόμα πιο ανυπόφορη. Και όχι άδικα.

Εκείνη την εποχή ο ταλαντούχος Ιάπωνας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του ώστε να πείσει το κοινό ότι το Sons of Liberty ήταν κάτι παραπάνω από ένα ακόμα videogame. Πέρα από τους γνωστούς συντελεστές και συνεργάτες που επιστρατεύθηκαν, η κινηματογραφική αφήγηση ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά, ίσως όμως εις βάρους του gameplay. Μετά τα γεγονότα στο Shadow Moses, ο Solid Snake υποτίθεται πως έχει αποσυρθεί και έτσι η φιγούρα του Jack -ή αλλιώς Raiden- είναι αυτή που παίρνει τη σκυτάλη.

MGS_HD_screen_09-thumb.jpgΗ έκπληξη των παικτών με αυτή την αλλαγή ήταν μεγάλη, αλλά σε γενικές γραμμές οι δύο χαρακτήρες μοιράζονται τις ίδιες ικανότητες – κινήσεις. Η δράση είναι ιδανικά μοιρασμένη σε stealth και action, αν και πλέον είναι στη κρίση του καθένα το ποια πορεία θα ακολουθήσει. Τα γραφικά κατάφεραν και έκαναν την υπέρβαση, ενώ δεν είναι καθόλου υπερβολικό αν ισχυριστεί κανείς πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα και με τη βοήθεια της υψηλής ανάλυσης, το Sons of Liberty δείχνει απρόσμενα όμορφο. Αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού. Ακόμα και σήμερα -και παρά το γεγονός πως έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από την αρχική κυκλοφορία- το κοινό συνεχίζει να είναι διχασμένο σχετικά με τη συγκεκριμένη δημιουργία.

Για πολλούς αποτέλεσε τον απόλυτο τίτλο της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ για άλλους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ρεσιτάλ φλυαρίας. Που βρίσκεται η απάντηση; Μάλλον κάπου στη μέση. Το μόνο βέβαιο είναι πως το Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty θα το εκτιμήσουν μόνο όσοι έχουν ασχοληθεί με το πρώτο μέρος της σειράς, το οποίο και κυκλοφόρησε στο PlayStation. Και εδώ συναντάται το πλέον σοβαρό σφάλμα της παρούσας συλλογής, μιας και δημιουργείται μια εντονότατη ασυνέχεια τόσο στη ροή του σεναρίου όσο και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, αν και με το συγκεκριμένο σφάλμα θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.

Snake Eater

MGS_HD_screen_02-thumb.jpgΜετά το Sons of Liberty η σκυτάλη περνάει στο Metal Gear Solid 3: Snake Eater, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια στη σειρά. Ο Kojima παρέδωσε τη δημιουργία του το 2005, αν και ουσιαστικά επιχείρησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και εξαιρετικά ενδιαφέρον flashback. Πλέον τα γεγονότα εκτυλίσσονται πίσω στο 1964, με το παρασκήνιο του Ψυχρού Πολέμου να απασχολεί τους παίκτες από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήδη από την εισαγωγική σκηνή δημιουργείται το ανάλογο κλίμα –ποιος μπορεί να ξεχάσει την ατάκα "The first Halo jump" του Major Zero- και η συνέχεια είναι ανέλπιστα καθηλωτική.

Η σειρά αφήνει πίσω της τη μοντέρνα εποχή και έτσι ο "Snake" μεταφέρεται στη ζούγκλα, με ό,τι επακόλουθο φέρνει αυτή η επιλογή. Για πρώτη φορά ο κεντρικός χαρακτήρας εμφανίζεται περισσότερο ανθρώπινος από ποτέ, με τους παίκτες να πρέπει να βρουν λύσεις και σε θέματα επιβίωσης. Παράλληλα, επιβάλλεται να περιποιηθούν τα τραύματα του Snake μέσω ενός ιδιαίτερα προσεγμένου μενού, γιατί στην αντίθετη περίπτωση, η υγεία του δεν θα βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.

MGS_HD_screen_03-thumb.jpgΑλλά αυτό που πραγματικά επιτυγχάνει το Snake Eater είναι μια κορύφωση που αντίστοιχη μόνο το Guns of the Patriots έχει καταφέρει. Ο ειδικά εκπαιδευμένος στρατιώτης καλείται να έρθει αντιμέτωπος με την μέντορά του και δίχως δυνατότητα επιλογής, να δώσει τέλος στη ζωή της αγαπημένης του. Πλέον, τα cut scenes καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο έναντι της καθαρής δράσης, αλλά η σκηνοθεσία τους είναι τόσο προσεγμένη που, αν μη τι άλλο, θέτουν νέα στάνταρ γενικότερα και σπάνε τα στενά δεσμά της έννοιας videogame.

Πολλοί θεωρούν το Snake Eater ως την ίσως καλύτερη στιγμή της σειράς, γιατί ποτέ άλλοτε ο μοναχικός αγώνας ενός στρατιώτη, δεν άγγιξε τόσο ευαίσθητες χορδές και μάλιστα σε μια μάχη, όπου πολλά συμφέροντα και καταστάσεις εξελίσσονται εν αγνοία του.

{PAGE_BREAK}

Peace Walker

Η Metal Gear Solid HD Collection ολοκληρώνεται με το Metal Gear Solid: Peace Walker, το πιο πρόσφατο πόνημα του Kojima και κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, τουλάχιστον όπως την έχουμε συνηθίσει. Σε αυτό τον τίτλο οι παίκτες βιώνουν μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή του σεναρίου, όπου ο Snake αποκτά πλέον το όνομα Big Boss. Για ακόμα μια φορά οι αλλαγές είναι πολλές και παρά το γεγονός πως η αρχική δημιουργία προοριζόταν αποκλειστικά για το PSP, πέρα από ορισμένες υποχωρήσεις στον τομέα του χειρισμού, συνολικές περικοπές ευτυχώς δεν έγιναν.

Ο Big Boss θα έρθει αντιμέτωπος με μνήμες από το παρελθόν, μέσω ορισμένων cut scenes που έχουν αποκτήσει μια comic υπόσταση και μάλιστα με αρκετές στιγμές διαδραστικότητας. Ο Kojima, παρά τις αρχικές του ανασφάλειες, είναι σε θέση να προσφέρει το πέμπτο ουσιαστικά μέρος της "canon" σειράς, άσχετα αν το συγκεκριμένο νούμερο απουσιάζει από την ονομασία του τίτλου. Και αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο δεδομένων που χώρεσαν σε ένα και μόνο UMD, καθιστά το αρχικό εγχείρημα ακόμα πιο εντυπωσιακό.

MGS_HD_screen_06-thumb.jpgΣτο Peace Walker το στοιχείο του management κάνει την εμφάνισή του και έτσι οι παίκτες καλούνται να δημιουργήσουν ένα στρατό από πεζοπόρα αλλά και μηχανοκίνητα τμήματα και σταδιακά να αυξάνουν τις ικανότητές τους στο πεδίο της μάχης. Στην περίπτωση του Peace Walker, η υψηλή ανάλυση λειτουργεί μάλλον ως αρνητικό στοιχείο, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που τα πάντα δείχνουν θαμπά ή ακόμα και χοντροκομμένα, αν και τα gamepads των PlayStation 3 και Xbox 360 ανταποκρίνονται καλύτερα σε σχέση με τα διαθέσιμα πλήκτρα της φορητής κονσόλας της Sony.

Συμπεράσματα

Περαιτέρω ανάλυση του πακέτου μεμονωμένα δεν έχει κάποια ουσία να γίνει, γιατί είναι σαφές πως σαν περιεχόμενο αξίζει και με το παραπάνω. Εξάλλου, όποιος προβεί στην αγορά του, θα προμηθευτεί τρία σημαντικά κεφάλαια της σειράς και, φυσικά, τρεις μοναδικές στο είδος τους δημιουργίες, στις οποίες το στοιχείο που πρωταγωνιστεί είναι το συναίσθημα, η συγκίνηση, η θλίψη ακόμα και η οργή. Για τους λάτρεις του παρελθόντος είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως μέσα στο μενού του Snake Eater υπάρχουν τα κλασικά Metal Gear και Metal Gear 2: Solid Snake που είχαν κυκλοφορήσει στο MSX, αλλά η ουσία είναι αλλού.

MGS_HD_screen_04-thumb.jpgΌπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, η παρούσα συλλογή θα τεθεί υπό αμφισβήτηση όχι ως προς την ποιότητά της –η οποία φυσικά δεν σηκώνει την παραμικρή αμφισβήτηση- αλλά ως προς την πληρότητά της. Όσο και αν επιμένουν μερικοί για το αντίθετο, η σειρά Metal Gear δεν αποτελείται από αυτόνομα επεισόδια. Σίγουρα αν ασχοληθεί κάποιος μόνο με έναν τίτλο της σειράς, θα απολαύσει το κάθε λεπτό, αλλά αναμφίβολα δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει το έργο του Kojima. Η σειρά Metal Gear είναι γεμάτη ατάκες, διαλόγους, χαρακτήρες που παραπέμπουν είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον και μόνο αν κάποιος την παρακολουθήσει από την αρχή μέχρι το τέλος θα μπορέσει να βγάλει κάποιο νόημα.

Αυτό που καταφέρνει ο τίτλος είναι να αφηγηθεί την ολοκληρωμένη ιστορία του Big Boss, αλλά αναγκαστικά αφήνει στο περιθώριο την πλέον χαρακτηριστική μορφή της σειράς, τον Solid Snake ή ακόμα και τον Liquid, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή. Οι παίκτες θα γνωρίσουν τον Raiden, αλλά δεν θα μάθουν ποια θα είναι η κατάληξή του. Βέβαια, ο κάθε υποψιασμένος μπορεί να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους τόσο ο αρχικός τίτλος του PlayStation, όσο και το ανεπανάληπτο Guns of the Patriots απουσιάζουν, αλλά αυτό είναι και το σημαντικότερο ατόπημα του όλου εγχειρήματος.

Η δυσκολία του συγκεκριμένου review εντοπίζεται στην αληθινή αγάπη γύρω από τη σειρά Metal Gear Solid και αυτός είναι και ο λόγος που το κείμενο γράφτηκε από την αρχή όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές. Αφήνοντας στην άκρη τους συναισθηματισμούς, το Metal Gear Solid: HD Collection είναι μια τίμια πρόταση προς τον καταναλωτή, ο οποίος θα βυθιστεί σε μια ιστορία, η οποία δεν διστάζει να πάρει θέση -με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο- στην σύγχρονη πραγματικότητα του πεδίου της μάχης. Και όχι μόνο. Ο Kojima τολμάει και σκαλίζει πολλά μαύρα σημεία της σύγχρονης ιστορίας, με αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις που ελάχιστοι πριν από αυτόν έχουν πράξει.

MGS_HD_screen_05-thumb.jpgΑπλά απαιτείται υπομονή και κάποιες ώρες εξοικείωσης, γιατί μια γρήγορη ματιά θα οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τέτοιος πλούτος χαρακτήρων, διαλόγων, ερμηνείας και, πάνω από όλα, συναισθημάτων, δεν συναντάται συχνά και αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν το όνομα Metal Gear Solid να ξεχωρίζει. Προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα αρκετά, αλλά όταν κάνει ο καθένας τον απολογισμό του, αφού δει τους τίτλους τέλους, θα νιώσει σαφέστατα πιο πλήρης σαν gamer. Και αυτό πραγματικά αρκεί.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Μια ιδιαιτέρως πλούσια…

Αρνητικά

 • …αλλά όχι πλήρης συλλογή

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (86 σχόλια)
 • Dilo Dilo 19 Μαρτίου 2012  | 20:54

  Χθες τελειωσα το 2 και ξεκινησα το 3. Αξιζει τα λεφτα και με το παραπανω! Τρομερα παιχνιδια και φοβερο σεναριο!

 • iros84 iros84 12 Φεβρουαρίου 2012  | 00:44

  Προκαλεί ρίγη,δέος και ανατριχίλα στο άκουσμα τίτλων με τέτοιο όνομα 10/10.-

 • purple purple 11 Φεβρουαρίου 2012  | 19:11

  φιλε μου εγω εχω παρει ολες τις coll. και πχ του sly ειναι υπεροχη οπως θα ειναι και του jak, rachet.. φυσικα ειναι ενα στυλ παιχνιδιου εννοω τα παιχνιδια πλατφορμας τα οποια λατρευω.. τες πα ειναι τι θελει ο καθενας. θελω να καταληξω οτι αντι να παραπονεθουμε που βγοινουν παιχνιδια χαμηλου επιπεδου και κανουν 60-70 ευρω παραπανιομαστε για στολιδια που δινουν την ευκαιρια σε πιο νεους παιχτες να τα παιξουν και να νιωσουν οπως εμεις τοτε.. και σκεφτειτε επισης οτι τα δυο RE ασχημες μεταφορες και εκαναν 20 ευρω το ενα ΚΑΙ online αγορα δηλ ουτε καν να μπορεις να τα πουλησεις ξανα να κανεις εστω μια μικρη αποσβεση.. το θεμα και παλι ειναι οτι εμενα μου αρεσουν πολυ και περιμενω πως και πως να βγουνε κι αλλες για να αγορασω.. σιγουρα καποιοι δεν συμφωνουν αλλα αυτη ειναι η χαρα που φτασαμε και τα 84 σχολια :)

 • Manos112 Manos112 11 Φεβρουαρίου 2012  | 04:50

  Σίγουρη αγορά το καλοκαιράκι!

 • Mr.Death Mr.Death 11 Φεβρουαρίου 2012  | 00:00

  απο γραφικα ειναι λιγο χαλια η μου φενετε?

 • Tomasz Tomasz 10 Φεβρουαρίου 2012  | 14:42

  Να προσθέσω ότι υπάρχει μια HD collection που θα έπαιρνα day 1 τα onimusha που δυστυχώς δεν έπαιξα μετά το 2 δεν ξέρω και εγώ γιατί

 • Tomasz Tomasz 10 Φεβρουαρίου 2012  | 14:33

  Purple κοίτα για μένα υπάρχουν collection που αξίζουν και άλλες που δεν.. Π.χ. τα metal gear και το ico αξίζουν γιατί τα παιχνίδια είναι μοναδικά και το jak που λες θα αξίζει και αυτό γιατί τα γραφικά είναι καρτούν και θα φαίνονται ωραία όπως και να έχει.. Το god of war και το prince of persia που έπαιξα απλά δεν φαινόντουσαν καλά για μένα και όσο παιχνιδάρες και να είναι δεν αξίζει να τα ξαναπάρω γιατί δεν έγινε καλή δουλεία για μένα προσωπικά.. Άρα είναι όπως τα κανονικά παιχνίδια κάποια αξίζουν κάποια όχι.. Όχι σαν παιχνίδια αλλά σαν ποιότητα του remake..

  Υ.Γ Το mgs πέρα από το 3 που θα φαίνεται καλά στα άλλα μέρη το 2 και το peace walker εντάξει δεν είναι και τέλεια (στα γραφικά) αλλά είναι παιχνίδια που μένουν στον χρόνο ακριβώς επειδή είναι πολύ μοναδικά.. Τα ico/SotC επίσης αλλά αυτά φαίνονται και όμορφα ούτως ή άλλως ακόμα και σήμερα.. Σε αντίστοιχη φάση φαίνονται και τα silent hill που από το youtube HD videos φαίνονται πολύ καλά.. Πιστεύω θα είναι η collection με τα καλύτερα γραφικά

 • purple purple 08 Φεβρουαρίου 2012  | 17:46

  δεν ξερω αν το εχετε παρει χαμπαρι αλλα με 30 ευρωπουλα παιρνεις 3 παιχνιδια.. και οπως ηταν να τα εβγαζαν τσαμπα ειναι.. τες πα εγω θα τα παρω ολα.. jak,dmc,sh κτλ κι ας τα εχω τερματισει..

 • Tomasz Tomasz 07 Φεβρουαρίου 2012  | 19:59

  Δείτε το πρώτο βίντεο και ξενερώστε την ζωή σας:
  http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-metal-gear-the-lost-hd-remasters


  @ Σκοτεινέ άσπρε συμφωνώ απόλυτα στο μυαλό μου είσαι? Επίσης τσέκαρε το επερχόμενο silent hill collection τα γραφικά φαίνονται ανέλπιστα καλά... Γενικά ούτε μένα μου αρέσουν αλλά αυτές οι 3 collection φαίνονται ακόμα όμορφες και τα παιχνίδια αυτά καθ' εαυτά είναι προφανώς παιχνιδάρες

 • purple purple 07 Φεβρουαρίου 2012  | 18:38

  darkarspros γιατι εισαι κατα των HD φιλε μου,, μπορεις να το εξηγησεις ουσιαστικα;; η απλα δεν σου αρεσει σαν ιδεα;;

 • DarkAspros DarkAspros 07 Φεβρουαρίου 2012  | 17:24

  Μust-buy για όλους τους MGS fans... Οι καινούργιοι δυστυχώς δεν θα καταλάβουν γρι από το MGS2 (εκτός κι αν έχουν PS3 και κατεβάσουν και το 1) ... Προσωπικά είμαι κατά των ΗD remakes αλλά κάποια παιχνίδια τα δικαιούνται... παιχνίδια όπως το ICO/Shadow και το MGS3...

  Περιμένω από μέρα σε μέρα τη συλλεκτική να παίξω επιτέλους το Peace Walker...

 • StratosGK StratosGK 07 Φεβρουαρίου 2012  | 01:11

  @tsaki256
  Μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει από το Snake Eater και αν του αρέσει το θέμα, να αγοράσει μετά ξεχωριστά το 1 και το 4. Είμαι φανατικός της σειράς και δεν βλέπω ως αρνητικό που λείπουν αυτά τα 2 παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο κρατάνε και την τιμή σε πολύ καλό επίπεδο. Όπως λέει και ο wyatt ποτέ δεν είπαν πως θα έδιναν όλη την σειρά. Οπότε πιστεύω πως κάνεις λάθος σε αυτό το θέμα.

 • Tomasz Tomasz 06 Φεβρουαρίου 2012  | 21:12

  Τελικά αυτό και το ICO collection με έψησαν... Δεν είναι απλά παιχνίδια, και νιώθω ότι ακόμα και μετά τον καιρό τους πρέπει να τα έχω στην συλλογή μου.. Αφήστε που τα shadow of the colossus και MGS3 έχουν πραγματικά πολύ καλά γραφικά ακόμα και σήμερα και ας είναι απλά HD upscaled ή ότι είναι

 • tsaki256 tsaki256 06 Φεβρουαρίου 2012  | 20:23

  Φιλε μου wyatt θα σου απαντησω γιατι δεν εχεις πιασει το γενικοτερο νοημα της σειρας. Προσωπικα αδιαφορω για τα HD γραφικα, τις επανακυκλοφοριες κλπ κλπ. Η σειρα Metal Gear ειναι μια σειρα την οποια για να απολαυσει καποιος, θα πρεπει να την παιξει απο την αρχη μεχρι το τελος. Σε αυτον τον τομεα εστιασα την ''γκρινια'' μου, και θα σου ηταν περισσοτερο κατανοητη αν διαβαζες την τελευταια ενοτητα του κειμενου.

  Μπορει το κουτι να γραφει HD Collection και η επιλογη των τιτλων εχει σαφεστατα μια λογικη. Αλλα μιλαμε για τη σειρα Metal Gear και οποιον φανατικο και να ρωτησεις, αμφιβαλω αν θα σου πει το αντιθετο.

 • StratosGK StratosGK 06 Φεβρουαρίου 2012  | 02:56

  @MGSARMANDO
  Δεν με ενδιαφέρει πόσο έχεις παίξει τα παιχνίδια της σειράς. Σου είπα απλά να κοιτάς τι κάνεις εσύ και όχι οι άλλοι. Οι τελευταίες σου σειρές εκτός από ορθογρα-φονικές είναι και ανούσιες...

 • Orgasmatron Orgasmatron 06 Φεβρουαρίου 2012  | 02:43

  +1000 wyatt πες τα μαγκα μου

 • purple purple 05 Φεβρουαρίου 2012  | 01:59

  MGSARMANDO φιλε μου... δεν σε υποχρεωνουν να τα παρεις :) αν θες τα περνεις νομιζω εκτος αν εχεις καμια συμβαση με την σονυ η μς και σου στελνουν κατευθειαν σπιτι καθε νεα κυκλοφορια.. εγω ειμαι παντως πολυ χαρουμενος που θα τα ξανα παιξω !!!! και ειδικα του πςπ που δεν το εχω παιξει !!!

 • wyatt wyatt 05 Φεβρουαρίου 2012  | 00:53

  Δεν καταλαβαίνω γιατί να γίνεται θέμα στο ότι λείπει το MGS1 και το MGS4. Συνήθως αυτές οι Collections αφορούν τίτλους για το PS2 και το PSP.


  Το MGS1 υπάρχει ήδη στο PSN (μιας και η σειρά Metal Gear Solid ξεκίνησε στο PlayStation). Τι γραφική αναβάθμιση θα μπορούσε να υποστεί το MGS1 δηλαδή; Εκτός κι αν αναφέρεστε στο Twin Snakes που είναι το Remake του MGS1, αλλά ήταν τίτλος του Nintendo GameCube. Αυτή η μόδα με τα HD Collections ξεκίνησε για τίτλους του PS2/PSP και όχι για κανέναν άλλο τίτλο άλλης κονσόλας.


  Όσο για το MGS4, υπάρχει ήδη στο PS3 και ανήκει στα παιχνίδια της παρούσης Γενιάς κι άρα δεν υπήρχε λόγος να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη συλλογή. O Kojima δεν αναφέρθηκε για ολοκληρωμένη συλλογή του Metal Gear Solid, παρά μόνο για τα παιχνίδια που υπήρχε χώρος για γραφική αναβάθμιση στα σημερινά πρότυπα. Αν σκεφτεί κάποιος για το πώς υπάρχουν και οι αρχικοί τίτλοι "Metal Gear" & "Metal Gear 2: Solid Snake" είναι επειδή υπήρχαν ήδη στο "Metal Gear Solid 3: Subsistence".


  Κατά τη γνώμη μου, ο λόγος που γίνεται για ελλειπή συλλογή είναι λανθασμένος και μάλλον έχει παραξηγηθεί η έννοια του "HD Collection". Όσο για τους κατόχους του Xbox 360 είναι μάλλον τυχεροί που μπήκε στη βιβλιοθήκη τους η σειρά "Metal Gear Solid". Αντί να μιλάμε λοιπόν για θρίαμβο για τους gamers που αγάπησαν τη σειρά αυτή, καθόμαστε και θρηνούμε που δεν τοποθέτησαν τους υπόλοιπους (και ήδη υπάρχοντες γι'αυτή τη γενιά) τίτλους στην εν λόγω συλλογή. Μήπως να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το συγκεκριμένο θέμα ή να παραμείνουμε σ'αυτό το γεγονός για να έχουμε κάτι να γκρινιάζουμε;

 • Basilhs23 Basilhs23 04 Φεβρουαρίου 2012  | 23:36

  Έπος και τα 3.Βέβαια στην καρδιά μου το ψηλότερο βάθρο έχει το Snake Eater το οποίο το έχω τερματίσει πάνω απο 10+ φορές και ακόμη και σήμερα συγκινούμε απο την ιστορία του.

 • Tomasz Tomasz 04 Φεβρουαρίου 2012  | 22:09

  Το mgs 1 είναι το καλύτερο παιχνίδι ever

 • bill123456 bill123456 04 Φεβρουαρίου 2012  | 19:53

  Ωραιος Χαρη.Καλα δεν εχεις παιξει το 1?Ειναι το καλυτερο με διαφορα!!

 • Xzibit Xzibit 04 Φεβρουαρίου 2012  | 19:32

  9 και από εμένα.
  Περιμένω την συλλεκτική για το XBOX 360.
  Δεν ήξερα παλιά ότι η σειρά δεν αποτελείται απο αυτόνομα επεισόδια.
  Πρέπει να πάρω κάποια στιγμή PS3 για να παίξω το 1 και το 4 Guns Of The Patriots.

 • Alexandros87 Alexandros87 04 Φεβρουαρίου 2012  | 14:39

  Καταπληκτικά παιχνίδια. Αν δεν τα είχα όλα αυθεντικά, θα την έπαιρνα την τριλογία. Αξίζει 100000000000000+
  Αν και στη θέση του peace walker θα προτιμούσα να ήταν το metal gear 1 του ps1

 • Guybrush Guybrush 04 Φεβρουαρίου 2012  | 12:59

  @tsaki256
  Πες τα ρε χρυσόστομε, μου 'χουν βγει τα μάτια πια.

 • klonis klonis 04 Φεβρουαρίου 2012  | 12:21

  Για το PSvita ξερουμε ποτε θα βγει ?

 • tsaki256 tsaki256 04 Φεβρουαρίου 2012  | 11:54

  Παιδια μια φιλικη παρατηρηση. Ας προσεχουμε λιγακι την ορθογραφια μας. Γραψτε με την ησυχια σας το καθε post, δεν σας κυνηγαει κανενας.

 • koxy1987 koxy1987 04 Φεβρουαρίου 2012  | 05:44

  Θα έπρεπε να υπάρχει και το Portable Ops, τα κάναν όλα ας κάναν και αυτό...

 • MGSARMANDO MGSARMANDO 04 Φεβρουαρίου 2012  | 04:11

  εγω τους εχω λιωση αφτους τους τιτλους στιην κιριολεξια,αλλα ενα hd remake θα με κανη να δω τα παλια και να εχω αναμνισης με καλιτερα γραφικα.και <<(STRATOSGK)>>δεν ειπα κανεναν πως ειναι καθηστεριμενος ειπα πως η ετερια μας περνα για καθηστεριμενους για να κσανα δινουμε λεφτα σε κατι το οπιο μας τα πλασαρουν ως νεω κε τρομερο και εμεις τρεχουμε σε οτι μας πετανε...και το αν ειχα παιξει και ποσο αστο δεν ειμαι εδω για να μετρισω ποιος εχει το σπαθη του πιο μεγαλω σε αφτο το θρυληκο game.

 • purple purple 04 Φεβρουαρίου 2012  | 03:09

  εχω φτασει σε σημειο τα μισα και πανω παιχνιδια που αγοραζω να ειναι συλογες γιατι πραγματικα αξιζουν τα λεφτα τους και με το παραπανω.. περνεις 3 παιχνιδια 30-35 ευρω τα οποια ειναι εννοειται τοπ. οσοι τις κρινουν και λενε διαφορα μαλλον ακουνε τα παπαγαλακια και δεν εχουν αποψη. ειναι το μεγαλυτερο δωρο απο αυτη την γενια και ειμαι χαρουμενος που μπορω να παιζω ξανα μαζεμενα ολα αυτα τα αριστουργηματα..
  sly,jak,ico,soc,dmc,mgs,sh,zoe,pop,gow και ερχονται και αλλα.. rachet,gta,re κτλ..
  οποποποποποπο μην με ξυπνατεεε.. ονειρο ζω !!!!

 • purple purple 04 Φεβρουαρίου 2012  | 03:02

  το κραταμε στα χερια μας και λιωνουμε ΞΑΝΑ κοντα τα 10 χρονια μετα...