Απόλυτη εμπειρία ή ελλιπής συλλογή;

Δύσκολο το ερώτημα του τίτλου και ακόμα πιο δύσκολή είναι η απάντηση. Η αλήθεια είναι πως η παραλαβή του Metal Gear Solid: HD Collection δεν συνοδεύτηκε από ένα έντονο κύμα ενθουσιασμού, παρά το γεγονός πως σαν σειρά αποτελεί την πλέον αγαπημένη του υπογράφοντος. Μπορεί οι επανακυκλοφορίες να είναι τον τελευταίο καιρό πολύ της μόδας, αλλά όταν κάποιος αγγίζει ευαίσθητες χορδές παικτών, βασιζόμενος σε σημαντικές κυκλοφορίες του παρελθόντος, η κατάσταση δείχνει να σοβαρεύει...

Σίγουρα η σειρά Metal Gear έχει αφήσει το δικό της μοναδικό στίγμα στη σύγχρονη βιομηχανία, ακολουθώντας ένα ιδιαίτερο μονοπάτι αφήγησης, που άλλοι αγάπησαν και άλλοι μίσησαν. Με μια πρώτη ματιά, η κίνηση της Kojima Productions να προσφέρει σε ένα πακέτο τα Metal Gear Solid 2: Substance, Metal Gear Solid 3: Subsistence και Metal Gear Solid: Peace Walker είναι αναμφισβήτητα καλοδεχούμενη, ειδικά για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί της.

Ειδικά οι κάτοχοι του Xbox 360 θα μπορέσουν να πάρουν τις απαντήσεις τους για τους λόγους που έχει δημιουργηθεί τόση φασαρία γύρω από τις δημιουργίες του Hideo Kojima, ενώ οι παλιότεροι θα βρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φρεσκάρουν τη μνήμη τους. Ανάμεσα στις δύο εκδόσεις για τα PlayStation 3 και Xbox 360, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, πέρα από το γεγονός πως για την αντίστοιχη της κονσόλας της Microsoft, η ιστορία ξεδιπλώνεται σε δύο δίσκους.

Επίσης, οι κάτοχοι του Peace Walker για το PSP θα μπορούν να μεταφέρουν τα δεδομένα τους στο PlayStation 3, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις παρέχονται τα ανάλογα trophies – achievements. Λεπτομέρειες που για τους ρομαντικούς φίλους της σειράς είναι ανούσιες αλλά για τους σύγχρονους gamers, μοιάζουν να είναι σημαντικές και απαραίτητες.

Sons of Liberty

Η κυκλοφορία του Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty το 2001 αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο της σειράς για πολλούς λόγους. Καταρχάς, ήταν το πρώτο βήμα του Kojima προς τη νέα –για την εποχή- γενιά hardware και συγκεκριμένα για το PlayStation 2. Πριν την έλευση του τίτλου, το hype είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα θρυλικά πλέον trailers που κατά καιρούς ανέβαιναν στο διαδίκτυο, κάνοντας την αναμονή ακόμα πιο ανυπόφορη. Και όχι άδικα.

Εκείνη την εποχή ο ταλαντούχος Ιάπωνας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του ώστε να πείσει το κοινό ότι το Sons of Liberty ήταν κάτι παραπάνω από ένα ακόμα videogame. Πέρα από τους γνωστούς συντελεστές και συνεργάτες που επιστρατεύθηκαν, η κινηματογραφική αφήγηση ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά, ίσως όμως εις βάρους του gameplay. Μετά τα γεγονότα στο Shadow Moses, ο Solid Snake υποτίθεται πως έχει αποσυρθεί και έτσι η φιγούρα του Jack -ή αλλιώς Raiden- είναι αυτή που παίρνει τη σκυτάλη.

Η έκπληξη των παικτών με αυτή την αλλαγή ήταν μεγάλη, αλλά σε γενικές γραμμές οι δύο χαρακτήρες μοιράζονται τις ίδιες ικανότητες – κινήσεις. Η δράση είναι ιδανικά μοιρασμένη σε stealth και action, αν και πλέον είναι στη κρίση του καθένα το ποια πορεία θα ακολουθήσει. Τα γραφικά κατάφεραν και έκαναν την υπέρβαση, ενώ δεν είναι καθόλου υπερβολικό αν ισχυριστεί κανείς πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα και με τη βοήθεια της υψηλής ανάλυσης, το Sons of Liberty δείχνει απρόσμενα όμορφο. Αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού. Ακόμα και σήμερα -και παρά το γεγονός πως έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από την αρχική κυκλοφορία- το κοινό συνεχίζει να είναι διχασμένο σχετικά με τη συγκεκριμένη δημιουργία.

Για πολλούς αποτέλεσε τον απόλυτο τίτλο της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ για άλλους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ρεσιτάλ φλυαρίας. Που βρίσκεται η απάντηση; Μάλλον κάπου στη μέση. Το μόνο βέβαιο είναι πως το Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty θα το εκτιμήσουν μόνο όσοι έχουν ασχοληθεί με το πρώτο μέρος της σειράς, το οποίο και κυκλοφόρησε στο PlayStation. Και εδώ συναντάται το πλέον σοβαρό σφάλμα της παρούσας συλλογής, μιας και δημιουργείται μια εντονότατη ασυνέχεια τόσο στη ροή του σεναρίου όσο και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, αν και με το συγκεκριμένο σφάλμα θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.

Snake Eater

Μετά το Sons of Liberty η σκυτάλη περνάει στο Metal Gear Solid 3: Snake Eater, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια στη σειρά. Ο Kojima παρέδωσε τη δημιουργία του το 2005, αν και ουσιαστικά επιχείρησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και εξαιρετικά ενδιαφέρον flashback. Πλέον τα γεγονότα εκτυλίσσονται πίσω στο 1964, με το παρασκήνιο του Ψυχρού Πολέμου να απασχολεί τους παίκτες από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήδη από την εισαγωγική σκηνή δημιουργείται το ανάλογο κλίμα –ποιος μπορεί να ξεχάσει την ατάκα "The first Halo jump" του Major Zero- και η συνέχεια είναι ανέλπιστα καθηλωτική.

Η σειρά αφήνει πίσω της τη μοντέρνα εποχή και έτσι ο "Snake" μεταφέρεται στη ζούγκλα, με ό,τι επακόλουθο φέρνει αυτή η επιλογή. Για πρώτη φορά ο κεντρικός χαρακτήρας εμφανίζεται περισσότερο ανθρώπινος από ποτέ, με τους παίκτες να πρέπει να βρουν λύσεις και σε θέματα επιβίωσης. Παράλληλα, επιβάλλεται να περιποιηθούν τα τραύματα του Snake μέσω ενός ιδιαίτερα προσεγμένου μενού, γιατί στην αντίθετη περίπτωση, η υγεία του δεν θα βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.

Αλλά αυτό που πραγματικά επιτυγχάνει το Snake Eater είναι μια κορύφωση που αντίστοιχη μόνο το Guns of the Patriots έχει καταφέρει. Ο ειδικά εκπαιδευμένος στρατιώτης καλείται να έρθει αντιμέτωπος με την μέντορά του και δίχως δυνατότητα επιλογής, να δώσει τέλος στη ζωή της αγαπημένης του. Πλέον, τα cut scenes καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο έναντι της καθαρής δράσης, αλλά η σκηνοθεσία τους είναι τόσο προσεγμένη που, αν μη τι άλλο, θέτουν νέα στάνταρ γενικότερα και σπάνε τα στενά δεσμά της έννοιας videogame.

Πολλοί θεωρούν το Snake Eater ως την ίσως καλύτερη στιγμή της σειράς, γιατί ποτέ άλλοτε ο μοναχικός αγώνας ενός στρατιώτη, δεν άγγιξε τόσο ευαίσθητες χορδές και μάλιστα σε μια μάχη, όπου πολλά συμφέροντα και καταστάσεις εξελίσσονται εν αγνοία του.

{PAGE_BREAK}

Peace Walker

Η Metal Gear Solid HD Collection ολοκληρώνεται με το Metal Gear Solid: Peace Walker, το πιο πρόσφατο πόνημα του Kojima και κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, τουλάχιστον όπως την έχουμε συνηθίσει. Σε αυτό τον τίτλο οι παίκτες βιώνουν μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή του σεναρίου, όπου ο Snake αποκτά πλέον το όνομα Big Boss. Για ακόμα μια φορά οι αλλαγές είναι πολλές και παρά το γεγονός πως η αρχική δημιουργία προοριζόταν αποκλειστικά για το PSP, πέρα από ορισμένες υποχωρήσεις στον τομέα του χειρισμού, συνολικές περικοπές ευτυχώς δεν έγιναν.

Ο Big Boss θα έρθει αντιμέτωπος με μνήμες από το παρελθόν, μέσω ορισμένων cut scenes που έχουν αποκτήσει μια comic υπόσταση και μάλιστα με αρκετές στιγμές διαδραστικότητας. Ο Kojima, παρά τις αρχικές του ανασφάλειες, είναι σε θέση να προσφέρει το πέμπτο ουσιαστικά μέρος της "canon" σειράς, άσχετα αν το συγκεκριμένο νούμερο απουσιάζει από την ονομασία του τίτλου. Και αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο δεδομένων που χώρεσαν σε ένα και μόνο UMD, καθιστά το αρχικό εγχείρημα ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Στο Peace Walker το στοιχείο του management κάνει την εμφάνισή του και έτσι οι παίκτες καλούνται να δημιουργήσουν ένα στρατό από πεζοπόρα αλλά και μηχανοκίνητα τμήματα και σταδιακά να αυξάνουν τις ικανότητές τους στο πεδίο της μάχης. Στην περίπτωση του Peace Walker, η υψηλή ανάλυση λειτουργεί μάλλον ως αρνητικό στοιχείο, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που τα πάντα δείχνουν θαμπά ή ακόμα και χοντροκομμένα, αν και τα gamepads των PlayStation 3 και Xbox 360 ανταποκρίνονται καλύτερα σε σχέση με τα διαθέσιμα πλήκτρα της φορητής κονσόλας της Sony.

Συμπεράσματα

Περαιτέρω ανάλυση του πακέτου μεμονωμένα δεν έχει κάποια ουσία να γίνει, γιατί είναι σαφές πως σαν περιεχόμενο αξίζει και με το παραπάνω. Εξάλλου, όποιος προβεί στην αγορά του, θα προμηθευτεί τρία σημαντικά κεφάλαια της σειράς και, φυσικά, τρεις μοναδικές στο είδος τους δημιουργίες, στις οποίες το στοιχείο που πρωταγωνιστεί είναι το συναίσθημα, η συγκίνηση, η θλίψη ακόμα και η οργή. Για τους λάτρεις του παρελθόντος είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως μέσα στο μενού του Snake Eater υπάρχουν τα κλασικά Metal Gear και Metal Gear 2: Solid Snake που είχαν κυκλοφορήσει στο MSX, αλλά η ουσία είναι αλλού.

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, η παρούσα συλλογή θα τεθεί υπό αμφισβήτηση όχι ως προς την ποιότητά της –η οποία φυσικά δεν σηκώνει την παραμικρή αμφισβήτηση- αλλά ως προς την πληρότητά της. Όσο και αν επιμένουν μερικοί για το αντίθετο, η σειρά Metal Gear δεν αποτελείται από αυτόνομα επεισόδια. Σίγουρα αν ασχοληθεί κάποιος μόνο με έναν τίτλο της σειράς, θα απολαύσει το κάθε λεπτό, αλλά αναμφίβολα δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει το έργο του Kojima. Η σειρά Metal Gear είναι γεμάτη ατάκες, διαλόγους, χαρακτήρες που παραπέμπουν είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον και μόνο αν κάποιος την παρακολουθήσει από την αρχή μέχρι το τέλος θα μπορέσει να βγάλει κάποιο νόημα.

Αυτό που καταφέρνει ο τίτλος είναι να αφηγηθεί την ολοκληρωμένη ιστορία του Big Boss, αλλά αναγκαστικά αφήνει στο περιθώριο την πλέον χαρακτηριστική μορφή της σειράς, τον Solid Snake ή ακόμα και τον Liquid, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή. Οι παίκτες θα γνωρίσουν τον Raiden, αλλά δεν θα μάθουν ποια θα είναι η κατάληξή του. Βέβαια, ο κάθε υποψιασμένος μπορεί να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους τόσο ο αρχικός τίτλος του PlayStation, όσο και το ανεπανάληπτο Guns of the Patriots απουσιάζουν, αλλά αυτό είναι και το σημαντικότερο ατόπημα του όλου εγχειρήματος.

Η δυσκολία του συγκεκριμένου review εντοπίζεται στην αληθινή αγάπη γύρω από τη σειρά Metal Gear Solid και αυτός είναι και ο λόγος που το κείμενο γράφτηκε από την αρχή όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές. Αφήνοντας στην άκρη τους συναισθηματισμούς, το Metal Gear Solid: HD Collection είναι μια τίμια πρόταση προς τον καταναλωτή, ο οποίος θα βυθιστεί σε μια ιστορία, η οποία δεν διστάζει να πάρει θέση -με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο- στην σύγχρονη πραγματικότητα του πεδίου της μάχης. Και όχι μόνο. Ο Kojima τολμάει και σκαλίζει πολλά μαύρα σημεία της σύγχρονης ιστορίας, με αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις που ελάχιστοι πριν από αυτόν έχουν πράξει.

Απλά απαιτείται υπομονή και κάποιες ώρες εξοικείωσης, γιατί μια γρήγορη ματιά θα οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τέτοιος πλούτος χαρακτήρων, διαλόγων, ερμηνείας και, πάνω από όλα, συναισθημάτων, δεν συναντάται συχνά και αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν το όνομα Metal Gear Solid να ξεχωρίζει. Προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα αρκετά, αλλά όταν κάνει ο καθένας τον απολογισμό του, αφού δει τους τίτλους τέλους, θα νιώσει σαφέστατα πιο πλήρης σαν gamer. Και αυτό πραγματικά αρκεί.

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Kojima Productions/ Blue Point/ Genki/ Aspect Co.Ημ. Έκδοσης: 02/02/2012
PEGI: 18Εκδότης: KonamiΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Μια ιδιαιτέρως πλούσια…

Αρνητικά

 • …αλλά όχι πλήρης συλλογή

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αποκαλύφθηκε το Shovel Knight: Specter of Torment
Έρχεται εντός 2017 το prequel στο αρχικό παιχνίδι.
Ο Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Φέρνει Hyper Void και Invisible, Inc.
Εκπτώσεις... αστραπή στο PS Store
Σε Inside, Song of the Deep, Unravel και πολλά ακόμα.
Επίσημο το Pro Evolution Soccer 2017 Trial Edition
Ενώ έγινε διαθέσιμο το Data Pack 2 για το παιχνίδι.
"Black Friday" προσφορές στο PS Store
Σε Batman, Deux Ex, Mass Effect, MGS, Uncharted και άλλα πολλά.
Πιθανές εκπλήξεις στο PlayStation Experience 2016
Ενώ ανακοινώθηκε το lineup τίτλων για το event.
Τον Δεκέμβριο η πρεμιέρα για το The Walking Dead: Season 3
Και σε "Season Pass Disc" το παιχνίδι της Telltale.
BlazBlue: Central Fiction
Βρε τι πάθαμε φέτος...
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Φέρνει Sleeping Dogs και Burnout Paradise.
Black Friday προσφορές στο Xbox Live
Σε πάρα πολλά παιχνίδια για PC, Xbox One και Xbox 360.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Αρχιζω διαβασμα Γιωργαρε , edit . Tα εχω τερματισει ολα, δυο φορες το καθε ενα ,και ειναι ολα εδω στο ραφι μου, πολλοι ειπαν σε διαφορα περιοδικα ,αρθρα ,site ,οτι ειναι ισως το καλυτερο παιχνιδι στο κοσμο, , οντος η απουσια του πρωτου ειναι αρνητικο θα ελεγα, αλλα θα τα παρω το καλοκαιρι να τα ξαναπαιξω με την ησυχεια μου, δεκαρακι φυσικα απο μενα

 • δίχως το πρώτο παιχνίδι, μου φαίνεται πάρα πολύ ελλιπές το πακέτο. Δηλαδή τι, θα ζήσει κανείς την ιστορία του 2-3-peace eater, θα πάρει και το 4 και δεν θα έχει την αρχή?
  είναι σαν να πας να διαβάσεις τον άρχοντα των δαχτυλιδιών από το 2ο βιβλίο και μετά.
  για μια σειρά που είναι πολύ στηριγμένη πάνω σε ιστορία, είναι μεγάλο πρόβλημα.

 • Πολύ ωραίο το review, μπράβο.

  Από τα μεγαλύτερα κεφάλαια των videogames. Σενάριο για σεμινάριο, χαρισματικοί χαρακτήρες και μοναδικό συναίσθημα. Τί άλλο να ζητήσει κανείς?

  Μιας που έχω όλα τα MGS στην κατοχή μου, αυτή η συλλογή μπορεί να περιμένει για την ώρα.

 • Πολύ αξιέπενο Review για ένα απο τα καλήτερα παιχνίδια που έχουν υπάρξη ποτέ , Μπράβο Γιώργο .. 9 απο εμένα .

 • το 3 ειναι το subsistence?

 • Καποιος που δεν εχει παιξει, και δεν μπορει να παιξει το πρωτο, θα χασει την μπαλα. Ειδικα για τους κατοχους μονο 360, χωρις το πρωτο δεν θα ξερουν τι παρακολουθουν και χωρις το 4 πως "τελειωνει". Κατι που με κανει να πιστευω οτι η συλλογη θα εκτιμηθει απο αυτους που παρακολουθησαν την σειρα απο την αρχη.
  MUST play οπως και να χει. Μια απο τις κορυφαιες και πρωτοπορες σειρες της βιομηχανιας που ανοιξε πολλα ματια και χαζεψε πολλους gamers και το 97' και το 01'.

 • Must buy για τους λάτρεις του είδους... ;)

 • Τι να πει κανεις για αυτα τα παιχνιδια.Το 2 και 3 τα επαιξα τοτε,τα καλα παλια χρονια.Το peace walker οχι ομως.Θα το παρω καποια στιγμη.Θα ηθελα να ρωτησω τον Γιωργο αν ειναι ολοκληροι οι τιτλοι,γιατι αν ειναι πρεπει να ειναι πανω απο 50 ωρες παιχνιδιου,και αν επισης εχουν κανει καποια αλλαγη ή απλως βελτιωσαν λιγο τα γραφικα.Παντως τιθεται και το εξης ερωτημα,αν τελικα κανει καλο μια τετοια επανεκδοση καθως κακα τα ψεμματα οι μηχανισμοι gameplay ειναι απαρχαιωμενοι πλεον

 • ΕΙχα ακουσει οτι οποιος παρει την ps3 εκδοση θα παρει κωδικο να κατεβασει το 1 απο το ps store.Παντος στα θετικα αρνητικα στο τελος θα επρεπε να γραψετε πιο πολλα.Λακωνικος στα θετικα /αρνητικα.Εγω παντος θα το τσιμπησω στο 360 γιατι δεν αντεχω το χειριστηριο του ps3 πλεον.

 • Οι κάτοχοι PS3 μπορούν να κατεβάσουν το πρώτο από το PSN όμως για X-Box users είναι κρίμα.Δεν γίνεται να ξεκινήσεις από το δύο.Έπρεπε κάτι να κάνουν με αυτό το θέμα.Εγώ παρότι τα έχω όλα,σκέφτομαι να το πάρω για τα παιχνίδια του MSX πάντως.

 • Ωραίες αναμνήσεις....

 • Οραιο review,θα παρω τη σιγκεκριμενη σιλογη μονο για το PEACEWALKER μιας και δεν εχω PSP για να ασχωληθω εκει μαζι του,αλα απο την αλη καλιτερα αφου εχουν βελτιωσει τα controlls με τη πρωσθικη του δευτερου αναλογικου και φυσικα επισης να παιξω τα παιχνιδια του MSX Metal Gear και Metal Gear 2 Solid Snake και γυσικα και εγω σιμφονω οτι ληπει το σιμεντικοτερο της σειρας απο τη σιλογη το πρωτο Metal Gear Solid του PlayStation γιατι κανωνικα θα επρεπε να ασχοληθει καποιος με τη σειρα απο το πρωτο παιχνιδι γιατι υπαρχουν αναφωρες στην ιστωρια του στα παιχνιδια που περιλαμβανει η σιλογη.Γιωργο σε οτι αφωρα τα controlls καθαρα προτηνεις τη σιλογη στο PS3 η' στο XBOX360;Ρωταω γιατι θα ηθελα να δωκιμασω αυτα τα παιχνιδια και στο 360.

 • Φιλε μου jimugias αν δεις το κειμενο, σε παρα πολλα σημεια αναφερθηκα επιγραμματικα. Διαφορετικα θα γεμιζαμε πολλες σελιδες. Για αυτο και ημουν λακωνικος με τα θετικα/αρνητικα. Και στην τελικη δεν ειναι εκει το νοημα. Προσωπικα διαφωνω με τα HD remakes για να απαντησω και στον φιλο μου bill123456, αν και απο την αλλη, εχουμε να κανουμε με μια δημιουργια που απευθυνεται στους ρομαντικους φιλους της σειρας. Οι τιτλοι παντως ειναι ολοκληροι στην εκταση τους (αν εννοεις αυτο) δλδ διαρκουν οσο και οι πρωτοτυποι

 • Το έχω βάλει στο μάτι και θα το αγοράσω μετά τον Ιούνιο, για να το χαρώ μετά τις Πανελλήνιες... Δεν διαφωνώ, ελλειπές πακέτο, αλλά σίγουρα μια εμπειρία που αξίζει και με το παραπάνω :D

 • Το καταλαβα Γιωργο διαβαζοντας το κειμενο.Πολυ καλο review ,ευγε.Παντος θα το παρο επειδη θελω να απολαυσω το peace walker στον 360 μοχλο.Στο psp το παρατησα επειση δεν ειχε καλο χειρισμο.

 • Τόσο καιρό επίτηδες δεν τα έπαιζα για να κάνω έναν μαραθώνιο. Έφτασε η μέρα, οπότε μόλις πάρω στα χέρια μου την συλλογή το PS3 θα δουλεύει υπερωρίες.

 • Αν και μεγαλος fun της σειρας δεν μπορω να πω οτι με ενθουσιασε η συγκεκριμενη κυκλοφορια λογω του οτι απουσιαζει το Metal Gear Solid που ειχε κυκλοφορησει για το psone! Ο συγκεκριμενος τιτλος αποτελει tribute στην τεραστια φυσιογνωμια του Solid Snake οπου αποτελεσει και ενα απο τους σημαντικοτερους λογους της παγκοσμιας επιτυχιας που ειχε η σειρα! Παρολαυτα εννοειται οτι θα το τιμησω γιατι θα ηθελα να ξαναζησω και στο 360 τις μεγαλες στιγμες που προσφερει απλοχερα η σειρα! Μονη μου ευχη ειναι οτι ο Hideo θα γουσταρε την ιστορια του Shadow Moses αντι να την δωσει σε ενα ψευτο HD remake (και καλα) να κανει ενα ολοκληρωτικο remake του τιτλου με συγχρονα γραφικα! Ξερω οτι κατι τετοιο δυσκολα θα γινει αφου δεν προσφερονται ποροι για τετοια εγχειρηματα αλλα οσο ζουμε ελπιζουμε!

 • Για όσους δεν είχανε τα συγκεκριμένα MGS και πιθανώς ιδιαίτερα για κατόχους 360 όπως αναφέρθηκε,νομίζω οτι πραγματικά αξίζει για τους άλλους, εκτός αν είναι φανατικοί/συλλέκτες του είδους οχι και τόσο, απλά τα πράγματα.

 • τρομερη συλλογη για την κορυφαια σειρα..λειπει το πρωτο αλλα θα το κατεβασω απο το psn για να ξαναθυμηθω τις ωραιες στιγμες που μου ειχε χαρισει οταν ειμουν μικρος..!!

 • Το επος βγενει τη μερα των γενεθλιων μου,ευτηχως που εχω πεξει το 1 και το 4 και παρολα αυτα ειμαι μεγαλος φαν της σειρας και περιμενα πως και πως την ευκαιρια να παιξω τα προηγουμενα!

 • ετσι παιχνιδαρα.....περιμενω να μοθ ερθει να τα λιωσω ξανα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Πλήρη συλλογή δεν είναι αλλά όπως έχει το πακέτο και στην τιμή που έχει, είναι καθαρό 10αρι για μένα. Να βάλω βαθμολογία μέσω του συστήματος δεν θα ασχοληθώ. Σύντομα θα τα ξαναπαίξω όλα.

 • Μπορεί να το τσιμπήσω αργότερα που θα πέσει η τιμή του. Πολύ αξιόλογη συλλογή αν και λείπει το 1ο. Μακάρι να έβγαινε και το 4 στο 360, αν και δεν βλέπω φως στον ορίζοντα...

 • 10αρι κι από 'μένα, φοβερή συλλογή...:)

  Υ.Γ. Μακάρι να είχε και το πρώτο...αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει λόγω ότι πρέπει να ξαναφτιάξουν στην ουσία τα γραφικά από την αρχή διότι δεν έχει νόημα να το βγάλουν με τα ίδια γραφικά της PS One έκδοσης σε HD.

 • To Peace Walker θα περιλαμβάνει και co-op online multiplayer κάτι που δεν αναφέρεται στο Review.

Φόρτωση Περισσότερων
To θεωρω σιγουρο το sequel..... αντε να βγει!!!
Πολύ ωραίο review Γιώργο!
και ομως, γινονται τελικα (μινι) θαυματα στις μερες μας.
Εύγε! Ένα πολύ καλό review για ένα φανταστικό παιχνίδι!!!
Ωραίο review Γιώργο, να πω την αλήθεια δεν ήθελα να το διαβάσω πριν παίξω το παιχνίδι για να το απολ...
Ωριαίο review φίλε Γιώργο μπράβο, εστιασμένο εκεί που πρέπει λόγο της ιδιαιτερότητας που έχει το παι...
Πακεταρα!τα καλυτερα μονο για εμας!
Μόνο αρνητικό η κάμερα στους κλειστούς χώρους δηλαδή.Άψογα.Εξαιρετικό ρηβιου κύριε Καλλίφα για,όπως ...
Ωραίο review Γιώργο. Το αποτέλεσμα δείχνει ανώτερο των προσδοκιών. Θα του δώσω μια ευκαιρία στο μέλλ...
 • Το Άβαταρ του/της zlatkogr
  Χρόνια πολλάαααα Χρονια Πολλα σε ολους οσους εχουν την ονομαστικη τους... Συντάκτης zlatkogr 5 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της oneeyedwally
  Now Playing... Dishonored 2 τέλος, σε λίγες μέρες θα αρχίσω και 2o play.... Συντάκτης oneeyedwally 19 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της maximous
  Final Fantasy XV Παιδιά σας το συνιστώ να δείτε τα Brotherhood και Kingsglaive πριν... Συντάκτης maximous 6 Ώρες 25 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της DeusXmachina
  Fighting Games Συντάκτης DeusXmachina 7 Ώρες 13 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της Michalis3
  Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Συνέντευξη από μέλη της Vicarious Visions, ομάδας ανάπτυξης... Συντάκτης Michalis3 8 Ώρες 5 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της KhR1s
  Γκουρού του Τσου Λου 6η αγωνιστική ΤΡΙΤΗ 6/12 21:45 Βασιλεία-Άρσεναλ 21:45... Συντάκτης KhR1s 8 Ώρες 34 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της SHREDDER
  Dishonored 2 To τερματισα πριν 3 μερες στο medium σε high chaos σκοτωνοντας... Συντάκτης SHREDDER 9 Ώρες 8 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της SHREDDER
  PREY Μετα το εκπληκτικο Dishonored 2 που το τερματισα πριν 3 μερες... Συντάκτης SHREDDER 9 Ώρες 9 Λεπτά πριν