Ταυτότητα

Puddle

Puddle

Edition: N/A Genre: Puzzle Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Neko Entertainment Ημ. Έκδοσης: 25/01/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Πασχίζοντας να οδηγήσουμε το… υγρό στοιχείο στη λύτρωσή του

Ξεκινώντας το Puddle δε γινόταν παρά να παραδεχτούμε, έστω και αρχικά, ότι είχαμε στα χέρια μας έναν ενδιαφέροντα και αρκετά πρωτότυπο τίτλο, η απλότητα του οποίου τελικά αποδείχθηκε αντιστρόφως ανάλογη του βαθμού δυσκολίας του. Αλλά πώς να μη δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της ευκολίας, όταν οι οδηγίες χειρισμού είναι οι πιο λιτές που έχουμε δει, καθώς οι μοναδικές λειτουργίες του gamepad αρχίζουν και τελειώνουν στα δύο shoulder buttons του; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκινάνε όταν ένα άτομο σε ένα εργαστήριο ρίχνει κατά λάθος στον καφέ του ενέργεια, που δίνει την αφετηρία στο δύσκολο ταξίδι του υγρού.

puddle_screen_01.jpg

Ο κυριότερος σκοπός μας θα είναι να το οδηγήσουμε “αλώβητο” στην έξοδο του κάθε γραμμικού δισδιάστατου επιπέδου, έχοντας ως μοναδικό όπλο για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού τη μεταχείριση της βαρύτητας. Ο εξαιρετικά απλοϊκός χειρισμός, λοιπόν, αποτελεί κύριο γνώρισμα του Puddle, καθώς το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι το πάτημα του αριστερού ή δεξιού shoulder button (ή η χρήση του Move/ Sixaxis στην έκδοση PS3) προκειμένου να δώσουμε ανάλογη κλίση στο επίπεδο, ούτως ώστε το εκάστοτε υγρό να αρχίσει να ρέει προς τη μεριά που επιθυμούμε. Η πορεία προς την έξοδο, όμως, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που θα αποτρέψουν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, την έξοδο της πλήρους ποσότητας του αρχικού υγρού.

puddle_screen_02.jpg

Ανάλογα με το περιβάλλον, φωτιές, τροχαλίες, ηλεκτρισμός και άλλα εμπόδια θα οδηγήσουν στην εξαΰλωση του υγρού μέρους που θα έρθει σε επαφή μαζί τους, ενώ ακόμα και το ίδιο το είδος του υγρού μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν θα πρέπει να μεταχειριστούμε την ασταθή Νιτρογλυκερίνη, η οποία είναι ευπαθής σε ισχυρούς κραδασμούς. Σε κάθε επίπεδο ένας μετρητής στο αριστερό μέρος της οθόνης απεικονίζει το συνολικό όγκο του υγρού που παραμένει, καθώς και το όριο της εξαΰλωσης που μπορεί να υποστεί προτού χάσουμε.

puddle_screen_03.jpg

Δεδομένης της φύσης του υγρού, αλλά και της σχετικά μικρής κλίσης που μπορούμε να δίνουμε στα επίπεδα, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι σε πάρα πολλά σημεία δε γίνεται να το συγκρατήσουμε ή ακόμα και να σταματήσουμε την κατεύθυνση της ροής του. Αυτή η αδυναμία λειτουργεί σε μέγιστο βαθμό υπέρ του βαθμού δυσκολίας, οδηγώντας όμως σε ορισμένες εξαιρετικά εκνευριστικές καταστάσεις στην πλειονότητα των επιπέδων, κάτι στο οποίο συμβάλει και η κίνηση της κάμερας.

{PAGE_BREAK}

Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η “μανία” της κάμερας να μας δείχνει από κοντά τη δράση, δεν μας άφηνε περιθώρια να δούμε τα εμπόδια ή την αρχιτεκτονική της πίστας στην πορεία μας. Ως αποτέλεσμα, πολλές φορές δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβουμε να αντιδράσουμε όπως θα θέλαμε στην εκάστοτε περίσταση, οδηγώντας σε ένα πολύ συχνό trial & error. Εκτός αυτού, σε πολλά σημεία απαιτούνται χειρισμοί χειρουργικής ακρίβειας, καθώς μερικές μοίρες λιγότερες ή περισσότερες στην κλίση -αλλά και η παραμονή για παραπάνω κλάσματα του δευτερολέπτου από ό,τι πρέπει- αρκούν ώστε κάποιο άλμα να αποδειχθεί μοιραίο ή να μην καταφέρει το υγρό να σταματήσει εγκαίρως πριν από κάποιο εμπόδιο. Σίγουρα δε θα μας πείραζε ένας υψηλός βαθμός πρόκλησης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ήδη από τα πρώτα επίπεδα, ο τίτλος απαιτεί εξαιρετικά δύσκολες και λεπτεπίλεπτες κινήσεις, οδηγώντας περισσότερες φορές στον εκνευρισμό παρά στην αίσθηση της ικανοποίησης.

puddle_screen_04.jpg

Στα παραπάνω δε βοηθάει το γεγονός ότι οι χρόνοι φορτώματος είναι περίπου 5-6 δευτερόλεπτα. Σίγουρα δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σε αυτό το είδος τίτλων, όπου το κουμπί του retry χρησιμοποιείται ανά μερικά δευτερόλεπτα, αυτά τα 5-6 δευτερόλεπτα κουράζουν πολύ εύκολα. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα θα νιώσετε μεγάλη ανακούφιση όταν τελικά καταφέρετε να φτάσετε στην έξοδο του επιπέδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκειά του, αλλά και η ποικιλία των περιβαλλόντων, είναι άκρως ικανοποιητική. Συνολικά υπάρχουν οκτώ διαφορετικά περιβάλλοντα, κάθε ένα από τα οποία περιέχει έξι επίπεδα αλλά και διαφορετικό είδος υγρού. Έμμεσα, λοιπόν, θα ελέγξουμε, μεταξύ άλλων, υγρό λίπασμα που βοηθάει την ανάπτυξη φυτών, τα οποία λειτουργούν με τη σειρά τους ως ράμπες, όξινο υγρό που μπορεί και διαβρώνει επιφάνειες και διάφορα άλλα, κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζει και μία ξεχωριστή ιδιότητα.

Τα περιβάλλοντα είναι καλοσχεδιασμένα και με ποικιλία -ειδικά το επίπεδο όπου εισερχόμαστε στο εσωτερικό ενός ανθρώπινου οργανισμού, απεικονιζόμενο ως ακτινογραφία, όπου πρέπει να αποφεύγουμε τα γαστρικά υγρά, αποτελεί μάλλον το highlight του τίτλου. Αλλά και άλλα επίπεδα έρχονται στη συνέχεια για να εκπλήξουν, προσφέροντας ένα αρκετά όμορφο εικαστικό αποτέλεσμα, όπου ο λιτός σχεδιασμός μαύρων επιφανειών –συνήθως- συνάδει άψογα με τη φύση του τίτλου.

Ένας ιδιαίτερος τίτλος, λοιπόν, ο οποίος σίγουρα δεν είναι για όσους δεν έχουν ισχυρές δόσεις υπομονής. Το gameplay του μπορεί να είναι πρωτότυπο και με όμορφο οπτικό τομέα, εντούτοις δε θα αργήσει να έρθει η στιγμή όπου η προσοχή σας θα εστιαστεί πλήρως στις κινήσεις ακριβείας που απαιτούνται, πολλές φορές σε σημείο όπου ο εκνευρισμός είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το αίσθημα της ανακούφισης, κυρίως όταν η μόνη σκέψη που υπάρχει, είναι πως το επόμενο επίπεδο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Αρκετά πρωτότυπη ιδέα
  • Όμορφος οπτικός τομέας
  • Ποικιλία σε επίπεδα

Αρνητικά

  • Υψηλότατος βαθμός δυσκολίας που δε συγχωρεί ποτέ
  • Προβληματική κάμερα
  • Οι χρόνοι φόρτωσης

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν