Ταυτότητα

Gotham City Impostors

Gotham City Impostors

Edition: N/A Genre: Online, Shoot 'em Up Διάθεση: Steam
Αριθμός παικτών: 1-12 Ανάπτυξη: Monolith Ημ. Έκδοσης: 08/02/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Warners Bros. Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Ένα online shooter σκέτη… τρέλα

Μπορεί στο άκουσμα και μόνο του ονόματος "Gotham City" στο μυαλό των περισσοτέρων να έρχεται η φιγούρα του Σκοτεινού Ιππότη, αλλά για ακόμα μια φορά, τα φαινόμενα απατούν. Η Monolith φαίνεται πως ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει από την κριτική που δέχθηκε σχετικά με το FEAR 3 και έτσι αποφάσισε να κάνει μια μεγαλοπρεπέστατη στροφή 180 μοιρών. Αφήνοντας πίσω της το μυστήριο και τα σκοτεινά μονοπάτια της Alma και έχοντας μαζί της τις ευλογίες της Warner, τολμάει και προσφέρει ένα shooter, που αν μη τι άλλο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαφορετικό. Τι είναι λοιπόν το Gotham City Impostors; Mε απλά λόγια, είναι ένα first person shooter, το οποίο διαδραματίζεται αποκλειστικά και μόνο σε δικτυακό περιβάλλον. Αναμενόμενα, θα αναρωτηθεί κανείς, πού εντοπίζεται η πρωτοτυπία ή η διαφορετικότητα, όπως αυτή αναφέρθηκε μερικές σειρές παραπάνω. Μα φυσικά στην τόλμη της ομάδας ανάπτυξης να πάρει ένα γνωστό όνομα, να το πασαλείψει με τόνους χρωμάτων, τρέλας και χιούμορ και να προσφέρει μια ανέλπιστα διαφορετική εμπειρία. Μια εμπειρία με την οποία μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας, ακόμα και αν δεν έχει την παραμικρή πείρα στη συγκεκριμένη κατηγορία.

gotham-city-impostors-02.jpg

Το πεδίο της μάχης, λοιπόν, είναι μια εναλλακτική μορφή της Gotham City, μέσα στην οποία υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Οι Bats και οι Jokers. Ο παίκτης καλείται να πάρει το μέρος όποιας από τις δύο ομάδες επιθυμεί, και με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργία χαρακτήρα. Και εδώ εμφανίζεται η πρώτη μεγάλη έκπληξη. Η συγκεκριμένη επιλογή προσφέρει αμέτρητες παραμέτρους, οι οποίες με τη σειρά τους δεν παρέχουν μονάχα μια αισθητική πολυχρωμία, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και τη δράση. Η συμμορία των Bats έχει μια γενικότερη εμφάνιση που θυμίζει κάτι από Batman -αλλά στην πλέον αφαιρετική ή και σουρεαλιστική μορφή της-, ενώ οι αντίστοιχη των Jokers θα είναι επηρεασμένη από την ομώνυμη φιγούρα της DC. Ο παίκτης καλείται να δημιουργήσει από το μηδέν τον χαρακτήρα της επιλογής του, με το σωματότυπο να παίζει πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια κοντή και αδύνατη φιγούρα, σαφέστατα και θα διακρίνεται για την ταχύτητά της, αλλά το "κλώτσημα" των όπλων θα τη θέτει προσωρινά εκτός ισορροπίας και θα παρουσιάζεται λιγότερο ανθεκτική στα εχθρικά πυρά. Στον αντίποδα, ένα κτήνος των 200 κιλών, μπορεί να βάλλει ακατάπαυστα προς τους πάντες, αλλά ο όγκος του δεν θα είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητος, ενώ και η ευελιξία είναι μια έννοια μάλλον άγνωστη προς αυτόν.

gotham-city-impostors-01.jpg

Η Monolith συνεχίζει το κρεσέντο δημιουργικότητας και στον τομέα των όπλων, με πολλά από αυτά να μην έχουν σαν πυρομαχικά τις σφαίρες. Και εδώ ο παίκτης καλείται να δοκιμάσει τα όρια της φαντασίας του, συνδυάζοντας αντικείμενα τα οποία κάτω από κανονικές συνθήκες απλά δεν συνδυάζονται. Στη συνέχεια θα είναι σε θέση να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά τους στο Challenge mode, τη μοναδική offline ενότητα που προσφέρει ο τίτλος, κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις – μετατροπές, πριν βρεθεί στο πραγματικό πεδίο της μάχης. Αυτό που πραγματικά θα κερδίσει τον καθένα, είναι η αμεσότητα αλλά και η απλότητα που προσφέρει απλόχερα το Gotham City Impostors. Οι αναμετρήσεις θα ξεκινήσουν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ οι πέντε συνολικά χάρτες είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούν τόσο τη στρατηγική όσο και το ακατάπαυστο πιστολίδι. Γενικότερα, πρόκειται για μια light εκδοχή των όσων έχουν γνωρίσει οι περισσότεροι στη σειρά Call of Duty, αν και σύντομα οι όποιες ομοιότητες αναμενόμενα εξανεμίζονται.

gotham-city-impostors-12.jpg

Η Monolith μπορεί να έχει εφοδιάσει τον κάθε χαρακτήρα με ένα όπλο, αλλά από την άλλη, του παρέχει μια έξτρα δυνατότητα που σπάνια συναντάται σε fps. Κλασικό παράδειγμα τα roller skates, τα οποία σε συνδυασμό με τις αμέτρητες ράμπες που υπάρχουν, παρέχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για headshots από ψηλά. Το aim-assist είναι όσο διακριτικό πρέπει, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι ταχύτητες εκτοξεύονται σε υψηλά επίπεδα. Αναμφίβολα το Gotham City Impostors είναι μια πρόταση που μας συνεπήρε αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, την εμφάνισή τους κάνουν για την ώρα –το τονίζουμε- μόνο πέντε χάρτες και παρά την παλαβή εμφάνισή τους, δεν δείχνουν να είναι αρκετοί.

{PAGE_BREAK}

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η φτωχή επιλογή από modes, τα οποία είναι μόνο τρία. Το κλασικό Team Death match, το Psychological Warfare -το οποίο στην ουσία είναι το Capture the Flag- και τέλος το Fumigation ή αλλιώς Sabotage. Στο τελευταίο από τα τρία modes, η μια ομάδα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να κρατήσει στην κατοχή της τρία αντικείμενα, την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί της προσπαθούν να τα κλέψουν, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο. Βέβαια, η απάντηση στις παραπάνω λιτές επιλογές ακούει στο όνομα "DLC", με την Warner Bros να έχει ήδη ανακοινώσει την έλευση του πρώτου επί πληρωμή πακέτου επέκτασης. Στον αντίποδα, όσοι προμηθευτούν το Gotham City Impostors δύσκολα θα νιώσουν εξαπατημένοι, γιατί η τιμή απόκτησης βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αλλά δύσκολα θα τους βγάλει κανείς από το μυαλό την διαπίστωση πως το συνολικό πακέτο είναι φτωχό. 

gotham-city-impostors-11.jpg

Σε τεχνικό επίπεδο, ο τίτλος διακρίνεται για την αισθητική και όχι για την τεχνολογία του, αν και το soundtrack καταφέρνει να είναι πάντοτε εντός κλίματος. Ένα σοβαρό πλήγμα για τους χρήστες είναι η ανισορροπίες των μαχών, μιας και είναι δυνατό να βρεθούν στο ίδιο πεδίο της μάχης παίκτες διαφορετικών επιπέδων. Τα πολλά kills προσθέτουν αναμενόμενα πόντους εμπειρίας, αλλά αν κάποιος δεν θέλει να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία, μπορεί να τους προμηθευτεί απευθείας είτε από το PlayStation Network είτε από το Xbox Live. Με αυτό τον τρόπο το Gotham City Impostors είναι άδικο προς αυτούς που ακολουθούν τη γνωστή οδό ανάπτυξης χαρακτήρα, αν και εδώ συναντάται ακόμα ένα σφάλμα. Για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν είναι λίγες οι φορές που τα experience points δεν προσμετρούνται στο σκορ του παίκτη, ενώ δεν είναι απίθανο κατόπιν μιας μάχης να γίνει ένα μεγαλοπρεπέστατο reset στα χαρακτηριστικά του εικονικού χαρακτήρα μας. Ευτυχώς, η ομάδα ανάπτυξης έχει εικόνα του προβλήματος και έχει δηλώσει ήδη πως σύντομα θα βρει λύση.

Το να σταθεί όμως κάποιος σε αυτά τα προβλήματα είναι άδικο, γιατί έχουμε μπροστά μας μια πραγματική έκπληξη, μια δημιουργία που ενώ δεν φαινόταν ικανή να διεκδικήσει δάφνες πρωτοτυπίας, τελικά κάνει τη διαφορά. Σίγουρα πρόκειται για ένα ακόμα online first person shooter, σίγουρα δεν διακρίνεται για την τεχνολογία του, αλλά το στοιχείο της… παλαβομάρας το κατέχει και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό. Αναμφίβολα δεν απευθύνεται στον καθένα και ειδικά στους σκληροπυρηνικούς της κατηγορίας, αλλά όσοι αναζητούν ευχάριστες αναμετρήσεις, απαλλαγμένες από αμέτρητες οθόνες στατιστικών, επιβάλλεται να το δοκιμάσουν.

Το Gotham City Impostors διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω των online υπηρεσιών των PlayStation 3, Xbox 360 και PC.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Απλό, άμεσο διασκεδαστικό
 • Μια διαφορετική προσέγγιση στα online shooters
 • Άπειρες επιλογές στη δημιουργία χαρακτήρα και όπλων
 • Τα γραφικά εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους…

Αρνητικά

 • …αλλά μάλλον απογοητεύον με την τεχνολογία τους
 • Το περιεχόμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως ελλιπές
 • Οι μάχες υπάρχει πιθανότητα να γίνουν άνισες

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (22 σχόλια)
 • Venix Venix 04 Απριλίου 2012  | 18:33

  5 ευρουλινια από το steam σε προσφορά πολύ καλό value στα 5 ευρό!

 • manualli manualli 25 Φεβρουαρίου 2012  | 01:07

  Το αγορασα για pc μέσω steam και το βρίσκω πολύ καλό για τη τιμή του.
  Καταιγιστικό με αρκετά μεγάλη παραμετροποίηση εξοπλισμού και πρωτότυπα gadjets.
  Πολυ ωραίο review.

 • NikeFerrari NikeFerrari 23 Φεβρουαρίου 2012  | 18:36

  Δοκίμασα κι γω την closed Beta. Μου άρεσε αλλά δεν νομίζω να με κρατούσε αρκετά το τελειωμένο προϊόν. Η φάση είναι επίσης ότι άλλον σε Deal of the Week μάλλον θα είναι πλέον νεκρό.

 • JohnyDARK JohnyDARK 22 Φεβρουαρίου 2012  | 17:47

  15 ευρώ στο psn καλο ειναι το εχω αλλα οχι για πολυ....

 • SINESTRO SINESTRO 22 Φεβρουαρίου 2012  | 15:23

  Όταν το πρωτοείδα νόμιζα ότι είναι άλλη μια απόπειρα να ξεζουμίσουν τα comics και μάλιστα χωρίς σεβασμό στο μεγαλείο του Gotham city.
  Με μία δεύτερη ματιά όμως πλέον και βάση του πολύ κατατοπιστικού review αντιλαμβάνομαι ότι έχει γίνει με ωραίο τρόπο και άκρως χιουμοριστική διάθεση.
  Πιστεύω πάντως ότι θα μας αποχαιρετήσει γρήγορα.

 • skarthebloodchild skarthebloodchild 22 Φεβρουαρίου 2012  | 12:21

  πολυ χαλια το παιχνιδακι μακρια ...
  ενα 5 με το ζορι.

 • DragoNenth DragoNenth 22 Φεβρουαρίου 2012  | 00:24

  ωραίο το reveiw Γιώργο και το παιχνίδι μου φαίνεται εμένα σχετικά καλούτσικο.

 • KTI_23 KTI_23 21 Φεβρουαρίου 2012  | 21:41

  δεν το περιμενα παντως ...ευχαριστο φαινεται για οσους ξοδεψουν δεν θα πανε χαμενα τα ms points τους για αυτο..ελλιπες σε αρκετα τμηματα αλλα σε γενικες γραμμες καλο..

 • tsaki256 tsaki256 21 Φεβρουαρίου 2012  | 20:28

  Κοσμο γενικοτερα εχει. Τις ημερες που ασχοληθηκα μαζι του δεν ειχα παραπονο απο αυτον τον τομεα. Απλα υπαρχουν τεχνικα προβληματα τα οποια χρηζουν αμεσης επιδιορθωσης (οπως αναφερει και ο Δημητρης παραπανω)

 • Gamer-cy Gamer-cy 21 Φεβρουαρίου 2012  | 18:44

  Ωραίο review Γιώργο μου, ενδιαφέρων θα έλεγα ,ειδικά αυτή η αμεσότητα και η απλότητα που εχει ο τιτλος

 • SetaShouji SetaShouji 21 Φεβρουαρίου 2012  | 18:09

  13 με 15 ευρώ έχει στο PS3 παίδες :)

 • ASUS85 ASUS85 21 Φεβρουαρίου 2012  | 18:06

  Δε με ελκύει...

 • chaosComing chaosComing 21 Φεβρουαρίου 2012  | 17:44

  μπορεί να δώσει κάποιος link για να το κάνω buy kai download στο pc?

 • KoulisHHH KoulisHHH 21 Φεβρουαρίου 2012  | 17:31

  Ήμουν στη closed beta,ΟΚ ένα κάφρικο shooter με άισθηση call of duty στο gameplay.Δε με ελκύει κάτι τέτοιο είναι απλά μια ακόμη κότα στο κοτέτσι;)

 • AGGELOS_970 AGGELOS_970 21 Φεβρουαρίου 2012  | 17:21

  Επεξα το Demo.
  Καλο γενικα αλλα τα loading διαρκουνε παρα πολυ.

 • phantom76 phantom76 21 Φεβρουαρίου 2012  | 17:05

  στο ps3 ποσο εχει?

 • Rinzler Rinzler 21 Φεβρουαρίου 2012  | 16:30

  Καλούτσικο ακούγεται αλλά μάλλον ο κόσμος θα το παρατήσει γρήγορα !

 • JamieT JamieT 21 Φεβρουαρίου 2012  | 15:45

  Παιδιά έχει αρκετό κόσμο είναι η αλήθεια! :) Απλά, έχει πολλά προβλήματα στο matchmaking και δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν με έβαζε στο game και μου πέταγε το παρακάτω μήνυμα: ''Lost Connection To Server''

  Υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα στο επίσημο forum του game για αυτό το πρόβλημα, άρα δεν πρέπει να είμαι ο μόνος. :P

 • admin admin 21 Φεβρουαρίου 2012  | 15:24

  1200MS Points, 1,9GB μέγεθος. Όσο για κόσμο, ο tsaki γνωρίζει.

 • Redsoul Redsoul 21 Φεβρουαρίου 2012  | 15:23

  Μ'αρέσει! Είναι μια καλή επιλογή με διασκεδαστικές και σατηρικές μάχες.Σίγουρα θα έχει και τα ''θέματά'' του,αλλιώς θα ήταν ανταγωνιστής των μεγαθήριων του είδους.
  Αν δεν βελτιωθεί βέβαια το πρόβλημα με τις άνισες μάχες,μετά από λίγο καιρό δεν θα το παίζει κανείς καινούργιος παίχτης,γιατί ποιος θέλει να μην μπορει να κάνει ούτε kill?

  Τραγική όσο δεν πάει η κατάσταση με τα DLC γενικότερα.''Κόβουν'' κομμάτια από το παιχνίδι και στα πασάρουν λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του σαν έξτρα υλικό.

 • kostasfil kostasfil 21 Φεβρουαρίου 2012  | 15:18

  Tιμουλα ξερουμε? To θεμα ειναι να εχει κοσμο μεσα το παιχνιδι, γιατι ψαχνω ενα χαλαρο online shooter για να ξελαμπικαρω ενιοτε απο το demon's souls....

 • kairisg kairisg 21 Φεβρουαρίου 2012  | 14:53

  Ωραίο το review Γιώργο ! Μου φαίνεται σχετικά ενδιαφέρον το game ,
  το περίμενα χάλια !......