Ταυτότητα

Little Deviants

Little Deviants

Edition: N/A Genre: Mini-games Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Bigbig Studios Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 7 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PS Vita


Ένα παιχνίδι-διαφήμιση για τις δυνατότητες του PSVita

Κάθε νέο σύστημα που διατίθεται στην αγορά, όσο εντυπωσιακό, τεχνολογικά εξελιγμένο και γεμάτο κορυφαία χαρακτηριστικά μπορεί να είναι, ένα μόνο πράγμα το καθιστά ελκυστικό προς το ευρύ κοινό: τα παιχνίδια. Όταν μιλάμε για “κονσόλα” και όχι απλώς για ένα gadget, τότε το software είναι αυτό που θα καθορίσει την εμπορική πορεία του συστήματος και κατά το λανσάρισμα, αλλά και εις το διηνεκές. Την παραπάνω άποψη η Sony την έχει μάθει καλά -μετά την κυκλοφορία του PSP δηλαδή- και έτσι φρόντισε με το λανσάρισμα του PSVita να διαθέσει στην αγορά σωρεία τίτλων και ποιοτικών, αλλά και -κυρίως- τίτλων που αναδεικνύουν στο μέγιστο βαθμό όλα αυτά που μπορεί να κάνει το νέο φορητό και που του δίνουν μια αυθύπαρκτη υπόσταση, δηλαδή ένα χαρακτήρα που δεν θα εκπορεύεται από τα παιχνίδια και τη φήμη του PlayStation 3.

little-deviants-screen-01.jpg

Το πρώτο και καλύτερο δείγμα αυτών των πρώτων τίτλων για το PSVita είναι, φυσικά, το περιβόητο Little Deviants. Πρακτικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή mini-games, που εκτελούν το ρόλο της “βιτρίνας”, της επίδειξης των διαφόρων καινοτόμων και μη λειτουργιών που έχει στη φαρέτρα του το νέο σύστημα της ιαπωνικής εταιρείας. Δύο αναλογικοί μοχλοί, αισθητήρας κίνησης Sixaxis, οθόνη αφής, οπίσθια επιφάνεια αφής, κάμερες, όλα “παίζουν" στο Little Deviants και έρχονται για να λειτουργήσουν ως διαφήμιση της κονσόλας.

little-deviants-screen-02.jpg

Με το Little Deviants, λοιπόν, η Bigbig Studios προσφέρει στον υποψήφιο αγοραστή PSVita μια συλλογή από mini-games που σκοπό έχουν να του δείξουν πώς ακριβώς λειτουργεί το νέο φορητό. Φυσικά, υπάρχει και ένα υποτυπώδες σενάριο, που θέλει τα μικρά, εξωγήινα πλασματάκια ονόματι “Deviants”, να δραπετεύουν από μια φυλακή, να προσεδαφίζονται σε έναν πλανήτη και ορδές από ρομπότ να τα κυνηγούν. Αλλά το σενάριο εδώ μικρή σημασία έχει. Η ουσία κρύβεται στα μίνι παιχνίδια, που κάποια εξ αυτών διαρκούν λίγα λεπτά και κάποια λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

little-deviants-screen-06.jpg

Φυσικά, πιο γνωστό και διαφημισμένο όλων αυτών των, δεκάδων είναι η αλήθεια, σύντομων παιχνιδιών είναι εκείνο όπου ο παίκτης τοποθετεί το δάκτυλό του στην πίσω επιφάνεια αφής του Vita και, σαν να σηκώνει ένα χαλί, καθοδηγεί ένα Deviant υπό μορφή σφαίρας (πάντοτε με τη βοήθεια των καλογραμμένων physics) να φτάσει σε ένα portal που θα το οδηγήσει στον επόμενο γρίφο.

{PAGE_BREAK}

Κάθε ένα από αυτά τα mini-games έχει και διαφορετικό gameplay ή στόχο. Για παράδειγμα, έχουμε παιχνίδια τύπου “Augmented Reality”, όπου ο τίτλος χρησιμοποιεί τις κάμερες του συστήματος. Εκεί, ο παίκτης περιφέρει το σύστημα στο χώρο, αναζητώντας τα διαβολικά ρομπότ που κυνηγούν τα ιπτάμενα Deviants -με φόντο το δικό του δωμάτιο. Πατώντας το R της κονσόλας, ένα πυροβόλο βοηθά στην εξόντωση των ρομπότ, μέχρι να εξολοθρεύσουμε απανωτά κύματα αντιπάλων και να φτάσουμε στον τελικό “κακό”. Η ποικιλία συνεχίζεται αμείωτη στο Little Deviants, αφού έχουμε πτώση από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο, όπου καλούμαστε να οδηγήσουμε το Deviant μέσα από δαχτυλίδια στον ουρανό χρησιμοποιώντας τις Sixaxis λειτουργίες του συστήματος, υπάρχει σκοποβολή όπου απλά πατάμε στην οθόνη τους ζητούμενους στόχους, σε ένα ρινγκ πρέπει να κρατήσουμε ταυτόχρονα οθόνη αφής και οπίσθιο πάνελ με αντίχειρα και δείκτη αντίστοιχα, τραβώντας το Deviant σαν λάστιχο για να διαλύσει ζόμπι και σε κάποια άλλα παίζουμε κρατώντας το σύστημα σε όρθια θέση, όπως σε ορισμένα παλιά arcades.

little-deviants-screen-03.jpg

Στόχος όλων των παραπάνω, εκτός από τη διασκέδαση και την προώθηση των δυνατοτήτων του Vita (το έχουμε αναφέρει πολλές φορές ήδη αυτό, σωστά;) είναι σε κάθε παιχνίδι να καταφέρουμε το υψηλότερο δυνατό σκορ ούτως ώστε να ξεκλειδώσουμε νέες περιοχές, που συνεπάγονται νέα mini-games για να δοκιμάσουμε. Και ενώ όλα σε αυτό το πόνημα δείχνουν να λειτουργούν καλά (και στις περισσότερες των περιπτώσεων όντως λειτουργούν άψογα), σε κάποια σημεία προδίδεται κάποια προχειρότητα και κάποια βιασύνη από την πλευρά των δημιουργών. Σε ορισμένα παιχνίδια, για παράδειγμα, ο χειρισμός είναι από δύστροπος έως κακός, ενώ άλλα είναι “afterthoughts”, δηλαδή mini-games χωρίς φαντασία, που προστέθηκαν στην πορεία απλά και μόνο για να πει ο δημιουργός “α, έχουμε και αυτό”.

Αυτά τα mini-games αποτελούν την Αχίλλειο Πτέρνα του Little Deviants, αφού η δομή του τίτλου είναι τέτοια που απαιτεί από τον παίκτη να εκπληρώσει ορισμένες συνθήκες στο εκάστοτε παιχνίδι προκειμένου να ξεκλειδώσει νέες προκλήσεις και να πάει παρακάτω. Και όταν αναγκάζεσαι να παίξεις για δέκατη φορά ένα παιχνίδι όπου ο χειρισμός είναι “broken” για να απολαύσεις τα καλούδια που ακολουθούν, τότε αυτό λέγεται προβληματικό game design. Από εκεί και έπειτα, το Little Deviants όντως προσφέρει ό,τι είχε “υποσχεθεί” όταν το βλέπαμε σε trailers ή εκθέσεις. Είναι ένα απλοϊκό, “εύθυμο”, με πολλά εμπνευσμένα και χιουμοριστικά mini-games που θα σας κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά τις πρώτες ώρες και ημέρες με το νέο σας PS Vita. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μια από τις “φθηνές” προτάσεις του συστήματος και όχι μια μεγάλη παραγωγή, τότε η επιλογή του ως πακέτο με το σύστημα σίγουρα ενδείκνυται.

Εκτός και αν πήρατε PSVita για να απολαύσετε τον Drake...

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

  • Παιχνίδι που αναδεικνύει όλες τις λειτουργίες του συστήματος
  • Προσιτή τιμή διάθεσης (περίπου 29 ευρώ)
  • Δεκάδες μίνι παιχνίδια για να δοκιμάσουμε...

Αρνητικά

  • ...αν και πολλά από αυτά είναι προχειροφτιαγμένα και με προβληματικό χειρισμό
  • Μικρή αντοχή στο χρόνο

Βαθμολογία

Γιώργος Καλλίφας

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...