Ταυτότητα

FIFA Football

FIFA Football

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: EA Sports Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 3 Εκδότης: EA Sports Πλατφόρμες: PS Vita


Επιτέλους, μια στιβαρή ποδοσφαιρική εμπειρία σε φορητή κονσόλα...

Το PS Vita βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες διαθέσιμο στα ράφια των καταστημάτων και μόλις έχει ξεκινήσει το μακρύ του ταξίδι στην αγορά. Ο δρόμος της Sony με το νέο φορητό της μηχάνημα, σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, μιας και εκτός από τη συνήθη ύποπτo Nintendo, έχει να αντιμετωπίσει το νέο μεγαθήριο της κατηγορίας, τα smartphones. Μία τέτοια φορητή παιχνιδομηχανή, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σφοδρό ανταγωνισμό, εκτός από εντυπωσιακές δυνατότητες και μπόλικους "αριθμούς", χρειάζεται παιχνίδια. Πολλά και καλά παιχνίδια. Παιχνίδια που θα αναδείξουν τις δυνατότητες της συσκευής, που ομολογουμένως είναι αρκετές και θα πουν στον ανταγωνισμό "αν μπορείς, κάνε το κι εσύ". Για ένα λιγάκι πιο εύκολο ξεκίνημα λοιπόν, η EA Sports χαρίζει στο launch του PS Vita το FIFA Football και παρόλο που συμβιβάζεται σε σημεία, αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι ποδοσφαίρου που έχουμε δει ποτέ σε φορητή συσκευή.

FIFA 11.5

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς στο νέο FIFA είναι η ονομασία του. Το κουτί που παραλάβαμε στο εξώφυλλο αναγράφει "FIFA Football". "Γιατί όχι FIFA 12;" αναρωτηθήκαμε. Η απορία μας λύθηκε αφού πέρασαν αρκετές ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο, μιας και διαπιστώσαμε πως η gameplay ραχοκοκαλιά του νέου FIFA βασίζεται περισσότερο στο FIFA 11, παρά στο FIFA 12. Στην πραγματικότητα, η EA έχει ανακατέψει τις συνταγές των δύο τελευταίων κυκλοφοριών της σειράς με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακρίνεται εύκολα το "πισωγύρισμά" της. Τα στατιστικά των ομάδων και των παικτών όμως, είναι πλήρως ενημερωμένα.

FIFA_Football_Review_1-thumb.jpgΜόνοι αυτοί που έχουν ασχοληθεί εντατικά με το FIFA 12 θα βρουν γρήγορα τις αλλαγές στο gameplay. Η σημαντικότερη απουσία του τίτλου είναι το νέο σύστημα άμυνας που γνωρίσαμε πριν λίγους μήνες στο FIFA 12. Η αλήθεια είναι ότι άπαξ και συνηθίσει κάποιος με αυτό το σύστημα, θα του είναι φοβερά δύσκολο να επιστρέψει στη "θνητή" πραγματικότητα του πατήματος ενός κουμπιού, κατά την προσπάθειά του να αφαιρέσει την κατοχή της μπάλας από τον αντίπαλο. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι λείπουν και τα "σοφιστικέ" -όπως τα χαρακτηρίζει ο developer- tacklings του FIFA 12, καθώς και η εξαιρετική προσομοίωση των σωμάτων των αθλητών όταν έρχονται σε επαφή. Σε γενικές γραμμές όμως, και εδώ το collision detection είναι καλό και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι PS Vita δυνατότητες

Οι δύο αναλογικοί μοχλοί που προεξέχουν στο PS Vita, βοηθούν στην ακριβή μεταφορά της εμπειρίας FIFA και ακόμη περισσότερο στα 360 μοιρών controls. Πλέον, ο δεύτερος αναλογικός μοχλός αναλαμβάνει, όπως και στις κονσόλες, τις ντρίπλες και τα άλλα "καλούδια", ενώ ο αριστερός μοχλός είναι υπεύθυνος για την κίνηση του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Το μοναδικό που λείπει είναι το R1/L1 του Dualshock (ή LB/RB στην περίπτωση του Xbox 360), ωστόσο, οι γνωστές "λόμπες" ή τα πλασέ σουτ να έχουν αντικατασταθεί από διάφορα, πλήρως παραμετροποιήσιμα, πλήκτρα.

FIFA_Football_Review_2-thumb.jpgΗ EA δεν ξέχασε και τις touch δυνατότητες του PS Vita και αποφάσισε να αξιοποιήσει τόσο την μπροστινή οθόνη αφής, όσο και το πισινό touchpad του συστήματος. Όσον αφορά την touch screen, ο παίκτης μπορεί να αγγίζει την οθόνη στην/στον περιοχή/συμπαίκτη που θέλει να δώσει πάσα (με παρατεταμένο άγγιγμα εκτελείται lob pass), ενώ μπορεί να εκτελέσει και σουτ. Δυστυχώς, η ιδέα αυτή δε λειτουργεί τόσο καλά, μιας και είναι αδύνατον επάνω στην ένταση του αγώνα να γίνουν σωστά τα πατήματα και ακόμη περισσότερο να εγκαταλείψουμε τους αναλογικούς μολχούς έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου. Επίσης, ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει με δύο μεγάλους αντίχειρες να πηγαινοέρχονται κάθε τρεις και λίγο στη μέση μίας σχετικά μικρής οθόνης;

Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα όταν περνάμε σε αυτά που μπορεί να κάνει το πίσω touchpad. Θα το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται: φανταστείτε το touchpad ως μία ποδοσφαιρική εστία. Αγγίζοντας το πίσω μέρος του PS Vita με τα δάκτυλα την κατάλληλη στιγμή, εκτελείται σουτ στο σημείο του τέρματος που μόλις επιδείξαμε. Η δύναμη των σουτ φυσικά εξαρτάται από το πόσο παρατεταμένο ήταν το πάτημα. Το μοναδικό πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι, κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να έχουμε το νου μας στα δάχτυλα που κρατούν το φορητό γιατί, ασυνείδητα, για να ξεκουραστούν ίσως προκαλέσουν κάποιο αναπάντεχο σουτ. Όπως και να' χει, και οι δύο περιπτώσεις touch πρώτον χρειάζονται εξάσκηση και δεύτερον είναι εντελώς προαιρετικές, καθώς απενεργοποιούνται ανά πάσα στιγμή από το μενού των ρυθμίσεων.

{PAGE_BREAK}

Τα modes

Τα modes που είναι διαθέσιμα στο FIFA Football δε διαφέρουν και πολύ από αυτά που είδαμε στο FIFA 12. Οι τρανταχτές ελλείψεις είναι το Ultimate Team και το Live Season που γνωρίσαμε στο τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, καθώς και η απουσία σωσίματος κάποιου replay. Ωστόσο, το Career Mode των 15 σεζόν ως παίκτης ή ως manager (ή και τα δύο ταυτόχρονα) έρχεται με ελάχιστες διαφορές και ικανοποιεί στο έπακρο κάθε φιλόδοξο καριερίστα. Το Be a Pro είναι εδώ χωρίς αλλαγές, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας δικού μας παίκτη από το μηδέν. Θα σας προτείναμε να αποφύγετε να δοκιμάσετε τις κάμερες του PS Vita για να σκανάρετε το πρόσωπό σας, γιατί θα τα βρείτε... σκούρα. Τέλος, παρατηρήσαμε ότι εμπλουτίστηκε η λίστα των Accomplishments στην περίπτωση του δικού μας "Virtual Pro" παίκτη.

Το online multiplayer

FIFA_Football_Review_7-thumb.jpgΓια πρώτη φορά σε φορητή συσκευή το online παιχνίδι είναι τόσο εύκολο και άμεσο όσο στις οικιακές κονσόλες. Η εύρεση αντιπάλων είναι διαδικασία δευτερολέπτων, ωστόσο, δεν υπάρχει υποστήριξη για παιχνίδι περισσότερων από δύο παικτών. Δεδομένου ότι το PS Vita μόλις κυκλοφόρησε, τα lobies δεν είναι γεμάτα, αλλά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα σφύζουν από ζωή. Το μοναδικό παράπονο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι για το lag που ταλαιπωρεί ορισμένες φορές τους αγώνες (όχι πάντα), καθώς και για κάποιες αποσυνδέσεις, οι οποίες όμως δεν γνωρίζουμε αν τελικά οφείλονται στους servers της EA ή στο δικό μας Wi-Fi.

Τα "γυαλιά" σε όλους, όμως, βάζει ο τεχνικός τομέας του τίτλου, αφού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις εκδόσεις των οικιακών κονσόλων. Τα γραφικά είναι λεπτομερέστατα, τα μοντέλα των αθλητών αποτελούνται από πολλά πολύγωνα, ενώ έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην αποτύπωση των προσώπων τους. Τα physics λειτουργούν πάνω-κάτω όπως και στο FIFA 11 (είπαμε, μιλάμε για τη μηχανή του FIFA 11 και όχι γι' αυτήν του FIFA 12) αλλά και ο σχεδιασμός των σταδίων είναι άξιος αναφοράς. Η απίθανη δουλειά στον τεχνικό τομέα μπορεί να επιβεβαιωθεί με μία επίσκεψη στο Instant Replay κάποιας φάσης, όπου το κοντινό ζουμ μπορεί να πείσει τα δύσπιστα μάτια ορισμένων παικτών, που ενδεχομένως θα δικαιολογήσουν αυτά τα γραφικά στη μακρινή λήψη της κάμερας κατά τον αγώνα. Βέβαια, ελπίζουμε στο FIFA 13 οι άνθρωποι από το κοινό να κουνάνε και κανένα χεράκι και όχι να είναι ακίνητοι σαν αγάλματα. Είπαμε, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παρακολουθούμε, αλλά θέλουμε και μία κινητικότητα στις κερκίδες βρε αδερφέ.

FIFA_Football_Review_3-thumb.jpgΔεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε πως το FIFA Football, κατά πάσα πιθανότητα, είναι το καλύτερο παιχνίδι που πλαισιώνει το launch του PS Vita. Η δουλειά της EA Sports στον εν λόγω τίτλο μας κλείνει το μάτι γι' αυτά που πρόκειται να δούμε για το PSVita από τις ομάδες της στο μέλλον. Είμαστε σίγουροι πως και η EA, αλλά και το ίδιο το μηχάνημα της Sony, μπορούν να δώσουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε όλους τους τομείς. Οι όποιες ελλείψεις και οι συμβιβασμοί που έγιναν, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη βιασύνη των developers για να προλάβουν την κυκλοφορία του PS Vita.

Όπως και να 'χει το πράγμα όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με την ποιοτικότερη ποδοσφαιρική εμπειρία σε φορητή συσκευή, που αποτελεί μία αξιοπρεπέστατη πρόταση για τους fans της σειράς και του αθλήματος γενικότερα. Επενδύστε άφοβα...

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Με διαφορά, η καλύτερη ποδοσφαιρική εμπειρία που υπάρχει σε φορητό σύστημα
 • Εξαιρετικός οπτικός τομέας που δε ζηλεύει τίποτα από τις "οικιακές" εκδόσεις
 • Πλούσιο περιεχόμενο, με τα περισσότερα modes του FIFA 12 να είναι εδώ...

Αρνητικά

 • ...ωστόσο θα θέλαμε και το Ultimate Team
 • Το gameplay βασίζεται περισσότερα στο FIFA 11, παρά στο FIFA 12
 • Αισθητή η απουσία του νέου συστήματος άμυνας του FIFA 12
 • Οι touch δυνατότητες (κυρίως της οθόνης) δεν υλοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
 • Κάποια μικρά προβλήματα στα online matches

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Φαίνεται πολύ καλό, δυστυχώς μόνο για όσους έχουν PS Vita...
  Σάκη, ωραία η φωτογραφία με το 9... :)

 • Ωραίο το review του Σάκη , πολύ σωστή η παρατήρηση οτι βασίζεται περισσότερο στο fifa 11 παρά στο fifa 12 αυτό αφορά και το online play head to head.
  Eνα ματσάκι που έπαιξα οn line ήταν τέλειο χωρίς καθόλου lag.
  Υπέροχα γραφικά εντυπωσιάζει η χρήση rear touch pad στα σουτ, σαν να είναι το τέρμα.

  Προσοχή μόνο γιατί απο τις απότομες ντρίμπλες βλέπω τους αναλογικούς μοχλούς να μην αντέχουν πολύ...:P

 • O καλύτερος με μεγάλη διαφορά τίτλος του PSVita έως τώρα (και το MotorStorm RC ίσως). Είναι απολαυστικότατος ο τίτλος και τον προτείνω σε όλους τους κατόχους του PSvita.

 • Δεν ξέρω, δεν με γεμίζει το PsVita με τους τίτλους του. Προσωπικά, φορητή κονσόλα για αν παίξω Fifa και Motorstorm, δεν πρόκειται να πάρω. Ειδικά με αυτά που διαβάζω για το Uncharted...

 • Οι ανθρωποι που αναπτυσουν την σειρα φιφα ειναι δουλευταραδες και φαινεται,αν και με προβληματιζει το γεγονος οτι ο συντακτης θεωρει το φιφα τον καλυτερο τιτλο αυτη την στιγμη για το φορητο καθως επισης οτι εχει καποιες βασικες ελλειψες σε σχεση με την εκδοση των κονσολων και οτι ουσιαστηκα μιλαμε για το φιφα 11.

 • φιλε δημητρη πως μπορεις κ κρινεις με αυτα που ''διαβαζεις'' οτι δεν μπορεις να παιξεις fifa και motorstorm σε φορητο σε διαβεβαιω εαν δοκιμασιες θαλλαξεις γνωμη...οσο για το uc εγω αυτο που επαιξα μου αρεσε εαν εσενα δεν σου αρεσε συμφωνα με αυτα που διαβασες... παω πασο.

 • Φίλε αν θέλω FIFA ή Motorstorm θα το παίξω σε μια κανονική κονσόλα γιατί στην φορητή κονσόλα είναι μεταφορές (και μάλιστα χαμηλότερου επιπέδου), Ίσως για το uncharted να έχεις δίκιο και να είναι καλό, αλλά κρατάω και μια πισινή... Αν βγάλουν καλούς τίτλους, με υψηλό επίπεδο, βλέπουμε...

 • @Dimitris 1395 Δεν πήρα PSvita για να παίζω fifa και motorstorm, αλλά αν πρόσεξες καλά τι έγραψα θα καταλάβαινες οτι είπα οτι είναι ο πιο καλοφτιαγμένος τίτλος ΜΕΧΡΙ στιγμής που έχει το Vita, όλα τα υπόλοιπα λίγο από τα demos και λίγο από μικροαγορές που δοκίμασα είναι τελείως trash. Ποτέ δεν ήμουν fan του fifa και του PRO αλλά αυτήν την στιγμή είναι ο πιο ποιοτικός σε όλα τα επίπεδα (γραφικά, gameplay, menus, modes, online κλπ..) στο Vita.

  @bill123456 Με όλη την καλή διάθεση και το θάρρος που έχω σε εσένα αρχίζεις και γίνεσαι κουραστικός με το θέμα PSvita φίλε Βασίλη, δεν νομίζω να έχεις καταλάβει ούτε εσύ, οτι μιλάμε για ένα ποδοσφαιράκι για μια φορητή και εσύ τον χαβά σου να συγκρίνεις οικιακά με φορητά. Ναι το fifa το έχω, το δοκίμασα και λέω με άνεση οτι για φορητή παίζει άψογα (με πολύ μικρές ατέλειες) και με καλύπτει πλήρως, να το ξαναπω, για ΦΟΡΗΤΗ με καλύπτει πλήρως ένα τέτοιο ποδοσφαιράκι. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι το 11 ή το 15, με ενδιαφέρει να είναι καλό το ποδοσφαιράκι.

 • με αυτη την λογικη δεν εχει λογω υπαρξης κανανα φορητο διοτι οτι σου προσφερουν το βρισκεις σε πολυ καλυτερη μορφη στην tv κ στην κονσολα...δεν ξερω πραγματικα τι περιμενετε απο ενα φορητο,δεν ξερω αν εχει νοημα η κουβεντα την στιγμη που θεωρειται κονσολα κ φορητα ειναι το ιδιο .

 • @alopix +1000 φίλε με κάλυψες πλήρως. Να γείασει το στόμα σου...

 • Voncroy@Mα ο ιδιος λεω στο σχολιο μου οτι οι ανθρωποι ειναι δουλευταραδες,ουτε μειωσα τον τιτλο,απλα με προβληματισε το γεγονος οτι απο 20 τιτλους θεωρει ο Σακης αυτη την στιγμη οτι ειναι ο πιο ποιοτικος(θα περιμενα να ειναι πχ το αντσαρτιτ).Εξαλλου τα μειονεκτηματα που ανεφερα τα γραφει και ο Σακης.Τελος παντων δεν ξανασχολουμε με το psvita!

 • Αλέκο, δεκτό και απόλυτα κατανοητό. Είναι ο πιο ποιοτικός τίτλος του PSVita. Μπράβο του και πάντα τέτοια. Αλλά, προσωπικά δεν με γεμίζουν τέτοιοι τίτλοι. Σε κάποιους θα αρέσουν. Σε κάποιους άλλους, όπως εγώ, όχι. Προτιμώ ένα παιχνίδι τύπου Uncharted να είναι του 8-9 παρά ένα FIFA. Αυτό θα με προσελκύσει περισσότερο σαν καταναλωτή.

 • @Dimi Δεν το συζητάμε φίλε, ούτε εμένα μου αρέσει αυτό το launch, αν δεις παλαιότερα posts μου θα καταλάβεις οτι είμαι ένα απο τα μεγαλύτερα trollaκια fifa/pro στο gameover. Δεν είμαι fan ούτε γουστάρω αλλά δυστυχώς το καλύτερο είναι το fifa και από την στιγμή που αγόρασα PSvita (ειλικρινά λέω οτι το αγόρασα για την τεχνολογία του και την δύναμη του και ρίσκαρα στους μελλοντικούς τίτλους) θα αρκεστώ να "μ#λ@κιστώ βρε αδερφέ" με το fifa στην τουαλέτα μου και στο κρεβατάκι μου. Αυτό.

 • Το έπαιξα προχθές και συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη με παλία......ΠΟΤΕ ποδοσφαιράκι σε φορητή κονσόλα !!! και σιγά την πρωτοπορεία να πατάς στη οθόνη και να δίνει πάσα...όσοι ξέρετε απο FIFA μακριά!!!

 • Για φορητό μηχάνημα,αυτά που κάνει τα κάνει άψογα.Έχει πολύ ωραίες λειτουργίες και τα γραφικά κοντεύουν αυτά του PS3. Μπορεί να μην έχει δικούς του αποκλειστικά τίτλους,αλλά το μηχανηματάκι τώρα βγήκε.Δώστε του λίγο χρόνο και κάτι θα προσφέρει.Εδώ το 3DS είχε βγει και για κάμποσους μήνες όσοι το πήραν,δεν είχαν να παίξουν παιχνιδάκια.

  Όσο για το Review,το περίμενα.Θα μου φαινόταν σχετικά απίθανο να είναι αντάξιο του FIFA 12 στις κονσόλες,αλλά περίμενα κι ότι θα είναι ένα σκαλί πάνω από το FIFA 11. Ειδικά όταν βαριέσαι περιμένοντας,βγάζεις το PS Vita,παίζεις Barca-Real και γουστάρεις.

 • To pro στο 3ds παντως ειναι πολυ καλο . Ισως καλυτερο απο αποψη gameplay απο το pro 2012 στα ps3/xbox360 !

 • Κατατοπιστικό και πολυ καλο το review απο τον Σάκη , για ένα παιχνίδι που μας εστιάζει την προσοχή για το τι έχει να μας δειξει αυτο το σύστημα στα επόμενα χρόνια , τώρα όσο αναφορά την σύγκριση ανάμεσα σε φορητή και οικιακή κονσόλα απλά δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, πρειπει κάποιοι να το καταλάβουν εδώ μέσα,αυτά είναι τα βασικά για κάποιον που θέλει να ασχολητε με το χομπυ αυτο.

 • Το FIFA δυστυχως ή ευτυχως μαζι με το Rayman, ειναι οτι καλυτερο εχει να επιδειξει αυτη τη στιγμη το Vita, προσωπικα, το Uncharted δεν ηταν αυτο που περιμενα (συμφωνα με αυτα που διαβαζα) εκτος και εαν ειναι "επαναστατικο" και ουαααου το γεγονος οτι σηκωνω τα οπλα ακουμπωντας την οθονη ή "ζωγραφιζω" το Path, σιγουρα δεν μπορει να συγκριθει η φορητη με την οικιακη κονσολα, οταν ομως μας βομβαρδιζουν τοσους μηνες τωρα με πληροφοριες τυπου "θα εχει γραφικα επιπεδου PS3, θα ειναι η πιο δυνατη φορητη κονσολα θα, θα, θα, θα σιγουρα οσοι την αγορασαμε και οσοι σκεφτονται να την αγορασουν εχουν αλλες προσδοκιες...αντ'αυτου σιγουρα δεν ηταν ανθρακες ο θησαυρος ομως, δεν ηταν και ανταξιο αυτου που προσωπικα εγω περιμενα.

 • Το καλύτερο ποδοσφαιράκι στις κόνσολές τώρα και στα φορήτα.Εύγε EΑ απο το καναβάτσο στην κορυφή.

 • φιλε bellerophon71 το uncharted τα σπαει.. το planets vs zombies απιστευτο, ninja gaiden, Virtua Tennis 4, Dynasty Warriors Next, stardust.. + αυτα που ειπες fifa, rayman.. εχει πολλους τιτλους δεν ειναι μονο 2.. και ειναι μια βδομαδα κονσολα..

Δείξε μου και άλλα...