Ταυτότητα

FIFA Football

FIFA Football

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: EA Sports Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 3 Εκδότης: EA Sports Πλατφόρμες: PS Vita


Επιτέλους, μια στιβαρή ποδοσφαιρική εμπειρία σε φορητή κονσόλα...

Το PS Vita βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες διαθέσιμο στα ράφια των καταστημάτων και μόλις έχει ξεκινήσει το μακρύ του ταξίδι στην αγορά. Ο δρόμος της Sony με το νέο φορητό της μηχάνημα, σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, μιας και εκτός από τη συνήθη ύποπτo Nintendo, έχει να αντιμετωπίσει το νέο μεγαθήριο της κατηγορίας, τα smartphones. Μία τέτοια φορητή παιχνιδομηχανή, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σφοδρό ανταγωνισμό, εκτός από εντυπωσιακές δυνατότητες και μπόλικους "αριθμούς", χρειάζεται παιχνίδια. Πολλά και καλά παιχνίδια. Παιχνίδια που θα αναδείξουν τις δυνατότητες της συσκευής, που ομολογουμένως είναι αρκετές και θα πουν στον ανταγωνισμό "αν μπορείς, κάνε το κι εσύ". Για ένα λιγάκι πιο εύκολο ξεκίνημα λοιπόν, η EA Sports χαρίζει στο launch του PS Vita το FIFA Football και παρόλο που συμβιβάζεται σε σημεία, αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι ποδοσφαίρου που έχουμε δει ποτέ σε φορητή συσκευή.

FIFA 11.5

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς στο νέο FIFA είναι η ονομασία του. Το κουτί που παραλάβαμε στο εξώφυλλο αναγράφει "FIFA Football". "Γιατί όχι FIFA 12;" αναρωτηθήκαμε. Η απορία μας λύθηκε αφού πέρασαν αρκετές ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο, μιας και διαπιστώσαμε πως η gameplay ραχοκοκαλιά του νέου FIFA βασίζεται περισσότερο στο FIFA 11, παρά στο FIFA 12. Στην πραγματικότητα, η EA έχει ανακατέψει τις συνταγές των δύο τελευταίων κυκλοφοριών της σειράς με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακρίνεται εύκολα το "πισωγύρισμά" της. Τα στατιστικά των ομάδων και των παικτών όμως, είναι πλήρως ενημερωμένα.

FIFA_Football_Review_1-thumb.jpgΜόνοι αυτοί που έχουν ασχοληθεί εντατικά με το FIFA 12 θα βρουν γρήγορα τις αλλαγές στο gameplay. Η σημαντικότερη απουσία του τίτλου είναι το νέο σύστημα άμυνας που γνωρίσαμε πριν λίγους μήνες στο FIFA 12. Η αλήθεια είναι ότι άπαξ και συνηθίσει κάποιος με αυτό το σύστημα, θα του είναι φοβερά δύσκολο να επιστρέψει στη "θνητή" πραγματικότητα του πατήματος ενός κουμπιού, κατά την προσπάθειά του να αφαιρέσει την κατοχή της μπάλας από τον αντίπαλο. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι λείπουν και τα "σοφιστικέ" -όπως τα χαρακτηρίζει ο developer- tacklings του FIFA 12, καθώς και η εξαιρετική προσομοίωση των σωμάτων των αθλητών όταν έρχονται σε επαφή. Σε γενικές γραμμές όμως, και εδώ το collision detection είναι καλό και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι PS Vita δυνατότητες

Οι δύο αναλογικοί μοχλοί που προεξέχουν στο PS Vita, βοηθούν στην ακριβή μεταφορά της εμπειρίας FIFA και ακόμη περισσότερο στα 360 μοιρών controls. Πλέον, ο δεύτερος αναλογικός μοχλός αναλαμβάνει, όπως και στις κονσόλες, τις ντρίπλες και τα άλλα "καλούδια", ενώ ο αριστερός μοχλός είναι υπεύθυνος για την κίνηση του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Το μοναδικό που λείπει είναι το R1/L1 του Dualshock (ή LB/RB στην περίπτωση του Xbox 360), ωστόσο, οι γνωστές "λόμπες" ή τα πλασέ σουτ να έχουν αντικατασταθεί από διάφορα, πλήρως παραμετροποιήσιμα, πλήκτρα.

FIFA_Football_Review_2-thumb.jpgΗ EA δεν ξέχασε και τις touch δυνατότητες του PS Vita και αποφάσισε να αξιοποιήσει τόσο την μπροστινή οθόνη αφής, όσο και το πισινό touchpad του συστήματος. Όσον αφορά την touch screen, ο παίκτης μπορεί να αγγίζει την οθόνη στην/στον περιοχή/συμπαίκτη που θέλει να δώσει πάσα (με παρατεταμένο άγγιγμα εκτελείται lob pass), ενώ μπορεί να εκτελέσει και σουτ. Δυστυχώς, η ιδέα αυτή δε λειτουργεί τόσο καλά, μιας και είναι αδύνατον επάνω στην ένταση του αγώνα να γίνουν σωστά τα πατήματα και ακόμη περισσότερο να εγκαταλείψουμε τους αναλογικούς μολχούς έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου. Επίσης, ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει με δύο μεγάλους αντίχειρες να πηγαινοέρχονται κάθε τρεις και λίγο στη μέση μίας σχετικά μικρής οθόνης;

Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα όταν περνάμε σε αυτά που μπορεί να κάνει το πίσω touchpad. Θα το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται: φανταστείτε το touchpad ως μία ποδοσφαιρική εστία. Αγγίζοντας το πίσω μέρος του PS Vita με τα δάκτυλα την κατάλληλη στιγμή, εκτελείται σουτ στο σημείο του τέρματος που μόλις επιδείξαμε. Η δύναμη των σουτ φυσικά εξαρτάται από το πόσο παρατεταμένο ήταν το πάτημα. Το μοναδικό πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι, κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να έχουμε το νου μας στα δάχτυλα που κρατούν το φορητό γιατί, ασυνείδητα, για να ξεκουραστούν ίσως προκαλέσουν κάποιο αναπάντεχο σουτ. Όπως και να' χει, και οι δύο περιπτώσεις touch πρώτον χρειάζονται εξάσκηση και δεύτερον είναι εντελώς προαιρετικές, καθώς απενεργοποιούνται ανά πάσα στιγμή από το μενού των ρυθμίσεων.

{PAGE_BREAK}

Τα modes

Τα modes που είναι διαθέσιμα στο FIFA Football δε διαφέρουν και πολύ από αυτά που είδαμε στο FIFA 12. Οι τρανταχτές ελλείψεις είναι το Ultimate Team και το Live Season που γνωρίσαμε στο τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, καθώς και η απουσία σωσίματος κάποιου replay. Ωστόσο, το Career Mode των 15 σεζόν ως παίκτης ή ως manager (ή και τα δύο ταυτόχρονα) έρχεται με ελάχιστες διαφορές και ικανοποιεί στο έπακρο κάθε φιλόδοξο καριερίστα. Το Be a Pro είναι εδώ χωρίς αλλαγές, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας δικού μας παίκτη από το μηδέν. Θα σας προτείναμε να αποφύγετε να δοκιμάσετε τις κάμερες του PS Vita για να σκανάρετε το πρόσωπό σας, γιατί θα τα βρείτε... σκούρα. Τέλος, παρατηρήσαμε ότι εμπλουτίστηκε η λίστα των Accomplishments στην περίπτωση του δικού μας "Virtual Pro" παίκτη.

Το online multiplayer

FIFA_Football_Review_7-thumb.jpgΓια πρώτη φορά σε φορητή συσκευή το online παιχνίδι είναι τόσο εύκολο και άμεσο όσο στις οικιακές κονσόλες. Η εύρεση αντιπάλων είναι διαδικασία δευτερολέπτων, ωστόσο, δεν υπάρχει υποστήριξη για παιχνίδι περισσότερων από δύο παικτών. Δεδομένου ότι το PS Vita μόλις κυκλοφόρησε, τα lobies δεν είναι γεμάτα, αλλά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα σφύζουν από ζωή. Το μοναδικό παράπονο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι για το lag που ταλαιπωρεί ορισμένες φορές τους αγώνες (όχι πάντα), καθώς και για κάποιες αποσυνδέσεις, οι οποίες όμως δεν γνωρίζουμε αν τελικά οφείλονται στους servers της EA ή στο δικό μας Wi-Fi.

Τα "γυαλιά" σε όλους, όμως, βάζει ο τεχνικός τομέας του τίτλου, αφού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις εκδόσεις των οικιακών κονσόλων. Τα γραφικά είναι λεπτομερέστατα, τα μοντέλα των αθλητών αποτελούνται από πολλά πολύγωνα, ενώ έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην αποτύπωση των προσώπων τους. Τα physics λειτουργούν πάνω-κάτω όπως και στο FIFA 11 (είπαμε, μιλάμε για τη μηχανή του FIFA 11 και όχι γι' αυτήν του FIFA 12) αλλά και ο σχεδιασμός των σταδίων είναι άξιος αναφοράς. Η απίθανη δουλειά στον τεχνικό τομέα μπορεί να επιβεβαιωθεί με μία επίσκεψη στο Instant Replay κάποιας φάσης, όπου το κοντινό ζουμ μπορεί να πείσει τα δύσπιστα μάτια ορισμένων παικτών, που ενδεχομένως θα δικαιολογήσουν αυτά τα γραφικά στη μακρινή λήψη της κάμερας κατά τον αγώνα. Βέβαια, ελπίζουμε στο FIFA 13 οι άνθρωποι από το κοινό να κουνάνε και κανένα χεράκι και όχι να είναι ακίνητοι σαν αγάλματα. Είπαμε, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παρακολουθούμε, αλλά θέλουμε και μία κινητικότητα στις κερκίδες βρε αδερφέ.

FIFA_Football_Review_3-thumb.jpgΔεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε πως το FIFA Football, κατά πάσα πιθανότητα, είναι το καλύτερο παιχνίδι που πλαισιώνει το launch του PS Vita. Η δουλειά της EA Sports στον εν λόγω τίτλο μας κλείνει το μάτι γι' αυτά που πρόκειται να δούμε για το PSVita από τις ομάδες της στο μέλλον. Είμαστε σίγουροι πως και η EA, αλλά και το ίδιο το μηχάνημα της Sony, μπορούν να δώσουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε όλους τους τομείς. Οι όποιες ελλείψεις και οι συμβιβασμοί που έγιναν, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη βιασύνη των developers για να προλάβουν την κυκλοφορία του PS Vita.

Όπως και να 'χει το πράγμα όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με την ποιοτικότερη ποδοσφαιρική εμπειρία σε φορητή συσκευή, που αποτελεί μία αξιοπρεπέστατη πρόταση για τους fans της σειράς και του αθλήματος γενικότερα. Επενδύστε άφοβα...

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Με διαφορά, η καλύτερη ποδοσφαιρική εμπειρία που υπάρχει σε φορητό σύστημα
 • Εξαιρετικός οπτικός τομέας που δε ζηλεύει τίποτα από τις "οικιακές" εκδόσεις
 • Πλούσιο περιεχόμενο, με τα περισσότερα modes του FIFA 12 να είναι εδώ...

Αρνητικά

 • ...ωστόσο θα θέλαμε και το Ultimate Team
 • Το gameplay βασίζεται περισσότερα στο FIFA 11, παρά στο FIFA 12
 • Αισθητή η απουσία του νέου συστήματος άμυνας του FIFA 12
 • Οι touch δυνατότητες (κυρίως της οθόνης) δεν υλοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
 • Κάποια μικρά προβλήματα στα online matches

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (41 σχόλια)
 • BraVeHeart BraVeHeart 01 Μαρτίου 2012  | 15:34

  Είστε πολύ εκτός θέματος, γι' αυτό σας παρακαλώ πολύ να λήξει εδώ η συζήτησή σας.

 • dimipsarris dimipsarris 01 Μαρτίου 2012  | 15:16

  @vasilas432
  Ξεκιναω απο το τελος οσων γραφεις:

  Νομιζω οτι ΣΟΥ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ποιους θεωρω μπρουκληδες. Και φυσικα δεν αναφερομαι σε οσους αγορασαν το PSVita.Και το αν ειναι οfftopic η αναφορα μου στους Ελληνες "μπρουκληδες" , σιγουρα θα ηταν αν δεν με αναγκαζες να μπω στην διαδικασια να σου εξηγησω αυτο που εσυ παρερμηνεψες γραφοντας μου :

  """"Επίσης κινητό των 650€ μόνο Μπρούκλης μπορεί να αγοράσει..."""""

  Διαπιστωνω εκ των υστερων οτι σε αυτη την "κατηγορια" αν το παμε ετσι οπως λες ανηκεις και εσυ , σωστα ?? Kατοχος iphone δεν εισαι και μαλιστα 2 ??????

  Γι 'αυτο εσπευσα να σε διορθωσω και να σου εξηγησω τι σημαινει για εμενα αυτη η λεξη .
  Hμουν ξεκαθαρος σε οτι εγραψα αλλα υποθετω οτι δεν καταλαβες.
  Διαβασε ΠΑΛΙ τι γραφω.
  Οσο για το Iphone , το PSVita , την ευκολια του να κουβαλας ενα απο τα 2 μαζι σου ,να τα εχεις στο τσεπακι σου ανα πασα στιγμη, την φορητοτητα τους ,την ποικιλια των games για να περασει ευχαριστα 1-2 ωρες, το αφηνω στην κριση του καθε ενος απο αυτους που διαβαζουν αυτες τις γραμμες να βγαλει τα δικα του συμπερασματα.
  Το τι ειναι το iphone το ξερουν και οι πετρες .

  Για τα υπολοιπα , δεν ασχοληθηκα με το Fifa , ουτε αναφερθηκα εγω σε ΑΞΙΕΣ , αυτο ηταν κατι που εσυ εκανες ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ κατα την αποψη μου παντα.
  Οπως επισης οτι "ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΕΣ" , επισης !!!!!
  Ελεος !!!!
  Και ναι, στο ανηψακι μου θα το επαιρνα , για τους λογους που κανεις δωρο σε ενα πιτσιρικι και οχι για την "χρηστικοτητα" του στο μελλον.
  Αυτη αφορα εμας τους λιγο μεγαλυτερους που εχουμε και 2-3 μηχανηματα σπιτι μας (PC , κονσολα )και απλα θελουμε να γεμιζουμε τον χρονο μας οταν ειμαστε καπου εκτος ,στο αυτοκινητο , σε ενα ταξιδι κτλ..
  Εγω μεσα στο σπιτι μου δεν θα κατσω να παιξω PSVita !!!!
  Και αυτο παλι υποκειμενικο ειναι και για τον καθε εναν απο εμας διαφερει.
  Γι'αυτο εγραψα την λεξη "ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ "και στο πρωτο topic μου παρεθεσα την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου αποψη.

  Και φυσικα ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΩ ΤΟ PSVita , μιλησα γενικοτερα για τις φορητες κονσολες και την χρηση τους.

 • vasilas432 vasilas432 01 Μαρτίου 2012  | 12:26

  Δηλαδή έχεις 3 χρόνων παλιό iphone, το 3g ή 3gs εννοείς, και παίζεις συνεχόμενα π.χ. angry birds πάνω απο 1,5 ώρα???? Εγώ έχω το 4 και το 3G και μπορώ να σου επιβεβαιώσω οτι για παραπάνω από 2 ώρες το 4 δεν είναι,το 3G κρατάει όλη κι όλη μια μέρα χωρίς να παίζεις. Γενικά είναι γνωστό οτι αν παίζεις με το κινητό σου η μπαταρία τελειώνει πολύ γρήγορα. "Διαρκεια μπαταριας τεραστια" όπως λες δεν υπάρχει όταν χρησιμοποιήσεις τη συκευή για παιχνίδια, αλλά υπάρχει διάρκεια πολύ μικρότερη απο φορητή παιχνιδομηχανή, συν του οτι πρέπει να κρατήσεις μπαταρία για να έχεις και τηλέφωνο. Δε νομίζω να εννοείς οτι όσοι έχουμε αγοράσει το Vita και μπήκαμε να διαβάσουμε το παραπάνω review ήμαστε Μπρούκληδες?ε?!
  Επίσης αναφέρεις: "Οσο για τις "αξιες" που ψαχνεις και βρισκεις σε μηχανηματα , παιχνιδια κτλ. εχω να σου πω οτι εγω δεν βρισκω ουτε μια !!! " και σε ερωτώ αφού δεν βρίσκεις τίποτα τότε γιατί έγραψες post και ασχολήθηκες με το Fifa στο Vita??? Να πάρεις στο ανηψάκι σου ένα iphone που να το έχει μια και καλή και για όταν θα μεγαλώσει έτσι ώστε να οφεληθεί και απο την "χρηστικότητά" του. Επίσης το πόσο Μπρούκληδες είναι οι Έλληνες είναι offtopic. Τέλος το οτι : "Γι'αυτο λοιπον μην κρινεις εμενα που εχω ενα τηλεφωνο 3 χρονων και το χρησιμοποιω για την δουλεια μου" , ναί καλύτερα να μην το κρίνω....και εσύ να είσαι καλά και σόρρυ για τον κόπο σου.

 • kairisg kairisg 01 Μαρτίου 2012  | 11:11

  Τώρα πρόσεξα την φώτο με το" Karpas η φανέλα με το νούμερο 9 " Epic ! :)

 • dimipsarris dimipsarris 01 Μαρτίου 2012  | 03:52

  @vasilas432

  Αν , λεω αν !!! , ειχες Iphone δεν θα ελεγες οτι η μπαταρια του κραταει 1,5 ωρα . Οποτε στο πρωτο σκελος αυτου που γραφεις μπορω να πω οτι τουλαχιστον για το συγκεκριμενο θεμα εισαι το λιγοτερο ανιδεος περι της διαρκειας της μπαταριας του iphone.
  Αν , λεω και παλι ΑΝ !!!!! προσβληθηκες επειδη εξεφρασα μια γνωμη για τις φορητες κονσολες και την χρηση τους κατα την προσωπικη μου ταπεινη αποψη (αλλωστε το τονιζω οτι ειναι βασει δικης μου εμπειριας ) , τοτε οφειλω πραγματικα να σου ζητησω .....συγγνωμη ????!!!!!??? . Δεν "παμε καλα" μου φαινεται.
  Την αποψη μου ειπα για κατι , απαγορευεται ???
  Οσο για τις "αξιες" που ψαχνεις και βρισκεις σε μηχανηματα , παιχνιδια κτλ. εχω να σου πω οτι εγω δεν βρισκω ουτε μια !!!
  Αυτη η λεξη (αξια) ανηκει σε αλλα πραγματα και καταστασεις , πολυ σημαντικοτερα.

  Τελος , για να μην παρεξηγουμαστε και επειδη μπηκα στον κοπο να απαντησω προσωπικα σε εσενα , εχω να σου πω οτι για εμενα "Μπρουκλης" δεν ειναι αυτος που ξοδευει χρηματα για κατι το οποιο του ειναι απαραιτητο για την δουλεια του . Ουτε καποιος που μπορει να εκανε καποια στιγμη την κινηση να παρει κατι για την τρελα του .
  "Μπρουκλης" για εμενα φιλε μου ειναι αυτος που ΑΛΟΓΙΣΤΑ οτι καινουριο βγαινει παει και το αγοραζει ετσι απλα γιατι δεν τον απασχολει το "πόσο" ουτε μπαινει στην διαδικασια να σκεφτει το σε τι μπορει να του χρησιμεψει.

  Και να σε ενημερωσω οτι " μπρουκληδες " εδω στο Ελλαda υπαρχουν πολλοι και πολλοι απο αυτους χρωστανε στις τραπεζες και δεν εχουν να φανε ακριβως επειδη κοιτανε μονο να ικανοποιουν το "εγω" τους και την ακρατη καταναλωτικοτητα τους.

  Γι'αυτο λοιπον μην κρινεις εμενα που εχω ενα τηλεφωνο 3 χρονων και το χρησιμοποιω για την δουλεια μου .

  Καλο και φρονιμο θα ηταν πρωτα να "ξαναψαξεις" τις "αξιες" που αναφερεις και να αναθεωρησεις λιγο του τι τελικα μπορει να ειναι πραγματικα "προσβλητικο" για εσενα.

  Να εισαι καλα.

 • vasilas432 vasilas432 29 Φεβρουαρίου 2012  | 20:50

  @dimipsarris
  Επειδή εσένα σου αρέσει να παίζεις Angry birds, cut the rope και Doodle jump για 1,5 ώρα που θα σου κρατήσει αναμμένο το κινητό σου(και μετά δεν θα έχεις και τηλέφωνο), σεβαστό. Το σχόλιο σου όμως είναι προσβλητικό, τουλάχιστον για μένα και θα έπρεπε να μπορούσες να καταλάβεις οτι κρύβονται πολλές παραπάνω αξίες σε μια φορητή παιχνιδομηχνή απο αυτά που περιγράφεις. Επίσης κινητό των 650€ μόνο Μπρούκλης μπορεί να αγοράσει...

 • DragoNenth DragoNenth 29 Φεβρουαρίου 2012  | 17:46

  Ένα ακόμη καλό παιχνίδι για το ps vita α και γ*****η η εικόνα με το 9 Σάκη!!!!!!!!!!

 • dimipsarris dimipsarris 29 Φεβρουαρίου 2012  | 16:55

  Διαχρονικα εχω "διδαχθει" κατι που εχει να κανει με τις φορητες κονσολες και την χρηση τους.
  Ηταν και ειναι παντα μεγαλο το δελεαρ στη σκεψη του να μπορεις να εχεις ενα φορητο μηχανημα οπουδηποτε και οποιαδηποτε στιγμη , να νιωθεις οτι κρατας στα χερια σου κατι διαφορετικο, ενα τεχνολογικο επιτευγμα , ενα gadget το οποιο θα σε συνοδευει παντα οπου κι αν εισαι και θα σου δινει την δυνατοτητα να παιζεις τα αγαπημενα σου games οποιαδηποτε στιγμη , οπουδηποτε .

  Μεχρι εκει ομως.
  Γιατι, αν μιλαμε για μια αγορα που θα περιοριζεται σε οικιακη χρηση ( τουαλετα , κρεβατοκαμαρα κτλ.. ) τοτε συγγνωμη αλλα ουτε το PSVita με τα super γραφικα του(για φορητη κονσολα) ,ουτε τα 250+ euros που κοστιζει , αποτελουν "δελεαρ" αγορας του. Εκτος αν καποιος ειναι Μπρουκλης και το φυσαει το παραδακι οποτε οκ !!!!

  Οσοι απο εσας , ειχατε φορητη κονσολα π.χ PSP , πιστευω καταλαβαινετε τι ακριβως εννοω.

  Προσωπικα και ακριβως επειδη κανω παρα μα παρα πολλα ταξιδια , ειχα αγορασει το PSP για να με συνοδευει οπου κι αν ημουν . Τσαντακι , φορτιστες , θηκες , κτλ.
  Καποια στιγμη και συγκεκριμενα με την αγορα του Iphone , to PSP καταχωνιαστηκε σε καποια ντουλαπα . Games για να περναει η ωρα μου επαιζα στο iphone κι ας ηταν ποιοτικα πολυ υποδιεστερο του PSP. Με αυτο θελω να πω οτι το ζητουμενο δεν ειναι τα γραφικα , ουτε η τεχνολογια .
  Η λεξη "κλειδι" ακουει στο ονομα χρηστικοτητα.
  Και καλως ή κακως τα smartphones εδω, εχουν τον πρωτο και τον τελευταιο λογο.
  Διαρκεια μπαταριας τεραστια, φορητοτητα στο τσεπακι μας , παιχνιδια ενα σωρο ( παντα για να περναει ευχαριστα η ωρα μας εκει εξω ) .

  Το PSVita και οι υπολοιποι τεχνολογικοι φιλοι του ας ειναι το δωρο σε καποιο πιτσιρικι ή ανιψακι μας , που θα του το κλεβουμε οταν το συνανταμε για να παιζουμε κι εμεις και να νιωθουμε παλι παιδια.
  Ισως ετσι να εχει και μεγαλυτερη αξια .

  Συγγνωμη αν σας κουρασα.

 • psmaniac psmaniac 29 Φεβρουαρίου 2012  | 00:56

  Δέν θα ανάβει το PSVITA σαν κατηγορία πάνω στα εικονίδια???

 • KTI_23 KTI_23 28 Φεβρουαρίου 2012  | 23:33

  σιγουρη επενδυση για τους κατοχους vita..πολυ καλος launch τιτλος και πολυ καλη εμπειρια οσον αφορα τα ποδοσφαιρακια σε φορητο...πολυ καλο review Σακη!

  Υ.Γ Γεια σου ρε παιχτουρα Καρπα!:P(1η φωτο)

 • vasilas432 vasilas432 28 Φεβρουαρίου 2012  | 20:49

  Επίσης για μένα πάει: Rayman Origins, Uncharted Golden Abyss, BlazBlue: Continuum Shift Extend, Fifa, Ultimate Marvel Vs Capcom 3. Όλα κορυφή χωρίς καμία επιείκια

 • vasilas432 vasilas432 28 Φεβρουαρίου 2012  | 20:40

  To Review δεν είναι του Σάκη αλλά του Αλέκου!!!Χα χα μπράβο πάντως! Εμένα το demo μου φάνηκε δύσκολο αλλά και σε κάτι βετεράνους της έκδοσης του 360, που τους το έδωσα για να πάρουν λίγη γλύκα, τους φάνηκε επίσης δύσκολο αφού πίνανε γκολ.

 • dennisgameon dennisgameon 28 Φεβρουαρίου 2012  | 20:32

  αν και δεν παω με τιποτα το fifa.pote den to pigena giati paizw mono pro !!! το ερωτευτικα στο ps vita ...ειναι το καλυτερο ποδοσφαιρακι για μενα.πολυ γαματω !!!!!

 • HeavyRain HeavyRain 28 Φεβρουαρίου 2012  | 20:27

  οτι ειπε ο Κουλης

 • NikeFerrari NikeFerrari 28 Φεβρουαρίου 2012  | 20:24

  Δοκίμασα το demo και είναι πολύ καλό για φορητά standards. Αδιάφορο για μένα όπως και τα υπόλοιπα ports. Πολύ καλό το screen shot feature του Vita. Ότι πρέπει για reviews όπως το screenshot πιο πάνω με τον Karpas.

 • Mika Mika 28 Φεβρουαρίου 2012  | 20:10

  Καλο φαινεται.Διαφωνω καθετα με οσους λενε οτι τα φορητα δεν ειναι για ποδοσφαιρακια,μπασκετακια κτλπ.Μια χαρα διασκεδαστικα ειναι,την πλακα σου την κανεις,τις κουπες σου τις σηκωνεις.Οτι πρεπει για PS Vita το βλεπω.

  Υ.Γ: Καρπα,καν'τους αλογο! Ελισου σαν χελι!

 • Gamer-cy Gamer-cy 28 Φεβρουαρίου 2012  | 19:44

  Φοβερο review , Μπραβο Σακη, Το FIFA Football μαζι με το Uncharted θα ειναι τα πρωτα παιχνιδια που θα παρω για το vita μου λιαν συντομος, το εχω πει πολλες φορες , δεκαρακι απο μενα ,μιας και ειμαι ποδοσφαιρακιας περισσοτερο, και μετα παιζω τα αλλα παιχνιδια

 • KoulisHHH KoulisHHH 28 Φεβρουαρίου 2012  | 19:11

  ΑΝ είχα Vita μετά το Uncharted θα αγόραζα σίγουρα το FIFA 12. Μπράβο στην ΕΑ που τουλάχιστον πρόσφερε ένα πολύ καλής ποιότητας launch port.

 • MokilokD MokilokD 28 Φεβρουαρίου 2012  | 19:04

  @katamaran Η εκδοση 3DS ειναι αυτη που εχει βγει στο Ps2? Γιατι επαιξα Pes12 στο Ps2 και επαθα σοκ... τρομερο.

 • crazy gamer crazy gamer 28 Φεβρουαρίου 2012  | 18:27

  10 από εμένα γιατί ίσως είναι ότι πιο ωραίο έχω δει σε φορητή κονσόλα από θέμα ποδόσφαιρο αν και στο video έχει πιο ωραία γραφικά

 • BraVeHeart BraVeHeart 28 Φεβρουαρίου 2012  | 18:09

  purple, συμφωνώ με όσα αναφέρεις, μόνο σε παρακαλώ το Dynasty Warriors μην το αναφέρεις ξανά. Το παιχνίδι είναι εμετικό. Κατά τ' άλλα, συμφωνώ ότι έχει πολλές προτάσεις η κονσόλα, για όλα τα γούστα. Βέβαια, λίγες είναι αυτές που πραγματικά έχουν να πουν κάτι, αλλά εντάξει, ακόμα είναι η αρχή. Και το 3DS στην αρχή ήταν για γέλια (και για κλάματα) και τώρα δε μαζεύεται...

 • purple purple 28 Φεβρουαρίου 2012  | 18:01

  φιλε bellerophon71 το uncharted τα σπαει.. το planets vs zombies απιστευτο, ninja gaiden, Virtua Tennis 4, Dynasty Warriors Next, stardust.. + αυτα που ειπες fifa, rayman.. εχει πολλους τιτλους δεν ειναι μονο 2.. και ειναι μια βδομαδα κονσολα..

 • babinio13 babinio13 28 Φεβρουαρίου 2012  | 17:57

  Το καλύτερο ποδοσφαιράκι στις κόνσολές τώρα και στα φορήτα.Εύγε EΑ απο το καναβάτσο στην κορυφή.

 • Bellerophon71 Bellerophon71 28 Φεβρουαρίου 2012  | 17:06

  Το FIFA δυστυχως ή ευτυχως μαζι με το Rayman, ειναι οτι καλυτερο εχει να επιδειξει αυτη τη στιγμη το Vita, προσωπικα, το Uncharted δεν ηταν αυτο που περιμενα (συμφωνα με αυτα που διαβαζα) εκτος και εαν ειναι "επαναστατικο" και ουαααου το γεγονος οτι σηκωνω τα οπλα ακουμπωντας την οθονη ή "ζωγραφιζω" το Path, σιγουρα δεν μπορει να συγκριθει η φορητη με την οικιακη κονσολα, οταν ομως μας βομβαρδιζουν τοσους μηνες τωρα με πληροφοριες τυπου "θα εχει γραφικα επιπεδου PS3, θα ειναι η πιο δυνατη φορητη κονσολα θα, θα, θα, θα σιγουρα οσοι την αγορασαμε και οσοι σκεφτονται να την αγορασουν εχουν αλλες προσδοκιες...αντ'αυτου σιγουρα δεν ηταν ανθρακες ο θησαυρος ομως, δεν ηταν και ανταξιο αυτου που προσωπικα εγω περιμενα.

 • saturn 32 saturn 32 28 Φεβρουαρίου 2012  | 16:54

  Κατατοπιστικό και πολυ καλο το review απο τον Σάκη , για ένα παιχνίδι που μας εστιάζει την προσοχή για το τι έχει να μας δειξει αυτο το σύστημα στα επόμενα χρόνια , τώρα όσο αναφορά την σύγκριση ανάμεσα σε φορητή και οικιακή κονσόλα απλά δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, πρειπει κάποιοι να το καταλάβουν εδώ μέσα,αυτά είναι τα βασικά για κάποιον που θέλει να ασχολητε με το χομπυ αυτο.

 • katamaran katamaran 28 Φεβρουαρίου 2012  | 16:49

  To pro στο 3ds παντως ειναι πολυ καλο . Ισως καλυτερο απο αποψη gameplay απο το pro 2012 στα ps3/xbox360 !

 • ellhvas ellhvas 28 Φεβρουαρίου 2012  | 16:04

  Για φορητό μηχάνημα,αυτά που κάνει τα κάνει άψογα.Έχει πολύ ωραίες λειτουργίες και τα γραφικά κοντεύουν αυτά του PS3. Μπορεί να μην έχει δικούς του αποκλειστικά τίτλους,αλλά το μηχανηματάκι τώρα βγήκε.Δώστε του λίγο χρόνο και κάτι θα προσφέρει.Εδώ το 3DS είχε βγει και για κάμποσους μήνες όσοι το πήραν,δεν είχαν να παίξουν παιχνιδάκια.

  Όσο για το Review,το περίμενα.Θα μου φαινόταν σχετικά απίθανο να είναι αντάξιο του FIFA 12 στις κονσόλες,αλλά περίμενα κι ότι θα είναι ένα σκαλί πάνω από το FIFA 11. Ειδικά όταν βαριέσαι περιμένοντας,βγάζεις το PS Vita,παίζεις Barca-Real και γουστάρεις.

 • psmaniac psmaniac 28 Φεβρουαρίου 2012  | 16:01

  Το έπαιξα προχθές και συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη με παλία......ΠΟΤΕ ποδοσφαιράκι σε φορητή κονσόλα !!! και σιγά την πρωτοπορεία να πατάς στη οθόνη και να δίνει πάσα...όσοι ξέρετε απο FIFA μακριά!!!

 • VonCroy VonCroy 28 Φεβρουαρίου 2012  | 15:55

  @Dimi Δεν το συζητάμε φίλε, ούτε εμένα μου αρέσει αυτό το launch, αν δεις παλαιότερα posts μου θα καταλάβεις οτι είμαι ένα απο τα μεγαλύτερα trollaκια fifa/pro στο gameover. Δεν είμαι fan ούτε γουστάρω αλλά δυστυχώς το καλύτερο είναι το fifa και από την στιγμή που αγόρασα PSvita (ειλικρινά λέω οτι το αγόρασα για την τεχνολογία του και την δύναμη του και ρίσκαρα στους μελλοντικούς τίτλους) θα αρκεστώ να "μ#λ@κιστώ βρε αδερφέ" με το fifa στην τουαλέτα μου και στο κρεβατάκι μου. Αυτό.

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 28 Φεβρουαρίου 2012  | 15:49

  Αλέκο, δεκτό και απόλυτα κατανοητό. Είναι ο πιο ποιοτικός τίτλος του PSVita. Μπράβο του και πάντα τέτοια. Αλλά, προσωπικά δεν με γεμίζουν τέτοιοι τίτλοι. Σε κάποιους θα αρέσουν. Σε κάποιους άλλους, όπως εγώ, όχι. Προτιμώ ένα παιχνίδι τύπου Uncharted να είναι του 8-9 παρά ένα FIFA. Αυτό θα με προσελκύσει περισσότερο σαν καταναλωτή.