Ταυτότητα

The Jak and Daxter Trilogy

The Jak and Daxter Trilogy

Edition: N/A Genre: Action, Platformer Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Naughty Dog/ Mass Media Inc. Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 12 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


Ένα αγαπημένο δίδυμο ήρθε από τα παλιά

Πολλά έχουν γραφεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την πολιτική της Sony να επαναφέρει στο προσκήνιο κλασικές της δημιουργίες, αλλά είναι αρκετές οι φορές που η κριτική δείχνει να είναι άδικη. Σίγουρα οι παλιότεροι δεν βλέπουν με καλό μάτι την επανακυκλοφορία αγαπημένων τους τίτλων και σαφέστατα η δικαιολογία της υψηλής ανάλυσης δεν είναι για αυτούς αρκετή. Όταν όμως το εκάστοτε πακέτο εμφανίζεται ανέλπιστα ολοκληρωμένο και όταν είναι σε θέση να ξυπνήσει ευχάριστες αναμνήσεις, τότε ο λόγος ύπαρξής του σαφέστατα και δικαιολογείται.

jak_daxter_trilogy_01.jpg

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το The Jak and Daxter Trilogy. Η Naughty Dog προσφέρει σε ένα Blu-ray τρεις από τις σημαντικότερες δημιουργίες της προηγούμενης γενιάς, ενώ δεν θα είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες σειρές στην κατηγορία των platform παιχνιδιών. Για τα σημερινά δεδομένα λαθάκια υπάρχουν, και μάλιστα αρκετά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θέσουν εκτός τροχιάς αυτό το ανεκτίμητο διαμάντι. Η αλήθεια είναι πως το έργο που ανέθεσε η Nayghty Dog στην Mass Media Inc (ομάδα υπεύθυνη για το port) ήταν μάλλον εύκολο, γιατί το πρωταρχικό υλικό ήταν εξαιρετικά πλούσιο. Λόγος να γίνει εκτενής αναφορά στο σενάριο δεν υπάρχει, πέρα του ότι η Naughty Dog δημιούργησε ένα εντελώς πρωτότυπο σύμπαν, μέσα στο οποίο οι δύο πρωταγωνιστές προσπαθούν, αρχικά, να ανακαλύψουν πανάρχαια μυστικά, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να σώσουν τον κόσμο -αλλά και τους εαυτούς τους- σε διάφορες διαστάσεις και χρονικές στιγμές. Αξίζει να πούμε ότι, παρά το ιδιόμορφο εικαστικό, γίνεται εμφανές από τα πρώτα κιόλας λεπτά, πως η τριλογία αποτινάσσει από επάνω της την εσφαλμένη εντύπωση του "παιδικού παιχνιδιού".

jak_daxter_trilogy_02.jpg

Η αρχή γίνεται λοιπόν με το Jak and Daxter: The Precursor Legacy και όσοι ανέμεναν απλά και μόνο μια δημιουργία που θα θύμιζε κάτι από το Crash Bandicoot, έπεσαν μάλλον πολύ έξω. Η πρώτη εντύπωση από τον τεχνικό τομέα ήταν η καλύτερη δυνατή, αν και την παράσταση έκλεβε το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Την απουσία ομιλίας του Jak υπερκάλυπτε ο δαιμόνιος Daxter, με τους διαλόγους να είναι όχι μόνο πανέξυπνοι αλλά και γεμάτοι με πολλές δόσεις χιούμορ. Ο τίτλος προσέφερε έναν ενιαίο κόσμο, με πλήρη απουσία από loading times, μέσα στον οποίο κυριαρχούσε η ποικιλία των χαρακτήρων, τα ζωηρά χρώματα και το πάντοτε ανάλαφρο και ευχάριστο soundtrack.

jak_daxter_trilogy_03.jpg

Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι πως τα πάντα είναι δοσμένα με τέτοιο τρόπο, που οι αποστολές δεν κουράζουν ποτέ, ενώ και οι εναλλαγές στο σκηνικό προδιαθέτουν τους χρήστες να ψάξουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Και όλα αυτά για μια δημιουργία που η συνολική της διάρκεια αγγίζει τις 8 ώρες και σίγουρα ο καθένας θα την ξεκινήσει και πάλι από την αρχή, είτε για να απολαύσει ξανά το ταξίδι, είτε για να συγκεντρώσει τυχόν αντικείμενα που στην πορεία του έχουν ξεφύγει. Το The Precursor Legacy είχε δημιουργήσει τις σωστές βάσεις για ένα sequel και όσοι περίμεναν κάτι που θα έμοιαζε στον προκάτοχό του, μάλλον βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

jak_daxter_trilogy_04.jpg

Το Jak 2 τόλμησε και κοίταξε με θετική ματιά τομείς που μέχρι πρότινος δεν έδειχναν να ταιριάζουν στο ύφος της και παρόλο που θα μπορούσε να κινηθεί εκ του ασφαλούς, τελικά πήγε τα η σειρά ένα βήμα παραπέρα. Το όλο σκηνικό, καθώς και ο ίδιος ο Jak, απέκτησαν μια πιο σκοτεινή όψη, ενώ οι τροπικές περιοχές του πρώτου μέρους έδωσαν τη θέση τους σε ένα αστικό περιβάλλον. Και οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν μόνο στον αισθητικό τομέα. Πλέον, τα οχήματα απέκτησαν σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις, ενώ και τα όπλα έκαναν τη δυναμική εμφάνισή τους. Γενικότερα, το δεύτερο μέρος της σειράς απέκτησε ένα πιο σοβαρό και σαφέστατα ώριμο χαρακτήρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξέχασε το παρελθόν του. Έτσι, για ακόμα μια φορά το platform στοιχείο δούλευε άψογα, αν και φάνηκε κάπως παραγκωνισμένο σε σχέση με τις shooting και driving ενότητες του τίτλου.

{PAGE_BREAK}

H Naughty Dog φαίνεται πως γνώριζε το hardware του PlayStation 2 μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια, γιατί δεν δικαιολογείται διαφορετικά το άλμα που επετεύχθη στον τεχνικό τομέα. Ειδικά το δίδυμο των Jak και Daxter έκανε τη διαφορά, με τους δύο χαρακτήρες να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας στα cut-scenes, ενώ πάρα πολλές ήταν και οι νέες παρουσίες, με την κάθε μία να έχει τον δικό της ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης. Η έλευση του τρίτου μέρους δεν αποτέλεσε έκπληξη, με την ομάδα ανάπτυξης να εμφανίζεται περισσότερο κατασταλαγμένη αλλά και αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε. Το Jak 3 αποτέλεσε τη χρυσή τομή της σειράς, συνδυάζοντας με ιδανικό τρόπο στοιχεία από τα δύο προηγούμενα μέρη. Το shooting φυσικά δεν έλειψε, ενώ τα hovercrafts έδωσαν τη θέση τους σε buggies, με τη φυσική των οχημάτων να αφήνει πολλά στόματα ανοικτά. Τα περιβάλλοντα ξεχώρισαν και πάλι για την ποικιλία τους, συνδυάζοντας αστικές περιοχές με τεράστιες ερήμους ή και δασικές εκτάσεις.

jak_daxter_trilogy_05.jpg

Παράλληλα, τα γραφικά εμφανίστηκαν ακόμα καλύτερα, με το motion capture να δείχνει τη δυναμική του στα ιδιαιτέρως προσεγμένα cut scenes. Πέρα από την κυρίως αποστολή, τα side quests ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν, ενώ και η συνολική διάρκεια άγγιζε τις 20 ώρες για αυτούς που ήθελαν να εξερευνήσουν τα πάντα. Από την αρχή μέχρι το τέλος ο ρυθμός δεν απουσίαζε ποτέ, ενώ ο σκανδαλιάρης Daxter -και ειδικά ο ηθοποιός που δάνεισε τη φωνή του- είναι υπεύθυνος για ορισμένες ατάκες που σπάνια συναντώνται σε ένα videogame αυτής της κατηγορίας. Αφήνοντας στην άκρη το περιεχόμενο του δίσκου, το οποίο είναι από τα πληρέστερα και χορταστικότερα που θα βρει κανείς μέσω μιας HD κυκλοφορίας, είδαμε ότι υπάρχουν αρκετά λαθάκια. Μικρής σημασίας βέβαια, αλλά δεν παύουν να υφίστανται. Σημαντικότερο όλων είναι ο τεχνικός τομέας και αυτό σίγουρα δείχνει να αναιρεί τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον τα Jak 2 και 3 είναι πανέμορφα. Όμως, η Mass Media επέλεξε απλά και μόνο να ανεβάσει την ανάλυση και από εκεί και πέρα να αφήσει τα πάντα ως είχαν.

jak_daxter_trilogy_06.jpg

Πολλά είναι τα textures που αναγκαστικά εμφανίζονται θαμπά, ενώ σε ορισμένα cut scenes δεν είναι λίγες οι φορές που τα αντικείμενα αδυνατούν να κρύψουν την πολυγωνική τους φύση. Καλό θα ήταν τουλάχιστον το πρωταγωνιστικό δίδυμο να είχε σχεδιαστεί από την αρχή, αλλά ακόμα και έτσι δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Απλά είναι άσχημο στο κεντρικό μενού επιλογών οι Jak και Daxter να εμφανίζονται πανέμορφοι και στους κυρίως τίτλους να είναι τόσο… πολυγωνικοί. Η επιλογή για 3D απεικόνιση λειτουργεί αρκετά σωστά, ειδικά στο Jak 3, με σημαντικά όμως παράπονα να προέρχονται από τα άλλα δύο μέρη της συλλογής. Στα Jak 1 και 2 η παρακολούθηση γίνεται κουραστική μετά από μερικές ώρες, ενώ για κάποιον παράξενο λόγο, λύση στα έντονα προβλήματα με το alliasing ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Από την άλλη, όμως, αυτές δεν είναι παρά μόνο μερικές σταγόνες στον ωκεανό, για μια συλλογή που δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα. Ουσιαστικά, το περιεχόμενό της είναι αυτό που θα εκτιμήσει ο καθένας, ενώ γνώμη μας είναι πως η Naughty Dog έπραξε ολόσωστα και συμπεριέλαβε μόνο τον κύριο κορμό της σειράς και όχι τα διάφορα –και φυσικά όχι και τόσο ενδιαφέροντα- spin offs. Οι φίλοι των Jak και Daxter, απλά, επιβάλλεται να προμηθευτούν την HD collection με κλειστά τα μάτια, μια κίνηση την οποία καλό θα είναι να επιχειρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι, μιας και έτσι θα προμηθευτούν μια από τις σημαντικότερες σειρές των τελευταίων χρόνων και μάλιστα σε αρκετά ελκυστική τιμή.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

  • Τρεις τίτλοι Jak and Daxter σε ένα πακέτο, τι άλλο να ζητήσει κανείς

Αρνητικά

  • Ορισμένες τεχνικές ατασθαλίες

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...