Ταυτότητα

MotorStorm RC

MotorStorm RC

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: PSN
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Evolution Studios Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Sony Computer Entertainment Πλατφόρμες: PS Vita, PlayStation 3


Μικρό στο μάτι...

Με μία έξυπνη τακτική, η Sony πλαισίωσε το launch του PS Vita με πάρα πολλούς τίτλους, των οποίων οι τιμές διέφεραν αισθητά μεταξύ τους. Δηλαδή, είχαμε παιχνίδια που κόστιζαν περισσότερα από 40 ευρώ, αλλά υπήρχαν και τίτλοι που μπορούσε κάποιος να τους αποκτήσει με λιγότερα από 10 ευρώ. Αυτό δίνει στους "φρέσκους" κατόχους του φορητού μία ευκαιρία να δοκιμάσουν αρκετά παιχνίδια, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν μία περιουσία. Οι περισσότεροι, υποθέτουμε ότι αποκτήσατε κάποιον μεγάλο "retail" τίτλο (πχ. το Uncharted: Golden Abyss) και σίγουρα αρχίσατε να γλυκοκοιτάτε κάποια φθηνότερη λύση στο αρκετά πλούσιο ψηφιακό κατάστημα του PSVita. Ένας από τους τίτλους που πρέπει να αρχίσετε να τον γλυκοκοιτάτε λιγάκι πιο έντονα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, είναι το MotorStorm RC, που παραδόξως αποτελεί μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της δημοφιλούς σειράς.

Review_7-thumb.jpgΤο πρώτο επιχείρημα που θεωρούμε πως πρέπει να παραθέσουμε για το MotorStorm RC, είναι η τιμή του, η οποία δεν ξεπερνάει τα 6 ευρώ. Δεδομένου ότι πρόκειται και για cross platform κυκλοφορία (δηλαδή το αγοράζετε σε μία κονσόλα -PS3 ή PS Vita- και το παίζετε και στις δύο) καθίσταται αυτομάτως ως ένα εξαιρετικό "value for money" προϊόν. Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δε θα είχε σημασία, αν ο τίτλος δεν ήταν καλός και το MotorStorm RC, είναι εθιστικά καλό...

Η Evolution Studios κάνει κάτι πραγματικά θαρραλέο. Η εταιρία πολύ εύκολα θα μπορούσε να "ξεπετάξει" και να μεταφέρει μία από τις προηγούμενες εκδόσεις των MotorStorm στο νέο φορητό. Απεναντίας, αλλάζει το ύφος της σειράς και χαρίζει έναν τίτλο που "φωνάζει" handheld gaming. Το RC μας ταξιδεύει στην παιδική μας ηλικία, όταν όλοι, λίγο-πολύ, πιάσαμε στα χέρια μας ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι. Φυσικά, σε αυτό το MotorStorm δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα, αλλά παραμένει εκείνη η γλυκιά αίσθηση.

"RC" gameplay

Review_2-thumb.jpgΣτο RC παρελαύνουν πολλών ειδών θερμικά (βενζινοκίνητα, νιτρομεθάνιο) και ηλεκτρικά τηλεκατευθυνόμενα τετράτροχα, από buggies και monster trucks, μέχρι αγωνιστικά με τρελές τελικές. Η συμπεριφορά των αυτοκινήτων στις πίστες υπακούει ευλαβικά στις προδιαγραφές τους. Έτσι, στις χωμάτινες διαδρομές τα buggies είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ σε σκληρά οδοστρώματα τα αγωνιστικά ελίσσονται στους τέσσερις τροχούς. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μικρογραφίες αυτοκινήτων, αλλά με RC model cars. Υπάρχει όλη η εκρηκτικότητα και η άνεση των ελιγμών, όπως ακριβώς τη συναντάμε στα πραγματικά τηλεκατευθυνόμενα.

Ο χειρισμός στο PSVita, είναι και αυτός προσαρμοσμένος στα πρότυπα του "αθλήματος". Ο αριστερός αναλογικός μοχλός της συσκευής αναλαμβάνει την κατεύθυνση των αυτοκινήτων, ενώ ο δεξιός είναι υπεύθυνος για το γκάζι/φρένο. Μπορεί κάποιοι να θέλατε το γκάζι και το φρένο στα R και L πλήκτρα αντίστοιχα, αλλά πιστέψτε μας, μετά από λίγη εξάσκηση θα "πιλοτάρετε", δε θα οδηγείτε...

Φεστιβάλ...αγώνων

Review_3-thumb.jpgΌσον αφορά τα modes, αυτό που θα κλέψει τη συντριπτική πλειοψηφία της ενασχόλησης του παίκτη είναι το Festival Mode, το οποίο αποτελείται από 64 αγώνες, που μοιράζονται στις τέσσερις θεματολογίες περιοχών (άμμος, βλάστηση, πάγος, άσφαλτος). Το Festival διαθέτει τέσσερα είδη αγώνων: αγώνες ταχύτητας με άλλα αυτοκίνητα, αγώνες που ανταγωνιζόμαστε τους χρόνους των τριών πρώτων (ως ghosts), overtake laps, όπου μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο πρέπει να προσπεράσουμε ένα πλήθος από αντιπάλους, και οι γνωστές σε όλους μας drift κόντρες, όπου οι όμορφες πλαγιολισθήσεις χαρίζουν πόντους (κάτι σαν Kudos), το άθροισμα των οποίων πρέπει να γίνει μέσα στο σωστό χρόνο.

{PAGE_BREAK}

Όλοι οι αγώνες δίνουν από ένα έως τρία μετάλλια. Η απόκτηση των τριών μεταλλίων, τις περισσότερες φορές, είναι σχετικά εύκολη, αλλά υπάρχουν και αγώνες που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και υπομονή. Κάθε φορά που ο παίκτης κερδίζει το υψηλότερο έπαθλο, το παιχνίδι τον επιβραβεύει με νέα αυτοκίνητα, καθώς και νέα χρώματα και σχέδια για αυτά. Τα υπόλοιπα modes είναι το Wreckreation, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να παίξει οποιονδήποτε αγώνα του Festival mode με αυτοκίνητο και αντιπάλους της επιλογής του, και το Playground, μία μεγάλη αλάνα γεμάτη με ράμπες και εμπόδια, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας ή να κάνουμε τα "ακροβατικά" μας.

Κοινωνικό πρόσωπο

Review_1-thumb.jpgΤο MotorStorm RC είναι και αρκετά "κοινωνικό", αφού εκτός από τα αναλυτικά, παγκόσμια Leaderboards, φροντίζει να μας ενημερώνει όταν κάποιος άλλος παίκτης (είτε από τη friend list, είτε γενικά) έχει κάνει καλύτερους χρόνους σε κάποια πίστα. Επιπροσθέτως, υποστηρίζει και facebook/ twitter accounts, ώστε να μαθαίνουν όλοι οι φίλοι σας τα κατορθώματά σας. Επίσης, μπορεί να γίνει cross-play παιχνίδι μεταξύ του PS Vita και του PS3 σας, για κόντρες μέσα στο σπίτι.

Τεχνικά, ο τίτλος της Evolution δε θα λέγαμε ότι ρίχνει κανένα σαγόνι στο πάτωμα και σε καμία περίπτωση δεν αξιοποιεί πλήρως τη δύναμη του νέου φορητού της Sony. Ωστόσο, το οπτικό αποτέλεσμα είναι όμορφο, με υψηλές αναλύσεις και πλούσια χρώματα. Για την ιστορία, να αναφέρουμε η έκδοση του PlayStation 3 υποστηρίζει και απεικόνιση στις τρεις διαστάσεις. Ο ήχος που παράγεται από τους κινητήρες των τηλεκατευθυνόμενων είναι λεπτομερέστατος, σε βαθμό που ένα λιγάκι πιο έμπειρο αυτί μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για θερμικό ή ηλεκτρικό κινητήρα. Η μουσική που συνοδεύει τη δράση, είναι ντυμένη σε breakbeat και dubstep ρυθμούς.

"Value for Money"

Review_6-thumb.jpgΤο MotorStorm RC αποτελεί μία πολύ δελεαστική πρόταση για τους κατόχους PSVita και PS3. Η χαμηλή του τιμή, καθώς και η δυνατότητα να αγοραστεί μία φορά, αλλά να μπορεί να παιχτεί τόσο στο PS Vita όσο και στο PlayStation 3, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα "value for money" προϊόντα του PS Store. Το εθιστικό του gameplay, το πλούσιο περιεχόμενο και η ανάλαφρη θεματολογία του, μας ταξιδεύουν στην εποχή του Mega Drive και των Micro Machines. Με λίγα λόγια, αν διαθέτετε 6 ευρώ, μην το σκέφτεστε!

Τιμή: €5.99

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Μπόλικο περιεχόμενο, που θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες παρέα με το PS Vita σας
  • Χαμηλή τιμή διάθεσης και αγορά 2 σε 1. Το αγοράζετε μία φορά, το παίζετε και στο Vita και στο PS3
  • Απολαυστικό gameplay
  • Πολύ υπάκουος χειρισμός

Αρνητικά

  • Τα γραφικά, αν και ικανοποιούν, δεν εντυπωσιάζουν

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...