"Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε"

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια φίλοι μου, θα παρουσιάσω ένα κείμενο γραμμένο στο πρώτο πρόσωπο. Οπότε εκ των προτέρων, ζητώ συγνώμη αν ξεφεύγω λιγάκι από τα πρότυπα των κειμένων που δημοσιεύουμε στο GameOver. Παίζοντας όμως ένα "παιχνίδι" σαν το Journey, τα συναισθήματα που νιώθεις είναι τέτοια, που σου απαγορεύουν να τηρήσεις τους όποιους κανόνες γραφής έχεις μάθει, και "υποχρεούσαι" έως ένα βαθμό, να ακολουθείς. Καταρχάς, η ανάθεση ενός τέτοιου review, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Είναι όμως μία πρόκληση, μία δοκιμασία. Η περιγραφή μίας τέτοιας δημιουργίας σε τρίτους, ενδεχομένως θα με βοηθήσει στην κατανόηση του απώτερου μηνύματος που θέλει να περάσει. Μου ήταν φοβερά δύσκολο να κρατήσω τους γνωστούς τύπους και αποφάσισα να σας παρουσιάσω τον τίτλο, με λόγια που βγαίνουν από μέσα μου, μήπως κι έτσι γίνω λιγάκι πιο κατανοητός. Άλλωστε, ο Αϊνστάιν είχε πει πως αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, τότε ούτε κι εσύ ο ίδιος το κατάλαβες.

Πριν περάσουμε όμως στην εμπειρία μου με το Journey, ας δούμε εν συντομία, τους δημιουργούς του. Η thatgamecompany είναι μία ομάδα από τη Καλιφόρνια που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει τα flOw και Flower -οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται και το Cloud. Η εταιρία προσπαθεί μέσω των δημιουργιών της, να περάσει κάποια μηνύματα στους αποδέκτες, χωρίς όμως να πρέπει να τους "πει" πολλά. Προσπαθεί να ξυπνήσει κάποια συναισθήματα που όλοι μας, λίγο-πολύ, κρύβουμε στις καρδιές μας. Τόσο το flOw, όσο και το Flower, είναι δύο εξαιρετικές δημιουργίες που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Δε σας κρύβω πως το Journey ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια για εμένα. Τα όσα έχω διαβάσει και παρακολουθήσει για τον τίτλο -και βάσει αυτών που έχω διαπιστώσει ότι μπορεί να κάνει το studio- ερέθισαν την ευαίσθητη και πιο "αόρατη" πλευρά του gamer μέσα μου. Γιατί ως γνωστόν, υπάρχουν δύο gamers μέσα μας. Αυτός που παίζει για να παίξει, για να περάσει την ώρα του ευχάριστα, χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχει ψυχολογικά, αλλά στοχεύει στην χειροπιαστή ανταμοιβή μέσα στο παιχνίδι. Και αυτός που ταξιδεύει, που νιώθει ότι εκείνη τη στιγμή μέσα του συμβαίνει κάτι ξεχωριστό, τα συναισθήματά του βγαίνουν στην επιφάνεια και η καρδιά του φτερουγίζει. Κάποιοι, τον δεύτερο gamer μέσα τους δεν τον έχουν ανακαλύψει και δεν πιστεύουν πως υπάρχει. Κάποια στιγμή στη ζωή τους όμως, είτε σε βιντεοπαιχνίδι, είτε στην πραγματικότητα, θα τον ανακαλύψουν.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Έβαλα το download του review κώδικα να ξεκινήσει. Τα, σχεδόν 600MB κατέβηκαν σχετικά γρήγορα, ίσα που πρόλαβα να κάνω ένα ζεστό καφέ. Με το Dualshock 3 ανά χείρας, κάθισα αναπαυτικά στον καναπέ μου, δυνάμωσα τον ήχο της τηλεόρασης και πάτησα το "X" για να ξεκινήσω. Το λογότυπο της Santa Monica -που βοήθησε στην ανάπτυξη- συνοδεύτηκε από αυτό της thatgamecompany. Ο απαλός ήχος του ανέμου άρχισε να χαϊδεύει τα τύμπανα των αυτιών μου. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει, είχα ήδη εισπράξει τη μινιμαλιστική αίσθηση του τίτλου και ήμουν σίγουρος πως ακόμη μία φορά θα βιώσω κάτι ξεχωριστό.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Η κάμερα, από μία πιο πανοραμική οπτική, ήρθε και στάθηκε πίσω από ένα μικρόσωμο πλάσμα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα ότι μου έδωσε τον έλεγχό του. Φάνηκε σαν να "βούτηξα" μέσα του. Είμαι μια λεπτεπίλεπτη φιγούρα, ντυμένη στα ζωηρά κόκκινα χρώματα της κάπας μου. Κουνώντας τον αναλογικό μοχλό του χειριστηρίου, σηκώθηκα. Ακόμη δεν είχα καταλάβει αν είμαι αγόρι ή κορίτσι, αλλά δεν έχει και πολύ σημασία. Η χρυσή άμμος της ερήμου που βρισκόμουν, έπαιζε με το φως του καυτού ήλιου που τη ζέσταινε από ψηλά. Ο άνεμος, σήκωνε μερικούς κόκκους της και τους άφηνε λίγα μέτρα παραπέρα, αλλάζοντας τη μορφολογία του εδάφους. Ήταν σα να έβλεπα μία θάλλασα από άμμο. Όλα σε πραγματικό χρόνο.

Το μόνο που έβλεπα, ήταν οι ψηλοί και στρογγυλοί αμμόλοφοι, που έμοιαζαν με μεγάλα τσουνάμια. Στην οθόνη, εκτός από εμένα και το χρυσό τοπίο, δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Ούτε γράμματα, ούτε huds, ούτε βελάκια, ούτε χάρτες. Αφού γύρισα την κάμερα με τη βοήθεια του γυροσκοπίου του SISAXIS, διαπίστωσα ότι στο βάθος αχνοφαίνονται κάποια αντικείμενα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκίνησα προς το μέρος τους. Τα παράξενα, αδύνατά μου πόδια, αρχίζουν να χαράζουν αυλακώματα στην άμμο. Έφτασα στους πρόποδες του λόφου και ήμουν μόλις λίγα μέτρα πριν αντικρίσω αυτό κρύβεται από πίσω του. Άρχισα να ανεβαίνω, με δυσκολία και σαφέστατα μικρότερη ταχύτητα, αλλά τα κατάφερα. Ένα πελώριο βουνό στεκόταν στο μακρινό τοπίο απέναντί μου και από μέσα του ανέβλυζε μία έντονη λωρίδα φωτός. Αυτός ήταν ο προορισμός μου. Έπρεπε να κάνω το ταξίδι...

Να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.

Να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος

Τα ταξίδι μου στο Journey ήταν σχετικά σύντομο, μιας και οι τίτλοι τέλους έπεσαν σε περίπου τρεις ώρες. Μέσα σε αυτές τις ώρες, πολλά εμπόδια προσπάθησαν να με καθυστερήσουν, ωστόσο τίποτα δε μπόρεσε να με σταματήσει. Έπρεπε να φτάσω σε εκείνο το βουνό. Δε μου εξήγησε κανένας τι πρέπει να κάνω για να φτάσω εκεί. Σύμμαχο είχα μόνο τα μάτια μου, τα αυτιά μου και τα καχεκτικά μου πόδια. Δεν υπάρχει αφήγηση της ιστορίας εδώ. Όλα πρέπει να τα ζωγραφίσω εγώ στο μυαλό μου. Αυτός είναι και ο στόχος, ο καθένας μας να δώσει ζωή στον κόσμο αυτό με τη δικιά του πινελιά.

{PAGE_BREAK}

Στο πίσω μέρος της κάπας του χαρακτήρα μου, υπάρχει ένα φουλάρι, το οποίο μαζεύοντας κάποια φωτεινά αντικείμενα που είναι διάσπαρτα στον κόσμο γύρω μου, αρχίζει να φωτίζεται και να μεγαλώνει. Όταν το φουλάρι είναι φωτεινό και αναλόγως του μάκρους του, ο χαρακτήρας έχει τη δυνατότητα να πετάει για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο οι μισογκρεμισμένες γέφυρες και οι πλατφόρμες των κτηρίων που συνάντησα, προσπεράστηκαν σχετικά εύκολα. Σε σημεία, έπρεπε να λύσω και μικρούς γρίφους, ώστε να ανοίξει κάποιο πέρασμα μπροστά μου. Το φωτεινό, κίτρινο σκηνικό της ερήμου, μέχρι να φτάσω στην κορυφή εκείνου του βουνού, άλλαξε ραγδαία, πήρε άλλο χρώμα, άλλη υφή. Κάποια πλάσματα με βοήθησαν να φτάσω σε ψηλότερα σημεία. Κάποια άλλα με κυνήγησαν, έπρεπε να κρυφτώ για να γλυτώσω. Με χτύπησαν, με πέταξαν από ψηλά. Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Έπρεπε να συνεχίσω. Δεν πρόκειται να σας πω περισσότερα για τις περιπέτειές μου όμως, γιατί θέλω κι εσείς να τις ζήσετε όπως τις έζησα κι εγώ, με παρονομαστή το άγνωστο.

Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δε δίνεται η παραμικρή πληροφορία, είτε για το σενάριο, είτε για τον επόμενο στόχο (ας το πούμε objective). Οδηγός μου είναι το ένστικτο, οι εικόνες και η μουσική. Ενώ δεν υπάρχουν λέξεις για να μου αφηγηθούν τα γεγονότα, τα συναισθήματα είναι τόσο πολλά, λες και διάβασα βιβλία ολόκληρα ή άκουσα με τις ώρες κάποιον να μου τα αφηγείται. Το δέσιμο του παίκτη με το χαρακτήρα είναι πρωτόγνωρο. Νιώθουμε ότι είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι και θέλουμε το ίδιο πολύ να δούμε τι κρύβεται σε εκείνο το βουνό, εκει ψηλά.

Πάντα στον νου σου να’χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου

Μπορεί σε ένα τέτοιο δημιούργημα ο τεχνικός τομέας να μην αποτελεί αυτοσκοπό, στο Journey βοηθάει εξαιρετικά στην διατύπωση αυτών που θέλει να δείξει και να "πει". Σας ενημερώνω πως ο τίτλος είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα που έχω δει σε ψηφιακό κόσμο. Τα γραφικά, οι υφές, τα physics είναι τόσο ξεχωριστά, όσο και το ίδιο το παιχνίδι. Η Naughty Dog, για το Uncharted 3, έπρεπε να συμβουλευτεί τη thatgamecompany πως κάνουν μία έρημο "ζωντανή" και αληθοφανή. Το πεντάγραμμο από τη δικιά του γωνιά, ντύνει τα συναισθήματα που πηγάζουν από τις εικόνες. Απαλό, ρομαντικό, δραματικό και αθόρυβο εκεί που χρειάζεται, βάζει τη δική του πινελιά σε αυτό το έργο τέχνης.

Η thatgamecompany, μπαίνει και σε άγνωστα "χωράφια" για εκείνη, μιας και το Journey υποστηρίζει ένα παράξενο είδος multiplayer παιχνιδιού. Μην τρομάζετε, δεν είναι αυτό που νομίζετε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας -και εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο- ενδέχεται να συναντήσετε και άλλους παίκτες, που και αυτοί κάνουν το "δικό" τους ταξίδι. Μπορείτε να τους βοηθήσετε ή και να βοηθηθείτε όταν και αν χρειάζεται, ενώ υπάρχει και ένα είδος επικοινωνίας με ήχους. Δεν υπάρχει δυνατότητα να επιλέξετε εσείς με ποιον παίκτη θέλετε να συνεργαστείτε, ούτε φυσικά είστε υποχρεωμένοι να ανεχτείτε ή να ακολουθήσετε κάποιον που έτυχε να βρείτε στο δρόμο σας. Η εταιρία ήθελε να κρατήσει την ανώνυμη επαφή, γι' αυτό και το username του παίκτη ή των παικτών που συνεργαστήκατε, το μαθαίνετε αφού τελειώσει το session μαζί του/τους. Εγώ κατάφερα και ήρθα σε επαφή με ελάχιστα άτομα και αυτό δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι είμαστε ελάχιστοι αυτοί που έχουμε πρόσβαση από τόσο νωρίς στο Journey. Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα άτομα, με βοήθησαν στο να νιώσω λιγάκι καλύτερα, να αισθανθώ μια παρηγορά ότι δεν είμαι μόνος σε αυτό το ταξίδι.

...ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν

Η εμπειρία μου με το Journey ήταν ακριβώς όπως την περίμενα: μοναδική. Η βαθμολογία και μερικά σχόλια που κάνω στις προηγούμενες γραμμές, είναι τυπικά και συμβολικά. Καμία γλώσσα του κόσμου, είτε εκφράζεται γραπτώς είτε προφορικώς, δε δύναται να περιγράψει ορισμένα πράγματα. Παιχνίδια όπως το Journey δεν περιγράφονται με ευκολία και για να εκτιμηθούν πρέπει να τα βιώσει κάποιος. Ο θρίαμβος της thatgamecompany είναι πως μέσα από το πάντρεμα της αισθητικής με την αλληλεπίδραση, της εικόνας με τον ήχο και της κίνησης με την αίσθηση, μας πηγαίνει ένα ταξίδι τόσο αρχετυπικό, απέριττο και μεστό, που θα «φωλιάσει» στον καθένα απο τους ταξιδιώτες του με διαφορετικό τρόπο. Εγώ, έχω το δικό μου μήνυμα που εισέπραξα μέσα από το Journey. Αλλά θα το κρατήσω για τον εαυτό μου γιατί δεν έχει καμία απολύτως αξία για εσάς. Εσείς έχετε το δικό σας ταξίδι να κάνετε...

Η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. 

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

Καλό σας ταξίδι...

Σάκης Καρπάς

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: PSN
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: ThatgamecompanyΗμ. Έκδοσης: 14/03/2012
PEGI: 7Εκδότης: Sony Computer EntertainmentΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Διαβάστε το κείμενο

Αρνητικά

 • Ομοίως

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

PS+ Μαΐου: Ακόμη ένας δυνατός μήνας για την υπηρεσία
Προετοιμασία για τη κυκλοφορία του Detroit και χαλάρωμα με Rayman!
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Yπέροχο review Σάκη.. Θα φύγει το pre order μόλις το βάλουν στο store.. Πανέμορφο!

 • 10 ? Συγουρα pre order ! αρχιζω το διαβασμα.

 • καταπληκτικό review Σάκη , για ένα καταπληκτικό τίτλο...όπως είπε και ο @ShetaShouji pre-order και από 'μενα όταν με το καλό το βάλουν στο PS Store...

  Υ.Γ. για να αναφέρεις ότι η Naughty Dog πρέπει να πάρει μαθήματα από την thatgamecompany για το πως φτιάχνουν μια έρημο αληθοφανή , φαντάζομαι ότι έχουν κάνει τρομερή δουλειά σε αυτόν τον τομέα

 • 10 στο κεφαλι! Ομορφο review.
  Αργει να ερθει ομως..

 • Παιχνιδάρα από τις λίγες... :)

 • Ωραίος ο Σάκης ! Παιχνίδαρα ! Θα αγοραστεί μολις βγει ! 10 και απο μένα γιατι έχω καταγωγή απο ...Ιθάκη ! :)

 • ωραιο review,βγαζει συναισθημα για το παιχνιδι και σε ψηνει αγρια να το δοκιμασεις

 • Πολλοι απο εμας τους αναγνωστες , εχουμε την ταση , μετα ή και πριν ( συχνα ) την ολοκληρωση της αναγνωσης μιας απο τις κριτικες βιντεοπαιχνιδιων που παρουσιαζονται απο αυτο το φορουμ , να συγχαιρουμε τον εκαστοτε συντακτη για τη διεκπεραιωση του εργου του και την διατυπωση μιας '' ωραιας '' κριτικης , τουλαχιστον οπως πεζα την αντιλαμβανομαστε και οπως μας υποβαλλει και η συμβατικοτητα της αφηγησης της πλειονοτητας των εμπορικων - εμπορευματοποιημενων games , με τα οποια ετσι ή αλλιως οι περισσοτεροι ασχολουμαστε .
  Στην περιπτωση του Journey ομως τα πραγματα ειναι λιγο διαφορετικα ... Οποτε , θα προστεθω και εγω , στη μακρα λιστα εκεινων που σπευδουν να συγχαρουν το συντακτη για την κριτικη που μολις μας εχει δωσει ...
  Μπραβο λοιπον Σακη , για την αισθαντικοτητα με την οποια μας μετεφερες τη δικη σου εμπειρια με την ολοκληρωση του Ταξιδιου...

 • Κειμενάρα για διαμαντάρα! Δεν χάνεται η Ithaka Edition. Ακόμη ένα μαγικό παιχνίδι.

 • Θα προσθέσω και εγώ ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ήθελα να βλέπω τα reviews. Πέρα από το αν είναι καλό ή μέτριο ένα παιχνίδι, ο τρόπος έκφρασης του συντάκτη στο review αυτό και το στυλ με το οποίο είναι γραμμένο μου αρέσει πολύ.

 • Σιγουρη αγορα!!!Ξερει καποιος αν θα βγει retail εκδοση....?

 • Όχι Μιχάλη. Μόνο ψηφιακή διανομή.

 • Πέρα το γεγονός ότι ο Σάκης τα πήρε από τους δημιουργούς (10?!?!?):), θα μπει στα υπόψιν.

 • Συγχαρητήρια για το συναίσθημα που αποπνέει το review Σάκη.Δεν χρειαζόταν καν ο βαθμός στο τέλος για να κατανοήσω το τι μπορεί να σου δώσει ένα τέτοιο ''παιχνίδι'' αλληλεπιδρώντας με το sixaxis σου.Σίγουρη αγορά γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα στον χώρο πολλοί ''δημιουργοί'' κι όσοι υπάρχουν πρέπει να ανταμοίβονται,τουλάχιστον απο εμάς τους gamers...

 • Η χρήση των στίχων του Καβάφη είναι νομίζω το highlight του κειμένου και αντικατοπτρίζουν απόλυτα το game design του Journey. Θα είμαι ειλικρινής και θα ομολογήσω ότι πέραν από αυτούς και λίγο την εισαγωγή απέφυγα να διαβάσω το υπόλοιπο κείμενο.

  Το Journey είναι από αυτές τις δυσεύρετες (αλλά σταθερά αυξανόμενες πλέον) μινιμαλιστικές εμπειρίες που θέλω να "βιώνω" ξέροντας όσο πιο λίγα γίνεται (αν και έφαγα κάποια spoilers για τους μηχανισμούς από το demo...).


  Το πρώτο πρόσωπο είναι επίσης κάτι θετικό για μένα και μιας και αναφέρθηκαν και άλλοι παραπάνω θέλω κι εγώ να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου στην τάση αυτή που υπάρχει να τονίζεται το "εμείς" στα reviews: εμείς το παραλάβαμε, εμείς το παίξαμε, εμείς αυτό πιστεύουμε, εμείς αυτό είδαμε κ.ο.κ.

  Όχι. Το παιχνίδι το παίζει (τουλάχιστον όταν πρόκειται για single-player) ένας, και αυτός καταθέτει την άποψη του. Η χρήση του "εμείς" τσουβαλιάζει όλη την ομάδα δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι κάθε τίτλος θα είχε την ίδια αντιμετώπιση ανεξαρτήτως συντάκτη, κάτι το οποίο είναι επίσης λάθος.

 • Σωστος ο gsmaggiore , πολυς σωστος !

 • πολυ καλο κειμενο μπραβο. και το ποιημα αυτο του καβαφη αξεχαστο.. οσο για το παιχνιδι πρεπει να ειναι μονιδικο και θα το δοκιμασω.

 • Τι να πω για το Journey? Δεν μπορώ να το εκφράσω τόσο καλά όπως ο Σάκης αλλά μπορώ να πω με ευκολία οτι μιλάμε για έναν εξαιρετικό τίτλο που σε μαγεύει από το πρώτο λεπτό, μην το χάσετε παιδιά!

 • Πάω να βάλω plus...

 • Με έχει ψήσει τρελά! Σίγουρη αγορά!

 • Άντε να έρθει να το δούμε και απο κοντά...Όλα τα μεγάλα σάιτ το αποθεώνουν και εμείς το περιμένουμε...

 • Ηταν αναμενομενο...αγορα στο μελλον...

 • απολαυση το first person review!πραγματικα αισθανθηκα οτι εγινα τα ματια σου σ αυτο το ταξιδι ρε σακη..το ταξιδι δε χανεται,αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
  καλη βδομαδα αγορια και κοριτσια!

 • Aυτο θα πει εξελιξη ! Περασαμε απο τα fps στις fpr (first person review)...

 • Σίγουρη αγορά, Πολύ καλό κείμενο απτό Σάκη, και επιτέλους πρπ να πάρω το FLOWER

 • Σάκη ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. ΤΕΛΟΣ.

 • Φαίνεται άψογο!Σίγουρη προσθήκη!Ξέρει κανεις αν μπορεί να παίξει το εν λόγω παιχνίδι και στο vita?(cross play)

 • amonra, δεν είναι Cross Play Game και δυστυχώς δεν μπορεί να παίξει ούτε με Remote Play.

 • Δεν διαβαζω το review οπως και αρθρα γιατι δεν θελω να ξερω τιποτα για το παιχνιδι . Πρωτα θα το αγορασω θα το τερματισω και μετα βλεπουμε . Απο το πρωτο trailer ηταν σιγουρη αγορα οπως και για πολλους αλλους .

 • Καταπληκτικό και μαγικό το review σου Σάκη!Έτσι όπως το περιγράφεις το παιχνίδι φαίνεται καταπληκτικό και ένα μοναδικό ταξίδι όπως λες! Στα υπόψειν!

 • day one σίγουρα

 • ειδα 2-3 reviews για το παιχνιδι και εχω μεινει μακακας σιγουρα θα το παρω και εγω αλλα θα περιμενω λιγο να πεσει η τιμη του

 • Μετα την παιχνιδαρα The Longest Journey ερχεται και αυτο το Journey για να πας παει ενα journey :)
  Μπραβο για το review Σακη.

 • Σάκη απλά φοβερός,με έψησες και μάλλον θα ασχοληθώ κάποια στιγμή.

 • ξέρει κανεις ποσο κοστίζει στο psn?

 • ωραίο review !!! μπράβο Σάκη

 • Διάβασα το Review.Πανέμορφη περιγραφή.Τέτοιο παιχνιδάκι δεν το χάνω στα σίγουρα.

 • καταπληκτικο το review.το παιχνιδι μου κλινει το ματι

 • Λίγο ότι ο Σάκης έγινε μπαμπάς και απέκτησε μια πανέμορφη κορούλα λίγο το ότι κυκλοφορούν τέτοια παιχνίδια – διαμάντια αρκούν για να μας προσφέρει ένα τόσο εξαιρετικό κείμενo

 • Τα πέρνετε απο τον Ομηρο/οδυσσέα/ιθάκη (που είναι Titanoterastioι) ! :)

 • Ομορφο κειμενο Σακη.Η μικρη του διαρκεια με απωθει να το αγορασω στο κοντινο μελλον παντως θα παιχτει σιγουρα καποια στιγμη.

 • @ΤheMastas
  Απο τον Καβάφη τα πέρνει κ Καρπάς...και εγώ θα το πάρω μόλις βγει!

 • very very nice!!!!Συγχαρητηρια!!!!

 • Πολύ ωραία η παρουσίασή σου Σάκη. Λίγα και ουσιαστικά λόγια. Από τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς για μένα...

 • Πολύ καλό κείμενο.

 • Μόλις διάβασα το κείμενο , ωραίο review Κύριε Καρπα , φοβερό παιχνίδι.

 • Ωραια τα είπες Σάκη. Το παιχνίδι είναι κατι το καλλιτεχνικο!

 • Δεν ειχα την τυχη να δοκιμασω καποιο παιχνιδι της συγκεκριμενη εταιριας. Απ'οτι φαινεται, κακως. Θα κατεβασω το demo του Flower και αν μου αρεσει θα το αγορασω.
  Οσο για το Journey, φαινεται υπεροχο απο τα λιγα που εχω δει. Θα το δοκιμασω σιγουρα!
  Πολυ ωραιο review Σακη.
  Υ.Γ. Συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ με τον gsmaggiore με αυτο που λεει στις 2 τελευταιες του παραγραφους.

 • http://www.youtube.com/watch?v=PprWYtevpck
  Αυτός είναι ο μόνος λόγος για να boycottάρεις την αγορά του game.

 • @themachine...επειδή οι σκοπιανοί έχουν κόλλημα στο μυαλό τους με την ονομασία της χώρας τους...δεν πρόκειται να κάτσω να χάσω αυτό το διαμάντι...:)

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...