Ταυτότητα

One Piece Unlimited Cruise SP

One Piece Unlimited Cruise SP

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Ganbarion Ημ. Έκδοσης: 10/02/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Namco Bandai Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Ωχ Θεέ μου...

Το One Piece Unlimited Cruise SP, που κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες για το Nintendo 3DS, δεν αποτελεί μία νέα κυκλοφορία, μιας και έχει κάνει την εμφάνισή του παλαιότερα και στο Wii σε δύο ξεχωριστά επεισόδια. Η έκδοση του τίτλου για το 3DS στην Ιαπωνία συμπεριλαμβάνει και τα δύο επεισόδια της σειράς, αντίθετα όμως με την Ευρώπη, στην οποία το ένα επεισόδιο χάθηκε... στη μετάφραση. Ναι, σωστά διαβάσατε, η ευρωπαϊκή έκδοση του Unlimited Cruise SP είναι μισή! Και ο λόγος; Η μετάφραση του παιχνιδιού. Πέσατε από την καρέκλα; Και να ήταν μια ωραία μετάφραση να το καταπιούμε, αλλά οι υπότιτλοι που προβάλλονται είναι τόσο δυσδιάκριτοι που πραγματικά είναι καλύτερα να μάθετε ιαπωνικά από το να κινδυνέψετε να χάσετε την όρασή σας! Αναρωτιόμαστε αν ο πραγματικός λόγος της απουσίας του μισού παιχνιδιού είναι αυτός που προαναφέραμε (που είναι και ο επίσημος) ή μήπως είναι η εκμετάλλευση της αγάπης των οπαδών με την κυκλοφορία ενός ακόμα τίτλου στο μέλλον...

one-piece-sp-02.jpg

Ας κάνουμε όμως τα στραβά μάτια μήπως και το παιχνίδι είναι καλό. Ο Luffy και η παρέα του βρίσκονται στα ανοικτά της θάλασσας με το καράβι τους, το "Thousand Sunny", όταν ένας ανεμοστρόβιλος κάνει την εμφάνισή του και μέσα σε αυτόν υπάρχει ένα φωτεινό αντικείμενο. Στην προσπάθειά του να το πιάσει, ο Luffy καταλήγει μέσα στο αντικείμενο. Εκεί, μία φωνή τον ρωτά αν ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα δώρο και ο Luffy δεν αρνείται της προτάσεως. Και κάπου εδώ ξεκινά η περιπέτεια των ηρώων μας. Αυτοί θα περιηγηθούν σε ένα σύμπλεγμα νησιών -με τη βοήθεια ενός περίεργου χαρακτήρα ονόματι Gabri, ο οποίος μας βοηθά να ξεπεράσουμε διάφορα εμπόδια που θα συναντήσουμε επάνω στα νησιά. Τα πάντα αρχίζουν από το πλοίο μας, το στρατηγείο μας με λίγα λόγια. Επάνω στο Thousand Sunny ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα, να σώσει την πρόοδό του, να ανανεώσει το inventory και τις μπάρες ενέργειας των χαρακτήρων, καθώς και να διαλέξει νέους προορισμούς.

one-piece-sp-03.jpg

Από εκεί και πέρα, ο σκοπός μας σε κάθε νησί είναι απλός. Εξερευνούμε διάφορες περιοχές, αναζητάμε και συλλέγουμε αντικείμενα και μαχόμαστε ενάντια σε εχθρούς και bosses. Ας ξεκινήσουμε από την εξερεύνηση και τη συλλογή αντικειμένων. Σε διάφορα τμήματα των νησιών παρουσιάζονται εμπόδια, που καθιστούν αδύνατο το πέρασμά μας. Διαβάζοντας μια πινακίδα μπροστά από κάθε εμπόδιο, θα μάθουμε ποια αντικείμενα απαιτείται να δώσουμε στον Gabri προκειμένου να εξαφανίσει το εκάστοτε εμπόδιο. Η ιδέα είναι έξυπνη, η υλοποίηση, όμως, είναι το λιγότερο τραγική. Ο λόγος είναι ότι ο παίκτης ωθείται σε ένα ανελέητο grinding, γεμίζοντας το inventory του με άχρηστα αντικείμενα έως ότου βρει και δημιουργήσει αυτά που χρειάζεται. Αργότερα, όταν δηλαδή αρχίζουν να εμπλέκονται στο παιχνίδι και τα coins, τα πράγματα γίνονται εφιαλτικά, με μία λέξη να περιστρέφεται στο μυαλό του παίκτη: Αγγαρεία.

one-piece-sp-09.jpg

Οι μάχες στο Unlimited Cruise SP είναι αρκετά εύκολες, καθώς όλοι οι χαρακτήρες ξεκινούν με μία διαθέσιμη κίνηση και στην πορεία μαθαίνουν περισσότερες. Στην κάτω οθόνη  του 3DS εμφανίζεται συνέχεια μια λίστα με combos, τα οποία όταν πραγματοποιήσουμε, αποκτάμε πρόσβαση σε πολύ δυνατά χτυπήματα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.Το level up μάλλον θα απογοητεύσει όσους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι με τον αγαπημένο τους ήρωα, μιας και στο Unlimited Cruise SP δεν υπάρχει ενιαίο level up για όλη την ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο "συμμετοχής" και να παίξουμε με τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, προκειμένου να εμπλουτιστούν με νέες κινήσεις. Και αν όχι με όλους, τουλάχιστον με τους περισσότερους, καθώς οι μάχες με τα bosses είναι ανυπέρβλητες όταν έχουμε, για παράδειγμα, δύο χαρακτήρες με αναβαθμισμένες κινήσεις και όλοι οι υπόλοιποι έχουν μείνει με τη μία και μοναδική από την αρχή. Η όλη διαδικασία φυσικά είναι άκρως κουραστική αν σκεφτούμε ότι πρέπει να μοιράσουμε το χρόνο μας μεταξύ εννέα χαρακτήρων...

{PAGE_BREAK}

Οι περιοχές που θα περιηγηθούμε είναι οι κλασσικές που συναντάμε σε πολλά RPGs ή παιχνίδια αυτής της κατηγορίας. Μια περιοχή με δάσος, μία με βουνό, μία με πάγο και πάει λέγοντας. Αυτό που μας ενόχλησε είναι ο φτωχος σχεδιασμός και η συχνή επανάληψή τους, στοιχείο που όχι μόνο κουράζει τον παίκτη, αλλά συγχρόνως τον μπερδεύει για την πορεία που έχει ακολουθήσειι. Ο χάρτης είναι επίσης πολύ άσχημα σχεδιασμένος και δε βοηθά επ' ουδενί στο έργο της εξερεύνησης. Τα γραφικά του Unlimited Cruise δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως άσχημα, αλλά σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους. Εκεί που σίγουρα θα εντυπωσιαστούμε, όμως, είναι στα cut scenes, ενώ απογοητευτικό είναι το animation των εχθρών καθώς και ο σχεδιασμός τους, αφού άμορφες μάζες, με ελάχιστη λεπτομέρεια (εξαιρουμένων των bosses) θα κάνουν τα μάτια μας να κουραστούν.

one-piece-sp-04.jpg

Όπως προαναφέραμε, ο σχεδιασμός και η λεπτομέρεια που έχει δοθεί στις περιοχές είναι πολύ φτωχός, δημιουργώντας έτσι ένα μέτριο οπτικό σύνολο. Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη δραματική πτώση των καρέ της απεικόνισης σε πάρα πολλά σημεία του τίτλου, ένα φαινόμενο που θα το συναντήσουμε κυρίως όταν εμφανίζονται πολλοί εχθροί συγχρόνως (και μη φανταστείτε ότι χρειάζονται πολλοί, λίγο πάνω από τους πέντε ταυτόχρονα στην οθόνη αρκούν...) και όταν περιηγούμαστε στο καράβι μας. Οι πτώσεις αυτές είναι δυστυχώς κατακόρυφες, κάνοντας το Cruise SP να παίζεται μετά δυσκολίας. Κλείνοντας με τα του οπτικού τομέα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 3D του παιχνιδιού είναι ίσως το μοναδικό θετικό στοιχείο του, καθώς δεν είναι λίγες οι στιγμές στις οποίες εντυπωσιαστήκαμε από αυτό.

 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το One Piece Unlimited Cruise SP διαθέτει και ένα Versus mode ονόματι "The Marineford Episodes", στο οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι -σε μάχες ένας εναντίον ενός- με γνωστούς χαρακτήρες της σειράς. Το mode αυτό διαθέτει εντυπωσιακά γραφικά και εφέ, αλλά η εξαιρετικά ασταθής κάμερα και η αυξημένη δυσκολία του, το καθιστούν σύντομα κουραστικό. Τελικά, το Unlimited Cruise SP δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως σε όποιον το επιλέξει. Καταρχάς, η ευρωπαϊκή έκδοση είναι ελλιπέστερη κατά το ήμισυ εξαιτίας της προσθήκης υποτίτλων (!), και κατά δεύτερον, το ίδιο το παιχνίδι είναι μάλλον ένα κακόγουστο αστείο. Ανελέητο grinding και looting, φτωχός σχεδιασμός περιοχών και εχθρών, ανεξέλεγκτο frame dropping, κουραστικό level up χαρακτήρων και μια υποτυπώδης ιστορία συνθέτουν ένα τραγικό σύνολο.

Πρόκειται ίσως για το χειρότερο παιχνίδι του 3DS και ένα από τα χειρότερα της βιομηχανίας. Τόσο κακό, που είναι ακατάλληλο ακόμα και για τους οπαδους της anime σειράς...

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Πολύχρωμο εξώφυλλο που θα εντυπωσιάσει τους fans (;)

Αρνητικά

  • Μισό παιχνίδι σε σχέση με την ιαπωνική έκδοση
  • Κακό level up χαρακτήρων
  • Ανελέητο grinding και looting
  • Frame drops
  • Φτωχός σχεδιασμός επιπέδων και εχθρών

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...