Ταυτότητα

Syndicate

Syndicate

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Starbreeze Ημ. Έκδοσης: 24/02/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Όσοι περιμένατε την αναβίωση του Syndicate, μείνετε εν αναμονή

Ήρθε η ώρα του Syndicate να επανέλθει στο προσκήνιο μέσα από μια πλήρη αναβίωση, ωστόσο, αν θέλουμε να γίνουμε λίγο αυστηροί, θα λέγαμε ότι θα προτιμούσαμε μία “απλή” αναβαθμισμένη έκδοσή του σε υψηλή ανάλυση. Όσοι είχαν τη χαρά να ασχοληθούν με το πρώτο Syndicate, σε μία από τις διάφορες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν για τα συστήματα του 1993, θα θυμούνται με νοσταλγία την ισομετρική κάμερα και το –θετικά- απρόσωπο στοιχείο που χαρακτήριζε το πόνημα της Bullfrog Productions. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα ήταν ένα σύγχρονο Syndicate αν παρέμενε πιστό στην υπερυψωμένη προοπτική των παλιών τίτλων, αλλά από την άλλη είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, τουλάχιστον στον τίτλο που έχουμε στα χέρια μας, η προοπτική πρώτου προσώπου δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά.

Αν και η συμπάθειά μας προς τους Σουηδούς δημιουργούς που ανέλαβαν αυτήν την αναβίωση, υπό την αιγίδα της EA, είναι μεγάλη, δεν μπορούμε παρά να κοιτάξουμε τη δική τους εκδοχή του δημιουργήματος του Molyneux ως ένα στραβοπάτημα. Είτε ως αυτόνομος τίτλος είτε ως τίτλος που θα έπρεπε να αποτελεί φόρο τιμής στο παλιότερο Syndicate, η δημιουργία της Starbreeze (Chronicles of Riddick) δεν καταφέρνει παρά να αποτελεί ένα μέτριο FPS.

Syndicate-new-screen-01-thumb.jpgΟι Σουηδοί δείχνουν σαν να μοιράζονται μόνο το ίδιο όνομα με τον κλασσικό τίτλο του 1993, καθώς -πολύ απλά- δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν το ύφος του δυστοπικού κόσμου της Bullfrog, ο οποίος ήταν επιτυχημένα δοσμένος μέσα από την απλότητά του. Επιπλέον, δε γίνεται κάποιος να δει το Syndicate δίχως να το συγκρίνει απευθείας με το Deus Ex: Human Revolution, καθώς μοιράζονται έναν κόσμο με παρόμοια φιλοσοφία, ενώ επίσης και οι δύο τίτλοι τοποθετούνται στην κατξηγορία των τίτλων βολών πρώτου προσώπου. Αν και το Syndicate έχεις σαφώς καλύτερο shooting μέρος και καθαρά τεχνικά προσφέρει μία καλύτερη μηχανή γραφικών, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το βάθος του gameplay και του σεναρίου.

Miles… δήλωσε παραίτηση…

Στο Syndicate (του 2012) παίρνουμε το ρόλο του ειδικού πράκτορα Miles Kilo της εταιρικής αυτοκρατορίας EuroCorp στο φουτουριστικό έτος 2069. Όπως και στο παλιότερο Syndicate έτσι και εδώ η (όχι και τόσο) μελλοντική εκδοχή της Γης κυριαρχείται ουσιαστικά από μεγάλες εταιρίες, σε έναν κόσμο όπου τα κράτη δεν έχουν πλέον καμία έννοια.

Syndicate-new-screen-02-thumb.jpgΟι πόλεμοι διεξάγονται μεταξύ εταιριών που λειτουργούν με οργουελικά πρότυπα και συγκεκριμένα μέσω ειδικών πρακτόρων (agents), με αναβαθμισμένες ικανότητες -χάρη στα ενσωματωμένα μικροτσίπ που έχουν στους εγκεφάλους τους-, που ως σκοπό έχουν την εταιρική κατασκοπία καθώς και την καταπολέμησή της. Δυστυχώς, το σενάριο είναι απελπιστικά αδύναμο, δίχως να είναι σε θέση να προσφέρει το παραμικρό βάθος, με την ανατροπή του τέλους να φαίνεται έντονα από τα πρώτα λεπτά της εισαγωγής. Οι ηθοποιοί μπορεί να κάνουν πολύ καλή δουλειά αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να ενδιαφερθούμε για τους στόχους τους ή την επιβίωσή τους όταν το σενάριο είναι τόσο αδιάφορο και συμβατικό.

Η προσπάθεια της Starbreeze για δημιουργία συναισθημάτων προς ορισμένους χαρακτήρες πέφτει στο κενό μέσω αφελών διαλόγων, που δίνουν ελάχιστες και άνευρες πληροφορίες για κάθε νέα αποκάλυψη. Το παλιότερο Syndicate μας μετέφερε σε έναν απόλυτα ψυχρό και κυνικό κόσμο, όπου οι ειδικοί πράκτορες δεν αποτελούσαν παρά απλά εκτελεστικά όργανα, τα οποία ακολουθούσαν τυφλά εντολές για την επικράτηση της εργοδότριας εταιρίας τους. Πιστεύουμε ότι αυτή την οδό θα έπρεπε να επιλέξει και η Starbreeze, δεδομένου ότι προσωποποιώντας σε αυτόν τον βαθμό την πλοκή, χάνει μεγάλο μέρος του –επιτυχημένα- ψυχρού και αποστασιοποιημένου από αισθήματα ύφους των απρόσωπων εταιρικών πολέμων στο παλιό Syndicate.

Καλοφτιαγμένο shooting…

Syndicate-new-screen-03-thumb.jpgΤουλάχιστον η πείρα των Σουηδών στο συγκεκριμένο είδος σήμαινε αυτομάτως ότι, σε καθαρά action FPS επίπεδο, η εμπειρία θα ήταν ικανοποιητική. Το εύρος του οπλισμού βρίσκεται σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα, προσφέροντάς μας τους συνήθεις "υπόπτους" της κατηγορίας, καθώς επίσης και δύο πιο φουτουριστικές επιλογές: Ένα όπλο που εκτοξεύει ακτίνα laser, και ένα πολυβόλο, του οποίου οι σφαίρες εντοπίζουν αυτόματα τον στόχο που έχουμε μαρκάρει. Πολλά από τα όπλα παρουσιάζουν διπλές λειτουργίες, προσφέροντας ένα σχετικό βάθος σε τακτικές που απαιτούνται ανάλογα με το περιβάλλον και τον τύπο των εχθρών.

Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας, σε συνδυασμό με το μέγιστο αριθμό των δύο όπλων που μπορούμε να φέρουμε στον εξοπλισμό μας, οδηγεί σε έντονες συγκρούσεις όπου επιβάλλεται η κάλυψη αλλά και η ορθή χρήση των ειδικών ικανοτήτων, ονόματι "breach", που ενεργοποιούνται χάρη στο ειδικό και πρωτοποριακό μικροτσίπ του Miles (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Σε γενικές γραμμές, η ισχύς των όπλων μεταφέρεται πολύ καλά, χάρη στα γεμάτα ηχητικά εφέ και τις αρκετά καλές αντιδράσεις των εχθρών στους πυροβολισμούς. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι, για άλλη μία φορά, η Starbreeze μεταφέρει άψογα την αίσθηση της κάμερας πρώτου προσώπου, απεικονίζοντας ρεαλιστικά την κάθε κίνηση που πραγματοποιούμε, από το γέμισμα του όπλου μέχρι το άνοιγμα της κάθε πόρτας, όταν σε πολλούς FPS τίτλους -ακόμα και σήμερα- αυτές οι κινήσεις γίνονται νοητά…

{PAGE_BREAK}

…λειτουργικό breaching…

Το κυριότερο στοιχείο, όμως, στο οποίο στόχευαν οι Σουηδοί για τη διαφοροποίηση του τίτλου τους από τους υπόλοιπους της αγοράς, εμφανίζεται στη λειτουργία της τεχνολογίας του Dart Chip του Milo με όνομα breach. Με τη χρήση του breach μπορούμε ουσιαστικά να εισβάλλουμε στα μικροτσίπ των εχθρών μας, είτε ανθρώπινων είτε συνθετικών. Όσον αφορά στους ανθρώπινους στόχους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το “κόλλημα” του όπλου τους, με το οποίο εκρήγνυται μπροστά τους, καθιστώντας τους ευάλωτους για μερικά δευτερόλεπτα.

Η δεύτερη λειτουργία, μας επιτρέπει να τους προκαλούμε… τάσεις αυτοκτονίας, βλέποντάς τους να κρατάνε μία χειροβομβίδα στα χέρια τους και εξοντώνοντας φυσικά όποιον άλλο έχει την ατυχία να βρίσκεται δίπλα στο θύμα που κάνουμε το breach. Η τρίτη λειτουργία “πείθει” τον εκάστοτε εχθρό να συμμαχήσει μαζί μας και να αρχίσει να εξοντώνει τους πρώην συμπολεμιστές του. Κάθε μία από τις παραπάνω ικανότητες φορτίζεται με την εξόντωση εχθρών, διαδικασία που επιταχύνεται με την επίτευξη headshots.

Syndicate-new-screen-09-thumb.jpgΠροκειμένου να τις ενεργοποιήσουμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να σημαδεύουμε το στόχο της αρεσκείας μας και να πατήσουμε το ανάλογο κουμπί για ένα, περίπου, δευτερόλεπτο. Αυτές οι τρεις δυνάμεις, αν και λίγες στον αριθμό, αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες και απαραίτητες για τις διάφορες ανταλλαγές πυροβολισμών, ενώ η αμεσότητα με την οποία δύναται να τις ενεργοποιήσουμε τις καθιστά απολαυστικές και εξαιρετικά χρηστικές. Επιπροσθέτως, σε ορισμένα σημεία στο περιβάλλον θα χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία breach κατά βούληση, προκειμένου να καλέσουμε από απόσταση ασανσέρ, να ανοίξουμε πόρτες ή να στρέψουμε αμυντικά πολυβόλα στους εχθρούς -μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Εντούτοις, αν και παρουσιάζονται ευκαιρίες ώστε να χρησιμοποιήσουμε στο περιβάλλον το breach, γενικά φαίνεται ότι εισήχθη με ελάχιστη φαντασία από τους Σουηδούς, δείχνοντας ως μία χαμένη ευκαιρία για την εισαγωγή μίας πραγματικά φρέσκιας ιδέας, η οποία τελικά αναλώνεται σε πλήρως βασικές λειτουργίες.

…μέτριο σύνολo.

Syndicate-new-screen-04-thumb.jpgΤο κυριότερο πρόβλημα του Syndicate εντοπίζεται στην κοινοτυπία που το διακατέχει. Η αίσθηση των όπλων είναι πολύ καλή αλλά όχι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και σε καλύτερο βαθμό. Οι λειτουργίες του breach, αν και ευχάριστες στη χρήση, είναι γεγονός ότι αποτελούν παραλλαγές από λειτουργίες που έχουμε δει και πάλι σε άλλους τίτλους και με πιο ευφάνταστο τρόπο, ιδίως σε περιβαλλοντική χρήση. Για το σενάριο δεν χρειάζεται να γίνει λόγος, όταν δεν καταφέρνει ούτε να περάσει την ατμόσφαιρα του παλιού Syndicate, ούτε να πλησιάσει στο ελάχιστο το -παρόμοιου δυστοπικού περιβάλλοντος- Deus Ex, αλλά ούτε και να προξενήσει το παραμικρό ενδιαφέρον με την αδιάφορη πλοκή του.

Ο τεχνικός τομέας με τη σειρά του βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με λεπτομερείς απεικονίσεις περιβαλλόντων και χαρακτήρων, αλλά εικαστικά η Starbreeze ακολούθησε μία ασφαλή και πεπατημένη πορεία, που αν και θα βρεθούμε σε αρκετά διαφορετικές τοποθεσίες, φαντάζουν σαν κάπου να τις έχουμε ξαναδεί. Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, χάρη στην πολύ καλή δουλειά των ηθοποιών, τα πολύ καλά –κάθε λογής- ηχητικά εφέ, καθώς και του ενδιαφέροντος ηλεκτρονικού και δυναμικού soundtrack.

Μήπως να επικεντρωνόταν στο co-op;

Έπειτα (ή πριν…) από το λειτουργικό, αλλά χλιαρό campaign, μπορείτε να ασχοληθείτε με τις co-op αποστολές, που επιτρέπουν τη συνεργασία έως και τεσσάρων ατόμων. Εδώ τα πράγματα προσεγγίζουν περισσότερο το παλιότερο Syndicate, καθώς οι αποστολές είναι περισσότερο απρόσωπες, αλλά και τα περιβάλλοντα πιο ανοιχτά σε σχέση με την απόλυτα γραμμική ροή του campaign. Ο βαθμός δυσκολίας παραμένει υψηλός και οι παίκτες θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά και να αλληλοβοηθηθούν, με τη χρήση νέων breach ικανοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν την αναζωογόνηση κάποιου παίκτη όταν εξοντωθεί ή την ενίσχυση της ισχύος του.

 

Οι εννιά χάρτες που υπάρχουν σύντομα θα δείξουν σημεία επανάληψης, καθώς θα αρχίσετε να απομνημονεύετε τα σημεία respawn των εχθρών, ενώ και τα upgrades του χαρακτήρα δεν αργούν να φτάσουν στο μάξιμουμ. Εντούτοις, η δράση και τα πλεονεκτήματα της έντασης του συνεργατικού παιχνιδιού μάλλον θα κερδίσουν το ενδιαφέρον σας σε μεγαλύτερο βαθμό από το campaign.

Εν αναμονή… της αναβίωσης του Syndicate

Syndicate-new-screen-05-thumb.jpgΤο τελικό αποτέλεσμα, λοιπόν, της Starbreeze αποτυγχάνει, κατά τη γνώμη μας, να μεταφέρει τον φουτουριστικό και εφιαλτικό κόσμο του Syndicate του 1993. Οι ομοιότητες που έχουν οι δύο τίτλοι αρχίζουν και τελειώνουν στο όνομα, τη χρονολογία και… τις καμπαρντίνες που φορούν οι agents. Η αλλαγή στην προοπτική πρώτου προσώπου φαντάζει λογική στην εποχή μας, αλλά το πόνημα των Σουηδών και η επιταγή της EA για την αναβίωση του Syndicate δείχνουν σαν να έγιναν για την εκμετάλλευση ενός κλασσικού ονόματος.

Το Syndicate δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα κακό παιχνίδι. Οι φίλοι του είδους θα βρουν τις χάρες των FPS μέσα από την καλή αίσθηση των όπλων και την άμεση και ευχάριστη χρήση των λειτουργιών του breach, ενώ οι co-op αποστολές θα χαρίσουν ορισμένες ωραίες στιγμές "α λα Left 4 Dead". Το πρόβλημα είναι ότι καθαρά σαν FPS τίτλος έχει στοιχεία, που αν και τα εκτελεί σωστά, απλά τα έχουμε δει ήδη πολλές φορές σε άλλους τίτλους με μεγαλύτερη διάρκεια (4-5 ώρες campaign με μηδαμινά set pieces) και περισσότερη “ψυχή”.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

 • Ωραία αίσθηση των όπλων
 • Αξιόλογο co-op τεσσάρων παικτών
 • Απολαυστική χρήση των ικανοτήτων του breach…

Αρνητικά

 • …που όμως δεν εφαρμόζονται με πολύ φαντασία
 • Το ύφος του παλιότερου Syndicate απλά απουσιάζει
 • Υπερβολικά μικρό campaign

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (23 σχόλια)
 • Bill Jc Bill Jc 29 Μαΐου 2012  | 08:49

  Ατμοσφεράρα κορυφαία γραφικά και πιστολίδι και επιτέλους γκρινιάρηδες ενα game με μικρή διάρκεια πολύ δράση και ένδιαφερουσα πλοκή,δεν χριάζετε ολα τα γκειμζ να διαρκούν 300 ώρες γιατί μετα χάνεται η ποιότιτα,και ούτε χριάζετε απαρέτητα να ειναι πιστά ακόλουθα τον prequels τους που φτιάχτικαν τον προηγούμενο αιώνα,κοιτάμε μπροστά μποιζ,cheers!!!

 • CyberMan992 CyberMan992 09 Μαρτίου 2012  | 00:43

  ωραιες πληροφοριες
  πως μπορω κι εγω να φτιαξω ενα αρθρο πληροφοριων για ενα παιχνιδι???
  οποιος εχει απαντηση, μπορει να μου τη στειλει σε μυνημα???

 • Asansol21 Asansol21 08 Μαρτίου 2012  | 23:12

  Παει για ενοικιαση

 • ManOnTheRun ManOnTheRun 07 Μαρτίου 2012  | 23:35

  -wrong comment-

 • K850stratos K850stratos 07 Μαρτίου 2012  | 18:57

  Μέτριο το παιχνίδι για εμένα ...

 • BrUn022 BrUn022 07 Μαρτίου 2012  | 04:02

  Ρε παιδια να σας κανω μια ερωτηση που την εχω απορια απο τη πρωτη στιγμη που επαιξα το παιχνιδι,ειναι λιγο ακυρη i know αλλα οποιος ξερει please ας με διαφωτησει,το παιχνιδι την Cry Engine 3 δε χρησιμοποιει?

 • BraVeHeart BraVeHeart 07 Μαρτίου 2012  | 01:51

  Εννοείται πως το παιχνίδι κουβαλάει ιστορία, ωστόσο η αγορά του αναγκαστικά θα πραγματοποιηθεί σε χαμηλότερη τιμή.

 • KoulisHHH KoulisHHH 07 Μαρτίου 2012  | 01:33

  Πολύ μικρό campaign και μόνο το co-op "λέει¨ουσιαστικά απο όλο το παιχνίδι. Όπως έιπε ο Γιώργος πιο πάνω στα 15Ε για το co-op και τη καφρίλα που θα προσφέρει στο party.

 • blackie blackie 06 Μαρτίου 2012  | 21:24

  Θα περιμενω να πεσει η τιμη του.

 • NikeFerrari NikeFerrari 06 Μαρτίου 2012  | 20:36

  Στα 15Ε και κάτω, είναι ότι πρέπει για το ράφι. Στο παίξιμο προηγούνται δεκάδες άλλοι τίτλοι.

 • Senzo Senzo 06 Μαρτίου 2012  | 20:29

  οντως τοσο αξιζει 7 δεν αξιζει παντος για αγορα μονο ενοικιαση ενα σουκου

 • Gamer-cy Gamer-cy 06 Μαρτίου 2012  | 20:23

  7 αρακι και αυτό Μάλιστα ? Στα 10 ευρώ το παίρνω, ωραίο review κύριε Μαρκόγλου

 • Spawn16 Spawn16 06 Μαρτίου 2012  | 18:23

  Κρίμα που δεν κάνανε ριμέικ του παλιού όπως έπρεπε και να είναι strategy...Κατά τα άλλα καλό παιχνίδι,αλλά μικρό και λίγο μπροστά στο μεγαλείο του deus ex,αν και αυτό έχει πιο φρενήρη ρυθμό στις μάχες,εκείνο όμως έχει ιστορία και τρομερό gameplay με επιλογές.Αν δεν είχε βγει αυτό θα το βλέπαμε με πιο επιεική αντιμετώπιση αλλά πλέον ο πήχυς ανέβηκε...

 • Deathracer2009 Deathracer2009 06 Μαρτίου 2012  | 18:21

  Στα 20 ευρω αξιζει η αγορα του.

 • Killerman Killerman 06 Μαρτίου 2012  | 17:31

  Θα του ριξω μια ενοικιαση και πολυ ειναι με τετοια δειαρκεια........

 • link_15291 link_15291 06 Μαρτίου 2012  | 16:34

  Εχω βαρεθει. το 80% ειναι FPS

 • JonIrenicus13 JonIrenicus13 06 Μαρτίου 2012  | 16:31

  Η διάρκειά του και μόνο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα δυστυχώς. Ίσως μελλοντικά να αποτέλεσει αγορά, αν και το βλέπω δύσκολο.

 • kairisg kairisg 06 Μαρτίου 2012  | 16:11

  Διαφωτιστικός ο Νικόλας Μαρκόγλου.Ενδιαφέρον αρκεί να το ξεχάσω οτι χρησιμοποιεί το όνομα Syndicate.

 • kostasfil kostasfil 06 Μαρτίου 2012  | 15:03

  Απλα δεν ειναι syndicate...!

 • johniem johniem 06 Μαρτίου 2012  | 14:59

  Έχω περάσει ατελείωτες ώρες με το πρώτο στην Amiga και ο όρος fps για αυτό τον τίλο μου φαίνεται λίγο περίεργος.

 • MokilokD MokilokD 06 Μαρτίου 2012  | 14:47

  Απλα χαθηκε η λεξη.... Tactical.

 • imortalicus imortalicus 06 Μαρτίου 2012  | 14:11

  Μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον λόγω setting, αλλά με τόσο μικρή διάρκεια και δίχως να διαπρέπει κάπου θα το αφήσω για πολύ αργότερα.

 • Generalassault Generalassault 06 Μαρτίου 2012  | 13:58

  το coop και μενα μαρεσε αλλα λογω διαφορετικου fps θα του εβαζα 7,5