Τελικά το golf δεν είναι και τόσο αδιάφορο...

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη παρουσίαση, το launch του PS Vita είχε πραγματικά κάτι για όλους. Από puzzle games και αθλητικά, μέχρι μεγάλες "hardcore" παραγωγές σαν το Uncharted: Golden Abyss. Σαφώς και υπάρχουν μετριότητες στη μεγάλη λίστα των τίτλων που συνόδευσαν το ξεκίνημα του νέου φορητού της Sony, αλλά υπάρχουν και παιχνίδια αξιοπρεπή και με ποιότητα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το Everybody's Golf είναι ένα από αυτά. Ο τίτλος της Clap Hanz -στην Αμερική κάνει καριέρα με το όνομα Hot Shots Golf: World Invitational- είναι μία πολύ καλή περίπτωση, ακόμη και για τους μη μυημένους στο άθλημα του Golf, ένας εκ των οποίων είναι και ο υπογράφων.

Η αλήθεια είναι ότι το χαριτωμένο του ύφος, με την καρτουνίστικη αισθητική και τους anime χαρακτήρες, μπορεί να εμποδίσει ορισμένους από το να το πάρουν στα σοβαρά. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, μιας και το Everybody's Golf είναι μία εκπληκτική Golf εμπειρία, που απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση και δεξιοτεχνία, ασχέτως αν απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους παίκτες -ειλικρινά δεν ξέρουμε πως ένα παιδάκι θα μπορέσει να κάνει birdie σε Pro Rank... Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τις simulation δυνατότητες της σειράς Tiger Woods της EA Sports, αλλά και εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στους αγώνες και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι. Η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου, η μορφολογία και το είδος του εδάφους, τα καιρικά φαινόμενα, οι δυνατότητες του αθλητή, το μπαστούνι, η κατασκευή της μπάλας και, φυσικά, η δεξιοτεχνία και τα αντανακλαστικά του παίκτη, μπορούν να επηρεάσουν δραματικά ένα γύρο.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τρόποι εκτέλεσης ενός χτυπήματος, οπότε ο κάθε παίκτης μπορεί βρει το στυλ που του ταιριάζει. Και στους πέντε τρόπους όμως, το σωστό timing είναι ο κοινός παρονομαστής. Ακόμη και ένα δεύτερο του δευτερολέπτου μπορεί να αποβεί μοιραίο για το που θα καταλήξει η μπάλα μετά από το χτύπημα. Με το σταυρόνημα του PS Vita, κατά την εκτέλεση, ρυθμίζεται το είδος του χτυπήματος (ψηλό, με δύναμη, χαμηλό, τεχνικό κ.ο.κ), αλλά και τα γνωστά φάλτσα, για τους πιο έμπειρους.  Το τερέν που θα σταματήσει η μπάλα μετά από ένα χτύπημα είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την πορεία του αγώνα, οπότε μία οπτική άποψη του χώρου είναι απαραίτητη. Σε αυτό, βοηθάει η δυνατότητα προεπισκόπησης της περιοχής πριν από κάθε χτύπημα, ώστε να γνωρίζει ο παίκτης που υπάρχει fairway (o "σωστός" αγωνιστικός χώρος στο golf) ή bunkers (χωματερές) και water hazards (λίμνες με νερό).

Το πίσω touch pad του PSVita, μάλιστα, βοηθάει στη μελέτη της μορφολογίας του εδάφους (πού υπάρχει επίπεδο ή ανώμαλο έδαφος), καθώς και στις αποστάσεις που πρόκειται να διασχίσει η μπάλα μετά το χτύπημα. Ο τίτλος περιλαμβάνει μία πληθώρα περιοχών, από μεγάλες καταπράσινες πεδιάδες (η χαρά του Golfer), μέχρι απόκρημνες πλαγιές και ακρωτήρια. Το gameplay, εκ πρώτης όψεως, δε δείχνει να κάνει κάτι ιδιαίτερο, στην πορεία όμως αποδεικνύεται εντυπωσιακά βαθύ. Η αίσθηση όταν η μπάλα καταλήγει στην πολυπόθητη τρύπα με το σημαιάκι είναι απερίγραπτη και σε σημεία καταντάει εθιστική. Είναι κάτι που, ειλικρινά, δεν περιμέναμε να νιώσουμε σε έναν τίτλο golf. Βέβαια, σε σημεία αυτό το "χαριτωμένο" παιχνίδι είναι υπερβολικά δύσκολο, ακόμη και αν ενεργοποιηθεί το Easy Mode, όπου τα scores των αντιπάλων είναι αισθητά χαμηλότερα.

{PAGE_BREAK}

Το Everybody's Golf μπορεί να εντυπωσιάσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς με το πλούσιο περιεχόμενό του. Καταρχάς, υπάρχει το μεγάλο Challenge Mode, όπου ο παίκτης πρέπει να κερδίζει την πρώτη θέση ανάμεσα στους 20 αντιπάλους του, ώστε να ξεκλειδώνει τις επόμενες και πιο δύσκολες δοκιμασίες. Ασχοληθήκαμε περίπου 10 ώρες με αυτό το mode και ολοκληρώσαμε τα 4 από τα 6 συνολικά ranks. Πρόκειται για μικρά ή μεγάλα τουρνουά (9 έως και 18 Holes), στα οποία η κατάκτηση της πρώτης θέσης χαρίζει το πολυπόθητο αστέρι, καθώς και πόντους για να τους ξοδέψουμε στο Shop του παιχνιδιού. Σε αυτό το ψηφιακό κατάστημα υπάρχουν διαθέσιμοι νέοι αθλητές, πολλών ειδών μπαστούνια και μπάλες, ενώ με τα διάφορα κατορθώματά μας ξεκλειδώνονται artworks, μουσικά θέματα, φορεσιές για τους αθλητές μας ή ακόμη και ολόκληρες περιοχές. Τόσο οι αθλητές, όσο και ο εξοπλισμός αναβαθμίζονται και αποκτούν νέες ικανότητες. Τέλος, στο Challenge Mode πολλές φορές θα χρειαστεί να ανταγωνιστούμε έναν συγκεκριμένο αθλητή, με τον οποίο ο αγώνας θα πραγματοποιείται την ίδια χρονική στιγμή, στο ίδιο τερέν.

Εκτός του Challenge Mode, η ενασχόληση του παίκτη μπορεί να μοιραστεί στο Stroke Mode (μεμονωμένοι αγώνες) και φυσικά στο training mode, όπου μπορούμε, χωρίς αντιπάλους, να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας. Λόγω του PSVita, και των πολύ πιο άμεσων διαδικτυακών του δυνατοτήτων, το Everybody's Golf προσφέρει και ένα καλοσχεδιασμένο multiplayer μέρος. Η Clap Hanz έχει φροντίσει να διοργανώνει καθημερινά Tournaments, στα οποία όλοι οι παίκτες μπορούν να λάβουν μέρος και στο τέλος των διαγωνισμών μπαίνουμε σε μία παγκόσμια κατάταξη. Επιπροσθέτως, ο τίτλος υποστηρίζει και ανταγωνιστικό παιχνίδι σε ατομικό επίπεδο, τόσο τοπικά (με Ad Hoc) όσο και online. Οι αγώνες, σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιούνται ομαλά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τεχνικά, ο τίτλος δε θα λέγαμε ότι είναι και ο πιο όμορφος του νέου φορητού της Sony. Τα γραφικά αφενός απεικονίζονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, κυρίως στα μοντέλα των χαρακτήρων, αφετέρου χρίζουν περισσότερης λεπτομέρειας. Ο σχεδιασμός των περιοχών είναι όμορφος, σε πράσινες αποχρώσεις, με αρκετή χλωρίδα...και πανίδα, αλλά τα περισσότερα αντικείμενα αποτελούνται από χαμηλής ανάλυσης υφές. Η μουσική, όπως αρμόζει σε έναν τέτοιο τίτλο, παίρνει δευτερεύοντα ρόλο, μιας και ακούγεται με χαλαρούς τόνους στο background. Ένα πράγμα που θα θέλαμε να λείπει από τον ήχο είναι η εκνευριστική φωνή, της κατά τ' άλλα χαριτωμένης, Marta -η προσωπική μας σύμβουλος στο παιχνίδι. Αυτή η σπαστή προφορά της, σε συνδυασμό με τη τσιριχτή χροιά της φωνής της, όπως και να το κάνουμε είναι...κάπως.

Συνοψίζοντας, αυτό που μας έμεινε από την εμπειρία μας με το Everybody's Golf, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αξιοπρεπέστατο τίτλο, που δύναται να χαρίσει κάποιες πολύ χαλαρωτικές ώρες ενασχόλησης με το PS Vita. Ο τίτλος της Clap Hanz  διάθέτει μπόλικο περιεχόμενο και ενδιαφέροντα modes, που θα τον προτείναμε ακόμη και στους μη μυημένους στο άθλημα. Μπορεί αυτό το χαριτωμένο ύφος, με τους anime χαρακτήρες και την καρτουνίστικη αισθητική, να φανερώνουν έναν casual τίτλο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι με πολύ βαθύ gameplay, που απαιτεί αφοσίωση, δεξιοτεχνία και πολύ καλά αντανακλαστικά. Οπότε, το... ηθικό δίδαγμα στην περίπτωση του Everybody's Golf, είναι ένα: ποτέ μην κρίνεις κάποιον ή κάτι, από την εξωτερική του εμφάνιση.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Βαθύ και εθιστικό gameplay
  • Πλούσιο περιεχόμενο, με δεκάδες επιλογές
  • Εξαιρετική online υποστήριξη
  • Αντοχή στο χρόνο

Αρνητικά

  • Ο τεχνικός τομέας θα μπορούσε να είναι καλύτερος
  • Το χαριτωμένο του ύφος, ίσως να ξενίσει ορισμένους παίκτες

Βαθμολογία

Συμμετεχουν