Ταυτότητα

Wargame: European Escalation

Wargame: European Escalation

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Eugen Systems Ημ. Έκδοσης: 23/02/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Focus Home Interactive Πλατφόρμες: PC


Επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο

Το Wargame: European Escalation είναι ένα "hardcore" real time strategy παιχνίδι, που ασχολείται με τις συγκρούσεις της ψυχροπολεμικής περιόδου από το έτος 1975 έως το 1985. Ο νέος τίτλος της γαλλικής Eugen Systems -υπεύθυνη για τα Act of War και R.U.S.E.- διαθέτει αρκετές ομοιότητες με το προηγούμενο παιχνίδι της εταιρείας αλλά και το World in Conflict. Παράλληλα, προσθέτει νέες ιδέες στην κατηγορία και μπορεί να προσφέρει αρκετές συγκινήσεις αν και απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους βετεράνους του είδους μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολο και απρόσιτο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ελαφριά και λειτουργική μηχανή γραφικών: Τεχνικός τομέας

Η μηχανή γραφικών του Wargame: European Escalation δεν εντυπωσιάζει τεχνολογικά, αλλά είναι σχετικά ελαφριά και λειτουργική. Η Eugen Systems χρησιμοποιεί μία βελτιωμένη έκδοση της μηχανής γραφικών του R.U.S.E., η οποία υποστηρίζει το άμεσο zoom-in και zoom out. Έτσι, επιστρέφει η δυνατότητα τοποθέτησης της κάμερας πολύ κοντά στις μονάδες μας, ενώ το zoom out επιτρέπει να δούμε τη δράση ακόμα και από δορυφόρους.

wargame-ee-screen-01-thumb.jpgΠάνω από τις μονάδες μας υπάρχει ένα διακριτικό σήμα, διαφορετικό για κάθε τύπο μονάδας, ώστε να μπορούμε να τις διακρίνουμε από οποιαδήποτε απόσταση. Εδώ να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν οι φωτισμοί, τα οπτικά εφέ και τα textures υψηλής ανάλυσης που συναντάμε σε ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτό διότι η μηχανή γραφικών έχει στηθεί με βάση την απόδοση, μία πολύ καλή απόφαση κατά τη γνώμη μας. Το Wargame απευθύνεται σε ένα σχετικά σκληροπυρηνικό κοινό, που δεν εντυπωσιάζεται από τα όμορφα γραφικά, αλλά αντιθέτως έχει συνηθίσει τα hardcore strategy από μικρές εταιρείες, που συνήθως έχουν αρκετά bugs και απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ.

Ωστόσο, εδώ η απόδοση της μηχανής γραφικών είναι άψογη και απουσιάζουν εντελώς τα προβλήματα. Στον ηχητικό τομέα τα voice overs είναι ικανοποιητικά χωρίς να εντυπωσιάζουν, ενώ μουσική δεν υπάρχει. Όπως συνηθίζεται σε παρόμοια παιχνίδια, οι ήχοι των όπλων, των αρμάτων και των εκρήξεων κλέβουν την παράσταση, κάνοντας την ατμόσφαιρα αρκετά "βαριά".

Ποικιλία modes αλλά ένας βαθμός δυσκολίας: insane

wargame-ee-screen-02-thumb.jpgΤο Wargame: European Escalation διαθέτει ένα εκτενές single player και ένα competitive multiplayer mode, που υποστηρίζει μάχες από 1vs1 έως 4vs4. Ολοκληρώνοντας τις κύριες αποστολές και τα sidequests στο campaign, κερδίζουμε αστέρια με τα οποία μπορούμε να ξεκλειδώσουμε πάνω από 350 μονάδες, ενώ αστέρια μπορούμε να κερδίσουμε και ανεβαίνοντας level στο multiplayer mode του παιχνιδιού. Περιέργως, in-game tutorial δεν υπάρχει και η έλλειψη αυτή είναι αισθητή, μιας και το Wargame είναι περίπλοκο και έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τα περισσότερα strategy παιχνίδια. Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής δυσκολίας στο single player campaign και στις default ρυθμίσεις το παιχνίδι είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το User Interface και οι διαθέσιμες επιλογές σίγουρα θα μπερδέψουν τους αρχάριους, αλλά όσοι έχουν μία σχετική εμπειρία σε κάπως πιο hardcore strategy δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο, ακόμα και η δεύτερη μερίδα παικτών θα βρει το Wargame εξαιρετικά δύσκολο μιας και δεν υπάρχει καμία καμπύλη εκμάθησης μιας και τα δύσκολα ξεκινούν από την αρχή. Σε επίπεδο μηχανισμών, το Wargame δεν είναι ό,τι πιο πολύπλοκο έχουμε δει και η δυσκολία του δεν οφείλεται τόσο στο micromanagement όσο στη φιλοσοφία του, που δε συγχωρεί λάθη.

Διασκεδαστικό, έξυπνο, βαθύ και δύσκολο Gameplay

wargame-ee-screen-03-thumb.jpgΤο Wargame: European Escalation δεν διαθέτει συλλογή και διαχείριση πόρων. Στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια της μάχης, αποκτάμε πόντους, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε αγοράζοντας νέες μονάδες -όπως συμβαίνει στο World in Conflict. Εδώ, όμως, υπάρχει περιορισμός στη διαθεσιμότητα των μονάδων και δεν μπορούμε να αγοράσουμε πολλές του ίδιου ακριβώς τύπου. Κατά τη διάρκεια της μάχης οι μονάδες μας κερδίζουν πόντους εμπειρίας και αναβαθμίζονται, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς τους στην περίπτωση που τις χάσουμε.

Μπορούμε να ομαδοποιήσουμε μέχρι τέσσερις μονάδες –συνήθως, εξαρτάται από το είδος- και να τις χειριστούμε ως μία. Όμως, κάθε μονάδα εξακολουθεί να έχει τη δική της μπάρα ενέργειας, τα δικά της πυρομαχικά και τη δικιά της... ψυχολογία. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια μονάδα πανικοβληθεί, χάνουμε τον έλεγχό της και οπισθοχωρεί ή καταφεύγει σε επίθεση αυτοκτονίας αυτόματα. Σε περίπτωση που μία μονάδα έχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί τη στρατηγική μας, μπορούμε να διασπάσουμε τις ομάδες που έχουν σχηματιστεί και να χειριστούμε κάθε μονάδα ξεχωριστά.

wargame-ee-screen-05-thumb.jpgΟι μονάδες μας δεν έχουν άπειρα πυρομαχικά, ούτε καν άπειρα καύσιμα. Ως συνέπεια, τα supply trucks είναι από τις σημαντικότερες μονάδες του παιχνιδιού, καθώς φροντίζουν τον ανεφοδιασμό μας με πυρομαχικά και καύσιμα, ενώ αναλαμβάνουν και τις επισκευές. Επίσης, μπορούμε να ανεφοδιάσουμε και να επισκευάσουμε τις μονάδες μας αν τις γυρίσουμε στη βάση μας. Ο χάρτης έχει μερικές στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές που μπορούμε να αποκτήσουμε και ορισμένες από αυτές μας επιτρέπουν να καλέσουμε ενισχύσεις.

Η κατάκτηση νέων περιοχών μπορεί να γίνει μόνο με το command vehicle, το οποίο -ειδικά στο single player mode- πρέπει να προστατέψουμε πάση θυσία αν δε θέλουμε να μπούμε σε πολλά προβλήματα.

{PAGE_BREAK}

Εδώ αξίζει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις όπως βομβαρδισμοί ή τακτικές που ξεγελούν τους αντιπάλους -κάτι που είχαμε δει στο R.U.S.E.. Επιπλέον, η παραδοσιακή στρατηγική -όπου μαζεύουμε όσο περισσότερες μονάδες μπορούμε και κατευθυνόμαστε προς την αντίπαλη βάση, ελπίζοντας να τελειώσουμε τη μάχη με μία επίθεση- εδώ είναι άχρηστη. Το Wargame είναι πιο ρεαλιστικό από τα περισσότερα παιχνίδια του είδους και πιο περίπλοκο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε δεδομένο ότι οι φίλοι των "run & spam" strategy τίτλων δεν θα μπορέσουν να παίξουν το Wargame αν δεν προσαρμοστούν στα δεδομένα του.

Το δυσκολότερο -και ταυτόχρονα το καλύτερο- κομμάτι του παιχνιδιού είναι οι αψιμαχίες στο χάρτη του. Οι αναλογίες πέτρα / ψαλίδι / χαρτί των περισσότερων strategy παιχνιδιών εδώ είναι εμφανώς αποδυναμωμένες. Επίσης, ενώ υπάρχει διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις αρχικές και τις καλύτερες εκδόσεις μονάδων του ίδιου τύπου, το σημαντικότερο είναι το πώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν οι παίκτες. Πρακτικά, σχεδόν οποιαδήποτε μονάδα μπορεί να κερδίσει κάθε εχθρό αρκεί να έχει επαρκή αριθμό πυρομαχικών.

wargame-ee-screen-06-thumb.jpgΤο πιο καθοριστικό στοιχείο στην έκβαση της μάχης είναι η θέση των μονάδων μας στο χάρτη. Τα δάση μπορούν να μας δώσουν μία πρώτης τάξεως κάλυψη ώστε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό, και όποιος κάνει το πρώτο χτύπημα έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, που με λίγη τύχη μπορεί να του δώσει τη νίκη. Πολύ συχνά οι μονάδες του παιχνιδιού παθαίνουν ζημιές, που επηρεάζουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα τους. Μία τυχερή ριπή που θα αχρηστέψει για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά συστήματα ενός άρματος, μπορεί να το κάνει να χάσει πολύ εύκολα από μικρά οχήματα ή από στρατιώτες.

Fog of war στο Wargame δεν υπάρχει, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπίσουμε τις εχθρικές μονάδες. Για την ακρίβεια, είναι δυνατό δύο αντίπαλες μονάδες να κρύβονται στο ίδιο κομμάτι του δάσους χωρίς να το γνωρίζουν. Και για αυτό η σωστή αναγνώριση του χάρτη και ο εντοπισμός των εχθρικών μονάδων είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του παιχνιδιού. Η μορφολογία του εδάφους και τα φυσικά εμπόδια είναι μερικά ακόμα από τα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της μάχης. Η κίνηση των μονάδων μας είναι αργή και έτσι δεν είναι καθόλου εύκολο να διορθώσουμε τα λάθη μας ή να στείλουμε ενισχύσεις, οπότε κάθε κίνηση θέλει προσοχή.

wargame-ee-screen-07-thumb.jpgΚατά τη διάρκεια του single player campaign δεν ήταν λίγες οι φορές που επιστρέψαμε σε παλαιότερο save μετά από την εξόντωση των μονάδων μας. Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζαμε πού βρίσκονται οι εχθροί και δοκιμάζαμε κάτι διαφορετικό, κάτι που προδίδει ότι στο Wargame υπάρχει trial & error, αν και δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί βασικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η ποικιλία των χαρτών δεν είναι τεράστια, αλλά το μέγεθος τους είναι σωστό, χωρίς να μας υποχρεώνει να διανύουμε τεράστιες αποστάσεις και με πολλά σημεία για κάλυψη. Ο ρυθμός του Wargame είναι αργός αλλά είναι σαφώς γρηγορότερος από τον αντίστοιχο του R.U.S.E. κυρίως εξ αιτίας των πολύ μικρότερων και πιο καλοφτιαγμένων χαρτών.

Καταλήγοντας, το gameplay του Wargame είναι διαφορετικό. Σίγουρα δεν θα αρέσει σε όλους, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλές συγκινήσεις σε όσους προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία καμπύλη εκμάθησης αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει εύκολα εθιστικό.

Όχι υπερπλήρες, ούτε άψογο, αλλά διασκεδαστικό: Το multiplayer

wargame-ee-screen-08-thumb.jpgΈνα από τα πράγματα που μας έκαναν εντύπωση στο Wargame είναι ότι οι servers του είναι γεμάτοι. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας lobby ή να συμμετάσχουμε άμεσα σε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα. Υποστηρίζονται μάχες από 1vs1 έως 4vs4 και διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο των παικτών είναι υψηλότατο και οι μάχες διασκεδαστικές. Σε αυτό το mode αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι χάρτες είναι φτιαγμένοι για το 3vs 3 και το 4vs4. Σχεδόν ολόκληροι οι χάρτες γεμίζουν με μονάδες των δύο παρατάξεων, οι οποίες διασκορπίζονται σε διάφορα μέρη και δεν μαζεύονται σε ένα – δυο σημεία, ενώ τη νίκη κερδίζει όποια ομάδα μαζέψει τους περισσότερους πόντους σκοτώνοντας αντιπάλους.

Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει το πυροβολικό, το οποίο μπορεί να επιτεθεί από πολύ μεγάλη απόσταση, αρκεί βέβαια να υπάρχουν scouters που θα αναγνωρίζουν τις εχθρικές περιοχές. Ο συντονισμός της ομάδας διευκολύνεται από την ονομασία διάφορων περιοχών ως "Alpha", "Bravo" κ.ο.κ., και μέσω του Text chat μπορούμε εύκολα να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους παίκτες για τις κινήσεις μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας μέτριος προς αδύναμος παίκτης δε μπορεί να κάνει μία ομάδα να αποτύχει αν οι υπόλοιποι είναι καλοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ένας πολύ καλός παίκτης μπορεί να οδηγήσει μόνος του την ομάδα στη νίκη. Η συνεργασία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μαχών αυτών.

Στο τεχνικό κομμάτι του multiplayer, αν και εμείς δεν είχαμε lag, αρκετοί συμπαίκτες έκαναν παράπονα για αυτόν τον τομέα, ενώ δεν έλειψαν και οι αποσυνδέσεις. Επιπλέον, αν κάποιος παίκτης έχει πρόβλημα με τη σύνδεση του, το Wargame βγάζει ένα μήνυμα σε όσους παίζουν για να τους ενημερώσει. Το πρόβλημα είναι ότι το μήνυμα αυτό προβάλλεται στη μέση της οθόνης και εμποδίζει την παρακολούθηση. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα αυτά και την απουσία των "free for all" και "co-op" modes –αν και το δεύτερο πιθανό να προστεθεί μελλοντικά- το online τμήμα του Wargame: European Escalation είναι καλό.

Συμπεράσματα

Το Wargame: European Escalation είναι ένα πολύ καλό και διαφορετικό strategy παιχνίδι, που χάνει πόντους από την ανύπαρκτη καμπύλη εκμάθησης και την υπερβολική δυσκολία του. Ο νέος τίτλος της Eugen Systems δε μπορεί να προταθεί σε όλους, αλλά όσοι έχουν αρκετή εμπειρία με το είδος και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό πιστεύουμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να δουν το Wargame, το οποίο μπορεί να τους προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • Εξαιρετικό, διαφορετικό και βαθύ gameplay
  • Διασκεδαστικό multiplayer και γεμάτοι servers

Αρνητικά

  • Εξαιρετικά δύσκολο και μόνο ένας βαθμός δυσκολίας
  • Δεν υπάρχει καμία καμπύλη δυσκολίας
  • Κάποια τεχνικά προβλήματα στο multiplayer

Βαθμολογία

Συμμετεχουν