Ταυτότητα

Mario Party 9

Mario Party 9

Edition: N/A Genre: Board Game, Mini-games Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Nd Cube Co. Ltd. Ημ. Έκδοσης: 02/03/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Wii


Connecting People

Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά το ένατο μέρος της σειράς Mario Party καταφθάνει στο Wii πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τον πρόγονό του. Για μια εταιρία τόσο ξακουστή για την πολλές φορές εξαντλητική εκμετάλλευση των επιτυχημένων franchises της, όπως η Nintendo, τα πέντε χρόνια φαντάζουν ως ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για παιχνίδια που δεν απαιτούν πολυετή περίοδο ανάπτυξης. Η απόφασά της βέβαια δεν προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη σε όσους τα παρακολουθούν από κοντά και περισσότερο αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως η ιαπωνική εταιρία ξέρει πότε πρέπει να κάνει πίσω για να μην “κάψει” τα χαρτιά της. Εξάλλου, πέντε-δέκα franchises διαχειρίζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια με απόλυτη επιτυχία.

Το Mario Party 8 θεωρήθηκε –δικαίως- από τα χειρότερα στην ιστορία της σειράς και η γνωστή συνταγή που ακολουθούσε πιστά από τις πρώτες της μέρες στο Nintendo 64, είχε αρχίσει πλέον να τυποποιείται με τα συνεχόμενα παιχνίδια, χάνοντας φανερά τη φρεσκάδα της.

Mario_Party_9_screen_01-thumb.jpgΈνα διάλειμμα για “ανάσες” και επανεξέταση κρίνονταν απαραίτητο, προτού η φθίνουσα πορεία της καταστρέψει τον άλλοτε “βασιλιά” των party games. Η Nintendo το κατάλαβε και το άφησε στον “πάγο” τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, δόξα τω θεώ, από παιχνίδια του είδους το Wii μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει πληθώρα εναλλακτικών επιλογών. Πέντε χρόνια μετά, λοιπόν, και το εγχείρημα φαίνεται να πέτυχε. Το Mario Party 9 έρχεται ανανεωμένο για να επαναφέρει επιτυχημένα τη σειρά στο προσκήνιο της multiplayer διασκέδασης.

Στο δρόμο της απλότητας

Για όσους δεν γνωρίζουν το ύφος και τη δομή της σειράς, τα Mario Party είναι πρακτικά επιτραπέζια παιχνίδια μεταφερμένα στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Μέσα από τα ταμπλό, στα οποία διαδραματίζονται, οι παίκτες προσπαθούν να συλλέξουν αστέρια, και στην πορεία μονομαχούν ή συνεργάζονται σε μια πληθώρα mini games.

Mario_Party_9_screen_02-thumb.jpgΤο gameplay τους χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, έλλειψη βάθους και την ανάλαφρη διασκέδαση που προσφέρει, συνδυάζοντας το κλασσικό τρίπτυχο των multiplayer παιχνιδιών της Nintendo: ικανότητα, τύχη και… ολίγον χάος. Με τα δύο τελευταία να έχουν το μερίδιο του λέοντος στην προκειμένη περίπτωση. Αυτός, όμως, είναι και ο λόγος που τα κάνει τόσο επιτυχημένα. Οι ανατροπές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι πολλές και κάθε ένας από τους τέσσερις ανταγωνιστές έχει σεβαστές πιθανότητες νίκης μέχρι και τον τελευταίο γύρο. Ακριβώς αυτή είναι και η φιλοσοφία του Mario Party 9, διαθέτοντας ωστόσο ορισμένες έξυπνες αλλαγές, που αποδεικνύονται σημαντικότερες απ’ ότι αρχικά φαινόντουσαν.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι παίκτες στο ταμπλό, αφού, πλέον, είναι όλοι μέσα σε ένα όχημα και διαγράφουν κοινή πορεία. Ο κάθε ένας ρίχνει με τη σειρά το ζάρι, μετακινώντας ταυτόχρονα το όχημα μέσα στο οποίο βρίσκονται και όλοι οι υπόλοιποι, μετατρέποντας τον έλεγχο της μετακίνησης -μέσα και από τα ειδικά ζάρια- σε ένα πρόσθετο στρατηγικό στοιχείο στο παιχνίδι.

Mario_Party_9_screen_03-thumb.jpgΓια παράδειγμα, αν σε απόσταση τεσσάρων “κουτιών” υπάρχει ποινή αφαίρεσης πέντε “μικρών αστεριών” –το νέο “νόμισμα” του παιχνιδιού-, χρησιμοποιώντας το “μικρό” ειδικό ζάρι που περιορίζει τις επιλογές από το 1 μέχρι το 3, ο παίκτης μπορεί να “ρίξει” τον επόμενο του πάνω στο ζημιογόνο τετραγωνάκι. Τέτοιου είδους αποφάσεις προκύπτουν συνεχώς και δίνουν έναν επιπλέον στρατηγικό τόνο που έλειπε μέχρι τώρα.

Η συγκεκριμένη αλλαγή ευνοεί σαφέστατα και το ρυθμό του παιχνιδιού. Η πολλές φορές εκνευριστική αναμονή μέχρι να παίξουν οι υπόλοιποι παίκτες, έχει εδώ ελαττωθεί αισθητά τόσο από άποψη χρόνου όσο και ενδιαφέροντος αφού, πλέον, επηρεάζει τους πάντες η πορεία του κάθε παίκτη και οι κινήσεις του δεν φαντάζουν τόσο ανούσιες –και βαρετές- για τους υπόλοιπους.

Mario_Party_9_screen_04-thumb.jpgΜικρές αλλά ουσιαστικές παραλλαγές έχουν γίνει και στο στόχο του παιχνιδιού, που πλέον είναι –οι παίκτες- να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα mini αστέρια. Στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, η κύρια ανταμοιβή ήταν νομίσματα τα οποία στη συνέχεια οι παίκτες μπορούσαν να ανταλλάξουν και να αγοράσουν αστέρια, που με τη σειρά τους καθόριζαν το νικητή. Κοινώς, πήγαινες “Θεσσαλονίκη μέσω Amsterdam”. Εδώ, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και ευνόητα. Τα mini αστέρια κερδίζονται είτε μέσα από το ταμπλό, είτε από την επιτυχία στα διάφορα mini games.

Η αλλαγή κατά την άποψη μας είναι επιτυχημένη, αφού πέρα από τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, κάνει το παιχνίδι και πιο δίκαιο, ρίχνοντας το βάρος στον πραγματικό πρωταγωνιστή του τίτλου, τα mini games.

{PAGE_BREAK}

Σφηνάκια διασκέδασης

Η πραγματική επιτυχία του Mario Party 9, λοιπόν, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των mini games. Η δομή, όπως είδαμε, έχει ανανεωθεί με επιτυχία και άρα, το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι το κατάλληλο περιεχόμενο. Ευτυχώς, το παιχνίδι δεν απογοητεύει, με τα 80 mini games που διαθέτει να ικανοποιούν και με την ποικιλία αλλά και με την ποιότητα τους. Φυσικά, μην περιμένετε βάθος. Τα πάντα είναι προσανατολισμένα στην άμεση διασκέδαση, αλλά και στην παροχή ερεθισμάτων για χαβαλέ σε μια παρέα. Οι παίκτες θα πρέπει να ανταγωνιστούν, αλλά και να συνεργαστούν μεταξύ τους ανάλογα το mini game, για να επιτύχουν.

Η ισορροπία ανάμεσα στην ικανότητα και την τύχη κρατάει το παιχνίδι πάντα ενδιαφέρον και η απουσία βάθους δεν επιτρέπει στους παίκτες να το “κατακτήσουν” και να αποκτήσουν πλεονέκτημα. Οι ανατροπές είναι συχνές και αλλάζουν τα δεδομένα ανελλιπώς, και ιδιαίτερα όταν ο Bowser κάνει την εμφάνισή του στα τελευταία στάδια του ταμπλό, κάθε βήμα μπορεί να κρύβει και μια έκπληξη. Ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά με το Wii Remote, είτε κρατώντας το κάθετα, είτε οριζόντια και είναι ίσως το μόνο μελανό σημείο της υπόθεσης.

Mario_Party_9_screen_05-thumb.jpgΔεν είναι πολλά τα mini games που χρησιμοποιούν κίνηση για τον έλεγχο, και σε όσα συμβαίνει, δεν μπορούμε να πούμε ότι προσθέτει κάτι το ιδιαίτερο. Αντιθέτως, νιώθαμε πως με τον πιο παραδοσιακό τρόπο τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα για εμάς. Τουλάχιστον, το παιχνίδι δεν φαίνεται να έχει “εμμονή” με το motion gaming και το χρησιμοποιεί μετρημένα. Και πάλι, όμως, η απουσία του θα έκανε πολλά mini games διασκεδαστικότερα και πιο προσιτά. Αυτή φυσικά είναι προσωπική μας άποψη και θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πως οι μοχλοί και οι “σταυροί”, μας έχουν γίνει δεύτερη φύση με τα χρόνια, όποτε ίσως να μην αποτελούμε και τον ιδανικότερο κριτή για τα περί ευκολίας και αμεσότητας.

Πληθώρα επιλογών

Καταλήγοντας, ως ένα παιχνίδι για παρεϊστικη διασκέδαση, το Mario Party 9 αδιαμφισβήτητα έχει πολλά γέλια να χαρίσει. Aλλά αυτό είναι αρκετό; Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των party games πάντα ήταν το σχεδόν ανυπόφορο single player mode τους. Οι άψυχοι αντίπαλοι απογυμνώνουν τα mini games από το ενδιαφέρον τους, αφού σε επίπεδο gameplay δεν προσφέρουν το παραμικρό, οι χρόνοι αναμονής ανάμεσα στους γύρους είναι για “αυτοκτονία” και το κλίμα από ευδιάθετο και ζεστό, μετατρέπεται σε ανιαρό και αδιάφορο.

Mario_Party_9_screen_06-thumb.jpgΤο Mario Party 9, ωστόσο, καταφέρνει, διαθέτοντας ένα πλήθος επιλογών, να είναι τουλάχιστον υποφερτό και σε αυτόν τον τομέα διότι, πολύ απλά, έχει αυτογνωσία αυτών των προβλημάτων. Αρχικά, όλα τα mini games είναι διαθέσιμα από την αρχή -εκτός από τα boss fights- και μπορούμε απ’ ευθείας να μπούμε στο “ψητό”. Οπότε, επιτέλους, αποχαιρετάμε το περιττό “ξεκλείδωμα” μέσα από ατελείωτες ώρες βαρετού παιχνιδιού, που υπήρχε μόνο και μόνο για να δελεάσει τον παίκτη να ασχοληθεί και μόνος. Το Mario Party 9 φαίνεται να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στο εαυτό του αυτή τη φορά και δικαιολογημένα.

Ο πιο εντατικός ρυθμός των ταμπλό –που παρεμπίπτοντος είναι επτά στο σύνολο, με τελείως διαφορετικό ύφος, γεγονότα και παγίδες το καθένα- δεν αφήνει να βαρεθούμε τόσο γρήγορα, ούτε “πλατιάζει” τη διάρκεια τους, ενώ τα extras προσφέρουν ωραίες, εναλλακτικές εμπειρίες. Ιδίως ο -κάτι σαν- κλώνος του Tetris είναι -όπως και το παιχνίδι από το οποίο εμπνέεται- εθιστικό. Ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή του “perspective mode”, όπου αλλάζει η προοπτική από την οποία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην οθόνη και “φρεσκάρει” λίγο τα ήδη πολλά mini games.

Mario_Party_9_screen_07-thumb.jpgΑυτές οι επιλογές μπορεί να μην είναι κάτι το συγκλονιστικά διαφορετικό ή εξαιρετικό, αλλά αν τα δούμε όλα αθροιστικά, λειτουργούν μόνο θετικά στα όσα προσφέρει το παιχνίδι, αυξάνοντας αρκετά τις ώρες που μπορεί κάποιος να δαπανήσει στον τίτλο ακόμα και μόνος. Αν σκεφτούμε πως πολύ συχνά το single player mode σε αυτά τα παιχνίδια λειτουργεί απλά ως “ορεκτικό” ή συνοδευτικό για το κύριο μενού του multiplayer, τότε το Mario Party 9 κρίνεται επιτυχημένο -τηρουμένων των περιστάσεων και σε αυτόν τον τομέα. Παρ’ όλη την πληρότητά του στις επιλογές, όμως, υπάρχει μία που λάμπει δια της απουσίας της.

Και αναφερόμαστε στο διαδικτυακό παιχνίδι, που κατά την άποψή μας θα ταίριαζε στο καθαρά multiplayer ύφος της σειράς. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια παρέα στο ίδιο δωμάτιο και δεν θα θέλαμε –και ούτε πρόκειται, ό,τι και να θέλαμε εξάλλου- να υποκατασταθεί αυτή η εμπειρία με το παιχνίδι μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, θα ήταν ένα ακόμα μεγάλο συν στην εμπειρία και μια απαραίτητη επιλογή στο σύγχρονο gaming. Τέλος, θα ήταν λίγο άτοπο να μιλήσουμε για τεχνικό τομέα σε τέτοιου είδους παιχνίδι. Τη δουλειά του την κάνει βέβαια, χωρίς τίποτα το εντυπωσιακό αλλά και χωρίς ποτέ να “προκαλεί”. Λειτουργικότατα και με τους γνωστούς χρωματισμούς του σύμπαντος της Nintendo είναι τα γραφικά, και επαρκώς "γιορτινός" και ξεκούραστος ο ηχητικός τομέας.

Party Time

Τα πέντε χρόνια απουσίας από οικιακή κονσόλα φαίνεται πως ωφέλησαν και αναζωογόνησαν τη σειρά, που με το Mario Party 9 επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο ως ένα απολαυστικό party game και υποφερτό έως και καλό single player. Οι αλλαγές στη συνταγή κρίνονται επιτυχημένες, με το παιχνίδι να έχει γίνει σαφώς πιο γρήγορο, “ζωντανό” αλλά και λίγο πιο στρατηγικό. Τα ογδόντα mini games του, παρόλο που κάποιες φορές “υποφέρουν” από την περιττή και άσκοπη χρήση των motion ικανοτήτων του Wii Remote, ικανοποιούν και με την ποικιλία και με τις ιδέες του, ενώ το πλούσιο περιεχόμενο και οι πολλές επιλογές είναι σίγουρο πως θα σας κρατήσουν για αρκετές ώρες ακόμα και χωρίς παρέα.

Mario_Party_9_screen_12-thumb.jpg Η απουσία διαδικτυακού παιχνιδιού είναι λιγάκι απογοητευτική βέβαια, και χωρίς αμφιβολία παραμένει ακόμα ένα παιχνίδι που προσανατολίζεται σχεδόν αποκλειστικά για διασκέδαση με φίλους, με το single player να αποτελεί απλά μια ευχάριστη προσθήκη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του. Όσοι, λοιπόν, ψάχνετε για ένα καλό party game, που θα ευχαριστηθείτε με την παρέα σας, λίγα παιχνίδια συγκρίνονται με την απλή, χαοτική και γεμάτη ανατροπές εμπειρία του Mario Party 9. Όσοι πάλι θα θέλατε οτιδήποτε άλλο, απλά προσπεράστε το.

Γιώργος Πρίτσκας

Θετικά

  • Ευπρόσδεκτες και πετυχημένες οι αλλαγές στην κλασική συνταγή της σειράς
  • Πολλές επιλογές και πλούσιο περιεχόμενο (80 Mini games, 7 ταμπλό, extras κ.α.)
  • Επιτυχημένα τα περισσότερα mini games

Αρνητικά

  • Απουσία online
  • Πολλές φορές, περιττή χρήση του Wii Remote

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...