Ταυτότητα

Reality Fighters

Reality Fighters

Edition: N/A Genre: Fighting Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Novarama Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Sony Computer Entertainment Πλατφόρμες: PS Vita


Δεν ξέραμε ότι οι μπαλαρίνες ρίχνουν τέτοιο ξύλο...

Ελάτε, παραδεχτείτε το! Πάντα θέλατε να παίξετε ένα fighting παιχνίδι, στο οποίο ο χαρακτήρας που θα ελέγχετε θα φορούσε στολή μπαλαρίνας, δερμάτινες rock μπότες και καουμπόικο καπέλο. Όχι; Ε, λοιπόν, σας ανακοινώνουμε πως αν είστε κάτοχοι PS Vita, θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μία fighting εμπειρία, έτσι όπως δεν το έχετε κάνει ποτέ. Η Novarama, που στο παρελθόν έχει χαρίσει στους κατόχους PSP τη σειρά Invizimals, επιστρέφει με το Reality Fighters, μία πολύ ιδιαίτερη δημιουργία.

Το Reality Fighters είναι ένας fighting τίτλος, που με μπόλικο χιούμορ και αρκετή... καφρίλα, ευελπιστεί να δώσει μία πιο χαλαρή και casual νότα στο launch line-up του νέου φορητού της Sony. Εν μέρει τα καταφέρνει περίφημα, αλλά υπάρχουν μερικά προβλήματα που το εμποδίζουν να ξεδιπλώσει τις αρετές του...εντάξει, το παρακάναμε. Με το που ξεκινήσει ο τίτλος, ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει μία εκ των καμερών του PS Vita για να τραβήξει φωτογραφία το πρόσωπό του, ώστε το παιχνίδι αμέσως μετά να το ενσωματώσει σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο/χαρακτήρα. Παραδόξως, αν η φωτογράφηση γίνει με καλό φωτισμό, η δουλειά γίνεται, σχεδόν, τέλεια. Αφού λοιπόν γίνετε φιλόδοξος μαχητής, θα πρέπει να περάσετε από το "δωμάτιο" προσαρμογής του χαρακτήρα σας. Και εκεί είναι που θα πέσουν τα πρώτα χαμόγελα. Μπορείτε να επιλέξετε μερικά στοιχεία της εξωτερικής σας εμφάνισης, που με υπερηφάνεια μόνο το Reality Fighters διαθέτει. Από τρελά χτενίσματα και εξωπραγματικά ρούχα, μέχρι καπέλα ή...αυτιά κούνελου.

Reality-Fighters-Review_2.jpg

Το σημαντικότερο, όμως, χαρακτηριστικό του μαχητή μας είναι το style της πολεμικής τέχνης που θα χρησιμοποιεί -συνολικά υπάρχουν 15 styles. Το "πολεμική τέχνη" μην το δένετε και κόμπο, γιατί αφενός styles σαν και αυτά του boxing, του kung-fu ή του wrestling υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ πιο...ψαγμένα είδη, όπως είναι το Zombie Style, το Break Dancing Style ή το Ballerina Style. Δε θέλετε να δείτε το φονικό στυλ μία μπαλαρίνας... Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες επιλογές που έχει ο παίκτης κατά τη δημιουργία του χαρακτήρα του, είναι κλειδωμένες αρχικά ή απαιτούν "χρήματα". Στην περίπτωση του Reality Fighters, το "συνάλλαγμα" είναι αστέρια, τα οποία κερδίζονται από τα διάφορα κατορθώματά μας στα... αμέτρητα διαθέσιμα modes (αυτό ήταν κακία). Ακόμη καλά-καλά δεν αρχίσαμε και το πρώτο τρανταχτό αρνητικό του τίτλου αρχίζει και αχνοφαίνεται και αυτό είναι στις επιλογές του παίκτη. Εκτός από ένα σύντομο Story Mode, ένα Survival Mode, το training και ένα κακοσχεδιασμένο multiplayer, δεν υπάρχει κάτι άλλο για να μας απασχολήσει. Μπορεί Mortal Kombat να μην είναι, αλλά ένα υποτυπώδες ladder δε μοιάζει με τόσο δύσκολη δουλειά και απορούμε πως δεν το σκέφτηκαν εκεί στη Novarama.

Reality-Fighters-Review_1.jpg

Στα του Story Mode τώρα. Προπονητής, σχολιαστής και αυτός που οργανώνει τις επόμενες κινήσεις μας είναι ο Mr. Miyagi (ναι, ο "wax on, wax off" από το Karate Kid που βλέπαμε στο Mega Channel). Ο ανανεωμένος Miyagi, διατηρεί ακόμη μία σχολή με τους καλύτερους μαχητές απ' όλο τον κόσμο. Έτσι, για να κατακτήσουμε τον τίτλο του Grand Master, θα πρέπει να κερδίσουμε όλους τους μαθητές του. Το gameplay, χωρίς φυσικά να θέλει να ανταγωνιστεί τίτλους "τέρατα" της βιομηχανίας, έχει μία καθώς πρέπει υπόσταση. Οι παίκτες, αναλόγως του στυλ που έχουν επιλέξει, έχουν μία πληθώρα από απλές και special κινήσεις -αργότερα ξεκλειδώνονται και όπλα, από katanas μέχρι πυροσβεστήρες. Ο συνδυασμός τους αποφέρει όμροφα combos, ενώ οι special κινήσεις μπορούν να εκτελεστούν αφότου γεμίσει μία μπάρα μετά από συνεχόμενα χτυπήματα στον αντίπαλο. Εκτός από special, ο τίτλος ενσωματώνει και αποτελειωτικές κινήσεις, κάτι σαν τα fatalities, που αντί για αίματα και διαμελισμούς, στο τερέν λαμβάνουν χώρα μερικά πολύ τρελά σκηνικά.

Μιας και είπαμε τερέν, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του γυροσκοπίου του PS Vita, καθώς και στη χρήση της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας. Οι μάχες λοιπόν, διαδραματίζονται σε διάφορες τοποθεσίες απ' όλο τον κόσμο. Οι πίστες είναι πραγματικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, στις οποίες επάνω μάχονται οι αθλητές. Επιπροσθέτως, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας, αρένα μπορούμε να δημιουργήσουμε στο δικό μας χώρο (τα πλακάκια του μπάνιου, στη δικιά μας περίπτωση, λειτούργησαν άψογα). Το αρνητικό -και αυτό που μας ενόχλησε περισσότερο στην ενασχόλησή μας με τον τίτλο- είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τη μάχη κουνώντας το PS Vita ώστε να γίνεται χρήση του γυροσκοπίου. Αυτό μοιάζει ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς είναι πάρα πολύ ενοχλητικό, αφού τις περισσότερες φορές θα καταλήξουμε σε αστείες στάσεις του σώματος. Το θετικό είναι ότι αναδεικνύονται οι εξαιρετικές δυνατότητες του γυροσκοπίου του φορητού.

Reality-Fighters-Review_3.jpg

Τα γραφικά δεν μπορούμε να πούμε ότι σοκάρουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύουν. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η ανάλυση στην οποία τρέχει ο τίτλος, που σε σημεία νιώσαμε ότι δεν υπάρχει ίχνος aliasing. Όμορφα, λiτά menus, που χρησιμοποιούν μοναδικά την οθόνη αφής, θα κάνουν την εμπειρία με τον τίτλο πιο άμεση. Σαφώς και ο τίτλος της Novarama δεν έχει βλέψεις να φτάσει κάπου ψηλά. Πρόκειται για μία ευχάριστη πρόταση, που με μπόλικο χιούμορ και αρκετή καφρίλα θα χαρίσει μερικές -λίγες η αλήθεια είναι- ώρες ενασχόλησης στους κατόχους του PS Vita. Αν το Reality Fighters είχε περισσότερα modes και δυνατότητα απενεργοποίησης της χρήσης του γυροσκοπίου, σαφώς και θα ήταν λιγάκι πιο ελκυστικό. Όπως και να 'χει όμως, σε κανέναν τίτλο της αγοράς δεν μπορείτε να μονομαχήσετε με μία μπαλαρίνα, οπότε σκεφτείτε το...

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Χιούμορ και καφρίλα
 • Η μεταφορά του προσώπου του παίκτη σε 3D μοντέλο, γίνεται εξαιρετικά
 • Πολύ καλή χρήση του γυροσκοπίου...

Αρνητικά

 • ...η οποία όμως καταντάει κουραστική
 • Ελάχιστα modes
 • Μικρή αντοχή στο χρόνο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (13 σχόλια)
 • NikeFerrari NikeFerrari 11 Μαρτίου 2012  | 14:34

  Στα 10Ε έτσι για την πλάκα.

 • Gamer-cy Gamer-cy 09 Μαρτίου 2012  | 20:21

  Ωραίο review Σάκης . Είναι ενδιαφέρων θα έλεγα, αλλά όταν πέσει αρκετά η τιμή του.

 • ASUS85 ASUS85 09 Μαρτίου 2012  | 19:57

  Επειδή το έχω λιώσει είναι εξαιρετικό...προσωπικά για αυτό που κάνει 8 θα του έβαζα :P

 • Asansol21 Asansol21 09 Μαρτίου 2012  | 17:50

  Για σκωτομα ωρας μια χαρα ειναι

 • Nirvan@ Nirvan@ 09 Μαρτίου 2012  | 16:14

  Ωραιο Review Σάκη.

 • ManOnTheRun ManOnTheRun 09 Μαρτίου 2012  | 15:43

  @Alias μάλλον το πνεύμα του Miyagi θα μας καθοδηγεί! αχ0χα0... όταν πέσει πάρα πολύ η τιμή του τότε θα πάει για αγορά.

 • Alias Alias 09 Μαρτίου 2012  | 15:11

  o Miyagi ειναι ολιγον νεκρος εδω και κατι χρονια.. Πως το εννοει ο ποιητης οτι μας προπονει?!

 • BraVeHeart BraVeHeart 09 Μαρτίου 2012  | 13:43

  Φίλε Senzo, προσωπικά, η τιμή είναι πάντα ένας παράγοντας που καθορίζει ένα μέρος της κριτικής (και της βαθμολογίας). Στο συγκεκριμένο τίτλο, η βαθμολογία και τα σχόλια θα ήταν αυστηρότερα αν η τιμή του είναι full retail όπως το Golden Abyss. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας, το ότι (αν) υπάρχουν και άλλα παιχνίδια στην ίδια τιμή που ενδεχομένως να δίνουν περισσότερα.

 • Sky333 Sky333 09 Μαρτίου 2012  | 13:39

  ενδιαφέρον ως ιδέα αλλά στη πράξη δεν με ενθουσίασε και πολύ. για fighting game έχει πολύ μικρό βάθος και μετά από μισή ώρα ενασχόληση είχα ψιλοβαρεθεί.

 • iros84 iros84 09 Μαρτίου 2012  | 13:34

  Με λιγο πιο μειωμένη τιμή αργότερα στο μέλλον κάτι μπορεί να κάνει λόγω της ιδιαιτερότητας του στο εισάγει τον παίχτη μέσα στο game. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την βαθμολογία και τα σχόλια που έκανε το Ντούκι.

 • Senzo Senzo 09 Μαρτίου 2012  | 13:29

  απλα μια απορια. κανονικα καποια games που πουλιουντε ποιο οικονομικα απο αλλα δεν θα επρεπε να εχουνε ελαφρυντικα στα review? πχ στο vita αλλα εχουνε 30 αλλα 40 αλλα 50. δεν θα επρεπε να τα κρινουμε και απο εκει? δηλαδη αν αξιζει την τιμη που εχει καποιος τιτλος στην αγορα? βλεπω οτι δεν ειναι πολυ ακριβο το Reality Fighters

 • kairisg kairisg 09 Μαρτίου 2012  | 12:40

  Κατατοπιστικότατο το review του Σάκη ! To Ντουκι στην φωτο στη μαχη και στην δημιουργία είναι όλα τα λεφτά ! :) Πάντως πέρα απο την πλάκα της χιουμουριστικής δημιουργίας και της σωστής αποτύπωσης του εαυτού μας, σε fighting επίπεδο , οι προτάσεις blazblue continuum shift extend και ultimate marvel vs capcom 3 με καλύπτουν πολύ περισσότερο.

 • Johnny8565 Johnny8565 09 Μαρτίου 2012  | 11:07

  Ωραιο Review Σάκη.
  Επαιξα το demo καλουτσικο φενεται και διασκεδαστικο.