Ταυτότητα

SSX

SSX

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-12 Ανάπτυξη: EA Canada Ημ. Έκδοσης: 02/03/2012
PEGI: 7 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Επιστροφή στην παγωμένη κορυφή

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που η σειρά SSX έκανε την εμφάνισή της, αν και όσοι θέλουν να αναζητήσουν μια γνήσια πρόταση της σειράς, θα πρέπει να ανατρέξουν ακόμα πιο πίσω. Tο SSX Blur, που διατέθηκε για το Wii, παρουσίασε πολλά θετικά στοιχεία, αλλά οι φίλοι της σειράς είχαν συνεχώς την αίσθηση πως κάτι έλειπε. Ευτυχώς, η ΕΑ αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες της, και έτσι η νέα αυτή δημιουργία όχι μόνο ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά καταφέρνει να τοποθετηθεί ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές της σειράς γενικότερα.

Το ευχάριστο είναι πως η παντελής έλλειψη ανταγωνισμού δεν έχει επιφέρει την παραμικρή αίσθηση εφησυχασμού στην ομάδα ανάπτυξης, η οποία φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό. Το SSX είναι μια 100% arcade εμπειρία, η οποία το μόνο που ζητά από τους παίκτες είναι να κρατήσουν σφικτά στα χέρια τους το gamepad και από εκεί και έπειτα να ξεχυθούν στις παγωμένες βουνοπλαγιές που προσφέρει ο τίτλος.

Επιστροφή στα χιόνα: Επιλογές

SSX_screen_01-thumb.jpgΤα πρώτα θετικά μηνύματα του SSX καταφθάνουν από τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο το κεντρικό μενού, ενώ οι πολλές επιλογές είναι αυτές που προδιαθέτουν για μια ευχάριστη και -προπάντων- χορταστική συνέχεια. Δίπλα στο World Tour υπάρχουν διαθέσιμα τα Explore και το multiplayer, το οποίο -όπως θα δούμε στη συνέχεια- θα χαλάσει… πολλές φιλίες. Το World Tour είναι το κλασικό πλέον career mode, το οποίο προσπαθεί να εισάγει και ένα υποτυπώδες σενάριο, αν και αυτό -από το πρώτο κιόλας λεπτό- περνάει στο περιθώριο. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τρεις αθλητές, οι οποίοι συνθέτουν μια ομάδα και προσπαθούν να κερδίσουν φήμη και χρήματα.

Τα διάφορα cut-scenes είναι πραγματικά αδιάφορα, αλλά το καλό είναι πως όσο περνάει η ώρα και το World Tour εξελίσσεται, περισσότερος εξοπλισμός και αθλητές θα γίνονται διαθέσιμοι. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως αυτός ο εξοπλισμός δεν προέρχεται από γνωστές εταιρίες –κάτι που δεν δείχνει να ταιριάζει με την γενικότερη πολιτική της ΕΑ τα τελευταία χρόνια- αλλά από φανταστικές. Ωστόσο, το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως από ένα σημείο και έπειτα, η λίστα φαντάζει ατελείωτη.

SSX_screen_02-thumb.jpgΟ βασικός κορμός του World Tour είναι τα Deadly Descents, οι οποίες είναι πρακτικά εννιά καταβάσεις σε αντίστοιχες βουνοπλαγιές. Βασικός σκοπός δεν θα είναι πάντοτε η πρώτη θέση στη γραμμή του τερματισμού, μιας και οι περισσότεροι θα γνωρίζουν πως το όνομα SSX είναι συνώνυμο των ακροβατικών. Και φυσικά η νέα αυτή πρόταση δεν αποτελεί εξαίρεση. Με σύμμαχο το ακριβέστατο και πανεύκολο στην εκμάθηση μοντέλο χειρισμού, οι παίκτες θα πρέπει να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τον σχεδιασμό των διαδρομών, συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους.

Όταν η τρέλα, πηγαίνει στα βουνά

Αυτοί οι πόντοι θα αποτελέσουν το εισιτήριο για ακόμα περισσότερα events, καθώς και πρόσβαση σε επιπλέον εξοπλισμό, όπως αυτός αναφέρθηκε προηγουμένως. Το ευχάριστο είναι πως το SSX θα κερδίσει τους πάντες με την απλότητά του και έτσι ακόμα και όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τίτλο της σειράς, δύσκολα θα απογοητευτούν. Ο γενικότερος σχεδιασμός παρακινεί τον καθένα να εκτελεί αμέτρητες φιγούρες και grinds, ενώ ο συνδυασμός τους είναι ανέλπιστα διασκεδαστικός όσο και αποδοτικός.

SSX_screen_03-thumb.jpgΌταν οι αθλητές εκτελέσουν κάποιο άλμα σε μια ράμπα, θα αγνοήσουν με χαρακτηριστική άνεση τους νόμους της βαρύτητας και θα δώσουν τη δυνατότητα στον παίκτη να πειραματιστεί με τα αναρίθμητα ακροβατικά. Πραγματικά, το νέο SSX ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις από το ένδοξο παρελθόν των προκατόχων του, μιας και το μόνο που απαιτείται είναι σωστός συγχρονισμός. Από εκεί και έπειτα, οι συνδυασμένες κινήσεις θα επιφέρουν άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο απεικόνισης όσο και συλλογής πόντων εμπειρίας.

Το θετικό είναι πως η πρόοδος του τίτλου γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και έτσι σε λιγότερο από μία ώρα, ο ψηφιακός αθλητής θα έχει ανέβει πολλά επίπεδα και θα έχει στη διάθεσή του πολλές κινήσεις. Όμως, αυτή η επιλογή της ομάδας ανάπτυξης μοιάζει σαν δίκοπο μαχαίρι, γιατί ουσιαστικά το SSX προσφέρει από πολύ νωρίς τα πάντα και με το ανεμικό σενάριο του World Tour, πολύ σύντομα οι παίκτες θα στραφούν αναγκαστικά στις δικτυακές αναμετρήσεις.

{PAGE_BREAK}

Θα χαλάσουν φιλίες: Το "Autolog"

Η αρχή γίνεται με την επιλογή Explore, όπου ο παίκτης καλείται να επιτύχει τον καλύτερο χρόνο σε μια ελεύθερη κατάβαση στις 150 διαδρομές που προσφέρει ο τίτλος. Αν πάλι αυτό δεν είναι αρκετό, το multiplayer mode ενισχύεται από τα Global Events, μια σειρά επίσης δικτυακών αναμετρήσεων, όπου μέχρι και 12 παίκτες θα κοντράρονται συνεχώς για την πρώτη θέση. Για ακόμα μια φορά τη διαφορά κάνει το σύστημα Autolog, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση έχει μετονομαστεί σε "RiderNet".

Ο τίτλος συλλέγει συνεχώς δεδομένα από όλους τους παίκτες που ανήκουν στην friend list του χρήστη, ενώ ακόμα και αν κάποιος δεν βρίσκεται online, τη θέση του παίρνει μια ghost παραλλαγή του, η οποία εκτελεί το καλύτερο πέρασμα στην εκάστοτε διαδρομή. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός πως μια τόσο απλή ιδέα έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική, η οποία αναγκάζει τους παίκτες να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση για την κατάκτηση της κορυφής. Και αν η friend list δεν είναι μεγάλη, πως θα σας φαινόταν η ιδέα ενός εικονικού αγώνα ενάντια σε 10.000 χρήστες; Ναι ακόμα και αυτό είναι εφικτό μέσω του νέου SSX

SSX_screen_04-thumb.jpgΤο SSX ολοκληρώνεται από έναν συμπαθητικό τεχνικό τομέα, ο οποίος διακρίνεται για την ομαλότητα των καταβάσεων, αλλά και τις υπερβολικά υψηλές ταχύτητες. Πρακτικά, η κίνηση δεν "σπάει" ποτέ, με το frame rate να παραμένει πάντοτε σταθερό, παρά το γεγονός πως σε ορισμένες σκηνές τα πληθωρικά εφέ γεμίζουν την οθόνη με χρώματα. Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται ο σχεδιασμός των βουνών καθώς και τα σημάδια που αφήνουν οι σανίδες στο χιόνι, αν και την εικόνα χαλούν ελαφρώς οι "πλαστικοί" αθλητές και το άκομψο animation που τους διακρίνει.

Πάντως, για τίτλο της συγκεκριμένης κατηγορίας και μάλιστα από τη στιγμή που φέρει την υπογραφή της EA, με έκπληξη διαπιστώσαμε πως η music list είναι απλά υποφερτή, ένας τομέας τον οποίο η εταιρία στο παρελθόν πρόσεχε ιδιαίτερα. Σε ανάλογα χαμηλά –έως εκνευριστικά- επίπεδα κυμαίνονται τα σχόλια των αθλητών, οι οποίοι κατά ένα μυστήριο λόγο και ενώ κινούνται με αστρονομικές ταχύτητες, βρίσκουν τον χρόνο να φλυαρούν ακατάπαυστα.

Φέτος το κρύο αγαπιέται: Συμπεράσματα

Τελικά το SSX, παρόλο που διστάζει να πρωτοτυπήσει, καταφέρνει να γίνει εξαιρετικά διασκεδαστικό. Πολλοί θα το κατηγορήσουν για έλλειψη βάθους, ενώ άλλοι ίσως το βρουν ακόμα και ως απίστευτα υπερβολικό. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως όσοι αγάπησαν τα αρχικά παιχνίδια της σειράς -που κυκλοφόρησαν στην προηγούμενη γενιά hardware- θα βρεθούν σε γνώριμα μέρη, με τη διασκέδαση να θεωρείται δεδομένη από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Και όλα αυτά σε ένα σύνολο που ξεχωρίζει για την τρέλα του, τους εξωφρενικούς ρυθμούς του και όχι φυσικά για το ρεαλισμό του.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Άμεσο και άκρως διασκεδαστικό
 • Ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού
 • Η λίστα με τα ακροβατικά δεν έχει τελειωμό
 • Όμορφος και δίχως προβλήματα οπτικός τομέας

Αρνητικά

 • Η έλλειψη βάθους ίσως να δυσαρεστήσει μερικούς
 • Το World Tour θα κριθεί για τη διάρκειά του
 • Ο ήχος είναι απαράδεκτος

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (20 σχόλια)
 • Xzibit Xzibit 14 Μαρτίου 2012  | 16:59

  Σίγουρη αγορά.
  Έχω παίξει και προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

 • ASUS85 ASUS85 14 Μαρτίου 2012  | 12:55

  μόλις πέσει στο 20ευρω θα το τσιμπήσω,προέχουν άλλα...

 • Slash Slash 14 Μαρτίου 2012  | 01:59

  πραγματι αυτό με το offline multiplayer έχει παραγίνει. Δηλαδή αν δεν υπάρχει σε τέτοια παιχνίδια το επόμενο βήμα ποιό είναι? Να το κόψουν και απο παιχνίδια όπως fifa ή fight night? Δηλαδή να μη μπορεί να έρθει ένας φίλος σου σπίτι να αράξετε και να παίξετε το παιχνίδι? Τί να πω...

 • mortalgod mortalgod 13 Μαρτίου 2012  | 22:05

  το πιο διασκεδαστικο παιχνιδι της χρονιας μεχρι στιγμης!!!
  MUST BUY!!!

 • K850stratos K850stratos 13 Μαρτίου 2012  | 20:39

  Έχω να παίξω τέτοιο παιχνίδι απο εποχή Coolboarders !!

 • cyprus wolf cyprus wolf 13 Μαρτίου 2012  | 20:37

  παιδια για να μην παρεξηγουμε αυτο κυριως ειναι racing παιχνιδι και οχι αθλητικο.καμια συγκριση με stoked η amped.περισσοτερο με το burnout μοιαζει

 • DevilBringer DevilBringer 13 Μαρτίου 2012  | 20:07

  Βγηκε τειλκα πολυ καλο αλλα δεν το βλεπω για αγορα τουλαχιστον οχι ακομα θα παει για πολυ πιο μετα

 • BraVeHeart BraVeHeart 13 Μαρτίου 2012  | 19:45

  Έχω να παίξω παιχνίδι της κατηγορίας από το Amped του Xbox 360. Στο μέλλον θα του ρίξω σίγουρα μια ματιά.

 • NikeFerrari NikeFerrari 13 Μαρτίου 2012  | 18:20

  Ωραία. Ωραίο review Γιώργο. Μου άρεσε πολύ το demo. Έχω λιώσει τις σειρές SSX, Ampted και 1080 οπότε αυτό δεν μου ξεφεύγει. Το Stoked ακόμη μου ξεφεύγει.

 • KTI_23 KTI_23 13 Μαρτίου 2012  | 18:03

  καλο review...εχω δοκιμασει το demo και δεν με ξετρελανε..οκ,διασκεδαστικο αλλα(ισως και επειδη δεν ειχα συγχρονισμο) δεν μου αρεσε τοσο και το βρηκα καπως υπερβολικο..

 • Aderdunn_3 Aderdunn_3 13 Μαρτίου 2012  | 16:42

  -Έλλειψη χιούμορ...(πχ. ''Call your mama in a room and show how great you are'' κλασσικές φράσεις σαν και αυτή είναι ανύπαρκτες! D: )
  -Έλλειψη -σε μεγάλο βαθμό- μη ρεαλιστικών πιστών (παρεμπιπτόντως το πλήθος που είναι)?! To SSX 3 είχε καλύτερες πίστες! (πχ Μetro City)
  -'Ελλειψη offline multiplayer?! EA εσύ και τα ηλίθια autolog σκ*** σου!

  ΕΑ το έκανες πάλι το ''θαύμα'' σου!
  5 και να καίει... από μένα

 • Gamer-cy Gamer-cy 13 Μαρτίου 2012  | 14:30

  Μόλις τελείωσα το διάβασμα ωραίο review Γιώργο ,το παιχνίδι το έχω στα υπόψιν μου.

 • Spawn16 Spawn16 13 Μαρτίου 2012  | 14:17

  Καλή προσπάθεια απο την εταιρεία.Θα μπορούσε περισσότερα αλλά και πάλι είναι αρκετά καλό και πάνω απόλα διασκεδαστικό.Σε πιο χαμηλή τιμή αξίζει η αγορά

 • cyprus wolf cyprus wolf 13 Μαρτίου 2012  | 14:00

  Νικολα δηλαδη το world tour ειναι μικρο?(ποσες ωρες?)εγω το ξεκινησα και σε καθε βουνο μου εχει 3-4 διαδρομες(λιγες νομιζω).ποσα βουνα υπαρχουν συνολικα?

 • kairisg kairisg 13 Μαρτίου 2012  | 13:24

  Ωραίο το review του Γιώργου ! Θα συμφωνήσω στα περισσότερα , το έχω πάρει , με το λίγο που έχω προλάβει να ασχοληθώ , βρίσκω και εγώ οτι είναι πραγματικά διασκεδαστικό!

 • Michalis3 Michalis3 13 Μαρτίου 2012  | 13:16

  Καλώς μας όρισε. Χρόνια το περιμέναμε οι οπαδοί τηε σειράς... :)

 • JIMIS_F1 JIMIS_F1 13 Μαρτίου 2012  | 13:07

  για τον ήχο αναφέρει ο tsaki στην 2η σελίδα (ακριβώς πάνω από το βίντεο)...ότι έχει να κάνει με την φτωχή music list και τα σχόλια των χαρακτήρων κατά διαστήματα...το πρώτο διορθώνεται με την track list που έχω στο 360, όσο για το 2ο δεν με ενοχλεί και πολύ...εξάλλου arcade παιχνίδι είναι:)

 • Jehuty Jehuty 13 Μαρτίου 2012  | 13:03

  Ευκαιρια να κατεβαινω αποτομες πλαγιες ακουγοντας Noisia, Skrillex, Spor κτλ. Αδρεναλινη, τι να λεμε τωρα, θα παιχτει αμεσα. Οπως και οι αλλοι ομως, δεν καταλαβα το περι κακου ηχου.

 • zikezoos zikezoos 13 Μαρτίου 2012  | 12:52

  Το περιμενω πως και πως αυτο το παιχνιδι!! :D Εχω και εγω την ιδια απορια με τον Voncroy. Ποσο απαραδεκτος δηλαδη, μπορει να ειναι ο ηχος, σε ενα τετοιο παιχνιδι? Επισης, με χαλαει το γεγονος οτι δεν εχουν παρει τα δικαιωματα απο γνωστες εταιρειες, για τους εξοπλισμους των παιχτων. Μεγαλο μειον κατα τη γνωμη μου!

 • VonCroy VonCroy 13 Μαρτίου 2012  | 12:39

  Την έπαιζα ανά καιρούς την σειρά και όταν γινόταν αυτό με κρατούσε αρκετά, πιστεύω οτι αν βρεθεί στα χέρια μου το συγκεκριμένο σε καλή τιμή δεν θα πω όχι γιατί αξίζει. Τώρα, το αρνητικό με τον ήχο δεν πολύ το κατάλαβα, απαράδεκτος δλδ κακή ποιότητα ήχου ή χάλια μουσική επένδυση κλπ?