Ταυτότητα

Unit 13

Unit 13

Edition: N/A Genre: Action, FPS Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Zipper Interactive Ημ. Έκδοσης: 09/03/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Sony Computer Entertainment Πλατφόρμες: PS Vita


Το 13, όντως, δεν είναι και πολύ τυχερός αριθμός...

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του PS Vita, κατά την άποψή μας, είναι ο δεύτερος αναλογικός μοχλός του. Αυτό το χαρακτηριστικό, ουσιαστικά, ξεκλειδώνει όλες τις αρετές στο "εγκλωβισμένο" είδος όλων εκείνων των shooters που προσπάθησαν να επιβιώσουν σε φορητά συστήματα με έναν αναλογικό μοχλό. Το genre των shooters, τουλάχιστον με τον τρόπο που παίζονται από τη γέννησή τους έως σήμερα, έχει ως φυσική ανάγκη την ύπαρξη δύο αναλογικών μοχλών (το PC, φυσικά, εξαιρείται), οπότε οι developers έπρεπε κάθε φορά να συμβιβαστούν και να περικόψουν στοιχεία όταν επρόκειτο να κυκλοφορήσουν ένα τέτοιο παιχνίδι σε κάποια φορητή παιχνιδομηχανή. Μπορεί το Uncharted: Golden Abyss να ενσωματώνει shooting μηχανισμούς που χρησιμοποιούν και το δεύτερο αναλογικό μοχλό της συσκευής, αλλά ο χαρακτηρισμός shooter θα κάθεται κάπως βαρύς.

Το πρώτο πραγματικό shooter του PS Vita είναι το Unit 13, ένα παιχνίδι βολών τρίτου προσώπου, που έρχεται από τους βετεράνους της Zipper Interactive. Η εταιρία είναι γνωστή για τη σειρά SOCOM, η οποία μπορεί να μην είναι πρωτοκλασάτο όνομα (βλ. Call of Duty, Battlefield κλπ) αλλά αποτελεί μία πολύ hardcore multiplayer εμπειρία, με άκρως φανατικούς οπαδούς. Μην ενθουσιάζεστε ακόμη, καθώς το Unit 13, αν και μοιάζει αισθητικά, δεν έχει καμία σχέση με τη σειρά SOCOM.

Τα modes

screen1_large-thumb.jpgΤο Unit 13 εν μέρει εκμεταλλεύεται σωστά την, ας μας επιτραπεί η έκφραση, φορητότητα της πλατφόρμας για την οποία σχεδιάστηκε. Δεν περιέχει κάποιο single player campaign, αλλά αποτελείται από 36, μικρής διάρκειας, αποστολές. Οι αποστολές αυτές έχουν ένα σεναριακό υπόβαθρο, το οποίο όμως διαδραματίζεται στο γνωστό κλισέ σκηνικό, όπου δυτικοί στρατιώτες του NATO, μάχονται κατά των "σκουρόχρωμων" τρομοκρατών της Ανατολής. Οι αποστολές μοιράζονται σε τέσσερις κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες απαιτεί και διαφορετική προσέγγιση/ τακτική από τον παίκτη.

Το Direct Action είναι η πρώτη και πιο κοινότυπη κατηγορία και περιλαμβάνει αποστολές, στις οποίες ο παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με μία σειρά από αντίπαλους στρατιώτες, ενώ πολλές φορές θα χρειαστεί να κλέψει κάποια έγραφα ή να σαμποτάρει τα σατανικά σχέδια των τρομοκρατών, τοποθετώντας εκρηκτικά εκεί που χρειάζεται. Η δεύτερη κατηγορία αποστολών είναι η "Covert" και όπως προδίδει ο τίτλος, πρόκειται για stealth missions, στις οποίες ο παίκτης πρέπει να εκτελέσει το εκάστοτε objective περνώντας απαρατήρητος, χωρίς να ενεργοποιήσει το συναγερμό. Στην τρίτη κατηγορία, αυτή των Deadline missions, δίνεται ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, οπότε οι κινήσεις μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, μιας και υφίσταται πίεση από το ρολόι. Τέλος, οι Elite αποστολές είναι και οι πιο απαιτητικές, αφού υπάρχει μόνο μία ευκαιρία για να ολοκληρωθούν, η μπάρα ζωής δεν αναπληρώνεται, ενώ το heal είναι διαθέσιμο μόνο σε συγκεκριμένα σημεία των επιπέδων.

screen2_large-thumb.jpgΠριν από κάθε αποστολή, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το στρατιώτη που επιθυμεί, καθώς και το είδος του εξοπλισμού του τελευταίου. Οι στρατιώτες έχουν διαφορετικές ειδικότητες και η επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή. Για παράδειγμα, ένας gunner δεν είναι ο ιδανικότερος για τις stealth missions, αφού ο εξοπλισμός του δεν περιλαμβάνει όπλα με σιγαστήρες κ.ο.κ. Αναλόγως των επιδόσεών τους σε κάθε αποστολή, οι στρατιώτες κερδίζουν πόντους και με αυτούς ανεβαίνουν επίπεδα, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν πρόσβαση σε οπλοστάσιο και upgrades που ήταν προηγουμένως κλειδωμένα.

Εκτός από πόντους, η κάθε αποστολή βαθμολογείται και με αστέρια. Τα αστέρια ξεκλειδώνουν τα High Value Missions (9 στο σύνολο), δηλαδή μία άλλη κατηγορία αποστολών, όπου στόχος συνήθως είναι κάποιος επώνυμος τρομοκράτης. Κλείνοντας με τα modes, η Zipper Interactive φροντίζει και οργανώνει καθημερινά Daily Challenges με διαφορετικά objectives κάθε φορά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως όλα τα modes του τίτλου, μπορούν να παιχθούν σε συνεργασία με κάποιον φίλο, μέσω του διαδικτύου (ή μέσω Ad Hoc). Δυστυχώς, όσες φορές δοκιμάσαμε να παίξουμε online co-op, το lag παραήταν αρκετό για να το ευχαριστηθούμε. Θεωρούμε, όμως, πως κάτι τέτοιο σύντομα θα διορθωθεί -αν δεν έχει ήδη γίνει μέσω κάποιου patch. Επίσης, εφόσον μιλάμε για Zipper, η υποστήριξη online παγκόσμιων leaderboards θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τα λάθη

screen3_large-thumb.jpgΠριν περάσουμε στα τεχνικά, θα θέλαμε να κάνουμε μερικά παράπονα για τα όσα αναλύσαμε μέχρι τώρα. Το πρώτο σημαντικό σφάλμα της Zipper έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα missions του παιχνιδιού διαδραματίζονται στις ίδιες περιοχές -πέντε στο σύνολο. Κάποιες φορές επισκεπτόμαστε άλλα σημεία των περιοχών, αλλά δεν παύουν να είναι οι ίδιες περιοχές ξανά και ξανά. Μπορεί τα objectives να αλλάζουν κάθε φορά, μετά από ένα σημείο όμως η όλη ιστορία καταντάει επαναλαμβανόμενη, άρα και βαρετή. Θεωρούμε πως λίγη ποικιλία στις περιοχές και τα objectives, θα έδιναν στον τίτλο άλλο αέρα.

{PAGE_BREAK}

Το δεύτερο σημαντικό ατόπημα της Zipper αφορά τις διαθέσιμες κινήσεις του χαρακτήρα, κυρίως στις stealth αποστολές. Δεν είναι δυνατόν το objective να σου ζητάει να μη γίνεις αντιληπτός από τους αντιπάλους, την ώρα που δεν υπάρχει δυνατότητα για πραγματική stealth προσέγγιση. Ένα cover-to-cover σύστημα -όπως αυτό του Deus Ex: Human Revolution (και, πλέον, των περισσοτέρων τίτλων που χρησιμοποιούν cover σύστημα)- ή έστω μία πιο σκυφτή στάση του σώματος στις περιπτώσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε πίσω από εμπόδια, θα ήταν πολύ χρήσιμες προσθήκες. Δυστυχώς, η επιτυχία των stealth αποστολών βασίζεται περισσότερο στην κακή τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων και στην εμπέδωση των ρουτινών κίνησής τους, παρά σε κάποιους βοηθητικούς stealth μηχανισμούς.

screen4_large-thumb.jpgΟι shooting μηχανισμοί στο Unit 13 είναι αξιοπρεπέστατοι -δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τη Zipper σε αυτόν τον τομέα. Η στόχευση, με τη βοήθεια βεβαίως του auto-aim, πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ η αίσθηση των πυροβολισμών είναι πρωτόγνωρη για το φορητό gaming. Το σύστημα κάλυψης, αν εξαιρέσουμε ότι ορισμένες φορές κλειδώνει σε παράξενες λήψεις της κάμερας, λειτουργεί ικανοποιητικά. Ο τίτλος της Zipper, χρησιμοποιεί πολύ όμορφα και λιτά τις δυνατότητες της μπροστινής οθόνης αφής του PS Vita. Επί παραδείγματι, ενέργειες όπως το reload των όπλων, το zoom-in/out των σκοπεύτρων ή η ρήψη μιας χειροβομβίδας πραγματοποιούνται με ένα απλό πάτημα του αντίχειρα, πάνω στο αντίστοιχο σημείου του hud. Δεν πιστεύαμε ότι οι touch λειτουργίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσο ανώδυνα σε ένα τέτοιο παιχνίδι, κι όμως διαψευστήκαμε.

Τα τεχνικά

Όσον αφορά τα γραφικά, το Unit 13 μοιάζει με ένα downgraded παιχνίδι των τωρινών οικιακών συσκευών. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι σχετικά λεπτομερή, τα περιβάλλοντα πείθουν και οι φωτισμοί αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα. Ένα ψευδο-HDR στις αποστολές που διαδραματίζονται σε ανοιχτούς χώρους, ανεβάζει αισθητά το οπτικό αποτέλεσμα. Προβλήματα clipping με τα όπλα των χαρακτήρων ή κολλήματα στις κινήσεις των μοντέλων, υπάρχουν, αλλά δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την εμπειρία. Αυτό που μας κάνει κάθε φορά εντύπωση στους τίτλους της Zipper είναι ο ήχος. Κάποιοι ambient ήχοι στο background και μερικά καλοσχεδιασμένα μουσικά θέματα στις έντονες σκηνές δράσης, θα λέγαμε ότι προσπαθούν και ως ένα σημείο, τα καταφέρνουν, να κρύψουν το βαρετό και προπαγανδιστικό σενάριο, δίνοντας μία ατμοσφαιρική νότα στη δράση.

screen5_large-thumb.jpgΜε λίγη παραπάνω προσπάθεια, ο τίτλος της Zipper Interactive θα είχε όλες τις προοπτικές για κάτι πολύ καλό. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει εκείνος ο ρεαλισμός, η τακτική και προσεκτική προσέγγιση που γνωρίσαμε στις δημιουργίες της Zipper, το Unit 13 χωλαίνει σε πιο ουσιώδη πράγματα. Η επανάληψη των επιπέδων και των objectives για παράδειγμα, είναι σε θέση να επισκιάσει, τόσο το καλό gameplay και το χειρισμό, όσο και το σχετικά άρτιο οπτικό αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι το Unit 13 τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις ενός "φορητού" τίτλου. Μεμονωμένα, μικρής διάρκειας missions είναι θα λέγαμε ιδανική περίπτωση. Αν, λοιπόν, πιστεύετε ότι είστε σε θέση να αποδεχτείτε και να προσπεράσετε τα όσα αρνητικά αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε κατά πάσα πιθανότητα το Unit 13 είναι μία πρόταση που θα σας ικανοποιήσει.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Στιβαροί shooting μηχανισμοί
 • Ικανοποιητικός οπτικοακουστικός τομέας
 • Η γνωστή τακτική προσέγγιση που γνωρίσαμε στους τίτλους της Zipper δηλώνει παρούσα

Αρνητικά

 • Επαναλαμβανόμενες περιοχές, ξανά και ξανά
 • Απουσία stealth μηχανισμών, στην αντίστοιχη κατηγορία αποστολών
 • Πολλοί παίκτες ενδέχεται να το βαρεθούν γρήγορα
 • Αυτό το προπαγανδιστικό σκηνικό με του "τρομοκράτες Άραβες" κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • κριμας και ηθελα ενα καλο shooting game στο vita. μαλλον θα περιμενουμε και αλλο

 • Κριμα το περιμενα πολυ πιο καλυτερο... αγορα στα 15-10 ευρω.

 • Ρε συ Σακη παρατησες το Dark Souls και ασχολησε μονο με PSVita τωρα?!!Tα κρυφα παθη δε κρυβονται.

 • Γενικότερα η Zipper Interactive τα έχει κάνει λίγο σαλάτα τα τελευταία χρόνια. Αδυνατεί να καταλάβει πως στη σημερινή εποχή το να δώσεις ένα παιχνίδι που είναι 99% online multiplayer δεν σημαίνει αυτομάτως επιτυχία όπως ήταν στην ps2 εποχή. Και αντί να βελτιώνει τα σημαντικά πράγματα καθόταν και έκανε ταρζανιές με το sixaxis που έπρεπε να λύνεις τον γόρδιο δεσμό για να παίξεις σωστά το παιχνίδι. Δυστυχώς βλέπω πως συνεχίζουν στην generic γραμμή τους. Κρίμα, θα περίμενε κανείς πως θα είχαν μάθει πως πρέπει να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

 • Φανταζομαι τον Σακη αμα καποτε βγει Dark Souls για το Vita :D Παντως on topic ειναι φοβερο να βλεπεις ενα παιχνιδι για φορητη κονσολα να δεχεται review θετικα και αρνητικα του τιτλου λες και ειναι τιτλος κονσολας,ποτε δε παυει να μ'εκπλησει αυτη η παιχνιδομηχανη.

 • Για φορητό σύστημα είναι μια χαρά τίτλος. Εμένα πάντως με έχει ικανοποιήσει.

 • Μάλιστα Ντουκι μου ωραίο και το review σου , και όταν πέσει η τιμή του το τσιμπάμε γιατί όχι

 • Ωραίο και κατατοπιστικό το review του Σάκη , το game το έχω τσιμπήσει αλλά δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ ακόμα, το περίμενα σε αυτό το επίπεδο πάντως οπότε δεν απογοητεύομαι , είναι ok....

 • Το παιχνίδι είχε προοπτικές απο πλευράς shooting, τουλάχιστον απο το Demo που το είδα, αλλά απο οσα διαβάζω τελικά δεν προσέξανε τα άλλα στοιχεία όπως φαίνεται, όπως stealth και γίνεται πολυ επαναλαμβανόμενο και οι πίστες (περιοχές) μάλλον ενισχύουνε αυτό το αίσθημα,δυστυχώς είναι όπως αναφέρεται πιο πάνω και αυτή η προπαγάνδα στό θέμα του που όντος εχει καταντήσει ιδιαίτερα κουραστική αφού συνεχίζουνε βρήσκουνε την γνωστή καραμέλα με τους " τρομοκράτες" κακούς Αραβες και τους καλούς αμερικάνους...

 • Κρίμα. Περίμενα πολλά περισσότερα από το Unit 13. Τώρα θα περιμένουμε το επόμενο shooting του Vita για να μας δώσει επιπλέον κίνητρα για την αγορά του.

 • Πιστευα και εγω με τη σειρα μου οτι θα ηταν αρκετα καλος ο τιτλος, παντως αμα παρω στο μελλον το ps vita, σιγουρα θα το παρω και ας ειναι μονο για online!

 • Που πας βρε Zipper; Αγορά κάτω των 15Ε.

 • vegeta13, ποιος σου είπε ότι μόνο για online. Απεναντίας, ο τίτλος είναι πιο "single" από κάθε άλλο τίτλο της Zipper.

 • Μπράβο ρε Σάκη χαίρομαι που βάζεις το προπαγανδιστικό σκηνικό με του "τρομοκράτες Άραβες" στα αρνητικά. Έχει καταντήσει αηδία με τους "καλούς" Αμερικανούς.

 • Δεν το έχω δοκιμάσει το παιχνίδι αλλά θα αναφερθώ στους αναλογικούς του PSVita μιας και αναφέρθηκε στην αρχή o 2os ως "σημαντικό πλεονέκτημα" . Δοκίμασα το PSVita με κάποια games (FIFA football, Asphalt) σε κάποια μαγαζιά που το είχαν για δοκιμή και οι αναλογικοί του μου φάνηκαν πολύ μικροί και ευαίσθητοι. Η κίνηση που μπορούσες να κάνεις ήταν τόσο μικρή που αναρωτήθηκα αν πράγματι πρέπει να λέγονται "αναλογικοί μοχλοί" ή σκέτο "μοχλοί". Δεν ξέρω...μπορεί να μου φάνηκε εμένα μόνο έτσι.
  Πάντως στην ιστορία του videogaming τόσους μικρούς (αναλογικούς) μοχλούς πρώτη φορά βλέπω σε κονσόλα. Θεωρώ κακή κίνηση της Sony να βάλει τέτοιους μοχλούς στο PSVita όταν το 3DS έχει ανώτερης ποιότητας αναλογικούς μοχλούς (και στο Cyrcle Pro).

 • Ναι Σάκη αλλά είναι "single" και όχι !!!SINGLE!!!. Κοινώς σου αφήνει το συναίσθημα πως παίζεις counterstrike με bots και λες πως το παιχνίδι έχει και single :P

 • Όχι Άλεκ, δεν δίνει καμία τέτοια αίσθηση. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει στο SOCOM Navy Seals. Το συγκεκριμένο αποτελείται από missions, με objectives και με αρχή, μέση και τέλος.

  @Jimaruto: Το PS Vita έχει υπερυψωμένους αναλογικούς μοχλούς, ενώ το 3DS (και το PSP) έχουν pads και όχι "μοχλούς". Αυτό αυτομάτως δίνει πλεονέκτημα στα joysticks του PS Vita. Τώρα για το μέγεθος, σου επιβεβαιώνω πως και εγώ στην αρχή είχα πρόβλημα με το μέγεθός του (έχω και ντούκια δάχτυλα) αλλά στην πορεία το συνήθισα και είμαι ΟΚ.

 • @jimaruto Ε όχι και καλύτερους μοχλούς φίλε μου το 3DS από το Vita. Καταρχήν το Vita έχει 2 και το 3DS 1 και κατά δεύτερον του 3DS είναι pad. Ως προς το μέγεθός τους είμαι σύμφωνος αλλά τους συνήθισα πλέον.

 • Οι μοχλοί είναι συνήθεια κι' εμένα στην αρχή μου είχαν φανεί πολύ μικροί, όμως τώρα δεν έχω κανένα πρόβλημα.

 • Πολυ καλη παρουσίαση και κατοτοπιστικη για εμάς του υποψήφιους αγοραστές του παιχνιδιού,

Δείξε μου και άλλα...