Αυτό που έλειπε από τo 3DS;

Αρκετοί από τους κατόχους του Nintendo 3DS σίγουρα έχουν σκεφθεί (και θελήσει) ένα παιχνίδι platform και γρίφων, που να εκμεταλλεύεται τις τρισδιάστατες δυνατότητες της κονσόλας. Αυτό το "κενό" στην κατηγορία έρχεται να συμπληρώσει το CRUSH 3D, ένα δημιούργημα της Zoe Mode, με εκδότη τη SEGA. Το παιχνίδι εντάσσεται στην κατηγορία των platform τίτλων, κάνοντας πολύ καλή χρήση του 3D της κονσόλας, ενώ απαιτεί και τεράστιες ποσότητες φαιάς ουσίας από πλευράς παίκτη. Όλα ξεκινούν με τον Danny, τον κεντρικό χαρακτήρα του τίτλου, στο εργαστήριο του πολύ καλού του φίλου, ο οποίος τον βάζει να δοκιμάσει τη νέα του εφεύρεση ονόματι "C.R.U.S.H.". Μέσω αυτής της ανακάλυψης, ο Danny θα μπορεί να περιηγηθεί στις σκέψεις και το μυαλό του. Τα μηχανήματα, όμως (κλασσικά), προδίδουν τους ανθρώπους. Έτσι, ο Danny βρίσκεται φυλακισμένος στον κόσμο του C.R.U.S.H. και με τη βοήθεια του καθηγητή θα πρέπει να αποδράσει.

Crush-3D-screen-01.jpg

Αιωρούμενοι επάνω σε πλατφόρμες διαφόρων τύπων, θα πρέπει να συλλέξουμε έναν βασικό αριθμό σφαιρών, που με την σειρά τους θα ανοίξουν την πύλη μέσω της οποίας ολοκληρώνουμε τις 50 πίστες του παιχνιδιού. Αυτό που κάνει τη διαφορά στον τίτλο της SEGA, είναι η μετατροπή του χώρου από 3D σε 2D με το πάτημα ενός πλήκτρου. Πρέπει να επιλέξουμε τη σωστή πλευρά (από τις πέντε διαθέσιμες) θέασης του χώρου και με το πάτημα του πλήκτρου όλα "μεταμορφώνονται" σε δύο διαστάσεις. Οι πλατφόρμες που βλέπαμε προηγουμένως στο βάθος -και ήταν πρακτικά αδύνατον να τις πλησιάσουμε- πλέον έρχονται μπροστά μας. Φυσικά, δε θα περίμενε κανείς να ήταν όλα εύκολα. Η κάθε πλατφόρμα έχει τη δική της ιδιότητα. Έτσι, θα παρατηρήσουμε πλατφόρμες που μπορούμε να τις διασχίσουμε μόνο σε δισδιάστατο περιβάλλον, κάποιες άλλες οι οποίες είναι απροσπέλαστες όταν μετατρέψουμε το χώρο από τρισδιάστατο σε δισδιάστατο, ενώ και κάποιες άλλες μας στέλνουν στο "κενό" αν τις διασχίσουμε σε λάθος διάσταση.

Crush-3D-screen-02.jpg

Μπορεί να ακούγεται εύκολο και κατανοητό και όντως είναι... στα αρχικά επίπεδα. Γιατί προχωρώντας όλο και περισσότερο στις πίστες, θα πρέπει να "σπάσουμε" το κεφάλι μας για να βρούμε τις σωστές γωνίες και διαστάσεις, προκειμένου ο Danny να περάσει με ασφάλεια στο επόμενο κεφάλαιο. Οι δημιουργοί, θέλοντας να φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση τον εγκέφαλό μας, προσέθεσαν πολλά εμπόδια και εχθρούς στις πίστες. Τα εμπόδια πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε σωστά σημεία του χώρου για να μας βοηθήσουν στη διάρκεια της διαδρομής μας, ενώ τους εχθρούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με έξυπνο τρόπο, χρησιμοποιώντας το περιβάλλον. Εάν για κάποιον από τους παραπάνω λόγους κολλήσουμε σε κάποια πίστα, το παιχνίδι μας προσφέρει μερικά tips, αλλά στην πλειοψηφία τους τα βρήκαμε αχρείαστα, ενώ επιπροσθέτως, η χρησιμοποίηση των βοηθειών αφαιρεί το "απόλυτο" των βαθμών που θα συλλέξουμε στα επίπεδα.

Crush-3D-screen-03.jpg

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι ιδιαιτέρως απλός και προσιτός για όλους τους χρήστες. Με τον αναλογικό μοχλό χειριζόμαστε τον κεντρικό ήρωα, με τον σταυρό κατεύθυνσης τις γωνίες θέασης, στα πλήκτρα είναι ενσωματωμένες οι βασικές κινήσεις όπως το σκύψιμο και το άλμα, με το R ελέγχουμε πλήρως την κάμερα βοηθώντας στην κατανόηση της πίστας, ενώ το L είναι το "μαγικό" πλήκτρο, με το οποίο εναλλάσσουμε τις διαστάσεις όποτε το θελήσουμε. Τέλος, στην κάτω οθόνη αφής αναγράφονται οι βασικές πληροφορίες της προόδου μας -όπως πόσες σφαίρες χρειάζεται η πίστα για την ολοκλήρωσή της ή πόσες διαθέτουμε εμείς μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τεχνικώς, το Crush 3D θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριο, αν και το είδος του παιχνιδιού δε μας γεμίζει με υπέρμετρες προσδοκίες. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε να δούμε πιο λεπτομερείς και χρωματιστές επιφάνειες, καλύτερα εφέ και έναν καλύτερο σχεδιασμό του Danny. Στα του ήχου τώρα και εδώ τα πράγματα δεν μας ενθουσίασαν καθόλου. Οι μελωδίες του παιχνιδιού ή, καλύτερα, η (μια) μελωδία, ναι είναι μόλις μία όλη και όλη, είναι αταίριαστη με τη "χαλαρή" διάθεση που μας δημιουργεί η ενασχόλησή μας με τον τίτλο. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης κουραστικά με αποκορύφωμα τον εκνευριστικό ήχο που κάνει το Crush που θυμίζει πυροβολισμό laser όπλου.

Τελικά το Crush 3D είναι μια άκρως φιλότιμη προσπάθεια της SEGA να προσφέρει έναν τίτλο σε μία κατηγορία που "φυτοζωεί" στη φορητή κονσόλα της Nintendo. Ένας τίτλος σκέψης και γρίφων, ο οποίος χρησιμοποιεί την αίσθηση του 3D μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Η μεγάλη δυσκολία του, όμως, το επαναλαμβανόμενο gameplay (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημιουργών) και ο κάκιστος ηχητικός τομέας, θα καταφέρουν να κουράσουν τον παίκτη γρήγορα. Σε μία μικρή πτώση τιμής, το CRUSH 3D σίγουρα θα ευχαριστήσει όσους επιθυμούν ένα παιχνίδι του είδους.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Platformer, PuzzleΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Zoe ModeΗμ. Έκδοσης: 03/01/2012
PEGI: 12Εκδότης: SEGAΠλατφόρμες: Nintendo 3DS

Θετικά

 • Η λειτουργία "Crush" είναι υπέροχη όσες φορές και αν τη χρησιμοποιήσουμε
 • Εύκολος χειρισμός
 • 50 πίστες...

Αρνητικά

 • ...οι οποίες με την πάροδό τους διακατέχονται από δαιμονισμένη δυσκολία
 • Άσχημος ήχος
 • Επαναλαμβανόμενο gameplay

Βαθμολογία

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Οι ανακοινώσεις του νέου Nintendo Direct
Ανακοινώσεις με άρωμα από τα παλιά.
Νέο Nintendo Direct στις 8 Μαρτίου
Πληροφορίες για τίτλους που έρχονται σε Switch και 3DS.
Radiant Historia: Perfect Chronology
Η επιτομή των time traveling games και "what-if" scenarios.
Το Breath of the Wild ο νικητής των D.I.C.E. Awards
Δείτε τους νικητές όλων των κατηγοριών.
Ευχάριστα νέα για τους φίλους των Pokemon
Giveaways σε Legendary Pokemon για όλο το 2018.
To Nintendo Switch ξεπέρασε τις 14.86 εκ. αποστολές στα καταστήματα
Στοιχεία για τις πωλήσεις των τίτλων της και των... amiibo!
Mario Party: The Top 100
Mini-games και αγαπημένες αναμνήσεις.
Kirby Battle Royale
Kirby, minigames και multiplayer; Ναι και όχι.
Pokemon Ultra Sun/ Moon
Αλόλα για μια τελευταία φορά!
Συνέχεια στις πολύ καλές πωλήσεις για το Switch
Ιδανική πορεία στους εφτά πρώτους μήνες του.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • 6 εεε μάλλον τελικά θα το αφήσω και θα περιμένω kid icarus

 • Ρε παιδιά, ο χαρακτήρας μου μοιάζει τον τυπά από τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ "Το ανθρώπινο σώμα"... :lol:

 • Οι παλιότεροι (35 και βάλε) το ξέρουν ως "Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος" :P Πάντως εμένα μου αρέσει η ιδέα, από την παλιότερη έκδοση στο PSP.

 • Kalif, αυτό εννοώ! "Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος". Εντάξει, περιττό να σας πω ότι όταν βάζαμε τη βιντεοκασέτα στο βίντεο με τον αδερφό μου, είχαμε το πονηρό ύφος λες και βλέπαμε ταινία πορνό...:lol:

 • Οι σαβούρες διαδέχονται η μία την άλλη στο 3DS, αλλά η κονσόλα σπάει τα ρεκόρ σε πωλήσεις. Περίεργο αυτό, αλλά δείχνει ότι οι περισσότεροι αγοράζουν στα τυφλά. (λογικό εφόσον τα handhelds κάνουν το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων στις μικρές ηλικίες).

 • Geo21 δεν μπορείς να πείς ότι αυτο το παιχνίδι είναι σαβούρα ναι περίμενα και εγώ κάτι καλύτερο αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερα παιχνίδια είναι μέτριο όχι σαβούρα

 • Εμενα παλι γτ μου θυμιζει τον Litle Nemo απο το nes που μεγαλωσε????

  http://www.youtube.com/watch?v=AATqdTyhgFo

 • Έλα ρε παιδιά τώρα.....πάλι για σαβούρες λέτε και τυφλούς αγοραστές??!!!έλεος..
  Πάντως, ελπίζω το go να μπορέσει να κάνει μια κριτική στο MGS3D...έχω ακουσει απόψεις πολύ διαφορετικές..

 • ειχα δοκιμασει το demo..εξυπνο παιχνιδακι αλλα δεν κραταει για πολυ και τα γραφικα και ο ηχος του οντως πολυ μετρια...καλο παντως review..
  @beardskull: φιλε μου θα ετοιμασει λογικα το review ο γραφων..
  @geo21: ενταξει μετριο αλλα οχι και σαβουρα..ξερεις τι αλλες βλακειες εχουν κυκλοφορησει τοσο καιρο για το συστημα?:)

 • @Kill Dog: Εννοώ σαβούρα από την άποψη ότι ζητάνε 30 ευρώ για ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να βγει στο iOS με τιμή κοντά στα 3 ευρώ. Δε θεωρώ ότι είναι τίτλος για full price.
  @BeardSkull: Αυτή είναι η αποψή μου. Τι να κάνουμε τώρα. Βλέπω 4-5 καλούς τίτλους μεχρι τώρα στο 3DS και τα υπόλοιπα μέτρια. Τι να λέμε τώρα. Ξοδεύουν οι γονείς λεφτά για να αγοράσουν στα παιδιά τους παιχνίδια, στα οποία χαϊδεύουν αγγίζοντας την οθόνη γατάκια και σκυλάκια ενώ θα μπορούσαν με πολύ λιγότερα λεφτά να πάρουν ένα πραγματικό κατοικίδιο ζώο.

 • Geo21 εντάξει δυστυχώς αυτα θα τα βλέπουμε :(

 • Είναι μέτριο δυστυχώς , έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι καιροί που αγόραζα και αγοράζαμε πιστεύω αυτά τα games σε full τιμή ,τα όχι και τόσα καλά εννοώ.οποταν αν πέσει αρκετά η τιμή του γιατι οχι Ωραίο review Γιάννη.

 • @geo21...Καλά, το αν οι τίτλοι οι καλοί είναι 4-5, εγώ θα διαφωνήσω, αλλά δεν θα μπω σε διαδικασία για list wars..
  Πάντως μην ξεχνάς ότι η κονσόλα είναι μόλις ενός χρόνου και έχει ήδη μερικo;yw must have τίτλους και έπονται και άλλα....
  Τώρα η λογική σου για τα κατοικίδια είναι μάλλον απλοική και κανείς δεν μπορεί να κρίνει τι χαροποιεί ένα μικρό παιδάκι. ή για το ποιες συνθήκες επιτρέπουν ένα γονεά να πάρει κανονικό κατοικίιο.οπότε ας τα αφήσουμε αυτά να περνάνε καλά, με εικονικά ή μη κατοικίδια τους..εμάς δεν μας πέφτει λόγος..

 • Προφανώς το άτομο που το θεωρεί "σαβούρα" δεν παίζει να το έχει πιάσει καν στα χέρια του. Έπαιξα το demo. Έξυπνο παιχνίδι και αρκετά ενδιαφέρον για brain training. Σίγουρα ενθουσιάζει στην αρχή. Αλλά όσο περνάει η ώρα καταντάει μονότονο και χάνεται το ενδιαφέρον. Από τα μέτρια παιχνίδια του 3DS. Με τίποτα "σαβούρα".

 • Σαβούρα όντως δεν μπορείς να το πεις. Μέτριο προς καλό είναι το παιχνίδι αναλόγως το πόσο πολύ αρέσει σε κάποιον το είδος.
  @BeardSkull εγώ να δεις πως το περιμένω το MGS!

 • Παιδιά συγνώμη αλλά δεν γίνεται κάθε παιχνίδι να είναι ΑΑΑ και τίτλος του 9 με 10.Διαφορετικά budgets, διαφορετικοί σκοποί, διαφορετικές προσδοκίες...
  άσε που σε αυτήν την γενιά, ο υπερβολικός ενθουσιασμός για τα νέα γραφικά κτλ έφερε και την απώλεια του μέτρου στις υψηλές βαθμολογίες παγκοσμίως..
  Και ναι, εννοείται πως παιχνίδι του 6 και με metacritic 71 δεν γίνεται να θεωρείται σαβούρα..
  Φίλτατε Aragorn/Skoulou για έναν περίεργο λόγο μόλις διάβασα τα λεγόμενα σου σε φαντάστηκα με ένα φτυάρι πάνω από το mgs...xaxaxaxa!!:)
  OffTopic, ίσως το πιο παραγνωρισμένο παιχνίδι για το 3ds είναι το ghost recon, το οποίο παρότι αρχετυπικό, αποτελεί μία άριστη πρόταση για τους φίλους των tactical rpgs, υπό την επίβλεψη μάλιστα ενός από τους δημιουργούς του xcom, αν δεν κάνω λάθος..

 • Μετά και το διαφωτιστικό review του Γιάννη , λέω να παραμείνω προς τον παρον στην παλαιότερη έκδοση του PSP , οπως έγραψε και ο Γιώργος....

 • To περιμενα με ενδιαφερον...Τελικα το 6 με φρεναρει λιγο αλλα θα το παρω σε μια χαμηλη τιμη ειτε μεταχειρισμενο.Μια τιμη στα 15 ευρω πιστευω πως ειναι τιμια, αν και οποτε το βρουμε.

 • Θα το πάρω για τον λόγο που λένε ο Σάκης και Καλλίφας. Σκουλού, βάλε και αυτό στα θετικά! :LOL:

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...